FC Utrecht moet rekening houden met straf voor gegooide aansteker

Dinsdag, 21 september 2021 om 15:07Jeroen van Poppel

De aanklager betaald voetbal heeft besloten een vooronderzoek in te stellen naar de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk (2-2). Supporters van de thuisclub gooiden zaterdag plastic bekers bier en ook aanstekers het veld op, waarna scheidsrechter Richard Martens besloot de wedstrijd 25 minuten stil te leggen.

Aanvankelijk gooiden de fans op de tribune in Stadion Galgenwaard met plastic bekers bier, maar toen er aanstekers bij kwamen was voor Martens de maat vol. "We moeten ergens een keer een grens trekken", zei Martens bij ESPN. "Dat hebben we gedaan op het moment dat er aanstekers werden gegooid. Want als we er niks aan doen, waar eindigt het dan?"

Op basis van de verklaringen van de betrokken partijen heeft de aanklager besloten om een vooronderzoek in te stellen. Daar kan een straf voor FC Utrecht uit komen. Het is nog onduidelijk of er ook een vooronderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen tijdens de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle (1-0). Nadat er vuurwerk in het uitvak was gegooid, reageerden de PEC-supporters door stoeltjes het veld op te gooien. Kevin Blom legde het duel voor rust twee keer kort stil.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door fons1964)

FC Utrecht is zelf ook in onderzoek gegaan, hangen genoeg camera's rondom de Galgenwaard.

Ik snap de scheidsrechter eigenlijk wel. De reactie van Willem Janssen dan weer niet. Je kunt het overtrokken vinden om te staken, maar het is toch niet zo gek om dit statement (staken) te maken tegen het gooien van aanstekers, zeker als er al meermaals gewaarschuwd is?

21 september 2021 om 15:18

Er werd eerst toch alleen voor het gooien van bier gewaarschuwd? Bier vind ik nog niet zo'n halszaak, ook Dessers leek er van te genieten. Vind het een beetje zoeken van spijkers op laag water om eerlijk te zijn, alsof die aansteker goed uitkwam.

21 september 2021 om 15:27

Was het ook echt ik was in het stadion en bij de penalty van Rkc sloeg het nergens op zoveel er na beneden kwam dus terecht dat de scheids ingrijpt. Bij de 1 1 lagen de Rkc'ers uitgebreid voor de bunnik side te juichen wat veel mensen op tv niet zagen was dat Martens 1 meter achter de Rkc'ers ging staan en echt stond te wachten tot er iets gegooid ging worden. Ik keur het niet goed maar bij geen 1 club moet je voor de harde kern gaan juichen (bij de 1 2 van Buttner stond Buttner provocerend met zijn handen voor de bunnik side en stuurt Martens hem wel meteen weg waarom gebeurde dat bij de 1 1 niet?). Uit eindelijk hoor je gister van de scheidsrechtersbaas dat de 3 2 nooit afgekeurd had mogen worden dus is Utrecht er weer goed ingelegd door de knvb. Het kwam voor mij een beetje over om de club te straffen door het wangedrag een week eerder. Als je dan een dag later naar go ahead - zwolle zit te kijken kan je de knvb al helemaal niet meer sirrieus nemen voor 1 aansteker 30 min staken maar voor vliegende stoelen , vuurwerk naar elkaar gooien hoeven de spelers niet eens naar binnen.

21 september 2021 om 15:34

Harecles. Kijken of dessers het ook nog zo leuk vindt als er echt opeens 40 biertjes naar hem worden gegooid? Los van het feit of een speler er van kan genieten, zo heb je er ook genoeg die er minder goed op reageren. Kijk daar toen in Frankrijk met dat flesje water? Ook vraag ik het mij af of dessers er nog van kan genieten als hij een paar biertjes over hem heen krijgt bij een 3-1 achterstand? Gewoon een trieste ontwikkeling van de toeschouwers, waar je van mij meteen korte metten mee mag maken

21 september 2021 om 18:04

Dat verbaasd me bij Willem Janssen dan weer niet. Zit vaak nog zo in de emotie dat er mijn inziens weinig realistisch uitkomt op zulke momenten. Van mij mogen ze overal de boel stilleggen als er met wat dan ook gegooid wordt. Zo’n aansteker gooi je om iemand op zen minst pijn te doen.

Deze scheidsrechter werd door iedereen belachelijk gemaakt, maar ik vind het juist ontzettend goed van hem! Ook goed dat de KNVB nu doorpakt met dit onderzoek. Biergooien vind ik nog onschuldig maar aanstekers muntjes etc kunnen spelers of andere mensen gewoon verwonden! Snap uberhaupt niet wat er in iemand bovenkamer omgaat dat je de drang voelt om iets naar een speler van de tegenpartij te gooien...

Wat is gevaarlijker een aansteker op je hoofd of een stoel?

21 september 2021 om 15:23

Is het erger om 10 mensen te vermoorden of 1? Natuurlijk is dat enorm gedramatiseerd maar of iets erger is of niet, doet er niet aan af dat het 'lichtere vergrijp' zonder consequentie moet zijn.

21 september 2021 om 15:59

Nou ja, het is natuurlijk wel raar als ze iemand 10 mensen zien vermoorden en daarnaast iemand 1 persoon zien vermoorden en dan denken 'ho! Dat kan toch niet!' en alleen die van 1 persoon aanpakken en die van 10 rustig zijjn gang laten gaan?

Ze moeten gewoon eens consequent zijn

21 september 2021 om 16:01

Als er een onderzoek wordt ingesteld naar het gooien van aanstekers, dan lijkt het mij dat een onderzoek naar stoelen en vuurwerk gooiers niet nagelaten kan worden, dat is mijn punt. Ik begrijp niet dat er daar nog geen duidelijkheid over is.

21 september 2021 om 15:48

Als ik moest kiezen, dan heb ik liever een paddestoel naar mijn hoofd geslingerd dan een zippo

De harde kern was zelf ook al mensen gaan aanspreken op hun wangedrag.Bij sommige "supporters" vraag ik me af of ze op hun 40e nog steeds in de puberteit zitten.

21 september 2021 om 15:49

Als je naar PSV-Feyenoord hebt gekeken, dan zul je beseffen dat ze het zelfs nog in hun 50e zijn.

Het is niet erg om de wedstrijd even stil te leggen, al is een half uur wel erg overdreven, maar als je dan de volgende dag GAE-Zwolle ziet of PSV-Feyenoord dan lijkt het niet helemaal dat de scheidsrechters op één lijn zitten. Dat is niet handig. Voor de rest denk ik dat de spelers meer last hebben van een half uur rust dan de supporters.

Waarom gebeurd dit alleen bij FCU? Hebben ze de afgelopen 5 jaar geen wedstrijden gekeken van andere clubs?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook van mening dat dit soort dingen niet moeten gebeuren in een stadion.. echter trek dan wel één lijn daarin.

21 september 2021 om 15:58

Ach, ik geloof niet in samenzweringen en dat de KNVB utrecht zou willen pakken (hoewel de relatie knvb-utrecht niet al te best is zullen we maar zeggen) dus ik hou het gewoon op een nieuw voorbeeld van niet consequent handelen en onduidelijk optreden van de Knvb.

De organisatie waar een puinhoop maken van alles wat ze doen hoog in het vaandel staat.

21 september 2021 om 16:35

@janh, ik heb qua misdragingen wel het idee dat een deel van de FC Utrecht-aanhang er qua misdragingen in negatieve zin bovenuit steekt. Las ruim een week geleden ook dat de aanhang van de club uit de Domstad zich op verwerpelijke wijze heeft misdragen tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente. Door de FC Twente-toeschouwers uit de naast en ondergelegen tribunevakken te besproeien met met urine gevulde plastic bier- en limonadebekertjes.

21 september 2021 om 17:07

@palko maar jij denkt dat dit alleen bij FCU gebeurd? Ik zie dit weekend bij diverse wedstrijden dingen gegooid worden van bier tot stoelen en vuurwerk in supportersvakken, maar inderdaad.. een deel van de Utrecht aanhang steekt er negatief bovenuit..

21 september 2021 om 17:13

Waarom wijzen naar anderen. Er zit bij Utrecht een relatief grote groep zwakbegaafden achter de goal. Ja die zijn er bij elke club maar bij de ene club is deze groep groter dan bij de andere. Heb de eer gehad er eens tussen te staan maar dat was voor mij eens maar nooit weer.

21 september 2021 om 17:15

@janh, uiteraard gebeuren dit soort verwerpelijke dingen niet alleen bij of namens FC Utrecht. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een deel van de FC Utrecht-aanhang zich structureel bedient van allerlei vormen van misdragingen, Zelf ben ik aanhanger van Sparta Rotterdam. Als daar al eens misdragingen voorkomen dan gebeurt dat in ieder geval in veel mindere en minder ernstige mate.

21 september 2021 om 17:46

Ik wijs zeker niet alleen naar anderen, echter mag ik best aankaarten dat er alleen dit weekend al meer gelijkwaardige en ergere dingen gebeurd zijn waar niks mee gedaan wordt. Ik zou niet weten waarom dat niet besproken mag worden.

Zoals al eerder aangegeven, wat mij betreft horen dit soort zaken niet in een stadion thuis. Echter doe dan wel er altijd op in grijpen en straffen en niet slechts bij één club.

21 september 2021 om 18:04

Aan alle kanten een domme opmerking klasse. Zowel de supportersvereniging als de club zetten alle zeilen bij om de daders te pakken. Waar clubs ajax en haar supportersvereniging wangedrag gaan zitten verdedigen. Hopelijk lukt het om dit snel in te dammen. Uiteindelijk is Utrecht de stad met de meeste hoogopgeleiden, dus of jouw bewering klopt is maar zeer de vraag. Echte Utrechtse tokkies zijn dan weer over het algemeen voor ajax of feyenoord.

Het probleem is, zoals hierboven meermaals aangekaart, de inconsequentie hierin. Dat zou natuurlijk niet mogen.

Jammer dat de KNVB hier niet structureel tegen optreedt.

Tja was te verwachten dit is een kans voor de Knvb om Utrecht terug te pakken voor het kort geding over het verplaatsen van de wedstrijd tegen Feyenoord.

Zie dat bier gooien al weken en er word niks aan gedaan nu gooit Utrecht bier en 1 aansteker en gelijk word de wedstrijd een half uur gestaakt.

De volgende dag zie ik bij Psv dessers bekogeld worden met 10x zoveel bier en er gebeurt helemaal niks.

Pec Zwolle vuurwerk in een vak en stoelen op het veld zeer korte onderbreking en verder niets.

Nu willen ze Utrecht straffen maar de rest niet nou snappen jullie het nog.

Vind dat ze een onderzoek moeten starten naar de scheidsrechter die een terechte goal afkeurt .

21 september 2021 om 20:33

Vorige week lag het aan Twente, vandaag ligt het aan de scheids. Aan wie ligt het volgende week? Heerlijk volwassen reacties Fons

21 september 2021 om 22:25

Dat bier gooien vorige week 100% Utrecht fans geen twijfel mogelijk nu even kijken of jij ook oprecht kan zijn .

Wie was er vorige week verantwoordelijk voor de stenen regen op het parkeerterrein waarbij diversen autoruiten sneuvelden en mensen moesten vluchten om niet geraakt te worden .

Nou ben benieuwd of ik een eerlijk antwoord krijgt.

21 september 2021 om 22:37

Klopt volledig dat Twente supporters hier schuldig aan zijn. Twente supporters zijn geen haar beter als de supporters van Utrecht. Na Twente Utrecht deed je echter voorkomen dat alleen Twente supporters schuld hadden net zo goed dat je nu ook de schuld weer buiten de Utrecht supporter legt. Trouwens bier of urine?

22 september 2021 om 00:10

Dat bier klopt Urine dat word nog betwist is dat wel het geval gelijk opsporen en een stadionverbod geven en niet voor een jaar maar veel langer .

Mensen die in een beker plassen om dat dan over mensen gooien is erg vies en nooit goed te praten .

Maar over dat bier op het veld dat gebeurd bijna bij elke wedstrijd in elke stadion stom en zonde van het geld want je betaalt tegenwoordig 5 euro voor een pilsje.

Maar dan kan je zien dat bij zulke mensen het denkniveau erg laag is.

Dus heel simpel De Utrecht fans opsporen en een stadion verbod opleggen waarom ik reageerde op het bericht van de directie van Twente dat was omdat er niks over het stenen gooien werd vertelt .

Moet eerlijk bekennen dat ik liever bier op mijn hoofd hebt dan een steen.

Maar natuurlijk moet het allebei niet het moet een feest zijn en de fans moeten blij zijn dat ze weer naar een stadion mogen .

Wat ik wel een goed punt vond van zaterdag de thuiswedstrijd van Utrecht is dat de harde kern van Utrecht zelf degene die bier gooide en de aansteker aangepakt hebben en hebben overgedragen aan de politie .
Hopen dat alle verstandige fans dit gaan doen.

Maar nog steeds vind ik overdreven dat de wedstrijd een half uur gestaakt moest worden tuurlijk geen bier op het veld maar heb veel erge voorbeelden gezien . Neem b.v Dessers zondag bij psv of de stoeltjes in Deventer.

Nergens in de wereld kom je met zoveel weg als in het voetbalstadion, puur en alleen omdat de clubs qua inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van proleten en als je eenmaal consequent gaat handelen lijkt het stadion binnen no time weer van tijdens de lockdown.

Ik vind persoonlijk dat iedereen die gaat gooien met afval richting het veld een aantal uren vuil mag rapen met de milieu dienst. Op naar een betere wereld.

Nu de scheidsrechter ervoor heeft gekozen om de wedstrijd stil te leggen kan de KNVB eigenlijk ook niet anders dan een vooronderzoek instellen. Doen ze dat niet, dan geven ze toch een soort signaal af dat een paar pintjes en aanstekers het veld opgooien wel oké is. Ik ben alleen heel benieuwd of de KNVB ook een vooronderzoek in zou stellen als de scheidsrechter er niet zo nadrukkelijk de aandacht op gericht zou hebben. Ik denk eigenlijk van niet. Dat maakt het allemaal wel krom.

Nieuw verdien model bij de Knvb? Scheidsrechters scherp laten zijn op aanstekers en andere zaken die op het veld liggen. Even voor de camera hooghouden en hierna kan de bond niet anders dan een boete uitdelen? Wat een creatieve mensen lopen daar rond.

Beetje erg veel overdreven om hiervoor de wedstrijd stil te leggen, ookal is hier meerdere malen mee gedreigd. Dan kan je elke wedstrijd wel meerdere keren stilleggen. Ik heb nog geen wedstrijd gezien waar niks op het veld werd gegooid. Alsof zo'n aansteker een speler echt zwaar zal verwonden. Leg de wedstrijd dan ook helemaal stil als een speler een andere speler een doodstrap geeft...daar kan je wel iemand echt mee verwonden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. PaesKeeper100
W. JanssenVerdediger102
D. WarmerdamVerdediger101
A. MaherMiddenvelder101
B. RamselaarMiddenvelder103
A. DouvikasAanvaller104
M. SyllaAanvaller103
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren