Berghuis wil niet negatief denken: ‘Is dat iets dat ik moet beantwoorden?’

Zondag, 26 september 2021 om 10:01Jeroen van Poppel • Laatste update: 10:20

Steven Berghuis voegde zaterdagavond weer twee assists toe aan zijn totaal. De nummer tien van Ajax leverde tegen FC Groningen (3-0 winst) beslissende voorzetten op Edson Álvarez en Antony en had nog meer assists op zijn naam kunnen krijgen, als zijn ploeggenoten iets zorgvuldiger waren. "Maar het is niet erg", aldus Berghuis tegenover ESPN.

"Die eerste lijkt heel erg, maar die keeper tikte hem echt minimaal aan", doelt Berghuis op een pass vanaf de achterlijn richting Sébastien Haller in de eerste helft. "Daardoor ging de bal door de benen van Haller. Als hij hem niet aanraakt, tikt Haller hem zo binnen. Dat was jammer. En dan nog een bal op Dusan (Tadic, red.) en nog één op Haller, maar ja, niet erg." Al met al is Berghuis tevreden met de zege. "We moesten geduld hebben, omdat we hem nu niet in de eerste tien, vijftien minuten maakten. Maar uiteindelijk hebben we het wel goed gedaan."

Het artikel gaat verder onder de video
Ten Hag blikt vooruit op Besiktas: 'Tadic in de spits is een optie'
Meer videos

Berghuis speelde voor de vijfde keer op rij als nummer tien van Ajax en lijkt zich goed te voelen in die rol. "Ik word natuurlijk ook gewoon goed geholpen door de staf en de trainer, die mij handvatten geeft over hoe ik de positie moet invullen, vooral verdedigend en positioneel. Hij is heel erg met mij bezig geweest. Dat probeer je zo snel mogelijk op te pikken en vanuit daar ook je eigen spel te brengen. Dat is iets op intuïtie. Het gaat steeds beter naarmate je er beter speelt. Ik ben er niet ontevreden over."

Davy Klaassen maakte zaterdagavond zijn rentree bij Ajax. Voor de Champions League-wedstrijd van dinsdag tegen Besiktas zal Erik ten Hag moeten kiezen tussen Klaassen, Antony en Berghuis. Laatstgenoemde maakt zich niet druk om de concurrentie. "Het is een mooie selectie en een mooi elftal. Dat hebben we ook nodig als je om alles wil meedoen. Dat is de ambitie hier bij Ajax", zegt Berghuis, die niet wil nadenken over de vraag hoe hij zou reageren op een reservebeurt. "Moet ik daarvan uitgaan? Is dat iets dat ik moet gaan beantwoorden, nee toch? Zo denk ik er niet over na."Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door hendrik123)

Hij doet het erg goed op 10 en Ajax draait geweldig. Met iets meer scherpte had hij vandaag 3-4 assists op zijn naam gehad, maar het ontbrak een beetje aan effectiviteit.

26 september 2021 om 00:42

De goal van Antony vandaag. Dat is toch geen assist van Berghuis? Het is een balletje breed en vervolgens is alle eer aan Antony. Een assist is in mijn ogen een medespelers vrij voor de goal zetten dmv een steekpass of voorzet. Hier krijgt Antony de bal op de zijlijn aangespeeld en is het een individuele actie van Antony die naar binnendribbeld en fantastisch afrond.

26 september 2021 om 10:43

Over een heel seizoen gezien zal hij zowel assists hebben waar hij iemand vrij voor de goal zet of een bal als gisteren op Antony. Over een seizoen gemeten maakt dat weinig uit.

Nou jongen, voorlopig weet je mij iig wel te overtuigen op de 10 positie. Jammer voor klaassen, maar met berghuis is er gewoon meer voetbal. Hij is overal wel te vinden in aanvallend opzicht. Iets wat bij klaassen toch vaak niet t geval is, want 8 vd 10 staat klaassen alweer naast haller.

25 september 2021 om 22:24

Klaassen doet verdedigend veel meer dat is nodig in de CL. Met hem wonnen we 5-1 van Sporting. Weet alleen niet of hij fit is. Een Klaassen op 90% heb je weinig aan. Hij moet 100% fit zijn. Dan liever Berghuis.

25 september 2021 om 22:29

Ja mooi verhaal maar Klaassen deed helemaal niet mee. Berghuis verliest de bal ook minder vaak dus dat is ook een afweging die je kunt maken.

25 september 2021 om 22:38

Uh wat? Wat homelander zei...klaassen deed helemaal niet mee tegen slorting. Berghuis maakte die welkome 3-1. En daarbij klaassen werkt hard, maar echt verdedigen kan hij echt niet. De intensiteit die klaassen brengt, weet berghuis in mijn optiek te evenaren. Echter beide zijn geen werelds balafpakker.

26 september 2021 om 00:01

Voorlopig mag Berghuis lekker op 10 blijven van mij. Inderdaad veel meer voetbal en zet dit ook bij door effectief te zijn met zowel goals maar vooral assists. Niks tegen Klaassem maar ik heb momenteel ook echt een voorkeur voor Steven.

26 september 2021 om 11:07

@Homelander Klaassen had in die wedstrijd een enorme impact in de kleedkamer

25 september 2021 om 22:34

Het spel met Klaassen is anders, maar hoeft niet perse minder te zijn. Snap zelf niet dat mensen zich genoodzaakt voelen om een soort definitieve, vaste keuze tussen die twee te maken. Ze hebben allebei hun kwaliteiten en kunnen belangrijk zijn, dus gewoon bekijken per wedstrijd welk type speler je het beste kan gebruiken. Zelfde geldt voor alle andere posities met spelers als Neres, Daramy, Kudus, Tagliafico, Rensch ook. In mijn ogen allemaal basiswaardig in normale doen, dus per wedstrijd kijken met welke samenstelling je het beste resultaat kan boeken en lekker rouleren.

25 september 2021 om 22:43

Ja want rouleren gaat in Eindhoven ook zo goed

25 september 2021 om 22:45

Nou ja, je hebt gewoon gelijk dat je soms moet kijken wat er nodig is om een voetbalwedstrijd te winnen. Echter, berghuis doet t meer dan uitstekend, of t nou tegen een ploeg die mee wil voetballen of een zuigploeg als grongen net. Op CL niveau had ie t ook verdienstelijk gedaan. Ik zie echt geen reden waarom hij dan op de bank plaats moet nemen voor klaassen. Dat je berghuis een keer rust gunt omdat wij tegen een mindere ploeg spelen, kan ik nog wel inkomen. Never change a winning team. Vooral niet om de reden dat andere per se moet spelen.

25 september 2021 om 22:49

Daar hebben ze spelers die best duidelijk een stuk minder goed zijn dan de basisspelers, terwijl wij gewoon veel kwaliteit op de bank hebben/nagenoeg geen kwaliteit inleveren bij rouleren. Klaassen, Tagliafico, Kudus, Daramy, Neres zijn gewoon spelers die normaal gesproken in de basis staan bij Nederlandse topclubs. Ook Rensch, Schuurs, Danilo vind ik persoonlijk prima spelers voor de subtop Eredivisie. Bij PSV vind ik Vertessen, Thomas, Guti, Doan, Bruma en tot nu toe ook Vinicius een stuk minder dan de basisspelers. Dus ja, als je dan veel rouleert ga je vaker met een duidelijk mindere samenstelling spelen en zullen de resultaten normaal gesproken ook minder zijn.

26 september 2021 om 00:40

Tja leg maar eens uit. Madueke volledig uit vorm gewisseld, terwijl Neres juist in vorm begint te kkmen door het wisselen. Zelfde geldt voor Tagliafico die weer wat beter begint te spelen. Kudus probeert ten Hag op dezelfde manier in vorm te krijgen Je kunt cijfers gebruiken en slim wisselen of misbruiken en vast houden aan dom wissel beleid. Maar goed wat verwacht je van een coach die na een jaar nog 0 vastigheden in een team heeft weten te krijgen.

26 september 2021 om 01:20

@ninjakai, het gaat natuurlijk niet alleen om de hoeveelheid speeltijd. Het gaat er ook om hoe je dit als trainer uitlegt aan je spelers/hoe zij daarmee omgaan. Ik weet niet hoe Schmidt dat bij PSV doet, maat heb de indruk dat Ten Hag daarin heel duidelijk is richting zijn spelers. Het zegt mij veel dat spelers als Tagliafico en Neres zo goed omgaan met hun reserverol bijvoorbeeld.

26 september 2021 om 10:45

Ajax heeft een veel bredere selectie dan PSV. Veel mensen twijfelden aan de Berghuis transfer omdat Ajax al zoveel aanvallers had. Ten Hag kan nu ten harte lust rouleren.

Toegevoegde waarde in dit elftal en nu al geaccepteerd door supporters. Het is nu allemaal fantastich maar we hebben de laatste jaren Europees gezien dat we het moesten doen met jongens zoals toen Lang die er qua ervaring nog niet klaar voor waren. Hopen dat onana gewoon weer gaat spelen of hij nu vertrekt of niet, dit haar betaal je hem sowieso. Nu lijken het allemaal luxe problemen, maar denk wel dat dit bijdraagt aan een representatief elftal in maart/april wanneer er echt gewonnen dient te worden. Meest mooie was een vol stadion vandaag, genieten. Ook nu bij feyenoord heerlijk om te zien.

25 september 2021 om 22:28

Denk eerlijk gezegd dat Onana al zo goed als rond is met Ajax. Alleen dat het media-team van Ajax eerst een charmeoffensief doet. Afgelopen week al een positief bericht van Onana, en ik verwacht deze week een nog positiever bericht. Zou ook heel slim zijn om het zo te doen. Onana in 1 keer terug in de goal gaan supporters niet accepteren.
Maar ik kan het ook mis hebben en dan ie aan het einde van het jaar alsnog weg is.

25 september 2021 om 22:37

Welk charmeoffensief? Onana was vooral bezig met zichzelf goed neerzetten in de media, wat begrijpelijk is, maar dat kan net zo goed bedoeld zijn om richting geïnteresseerde clubs goed over te komen.

25 september 2021 om 22:41

En als daar volgende week een bericht van Ajax overheen komt die bevestigen wat in de Telegraaf staat een correcte weergave van de gebeurtenissen is. Dan is het toch goed, dan zie ik geen reden om nog iets tegen Onana te hebben.
En als ie dan alsnog bijtekent is het een held.
En dan doet het mediateam het toch goed. Of dacht jij dat dat interview met de Telegraaf (een Ajax-krant) gebruikt wordt om voor Onana een club te vinden zodat hij kan cashen?

25 september 2021 om 22:58

Ook als Ajax het bevestigd, is er alsnog een reden om iets tegen Onana te hebben. Hij heeft dan nog steeds dat pilletje genomen én niet verlengd. Dat hij geen salaris heeft ontvangen en zelf een goed team specialisten om zich heen verzamelden is eerder normaal dan iets uitzonderlijk goeds of zo. Dat is geen reden om ineens positiever over de situatie te denken. Alleen als hij ook echt zijn handtekening zet onder een goede contractverlenging tegen gunstige voorwaarden dan is het weer oké. En dan bedoel ik dus niet één jaar verlengen met een clausule van 8 miljoen. Dan denk ik minimaal aan 2 jaar en 20 a 25 miljoen. En dat zie ik dus echt niet gebeuren.

25 september 2021 om 23:01

Jij bent duidelijk geen ondernemer. Onana is voor minder dan 1m gekocht dus een contract met clausule van alles daarboven, en dus nog een paar jaar zijn diensten, is zeker zeer prima.

25 september 2021 om 23:24

Een fan maakt het niet uit als er verlies gemaakt zou worden als een speler je club naait. Had/heb momenteel ook niet meer zoveel met Onana door het hele gebeuren. Maar als je ziet wat voor 10-tal we nu hebben staan, wil ik wel een keer over mijn hart wrijven. We hebben Onana echt nodig om ver te komen in de CL. Als ie dan daadwerkelijk ook nog westrijden wint, is ie vergeven.

25 september 2021 om 23:29

@raaijkeweske, Ajax zou ook zonder Onana makkelijk door moeten gaan in deze groep en in de eerste ronde van de KO-fase zit hij weer bij de Afrika Cup. Ook in de Eredivisie kunnen we prima met andere keepers uit de voeten, dus ik zie niet in waarom je hem op zou moeten stellen.

25 september 2021 om 23:39

Ik wacht het wel af, ben gelukkig niet zo heel haatdragend. Een blunder van Pasveer die punten kosten zal ik meer moeite mee hebben dan een Onana die (ook al is het voor eigen belang) speelt.

25 september 2021 om 23:47

@Formule112, hoe kom je erbij dat Onana nog jaren bij ons blijft? Als hij al verlengt, zal het voor een zeer korte duur zijn en met een lage afkoopsom die hem haast een garantie op een zomerse transfer geeft. Onana gaat echt niet een contract ondertekenen dat hem mogelijk nog enkele jaren bij Ajax houd.. Dus als hij al verlengt, wat ik niet verwacht gezien zijn vertrekwens, zal het zijn onder zeer gunstige voorwaarden voor Onana en levert dat Ajax enkele miljoenen op. Miljoenen die op korte termijn lekker zijn, maar het signaal dat je daarmee afgeeft richting andere spelers is ook niet goed. Onana heeft Ajax dan alsnog miljoenen gekost met zijn pilletje en zou met zulke voorwaarden onvoldoende worden gecompenseerd. Het zou ook een slecht signaal zijn naar andere spelers, want je beloont gewoon een speler die je flink benadeeld heeft met speeltijd tegen slechte voorwaarden... En in sportief opzicht zou het niet eens iets toevoegen waarschijnlijk, want de Eredivisie moeten we ook winnen zonder hem. Hetzelfde geldt voor overwintering in de Champions League, zou ook makkelijk moeten lukken zonder hem. En in de eerste ronde is hij er toch niet bij, dus kan hij ook niks toevoegen. Ik zou het echt niet meer doen, tenzij de voorwaarden voor Ajax zeer gunstig zijn.

25 september 2021 om 23:50

@raaijkeweske, en een fout van Onana die je punten kost? Hij heeft dan ook ongeveer een jaar niet gespeeld en het lijkt mij aannemelijk dat hij gelijk op zijn topniveau zit...

26 september 2021 om 00:02

Denk dat ze in Jong Ajax en op de keeperstraining snel zat kunnen zien of ie beter dan Pasveer en Stekel is.

26 september 2021 om 01:07

Onana is wel echt een karakter en een ontzettend harde werker. Ik denk dat hij nog sterker terugkomt, dan toen hij nog speelde. Ik vond hem toen toch wel een tijdje redelijk nonchalant.

26 september 2021 om 10:27

Onana gaat 100% zeker weg aan het einde van het seizoen. Daar ben ik echt van overtuigd. Onana wil dat en de zaakwaarnemer wil dat zeker.

25 september 2021 om 22:58

Oja dat klopt. Ajax dient alleen in Maart/April te winnen, de rest van het jaar maakt niet zoveel uit.

26 september 2021 om 01:49

Ja man idd, rest maakt niet zoveel uit. Had je de rest ook gelezen? Of was jij getafe vergeten. Wilde hier nog verder inhoudelijk op gaan reageren maar laat lekker zitten. Fijne zondag. En met je formule 1(12)

Never change a winning team. Met Alvarez achter hem zou ik niet weten waarom Ajax niet met hem zou starten in de CL.

25 september 2021 om 22:40

Voor elke variant qua opstelling valt nu wat te zeggen. Zoveel kwaliteit in de breedte... Als Ten Hag met Daramy op links, Tadic in de spits en Klaassen of Kudus op 10 begint staat er ook een ijzersterk team. Of Neres op rechts. Het kan allemaal. Zelfs Danilo soms in de basis kan ik ook begrijpen. Gewoon zoveel goede opties..

25 september 2021 om 23:20

Veel zal ook afhangen van de tegenstander , zeker in de CL. Aanvallend kan Ajax veel kanten op zonder kwaliteiten in te leveren. Verdedigend is dat wel iets minder. Maar we weten aallemaal aanval is de beste verdediging

25 september 2021 om 23:31

Schuurs doet het ook prima, met Blind en Timber kan er geschoven worden en Rensch en Tagliafico zijn er ook nog. Met 2 blessures/schorsingen heb je alsnog een goede defensie staan én één prima wissel achter de hand. De luxe is minder dan op het middenveld of in de aanval, maar echt zeker niet slecht.

Prima ontwikkeling want we missen ook in Oranje een goede 10 die een steekpass kan geven.

Dit is misschien wel de beste brede selectie die Ajax ooit heeft gehad. De bank zou bij PSV gewoon basisklant zijn.

Klaassen zal tegen bepaalde tegenstanders absoluut zijn waarde hebben. In wedstrijden met een hoog tempo (met name Engelse en Duitse ploegen) zou ik hem zeker opstellen. Maar tegen Sporting en Besiktas kan je moeiteloos met Berghuis op 10 spelen. Dan gaat het allemaal wat trager en kun je iets meer op je gemak de ruimtes vinden. Dortmund wordt echt volle bak druk zetten, dat is meer iets voor Klaassen. Beiden komen echt wel aan hun potjes. Neemt niet weg dat ik Berghuis wel waardeer als 10. Vandaag was ie niet eens zo goed maar hij legt er toch weer 2 klaar. Dan ben je een best aardige speler haha.

25 september 2021 om 22:51

Als Klaassen en Berghuis elkaar kunnen aflossen en hun niveau blijven behalen zit je gebakken. En dan kunnen ze gaande het seizoen nog een keer rust nemen of een kleine blessure oplopen.

Berghuis is nu al zo belangrijk op het middenveld en dat terwijl de meeste van zijn ploeggenoten hem nog steeds niet goed snappen. Ook vandaag zag ik Berghuis constant in beweging om aanspelbaar te zijn en toch de bal niet krijgen. Alleen Tadic lijkt hem echt te snappen. Het kan allemaal nog veel beter.

Berghuis laat prima dingen op de nummer 10 positie zien. Als Tadic en Haller wat zorgvuldiger waren geweest dan hadden het zo 4 assist kunnen zijn.

Wil em bij Oranje wel op 10 zien eigenlijk. Wijnaldum zit nu op de bank bij PSG dus wellicht dat ie dan toch maar es moet banken. Dan kan je Frenkie en Klaassen neerzetten met Berghuis ervoor. Of als dat te aanvallend is Frenkie en De Roon. Die creativiteit van Berghuis heeft niemand bij Oranje. En nee hij is geen echte topspeler, maar wel iemand met iets extra's.

26 september 2021 om 01:08

Probleem is is dat we echt werkelijk niemand op rechts hebben. Hopelijk dat Lang de kans krijgt, maar dat is atm nog steeds een redelijke gok.

26 september 2021 om 01:22

Danjuma is toch een rechtsbuiten? En die doet het goed bij Villareal.. Zou ik eens proberen.

26 september 2021 om 07:34

Ja nu je het zegt.. Misschien dan maar Danjuma ja. Kan Bergwijn of Malen er niets?

Wat mij betreft blijft Berghuis gewoon op '10' staan. Het voetbal is echt wel heel wat beter en veel meer dan met Klaassen daar. Ik heb ook idee dat Haller zich wat beter daarbij voelt, niet constant iemand vlak achter of naast hem in het strafschopgebied. Niets ten nadele van Klaassen, want er gaan zeker wedstrijden zijn waarbij we zijn felheid en drive nodig hebben. Maar Ajax ziet er gewoon leuker, swingender, dreigender, etc met Berghuis op 10.

26 september 2021 om 08:23

Misschien is dat wel het punt. Klaassen op tien wanneer tadic spits staat en Berghuis bij Haller.

Steven….. als je nu naar de Kuip kijkt kerel. Je had onsterfelijk geworden

26 september 2021 om 01:48

Laten we reeel zijn, steven wil ook prijzen pakken. Bij feyenoord was hij zeker een 'legende' geworden maar prijzen zouden uitblijven. Feyenoord maakt zeker indruk tot dusver dit seizoen, maar hebben de 'pech' dat ajax 2 elftallen met de kwaliteit van Feyenoord neer kunnen zetten (misschien licht gechargeerd)

26 september 2021 om 07:35

Ach bij ons onsterfelijk, maar bij hun win je een uitwedstrijd in de CL met 1-5. Moet toch voelen als een kleine pleister op z'n wond.

26 september 2021 om 11:10

Dat niet alleen. Bij Ajax verdiend hij 4 miljoen IPV 2 miljoen. Dat is ook wel lekker natuurlijk

Op dit moment is het echt niet raar om Berghuis te laten staan ten opzichte van Klaassen

Toen Klaassen inviel zag je gelijk dat hij het terugverdedigen zoveel beter beheerst. Die maakt het team stabieler. Berghuis wat frivoler

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

59 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 9 2 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ajax op tactisch vlak misschien wel in staat de wereldtop te overklassen’

Hedwiges Maduro denkt dat Ajax op tactisch vlak misschien wel in staat is om de wereldtop te overklassen, zo stelde de oud-speler van de Amsterdammers dinsdagavond bij Voetbalpraat na de imponerende...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren