Borst claimt ‘paleisrevolutie’ bij arbiters: Kuipers buiten de deur gehouden

Maandag, 4 oktober 2021 om 09:54

Hugo Borst schrijft maandagochtend in zijn column in het Algemeen Dagblad dat er een ‘paleisrevolutie’ aan de gang is in de Nederlandse scheidsrechterswereld. Volgens de columnist houdt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond voormalig arbiters Björn Kuipers, Pieter Vink, Richard Liesveld en Eric Braamhaar momenteel buiten de deur. Kuipers wil de (aanstaande) topscheidsrechters heel graag begeleiden en beter maken en is daar momenteel met de KNVB over in gesprek.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door woody19)

Laten we eerlijk zijn, de meesten hier zouden Liesveld, Vink en Braamhaar buiten de deur houden. Heb nou niet echt geweldige herinneringen aan die drie, wel waren het betere scheidsrechters dan wat er nu rondloopt wat een vrij trieste constatering is.

4 oktober 2021 om 11:35

Nederland heeft prima scheidsrechters, je kijkt zeker niet veel naar buitenlandse competities?

4 oktober 2021 om 12:26

Daar horen Braamhaar en Liesveld zker niet bij, Vink was nog wel redelijk.
Maar Higler is bijvoorbeeld drama! Die heeft helemaal niets te zoeken in de ED.

4 oktober 2021 om 12:44

Blinde Vink staat voor mij als Twentesupporter nog dikgedrukt op het netvlies. 15 mei 2011 zag hij een duidelijk handsbal over het hoofd. Vink zelf ook later "'handsbal die ik miste bij AZ - FC Twente was dieptepunt uit mijn carriere". Niet de laatste wedstrijd tegen Ajax heeft m.i. dat kampioenschap verpest, maar deze ene actie van Vink.

4 oktober 2021 om 18:09

Ruud Bossen floot beide wedstrijden tegen AZ dat jaar toch? Met Douglas die hem aanviel, of bedoel je een andere wedstrijd?

4 oktober 2021 om 18:11

één is geen, gemiddeld deed Vink het behoorlijk.

4 oktober 2021 om 12:25

Allemaal waar en helaas worden ze geleid door iemand die nog nooit een fatsoenlijke wedstrijd gefloten heeft. Die van Egmond was een ramp en daar moet ons gilde dan naar luisteren. Alsof een digibeet een website voor je moet bouwen

Beter houden ze Nijhuis en Serdar ook buiten de deur

4 oktober 2021 om 10:29

Ik zat gisteren bij Ajax.. die Nijhuis hé, fluit gewoon nergens voor.. over en weer niet.. als ajacied dacht ik geregeld dat ik als Utrecht supp gek zou worden van zo'n vent.. veel duels gezien die afgefloten dienden te worden... gelukkig nu geen bepalende fouten

4 oktober 2021 om 10:34

Scherp gezien. Het is wat dat betreft een klein wondertje dat de wedstrijd niet uit de hand is gelopen. Als beide partijen zien dat er nergens voor wordt gefloten en de scheidsrechter blijkbaar zijn kaarten is vergeten, loop je het risico dat er een glijdende schaal van steeds zwaardere overtredingen komt. Dat mag je een scheidsrechter aanrekenen.

4 oktober 2021 om 11:10

Het enige wat Nijhuis gister heel goed deed is tijdrekken bestraffen, voor de rest kan je in principe schoppen wat beweegt, dat is allemaal wel prima.. Ik ben een voorstander van doorvoetballen maar Nijhuis is daar veel te overdreven in

4 oktober 2021 om 11:46

Nijhuis zou verboden moeten worden. Forse overtredingen worden nauwelijks bestraft en als iemand er wat van zegt krijgt ie geel. Naar mannetje.

Je kan ze begeleiden tot je een ons weegt. Als ze het niet zien dan zien ze het niet.
De VAR heeft aangetoond dat het niveau van de scheidsrechters niet komt omdat het spel te snel gaat.
Ze hebben totaal geen verstand van het spelletje en nemen de meest vreemde beslissingen zelfs in slow motion en herhaalde beelden.

De VAR heeft het niveau van scheidsrechters aangetoond.
Het is bewezen dat er structureel verkeerde beslissingen worden gemaakt door de VAR. Dat zegt alles over het niveau.

4 oktober 2021 om 11:19

Ik vind dit altijd zo een nietszeggende opmerkingen. Heel veel inhoudsloos commentaar geven zonder er zelf iets aan te doen. Ik ben ook altijd wel benieuwd wat mensen zelf voor werk doen die dit soort commentaar geven. En hoe goed ze er in zijn. Kan me er vaak wel iets bij inbeelden. Want alle cliches zijn over deze mensen waar altijd.

De opkomende scheidsrechters doen prima hun ding op het niveau waar ze thuis horen. Ze fluiten echt wel naar behoren en wat je van hen kan verwachten op hun leeftijd. Ga er zelf maar eens aanstaan tijdens zo een wedstrijd. Kijk alleen al in het amateurvoetbal hoe lastig het ooit is. Tuurlijk doen ze niet alles goed. Maar wat meer respect is toch wel op z'n plaats.

Oh ja: ik ben geen scheidsrechter.

4 oktober 2021 om 11:51

@Woody19
Ze kunnen er niets van.
We hebben toch ogen. We kunnen toch zien dat ze aan de lopende band verkeerde beslissingen nemen.
Eerst kon je het er nog op gooien dat het spel te snel gaat. Maar na de introductie van de VAR hebben we kunnen zien dat het vaak aan hun incompetentie ligt.

Moeten we dan gaan liegen voor een soort van vals respect?
Het niveau van de scheidsrechters ligt erg laag.

5 oktober 2021 om 10:44

Nou ik vind juist dat deze opmerking die je nu maakt, mijn eerdere opmerking bevestigd. Het geblèr op deze (jonge) scheidsrechters blijft maar gaan zonder een onderbouwing of iets dergelijks. Het is allemaal zo makkelijk.

"ze kunnen er niets van"... Goede uitspraak zeg. Nee, ze komen daar zonder iets gepresteerd te hebben? En een vals respect? 0 respect is er. Ik vind dat daar wel een verbeterpunt ligt inderdaad. Scheidsrechters moeten gewoon weer de baas worden op het veld en die "jankballen" wat vaker terecht wijzen. Man man.

Gelukkig is het niveau van de Nederlandse scheidsrechters nog altijd beter dan het niveau van de Nederlandse voetballers. Want dat drama is nog veel groter en daar ligt een nog groter probleem. Denk dat we ons daar drukker om moeten maken dan een scheidsrechter. Je verliest geen wedstrijd door een scheidsrechter - vooruit een onterechte penalty in blessuretijd of wat dan ook - maar je verliest doordat je er niks van bakt.

En wat betreft de VAR: lees je in. Dan weet je al dat scheidsrechters en Var's andere beelden te zien krijgen dan wij op ESPN (of andere zenders). Je ziet dat dit een probleem is in ieder land. Tegenwoordig zie je iedere fout die ze maken door de 100 camera's die om het veld staan.

'borst signaleert dat er nu na Kuipers, Danny Makkelie, Serdar Gözübüyük en Bas Nijhuis een ‘daverend gat’ zit.'

Gözübüyük en Nijhuis had hij uit zijn opsomming mogen houden, die horen bij het zootje dat na het 'daverend gat' komt. Beiden laten al langere tijd zien vooral hun eigen wedstrijden te fluiten alsof het een showtje is dat om hen draait. Ook gisteren lieten beiden zien niet geschikt te zijn.

Scheidsrechters zijn mensen die net als ons gewoon fouten maken. Alleen hebben scheidsrechters het lef om onder een vergrootglas van het publiek, de media en spelers beslissingen te nemen. Ga er zelf maar aan staan.
Kuipers is ook niet altijd de topscheidsrechter geweest. Zijn zat wedstrijden geweest die hij heeft verkloot. Moeten blij zijn dat ze er zijn want op lager niveau wordt het steeds lastiger om scheidsrechters te vinden.

4 oktober 2021 om 10:47

Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar neemt niet weg dat het gewoon ook alle kanten op vliegt, in die zin dat je de ene week iets mag, wat de volgende week rood oplevert (laatste rode kaart Vitesse bijvoorbeeld), dit soort momenten zie je zoveel vaker, maar wordt wisselend wel of niet bestraft, niemand weet waarom.
Daarnaast is een fout maken menselijk, maar als scheidsrechter dien je grenzen aan te geven, ook zodat het niet uit de hand loopt. Laat je een eerste helft van alles gebeuren wat je een 2e helft wel afstraft, dan zijn dat geen foutjes meer, maar dan moet je constateren dat er iets structureel niet goed gaat.

Hoe vaak is al niet naar buiten gekomen dat Van Egmond een enge, dictatoriale en machtswellustige man is. Het verbaast me dan ook niks dat hij een ex-topscheidsrechter als Kuipers buiten de deur houdt, hij is bang dat hij daarmee zijn alleenheerschappij kwijt raakt. Hij helpt liever het Nederlandse scheidsrechterskorps eerst nog verder naar de verdoemenis, voordat hij ook maar iets van zijn zeggenschap overdraagt naar een ander.

Nu zit ik niet in het scheidsrechterwereldje maar er zijn nu toch ook gewoon veel minder scheidsrechters waardoor het niveau ook achteruit gaat? Als ik het ieder geval bij mijn eigen club zie dan zijn er nog maar weinig clubscheidsrechters over gebleven. Ik zou me er ook niet voor lenen om 90 minuten lang de kop van jut te zijn. Maar dan zal er dus ook talent verloren gaan?

Goede scheidsrechters..... praten we dan niet over de tijdperk Collina?
Met andere woorden.... Wedstrijd aanvoelen, reageren op wat je ziet en bovenal, boven de groep staan.

Alles begint steeds meer een kots cultuurtjes te worden.
Scheidsrechters met dagcrème, gladde haartjes en een neusje voor de camera...

Ja, dan maak je een keer een misser
En dan gaat het maar ten koste van een doelpunt...
Maar zo'n Buijs die met zijn paraplu het veld in rent, die tyf je toch direct met rood het veld af.

Maar ja.... tijden veranderen he

5 oktober 2021 om 10:45

Precies dit! Gewoon harder optreden en aanpakken die omhooggevallen vedettes.

Goede individuele prestaties willen nog niet zeggen dat je dat ook over kunt brengen op anderen. Wat ik tot nu toe heb gezien van Kuipers lijkt het me nogal een mannetje dat vooral met zichzelf bezig is. Maar goed, een functie bezet houden omdat je niet wilt wijken is in een topsportklimaat natuurlijk onwenselijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren