‘Er wordt bij Vitesse gescholden, geblowd, er zijn racistische uitingen...’

Dinsdag, 21 september 2021 om 11:26 • Laatste update: 13:41

Vitesse is een onderzoek gestart naar aanleiding van de vechtpartijen die zondagmiddag hebben plaatsgevonden in GelreDome. Het team van trainer Thomas Letsch ging voor eigen publiek met 1-4 onderuit tegen FC Twente. Tijdens het duel vonden er meerdere ongeregeldheden plaats op de Zuid-tribune. De club laat na aanleiding van een boze brief van een supporter via een officiële verklaring weten 'gepaste maatregelen' te nemen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

95 reacties (laatste reactie door tijger-wit)

Blowen en schelden?! Griebels en dat zit op een tribune? Ongehoord! Waar gaat het heen met Vitesse. Nee, met Arnhem. Nee, met de complete maatschappij! Dat blowt en scheld maar. Dat de Heere maar in ze mogen varen.

Soms lees ik een onderzoek waarvan ik me afvraag: moet je daar een onderzoek aan besteden. Dat is als onderzoeken of je nat wordt als je in het water springt. Voetbal is 'een afspiegeling van de Nederlandse maatschappij'. Daar zitten nu eenmaal ook de scheldende blowers tussen. Dat weet je toch, en dat is toch niks wat je ergens anders niet ziet? Ik zie het al om 7 uur sochtends op centraal station Rotterdam.

21 september 2021 om 11:36

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vechtpartijen en de racistische uitingen volledig te negeren om je verhaal wat kracht bij te zetten.

21 september 2021 om 12:00

Mag ik eens vragen of jij op de KUL zit, of een andere Uni in belgie? De wokeness die jij steeds tentoonspreid is van dezelfde orde als boomers over de jeugd. Mogen we nog wel iets van jou en is echt alles, maar dan ook alles racisme en ellende?

21 september 2021 om 12:06

Racisme is gewoon strafbaar, halve gare. Met je "wokeness".

21 september 2021 om 12:09

Beetje een vreemde reactie. Ik reageer gewoon op iemand die doet alsof die klaagbrief gigantische onzin is maar ondertussen wel alleen de kleinste dingen uit de brief bespreekt en de ergere dingen zoals vechtpartijen en racisme gewoon doodzwijgt.

Verder laat ik me totaal niet uit over de inhoud van de brief want ik was er zelf niet en kan er dus niet over oordelen. En ik heb trouwens inderdaad aan de KUL gezeten.

21 september 2021 om 12:12

$Dot je praat Baudet na. Das wel erg doorzichtig. DrieSS Van Langehove zal dezelfde retoriek hebben.

21 september 2021 om 12:46

Je mag genoeg, Jarno. Je moet alleen ff kijken of mensen om je heen er last van hebben. Als je het nodig vind te blowen, zoek je maar ff lekker een plekje waar de mensen om je heen geen last van hebben. Ik kots juist van mensen die alleen maar aan zichzelf denken.

21 september 2021 om 12:47

@afcjarno - Heeft niks te maken met "tegenwoordig kan en mag je niks meer". Het zijn gewoon fatsoensnormen. Iedereen voor kk dit uitmaken, racistische leuzen, etc. is gewoon flink gestegen in de Nederlandse stadions. Moeten we dat normaal vinden?

21 september 2021 om 12:52

Tuurlijk haal ik die er niet bij. Maar ik vind ook dat er nogal een verschil zit in definitie rasisme en vechtpartijen. Wat is zeg het is een weerspiegeling van de maatschappij. Daar zitten nu eenmaal ook mensen tussen die wat handtastelijk zijn. Het is niet mijn ding, maar gezien de rivaliteit (en beide firms doen eraan mee) snap ik het. Ik denk niet dat je dat uit de aard van die gasten krijgt. Je kan de locatie waar ze het uiten misschien verplaatsen.

Met rasisme vind ik het net zo. Uiteindelijk denk ik dat die gasten in hun kern helemaal niet rasistisch zijn, maar mensen beledigen op uiterlijken kenmerken. Lichaamsbouw, sexuele voorkeur, haardracht, brildragend en ook afkomst... Op kleur beledigen vinden we nu als maatschappij niet meer kunnen, en het is wel lastig om dan te eisen dat die gasten (die meestal nu niet heel erg diep nadenken) ook meteen in de verandering gaan. Ik denk ook niet dat ze iets tegen mensen met een andere afkomst hebben, maar discrimineren om het ontregelen.

21 september 2021 om 13:02

Nu is het misschien het feit dat ik wat ouder wordt inmiddels, maar het gekankr dat je vroeger had bij elk woord als versterkwoord/ krachtterm is toch afgenomen. In een gemiddeld nummer van De Jeugd Van Tegenwoordig was het ook een synoniem geworden voor 'heel erg'. Dat hoor je toch steeds minder. TV tokkies Tinnie en Louw waren volcontinu aan het k***en. Het is niet mijn taalgebruik, maar is in sommige bevolkingsgroepen wel ingeburgerd.

21 september 2021 om 13:04

@afcjarno

'tegenwoordig kan en mag je niks meer. Ik kots ervan.'

Kan jij of iemand anders die jouw mening ook deelt dan eens een keer concreet toelichten wat jullie exact allemaal zouden willen (doen) wat tegenwoordig niet meer kan en mag?

Wat kon vroeger wel wat heden ten dage door alle 'deugmenschjes', 'sneeuwvlokjes' etc. wordt afgekeurd?

21 september 2021 om 13:15

Racisme is gewoon vastgelegd in de grondwet. Het is net zo illegaal als stelen en doden maar blijkbaar is het voor jou vooral 'wokeness'.Wist daarbij ook niet dat je 'woke' moest zijn om niet racistisch te zijn?

21 september 2021 om 13:18

@WestendDe enigen die racistische opmerkingen maken zijn racistische mensen. Ook als ik een reden heb gehad om te schelden op mensen, heb ik nooit hun afkomst erbij gehaald, omdat dit dus gewoon niet in mijn hoofd sluimert. Ook al dat andere wat je noemt kan niet.Ik snap echt niet wat voor punt je duidelijk wilt maken? Dat als ik jouw moeder op straat tegenkom en haar voor hoer uitmaak dat dit maar gerationaliseerd moet worden.Serieus wat probeer je te zeggen?

21 september 2021 om 13:38

Wat ik wil zeggen gaat er helemaal aan vooraf. Dat je hier een vak wegzet als asocialen (agresievelingen die blowen, vechten en schelden), terwijl het ook gewoon een afspiegeling is van de maatschappij/ mensen met een ander normaal dan de persoon die deze opmerkingen maakt.

"de enigen die racistische opmerkingen maken zijn racistische mensen" Onder die definitie schaar je dus tegenwoordig iedereen die positief is voor zwarte piet als rasist. Daar geloof ik gewoon niet aan. Ja, ze roepen rasistische dingen (uiterlijke kenmerk gebaseerd op ras), maar ik geloof niet dat al deze figuren bij wijze van spreken met een hakenkruisvlag door de achtertuin marcheren. Dat is gewoon heel wat anders. Iemand een k***lijer noemen is ook niet zo letterlijk als iemand k*** toewensen. Daar zit echt een hele grote wereld van context in (locatie en omstandigheden).

21 september 2021 om 15:11

@est-1913: Dat moet je eens tegen het kabinet zeggen. Tegenwoordig mag op grond van medische gronden gewoon gediscrimineerd worden.

21 september 2021 om 15:26

Sinds wanneer ben je pas racist als je hakenkruisvlag bezit? Het zo simpel als hoe het Herosenin zegt. Racisten maken racistische opmerkingen. Je bent niet pas racistisch als je mensen van een andere etniciteit dood wil.

21 september 2021 om 15:39

Ach laten we het zo stellen. Jij vindt het een en ik vind het ander.

21 september 2021 om 11:40

NEEN niet stoppen met Vitesse, dat is zonde van de derby. Stoppen met arnhem is een solide optie, maar goed als Nijmegenaar ben ik een beetje kortzichtig haha

21 september 2021 om 11:52

Whahahaha of niet dan. De mooiste derby vroeger met de bus achter de goffert langs door het bos. En dan de bus ingegooid worden met stenen. Hahahaah

21 september 2021 om 11:50

Ik denk persoonlijk dat de 'blowers' andere mensen zijn dan de 'schelders'. Het scheld en schreeuw gedrag past meer bij de zatte snuivers. De blowers zitten los van de stank overlast gewoon rustig op hun plek te genieten van een potje voetbal.

21 september 2021 om 11:53

"Daar zitten nu eenmaal ook de scheldende blowers tussen."

Ik als cannabis gebruiker herken mij hier totaal niet in, laat staan vechtpartijen.

Edit; ik ben van mening dat als er alcohol geschonken mag worden er ook cannabis genuttigd kan worden, echter als er kinderen in de buurt zijn of iemand heeft last van de geur zoek ik een andere plaats.

21 september 2021 om 12:05

Vind het ook wel generaliseren. Misschien heeft Westend het ook niet zo bedoeld, alleen komt het wel zo over. Cannabis gebruikers zijn vaak redelijk relaxt, die negeren naar mijn mening vaak de drukte en schelden achterwege laten. Desondanks ligt het volledig aan de persoon zelf en zullen er vast ook scheldende blowers zijn, en zo zijn er ook gewoon mensen die nuchter gekke dingen doen!

21 september 2021 om 12:24

Klopt die zullen er ook zijn maar dat zijn meestal degene die niet alleen onder invloed van cannabis zijn. Die hebben vaak ook de nodige alcohol op plus een x aantal lijntjes of bommetjes, daarbij lopen ze elkander te pushen en gaat het mis.

21 september 2021 om 12:36

Ja jammer man, die komen voor het 'feestje' meestal en niet voor de plezier van de wedstrijd!

21 september 2021 om 12:45

Nou ja zoals de zin begint is het redelijk aangedikt natuurlijk. Blowen, drinken, schelden.. Daar zitten natuurlijk helemaal geen strafbare feiten in. Alleen het rookbeleid is een ding dat je overtreed. De ene gebruiker (van whatever) is de andere niet. Ik werd van blowen altijd vooral erg slaperig. Maar je hebt de omgekeerde wereld er natuurlijk ook tussen zitten. In dit artikel worden al dit soort 'problemen' onder 1 kam geschoren. Wat in de basis niet eens eens een groot probleem is.

Kijk vechtpartijen of rasisme is ook een beetje wat je eronder verstaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar tussen duw- en trekwerk en iemand het licht uit de ogen meppen zit natuurlijk ook veel grijs gebied. In bepaalde tribunes zit gewoon het wat handtastelijkere publiek (zullen we maar zeggen). Definitie rasisme is de laatste jaren ook flink aangepast. Mensen beledigen op uiterlijke kenmerken (brilsmurf, die dikke 'pizza', die schele) is van alle tijden. Die 'zwarte' scharen we nu meer onder rasisme en is not-done. Maar ik vraag me wel eens af of het rasisten zijn op die tribunes, of dat ze gewoon van alles roepen om iemand uit zijn spel te halen.

21 september 2021 om 13:11

Ooh maar zo'n 'feestje' sla ik niet bij voorbaat af alleen niet in een voetbalstadion tijdens een wedstrijd, met dat zooitje ongeregeld maar met leuke & lieve mensen...🤗

21 september 2021 om 13:18

Zelfs onder supporters (met een gezamenlijk doel: hun club) heb je natuurlijk deelgroepen. Je hebt de families en popcorn en cola. En je hebt de groepen met kisten bier en coke (niet coca cola). In principe zijn voor al die losse deelgroepen ook een eigen tribune ontstaan. Om het zo wel een beetje leuk te houden voor iedereen. Lijkt me sowieso schitterend om een dedicated tribune te hebben voor blowers. Heel andere vorm van sfeerrook :D

Zal best wat gezegd en geduwd worden af en toe. Echter lang niet zoveel als bij een avondje stappen bijvoorbeeld. Totaal overtrokken allemaal. We zijn wel een van de liefste clubs die er zijn. Rustig adem halen, en tot tegen Fortuna! ❤️

Laat ik voorop stellen dat ik dit gedrag absoluut niet goed keur, maar dit gebeurd toch overal? Voor mij is dit niet iets nieuws in ieder geval. Als ik de JC ArenA al binnen loop, dan ruik ik de wiet geur al.

21 september 2021 om 12:37

Met 3 Little birds als clublied, en de Jamaica kleuren op t nieuwe shirt kun je ook niet anders verwachten dan dat er dikke bombaclads worden gerookt 😂

Dit is natuurlijk zeker niet de bedoeling, maar is het wel zo verstandig om met je kids in het vak te zitten waar ook de harde kern zit, en dan ook nog eens fanatieke supporters de les leest? Die vaak ook zwaar onder invloed zijn. Ik bedoel.. je kunt ook op een wat rustigere gezinstribune zitten met je kids. Ik praat zeker niks goed, maar je weet hoe de supporters in het fanatieke vak zijn, dus áls je daar gaat zitten kun je je beter een beetje aanpassen want anders krijg je dit soort taferelen. Beetje logisch nadenken toch? Of zit ik er nu helemaal naast.

21 september 2021 om 12:39

Eigenlijk moeten we allemaal naar het formaat van de KNVB Supporter gaan. Zitten, je bek houden en een klapper in je hand, althans, dat vind onze Frank. In het fanatieke gedeelte vind je nu eenmaal dit soort mensen, al keur ik het racisme en de vechtpartijen af. In geen enkel stadion zou je met jonge dochter/zonen bij de harde kern moeten zitten...

21 september 2021 om 12:53

Ik begrijp de gedachtengang maar dit is er wel eentje in de categorie ‘Ben je verkracht. Hoe kort was je rokje?’

Als je in een stadion regels hanteert dan moet je die ook handhaven. De term fanatieke supporter is zo’n beetje synoniem voor bezopen, doorgesnoven rasidioot.

21 september 2021 om 12:55

Nou ja precies. Voetbal is voor iedereen. Dus daar moe je met je familie heen kunnen, maar de fanatieke sfeerschreeuwer hoort daar ook bij. Daar hoort de thuissupporter bij. Maar daar hoort ook de uit-supporter bij. Zo lang iedereen een beetje bij zijn eigen achterban blijft moet daar geen probleem van komen. Pas als het uit de klauwen loopt, kan je ervoor kiezen om een achterban uit te sluiten (zoals sommige vakken of de uit-support). Het is niet handig om met je kind in de fanatieke vakken te gaan zitten. Net zo min het niet verstandig is om met je Feyenoordshirt in een Ajax vak te gaan zitten (en ook daar zou het in sommige vakken wel kunnen, maar de meeste niet).

21 september 2021 om 13:30

Daarom vind ik de reacties vanuit de club ook zo lachwekkend. Dit gedrag hoort bij ons niet thuis en we gaan onderzoek doen. Dus de harde kern hoort niet thuis in welk stadion dan ook? Of denken ze dat er geen racistische leuzen gezongen worden, vernielingen, vechtpartijen en gaan ze nu onderzoek doen en komen ze na 100 jaar voetbal erachter dat het er al jaren thuishoort of ernstig weinig aan doen.

21 september 2021 om 13:41

Nou ja je kan er wel wat aan doen natuurlijk. Je kan zon heel vak sluiten en alleen gezinnen toelaten. Maar dan gaat het complete karakter van je club/ supportersgroep veranderen. Het is uiteindelijk maar net wat je wil. Ik vind het inderdaad ook een beetje selectieve verontwaardiging van iets dat er altijd al is. Maar nu ineens een ding wordt.

Ik snap wel wat deze man bedoeld. Tot dit seizoen zaten de verschillende supportersgroepen van Vitesse verspreid over Zuid (vooral boven op de tribune) en nu zitten ze met zijn alle samen achter de goal. Ze zwepen elkaar hierdoor veel meer op en de sfeer tegen bvb Anderlecht was beter dan ooit te voren. Ze trekken elkaar zowel positief als negatief aan elkaar op. De sfeer moet behouden worden, dit gedrag moet absoluut onderzocht worden en de gasten die bvb blowen moet je eruit pikken (er waren vroeger speciale stewards tegen roken, ik weet niet of die er dit seizoen nog zijn). Je moet niet de hele tribune sluiten hiervoor, juist de individuen aanpakken want anders is deze man, zijn maat en zijn dochters dubbel de dupe van dit gedrag.

21 september 2021 om 11:51

Of lekker op de oost-tribune gaan zitten

21 september 2021 om 13:05

Nee! Niet naar de Oost Tribune. Er zijn ook fanatieke supporters die niet blowen, vechten of andere racistisch bejegenen. Ik ben er zo een. Het liefst zing ik de hele wedstrijd maar ik kots op die eencelligen.

De sfeer de afgelopen wedstrijden (was bij Anderlecht en Twente) was top. Dat moeten we vooral zo houden. Pik die paar rotte appels eruit en het is voor iedereen en zijn dochters een stuk leuker op Zuid.

Welkom in *willekeurig stadion*

Ik weet dat het overal zo gaat, en iedereen gebruikt dat als argument, en ja, ik weet dat je realistisch moet zijn. Maar het is toch eigenlijk in en in triest dat er zoveel mensen rondlopen die zich niet kunnen gedragen. Een stadion binnenlopen, betekend voor sommige mensen dat ze zich vanaf dat moment als een idioot mogen gedragen.
Nogmaals; ik snap dat er emotie bij komt kijken, maar dat hoeft toch niet te betekenen dat alle fatsoen overboord gaat.

Leg er maar weer een gigantisch vergroot glas op Vz! Was er zelf bij en er was inderdaad een groepje van 5-10 jongens die zich hebben misdragen. Om nu alles over 1 kam heen te scheren is ook weer overdreven. De afgelopen wedstrijden zat de sfeer er gewoon goed in ook afgelopen zondag na de 4-0 achterstand. Iets met misgunnen noemen ze dat. Net alsof ze altijd vitesse moeten hebben.

21 september 2021 om 12:09

Dat viel me juist ook op. Dat de sfeer zo positief was ondanks de wanvertoning.

21 september 2021 om 12:16

Zoals onze groep zei "teleurstellend maar wel gezellig"

21 september 2021 om 13:07

Ik heb nog nooit bij Vitesse met 0-4 achter gestaan terwijl de sfeer zo goed bleef. Oja, 1x eerder bij Southampton uit maar dat was het dan wel. Dus echt een compliment voor ons / zuid. Hou dit vast!

“Ik ben gewend mensen aan te spreken op hun gedrag. Maar daar ben ik na de laatste wedstrijden van Vitesse mee gestopt. Te gevaarlijk.”

Dat kun je in een voetbalstadion helaas sowieso maar beter niet doen. Heb bij PSV een tijdje geleden een mede-supporter gevraagd of het echt nodig was dat hij een vrouw uitschold voor hoer, omdat ze hem er op aan had gesproken dat hij op haar jas stond. Het is maar dat er een paar mensen tussen kwamen, anders had ik klappen gekregen. En daarna nog de hele wedstrijden provocerende opmerkingen naar m'n hoofd. Sindsdien hou ik gewoon m'n mond.

21 september 2021 om 11:58

Jammer, weer een medelander die zich er bij neerlegt.

21 september 2021 om 12:05

Eigen aan het voetbal. Sorry maar in de meeste andere sporten zie (en hoor) je dergelijk primitief gedrag niet hoor.

Had onlangs hier nog een discussie op VZ met iemand die bierdouches 'erbij horen' vond als je in het stadion zit. Het zal wel aan mij liggen maar ik vind het niet normaal dat je bekers bier in je nek krijgt als je naar het voetbal gaat kijken.

Ik kijk dan ook met oprechte verbazing op van het feit dat de stadia week na week vol zitten...

21 september 2021 om 14:35

@thenry_228 zeg je dit ook bij een concert van Guus Meeuwis als hij het dondert en het bliksemt zingt? of bij een willekeurig rockconcert, (pinkpop kan ik mij nog goed voor de geest halen of de zwarte cross) daar vliegt het bier ook door de lucht en kom je ook vaak stinkend naar bier van thuis, of hoort dat er dan wel bij maar bij voetbal mag dat dus niet.

21 september 2021 om 15:11

@thenry_228

Dat is helemaal niet zo gek, omdat iedereen in het stadion zijn/haar eigen plekje heeft. Zo zijn er gezinsvakken waar je fijn met je (kleine) kinderen kunt zitten, de 'normale' vakken waar iedereen als het ware kan zitten en de fanatiekere vakken waar vaak de harde kern zit. De mensen die op de fanatiekere vakken zitten die staan over het algemeen, zingen en springen veel, steken af en toe vuurwerk af en gooien inderdaad weleens met bier. Als je daar niet van houdt, dat is je goed recht, dan moet je niet op die tribune gaan zitten, maar kan je beter een ander vak kiezen. De mensen die daar zitten weten wat de risico's van het vak zijn en kiezen daar bewust voor (vaak omdat ze van die sfeer genieten).

De één vindt de beleving van de fanatieke supporters veel te heftig en de ander vindt de beleving van een supporter op een 'normaal vak' heel saai. Zolang die vakken gescheiden blijven, kan iedereen een wedstrijd op zijn/haar manier beleven en dat zorgt ervoor de iedereen met plezier naar het stadion kan gaan.

Zo raar is het dus niet dat de stadions tegenwoordig uitverkocht zijn.

21 september 2021 om 16:43

@juweel: ik spreek toch duidelijk alleen over 'andere sporten'. Nergens in mijn post verwijs ik naar concerten/optreden/festivals, waar bijvoorbeeld het biergooien ook schering en inslag is.

En ook op dat soort events kan ik er geen enkel begrip voor opbrengen dat men met bier gooit... of zou het ook nog grappig zijn mocht ik met hete koffie gooien (aangezien het 'grappig/leuk' is met drank te gooien die je ter plekke kan kopen)

21 september 2021 om 16:47

Jjr12: daar heb je natuurlijk een punt. Net zoals bij een metalconcert ook niet in 'moshpit' moet gaan staan als je geen duwtje kan verdragen.

Maar ik ben geen fan van met bier gooien of racistische gezangen, ongeacht waar je in het stadion zit. Op geen enkele plek in het stadion zou er plaats mogen zijn voor dergelijke 'activiteiten'.

Ten eerste het valt niet goed te praten maar ga dan gewoon lekker op Oost of op Noord zitten! 0 problemen daar! En hier kan je gewoon makkelijk met je kids of ouderen rustig van het voetbal genieten ( uhm genieten 😉 dat is het af en toe )

Begrijp ik uit dit verhaal dat roken tegenwoordig niet meer mag op de tribunes van Vitesse, of wordt er gewoon steeds meer gerookt? Nu ja, vervelend als niet roker maar die types die gaan blowen in tribunes nemen ook met niemand rekening, totaal geen vermogen te realiseren hoe vies het ruikt wanneer je het zelf niet gebruikt. Die kan je toch makkelijk eruit pikken, ga maar lekker voor of na de wedstrijd blowen.

21 september 2021 om 11:51

Roken mag inderdaad niet meer, alleen op de trappen bij de uitgang

21 september 2021 om 12:14

Ook daar niet meer!

21 september 2021 om 12:36

"Nu ja, vervelend als niet roker maar die types die gaan blowen in tribunes nemen ook met niemand rekening, totaal geen vermogen te realiseren hoe vies het ruikt wanneer je het zelf niet gebruikt."

Lekker alles weer op één hoop gooien.
Ik heb net boven in een reactie gezegd dat ik als cannabis gebruiker een andere plaats zoek wanneer ik kinderen in de buurt zie of als iemand dusdanig last heeft van de geur. Trouwens als het puur gerookt is de geur overlast een stuk minder en zo vervlogen

Een tevreden roker is geen onruststoker en kun je het gespek mee aangaan, dit in tegenstelling tot alle lallende dronkaards die de kinderen meenemen naar het voetbal en hun gedrag als voorbeeld stellen. 🤔

Edit; die kale supporter die zgn tegenhouden moest worden op de achtergrond bij Dessers, die had beter iets kunnen roken. 🙏

21 september 2021 om 13:48

Hoezo op één hoop gooien. Het roken van wiet duurt over het algemeen langer dan een sigaret en heeft een veel sterkere penetrante geur. Ik vind het netjes dat je een ander plekje opzoekt bij overlast, maar de geur is dan ook wel erg sterk en ruik je op grote afstand. Dus of je nu wel of geen rekening houdt met je omgeving het blijft in mijn ogen een asociale en egocentrische daad. Als je dan persé onder invloed van wiet op de tribune moet zitten, rook dan je jointje (desnoods twee als je het er niet op kunt uitzingen) voor de wedstrijd.

21 september 2021 om 14:20

Je gooit het op één hoop en je hebt er geen verstand van, niet dat dat erg is want waarom zou je ergens verstand van willen hebben als het je niet interesseert.

De geur van wiet blijft langer hangen als je het vermengd met tabak. Op het moment dat je het puur rookt in een afgesloten pijpje en blaas het uit de richting van mijn medemens (jij bv), dan kan ik 3 stoeltjes achter je zitten zonder dat jij het weet.

Ik heb meer last van medemensen (misschien jij bv) die 3 of meer stoeltjes verderop zitten, teveel alcohol ophebben, hun schreeuwende kroost hebben meegenomen en nergens rekening mee houden dan andersom. En wat ik doe eraan? Helemaal niets ik accepteer het want ik ben in een voetbalstadion en dan kan ik zoiets verwachten.

Ik schrok van de titel. Maar bekwam van de schrik toen ik het artikel las. Fraai is het niet, maar dat zijn wel de beperkte ingredienten van een fanatieke tribune. Dat is bij elke club ook zo. Helaas wil ik daarbij zeggen, want zo ver zijn we als maatschappij afgegleden. Prima, hoe de club hierop reageert. En deze meneer moet met zijn gasten gewoon gebruik maken van de lange zijde. Dan kunnen ze 'gewoon' genieten van het voetbal (alhoewel dat zondag ook beneden peil was).

Misschien kan Frank, net als zijn maat met de twee meiden, beter een andere tribune uitkiezen om te zitten. Het valt niet goed te praten, maar in deze titel kan je Vitesse vervangen door de naam van elke andere club zo'n beetje en er is niemand die het veld oprent, van alles overhoop gooit etc. Het gedonder op zuid is vele malen erger geweest, toen werd er ook niks onderzocht.

21 september 2021 om 11:50

Precies en wat dacht je op monnikenhuizen dan!! Pfffff vroeguhh

21 september 2021 om 12:06

Misschien kan Frank, net als zijn maat met de twee meiden, uberhaupt beter wegblijven uit de Gelderdome. Scheelt Vitesse weer wat inkomsten en supporters.

Heb jarenlang een abbo gehad op de zuid-tribune en ja klopt en nu?? En ik was vroeger ook 1 van die scheldende en blowende supporter niet racistisch, behalve tegen de overkant van de Waal. Nee Joke, maar kom op hè waar gaat dit heen. Als in elk stadion dit zouden controleren kunnen ze alles opdoeken. Snuivend, blowend en slikkende supporters hebben ze overal wel. En ja vechtpartijen zijn er ook!! Wat een stemmingsmakerij.

Smeer die Zuidsupporters uit over de onderste rijen van de Oost-tribune en zet er een barretje neer. Maak het wat gezelliger en sfeervoller en de wedstrijden worden niet zo kansloos verloren. Alleen nog maar vreugde bierdouches

Vrij bizar om te lezen dat de meeste mensen het allemaal maar normaal vinden wat er gebeurt. Zal wel aan mij liggen.

21 september 2021 om 12:00

Als je jarenlang in stadions komt dan is dit wel “normaal”. Of leef jij in een utopie?? Het is de afschildering van de maatschappij dus waarom is het anders in stadions. Zal wel aan mij liggen

21 september 2021 om 12:09

Voetbaltribunes zijn gelukkig geen afspiegeling van de maatschappij. Tokkies en proleten zijn daar nogal ruim oververtegenwoordigd. Dat het al decennialang gebeurd maar het niet normaal.

21 september 2021 om 12:46

Het zal vast dat het overal gebeurt maar dan is het nog steeds niet 'normaal in mijn ogen. Precies wat est zegt...

21 september 2021 om 13:09

Geen afspiegeling van de maatschappij?? Jij moet nog veel leren. En alles over 1 kam scheren is wel terecht?? Zie genoeg “vaders” die in jou zogenaamde maatschappij zich netjes gedragen en in een stadion helemaal los gaan, dussssss. En in oververtegenwoordigd neem ik aan dat er volgens jou blijkbaar een groot percentage een tokkie is??? Zegt veel over jouzelf deze uitspraak

21 september 2021 om 12:47

Jij komt duidelijk nooit in een voetbalstadion. Dit gebeurd altiijd al. Je bent gewoon niet slim bezig als je met je dochters tussen de harde kern gaat staan. Dat dat uberhaupt kan bij vitess trouwens

Wat een onzin dit bericht sorry. In elk harde kern vak gebeuren dingen die niet horen. Dat weet je en ga dan niet daar zitten met je kinderen. Ik praat zeker niks goed, die mensen moeten zich ook gewoon gedragen maar je kan dit verwachten. Volgende keer lekker in een familie vak gaan zitten en je kan op een afstandje genieten van de sfeer die ze daar maken.

Alsof het op de tribunes anders is dan in de maatschappij.
Het gebeurt nou eenmaal in stadions, sinds mensenheugenis.
Lekker op de familietribune gaan zitten, en de harde kern en ultra supporters in hun eigen vakken hun ding laten doen. Deze zelfde mensen zorgen ook voor de positieve sferen langs de lijn.

What's new. Op dit moment rommelt het wat op Zuid. Krijg je als verschillende supporters groepen zich mengen . Duurt altijd een paar weken. Is net een apenrots. Rangorde moet bepaald worden. Wie heeft de grootste is het het sterkst etc. Wie staat waar.
Vroeger ging de oude garde naar Noord omdat ze niet tussen de kinderen wilde zitten. Is van alle tijden. Een collega van mij is voor Ajax. Was paar jaar geleden precies hetzelfde. Toen kwam vak 410 op de f side.

21 september 2021 om 12:44

410 heeft het wel helemaal overgenomen op de f side. F side doet echt niks meer. Wel zonde want ze blijven hun kaart maar verlengen waardoor er geen plek vrijkomt voor de echte die hards

21 september 2021 om 14:43

@blaugrana11 en wie zegt dat die mannen die blijven verlengen geen die hards zijn? in jouw ogen misschien niiet, maar wat maakt iemand die hard? als ze maar achter de meute aanlopen is dat genoeg om die hard te zijn, of moet je eerst wat verschrikkelijks doen om die hard te worden? die mannen hebben toch ook gewoon het recht om hun kaart te verlengen, zitten er ook al jaren.

Daarom maar niet naar het stadion. Van die proleten die niet na kunnen denken.

21 september 2021 om 15:18

Dat de harde kern van Vitesse niet bijster veel voorstelt in Nederland. RFA is de laatste tijd zeker wat actiever dan voorheen, maar valt qua grootte in het niets bij andere clubs in Nederland (feyenoord, Ajax, PSV, Utrecht, Twente, Groningen etc.) en ook qua niveau is het minder dan bijvoorbeeld een PEC en Dordrecht. Tekenend was de foto van de groep die op de been was in Sloveniã« afgelopen week, dat leek net op een schoolreisje van de middelbare school.

Er is overigens niets mis met 'de normale supporter', maar bovenstaand voorbeeld is meer bedoeld om aan te tonen dat de harde kern nog een lange weg te gaan heeft om serieus genomen te worden binnen Nederland.

21 september 2021 om 18:04

Schoolreisje van de middelbare school? Dat zijn juist de gasten die er ALTIJD zijn. Voor mij is dat de ware harde kern (hardcore)! Harde kern heeft voor mij niet per definitie iets met geweld te maken. En die lange weg, is door een aantal figuren ingezet, blijven flink onder de radar. Niet mijn kopje thee overigens, maar harde kern is er in allerlei gedaantes en overal wel. De personen waar Frank last van heeft zijn 100% niet de RFA, die zitten niet op zuid te kwallen. Wat fijn dat je Blaugrana11 even helpt e.e.a. Toelichten trouwens... 😇👌

Dan hoepelt Vitesse-fan Frank zonder achternaam maar lekker op naar de Oost-tribune. Ofnee. Beter nog, de west-tribune. Daar wordt geen alcohol gedronken en is het makkelijk handhaven op rokers.

Ik moet zeggen dat ik geen vechtpartij heb meegekregen, evenals dat ik afstand neem van rascisme. Zal op een ander deel van de tribune zijn geweest.

Veel mensen bagataliseren hier het aspect roken en blowen op het vak, alsof dat niet erg is. En daarmee proberen ze ook de ernst van het totale probleem (roken, blowen, schelden, vechten en racisme) minder groot te doen lijken. Maar roken (en dus ook blowen) is nog steeds verbonden in stadions. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar het mag gewoon niet in stadions of andere openbare ruimtes. Dat er niet wordt gehandhaafd, betekent niet dat je het niet mag aankaarten.

21 september 2021 om 15:24

@mitea_007

Iedereen is vrij om het aan te kaarten, maar af en toe moet je eieren voor je geld kiezen en zelf de verstandige beslissing maken. Als je op een vak gaat zitten waar 99% wilt roken en blowen, ondanks dat het niet mag, en jij bent er zwaar op tegen dan kan je 2 dingen doen: net zoals Frank er een groot probleem van maken in de hoop dat het stopt (ook al heeft hij in de regel gewoon gelijk), of je gaat voortaan op een ander vak zitten, zodat jij gewoon een fijne wedstrijdbeleving hebt.

Je weet dat er op de fanatiekere tribunes wat andere normen en waarden gelden dan elders in het stadion. Ik had er dan voor gekozen om niet daar, maar op een andere tribune te gaan zitten als je met twee (kleine) meiden een wedstrijd wilt bezoeken. Dat is hetzelfde als dat ik een kaart zou kopen voor vak S in de Kuip en vervolgens ga klagen dat iedereen staat en mijn kinderen niets kunnen zien van de wedstrijd: het is heel vervelend en zou niet mogen, maar dat is nou eenmaal wat daar gebeurd.

21 september 2021 om 15:34

Ik begrijp je punt en kies er zelf ook vaak voor om dan maar op een wat minder fanatiek vak te gaan staan/zitten. Maar ergens hebben we toch wat meer Frank's nodig. Als iedereen zich er maar bij neerlegt, kunnen we die regels net zo goed laten vallen. Ik vind het van de gekke dat regels worden overtreden en veel mensen dan hun schouders ophalen. Dat jij je dan maar moet aanpassen als je er last van hebt, is eigenlijk de omgekeerde wereld. Maar helaas geldt in veel stadions het gewoonterecht en het recht van de sterkte.

21 september 2021 om 15:44

@mitea_007

Zolang het niet de spuigaten uitloopt, denk ik ook dat je veel dingen gewoon moet laten. Dingen als racisme, vechtpartijen etc. horen uiteraard nergens in het stadion thuis, maar zaken als staan op het vak en/of roken hoef je in mijn ogen niet aan te pakken (ook al is het in de regel verboden).

Daarnaast denk ik ook dat het belangrijk is hoe groot de groep voorstanders en de groep tegenstanders is: als 99% een tribune iets prima vindt en jij als enige niet (ook al heb jij volgens de regels gelijk), dan lijkt het me meer dan logisch dat jij je aanpast i.p.v. de overgrote meerderheid.

21 september 2021 om 17:21

Ik snap je denkwijze, maar ben zelf wel een man van je gewoon aan de regels houden. Als de overgrote meerderheid er morgen voor kiest om door rood te rijden, moet je je dan maar aanpassen en hetzelfde doen? Roken lijkt iets kleins en veel mensen vinden het niet boeiend, maar ik vind het wel mooi dat we proberen om kinderen en mensen met een zwakke gezondheid beschermen tegen 'meeroken'.

Ik ben gewend om mensen op hun gedrag aan te spreken? Dat is erg nobel, Frank. Maar ook erg naïef en bovendien onbegonnen werk op de fanatiekste tribune van wat Marcel van Roosmalen niet voor niets als de meest zwartgallige stad van het land betitelt. Het aanspreken van om het even welke randdebiel die in het harde-kernvak van om het even welke bvo in Nederland dan ook, en dan hopen dat dat gedragsverbetering brengt, is als een wolf pootjes leren geven. Het gaat niet lukken en de kans is groot dan je gebeten wordt.

21 september 2021 om 16:30

Dat hoeft niet perse te zijn om andermans gedrag te verbeteren. Je kan ook een ander aanspreken of voor jezelf opkomen als een ander een te grote mond heeft of je probeert te intimideren of lastig probeert te vallen.

Tja vooral sneu voor al die kinderen die misschien half getraumatiseerd zijn geraakt. Maar eerlijk gezegd is dit van alle tijden en alle clubs toch? Kan me dit zowel van het Oosterpark als de euroborg herinneren. Misschien zitten ze bij Vitesse verspreid door het hele stadion ofzo? Meestal is het 1 of een deel van een tribune met “gelijkgestemden”.

Welke vader gaat nou met z'n kinderen in het zelfde vak zitten als de harde kern? Als je dat al doet dan snap je niets van de maatschappij en dan ook nog verbaast zijn dat er gescholden word en met bier word gegooid. Ik heb en tip voor Frank, ga het volgende weekend lekker fietsen met je kinderen ofzo of ga naar de kinderboerderij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord1912
6.Vitesse16-7
8.NEC14-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. DasaVerdediger100
S. TronstadMiddenvelder100
Y. GbohoMiddenvelder102
L. OpendaAanvaller103
N. FrederiksenAanvaller93
M. SchubertKeeper90
O. DarfalouAanvaller81
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

0 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2020- Vitesse
2018-2019 Austria Wien
2017-2017 Erzgebirge Aue
2016-2016 Salzburg U19
2015-2015 Red Bull Salzburg
Laatste voetbalnieuws

Maximilian Wittek: ‘Coëfficiëntenpolonaise? Ik wil niet gemeen zijn, maar...’

Thomas Letsch is trots op de prestatie van Vitesse. De trainer zag zijn ploeg donderdagavond winnen van Tottenham Hotspur (1-0) in de Conference League door een doelpunt van Maximilian Wittek. Hoewel...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren