Wouter Gudde heeft vermoeden waar pitch invaders vandaan komen

Donderdag, 23 september 2021 om 08:39Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 09:32

De kans is groot dat de veldbestormers bij het duel tussen FC Groningen en Vitesse (0-1) afkomstig zijn van een studentenontgroening, zo bevestigde algemeen directeur Wouter Gudde na afloop van de wedstrijd voor de camera van ESPN. Voor aanvang van de tweede helft ging het volledig mis in stadion Euroborg, toen doelman Markus Schubert iets naar zijn hoofd gegooid kreeg en vijf supporters het veld betraden en minutenlang uit handen wisten te blijven van de beveiliging. Tot overmaat van ramp had de thuisploeg toen al twee rode kaarten gezien en werd het duel gestaakt door scheidsrechter Allard Lindhout.

Ook Gudde zag dat Schubert een voorwerp naar zijn hoofd geslingerd kreeg van de supporters van FC Groningen. "Voor ons is het natuurlijk een waardeloze avond", gaf een zichtbaar teleurgestelde Gudde na afloop toe. "Er zijn volgens mij twee dingen gebeurd. Het eerste is dat het lijkt alsof er een beker vol met bier tegen het hoofd van de keeper van Vitesse komt, dat weten we nog niet en dat gaan we onderzoeken. Als blijkt dat dat zo is gaan we kijken of we de gooier kunnen identificeren en een passende straf op kunnen leggen."

Toen Gudde samen met trainer Danny Buijs zelf de emoties bij de supporters van Groningen probeerde in te dimmen, klommen aan de andere kant van het veld een vijftal veldbestormers over de boarding. "Dat mag onze organisatie sowieso niet overkomen", gaat Gudde verder. "Die hebben we gelukkig wel weten te identificeren en die zullen ook een passende straf krijgen. We hebben het vermoeden dat het met een studentenontgroening te maken heeft, maar ik heb nog geen contact gehad met de afdeling veiligheid. Geluk bij een ongeluk is dat ze in ieder geval geïdentificeerd zijn."

Scheidsrechter Allard Lindhout gaf na afloop toe dat er voor hem niks anders op zat dan het duel tijdelijk te staken. "Je hoorde natuurlijk al aan het rumoer in het stadion dat er iets gaande was", aldus Lindhout. "Ik heb het zelf niet waargenomen. De thuisclub is in dit geval verantwoordelijk voor de veiligheid en die moet altijd gewaarborgd kunnen worden voor de spelers. Spelers moeten zich veilig kunnen voelen en dat was in deze situatie niet het geval. Hoe de veiligheid van spelers in de procedure verbeterd kan worden? Ik hoop dat de mensen die daar verstand van hebben daar een wijs besluit in kunnen nemen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door juggler)

Vindicat ontgroening? Mooi dat ze opgepakt en herkend zijn. Alleen, die figuren van Vindicat moeten later ons land besturen, dus ik mag hopen dat ze voor het leven geband worden in een stadion. Speelr Oranje de WK finale, mag je als premier niet komen vanwege je dronken wangedrag😂🤮🤣

23 september 2021 om 08:55

Kan natuurlijk even goed Albertus of een of ander dispuut zijn. Heb niks met Vindicat maar dit is wel weer een hele snelle aanname. Hopen dat ze een boete van 5-10k krijgen, mag pappie nog zoveel geld hebben, dan krijgen die jochies in ieder geval een flink pak slaag thuisthuis

23 september 2021 om 09:25

Dan zorgt pappie er wel voor dat de zaak geseponeerd wordt.

23 september 2021 om 09:27

Die figuren van Vindicat of Albertus moeten of gaan later ons land helemaal niet per se besturen. Dat is altijd wel populair om te roepen, maar onzin. Natuurlijk zitten ook daar potentiële bestuurders bij, maar zo zijn er net zoveel potentiële bestuurders die niet bij studentenverenigingen zitten. Zou overigens wel een erg grappig scenario zijn.

23 september 2021 om 10:48

Sorry dat ik het zeg maar ik geloof er niks van. Zit zelf bij een studentenvereniging en ik kan moeilijk geloven dat ze dit voor een ontgroening moesten doen, beetje missing the point in het geval van wel (mijn vereniging is nog nooit negatief in het nieuws gekomen, geen idee wat die idioten in andere steden in hun hoofd halen). Beetje vreemd van Wouter Gudde om zulke dingen de wereld in te helpen, ziet er voor mij meer uit als een random dronkenmans actie

23 september 2021 om 11:08

Dat jij het niet geloofd is dan toch net zo weinig grond om een conclusie aan te verbinden? Ik ga er even vanuit dat het wel ergens op gebaseerd is. Wouter is er de man niet naar ongefundeerde zaken in de media te roepen. Maar goed blijft sneu volk. Of het nu studenten zijn of gewoon idioten.

23 september 2021 om 12:09

Deels wel, voor veel mensen van buitenaf is een ontgroening iets onzinnigs waar geen idee achter zit. Maar er zit wel een idee achter, ze doen het ook niet voor niets in bijvoorbeeld het leger. Het is daarom alleen maar treuriger dat op sommige plekken mensen niet weten waar ze mee bezig zijn en de rest van de studenten meesleuren in de negatieve publiciteit door belachelijke dingen te doen. Maar daarbuiten, naakt het veld oprennen past niet echt bij ontgroening zoals ik het ken. Ik twijfel niet aan Gudde dat het vanuit een studentenhoek komt, maar als het echt vanuit een ontgroening komt zou me dat wel verbazen ja. Ik mag door mijn eigen ervaringen toch wel zelf een idee hebben over of het met ontgroening te maken heeft of niet? Zou dit geval best vreemd vinden ja

23 september 2021 om 12:51

@Gaobear, een random dronkemans actie van een vijftal tegelijk??? Zo veel toeval bestaat niet. Verder is jou ervaring natuurlijk wel heel beperkt en zegt dit nagenoeg niets. Wij allen hebben ervaring met mensen en wij kunnen toch wel bevestigen dat er voldoende malloten rond lopen. Die malloten zitten ook in studenten verenigingen. Ik weet niet waarop Gudde zijn vermoedens berusten maar jou tegen argumenten vindt ik iig niet bepaald overtuigd.

23 september 2021 om 12:58

Lees anders nog een keer. Ik zeg dat het zeer waarschijnlijk bezopen studenten zijn die dat met elkaar zijn gaan doen, ik zeg alleen dat ik betwijfel of het specifiek bij ontgroening hoort. Zo ja vind ik het een beetje de plank misslaan, that’s it

23 september 2021 om 18:55

Waren gaten van GSVV Forward. Voetbal vereniging waar alleen maar lui van Vindicat bijzitten. Denk niet dat het om een ontgroening ging aangezien die kneuzen iets te oud leken voor eerste jaars.

Netjes dat Gudde de schuld op zich neemt. Hij zegt dat hij zijn veiligheidsmensen niet mag overkomen dat er 5 man het veld op loopt, maar eerlijk gezegd ben ik bang dat je er vrij weinig aan kunt doen. Ik ken het stadion van Groningen niet heel goed maar vaak kun je, als je kwaadwillend bent, gewoon zo het veld oplopen. Als je dat een beetje sneaky doet is er geen steward die je tegen kan houden. De enige echte oplossing zou weer hekken rond het veld zijn. Laten we a.u.b. hopen dat deze kneusjes het niet verpesten voor de rest en dat we niet binnenkort weer tegen hekken aan te lopen koekeloeren in een stadion.

23 september 2021 om 08:59

Ijdele hoop denk ik, in je laatste zin. Die jongens zitten straks bij Tan in de studio om hun verhaal te doen, samen met hun papa en mama die gaan vertellen wat een goeie jochies het zijn. En dan neemt een andere idioot wel de boete voor zijn rekening. De verheerlijking zal alleen maar nog meer van dit soort gedrag in de hand werken.

23 september 2021 om 09:32

Misschien net zoals in Engeland camera's op het publiek. Heeft daar goed geholpen

23 september 2021 om 10:23

Er is een reden dat er geen hekken rond het veld staan, en dat is de veiligheid. Zie de brand in Euroborg een aantal jaar geleden.

Was geen ontgroening Gudde, vraag het dan gewoon aan de mensen in het stadion..

23 september 2021 om 09:14

Ik denk dat jij er hier naast zit.

23 september 2021 om 09:22

Wat was het volgens jou dan?

23 september 2021 om 10:22

Dronken studenten die het mooi vinden om te doen, of een weddenschap hadden verloren. Opzich vond ik het ook weer niet zo’n groot probleem, aangezien het niet “tijdens” de wedstrijd was. PS weet het zeker zelfs zat ernaast

23 september 2021 om 10:47

Tja, ooit op een dag zal het geen student, fan of dronken man zijn maar iemand die echt kwade bedoelingen heeft. Je verwacht gewoon dat dit ooit een keer gaat gebeuren. Zoiets moet je gewoon niet goedkeuren. Als iemand een voorstelling houdt sprint je toch ook niet toneel op in je ondergoed?

23 september 2021 om 12:15

Ze vinden het mooi om te doen, of ze hadden een weddenschap verloren. Je kan het niet precies duiden maar weet het wel zeker omdat je ernaast zat en ondertussen bagatelliseer je wat er gebeurt.

En dan zit het nog in dezelfde hoek als een ontgroening.

Wat gebeurd is valt absoluut niet goed te praten, maar vraag me oprecht af hoe iemand die bijna K.O. gaat van een plastic bekertje met bier tegen zich aan in hemelsnaam keeper is geworden. Ik zou de schrik er goed in hebben als ik al die harde ballen op me afgevuurd zag worden.🤣

23 september 2021 om 09:48

Je krijgt een beker bier, die tot een halve kilo kan wegen, vol tegen je achterhoofd aan met volle snelheid terwijl je het totaal niet aan ziet komen. Eens zien of jij netjes blijft staan en denkt 'ach, was maar bierke'. Al dat stoere gepraat.

23 september 2021 om 10:21

@FietstasKoen: het korte antwoord is ja. Een kind van zes gaat nog niet eens 5 minuten gestrekt met 2 verzorgers om zich heen vanwege een halfvol bekertje bier in zijn nek. Hij deed alsof het een baksteen was die hij met 120 km/h in zijn nek geslingerd kreeg. Volslagen belachelijk toneelspel.

23 september 2021 om 13:28

@FietstasKoen: halve kilo 🤣🤣🤣🤣🤣 3 kwart van de bier is er al uit man tegen de tijd dat die aankomt. Grappenmaker 🤣🤣

23 september 2021 om 09:49

Misbruik van bier… dat zou bij mij ook in het verkeerde keelgat schieten. Ik ben een biergenieter, bier moet je drinken.

On: natuurlijk is het aanstellerig gedrag van Schubert, maar dan nog is het meer dan fout van die gasten die gooien. Die mafketels streng aanpakken, alle gooiers. Geef ze maar een verbod van 5 jaar.

Biergooien is zoiets belachelijks, net zoals het een traditie zou moeten zijn om het te gooien naar Nederlandse artiesten. Dan ben je niet goed bij je hoofd.

23 september 2021 om 09:50

Een bal komt inderdaad harder aan dan een plastic beker, ik neem althans aan dat er in Groningen geen glas geserveerd wordt.

Tuurlijk, je hoort niets te gooien, zo simpel is dat maar laten we nou niet doen of er een moordaanslag werd gepleegd met een plastic bekertje.

23 september 2021 om 11:13

Het zijn plastic bekers idd. Volgens mij mag glas sowieso niet in de stadions. Skyboxen wellicht uitgezonderd (daar zit ik nooit) Actie van de keeper was wellicht wat overdreven maar de fout ligt bij die gekken die zich niet kunnen beheersen. Ik vind het als Groningen supporter doodzonde dat deze wedstrijd op meerdere vlakken verziekt is. Eerst door de VAR die er mede voor zorgt dat bepaalde personen zich genaaid voelen (terecht imo). Jammer dat ze het echter zo menen te moeten uiten. Voor die rode kaart was het een redelijke wedstrijd die we hadden gewonnen met 11 tegen 11 is mijn overtuiging.

Ah je zou maar zo onzeker zijn over je sociale leven om tot dit dit soort acties over te gaan om bij een groep te mogen horen. Ik heb dit werkelijk echt nooit begrepen.

23 september 2021 om 11:15

Zo zit 95% van de supporters er in denk ik. Helaas zoals zo vaak een kleine groep gekken die het weer verpesten voor de rest. Zal wel weer een boete etc achterweg komen. Help je je club weer lekker mee! Kanslozen.

Die studentjes van tegenwoordig, veelal onze toekomstige linkse leiders…
Nee, het wordt er niet leuker op met dit land met zulk vooruitzichten…

23 september 2021 om 09:51

Links? Er zitten zat rechtse zoontjes en dochters bij, want paps betaald wel. Wat raar dat mensen zoveel tegen links hhebben terwijl rechts voor de rotzooi zorgt die wij nu in dit land hebben.

23 september 2021 om 10:30

Achja, vanaf links altijd mooi roepen. Als links 10 jaar geleden de teugels in handen hadden gehad, hadden we een staatsschuld van hier tot Tokyo gehad en hadden we vanaf rechts kunnen roepen dat het huizentekort nog groter is, dat de belastingen omhoog gegaan zijn en dat we nog veel meer bodemloze putten in de zorg hadden.

Uiteindelijk is het toch nooit goed.

23 september 2021 om 11:07

Hoe ironisch dat we nu eenzelfde staatsschuld hebben

23 september 2021 om 11:17

Anders was hij nog veel hoger geweest. Of dacht je dat linkse partijen Corona gewoon hadden laten gebeuren zonder steunmaatregelen? Feit blijft dat het geen zak uitmaakt of ze nu links of rechtst georiënteerd zijn. Het zijn onvolwassen stumpers in mijn ogen.

23 september 2021 om 11:39

@sjikkes Een staatsschuld die al jaren terugloopt. Je kan me van alles wijsmaken, ik weet dat het zorgstelsel er waarschijnlijk beter uit zou zien met een aantal linkse partijen aan de macht, maar de staatschuld was niet zo snel gezakt. Dat is geen mening, dat is gewoon een feit.

23 september 2021 om 10:26

Dit zijn ook vooral de rotte en dronken appels. Ik begeleid zelf voor mijn werk groepen met hogeschool studenten in Groningen (o.a. ter ondersteuning voor mensen in armoede)en ik kan je vertellen dat de meeste mensen echt hele leuke en goede mensen zijn. Echter komen deze niet in het nieuws. De paar die schreeuwen vallen het beste op in de groep die stil is. Gelukkig keuren de meeste dit af. Hopelijk krijgen de mensen die het gedaan hebben en stadionverbod, boete en mogen ze het vak van de fanatieke aanhang de komende maand op zondagochtend schoonmaken.

23 september 2021 om 11:19

Dat generaliseren wordt ik ook een beetje moe van. Ongeacht wat voor incident het is zijn het altijd: DE vluchtelingen, DE studenten, DE voetbalsupporters/hooligans. Enige nuance is op zen plek lijkt me. In elke “groep” zitten idioten. Onnodig en oneerlijk om daar hele groepen op aan te kijken. Dus helemaal eens met je.

Het zijn plastic bekers in Euroborg. Als je die gooit, weet niet hoeveel bier er nog in zit dan als ie aankomt maar dat je even schrikt snap ik. KO er van gaan is een 2e. Nooit bij een festival geweest zeker.

23 september 2021 om 10:44

Ik ga al 6 jaar naar festivals (al kan ik de coronatijd natuurlijk niet meetellen) maar ik heb nog nooit een festivalbiertje tegen mijn kop gekregen. Misschien wel eens een leeg bekertje maar die werden ook niet volle kracht gegooid. Daarnaast help de adrenaline en alcohol in het bloed dan ook wel. Kan me voorstellen dat je, wanneer je van achteren opeens een vol bekertje bier tegen je kop gegooid krijgt, je uit schrik wel neer gaat.

Nog even en de stadions zijn weer leeg, niet dankzij corona maar dankzij die kleine groep idioten die het voor de echte supporters verpesten. Niet alleen bij Utrecht in het weekend en gisteren bij Groningen, maar ze zitten bij elke club op de tribune. Ook bij Ajax, Heerenveen, NEC en Cambuur.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.PEC Zwolle1-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. TounektiAanvaller
T. SuslovMiddenvelder91
M. de LeeuwAanvaller90
M. El HankouriAanvaller90
C. NgongeAanvaller95
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

7 fans
Coach, 39 jaar
SeizoenClub
2018- FC Groningen
2016-2018 Kozakken Boys
2014-2015 Kozakken Boys
2013-2015 Kozakken Boys
2012-2013 Sparta Rotterdam
Laatste voetbalnieuws

Derksen: ‘Als je hem voor de dug-out ziet, kom je van het lachen niet bij’

Johan Derksen heeft geen goed woord over voor het interview dat Danny Buijs zondagmiddag gaf na afloop van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-1). De trainer van FC Groningen was hevig...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren