Thiamo (20) lag te huilen en braken van pijn: ‘Dat is toch onmenselijk?’

Dinsdag, 21 september 2021 om 11:03Jeroen van Poppel • Laatste update: 11:06

De Telegraaf komt met meer informatie over de twintigjarige amateurvoetballer die afgelopen zaterdag creperend van de pijn op de stoep van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen lag. De geblesseerde speler heet Thiamo en het is nog altijd niet duidelijk wat de aard van zijn blessure is. In de krant uit Jacqueline Winkel, voorzitter van voetbalvereniging SC Elim, haar onvrede over de 'onmenselijke' gang van zaken afgelopen zaterdag.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

85 reacties (laatste reactie door zwangerekat)

Sneu, maar ze kunnen niet voor iedere kruisband- of andere spierscheuring een ambulance sturen. Daarbij kunnen ze sowieso in de eerste periode in een ziekenhuis niets betekenen ivm zwellingen. Doorbijten en afwachten tot je been weer rustig is zodat ze wél wat kunnen betekenen. Zit er inderdaad weinig anders op dan flinke pijnstillers. Snap niet dat dit in de media uitgemeten wordt.

21 september 2021 om 11:14

Dit wordt in de media uitgemeten omdat het een sensatie verhaal is dat inspeelt op het onderbuik gevoel dat de Nederlandse zorg dramatisch is. Dit verhaal in de telegraaf geeft al iets meer inzicht en het lijkt er op dat hij naar de verkeerde plek is gestuurd. Dat is natuurlijk ook niet goed gegaan.

21 september 2021 om 11:30

De zorg ís ook dramatisch. Niet door het personeel, maar door de decennialange uitkleding van de zorgstaat. Een van de resultaten van decennialange (centrum-)rechtse regeringen.

Het heeft z'n voordelen en dit is één van de nadelen.

21 september 2021 om 11:45

@almogaver, precies jarenlang is de zorg wegbezuinigd. Degene die denken dat dit niet zo is hebben overduidelijk zelf geen gebruik moeten maken van onze geweldige zorg. Ik heb zelf de vergelijking anderhalf jaar terug kunnen maken in notabene een zogeheten derde wereld land (vietnam). De zorg die ik daar gekregen heb was 10x beter een stuk sneller, adequater en uiteraard goedkoper. Ik wist werkelijk waar niet wat ik daar meemaakte.

21 september 2021 om 11:58

@Ali Boembari. Is er te veel bezuinigd op de zorg in Nederland? Ja! Is de zorg in vietnam (10x) beter, sneller, adequater en goedkoper? Dat is gebaseerd op één ervaring van jouw kant, maar dat is natuurlijk niet zo.

21 september 2021 om 12:03

@psvfan700: Dat is het probleem bij wel meer mensen hier. Die hebben een keer een slechte behandeling gehad en bombarderen dat direct tot de waarheid voor iedereen. Dat is ronduit absurd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hier alles perfect is, maar zo slecht als anderen hier beweren is echt totale onzin.

21 september 2021 om 12:03

Wat een verhaal Ali haha. Ik ken juist iemand die gevallen is met de scooter in Vietnam en doordat de medische zorg zo lang gewacht heeft en hem vervolgens verkeerd behandeld heeft zit hij nu met levenslang letsel… het zegt dus niets

21 september 2021 om 12:07

@Ali Boembari: En je denkt niet dat jouw ervaring in Vietnam deels komt omdat je Westers bent en dus geld hebt? Als kind brak ik mijn vinger in China en bracht mijn vader me naar het ziekenhuis daar. Allemaal mensen die lagen te creperen op de grond, maar de artsen keken 1x naar onze blonde koppen en we werden meteen gehaald voor behandeling. Puur omdat ze weten dat toeristen geld hebben. Ik ben daar perfect behandeld, de Chinezen op de grond een stuk minder.

O en over de uitkleding van de zorg: ik weet niet of je het doorhad, maar we hebben een jarenlange wereldwijde economische crisis gehad. Overal moest op bezuinigd worden. Je kan het ook niet doen en je kop in het zand steken, maar dan word je een tweede Griekenland.

21 september 2021 om 12:30

@Ali: als je echt denkt dat jouw ervaring in de zorg in Vietnam representatief is voor het land ben je erg naief. De public hospitals, waar de 'gewone Vietnamesen' het mee moeten doen, zijn daar echt niet om over naar huis te schrijven.

Groeten uit Thailand. Enkele uitstekende ziekenhuizen hier maar (voor lokale begrippen) duur. En de gemiddelde zorg ligt in deze regio echt lager dan in Nederland

21 september 2021 om 12:41

Er is helemaal niet bezuinigd op zorg. De zorguitgaven zijn nog nooit zo hoog geweest.

Er zijn wel keuzes gemaakt waar het zorgbudget aan uitgegeven wordt. Denk dat dat ook wel nodig is, wil het nog enigszins betaalbaar blijven.

21 september 2021 om 13:33

Maar de zorg is ook duurder geworden. Dus de uitgaven kunnen dan wel gelijk blijven of zelfs stijfrn, dat zegt op zichzelf ook niks.

21 september 2021 om 11:14

Echte pijnstillers zijn alleen op dokters recept verkrijgbaar. Uiteraard heeft het ambulance personeel ze ook en zouden die het slachtoffer hebben kunnen geven maar ja, een ambulance komt niet meer als je niet bent blijven liggen. Zelf bij botbreuken komen ze niet en dan wordt de pijn echt niet minder, alleen maar erger. Extreme pijn kan tot een shock leiden wat weer levensbedreigend is. Extreme pijn kenmerkt zich doordat het slachtoffer gaat kotsen of hyperventileren.

21 september 2021 om 11:58

Is dat zo ja? En welke vorm van shock is dat dan precies? Bij een gebroken arm komen ze inderdaad niet, omdat dat niet nodig is. Bij een gebroken been zeker wel.

21 september 2021 om 12:10

Welke vorm? De echte. 'In shock raken' is een levensbedreigende situatie die niets te maken heeft met 'geshockeerd' zijn, ookal lijkt dat in de volksmond hetzelfde. Overigens raak je niet zo maar in shock van een gescheurde spier of een botbreuk.

21 september 2021 om 12:21

@thorodinson Zeker weet ik dat er een verschil is, desondanks goed dat je het toch even zegt! Ik vroeg me alleen zeer af welke vorm van shock veroorzaakt zou worden door 'extreme pijn' door een hamstringblessure. Er zijn namelijk nogal wat vormen van 'shock' (septische, obstructieve, distributieve etc.). Ik zou namelijk niet weten hoe een hamstringblessure een shock indiceert (tenzij de spier op miraculeuze wijze helemaal kapot is en die jongen doodbloedt, wat dus niet het geval is bij een gescheurde hamstring).

21 september 2021 om 11:15

Zo te lezen was het duidelijk een ambulance geval. Daarnaast houden ze een ambulance apart voor een spoedgeval....die er net zo goed niet kan zijn. Dit is echt gevolg van bezuinigingen, we mogen toch wel van een land als Nederland meer verwachten mag ik hopen.

21 september 2021 om 11:18

"Die kan er net zo goed niet zijn". Hij kan er net zo goed wel zijn. Wat zouden de verhalen hier zijn als er iemand op dat moment een hartaanval kreeg, maar er in de ambulance iemand (met veel pijn, maar niet levensbedreigend) met een spierscheuring ligt?

21 september 2021 om 11:19

Helaas is het de keiharde realiteit. Iedereen in de zorg werkt zich uit de naad, werkdruk ligt alsnog door bezuinigingen en personeelstekort idioot hoog en door 'marktwerking' komt het geld niet bij de handen aan het bed, maar bij de managers en bestuurders. Steeds meer zorgmedewerkers stoppen er mee, en ik snap ze heel goed.

21 september 2021 om 11:26

Psvfan700, helemaal met jou eens! ik heb laatst mijn kruisband afgescheurd, maar kon nog gewoon zelf naar huis rijden. Zou het echt niet over mijn hart kunnen krijgen, om de ambulanceplek in te nemen, waardoor andere personen die het harder nodig hebben, moeten wachten. Heel sneu dus voor die jongen dat hij zoveel last heeft, maar het is niet te doen als dit voor elke blessure dalijk voorkomt.

21 september 2021 om 11:30

wat een populistisch geklets, zorg in Nederland is nog steeds de top van de wereld. Daarnaast is de zorg nu al onbetaalbaar, gelukkig is door de marktwerking de kostenstijging grotendeels een halt toe geroepen.

21 september 2021 om 11:35

Hoe sneu dit ook is is dit geen medisch spoedgeval waarbij een ambulance benodigd is. Is het gemakkelijk als het kan? Absoluut, maar laten we de ambulance alsjeblieft gebruiken voor mensen met levensbedreigende nood. We gaan toch niet iemand ophalen met een spierscheuring en het risico lopen dat iemand met acuut levensgevaar langer moet wachten?

21 september 2021 om 11:41

@kjhuntelaar09, en los daarvan. Ook al kan ik het makkelijk betalen. Ik ben niet bereid om voor dit soort onzin meer belasting of zorgverzekering te betalen en aan de reacties op een euro verhoging op de zorgverzekering, een heleboel anderen ook niet

21 september 2021 om 11:59

Een gescheurde hamstring is dus duidelijk géén ambulancegeval. Hoe pijnlijk ook, het is simpelweg niet nodig om een ambulance te sturen. Had hij zijn been gebroken, dan zeker wel.

21 september 2021 om 12:03

@football033. Nog nooit zoveel onzin in een reactie gezien. De reden dat de zorg onbetaalbaar wordt is de marktwerking. Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen dure directeuren en managers en dan wil ik het nog helemaal niet hebben over de 38000 soorten zorgverzekeraars die ook weer hun dure directeuren en managers hebben. Nee ik zeg het niet snel maar dit is 1 van de dingen die weer terug naar de overheid moet om het betaalbaar te houden.

21 september 2021 om 12:23

@blijftiemand. Verdiep je in de materie. Over de hele wereld komen overheden bij ons kijken hoe we het hier georganiseerd hebben en kijken wat ze kunnen kopiëren. Voor de marktwerking stegen de kosten heel hard en die stijgende lijn is grotendeels gedraaid. Niet iedereen napraten over dure managers etc. Die zaten er vroeger ook en zitten er over 100 jaar nog steeds.

21 september 2021 om 13:21

Blijftiemand ben ik ook voor de tussen handel eruit je bent het reklame geld vergeten wat de verzekeringen niet uitgeven op rond het eind van hetjaar

21 september 2021 om 13:55

Hoeft ook niet maar men bracht hem met een bestelbus naar ziekenhuis omdat men er komt geen ambulance voor maar aangekomen werdt er niet open gedaan en dan krijgt men naar lange tijd te horen ga maar naar Meppel dat was 30 km verder op hadden ze beter direct kunnen zeggen als er in het weekend wat gebeurd in Hoogeveen moet men naar Meppel of Emmen of Stadskanaal dat hebben we te danken aan Rutte en co

21 september 2021 om 16:10

Makkelijk roepen allemaal, maar als je niet wilt bezuinigen, moet je ook niet bezuinigen op het onderwijs, de politie, het leger, bureaucratische processen (toeslagen affaire) etc. Dan kom ik nu bij mijn punt: nergens op bezuinigen is niet mogelijk en Jan en allemaal spreekt enkel alleen voor eigen parochie. Dan gaan de boeren de straat op, dan de leraren (die verdomme zowat een half jaar vakantie hebben en dan klagen over 30 leerlingen in de klas), dan de verpleging etc. Kijk elke klacht is relevant voor de mensen in dat vakgebied, maar als iedereen even iets minder individualistisch denkt, dan snappen we toch ook allemaal dat je niet op alles niet kunt bezuinigen?

21 september 2021 om 21:26

want ze hebben maar 1 ambulance staan?

21 september 2021 om 11:21

Ik weet niet of jij eerder wat gescheurd hebt o.i.d. maar ik kreeg bij mijn gescheurde kruisbanden spierverslappers om de spanning in mijn spieren weg te nemen en morfinepillen tegen de pijn. Flinke pijnstillers helpen niet zo tegen spierscheuring, elders had ik gelezen dat hij zijn hamstring gescheurd heeft.

21 september 2021 om 11:29

Brr1301, dat is voor ieder persoon denk ik anders. Mijn hamstring, en voorste kruisbanden heb ik afgescheurd, maar geen enkele keer pijnstillers nodig gehad voor de operatie. Ik ging er dan ook niet vanuit dat ik ze gescheurd had, omdat ik geen pijn had. Echter kan het bij sommige wel gigantisch pijn doen. Dus dat is lastig te oordelen.

21 september 2021 om 11:25

Lijkt me ook.
En even: er wordt niet bezuinigd op de zorg. Er wordt gepoogd de stijging van de zorgkosten te beheersen: elk jaar wordt er meer uitgegeven, niet minder.
Nu 100mrd +. Prognose is dat het verdriedubbelt in komende decennia.
Dat kunnen we niet betalen.
Dit lijkt me geval van miscommunicatie, verkeerde keuze en slecht te behandelen in spoedeisende hulp muv pijnstillers.
Hard, maar waar

21 september 2021 om 12:23

@GJ7300. Dat klopt niet wat je zegt. Ja. De kosten gaan omhoog. Maar dat staat niet gelijk met niet bezuinigen. Er wordt namelijk heel erg hard bezuinigd op een heleboel plekken. De kosten stijgen weer op andere plekken/andere redenen. Niet voor niets dat ziekenhuizen sluiten, behandelingen in de loop van een jaar ‘op’ zijn (hoe dan) etc. Er zijn twee aspecten waardoor het duurder wordt. 1. Een tijdelijke vergrijzing van de bevolking. Zelfde als met pensioenen is dit niet heel zorgwekkend. Duurt een jaar of 20 totaal. En we kunnen het opvangen. Frankrijk heeft bv veel hogere zorgkosten en die kunnen het uitstekend opvangen. 2. Markt/kapitalisme. Deze is veel ingrijpender. Door zowel de keuzes die je maakt als overheid. Steken we geld in de zorg of in een onnodige JSF (vliegtuig). En de marktwerking zelf zorgt voor veel onnodige kosten. Elk bedrijf (verzekeraar, ziekenhuis, etc) heeft zijn eigen laag van directeur, onderdirecteur, etc en bijhorend hoog loon. Elke verzekeraar geeft miljoenen uit aan reclame wat daardoor niet naar de zorg gaat. Daarnaast is het huidige rechtse beleid verantwoordelijk voor ‘besparing op korte termijn en extra kosten op lange termijn’. Zoals de besparing op geestelijke gezondheidszorg. Levert kort wat op en daarna veel meer kosten voor onnodig groter geworden problemen. Medicijnen worden veel duurder door dure gekochte patenten ipv dat de overheid die kosten van medicijnen ed drukt. Als laatste; doordat zorg steeds duurder wordt (minder in basispakket, eigen risico, etc) zie je dat vooral mensen met minder geld (die vaak al slechtere gezondheid hebben) langer wachten met een behandeling. Want kosten. Daardoor is iets wat goedkoop op te lossen is vaak daarna een duur probleem. Zelfde bij de tandarts. Gaatje vullen kost geld voor de patient. Duur kunstgebit wordt wél vergoed.

21 september 2021 om 12:44

Kortom, er worden andere keuzes gemaakt waar het geld in de zorg wordt ingezet.

21 september 2021 om 12:04

Nou gister werd er stoer gezegd dat je op internet kon vinden dat het ziekenhuis in Hoogeveen al enige tijd gesloten is. Maar als een pannekoek van de spoedeisende hulp zegt dat je toch daarheen moet komen, dan doe je dat natuurlijk. Het is allemaal makkelijk roepen, maar er wordt maar wat gedaan in dit land. Ik heb 1 vraag, sinds je zorgverzekering in 10 jaar tijd bijna is verdubbeld, krijg je er ook meer voor terug?

Het resultaat van decennia lange bezuinigingen op de zorg. De zorg is helemaal uitgekleedt en kan het allang niet meer aan. Helaas merk je het pas als je zelf dringend zorg nodig hebt dus de meeste mensen hebben geen idee hoe het eraan toe gaat.
Als je 112 belt, dan moet je altijd dooprgeven dat het slachtoffer niet verplaatst is. Anders komt er geen ambulance meer, ongeacht of je nog in staat ben zelf naar het ziekenhuis te gaan.
Zelf ondervonden toen ik na een valpartij meerdere botbreuken had en zelfs een stuk bot dat helemaal los hing. Ik was niet blijven liggen, dus moest zelf maar zien hoe bij de eerste hulp te komen. Of je eigen vervoer ertoe leidt dat de schade erger wordt, dat boeit ze niet.

21 september 2021 om 11:21

Ik denk dat het wel meevalt, denk dat je in de meeste landen nooit de kwaliteit van zorg gaat krijgen dan dat wij hier te bieden hebben. Mensen klagen tegenwoordig erg snel en als er maar iets tegen zit is het gelijk niet goed meer. Ik ben het ermee eens dat hier iets niet goed is gegaan, maar om nou te stellen dat de zorg hier niet op orde is vind ik een brug te ver.

21 september 2021 om 11:30

@voetbalvolger9
Het valt helaas niet mee. We hebben in Nederland een kwart van de IC capacitieit per inwoners vergeleken met Duitsland. Na een operatie moet je in Nederland na een dag al naar huis, in Duitsland houden ze je drie tot over dagen ter observatie.
Krijg je complicaties na een operatie, dan moet je zelf heel alert zijn en zelf weer naar de spoed eisende hulp gaan als je het niet vertrouwd. Had ik toen mijn arm drie keer zo dik werd als normaal, bleek trombose te zijn als gevolg van de operatie. Was er gelukkig nog op tijd bij maar ja, als je zelf wat minder scherp bent dan kan het zo mis gaan.

21 september 2021 om 11:33

Als we zó onzinnig gaan doen, kunnen we door blijven gaan. De zorg in Angola is niet best, vergeleken met dat van spanje. Maar ik zou toch echt niet in een ziekenhuis in spanje willen belanden, als ik in Nederland kan zijn.

Maar goed, dat zijn natuurlijk nooit de vergelijkingen die je moet treffen als het om zaken als onze zorg gaat. Dan moet je het vergelijken met wat het was en wat het kan zijn. Niet hoe het in andere landen is.en dan kunnen we toch echt niets anders doen dan de conclusie te trekken dat de zorg in Nederland al decennialang af aan het nemen is.

21 september 2021 om 11:51

Je kan beter een vergelijking maken van wat betalen we ervoor en krijgen we er voor terug.

21 september 2021 om 12:07

Precies PTT80. Plus dat vergelijken met andere landen wat zwak/conservatief is omdat je dan wegkijkt van waar onze zorg nog verbeterd kan worden. PTT was trouwens vd staat. En in 1980 begonnen de privatiseringen in Nederland hahaha. Ik zie n verband. Trouwens nog een sector waar je meer betalen moet voor minder service.

21 september 2021 om 12:47

Hoe vaak hebben we tekort aan IC bedden dan? En hoe vaak loopt het slecht af met mensen die geen 3 dagen blijven ter observatie?

21 september 2021 om 16:16

Wat we betalen en wat we ervoor terugkrijgen is allemaal niet zo makkelijk te berekenen hoor. Als jij hier je been breekt, kan je lekker behandeld worden op kosten van de verzekeraar (eigen risico etc daar gelaten) terwijl haast heel de wereld onverzekerd is voor zorg en dus alles uit eigen zak moet betalen en dan vaak tot de conclusie komen dat ze het niet kunnen betalen en dus maar niet behandeld worden. De zorg is wel duurder geworden, maar wordt bijvoorbeeld minder snel duurder dan in veel gelijkwaardige landen. Het is allemaal niet zo makkelijk als alle roeptoeters hier nu doen voorkomen en als je denkt dat het wel zo makkelijk is: ga jij toch lekker op het stoeltje van Hugo de Jonge zitten? Weet je in ieder geval zeker dat je over 2 jaar er 20 jaar ouder uitziet. Oh ja cosmetische chirurgie wordt niet vergoed

21 september 2021 om 11:23

Ben het deels met je eens. Echter vind ik ziekenhuizen ook wel extreem logge apparaten, die waarschijnlijk met een efficientere werkwijze ook wel veel meer gedaan zouden moeten kunnen krijgen.
Al denk ik dat in dit geval het menselijke aspect ook problematisch was. Althans, zo klinkt het. Dit doet fatsoenlijk zorgpersoneel gewoon niet, ongeacht de druk, financiele situatie, etc. Kom gewoon even helpen!

21 september 2021 om 11:26

"als je 112 belt, dan moet je altijd dooprgeven dat het slachtoffer niet verplaatst is. Anders komt er geen ambulance meer, ongeacht of je nog in staat ben zelf naar het ziekenhuis te gaan."

Onzin. Gescheurde hamstring is redelijk pijnlijk maar is niet echt spoed. Meer dan wat pijnstilling gaat er in een ziekenhuis niet gebeuren. Dat is de hoofdreden dat er geen ambulance kwam.

21 september 2021 om 11:26

"als je 112 belt, dan moet je altijd dooprgeven dat het slachtoffer niet verplaatst is. Anders komt er geen ambulance meer, ongeacht of je nog in staat ben zelf naar het ziekenhuis te gaan."

Onzin. Gescheurde hamstring is redelijk pijnlijk maar is niet echt spoed. Meer dan wat pijnstilling gaat er in een ziekenhuis niet gebeuren. Dat is de hoofdreden dat er geen ambulance kwam.

21 september 2021 om 11:34

@asroma8
Dat is helaas geen onzin, er is nog helemaal geen diagnose door een arts gesteld op het veld. Men weet nog niet wat er met het slachtoffer aan de hand is en of die uberhaupt verplaatst mag worden. Puur de reden dat het slachtoffer verplaatst is, is de enige reden dat de ambulance niet meer komt.
Zoals ik al boven stelde, bij mij kwam de ambulance ook niet meer ondanks meerdere botbreuken. En ik ben later toch echt met spoed geopereerd door een trauma arts. En heb gewoon te horen gekregen dat ik mezelf niet had mogen verplaatsen maar had moeten blijven liggen totdat er een ambulance kwam. Het afgebroken bot had de schade o.a. aan het kapsel bij mijn elleboog kunnen verergeren bij verkeerde bewegingen.

21 september 2021 om 13:32

Dat is dus helaas wél onzin. Een gescheurde hamstring is een zeer specifieke pijn en ook klassiek om te zien, iemand stopt namelijk direct met rennen. Het is echt niet zo dat zijn bovenbeen plots doormidden is gebroken (ook niet door de trekkracht van spieren in het bovenbeen). Daarbij gaat een arts op het veld echt niet meer kunnen vaststellen dan dat iemand zijn hamstring heeft gescheurd op basis van het verhaal en de pijn. Een ambulance was dus niet gekomen, hoe dan ook. In jouw geval is dat, met meerdere botbreuken, uiteraard anders geweest (of anders moeten zijn).

21 september 2021 om 11:44

Het probleem is niet zozeer de onderfinanciering van de zorg, maar meer de verkeerde keuzes die met het geld worden gemaakt. Als je naar de verhouding tussen totaal aantal werknemers en daadwerkelijke handen aan het bed ziet bij ziekenhuizen in Nederland weet je dat er hele lagen 'managers' probleem weggesaneerd moeten worden om de zorg weer naar haar kern terug te brengen. Het eerste wat al die nutteloze 'managers' doen is allerlei manager rollen voor zichzelf verzinnen om zichzelf onmisbaar te maken, terwijl al die onzin ten koste gaat aan de kern van ziekenhuizen: mensen die ziek zijn helpen.

Toen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch in 2011 van twee ziekenhuizen verhuisde naar één locatie was minder dan de helft van het zorgpersoneel (dus exclusief logistiek en culinair) een verpleegkundige. De managers waren ruim oververtegenwoordigd. Het is een volstrekt onnatuurlijke situatie.
Maar zo lang we geen mensen met een zorgachtergrond op het Volksgezondheid ministerie hebben en in plaats daarvan geïnfecteerd worden door allerlei consultants die rapporten schrijven waarmee hun managersvriendjes zich als parasieten in de zorg binnen kunnen werken gaat er helemaal niks veranderen.

De zorg anno 2021 in Nederland. De helft van de IC bedden zijn geschrapt in 10 jaar Rutte… en nog heeft ca 25 procent van stemmend Nederland een plaat voor z’n kop, want er moet miljarden naar de boa’s om de horeca te snitchen. Mensen met echte pijn, ziekten (buiten Corona natuurlijk) kunnen allemaal stikken!

21 september 2021 om 11:26

Wat een hoop geblaat zeg. Het schrappen van IC-bedden was terecht, er was geen vraag en er was geen personeel. Waarom zou je het dubbele aantal IC-bedden hebben als je het toch nooit gebruikt (en dus met personeel niet eens gekund had)? Heel makkelijk roepen. En dan ook nog zeuren om de media. Kijk eens om ons heen in Europa, wij zijn juist het meest mild met een Coronapas en nog steeds staan 'we' te schreeuwen dat het teveel is. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan in de zorg natuurlijk. Een kwart van Nederland hier betichten van een plaat voor de kop hebben is ook niet echt sterk van je.

21 september 2021 om 11:34

En waarom is er geen personeel? Alsnog om het constante korten in de zorg.

21 september 2021 om 11:36

IC bedden heb je voor noodcapaciteit. Daarom heeft Duitsland er vier keer zoveel als Nederland per inwoner beschikbaar, dan klunnen ze noodsituaties beter aan. Nu met Corona hebben we kunnen zien waartoe het gebrek aan IC bedden geleidt heeft. Een schade vele malen groter dan de kosten van extra IC capaciteit. En hulp van Duitsland anders waren er onnodig patienten overleden wegens gebrek aan IC capaciteit.
Voor Corona waren er overigens ook al IC problemen in Nederland, bijvoorbeeld tijdens een zwaar griep seizoen.
Kinder IC bedden zijn dagelijks een probleem in Nederland. Afgelopen zomer nog met het RS virus moest Belgie ons uit de brand helpen, onze bedden waren bijna allemaal bezet.

21 september 2021 om 11:40

Waarom zou je personeel hebben die je niet hoeft in te zetten? Duitsland is juist een krankzinnig voorbeeld, daar worden delen van ziekenhuizen nooit gebruikt. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie waar we nu mee moeten dealen. Maar kijk eens naar andere landen dan Duitsland, dan ziet de situatie er heel anders uit.

21 september 2021 om 11:43

@Speedyafc: over welke schade die groter is dan kosten van extra ic capaciteit heb je het dan?

21 september 2021 om 16:24

Almogarve lekker makkelijk, we leven in een klein landje met 17 miljoen mensen. Onderwijs heeft personeels tekort, supermarkten kunnen niet aan de vraag voor bezorgen voldoen, de politie heeft dringend meer personeel nodig, technische mensen zijn amper nog beschikbaar, vrachtwagenchauffeurs zware tekorten waardoor we allemaal van die louche Bulgaren etc op de wagens zien... Kortom: in elke sector schreeuwt men om mensen, wat is je oplossing? Jij zegt lekker makkelijk: meer salaris bieden en die mensen ergens anders vandaan halen. Prima gaat juf Ida jouw moeder verzorgen IPV jouw kind opleiden, sta jij over 2 jaar op de dam te roepen dat het onderwijs tekort heeft en er een hele jonge generatie verloren gaat. Biedt je Mark Rutte het gouden idee aan dat er wel politieagenten omgeschoold kunnen worden, sta je in 2025 op de dam omdat de criminaliteit in je veilige vinexwijk geëxplodeerd is. Kom nou eens met een realistische oplossing als je zo graag tegen beleid aan wilt trappen. Hoe ziet jouw huishoudboekje eruit? Dan heb je bijvoorbeeld 3k budget in de maand, kan je toch ook niet elke kind 1000€ geven puur omdat ze zeggen dat ze tekort komen? Ja kan wel, sluit je een leninkje af bij de bank en voor je het weet laat je je net als Griekenland failliet verklaren, lachen al je buren je eerst uit, om vervolgens woedend op je te worden dat je het gemiddelde in de buurt verpest en ze voor jouw tekorten op moeten draaien. Zo makkelijk om kritiek te hebben op beleid, het enige wat je hoeft te zeggen is: ja logisch ze bezuinigen alleen maar. Echte oplossing hebben al die klagers uiteindelijk niet.

21 september 2021 om 16:55

We hebben in de corona tijd kunnen zien waarom je de ic-bedden had moeten behouden, vooruit kijken en rekening houden met noodscenario's. Een ander voorbeeld waarbij Nederland wel vooruit kijkt is het behouden van veel rivieren. Duitsland en België hebben er veel drooggelegd, waar Nederland ze juist heeft verstevigd. Hierdoor zijn er recent in Nederland geen doden gevallen toen Limburg blank stond.

21 september 2021 om 17:09

Ja Lunny en als de 3e wereldoorlog uitbreekt, hadden we ook beter de dienstplicht niet afgeschaft. Maar ondertussen schreeuwen andere sectoren wel om meer geld en moet je dat geld dus weghalen bij onderdelen die niet nodig zijn.

21 september 2021 om 11:27

Als je die IC bedden niet had geschrapt dan hadden die allemaal leeg geweest. Hoeveel geld zou dat kosten. We zitten nu in een situatie die niet elk jaar voorkomt. Dat vergeten mensen nog wel eens. En als de horeca schijt heeft aan de gezondheidzorg....dan is het hun eigen schuld dat ze gesnitched worden. Het is heel simpel allemaal en hier in nederland zijn we al niet eens zo streng.

21 september 2021 om 11:35

wat een corona prietpraat onzin, de bulk van de IC bedden staat al jarenlang leeg. Kost klauwen met geld om personeel en apparatuur daar jarenlang voor niks te laten staan en onderhouden. Nog meer bedden kost nog veel meer geld.
Ik denk dat mensen als jij een plaat voor de kop hebben en maar gewoon anderen napapagaaien, verdiep je eens echt in de materie en niet alleen het SP of FVD krantje en wat youtube filmpjes.

21 september 2021 om 12:48

Football033… laat ik beginnen met jouw aanname. Ik stem namelijk absoluut niet op sp of fvd! Vervolgens het geld…. Vertel mij eens waarom dat geld van de boa’s nu niet gewoon naar de zorg gaat nu het daar zo nodig is?? De zorg zorgt (het woord zegt t al) voor oplossingen. Het geld naar de boa’s is geld naar een controle maatschappij! Dictatoriaal versus vrijheid (waar Nederland zo om bekend stond)

21 september 2021 om 12:50

Deels eens, al staan veel van de IC bedden ook leeg omdat er onvoldoende verpleegkundigen zijn.
Er waren te veel bedden, maar daarnaast ook te weinig personeel. En hoewel het bedden-probleem aangepakt wordt, neemt het tekort aan verpleegkundigen alleen maar toe.
Onderbetaald en te veel overuren (en onwenselijke nachtdiensten)

21 september 2021 om 13:14

Waarom zou dat afnemen denk je? Ws omdat opgeleid zorgpersoneel 12 euro per uur krijgen van de overheid… en die gasten van 18 jaar die staafjes in de neus douwen tussen de 15 en 22 euro per uur krijgen. Dat is beetje krom natuurlijk! Ik zou ook wat anders gaan doen als ik zo wordt behandeld in de zorg

21 september 2021 om 17:17

De zorg krijgt niet betaald door de overheid, waar haal je dat in hemelsnaamn vandaan?

Meer investeren in de zorg.
Het is toch vd gekke dat je niet geholpen kan worden

Vreselijk voor die jongen natuurlijk, mensonwaardig. Hopelijk herstelt hij snel. Vraag mij alleen wel af waarom mensen toch altijd de nood voelen dit soort dingen in de nationale krant c.q. media te melden. Dan kan ik mij deze situatie ergens nog wel voorstellen. Maar van die mensen die graag in de krant komen omdat ze een nacht slecht hebben geslapen of omdat ze een blikje van Iemand Anders! van de grond hebben geraapt om deze weg te gooien. Heldendaad natuurlijk, maar als je zulke mensen interviewt ben je geen journalist maar waarschijnlijk een stagiair die nooit in dienst wordt genomen.

Nu ben ik geen voorstander van om bepaalde zorg alleen in grotere ziekenhuizen aan te bieden, maar ik weet gewoon van tevoren dat ik bij ons ziekenhuis hier niet voor terecht kan. Dus als er iets is, ga ik naar het ziekenhuis verderop. Waarom hebben ze dat hier niet gedaan? En het lijkt me logisch dat je voor zo'n geval niet met de ambulance gaat, waarom heeft niemand hem van de club direct met een auto naar het juiste ziekenhuis gebracht?

21 september 2021 om 11:26

Nou echt he. Precies dat. Nu wordt er een sensatie verhaal van gemaakt. Ze hadden hem zelf kunnen helpen door naar een ander ziekenhuis te gaan en niet naar anderen moeten wijzen. Ambu's komen niet in zo'n geval...logisch. Je zal maar iemand met een hartaanval niet kunnen helpen omdat je naar dit geval bent gegaan.

De enige echte fout die er vanuit de zorg is gemaakt is dat hij verwezen is naar een ziekenhuis waar de Spoedeisende Hulp blijkbaar dicht was (of in ieder geval dat zegt die voorzitter van die club). Verder is het idd een vrij pijnlijke blessure waar je pijnstilling voor moet krijgen maar het is totaal niet gevaarlijk of spoedeisend verder.

Ik was dus laatst bij de slager en daar wilden ze me ook geen melk verkopen... Daarna naar de fysio, want ik had zon last van mn tanden. Raad eens: geen hulp. Net zoals bij alles in het leven moet je wel bij de juiste verlener zijn. In plaats van iemand dumpen op de stoep kan je ook even kijken waar je heen moet

21 september 2021 om 14:00

Nou ja het is meer dat je vraagt bij de slager om gerijpte kangoeroesteak en dat ze dat dan niet hebben. Op zich vervelend dat ze niet kunnen leveren, maar het is niet zo een gekke gedacht geweest om het daar te vragen.

Je kan inderdaad beter even checken in deze specifieke gevallen, maar ik neem aan dat deze instelling het dichtstbijzijnde was.

Vervolgens klinkt het verhaal ook nog alsof je dan bij de slager vraagt naar kangoeroevlees en ze je dan heel lang laat wachten terwijl ze ook al meteen wisten dat ze het niet verkochten en je dus niet even meteen uitlegden waar ze het misschien wel verkopen.

21 september 2021 om 14:14

Misschien een beter metafoor. Maar aan een gesloten deur kan je niet veel vragen toch? Ik vind het allemaal maar een vaag verhaal. Maar zoals ik giseren ook al schreef: ik kom uit de randstad Rotterdam en ben zelf na een wedstrijd ook wel langs de HAP geweest met een gebroken vinger (doen ze ook niks aan: kut voor je maar moet gewoon helen). Ambulance is ook wel eens op het veld geweest voor een gebroken been en een hartpatient. Dus mijn referentie is dat het allemaal prima geregeld is.

21 september 2021 om 14:35

Ja, voor een regio waar je sowieso al 10km moet fietsen naar dichtstbijzijnde supermarkt en waar Meppel dus doorgaat als zijnde "de grote stad" hadden ze gewoon beter moeten weten.

Ik begrijp ook de foto niet. Alsof de behulpzame supporter eindelijk een dokter aan de lijn had die vroeg "zijn er al foto's gemaakt?" en hij hiermee dacht te helpen.

Dus dan ga je lekker op de stoep liggen. Houd op joh. Ongetwijfeld deed het veel pijn en dat is heel vervelend, maar ze sturen geen ambulance voor een gescheurde hamstring, en terecht. En iedereen die het 'schandalig' vindt dat ze hem daar laten liggen, stel je niet zo 'schandalig' aan. Dat dit Ãâ¼berhaupt tot een interview heeft geleid, gã£âªnant.

Eerlijk, droevige foto. Ik vraag me alleen oprecht af of het uit de auto halen, op de stoep plaatsen en deze foto maken meer leed zorgde dan direct door te zijn gereden naar een passend ziekenhuis. Soms zijn pragmatische oplossingen beter dan de theoretische.

21 september 2021 om 12:41

Maar waarom ga je op de grond liggen als je met een busje bent gebracht? Dan ga je toch weer in dat busje liggen/zitten? Vreemd verhaal.

21 september 2021 om 15:22

Lijkt er eerlijk gezegd op dat het allemaal wordt gedaan om het verhaal nog zieliger te laten lijken en wat meer likes ervoor te verzamelen. Ben ik allergisch voor.

als je aankomt bij het ziekenhuis met die jongen dan laat je hem toch in de auto zitten tot je een rolstoel hebt gehaald, dan was je er dus achter gekomen dat de SEH gesloten was en had je toch gelijk door kunnen rijden naar het ziekehuis wat wel open is? waarom die jongen die volgens het verhaal veel pijn had (ook in het busje) dan uit de bus halen en op de stoep neerleggen? dat is misschien nog wel het meest schandalige aan het hele verhaal, de vrienden die niks over hebben voor deze jongen. Als een van je vrienden/teamgenoten geblesseerd is dan doe je er toch alles aan om de hulp te krijgen die hij nodig heeft en gooi je hem toch niet een tijd lang op een stoep?

Tja en al mocht hij naar binnen bij deze post. Ben ooit zelf langs gegaan in het weekend met een knieblessure. Conclusie volgens dokter: wat verdraaid, drie weken rust en weer gaan! Bleek dat t uiteindelijk een gescheurde kruisband was. Geeft maar weer aan dat men bij trauma's/rupturen vaak weinig kan zien door de zwelling!

Triest verhaal, maar eerlijk is eerlijk, voor een spierscheuring komt ook geen ambulance. Been there, done that

Als dit in een andere land was gebeurd stond iedereen meteen klaar om te bekritiseren. Maar zodra het Nederland treft doet iedereen het bagatelliseren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren