Van Marwijk adviseert Schmidt ‘uit ervaring’: ‘Dat overkwam mij ook in de VAE'

Maandag, 20 september 2021 om 21:54Mart van Mourik • Laatste update: 22:12

Bert van Marwijk vindt dat Roger Schmidt meer moet luisteren naar zijn eigen gevoel. Het wisselbeleid van de trainer van PSV was het hoofdonderwerp van gesprek na de 0-4 thuisnederlaag tegen Feyenoord. Daags na de verliespartij komt de bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten in zijn column in De Telegraaf met het advies dat Schmidt zich in zijn besluitvorming niet moet laten leiden door data-analisten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door domineedirksen)
21 september 2021 om 00:12

Ook een keer een leuke invalhoek, niet alleen zeiken, maar daadwerkelijk iets constructiefs zeggen. Zie je steeds minder bij voetbalcommentators - alles voor de aandacht

Als de analisten goeie algoritmes schrijven houden die ook daar wel rekening, dat is niet al te ingewikkeld. Beter dan het onderbuikgevoel van van Marwijk.

20 september 2021 om 22:27Een goed algoritme schrijven is al per definitie moeilijk. Je hebt namelijk met de bias van de schrijver te maken en van degene die de software heeft ontwikkeld. Daarbij wens ik je succes met een algoritme schrijven dat de geestelijke welzijn van een mens kan uitdrukken.

20 september 2021 om 23:09

algoritmes houden waarschijnlijk geen rekening met niveau tegenstand. Leuk dat hij 4e wedstrijd won, maar tegen wie? Fuji eilanden Het zegt dus niet

21 september 2021 om 09:40

Fuji is een vulkaan op Japan, Fiji is een eilandengroep in de Stille Zuizee.

Behoudens dat, heb je wel gelijk : p

Had zijn schoonzoon Mark ook maar meer geluisterd naar Bert.

20 september 2021 om 23:10

Had hij ook gedaan, daarom 2 "geweldige" aankopen gehaald uit Australië

20 september 2021 om 23:46

die bakte er idd bijna net zo weinig van als Schmidt

Hij heeft helemaal gelijk, alsof Gakpo moe was of een Madueke, geloof er weinig van je had ze altijd moeten laten staan/laten starten

Heel goed dat Van Marwijk een tegengeluid biedt met een goede onderbouwing vanuit eigen ervaring. Data is een prachtige toevoeging aan het instrumentarium van een voetbalcoach, maar het moet inderdaad niet leidend worden, omdat het zand in de ogen kan strooien. Praten met je spelers is onmisbaar. Met de data in je achterhoofd en nooit op de voorgrond in het gesprek. Het is PSV gegund dat Schmidt deze column leest en op waarde schat.

Het lijkt mij duidelijk dat de terughoudende reacties van Madueke en Gakpo van Marwijk in het gelijk stellen. Beide spelers "begrijpen" het wisselen van Schmidt. Maar hun lichaamstaal zei iets heel anders. Leuk dat tegenwoordig alle data kan worden bijgehouden, maar volgens mij moet het geen doel op zich worden, maar een bijdrage leveren bij het nemen van beslissingen over de inzetbaarheid van spelers. Schmidt wekt de indruk die data lijdend te maken.

20 september 2021 om 23:12

ergste is nog dat al die spelers (Gakpo, v Ginkel, Propper) niets begrijpen van zijn wisselbeleid. Het lijkt mij toch dat je vooraf veel bespreekt. Zodat zij ook begrijpen als bepaalde wissel gedaan wordt.

21 september 2021 om 01:12

Nou moet ik zeggen dat ik als trainer waarschijnlijk ook bijzonder voorzichtig zou zijn met Van Ginkel.

Eigenaardig is dat als het wat minder gaat dat er dan een leger deskundigen klaar staan die het allemaal beter weten. En dan kan de trainer er niets van. Als het weer beter gaat dan heeft dezelfde trainer een wereldprestatie geleverd. PSV heeft altijd al wat moeite met Feyenoord gehad toch??

Die data houd geen rekening met de geestelijke gesteldheid van de spelers. Zeker als een speler in een goede flow zit kan hij grenzen verleggen. Als telkens die flow wordt onderbroken , doordat die speler veelal gewisseld wordt , kan dat tegen hem gaan spelen;
Cijfers zeggen veel , maar ook niet alles

Van Marwijk maakt hier wel een goed punt. Algoritmes en modellen kunnen een hoop inzichten geven, maar er speelt nog veel meer mee dan wat je in een model kan vertolken. Het blijft mensenwerk en zolang er geen 22 robots op het veld lopen, zal dat zo blijven.

Is het niet de taak van die Schmidt om te zorgen dat de fysieke gesteldheid van zijn spelers in orde is?
En als je elke wedstrijd maar 60 minuten speelt dan is dat toch ook niet bevorderlijk voor je inhoud? Dat hoor ik namelijk ook altijd trainers roepen. Inhoud krijg je door wedstrijden te voetballen.

21 september 2021 om 06:25

Inderdaad. In de visie van Schmidt is Romero nu wel wedstrijdfit zou ik zeggen. Die heeft gisteren al 22 minuten gespeeld na een invalbeurt. Dat lijkt me dan al meer dan voldoende voor 45 minuten wedstrijd in psv 1.

Het is voor Schmidt echt dodelijk dat je tegenwoordig 5 keer mag wisselen. Als je nog maar 3 wissels had, zou hij zeker 40% minder vreemde wissels toepassen. Hij zou dan bijvoorbeeld tegen Feyenoord nooit 3 wissels in de rust hebben toegepast, een fenomeen dat ik buiten oefenwedstrijden om ook nog nooit gezien heb.

21 september 2021 om 16:43

Volgens mij is het vanaf januari weer volgens de oude regels en mag er maar 3x gewisseld worden. Ben benieuwd hoe hij het dan gaat aanpakken idd

Helemaal mee eens, de mens is geen robot, waarbij de batterij een percentage aangeeft. Bij de mens speelt motivatie en vorm een grotere rol dan echt fysieke vermoeidheid. Omdat spelers zoveel wedstrijden spelen is het echt onmogelijk om altijd scherp en gemotiveerd te zijn. Als hij dat wel is, dan kan hij door elke vermoeidheid heen bijten. Maar dat zien we sinds altijd op het veld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller93
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller81
J. DrommelKeeper80
N. MaduekeAanvaller72
BrumaAanvaller72
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

91 fans
Coach, 69 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren