Martens legt FC Utrecht - RKC 25 minuten stil: ‘Waar eindigt het anders?’

Zondag, 19 september 2021 om 07:23Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 07:42

De wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk (2-2) in de Eredivisie was zaterdagavond nogal rommelig, inclusief een staking van 25 minuten na wangedrag van de thuisfans. Na iets meer dan twintig minuten legde scheidsrechter Richard Martens het duel stil omdat er tot twee keer toe voorwerpen op het veld werden gegooid vanuit het publiek. De arbiter had de speaker al laten waarschuwen nadat er bekers met bier werden gegooid nadat RKC een penalty kreeg.

Enkele minuten later werden er na de gelijkmaker van RKC vanaf de tribunes een aansteker en andere voorwerpen op het veld gegooid. Dat was voor Martens aanleiding om een afkoelingsperiode van een klein half uur in te lassen. “We hebben een aantal waarschuwingen afgegeven. De eerste keer dat er met bier werd gegooid, hebben we het laten omroepen. Toen er vervolgens weer massaal met bier werd gegooid, zijn we naar de zijkant gegaan om een statement te maken”, benadrukte Martens aan ESPN.

“En de derde keer werd er niet alleen met glazen bier gegooid, maar zelfs met aanstekers. Dat was grensoverschrijdend en toen zijn we naar binnen gegaan.” Martens kreeg de vraag waarom hij daar een punt van maakte, omdat de spelers daar naar alle waarschijnlijkheid elke week mee te maken hebben. “Als er één glas bier wordt gegooid, dat praat ik niet goed, maar dan zit er een opbouw in. Maar als het erger wordt, dan moeten we ergens een streep trekken. Vervolgens komen er zelfs aanstekers bij.”

“Als we er niks aan doen, waar eindigt het dan?”, vroeg de leidsman zich openlijk af. Willem Janssen benadrukte dat de spelers eigenlijk niet echt in de gaten hadden wat er precies aan de hand was. “Het moment waarop we naar binnen moesten, dat was best gek”, vertelde de captain van FC Utrecht. “Op het veld hadden de spelers van zowel FC Utrecht als RKC niet door wat er nou aan de hand was. Martens gaf al heel snel een waarschuwing en het werd ook omgeroepen, daarna besloot hij binnen twee minuten om de wedstrijd stil te leggen.”

“Hij kwam met een aansteker aanlopen en dat was voor hem de aanleiding om helemaal van het veld af te gaan”, verklaarde Janssen, die dat onnodig vond. “Als speler wil je doorgaan, we hadden niet het idee dat het heel erg was. Toen zaten we binnen en duurde het best wel lang. Als speler heb je niet het hele overzicht, dus het is wel lastig. Aan de ene kant weet je dat hij het niet voor niets doet, maar als spelers hadden we niet het gevoel dat er chaos was ofzo.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door dagrim1)

Deze man heeft groot gelijk dat hij het spel stil legt. Mensen in het publiek moeten maar eens leren wat volwassen gedrag is. We zien in Frankrijk hoe het uit de hand kan lopen. Wat mij betreft dit gedrag keihard aanpakken.

19 september 2021 om 09:03

In Frankrijk was het wel een heel ander situatie daar zijn ze wel vaker het veld opgekomen dat maken we in Nederland niet zo snel mee. Over gisteren Dan moet je overal 1 lijn trekken. Hij wilt gewoon even complimenten krijgen op maandag bij VI dus dat snap ik dan wel. Als je nu wat vaker in het stadion zit kan je dingen wat beter zien als supporter. Stoppen met Bier gooien gaat nooit gebeuren dat zullen ze altijd blijven doen bij het voetbal elke week gebeurd dat. Afgelopen vrijdag bij Sparta-nec liepen ze ook te gooien met bekers bier op het veld en richting het Sparta publiek en zelfs met vuurwerk richting vakken waar kinderen zaten maar de scheids draaien zijn hoofd niet 1 keer om dit was pas gevaarlijk.

19 september 2021 om 09:24

‘Het gebeurt altijd en zal altijd blijven gebeuren.’ En dus moeten we het maar accepteren en er niets aan doen? Waarom is het bij hockey niet en bij voetbal wel? Waarom is het bij tennis niet en bij voetbal wel? Waarom bij zoveel andere sporten niet en bij voetbal wel? Kijk ook weer wat er in Frankrijk gebeurt. Kijk wat er rond de transfer van Berghuis gebeurt. De racistische berichten via social. Waarom is dit in het voetbal zo? Wanneer komt er eens een echt statement waarbij UEFA en FIFA of spelers zelf gewoon het voetbal stil leggen en er niet meer gespeeld wordt zolang supporters zich niet kunnen gedragen? Gewoon elke keer opnieuw van het veld lopen met zn allen of gewoon niet eens meer de wedstrijd beginnen. Het is net wat zoveel mensen hier zeggen: tijdens Corona moord en brand schreeuwen dat ze niet naar het voetbal mogen en nu het weer mag je dan zo gedragen. Het houd niet op, niet vanzelf.

19 september 2021 om 09:28

Een reactie van iemand die nooit in het stadion zit en niet weet wat er dus gebeurd en hoe het eraan toe gaat bij het voetbal. Al loop je 40 keer het veld af bier gooien blijven ze weer doen dat zag je gisteren ook toen ze weer het veld opkwamen de spelers hadden er geen last van en wouden door daar gaat het om.

19 september 2021 om 09:33

Een nog dommere reactie. Al ruim 20 jaar een seizoenskaart waarvan de laatste 4 jaar met mijn zoontje, die liever niet meer mee gaat omdat hij eigenlijk ‘toch wel een beetje te spannend vindt met al dat vuurwerk en al die boze scheldende mensen’. En blijven ze doorgaan met gooien? Prima, dan voetballen we toch helemaal niet meer? Geen voetbal meer totdat supporters zich kunnen gedragen. Je hoeft mij echt niet uit te leggen dat dat (helaas) een utopie is, ik geef alleen aan dat dat er voor nodig zou zijn om eens veranderingen door te voeren.

19 september 2021 om 09:36

Dan zal je wel beter moeten weten met vergelijkingen als tennis en hockey. Voetbal waar miljarden mensen naar kijken vergelijken met hockey en tennis waar mensen komen die een dagje weg willen. Ik kom al sinds mijn 11 bij Sparta heb niks anders meegemaakt dan bier en gescheld vanuit het uitvak.

19 september 2021 om 12:12

Hetgeen nog steeds niet zegt dat het normaal is. Als je maar consequent bent kun je ook dit aanpakken....waarschuwing - waarschuwing 2 - puntenaftrek ...zo eenvoudig kan het zijn.

19 september 2021 om 12:58

Kijk naar hoe Blom het aanpakt ipv een half uurje te stoppen voor wat bier gisteren. Hier gooien ze met vuurwerk en stoelen en hij stopt maar 5 min. Goed van Blom!

20 september 2021 om 23:23

Flikker op plastic bekertjes en een aanstekertje flikker toch op.

Domme reactie van Janssen, lekker populair doen onder zijn eigen fans ipv het te veroordelen. Goed dat er een scheidsrechter een keer echt optreed tegen het wangedrag. Supporters denken altijd dat alles veroorlooft is, daarnaast zou je zeggen dat iedereen blij is dat ze na Corona weer in het stadion mogen zitten, maar op deze manier is er wel weer een andere reden om supporters te weren.

19 september 2021 om 08:07

Domme reactie? Toch gewoon zijn mening. Als speler wil je toch niet een half uur binnen zitten vervelen, zeker niet als je als speler niet het idee hebt dat er echt wat aan de hand is.

19 september 2021 om 09:04

Is zeker gewoon zijn mening, maar dat maakt het nog niet minder dom..

19 september 2021 om 09:12

Wat is er dom aan als hij vind dat hij liever door had gevoetbalt? Hij had die enkele supporters een draai om de oren moeten geven?

19 september 2021 om 09:27

Nee hij moet als aanvoerder voor de camera zeggen dat ze dit als spelers niet willen. En dat ze dit een volgende keer niet nog eens moeten doen. Lijkt me vrij logisch toch? Of hij het er nou mee eens is of niet.

19 september 2021 om 09:39

Hij had natuurlijk nergens last van want hun eigen supporters gaan natuurlijk geen troep naar hun eigen spelers gooien

19 september 2021 om 09:57

Hij had er wat van kunnen zeggen. Misschien naief om te denken dat dat echt invloed heeft maar dan had hij de andere mensen tevreden kunnen stellen.

19 september 2021 om 08:31

Wat een onzin, aanstekers gooien moet en mag niet (die gast is gepakt hoorde ik ook)...

Maar dat je de wedstrijd even stil legt omdat er met wat plastic bekertjes met bier gegooid wordt? Kom op zeg...

Heb ik blijkbaar geluk gehad dat festivals en sommige concerten niet ontruimd werden door de Me...

19 september 2021 om 10:05

@dagrim1 Het is toch te gek voor woorden dat je het ook nog normaal vindt dat dit gebeurt? “Ach je mag elkaar niet eens met bier bekogelen!” Wat een wereld….

19 september 2021 om 23:43

Mwah, normaal is wat anders en ik vind het ook irritant...

Maar dat hier een wedstrijd voor stil wordt gelegd is het andere uiterste. En ALS dat wordt gedaan vanaf nu, prima... maar wees dan wel consequent. Maar dat gebeurt natuurlijk weer niet... ik zie overal beelden waar bier het veld op vliegt en daar gebeurt niks.

Dus maak een punt maar doe dat consequent, of stel je niet aan.

19 september 2021 om 08:35

Ik zie eigenlijk niet iets geks wat Janssen zegt? De spelers kregen er blijkbaar niks van mee en de spelers van rkc wilden ook verder. Lijkt me weinig populairs aan?

19 september 2021 om 10:23

Compleet mee eens. Ik weet niet wat er gaande is in de maatschappij, maar supporters lijken zich steeds meer te misdragen en vervolgens nog te denken dat dit "gewoon kan", "erbij hoort" of ze verzinnen een andere ridicule reden om hun wangedrag goed te praten of zelfs te verheerlijken. Steeds vaker supporters die het veld opgaan bijvoorbeeld, dat lijkt echt toegenomen en wordt zelfs verheerlijkt. Maar ook dit soort dingen. Het moet maar eens over zijn. Als club moet je dit echt een halt toeroepen, want dit gaat echt de verkeerde kant op.

Goed gehandeld bizar dat spelers niet meewerkte.
Als een aansteker goed tegen iemand zijn hoofd komt heb je zo een gat in je kop.
Dat is vaker gebeurd in het verleden.
Ik begrijp niet waarom de spelers op het veld overtuigd moesten worden lekker voorbeeld geef je dan af.
Artiesten lopen tegenwoordig toch ook weg bij bierdouches en nu vinden voetballers dat niet erg.
Ik drink geen alcohol maar waarom gooi je het op de spelers. Je koopt bier om te drinken een bekertje kost al gauw 2 euro denk ik.
Drink het lekker op.
En de aanstekers hou het in je zak.
Je komt toch voor vermaak waarvoor is dit gedoe als fan nodig snap dat niet

19 september 2021 om 08:02

Hun ervaarde niet dat er iets heftigs aan de hand was, dus dan wil je toch gewoon lekker door voetballen i.p.v. een half uur zitten vervelen.

19 september 2021 om 08:34

Totdat een speler geraakt wordt door zo’n aansteker, of nog erger. Dan ook maar gewoon door laten voetballen? Geeft gewoon aan dat er veel dom volk op de tribunes zit. Gooien met wat dan ook doen alleen randdebielen. Goed dat er een keer tegen opgetreden wordt.

19 september 2021 om 08:48

Veel dom volk? Een paar man gooit wat het veld op. Die moet Utrecht er uit vissen en stadionverbod geven. Maar de wedstrijd een half uur stil liggen is eerder voor de spelers vervelend dan voor de supporters. Die konden gewoon half uur langer bier drinken.

19 september 2021 om 08:18

Nou maak er maar 4 a 5 euro er beker van, tenminste bij de Arena. Ik drink het liever op dan het over iemand anders heen te gooien.🍻

19 september 2021 om 08:43

In de Kuip is het alcoholvrij bier. Ik snap best dat mensen dat liever weggooien dan opdrinken

19 september 2021 om 08:50

2 euro?! Vriend, haal jij voortaan mijn bier?

Ieder weldenkend mens is hier natuurlijk op tegen. Als er een beetje bier op je komt, is dat geen ramp. Maar naast de voetballers, heeft de scheids ook te maken met zijn collega's. Die staan ook niet te wachten op herhaaldelijke bierdouches of harde objecten die hen kunnen verwonden.

Alleen een marginaal begrijpt dit niet.

Vrijdagavond bij Nac dreigde de scheidsrechter er ook al vrij snel mee. Misschien een opdracht van de knvb om er dit seizoen strenger op te zijn. Want een half uur stil leggen is ook overdreven.

Alweer Utrecht? Die hebben er dus echt niks van geleerd dat veel mensen over ze heen vielen, omdat ze met urine en aanstekers op familievakken bij Twente aan het gooien waren.

19 september 2021 om 08:12

Want in Twente gooien ze nooit met bier en aanstekers? Het gebeurd overal, enige verschil is dat de nu hij Utrecht wel een keer ingrijpen.

19 september 2021 om 08:22

Die kans is inderdaad aanwezig.

Als ze een week geleden niet ook al op voetbalzone en in de krant stonden voor soortgelijk nieuws, met urine en aanstekers had ik niet gereageerd. Nu valt het mij dan misschien op, omdat ik vorige week in het gedupeerde vak zat met mijn kleinzoon.

Weer een jonge scheidsrechter dat een statement moet maken?
Het hoort er helaas bij en iets waar je niets tegen kan doen, zeker niet als scheidsrechter. Als je er wat mee wilt doen dan moet je er achteraf actief mee aan de slag gaan in zijnde stadionverboden.
Denk je dat het stopt in het vervolg als men het spel staakt? Natuurlijk niet. Dit gebeurde al in de tijd dat ik nog jong was 20 jaar geleden.

19 september 2021 om 08:40

Dus dan moet het maar geaccepteerd worden? Eindelijk doet iemand er iets aan, dat zou je juist moet toejuichen ipv dit soort reacties. Dit is precies wat er mis is in de maatschappij.

Door alleen achteraf te straffen blijft het doorgaan. Nu hopen ze waarschijnlijk dat de supporters elkaar aanspreken want iedereen heeft er nu last van.

Reacties als dit hoort er nu eenmaal bij zijn in mijn ogen echt het probleem van de maatschappij. Misschien moeten ze zo ook maar gaan denken bij de politie/ justitie.. het hoort er nou eenmaal bij. Het gebeurd al jaren dat er drugs wordt verhandeld of dat iemand in elkaar geslagen wordt.

19 september 2021 om 09:00

Marcel, je bent me voor. Als ik zo'n reactie als die van Sergio lees denk ik ook hoezo hoort het erbij.. bizar dat dit asociaal gedrag maar steeds wordt gied gepraat. Als je je zo graag agressief wil uiten ga lekker naar de sportschool en leef je daar uit.. als ik lees dat dit vroeger ook zo was en dat je het maar moet accepteren heb ik het idee dat de wijsheid met de jaren bij sommige nooit zal komen. Helaas.. wat mij betreft wordt er direct ingegrepen.. laten we elkaar niet voor de gek houden.. Maar zowel de clubs als de supportersverenigingen en politie weten dondersgoed wie de raddraaiers zijn.. als voetballer snap ik dat je niet eeen half uur wil wachten. Maar als voetballer komt door dit gedrag de veiligheid van goedwillende supporters en collega's in het geding. Dan kun je imo nooit dat gedrag vergoelijken.

19 september 2021 om 09:33

Dus je gaat nu voortaan iedere keer als je het ziet gebeuren de wedstrijd stil leggen? Je gaat in een stadion met 40 000 man duperen voor 100 hersenloze? En daarvoor is de scheidsrechter verantwoordelijk?
Nee je moet het laten doen en achteraf met stadionverboden komen en niet met dit soort acties wat bij de doelgroep toch niet aan komt, want zoals gezegd dit is niet van nu.

19 september 2021 om 10:12

Ja. Dat zou wel moeten. Achterlijk hooligan gedrag, dat we dit 'normaal' vinden is een schande. Echt een schande. Die mensen op het veld doen gewoon hun werk, welke achterlijke gaat dan aanstekers en bier gooien? Dan ben je gewoon niet lekker hoor, ik kom al jaren bij Ajax en heb nog nooit de neiging gehad dingen richting de tegenpartij te gooien. Ook niet na de 2-3 tegen Spurs of de 0-4 tegen PSV. Stadionverbod voor het leven geven als mensen dingen naar beneden gooien, is het gauw klaar.

19 september 2021 om 10:34

Ook bij Ajax gebeurd het, daar maken ze zelfs een pop dat lijkt op een oud speler hangend aan de galg? Dus wanneer leg je de verantwoordelijkheid bij de arbitrage? Je moet dit op
een andere manier aanpakken en dat is op de individu ipv 95% dat er niets aan kan doen.

19 september 2021 om 13:32

Het verschil is dat over die pop iedereen schande sprak. Bier en aanstekers gooien vind jij en anderen normaal en “erbij horen “….

19 september 2021 om 16:42

Blijkbaar is het nodig. Wat nou als een aansteker op het hoofd van een kind komt? Gat in het hoofd bijvoorbeeld.

Als idioten zich niet kunnen gedragen en er niet op worden aangesproken dan zijn dit de consequenties.

En ik zeg nergens dat de scheidsrechter verantwoordelijk is. Maar indien de scheidsrechter dit constateert kan hij wel deze beslissing nemen.

19 september 2021 om 16:45

Dat keur ik ook zeker niet goed!
Sterker nog dit keur is ten zeerste af!

Heb ook wel eens in het stadion gezeten en mede supporters aangesproken op hun gedrag.

Er was eens een oudere man die zeer rascistische teksten uitkraamde zodra er een donkere speler aan de bal was. Hier heb jk wat van gezegd. Helaas doen de meeste dat niet, en dat is enerzijds ook te begrijpen. Maar als we allemaal weg kijken blijven dit soort idioten dit doen.

Los van de discussie of dit terecht was, is het wel typisch dat het Janssen is die deze beslissing neemt. Ik heb eerder in de KKD aan het werk gezien en is een scheidsrechters die wel erg graag de aandacht op zich vestigt en de strijd met het publiek aangaat.

19 september 2021 om 09:03

Zolang het publiek zich misdraagt, mag hij , en andere gezagsdragers, die strijd voortzetten..

19 september 2021 om 09:29

Alleen was het Martens

“Zelfs aanstekers” Wow, big deal kerel. Grow up!
Het stelde echt niets voor. Hier kan je niet voor staken. Je moet ook breder kijken. Gebeurd dit week in week uit in Utrecht, oké dan een keer een punt maken. Maar volgens mij heeft Utrecht over het algemeen een redelijke beschaafde aanhang welke voor weinig problemen zorgt. Al jaren.

19 september 2021 om 10:40

Utrecht een beschaafde aanhang? Wat een stelletje tokkies zijn dat zeg. Wordt een keer tijd dat de knvb daartegen optreedt.

19 september 2021 om 11:23

Ik heb me gewoon netjes gedragen en niks gegooid en met mij 1000e mensen en toch vind je ze allemaal een tokkie omdat we voor dezelfde club zijn best triest vind je niet

19 september 2021 om 12:48

Excuus voor het over één kam scheren van het Utrechtse publiek. Bedoel meer dat er in de harde kern een hoop rotte appels tussen zitten die zich wel vaker misdragen.

19 september 2021 om 13:10

Wat weet jij daar nou van?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV188
4.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. PaesKeeper80
W. JanssenVerdediger82
D. WarmerdamVerdediger81
A. MaherMiddenvelder81
B. RamselaarMiddenvelder83
A. DouvikasAanvaller84
M. SyllaAanvaller82
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

18 fans
Verdediger, 35 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren