Roda reageert verrast op berichtgeving van de NOS over matchfixing

Maandag, 4 oktober 2021 om 09:30

Roda JC Kerkrade heeft ‘verrast’ kennis genomen op de berichtgeving van de NOS over matchfixing tijdens een met 2-1 gewonnen wedstrijd van het belofenteam tegen Jong RKC Waalwijk in 2019. Een zelfverklaarde matchfixer beweert in de podcast Gefixt vijf spelers van Jong RKC te hebben omgekocht om een wedstrijd tegen Jong Roda te verliezen. Roda zegt in een statement op de website afstand te nemen van deze geluiden.

“Naar aanleiding van de NOS berichtgeving omtrent matchfixing in 2019, waarbij een speler van Jong Roda JC betrokken zou zijn, wil Roda JC duidelijk aangeven afstand te nemen van deze geluiden, en nogmaals duidelijk onderstrepen dat voor dergelijke praktijken geen plek is binnen de voetballerij in het algemeen, en Roda JC in het bijzonder”, zo schrijft Roda in een statement op zijn website.

“Roda JC zal de zaak intern, en waar nodig met andere clubs gaan bespreken. Tevens sluit Roda JC zich aan bij de oproep van de KNVB aan de autoriteiten om matchfixing proactief, en via de daarvoor geëigende juridische wegen, aan te pakken”, benadrukt Roda. De spelers van Jong RKC werden benaderd door een speler van Jong Roda, die op zijn beurt bevriend is met de fixer. De speler van Jong Roda deelde mee in de winst; zelf hield de fixer '20.000 à 30.000 euro' over aan de deal.

De KNVB kwam zondagavond al met een reactie op het nieuws van NOS en schreef in een statement dat de ‘signalen bekend zijn’. “Op basis van het huidige dossier heeft de KNVB nu onvoldoende mogelijkheden om verder onderzoek te doen en/of tot tuchtrechtelijke vervolging over te gaan. Er is geen onomstotelijk bewijs, wat wel nodig is om een zaak te maken”, stelde de KNVB. De podcast Gefixt levert volgens de voetbalbond wel nieuwe inzichten op.

“Met deze nieuwe inzichten kunnen politie, OM en overheid wellicht uit de voeten. We zien graag dat de autoriteiten, met al hun opsporingsmogelijkheden, kritisch naar deze podcasts luisteren en verder onderzoek doen naar dit dossier”, aldus de KNVB. “De podcast Gefixt laat ook zien dat we in Nederland niet naïef moeten zijn met betrekking tot matchfixing. De lage pakkans, lage straffen en de hoge winsten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door r10a)

Ik praat matchfixing niet goed, maar als je als broker ook jeugdwedstrijden gaat aanbieden, weet je dat de kans vergroot op dergelijke praktijken. Houdt het dan lekker bij de grote competities, maar nee hoe meer wedstrijden je kunt aanbieden, hoe meer centjes natuurlijk.

4 oktober 2021 om 09:58

Dat is inderdaad de kat op het spek binden. Zelfde met die tennissers. Als je dubbelpotjes uit de eerste ronde van een 10.000 dollar toernooi aan gaat bieden, dan weet je dat daar jongens spelen die het niet breed hebben. En vaak ook nog geen uitzicht op een plekje in de top 100, maar wel nog een paar jaar willen leven als proftennisser. Die combi is haast een garantie voor matchfixing.

Dat is een beetje de hedendaagse media. Die podcast (en veel podcasten erbij) is in principe een soort vermaak-radio. Het onderzoeksteam loopt door zulke tips heen, maar er is in feite niks bewezen. Jan-boeren-fluitjes (zoals ik) luisteren naar die podcast en hangen Roda bij wijze van spreken al meteen aan de hoogste boom. Terwijl er uberhaupt nog geen politieonderzoek is uitgevoerd. De informatieverstrekking (zonder feitencheck) gaat soms echt veel te snel voor de mensen om daar een goed oordeel over te kunnen vellen (maar we doen het toch). Ik zie dat hier op de site ook zo vaak gebeuren.

4 oktober 2021 om 09:56

Denk dat Roda of RKC hier ook niet heel veel aan kunnen doen. Voorlichting en goed opletten, maar als jongens van 19/20 jaar met weinig inkomen een snelle paar duizend euro kunnen verdienen, is de verleiding heel groot.

4 oktober 2021 om 10:52

Er valt niets aan te doen als het niet gebeurt is. Dat is vaak het hele probleem, er is nog helemaal niks bewezen. Of er in Nederland een grote verleiding is om te match fixen, is ook niet bekend. Er zijn in Nederland niet of nauwelijks match fixers ooit veroordeeld door een rechter.

4 oktober 2021 om 11:53

Ja precies. In zo'n podcast lijt het meteen alsof het al lang en breed is beoordeeld en veroordeeld. Maar het is nog slechts een podcast waar mensen aan het woord komen. Er is helemaal niks onderzocht. Het enige wat uit die podcast is gekomen is dat het niet is onderzocht door de Knvb, want die hebben geen middelen. Dus het woord van 1 persoon zonder verdere zaken. Vind dat best wel lastig dat er dan meteen conclusies aan worden gehangen en hte als waarheid wordt verkondigd.

Ik schreef na de enkele wedstrijden in Europees verband dat een paar keepers wel heel vreemd hun doel verdedigden onder andere bij het uitlopen.Daarna kwam dit naar buiten
Sta je daar bij Roda RKC je de longen uit je lijf te schreeuwen voor je ploeg zijn er een paar criminelen die andere belangen hebben

4 oktober 2021 om 10:53

Wie staat er ooit bij jong Rado op de maandag avond zijn longen uti zijn lijf te schreeuwen?
Overigens is nog helemaal niets bewezen dus dit kan ook zomaar een broodje aap verhaal zijn.

Voor Roda natuurlijk verschrikkelijk dat de club in verband wordt gebracht met matchfixing, maar hier doe je als club zijnde helemaal niets aan. Verder een prima statement, en nu hopen dat dit geen imagoschade oplevert.

4 oktober 2021 om 13:18

Imagoschade heeft Roda sowieso al de laatste jaren veel gehad, denk maar aan die gekke Mexicaan en die Rus toendertijd, dus dat kan er ook wel nog bij.

Vroeger kregen we 3 kratjes bier aangeboden zodat de andere kampioen kon worden. Tegenwoordig gaat het toch om serieuze centjes. En eerlijk is eerlijk. Als je loopt te klootviolen in een lager elftal en al weet dat een dergelijke prof carrière er waarschijnlijk to h niet in gaat zitten dan zijn de centen die je nu pakt toch wel aantrekkelijk voor een bepaalde categorie jongeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.NAC Breda233
11.Jong PSV22-1
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. JensenVerdediger171
G. JoppenVerdediger170
R. de BoerKeeper170
S. MarzoVerdediger172
B. BouchouariMiddenvelder171
P. PflückeMiddenvelder174
A. AbsalemVerdediger170
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren