‘Als ik mezelf moet vergelijken met een spits, dan is het Marco van Basten’

Donderdag, 23 september 2021 om 13:49 • Laatste update: 13:52

Robert Lewandowski was vorig seizoen namens Bayern München maar liefst 41 keer trefzeker in de Bundesliga. De Pool mocht eerder deze week op een gala, dat was georganiseerd door het Duitse blad Kicker, de Gouden Schoen voor Europees Topscorer van het Jaar in ontvangst nemen. Hier sprak de aanvaller onder anderen over Marco van Basten, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en toekomstige sterren, zoals Erling Braut Haaland.

Lewandowski vindt het lastig om aan te geven van welke topspits uit het verleden hij het meeste wegheeft. Verschillende oud-profspelers hebben hem meerdere keren aangegeven dat vergelijkingen tussen individuele spelers moeilijk zijn. Zij zagen echter gelijkenissen met Van Basten. “Dat zit hem een beetje in de bewegingen en de loopstijl. Van Basten was een geweldige spits. Als ik mezelf moet vergelijken met een vorige spits, ja, dan met Marco van Basten”, geeft de Pool aan tegen Kicker.

Ook Lewandowski had in zijn jongere jaren een rolmodel waar hij tegenop keek. De tijd dat grote namen als Eusebio, Gerd Müller of Van Basten geschiedenis schreven, is voor de aanvaller te lang geleden. Hij was vooral onder de indruk van Thierry Henry. “Ik hield enorm van de Franse spits. Ik keek vaak naar zijn wedstrijden om te letten op zijn speelstijl, zijn loopacties, zijn techniek en zijn precieze afwerking op doel.” Henry wist de Gouden Schoen tweemaal te winnen in zijn tijd bij Arsenal. Met respectievelijk 25 en 30 treffers kwam hij echter bij lange na niet in de buurt van Lewandowski. “De 41 doelpunten laten zien hoe geweldig het afgelopen seizoen was, niet alleen voor mij, maar voor heel FC Bayern.”

Met het winnen van de Gouden Schoen mag Lewandowski zich in een rijtje voegen met spelers als Müller, Hristo Stoichkov, de Braziliaan Ronaldo en natuurlijk Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. “Ik heb de laatste tijd vaak laten zien dat je met mijn speelstijl en mijn prestaties veel kunt bereiken. Het is een grote eer om tussen zulke grote namen te staan. Ik wist ” In de Bundesliga kan dit seizoen een mooie strijd ontstaan tussen de Poolse spits en de twaalf jaar jongere Haaland van Borussia Dortmund. De aanvalsleider van Bayern München heeft tot slot ook mooie woorden over voor zijn collega-spits. “Haaland heeft een groot potentieel, hij is zeer hongerig naar doelpunten en wil altijd meer.”

Lewandowski slaagde er afgelopen seizoen in het decennia oude doelpuntenrecord van Gerd Müller uit de boeken te schieten. “Het record van 40 goals stond bijna vijftig jaar”, weet Lewandowski, doelend op het aantal van Müller in 1971/72. “Die lange duur bewijst hoe geweldig de prestatie van Gerd Müller was. Het was destijds extreem moeilijk voor hem om dit te bereiken en het was voor mij een enorme uitdaging om het aantal te verbeteren. Zo’n record kun je niet elk jaar halen.”


Poll

Is Robert Lewandowski gelijkwaardig aan Marco van Basten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door derkaiser123)

Van wat ik van Van Basten heb meegekregen is dit wel een juiste vergelijking. Maar waarschijnlijk valt iedereen over elkaar heen in de comments. Want van Van Basten blijf je af! 😜🤣

23 september 2021 om 13:58

Ik denk dat het voor San Marco geen enkel probleem gaat zijn om door zo'n grootheid genoemd te worden!

23 september 2021 om 14:03

En zo is het!

23 september 2021 om 13:59

Als je het artikel gewoon leest dan vergelijkt hij zich met Marco van Basten qua stijl? Dus weet niet waarom jij denkt dat iedereen over elkaar heen gaat vallen? Hij zegt niet dat hij van hetzelfde niveau is of beter. Overigens vind ik dat soort vergelijkingen altijd kansloos, maar dat terzijde

23 september 2021 om 15:13

Ik vind dat speculeren over wie er altijd beter is of niet, nutteloos en verspilde energie. Het mooie aan voetbal is, dat elke speler uniek is, eigen kwaliteiten heeft, die iedereen subjectief mag beoordelen.

23 september 2021 om 14:31

En dan te bedenken dat Marco het grootste gedeelte van carrière ook nog met een verrotte enkel heeft gespeeld.

Zonde dat hij Pools is, daarom internationaal nooit iets klaar klaargespeeld. Maar wat een spits zeg, niet normaal. Van Basten won een EK en drie Ballon d'ors, terwijl zijn carriã¨re op zijn 27e effectief afgelopen was. Lewa won een CL en wat Bundesligas, en geen een Ballon d'or. Ander tijdperk natuurlijk, maar Marco was echt van ongekende klassen hoor.

23 september 2021 om 14:09

Als Messi en Ronaldo niet bestonden had Lewandowski ook een ballon d'or of 2 gepakt. Die twee hebben hun posities opnieuw gedefinieerd.

23 september 2021 om 14:23

En als Ronaldo niet bestond had Messi de ballon D’or 11x gewonnen, en als Messi niet bestond had Ronaldo het nooit zo ver geschopt.

23 september 2021 om 14:42

Ik snap wat je probeert te doen, maar je kunt echt wel een hypothetische situatie bedenken zonder die 2 gezien ze echt zulke bovennatuurlijke talenten zijn. Het soort statistieken dat die twee hebben overlegd is volstrekt ongeëvenaard in de voetbalgeschiedenis.

23 september 2021 om 14:49

Lewandowski is nog nooit in de top 3 geeindigd van de Ballon d'or, dus ook zonder Messi en Ronaldo zou hij er waarschijnlijk geen een hebben gewonnen.

23 september 2021 om 14:57

Omdat laatste jaar geen ballon dor uitreiking was mijn vriend. Punt 2 wie neemt die prijs nog serieus als zelfs Jorginho Europees voetballer van het jaar wordt?

23 september 2021 om 15:14

Als als als.. van Basten heeft die ballon D’or 3x gewonnen in een tijd dat er ook genoeg buitenaardse spelers zoals Maradona bijvoorbeeld speelde. Als lewandowski echt zo goed was zou hij op zn minst 4,5x in de top 3 naast messi en ronaldo hebben gestaan. Oh ja hij heeft hem een jaartje misgelopen en dan had hij er eentje in het jaar dat messi en ronaldo het besluiten rustig aan te doen :-)

23 september 2021 om 15:20

Gozer lees je in. Zuid-Amerikaanse spelers konden toen de gouden bal niet eens winnen!

23 september 2021 om 14:10

Inderdaad z'n carriere op z'n 27e ongeveer voorbij. Bedenk daarbij ook dat hij altijd met een pijnlijke enkel heeft gespeeld en dan al zulke resultaten behaald. Wat zou het zijn geworden als die enkel problemen nooit een issue was geweest, we zullen het nooit weten..

23 september 2021 om 14:36

Het jaar dat er geen gouden bal werd uitgereikt had die hem juist moeten winnen.

23 september 2021 om 14:40

Goh, pas vanaf 1995 konden niet-Europese spelers die prijs winnen. Helpt natuurlijk wel een beetje.

23 september 2021 om 15:03

Polen is uiteraard geen topland, maar toch vind ik Lewandowski's interlandcarrière een beetje tegenvallen. Scoort altijd aan de lopende band tijdens de kwalificatie, maar heeft eigenlijk ook nooit Polen bij de hand kunnen nemen tijdens een eindtoernooi. En Polen heeft toch een aantal meer dan prima spelers gehad sinds Lewandowski erbij zit. Desondanks nooit een keer voor een verrassing gezorgd zoals landen als Denemarken, Zwitserland en Wales wel konden (aan de hand van hun vedettes Eriksen, Shaqiri en Bale).

23 september 2021 om 15:50

Polen komt niet in de buurt van wen Denemarken of Zwitserland waar louter spelers in de Bundesliga spelen.

Lewadowski is een topspits. Wereldklasse spits. Al jaren. 1 van de beste spitsen van de afgelopen 10 jaar Maar is niet gelijkvaardig aan Marco van Basten. Die was toch net een tikkie beter. San Marco was in zijn tijd de beste spits van de wereld. Terwijl Lewa in zijn tijd vind ik niet dat hij de beste spits is. Benzema Zlatan Suarez doen niet echt minder. Dat is nou het verschil tussen hem en van Basten

23 september 2021 om 14:33

Ik ben het niet helemaal eens met je opmerking; In de tijd van Marco van Basten had je ook nog ene Diego Maradona.
Die schaal ik net een stapje hoger in de MVB. Dus in zijn tijd was hij de één na beste ( en ook van wereldklasse )

23 september 2021 om 14:35

Daarom won Van Basten ook zovaak de gouden bal. Spelers als Maradona en ook Zico konden hem niet winnen. Was alleen voor Europese spelers. Ook een Platini vond ik een grotere speler dan Marco als je het puur over de jaren 80 hebt.

23 september 2021 om 14:39

Maradonna heeft echt geen goude bal nodig om te laten zien dat hij de beste was beetje respectloos zelfs dat je van Basten met deze legende durft te vergelijken. Jorginho heeft ook een goude bal gewonnen is hij nu ook beter dan iensta of Xavi?

23 september 2021 om 15:27

@Bas. Maradona was zeker een betere voetballer dan Marco. Maar als je goed leest schreef ik dat van Basten beste spits was in tijd. Diego armando Maradona was ook geen spits. Maar een aanvallende middelvelder, een nummer 10. Van Basten een nr 9
Maar goed toch bedankt voor je reactie op mijn reactie

23 september 2021 om 15:45

Jorginho heeft geen gouden bal gewonnen. Enkel Europees speler van 't jaar

Van Basten beste Nederlandse spits, op 2 Kluivert, de beste meevoetballende spits, 3, Bergkamp, 4, Van Persie

23 september 2021 om 14:45

je vergeet Ruud.

23 september 2021 om 14:55

Ruud komt op 5 voor mij, hij was briljant

23 september 2021 om 15:45

Ruud was vooral heel sluw, had altijd zijn maniertjes om verdedigers af te schudden, ondanks dat hij niet zo explosief snel was

Als ik hem zelf moet vergelijken met een spits, dan is het Zlatan Ibrahimovic: fysiek, techniek, geniale creativiteit en inventiviteit in zijn acties, ook in de kleine ruimte. Wel een stuk bescheidener en nederiger in zijn doen, laten en praten waardoor hij beter presteert dan Zlatan.

23 september 2021 om 15:08

Lewa en Zlatan? Echt totaal andere spelers haha.

23 september 2021 om 16:14

There is only one Zlatan

Hahaha. Dat mocht van Basten dromen

23 september 2021 om 15:45

Een greep uit Van Basten's erelijst: EK gewonnen (als topscorer en onbetwiste topspeler van het toernooi), 2x Europa Cup I, 1x Europa Cup II, 6x landskampioen, 2x beste speler ter wereld, 3x beste speler van Europa. En dan moet je daar ook nog even bedenken dat Van Basten al 5 jaar niet meer voetbalde toen hij zo oud was als Lewandowski nu is.

23 september 2021 om 16:28

Na deze opmerking ben ik weer even op Youtube gaan kijken naar ze beste doelpunten en acties. Begon bijna te twijfelen aan mezelf en aan Van Basten. Maar nee, Van Basten is de beste spits die Nederland ooit gehad heeft en één van de beste van de wereld.
De kopbal tegen Madrid in het Bernabeu.... mamma mia zeg.

Kees Kist, Wim Kieft en Roy Makaay wonnen ooit de Gouden Schoen, maar nooit een Ballon d'Or. Toch waren het toppers, ieder.op hun manier..
Lewa is natuurlijk momenteel de beste spits op deze aardkloot. Ik vind het altijd Jammer dat de kwaliteit van een speler mede wordt bepaald door de prijzen die hij met een ploeg wint (in dit geval Polen).

Marco zegt bij rondo vaak genoeg dat Lewa het meest op hem lijkt. Zo makkelijk scoren, zo goed positioneren en een fluwelen doelpunten fetisj.

Thierry Henry kwam met respectievelijk 25 en 30 goals idd niet aan het aantal doelpunten van Lewandowski, maar das ook niet zo moeilijk als je weet dat de premier league dubbel zo zwaar is/was. En persoonlijk vind ik dat er toen ook veel betere verdedigers rondliepen als nu,
denk maar een ene Vidic, Ferdinand,keown,....

23 september 2021 om 17:23

Ja want Hummels, Dante, Naldo, Boateng, Sule, Alaba, Piszeck, Lahm, Sokratis, Ginter, Howedes, Upamecano etc moeten we allemaal als hele beperkte verdedigers zien? Laat staan zijn doelpunten ratio tegen Spaanse topteams. In 19 wedstrijden gekomen tot 13 doelpunten.

Er was en is maar 1 San marco geweest!!

Terechte vergelijking van lewa. Wat een beest 🔥🔥🔥. Echt ongelofelijk veel respect voor zijn ontwikkeling door de jaren heen.

Mocht Haaland dit seizoen afmaken bij Dortmund dan wordt het record aantal doelpunten dit jaar al verbroken. Wat en beest is dat zeg!

Lewa mag dat zeggen hij hoort inmiddels ook bij de goats

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
B. GlückUnknown
M. NeuerKeeper90
N. SüleVerdediger90
S. GnabryMiddenvelder96
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

347 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Bayern München 9 10 0 0
2020/2021 Bayern München 29 41 4 0
2019/2020 Bayern München 31 34 5 0
2018/2019 Bayern München 33 22 2 0
2017/2018 Bayern München 30 29 1 0
Laatste voetbalnieuws

Freiburg vergroot zorgen voor Van Bommel; Dortmund ziet doelman uitvallen

Bayern München en Borussia Dortmund hebben zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de strijd om de titel in de Bundesliga. Bayern was in eigen huis met 4-0 te sterk voor TSG Hoffenheim,...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren