FC Twente beperkt financiële schade mede dankzij Ziyech en Promes

Dinsdag, 5 oktober 2021 om 16:00Jeroen van Poppel • Laatste update: 16:10

FC Twente heeft afgelopen seizoen een nettoverlies geleden van 1,7 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die de club publiceert. De Tukkers zagen de omzet als gevolg van de coronacrisis met liefst 7,3 miljoen euro dalen naar 18,3 miljoen euro. Kostenbesparingen, steunmaatregelen van de overheid en een positief resultaat uit vergoedingssommen (transferwinst) zorgen ervoor dat het verlies voor Twente beperkt blijft.

Het boekjaar hiervoor sloot Twente nog af met een plusje van drie ton. Het seizoen 2020/21 moesten de Tukkers vrijwel in een leeg stadion spelen, waardoor de omzet gigantisch kelderde. De club werd geholpen door zijn sponsoren en supporters, die in totaal afzagen van 2,3 miljoen euro ter compensatie van gemiste wedstrijden in de Grolsch Veste. Daarnaast droeg de overheid voor 5,1 miljoen euro bij met steunmaatregelen.

Ook profiteerde Twente behoorlijk van transfers van voormalig spelers. Zo droegen Hakim Ziyech, Joachim Andersen en Quincy Promes bij aan een transferwinst van een half miljoen euro. De transfers van Joël Drommel en Queensy Menig werden na 1 juli gesloten en zitten in het boekjaar over het huidige seizoen. Dan zal de transferwinst naar verwachting nog hoger uitpakken.

FC Twente sneed ook behoorlijk in de kosten, die met 5,7 miljoen euro daalden tot 20,4 miljoen euro. Deze daling wordt voor 2,8 miljoen veroorzaakt door de daling van de personeelskosten. Twente maakt zich geen zorgen over het nettoverlies van 1,7 miljoen euro en stelt dat de financiële positie van de club op niveau blijft. Voor komend boekjaar verwacht Twente een nettoverlies van één miljoen euro, rekening houdend met volle stadions vanaf 1 oktober.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door sirius)

Had Munsterman er niet zo een zootje van gemaakt, was Twente nou een topvier ploeg geweest... het is als, maar Munsterman wilde op korte termijn alle succes hebben, dat is een fataal fout geweest, in plaats van de lange termijn plannen te maken.

5 oktober 2021 om 16:12

Aqua1. Dat is iets wat je natuurlijk niet kan zeggen. Wel kan je zeggen dat deze weg niet de juiste is geweest, maar wellicht waren de resultaten ook wel uitgebleven wanneer er op langere termijn was gedacht. Dus om nou te stellen dat het met zekerheid een top 4 club was geweest? Denk eerder dat het gewoon een subtopper was geworden dat een beetje rond plek 4 a 8 had gezeten met soms een uitschieter.

5 oktober 2021 om 16:17

Op het hoogtepunt was Twente de derde club van Nederland qua begroting. Feyenoord lag toen in puin en toen kwam ook die prestige-transfer van Fer. Vanaf dat punt is het eigenlijk ook bergafwaarts gegaan.

Ik denk dat wanneer je naar achterban en ook naar de kijkcijfers van ESPN kijkt je wel kan stellen dat Twente ooit weer de 4e club kan worden. Op dit moment is er ook genoeg potentieel aanwezig vanuit de jeugd en dat kan veel opleveren.

5 oktober 2021 om 19:05

Twente verloor dat jaar nipt de strijd om de CL, dat heeft Munsterman de nek om gedaan, als dat wel was gelukt, was zijn hele plan waarschijnlijk gewoon geslaagd en waren we nu een top 3/4 club geweest. Het was allemaal iets te rooskleurig en te ambitieus. Maar mensen vergeten vaak dat het een heel dun lijntje was, wat als ze wel van Ajax hadden gewonnen etc. Dan waren we vaker kampioen geworden, 2de ring compleet in het hele stadion en structureel een begroting van 50/60 miljoen.

5 oktober 2021 om 22:30

@okydoky - Te optimistisch. We waren de vierde club van Nederland al en in die tijd had Feyenoord het erg zwaar. Er was geen enkele reden om zoveel risico te nemen en 50/60 miljoen euro qua begroting is natuurlijk vreselijk optimistisch. In de laatste jaren waren er al miljoenentransfers nodig om de gaten te dichten, zo is gebleken. Dat ging over een begroting van 44 miljoen euro. Aan het einde zelfs een deal met Doyen om nog even te kunnen verbergen hoe slecht de situatie daadwerkelijk was. Als de planning was om gestaag te groeien, kan ik prima geloven dat we dan nu rond de 50 miljoen euro hadden gezeten (60 miljoen bij een ideaal scenario), maar dit was kamikaze-beleid wat niet goed te praten was. Je kunt geen lange-termijnbeleid gaan maken op incidenteel succes en je kunt er zeker niet vanuit gaan dat succes structureel wordt op basis van iets incidenteels.

5 oktober 2021 om 16:29

Was Munsterman er niet geweest had Twente ook nooit een kampioenschap gevierd en in de Champions League gespeeld.

5 oktober 2021 om 16:35

Had ik prima mee kunnen leven. Het zijn een paar verschrikkelijke jaren geweest als supporter.

5 oktober 2021 om 16:40

Zeker enorm verschrikkelijk, maar aan de andere kant ook soms genoten. Degradatie, KKD met bijna altijd uitverkochte Veste, meteen promotie, langzaam terugkomen met gezond beleid en jeugdspelers die we de kansen geven.

5 oktober 2021 om 16:50

Ik ben wel trots op de afgelopen 2-3 jaar, waarin we gezond weer opkrabbelen. Maar tussen 2015 en 2018 was het de meest zwarte periode om supporter te zijn. Die onzekerheid over het voortbestaan wil ik nooit meer meemaken.

5 oktober 2021 om 16:52

Helemaal eens Jansen. Een verschrikking was die tijd. Munsterman heeft ons groot gemaakt maar ah einde vd rekening bijna kapot gemaakt en het gekke is ook nog: toen hij begon met frauderen ging het sportief al niet zo goed als ervoor.

5 oktober 2021 om 17:06

volgens mij was dat vooral de reden voor de rare constructies. Tot en met het kampioensjaar ging het prima. het jaar daarna ook maar na het mislopen van dat kampioenschap, het gedoe met de transfer van Fer, de rariteiten met Doyen groep etc etc was het begin van het einde

5 oktober 2021 om 16:33

Munsterman was ook diegene die er in 2003, dacht ik, instapte toen Twente bijna failliet was.
Heeft de boel grotendeels belazerd op het einde, maar het begin wordt door velen vergeten.
Neemt niet weg dat munsterman de club eigenlijk terug bij af heeft gebracht haha

5 oktober 2021 om 16:34

Als Munsterman er niet was geweest, konden ze nooit een Ziyech halen. Dus nee, dat soort dingen kan je nooit zo zwart wit vermelden.

5 oktober 2021 om 16:37

Net als dat je jouw aanname nooit zwart op wit kan vermelden.

5 oktober 2021 om 17:31

Maar wel dat beide clubs die hard omhoog wilde az en twente toch achteraf geld uitgaven wat er niet was. En te snel ten koste van lange termijn. Bij beide storten het stadion letterlijk in. Zelfs met dode tot gevolg.

5 oktober 2021 om 22:18

Niet zwart-wit, maar er zijn veel factoren die onderdeel waren van het randje van de afgrond en spelers als Tadic en Ziyech (hoe goed ze ook zijn), hebben daar een rol in gespeeld. Het enorme salarishuis vanaf 2012 was werkelijk waar een regelrechte schande waar zelfs de derde keeper zo'n 5 ton per jaar verdiende (al was dat een dure administratiefout). Dan zwijg ik nog over spelers als Castaignos die bij lange na niet leverden wat voor hem betaald werd. Er is niets waar je dankbaar voor hoeft te zijn als een persoon een club zo naar de afgrond heeft gebracht. Geen kampioenschap is dan ook maar enigszins een troost.

5 oktober 2021 om 16:46

Je loopt hier ook telkens maar open deuren in te trappen. Twente is dat hoofdstuk aan het afsluiten en dat lukt ze bijzonder goed. Wat jij nu doet is praten om het praten. Het is juist prijzenswaardig dat ze in rap tempo richting linkerrijtje Eredivisie gaan.

5 oktober 2021 om 17:05

Dankzij Munsterman en zijn gesjoemel heeft Twente wel een titel gewonnen. Zonder Munsterman waren ze echt niet een top vier ploeg geweest. In een Utrecht worden jaarlijks miljoenen gepompt en die ploeg heeft nog telkens moeite om best of the rest te zijn.

5 oktober 2021 om 17:14

Op deze man hoeven we niet meer te reageren, haha. Hij is wat doof gebleken voor hoe het werkelijk zat de afgelopen jaren.

5 oktober 2021 om 17:20

@El Fenomeno, het gesjoemel van Joop Munsterman heeft voorzover mij bekend, pas in de jaren 2013-2015 plaatsgevonden. Dus ruim na het kampioenschap van de Tukkers in 2010. De club is daarvoor de jaren na 2015 meer dan fors gestraft. En terecht.
Wat FC Utrecht betreft: Mocht geldschieter Frans van Seumeren zich ooit terugtrekken uit FC Utrecht dan vrees ik ook heel sombere tijden voor die club.

5 oktober 2021 om 19:23

Dat weet El Fenomeno ook wel. Vaak goede reacties, soms wat fel, maar als het FC Twente betreft gaat al z'n objectiviteit het raam uit en spreekt hij vaker in onwaarheden dan in feiten.

5 oktober 2021 om 21:10

@el fenomeno Twente was voor het aantreden van Munsterman op basis van resultaten al 4e club van Nederland. Lees je toch eens een keer in.. vervolgens zullen mensen je eindelijk een x serieus nemen.

5 oktober 2021 om 20:50

En was Twente die laatste speelronde wel kampioen geworden in plaats Ajax dan was dat risico plan van Munsterman wel geslaagd en hadden ze misschien nu wel nog groter geweest. Hij heeft gegokt toen (achteraf natuurlijk dom, maar dat is makkelijk zeggen achteraf). Feit is wel dat Twente nu weer langzaam aan omhoog klimt op de normale manier en zou mooi zijn als het een toekomstig Az niveau kan worden (samen met Utrecht en Vitesse). Dan krijg je toch een hele leuke Eredivisie met veel goede clubs.

5 oktober 2021 om 21:19

Als blinde Vink die handsbal tegen AZ in 2011 toch eens niet over het hoofd had gezien... #trauma

6 oktober 2021 om 10:55

Handsbal van Poulsen was juist in het kampioensjaar van Twente in 2010... Dat was toen nog in april 2010 in de uitwedstrijd tegen AZ het geval.

6 oktober 2021 om 13:20

Sorry, je hebt inderdaad helemaal gelijk. Dat scheelt toch weer een trauma!

Klinkt positief!
Hopen dat de club zich langzaam en veilig weer kan ontwikkelen en doorgroeien!

5 oktober 2021 om 16:14

Positief? Een verlies van 1,7 miljoen!!! En dan ook nog gedeeltelijk afhankelijk van transfersommen. Lijkt wat op geluksvoetbal...

5 oktober 2021 om 16:16

Goed lezen Andyking.

5 oktober 2021 om 16:21

Geen verlies van 1,7 miljoen? Geen half miljoen ontvangen van transfers? Ander artikel gelezen, Lothar?

5 oktober 2021 om 16:30

1.7 miljoen gezien afgelopen seizoen valt best mee.
Normaal altijd min 25000 man op de tribune die ook nog is gigantisch veel aan consumptie besteden.
Transfers van Drommel en Menig ook niet meegerekend bij deze 1.7 miljoen.

5 oktober 2021 om 16:30

In een corona jaar maakt vrijwel elke club verlies. De toekomst is echter veel rooskleuriger omdat de transfer van Drommel veel meer is dan die half miljoen, er weer flink wordt gecasht in kaartverkoop, en er weer flink gezopen wordt waar de club de horeca in eigen hand heeft.

5 oktober 2021 om 22:23

In dit geknipte artikel staat het belangrijkste stuk niet, namelijk dat de voorzitter aangeeft dat de club naar alle waarschijnlijkheid zwarte cijfers gaat schrijven. Er moet natuurlijk wel ruimte voor sensatie en discussie blijven... Aangezien VZ dit weg heeft gelaten, hier het belangrijkste stuk van het ontbrekende deel: "fc Twente heeft over dit seizoen een tekort van bijna een miljoen euro begroot, maar algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth plaatst een kanttekening. "we gaan absoluut zwarte cijfers schrijven", zegt de bestuurder in gesprek met TC Tubantia. FC Twente mag vanaf volgend weekend namelijk weer in een volle Grolsch Veste spelen en heeft al een half miljoen van het ingecalculeerde verlies weggepoetst.". Vervolgens is er nog een alinea met een vrij realistische prognose waarin de omzet elk jaar met een paar miljoen zal gaan stijgen onder de huidige(!) omstandigheden.

Ondanks het verlies blij met het resultaat! De kaartverkoop gaat (weer) goed dit jaar, er wordt weer volop gedronken, tv inkomsten stijgen, er komt meer transfer geld binnen dankzij Drommel en Menig... Er gloort weer hoop om verder te bouwen!

5 oktober 2021 om 18:15

Dit is echt een acceptabel verlies gezien de omstandigheden! De jaarcijfers van az, Ajax en Twente vallen me enorm mee. Hoop dat het ook geld voor de andere BVO’s.

5 oktober 2021 om 19:16

Best vreemd dat er in de tekst niet vermeld word dat de club verwacht 'gewoon' zwarte cijfers te schrijven.

Wat zijn nu eigenlijk de totale schulden, want die waren toch heel hoog?

5 oktober 2021 om 16:52

Volgens mij nog tussen de 25 en 30 miljoen (dieptepunt zat rond de 80 miljoen)

5 oktober 2021 om 16:54

Twente heeft nog ergens tussen de 15 en 20 mil schulden

5 oktober 2021 om 17:33

Gaan ze de gemeente ook terugbetalen? Of zijn dat giften geweest? Serieuze vraag aangezien ik nu in de gemeente woon.

5 oktober 2021 om 17:53

Wat er nog open staat, wordt gewoon (incl rente) terugbetaald ja

5 oktober 2021 om 19:21

@insite tukker - Volgens Van Der Kraan (op 19 september 2021) was de schuld op dat moment 32 miljoen euro. Dat zal vooral met corona te maken hebben aangezien het anderhalf jaar geleden nog zo'n 23 miljoen euro was. Naar verluidt gaat de financiele situatie nu met het jaar met een paar miljoen euro beter worden met het meegroeiende spelersbudget (mits er geen rare dingen gaan gebeuren).

5 oktober 2021 om 20:32

Sirius. Onder schuld worden ook niet financiële verplichtingen verstaan. Wij hebben keurig onze seizoenkaarten betaald, en Twente moet die prestatie nog leveren. Ik heb de jaarcijfers nog niet ingezien, maar die paar miljoen hoeft Twente in principe niet terug te betalen.

5 oktober 2021 om 22:11

@FCT 4 ever - Ik praat betreft dit soort onderwerpen liever in concrete cijfers zoals ze zijn voor zover bekend is. Als die situatie dan vervolgens verandert door specifieke factoren, komt het bestuur vanzelf met nieuwe cijfers of wellicht een eventuele rectificatie. Dat vind ik voor m'n eigen informatievoorziening wat makkelijker.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Vitesse26-2
8.AZ237
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PröpperVerdediger154
M. SadílekMiddenvelder150
M. VlapMiddenvelder152
D. LimniosMiddenvelder142
L. UnnerstallKeeper140
M. HilgersVerdediger141
R. ZerroukiMiddenvelder142
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

324 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Chelsea 8 1 2 0
2020/2021 Chelsea 23 2 3 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
Laatste voetbalnieuws

Hakim Ziyech: ‘Hij is altijd oprecht geweest en dat waardeer ik meer'

Hakim Ziyech begint ‘steeds meer te genieten’ bij Chelsea. De 28-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler zegt in gesprek met Ziggo Sport dat hij zich daardoor steeds meer kan laten zien bij...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren