Louis van Gaal: ‘Hij en ik hebben hetzelfde hoge intelligentieniveau’

Dinsdag, 28 september 2021 om 14:41Jeroen van Poppel • Laatste update: 14:43

De gelegenheidswedstrijd die Louis van Gaal afgelopen vrijdag coachte voor Telstar betekende voor de huidige bondscoach van Oranje een weerzien met Andries Jonker. Het tweetal werkte al eerder samen bij Barcelona en Bayern München, maar toch ziet Van Gaal Jonker niet als zijn ideale assistent-trainer. "Andries Jonker is niet de meest complementaire persoonlijkheid voor mij", aldus Van Gaal, geciteerd door Voetbal International.

Van Gaal leidde Telstar vrijdag samen met Jonker, de eigenlijke trainer van de club, naar een nipte overwinning tegen Jong AZ (1-0). Hoewel de twee dus jarenlang samenwerkten, onthulde Van Gaal dat Jonker 'op andere gronden werd gerekruteerd' door hem. "Danny Blind is veel meer complementair aan mij", zei Van Gaal over zijn huidige assistent bij Oranje. "Hij is ook bondscoach geweest, maar kon niet wat ík kon. Gewoon tegen mensen zeggen dat ze niet te laat moeten komen. Ik vind dat je áltijd op tijd moet komen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Terwijl hij Jonker vastpakte, zei Van Gaal vrijdag tegen de aanwezige pers: "Twee van deze persoonlijkheden is eigenlijk te veel. Met Blind gaat het beter. Duidelijker kan ik dat niet uitleggen. Maar wij", zei hij wijzend naar zichzelf en Jonker, "hebben hetzelfde hoge intelligentieniveau." Jonker kon dat wel waarderen: "Slaat u dat even op." Van Gaal gaf Jonker daarop een schouderklopje. "Andries is zelfs nóg intelligenter. Dat is gewoon zo." Jonker: "Noteren!" Van Gaal knikte naar zijn kompaan. "Wij zeggen heel vaak hetzelfde, met dezelfde articulatie. Dat is niet altijd goed." Jonker grijnsde: "Eén Louis van Gaal, dat is meer dan genoeg."

Van Gaal legde ook uit hoe hij Oranje begin september in korte tijd naar zijn hand zette. "Het grappige is: ik héb dat aura", aldus de uiterst zelfverzekerde bondscoach. "Anderhalve dag had ik, voor de wedstrijd tegen Noorwegen. Dat kán gewoon niet. Maar om het proces te versnellen, dat ik bondscoach werd, heb ik vooraf acht spelers gebeld van wie ik dacht dat ze gingen spelen. En eentje omdat ik vooraf dacht: Die ga ik níét opstellen, maar dat moet geen etterende wond worden. Visie. Maar nú komt het: facetimen. Twee spelers meldden zich al vijf minuten voor het aanvangstijdstip: 'Trainer, ik zit klaar.' Dat is omdat ik dat aura heb."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door cas1)

Haha geniale man. Mag denken wat je wilt, maar ik vind het een genie. Een van de beste in zijn vak en lijdt Oranje weer naar het WK alsof het niets is.

28 september 2021 om 14:56

Dit gedrag vindt men alleen leuk als het goed gaat , in 2001 hielp hij met een prima selectie het WK 2002 om zeep. Was feitelijk op zijn best in de midden jaren 90, is nu wat minder nors en veranderd in een lieve opa net als Rinus Michels.

28 september 2021 om 15:43

Baradonna dat was echt niet de schuld van Louis, meerdere spelers hebben aangegeven dat er teveel grote ego’s en kliekjes waren en daardoor speelde ze nooit als een echte team. De Ajaxcieden die door Louis groot waren gemaakt en naar de grote clubs waren vertrokken vonden zichzelf opeens te belangrijk nadat ze een naam voor zichzelf hadden gemaakt.

28 september 2021 om 17:08

Het probleem volgens die groep internationals was dat ze al een overvol speelschema bij hun clubs hadden en dat ze onder Van Gaal bij Oranje nog extra afgepeigerd werden met fysiek uiterst zware trainingen. Ze gaven bij hem aan om meer t doseren maar Van Gaal hield halsstarrig vast aan zijn eigen trainingsarbeid en daar scheen het mis gegaan te zijn

28 september 2021 om 17:34

Japie leuk dat je kant van de spelers kiest maar er was sprake van slechte discipline, ze zouden gefeest hebben tot savonds laat voor wedstrijden met strippers en dat soort gedoe en popi jopie gedrag vertonen. Natuurlijk wil je dan geen fysieke oefeningen doen. Louis moet het hebben van gedisciplineerde spelers en hij was zelf gestopt terwijl de KNVB graag verder wilde met hem. Zijn persconferentie is nog steeds op YouTube te vinden waar hij aangeeft te stoppen omdat er een grote meningsverschil is met de grootste deel van de spelers. Ik denk dat die spelers veel meer spijt hebben van hun gedrag destijds want dat was wellicht de beste oranje lichting ooit.

28 september 2021 om 17:53

Ik kies de kant van de spelers niet perse maar Van Gaal was op dat moment gewoon niet de juiste coach voor die desbetreffende spelersgroep. Beide partijen zullen fouten hebben gemaakt. Volgens de broers De Boer bv behandelde Van Gaal de internationals toen nog als ze nog talenten waren in hun Ajax tijd maar inmiddels waren het internationale topspelers geworden en wilden ze niet meer behandeld worden als een talentje van 18 jaar. Het was gewoon een ongelukkige combinatie die destijds verkeerd is ingeschat door de KNVB. Die selectie had meer behoefte aan een peoplesmanager dan aan een coach die de harde hand hanteert

28 september 2021 om 18:11

Wellicht heb je daar gelijk in maar dat was altijd al de stijl van Louis. Duitsers zouden hier totaal geen moeite mee hebben gehad maar in NL zijn we gewend 'ja, maar, ja maar' te zeggen. Hij heeft altijd aangegeven te luisteren naar zijn spelers en bereid te zijn om zijn filosofie aan te passen als hij zich daarin kan vinden. Daarom liep het ook zo stroef bij United want in die cultuur waren ze het niet gewend om met de trainer te praten en meningsverschillen uit te wisselen en daardoor kwam hij over als een dictator die alles op zijn manier wilde doen. Van Gaal is een disciplinair, iets dat al in zijn vroegste dagen duidelijk was. Als spelers een paar minuten te laat waren op de training, zou Van Gaal woedend zijn. Als hoofdcoach is en was zijn leiderschap opmerkelijk streng - zozeer zelfs dat Johan Cruijff zijn aanpak als "militaristisch" heeft beschreven, in tegenstelling tot zijn eigen wens om "individuen voor zichzelf te laten denken".

28 september 2021 om 19:14

ik kan me wel vinden in je reactie maar daarom was het een fout van de Knvb. die hadden deze combinatie van spelers t.o.v. coach beter moeten inschatten destijds

28 september 2021 om 15:17

Genie?
Hoge intelligentieniveau. ALO toch? Ja dan is het een zeer hoog intelligentie niveau
(die ook nog eens niet kan zitten als gevolg van alle veren die hij zichzelf voortdurend in zijn kont steekt)

28 september 2021 om 15:21

Wat om een genie te zijn moet je een hoge opleiding hebben gevolgd? Zit nogal verschil tussen educatie en intelligentie.

28 september 2021 om 15:43We zijn het oneens.
Maar
1.wie zegt nou van zichzelf dat hij een hoog intelligentieniveau heeft.
2. Op welke wijze heeft hij dit dan bewezen?
Zidane, Ancelotti, Mourinho enz, allemaal HOOG intelligentieniveau

De media was toch ook zo dom en hij zo slim. Hoe ziek en zielig ben je dan wel niet.
Gen gezeik iedereen rijk
Geen gelul iedereen dom, behalve Jonker en ik

28 september 2021 om 15:59

Dit zeggen alleen mensen die zelf laagopgeleid zijn. Want dat is cool. Dan kan je zeggen dat je heel slim bent, maar dat hoef je dan lekker nooit te bewijzen.

28 september 2021 om 16:16

Nee hoor, heb zelf HBO afgerond. Maar er zijn genoeg verhalen van miljardairs / extreem succesvolle mensen zonder goede opleiding. Je kan ook een genie zijn, zonder goed uit een boek te kunnen leren.

28 september 2021 om 16:26

Zonder meer waar. Ik heb een universitaire studie (economie) gedaan, maar ben een grote sukkel als het op bijv timmeren, schilderen, boren ed aankomt.
Ik sprak eens een man die mijn tuin opnieuw zou aanleggen. Hij was nooit naar school geweest. Hij rekende als volgt
5 keer 7 = 37,5
Ik dacht damned hoe moet ik hem nou zeggen dat het 35 is.
Wat bleek? Hij had al berekend dat je op de hoek een halve steen nodig had.
Hij was superslim, maar niet boeken superslim.
Het kan dus, zeer zeker.
maar als je het van jezelf gaat roepen dan weet ik hoe laat het is

28 september 2021 om 16:28

@blau, als jij hoogopgeleid bent en nooit door hebt gehad dat er genoeg domme mensen HBO of WO doen, dan ben ik bang dat je zelf in die categorie valt. Het feit dat je er cool over loopt te doen en mensen beoordeelt op basis van hun papiertje bevestigt dit.

28 september 2021 om 17:06

@blaugrana11 Daar ben ik het over het algemeen wel mee eens, in het geval van bijvoorbeeld een voetballer zou dat natuurlijk wel anders kunnen zijn. Deze mensen hebben nooit enige aandacht aan school besteed. Niet omdat ze per definitie niet slim zijn, maar omdat ze miljoenen konden verdienen door tegen een bal aan te trappen. Wanneer ik de kans had om met mijn hobby miljoenen te verdienen, was ik ook gestopt na mijn middelbare school. (neemt overigens niet weg dat de gemiddelde voetballer vrij dom is/overkomt).

29 september 2021 om 12:22

Ik beoordeel helemaal niemand? Jij doet nu een aantal aannames op basis van dingen die ik helemaal niet zeg. Lekker makkelijk scoren zo. Ben het trouwens wel met je eens dat er op het wo genoeg niet al te slimme mensen wonen. Hoe dat op de cursussen is kan ik niks over zeggen.

29 september 2021 om 12:38

Ik heb naar mijn weten geen enkele aanname gedaan
Ik stel
dat je slim kan zijn door te leren uit boeken of uit ervaring
dat je slim geboren kan zijn
Verder stel ik dat het geen pas geeft door over je zelf te zeggen dat je een hoog intelligentieniveau hebt,. laat anderen dat doen. Narcisten, zoals gaal die doen dat wel.

28 september 2021 om 15:26

@patser

Maar hij geeft toch een sneer aan Blind? Blind heeft dus blijkbaar geen 'hoge intelligentieniveau' zoals Jonker en hij.

28 september 2021 om 15:45

hadden we eerst Babel vs Affelay hebben we nu weer Van Gaal die Blind disst

28 september 2021 om 15:49

@japie

Hahah zou super zijn als Blind reageert met: "ik ken LvG niet zo goed. Meegemaakt bij Oranje en vond hem altijd een aardige kerel'.

28 september 2021 om 15:49

Is toch ook zo. Hij maakt een vergelijking en de waarheid mag best gezegd worden, niks mis mee..

28 september 2021 om 16:38

Kan toch ook niemand verbazen dat blind qua intelligentie niveau niet hoog scoort. Slijmen kan die als de beste, dat dan weer wel.

28 september 2021 om 15:42

ik ga niemand dom noemen dus dat ga ik zeker niet doen, maar Andries Jonker komt op mij iig niet over als een raketgeleerde

28 september 2021 om 18:06

Gelukkig niet Japie, anders was hij nu in de verkeerde branche werkzaam geweest😜. Hierboven trouwens een hele discussie over intelligentie. Het volgende terugkomende patroon zie ik terug in dit soort discussies op voetbalzone. Eenieder geeft zijn eigen invulling aan het begrip "intelligentie" of "slimheid"... Zullen anders eerst de begrippen eens definiëren alvorens we er een kinderlijk welles-nietes spelletje van maken. Op deze manier discussieren is m.i. een beetje hetzelfde als water naar zee brengen; het zet welgeteld nul zoden aan de dijk.

28 september 2021 om 18:11

Klopt inderdaad en ik zeg ook niet dat Andries Jonker dom is, alleen als hij het over voetbal heeft hoor ik hem nooit iets bijzonders zeggen. Van Gaal heb ik vaak als analist bezig gezien en als hij over voetbal praat dan zegt hij alleen maar verstandige dingen en merk je dat hij kennis van zaken heeft. Bij Jonker heb ik dat nooit echt kunnen waarnemen en zijn carriere is ook geen doorslaand succes qua sportieve prestaties

28 september 2021 om 18:21

Hier kan ik het alleen maar eens zijn. Louis lijkt veel meer gogme/gochme mbt het spelletje voetbal te hebben. Ik zeg bewust lijkt omdat ik niet op dagelijkse basis met de heren samenwerk.

Je kan het natuurlijk arrogant noemen, maar de zelfverzekerdheid die Van Gaal uitstraalt is zeker een krachtig onderdeel van zijn persoonlijkheid. Ik snap wel dat mensen niet onder de indruk zijn als Blind zegt dat je niet te laat mag komen, maar wel als Louis het met verheffende stem zegt. Hij dwingt toch respect af en laat het ook zien met sportieve prestaties van zijn team.

28 september 2021 om 15:25

Zelfverzekerdheid en arrogantie, dunne lijn. Wanneer je denkt dat het niet erger kan worden met die man, gebeurd het toch. Wat een uitspraken weer dit. Compleet waanzinnig en het laat maar zien dat al die aandacht en dat ophemelen van hem de laatste maanden naar zijn hoofd zijn gestegen.

Ik lees de kop en kijk naar het plaatje. Duidelijk lijkt mij.
Na het artikel gelezen te hebben kwam ik wel vaak het woord ik tegen.
jammer

28 september 2021 om 15:29

Voor de duidelijkheid, die gozer die met Louis op de foto staat is niet Andries Jonker.

28 september 2021 om 15:54

klopt, maar die gozer die met Louis op de foto staat zit wel op hetzelfde intelligentieniveau als Jonker

28 september 2021 om 15:56

you could have fooled me. hahaha hij is goed

Wat een vent, geweldig toch? Ik moet er alleen niet aan denken om hem dagelijks of zelfs wekelijks tegen te moeten komen.

Blijft een kleurrijk figuur. Beter dan zo'n zoutzak als Frank. Of je het nou met hem eens bent of niet. Ik denk ook dat Louis wel echt is, in tegenstelling tot een Mourinho. Hij is zo. Hij kletst er soms wel onhandig in om, zoals die sneer bij de uitreiking dames, maar goed, het zegt wel wat dat het niks heeft veroorzaakt en hij het team toch aardig heeft laten spelen in de laatste interlands.

Haha, heerlijk dat je zo vol over jezelf kunt zijn. Kan me voorstellen dat mensen zich aan hem ergeren, maar ik vind het prachtig. Heb besloten om het WK in Qatar (en de hele aanloop daarnaartoe) niet te gaan volgen, maar voor de persco's van ome Louis zou ik bijna op die beslissing terugkomen

Iedereen is blijkbaar positief over dit stuk, ik krijg er plaatsvervangende schaamte van... Maar goed, ik ben dan ook oud en zuur.

28 september 2021 om 15:27

@The utopian

"iedereen is blijkbaar positief '

Denk Blind niet, die heeft blijkbaar geen hoge intelligentieniveau

28 september 2021 om 15:41

Utopian, maak je geen zorgen. Je bent waarschijnlijk meer gewend om in normale omgeving met normalere mensen om te gaan.
De voetbalwereld is dat zeker niet en vereist een andere aanpak, niet overal overigens er zijn genoeg plekken in de voetbalwereld waar ze Louis niet pruimen

28 september 2021 om 15:49

@The Utopian
Maak je geen zorgen daar sta je niet alleen in. Ben heel blij dat hij als trainer uitstekende dingen doet voor Oranje maar het domme van voetbal is dat het acceptatieniveau bij trainers en spelers samenhangt met resultaat. Een trainer die wint is goed, slim, grappig, enz enz las hierboven in de comments zelfs een genie, wat een nonsens.

Gezien de foto dacht ik even dat hij bedoelde dat dat jongetje hetzelfde hoge intelligentieniveau als hem heeft xd.

"Twee van deze persoonlijkheden is eigenlijk te veel. Met Blind gaat het beter. Duidelijker kan ik dat niet uitleggen. Maar wij", zei hij wijzend naar zichzelf en Jonker, "hebben hetzelfde hoge intelligentieniveau."

Zegt ons aller Louis hier nu dat Danny Blind niet al te snugger is..?😂
Is Louis nou zo slim, of is Danny nou zo dom.?

Het is toch te gek voor woorden dat Blind niet tegen spelers durfde te zeggen dat ze op tijd moeten komen.

28 september 2021 om 15:58

Zegt Louis hier nu dat Danny Blind niet al te snugger is..?😂
Is Louis nou zo slim, of is Danny nou zo dom.?

mag beide ook?
Sorry hoor ik heb niet zo een heel hoog intelligentieniveau

Noem het geniaal..ik vind het stuitend. Je mag het best denken, maar uitspreken vind ik echt niet kunnen.

Zegt hij nou eigenlijk dat Blind maar een domoor is en daarom wel goed bij hem past? Want dat is wat ik er in lees. Twee intelligente mannen passen niet samen, dus Van Gaal en Jonker samen past niet. Blind daarentegen past wel goed...

28 september 2021 om 15:49

Ja, dat klopt.
Hij weet wie hij graag als ass istenten neemt. Het moeten in ieder geval personen zijn die niets, maar dan ook niets van de spotlights van hem kunnen afsnoepen.
In jouw termen; domoren. hahaha

Met andere woorden. Jonker is te bijdehand en Blind is het schoothondje van van Gaal.
Prima toch als het werkt.

Ik neem aan dat dit met een knipoog werd gezegd? Werd niet heel duidelijk uit het artikel. Anders zijn we wel steeds meer bezig om een monster te creëren zeg . Ik vind het trouwens nog steeds erg mooi dat iemand die zo gepokt en gemazeld is als Jonker al zo lang lekker bij Telstar zit.

Dit soort dingen mag je best denken en zeggen. Maar dan wel als grap met een stel vrienden of op een verjaardag. Maar dit soort rare dingen ga je toch niet tegen de Nederlandse pers roepen? Ook lekker voor Blind trouwens hahah. Die wordt hier gewoon te kakken gezet... Maar goed (en niks ten nadele van het beroep), iedereen weet dat mensen met een bijzonder hoog intelligentieniveau vaak gymleraar worden.

Louis is een eindbaas. Keb m 2x mogen spreken. Tis een goed,oprecht mens,bij hem ben ik daar 100 procent van overtuigd. En een vakman. Dan mag je best praatjes hebben. Brengt t vaak met humor. Leve Saint Louis😃😜

Wel zonde dat ie met al dat intellect na 700 jaar nog steeds niet meer dan 5 woorden Engels en 3 woorden Duits spreekt. Ik ben maar een eenvoudige boere jongen, maar sprak toen ik 10 was al meer talen dan dit meesterbrein.

28 september 2021 om 15:43

Dat vind ik ook altijd wel een beetje kansloos ja. Zo wil je toch niet voor lul staan ook in het buitenland maar goed.... ik heb niet de indruk dat die man zich daar heel druk om maakt Dan moeten ze maar Nederlands leren

Johan heeft weer voer voor vrijdag..

Grappig dat zoveel mensen dit prachtig vinden. In elke willekeurige andere bedrijfstak laat staan de politiek zou iemand jaren afgebrand worden zeker als iemand faalt (voor 2002) of zich zo enorm aanpast en met veel geluk een half resultaat haalt (Brazilië) of recht tegen een muur loopt in het buitenland (ManU, Barca tweede keer, rare fratsen in kleedkamer Bayern)
Echt too much en onnodig. Als hij nou CL gewonnen had bij Barca, Bayern en ManUtd dan wel (met defensief anti voetbal en Robben gokjes) WK gewonnen had… soit.
Maar zelfs dan kun je beter gentleman zijn dan blaaskaak.

Dit is toch verschrikkelijk als je zo over jezelf orakelt. De beste man is docent geweest en voetbaltrainer en doet voorkomen alsof hij een genie is met visioenen die allemaal uitkomen.
Het is absoluut een toptrainer die weet hoe het spelletje te spelen, maar hij heeft voetbal niet uitgevonden.
Ik zie altijd uit naar zijn persconferenties, niet om het spektakel maar om te zien hoe iemand zo ongelooflijk vol van zichzelf is dat ik er met plaatsvervangende schaamte naar kijk.

Ik denk dat Louis bedoelt dat ie “voetbal intelligent” is.
Hij snapt hoe ie de boel aan de gang kan krijgen en resultaat kan boeken.
Dat bewijst ie nu toch wel even als je het geheel vergelijkt met wat Frank de Boer ervan bakte.

Echt onbegrijpelijk hoe iemand zo narcistisch kan zijn. Ik heb een stuk van de persconferentie na afloop van de wedstrijd gezien. Tenenkrommend vermaak, beter kan ik het niet omschrijven.

Wat is deze man vol van zichzelf. Spreekt geen woord Engels, maar vindt zichzelf heel intelligent. Gevaarlijk om een dergelijke narcist als bondscoach te hebben. Het lijkt ook met de week erger te worden. Wat is next?

……..het zal allemaal wel.😏
Als er 1 ding is waarvan ik na 53 jaar praktijkervaring op deze aardkloot zeker ben, is het wel dat mensen zonder zelfspot en zelfrelativering zelden aangename lieden zijn.
In zeker opzicht zelfs te wantrouwen, omdat zij eigen fouten en falen niet kunnen toegeven. Altijd zal een ander de “zwarte Piet” krijgen toegeschoven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Telstar

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.VVV-Venlo16-1
12.Telstar15-7
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
Y. LiesdekVerdediger110
A. BensabouhMiddenvelder110
C. DijkstraMiddenvelder111
T. OvertoomMiddenvelder110
R. FernandesAanvaller112
G. PletAanvaller114
S. van DoormMiddenvelder100
Voor de complete selectie: Clubpagina Telstar.

404 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2021- Nederland
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren