Hoe Edson Álvarez na iedere Ajax-training tien minuten in zichzelf investeert

Maandag, 27 september 2021 om 09:43Yanick Vos

Edson Álvarez is bij Ajax uitgegroeid tot een belangrijke schakel op het middenveld. De Mexicaans international werd in zijn eerste seizoen in Amsterdam regelmatig bekritiseerd vanwege zijn kwaliteiten aan de bal. De 23-jarige middenvelder heeft op het trainingsveld van Ajax veelvuldig in zichzelf geïnvesteerd, waardoor de kritiek op zijn balbehandeling is afgenomen.

Ajax telde in de zomer van 2019 een bedrag van vijftien miljoen euro neer voor Álvarez. In eerste instantie werd hij aangetrokken als centrumverdediger, maar Ten Hag zag in hem een middenvelder. Hij kende een moeizaam eerste seizoen en zat vaker op de bank dan hem lief was. Door extra trainingen met voormalig Oranje-internationals Gerald Vanenburg en Richard Witschge heeft Álvarez progressie geboekt, zo merkte Ten Hag op. De controleur is het daarmee eens. “Ik weet heel goed wat ik nog moet verbeteren en werk daar hard aan. Vaak blijf ik langer op de club om in mezelf te investeren. Dat het zich nu uitbetaalt, maakt me blij”, vertelt de 43-voudig international in gesprek met De Telegraaf.

Álvarez: 'Ben erg blij dat ik niet bij Ajax ben vertrokken'

De krant merkt op dat Álvarez vooral in zijn oriëntatie en comfort aan de bal stappen heeft gemaakt. “Aan de bal gaat het beter, maar dat is wel een punt waaraan ik moet blijven werken”, aldus de Ajacied, die vertelt op welke manier hij een betere voetballer probeert te worden. “Na elke training krijg ik vijf tot tien minuten op hoge snelheid ballen aangespeeld. Daardoor moet ik wendbaarder worden en sneller handelen.” Dit seizoen mag Álvarez zich een vaste basisspeler noemen op het middenveld van Ajax. Hij zegt zijn basisplaats echter niet te claimen. “Dat zou ik arrogant vinden. Maar ik kom elke dag naar de training alsof het de eerste keer is en doe er alles aan om beter te worden.”

Arnold Bruggink geniet van de ontwikkeling van Álvarez bij Ajax, zo liet hij zondagavond weten bij Dit was het Weekend. De middenvelder opende zaterdagavond de score in de Johan Cruijff ArenA tegen FC Groningen (3-0) met een tegendraadse kopbal. Nadat hij op de bank zat in de seizoensopener tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal (0-4 nederlaag), werd Álvarez in iedere officiële wedstrijd opgesteld door Ten Hag. "Zijn ontwikkeling in het elftal is wel mooi om te zien", aldus Bruggink.

Het doelpunt van Edson Álvarez is te zien vanaf minuut 0:16.

Álvarez werd door supporters bewierookt om zijn optreden tegen Groningen. Hij was van alle spelers op het veld betrokken bij het meeste aantal duels, twintig stuks, en won er dertien van. Zijn acht kopduels won hij allemaal. Álvarez had tevens de meeste intercepties (drie) van alle spelers op het veld, maar verloor van alle Ajacieden het vaakst de bal: twintig keer. "Hij speelt in dienst van het elftal, om anderen beter te laten spelen. Hij is de eerste die een omschakeling van de tegenstander onderbreekt. Daar hecht Erik ten Hag veel waarde aan", stelde Bruggink.

"Hij heeft nog een ander voordeel: hij kan kopduels aangaan, terwijl Timber achterin kan blijven. Gisteren won hij alle acht kopduels. Timber kan dan achterin blijven, dat is ideaal", aldus de analist, die onder de indruk was van het doelpunt van Álvarez in de veertigste minuut. "Ik vond de goal echt prachtig. Het is moeilijk, want je moet naar achteren en de voorzet is relatief langzaam. Dan moet je ‘m ook nog eens echt knikken. Ik vind het mooi om te zien. Buiten Antony, die fantastisch speelt, is Álvarez een speler die zich ontwikkelt. Ik denk dat mensen dat steeds meer gaan inzien."Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door delphiero)

Alvarez een echte bikkel, je vergeet vaak dat ook hij "pas" 23 jaar is..
Komt ontzettend volwassen over, bijt zich vast in zijn tegenstander en vreet die vaak helemaal op.
Ontzettend fel en agressief, maar gaat maar zelden echt over het randje.

Ik ben Fan, en super blij dat hij deze zomer niet vertrokken is.

27 september 2021 om 10:16

Alvarez is echt een belangrijke kracht, fysiek, kopsterk, lengte, alles wat er in de selectie ontbreekt heeft hij. Ben benieuwd of iedereen hem nog steeds zo slecht vind?

27 september 2021 om 10:40

Zal eerlijk toegeven dat ik absoluut geen fan van hem was. Verloor vaak de bal op slechte plekken omdat hij dingen te moeilijk maakte voor zichzelf. Maar nu doet hij gewoon waar hij goed in is, ook is hij voetballend enorm gegroeid. Ben inmiddels dus een fan van hem.

27 september 2021 om 10:52

Inderdaad hij is 'pas' 23. En al 43! Interlands voor Mexico, geen slecht voetballand.

Hij maakt een goede ontwikkeling door. En juist door een speler als hij Alvarez, kunnen de andere jongens het verschil maken. Je weet als speler dat mocht het fout gaan, dat er iemand staat die het vuile werk opknapt.

Jammer dat in Nederland alleen gekeken wordt naar voetballende spelers, en dit soort jongens vaak te onrechten worden afgekraakt. Natuurlijk zie ik liever een speler als Ronaldinho, Messi etc voetballen. Maar ik kan echt oprecht genieten van spelers zoals Alvarez.

27 september 2021 om 15:01

Aan het aantal positieve reacties hier zie je dat er veel meer mensen houden van een speler als Alvarez dan jij stelt.

27 september 2021 om 14:39

Kan me herinneren dat er een verhaal rond ging dat hij dood ongelukkig was zonder zijn vrouw en kinderen in Nederland? Als dat zo is en het nu eindelijk gefixt, verklaart het wel waarom deze jongen opeens zo geweldig speelt de laatste tijd. Waarschijnlijk is hij nu veel gelukkiger en stabieler in zijn hoofd. Dan gaat het op het veld ook beter natuurlijk

27 september 2021 om 14:43

Klopt, in het begin kregen zijn vrouw en kind geen verblijfsvergunning, sinds dit geregeld is voetbalt hij echt als herboren.

27 september 2021 om 16:59

Burwatti -En geheel logisch ook. Ik kan mn vrouw en kinderen af en toe wel achter t behang plakken. Maar kan me niet voorstellen dat ik in een ander land voor lange tijd zonder ze moet!

Het is mooi om te zien dat hij in balans is nu. Hij meer rust heeft en zich vol op het voetbal kan storten. Als je dan ook leest dat hij extra traint op zn mindere skills valt dat te prijzen. Hij is wat mij betreft een hele belangrijke schakel op het middenv. Brengt kracht en lengte, pikt zn goals mee en brengt gewoon dat extra beetje vuur. En op elke linie zo'n figuur. Voorin de Brazilianen en ook Tadic die een spelletje kan spelen..
Op het midden vooral Alvarez en achterin Martinez, Taglia en in mindere mate Timber. En met mindere mate bedoel ik meer dat hij cleaner speelt dan de Zuid Amerikanen.
Heerlijk bezig Alvarez, blij dat je er nog bent!

Mooie ontwikkeling is hij doorgaan, was vanaf het begin niet altijd de fan favoriet, maar heeft zich zeker nu ontwikkeld tot één. Harde werker, veel grinta. Hoop dat we nog veel jaren van hem mogen bewonderen in Nederland.

27 september 2021 om 10:53

Ja hij wordt zelfs toegezongen nu in de arenA

27 september 2021 om 12:42

Volgens mij had hij al vrij snel de harten van de fans veroverd nadat hij een belangrijke goal scoorde in de Champions League kwalificatie 3 jaar terug! Ik ben altijd fan van hem geweest, ook om zijn (emotionele) verhaal dat hij zijn vrouw en net geboren kind het eerst half jaar moest missen, dat hij om ze meerdere dagen te kunnen zien naar Engeland ging om ze daar te ontmoeten. Absurd en dat doet echt wel wat met een mens! Sindsdien altijd een zwak voor hem gehad en vorig en dit seizoen gewoon een steunpilaar in het team!

Doet het zeer goed, toch wel fijn dat iemand zorgt voor de balans in het team.

Er is bij Ajax dankzij Martinez en Alvarez veel meer balans in het elftal gekomen. De manier ook hoe Alvarez druk zet, (moet je maar eens een keer opletten) daar schrik je als tegenstander van hoor, die kerel heeft ook echt grote voeten volgens mij. Ik ben een bewonderaar van Alvarez, want naast zijn verdedigende kwaliteiten heeft hij een goed schot en kan hij belangrijke doelpunten maken.

Kortom een veelzijdige middenvelder, dat heeft Erik ten Hag met zijn staff goed gezien bij deze 'centrale verdediger'.

Ongelofelijk hoe Alvarez aan de bal is gegroeid. Ik was altijd wel fan van hem omdat een goeie verdedigende middenvelder gewoon belangrijk is. Verdedigend loste die altijd wel veel op maar mensen beoordeelden hem alleen maar op zijn voetballende kwaliteiten. Niet iedere middenvelder zal een Modric, Frenkie of Kroos worden. Maar zulke spelers heb je wel nodig om die spelers te renderen. Ze zijn zo onderschat en in Nederland kraken analisten of journalisten ze alleen maar af.

27 september 2021 om 10:51

Beetje zelfde type als casemiro

Mooi dat het ook in de tekst nog expliciet wordt benoemd: Alvarez was eigenlijk een pure centrale verdediger en werd ook in die hoedanigheid gehaald. Hij is in het begin veel op het middenveld gezet zonder dat hij daar veel ervaring had en wist zich hier vaak geen raad. Het is ontzettend knap dat hij zowel qua positionering als qua functionele techniek zichzelf zo heeft verbeterd dat hij geen dissonant meer is op het middenveld. Sterker nog: Alvarez is al lange tijd een onmisbaar slot op de deur. Respect voor deze krijger!

27 september 2021 om 10:12

Het laatste half jaar voor Ajax hem contracteerde speelde Alvarez 16 wedstrijden, waarvan 12 als controlerende middenvelder en 4 als centrale verdediger. Het is dan ook simpelweg niet waar dat hij een pure centrale verdediger was. Hij speelde in het Mexicaanse elftal ook als controleur.

27 september 2021 om 10:29

Je hebt gelijk dat hij op beide posities uit de voeten kan en meer als controlerende middenvelder wordt ingezet, maar Ajax haalde hem voor de positie van centrale verdediger als vervanger van De Ligt. Daarnaast zag hij zichzelf ook meer als centrale verdediger en speelde hij daar liever.

27 september 2021 om 10:33

Dus als je 12 wedstrijden op een andere positie speelt is je originele positie niet meer je 'pure' positie? En na 12 wedstrijden op die andere positie beheers je deze vaak nog niet direct goed. Daar komt natuurlijk bij dat op de controleurspositie bij Mexico andere dingen van iemand worden gevraagd dan bij Ajax. Feit blijft dat Alvarez als verdediger werd gehaald en hier ook het meeste ervaring in had.

27 september 2021 om 10:49

Misschien even opzoeken wat het betekent als iemand een 'pure' centrale verdediger is, Mitea. Want dat is ie niet. Hij speelde bij América meer als middenvelder dan als centrale verdediger. Die jongen maakte z'n debuut als rechtsback, heeft dankzij wat blessures wat potjes centraal achterin gestaan maar heeft meestal als controlerende middenvelder gestaan. Het is dan ook onwaar dat hij geen ervaring op die positie had, iets wat je ook al beweerde.

Overigens, Db15, Alvarez maakte z'n debuut als middenvelder en in z'n interview na die wedstrijd stelde dat hij daar erg graag speelt. Ajax hoopte een voetballende verdediger aan te trekken die de opbouw kan verrichten (zo stelt hij in z'n introductie interview graag de bal te hebben) omdat hij jarenlang als controlerende middenvelder speelde, dus zo bekeken is het een mazzeltje. Maar om nu net te doen alsof hij in Amsterdam voor het eerst op een vreemde positie staat is onnozel. Hij is een pure controlerende middenvelder die als bijtertje wat potjes centraal achterin en op rechtsback heeft gespeeld.

27 september 2021 om 10:54

Perr Schuurs was de beoogde opvolger van de Ligt. Die was toen ook nog maar 19 en op zijn 17e al aanvoerder en uitblinker bij Fortuno Sittard. Het is iets anders gelopen.

27 september 2021 om 11:14

Precies, Bongiorno. Schuurs kreeg in 19/20 de tijd om te wennen en speelde afwisselend met Veltman centraal achterin. In 20/21 speelde hij bijna alles, tot het moment dat hij z'n stek verloor danwel dreigde te verliezen aan Timber.

27 september 2021 om 11:40

Als je hem opzoekt in Football Manager toen hij nog bij Club America speelde zijn de posities centrale verdediger, verdedigende middenvelder en tussen haakjes rechtsback. In het seizoen voordat hij naar Ajax kwam, speelde hij inderdaad al regelmatig als controlerende middenvelder en ook bij de nationale ploeg deed hij dat al. Dus we kunnen inderdaad niet zeggen het voor hem een compleet vreemde positie was. Wel denk ik dat hij waarschijnlijk eerst wel verwachtte dat hij in de verdediging zou gaan spelen. Maar nu focust hij zich helemaal op het middenveld en is het ook goed dat hij extra traint op het voetballende gedeelte. Blij met Edson!

27 september 2021 om 11:54

Mitea....dat is niet helemaal waar. Hij speelde bij het nationale elftal vooral als middenvelder en wilde daar zelf ook het liefste spelen. Hij was het dus wel gewend. Maar niet op de manier zoals Ten Hag speelt dus. Bovendien speelde zn thuis situatie ook mee. Dat is nu helemaal in orde en zn werklust hebben er voor gezorgd dat hij nu bijna onmisbaar is geworden voor Ajax.Als we hem tijdens die EL finale op het middenveld hadden gehad, dan had ik nog wel eens willen zien of United nog zomaar met al die lange ballen het middenveld kon overslaan. Veel mensen zien liever een stylist zoals Schone op die positie, maar de realiteit vraagt gewoon om een bikkel die zich puur focust op het afpakken van de bal. Hulde aan Ten Hag dat hij vertrouwen in hem als middenvelder behield. Wij allen zagen juist meer een CV in Alvarez.

27 september 2021 om 13:22

ja of in de hel tegen Tottenham. Die gooide in de tweede helft alleen nog maar lange ballen op de geweldig spelen de Llorente, iets waar Ajax geen grip op kreeg. In zo'n situatie heb je een speler als Alvarez nodig en het is heerlijk dat hij zich helemaal in het team gespeeld heeft.

De erkenning van alle mede-Ajacieden in deze topic, doet mij erg veel deugd! Hij is één van onze belangrijkste spelers, en daar is vriend en vijand het wel over eens.

27 september 2021 om 12:46

Klopt! Maar heb ik al eerder gezegd! Dit terwijl het 50/50 was. Zeker rond de periode van het bod uit Frankrijk zeiden veel mensen hier dat hij maar weg moest. Een 13 in dozijn voetballer en kan makkelijk vervangen worden. Ik was en ben het daar absoluut niet mee eens. Als hij er in staat is er zoveel balans in het elftal! Zo'n strijder en gaat voor niets of niemand aan de kant.

27 september 2021 om 14:23

Juist Wizzle, ik durf zelf te zeggen dat zijn aanblijven. Het verschil kan maken tussen kampioen worden en verder komen in de cl.

27 september 2021 om 16:07

Die mening deel ik volledig met je! Dat zagen we vorig seizoen nadat hij weer basis stond, begon het te draaien. De ideale stofzuiger tussen de verdediging en middenveld. Voetballend wordt het ook steeds beter en kan ik echt genieten van Edje!

27 september 2021 om 16:33

Wizzle haha, Edje moeten we erin houden man! Doet me denken aan onze oude krijger Davids, dat soort types heeft ieder team nodig.

28 september 2021 om 00:10

Alleen Davids kon nog veel meer met een bal dan Alvarez. En als t moet de lijnen uitzetten als centrale verdediger; 0-2 overwinning in Madrid met applaus van de thuissupporters. Mooie tijden… :-)

Ja scheelt ook dat hij beter speelt dan in het begin omdat zijn familie nu bij hem is.
Echt een strijder hoor en gaat voor elke bal, ben blij dat we een paar zuid Amerikanen hebben want je ziet dat de rest nu ook meer strijd levert

Het gif wat deze man met zich meebrengt is een belangrijk onderdeel van zijn spel. Dat het voetballend nog beter moet en kan is voor een ieder duidelijk. Laat Alverez de vlieguren maken op het middenveld en we gaan zien waar hij eindigt.

Hij is veel maar dan ook echt veel comfortabeler aan de bal sinds hij in zichzelf investeert. Hij had het ook niet kunnen doen! Dat hij kan vechten om de bal dat wisten we maar als hij nu ook goed gaat voetballen dan weet ik niet waar zijn top ligt! Goeie speler en goede vent die Alvarez.

Ik heb hem vaak voor rotte vis uitgemaakt, maar wat is deze man belangrijk. Naast het Mexicaanse gif dat hij meebrengt, staat hij ook nog eens verdomd vaak op de juiste plek in verdedigend opzicht. Dat is natuurlijk geen toeval meer. En wat mij nog het meest heeft verbaasd is dat hij steeds zuiverder in de passing wordt en het nu ook regelmatig aandurft om met strakke passes over de grond een linie over te slaan. De Alvarez van twee jaar geleden schroomde om dat soort passes af te leveren. De beste man is nu al rond de 20 miljoen waard, maar mocht Ajax ver komen in de CL kan je hem zomaar weer voor minimaal 40 miljoen verkopen. Mexicaans international en dragende kracht bij Ajax op het middenveld. Wat een ongelooflijke strijder!

Zo! Da´s niet mis!! 10 minuten maar liefst! Uitkijken voor overbelasting..

27 september 2021 om 12:04

Ik denk dat hij zijn over uren niet mag declareren

27 september 2021 om 12:05

Maar toch.. Blijf jij elke dag tien minuten langer op je werk om in jezelf te investeren? Ik niet.

Deze jongen is zo belangrijk voor Ajax op het middenveld. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die hem voor die schamele 18 miljoen wilden laten gaan. Ajax heeft geen 2e Alvarez rondlopen.

Soccerfan: inmiddels weet eenieder wel dat jij er zo over denkt. Denk je niet dat het positiespel en combinatievermogen er sterk op vooruit zou gaan met een speler die wel kan voetballen. Zelfde gaat op voor de eveneens door jou bewierookte Haller.Die kan nu aansluiten bij iedere top club. Hij heeft controlerend vermogen en scorend vermogen. Ik begrijp waarom ze bod van 20 miljoen geweigerd hebben.

Ajax waarheden ;-) . Alvarez is in 1e instantie door PSV gescout als centrale verdediger. (tip van Hans Westerhof) Nadat het scoutingsrapport definitief was, kwam hij bij Club America op het middenveld te spelen. Omdat Ajax PSV te slim af wilde zijn, (immers zocht men een opvolger voor de Ligt) heeft men toch toegeslagen. Nu moet men niet doen alsof Ten Hag heeft uitgevonden dat hij op het middenveld kan spelen want dat deed hij dus al.

Alvarez is misschien wel de belangrijkste speler. Absoluut niet de beste, maar hij is werkelijk de balans in het elftal. Hier door kan de rest zich bezig houden met het voetbal, hij bewaakt de as en weet de tegen aanvallen in de kiem te smoren.
Ik ben echt fan van deze jongen, hij werkt zo hard, hij geeft ook echt om z'n werk en wat hij doet, hij is sterk, neemt het altijd op voor zijn teamgenoten en is dit jaar ook zorgvuldiger aan de bal.
Die 20 miljoen van de zomer kan de prullebak in.

Als ik een opstelling voor Ajax maak is hij de eerste die op het formulier staat. Veel posities kun je over discussiëren maar CVM is Alvarez.

Tuurlijk wil je als Ajax-fan in eerste instantie liever een type Frenkie op de 6 zien, maar deze jongen brengt kwaliteiten waarover de rest juist niet beschikt. Echt een powerhouse die elk wedstrijd door het vuur gaat. Vorig jaar door velen al afgeschreven maar oogt nu veel rustiger, het overbrengen van zijn familie en zijn investeringen in zijn techniek zullen hier ongetwijfeld mee te maken hebben. Vind wel dat hij en Klaassen op het middenveld te houterig wordt. Met Alvarez, Kudus en Gravenberch/berghuis heb je een CL-waardig middenveld staan. Complimenten aan Ten Hag ook, want hij past spelers bijna altijd goed in en maakt spelers aantoonbaar beter, echte trainer/coach.

Ben zo blij dat hij gebleven is dit jaar, zo belangrijk op het middenveld van Ajax voor de balans!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

1 fan
Verdediger, 23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 8 2 0 0
2020/2021 Ajax 24 2 4 2
2019/2020 Ajax 12 0 1 0
2018/2019 América 34 3 8 1
2017/2018 América 31 0 3 3
Laatste voetbalnieuws

Stade Rennes voerde ultiem charmeoffensief uit om Álvarez over te halen

In een ultieme poging Edson Álvarez naar Stade Rennes te halen heeft de steenrijke eigenaar van de Franse club zijn Mexicaanse vrouw ingeschakeld, zo valt te lezen in een interview van...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren