'Ajax moet daar op letten, dat heeft ze al een keer de finale gekost’

Vrijdag, 17 september 2021 om 19:45Justus Dingemanse • Laatste update: 15:18

Ajax maakte enorm indruk in de Champions League met een 1-5 uitoverwinning op Sporting Portugal. Ook bij het Gentlemen's dinner van Life After Football, waar Edwin van der Sar de eregast was, werd hier veel over nagesproken. Ajax kreeg veelal lovende reacties, maar ook wat waarschuwingen en over spits Sébastien Haller werd de loftrompet gestoken voor de camera van Voetbalzone.

Bekijk de video hieronder of blijf op de hoogte en abonneer op ons YouTube-kanaal!


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Waar eindigt Ajax in de groepsfase?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door hakimziyach22)

Ze moeten zeker er aan denken om die omschakeling. Nu zag je ook dat Sporting er toch dreigend uitkwam. Moet wel zeggen dat Sporting bleef voetballen ondanks de grote achterstand.

17 september 2021 om 07:09

Ze probeerde van alles inderdaad, waaronder groot theater en spelers een kaart aannaaien. In het huidige voetbal ben ik daar zo klaar mee, het verpest het spelletje echt. Met name zuid Europese clubs kunnen er wat van, Spanje en Portugal. Heb het al eerder geopperd, dit moet gewoon bij de VAR betrokken worden. Een wedstrijd hoeft niet stil gelegd te worden, maar de VAR zou hierin de leiding moeten hebben. Kan een kaart terugdraaien als deze onrechtmatig gegeven is. Mijn plezier in het kijken ebt langzaam weg, eigenlijk sinds Getafe. Nu weet ik dat wij ook spelers in de selectie hebben die er wat van kunnen, maar ook deze mogen aangepakt worden. Het is en blijft een contactsport.

17 september 2021 om 08:59

Dat theatrale en zuigen is echt van alle tijden. Dat is nu niet anders dan in de jaren 70/80/90. Irritant, dat is zeker!

17 september 2021 om 09:45

als je elke keer bij theater de tijd stil zet, ook bij wegtrappen bal en tijdrekken, dan heeft het in elk geval voor de tijd geen zin meer. speel je zo 20 min erbij. Begrijp niet dat ze dat niet doen.

17 september 2021 om 10:04

Zuivere speeltijd invoeren, ben je direct van al het gezeur af.

17 september 2021 om 10:11

Naast die zuiver speeltijd begrijp ik ook niet waarom het nodig is dat de scheidsrechter zelf moet opschrijven wie er een kaart krijgt. Hij kan dit toch gewoon doorgeven aan z'n 4e man die dit dan bijhoudt? Vind dit onnodig veel tijd in beslag nemen.

Bij vrije trap tegen gelijk de bal loslaten / afgeven. Bal in andere richting dan waar de vrije trap genomen dient te worden gelijk bestraffen met geel.

Er zijn zoveel dingen die veel veranderd kunnen worden om het spel dynamischer te maken, wat dit soort zuig wedstrijden een stuk aangenamer maakt om naar te kijken.

17 september 2021 om 10:48Zelfde geldt voor een keeperbal, inworp of vrije trap. Je hebt gewoon een klok en binnen zoveel seconde moet je het spel vervolgen en anders gaat ie naar de tegenstander.

Irriteer mij kapot aan teams die niet willen voetballen. Ga dan lekker iets anders doen in plaats van mijn tijd verdoen.

17 september 2021 om 14:26

Daarom ben ik voorstander van zuiver speeltijd, dan is die theater en tijdrekken zo afgelopen, maar ze verdomd om zuiver speeltijd in te voeren. Nou heeft de ploeg die voorstaat er voordeel van, want er word van de wedstrijd 60 minuten gespeeld, de rest is spel alleen stilgelegen.

17 september 2021 om 16:54

Precies,
Net als in Amerika, op alle hoeken van het veld een grote klok die aftelt, zodat het publiek kan zien hoe of wat.

17 september 2021 om 20:12

Sporting mist ook de halve basisploeg, niettemin was het gatenkaas bij de Portugezen in de laatste linie

Het was een heerlijk potje maar we moeten 2020 niet vergeten. Toen stonden we 6 uit 6 en ook met 2 dikke uitslagen. Nu zie ik zo'n scenario minder snel gebeuren door de bredere selectie, maar toch. Pas bij een punt of 9 ben ik er echt zeker van. Weiger vroeg te juichen. Maar betekent niet dat die pot tegen Sporting niet te genieten was. In tegendeel zelfs. Misschien wel de beste wedstrijd na het super seizoen in de CL.

17 september 2021 om 08:31

Nou niet alleen 2020. Getafe, Valencia, Atalanta, Roma. Allemaal potjes die we onnodig hebben verloren. En elke keer is het rond de winterstop. Goed begin, maar niet meer dan 3 puntjes.

17 september 2021 om 09:12

Ajax verliest ook meestal van zichzelf

17 september 2021 om 08:34

Vorig jaar Lille uit gezien? Afgelopen week was qua spel de tweede helft rommelig en zelfs toen scoorden we. Maar ben nog steeds heel trots hoor. Verder ben ik het met je eens. Sterker nog, ik denk niet dat Sporting naar Amsterdam komt straks voor de stroopwafels en de blokjes old Amsterdam.

17 september 2021 om 10:01

Ik denk dat je met 7 punten in deze poule al een heel eind bent. Ik zie Sporting niet zo maar 2x winnen van Besiktas en ik denk dat Ajax over twee wedstrijden tegen Dortmund wel minimaal 1 punt moet kunnen pakken. Als je dan over 2 weken wint van Besiktas ben je een heel eind denk ik zo (onderling resultaat telt waarbij ajax natuurlijk dat nooit meer mag verliezen van Sporting).

17 september 2021 om 19:54

Andere kant, Ajax stond toen 4-2 voor op Stamford Bridge. Als Ajax toen geen 2 rode kaarten en een penalty tegen zouden krijgen in 1 minuut, was de kans groot dat ze overwinterd hadden.

17 september 2021 om 19:58

100%. Daar konden we niks aan doen. Toen is alles bergafwaarts gegaan. Dat is hopelijk once in a lifetime dat je zo bestolen wordt met zulke consequenties. Maar het jaar erna hadden we het zelf laten liggen. Ook een paar taaie blessures maar de juiste formatie werd pas na de winter gevonden. Daar mag ten Hag voor in de spiegel kijken. Dat jaar ervoor was niet onze fout.

17 september 2021 om 20:15

In Istanboel moet Ajax toch ook kunnen winnen, en ook thuis tegen Sporting en Besiktas. Dan is het klaar.

Dit intervieuw: Knap dat je als progamma maker voor elkaar krijgt, in een video van nog geen drie minuten, zoveel prominenten aan de microfoon te krijgen.
Dit zie ik bij gerenommeerde tv zenders zelden of nooit!

17 september 2021 om 09:25

Deze comment: Knap dat je na 'intervieuw' gezegd te hebben, er toch nog een paar dure woorden uit weet te persen, zoals 'gerenommeerd' en 'prominenten'. Dit zie je op VZ regelmatig tot zeer vaak!

17 september 2021 om 11:28

Moraat: geweldige reactie!

17 september 2021 om 11:34

@Moraat: Hahahaha!...meer van dit alsjeblieft

17 september 2021 om 20:43

Is gewoon een tikfout. Hebben mensen met dikke vingers wel eens last van als ze iets snel wil intypen op hun telefoon. Ed geeft een compliment en jij pakt hem op 1 letter extra. Maar ja jij hebt veel duimpjes dus topdag 👍🏾

Naar mijn mening makkelijk scoren van Gullit. Door zogenaamde kenners wordt vaker gezegd dat het zwakke punt van Ajax is dat ze teveel naar voren blijven lopen, maar ondertussen vergeten ze dat dit juist is waarom Ajax destijds zo ver heeft kunnen komen in de Champions League. Ajax was onderscheidend en door constant druk vooruit te zetten wisten ze het verschil te maken, hetgeen nooit was gelukt als ze terughoudender gespeeld hadden. Daarnaast gaat het voor Nederlandse clubs überhaupt zelden tot nooit goed als er bewust voor wordt gekozen om te spelen op het vasthouden van een voorsprong.

17 september 2021 om 09:15

Dit precies dit. Het Ajax onder Ten Hag is het meest behoudend dat Ajax met goed fatsoen kan spelen. Dat iedereen als een kip zonder kop naar voren rent heeft hij opgelost met her blok Alvarez, Martinez en Timber en dat levert al de nodige kritiek op. Te behoudend, voetballend te matig etc. Denk wel dat niet Berghuis, maar Klaassen op de bank gaat belanden. Het is toch een stukkie dynamischer en Haller lijkt ook beter te functioneren.

17 september 2021 om 09:16

Gullit was een geweldige voetballer maar van enig tactisch inzicht daar heb ik hem nog niet op kunnen betrappen. 😊😷

17 september 2021 om 09:16

Nee, ik herinner mij nog dat de Ligt naar voren ging om de derde goal te maken en dat er in de omschakeling van een afzwaaiende counter werd gescoord.

Al voor de corner dacht ik dat het verstandig was om een paar man achterin te houden. Ajax stond geloof ik met 8 spelers in de 16.

17 september 2021 om 11:30

Daarom vind ik De Ligt nog lang niet rijp. Bulkt van het talent maar is zo wild. Op het EK ook weer. Dan lig je er gewoon uit. Geef mij maar Timber: Joe Cool!Altijd dat opportunisme, zo goed was het niet.

Het zag er op het eerste oog heel goed uit, door het eindelijk weer eens felle drukzetten, tempo, drive, 'urgentie', etc. Dat was goed. Het veldspel echter was toch ook wel vrij opportunistisch en onrustig, en van daaruit werd niet zoveel gecreã«erd, dat werd er vooral door individuele klasse, met name bij Antony.
Het leek net wat meer gegenpressing dan verzorgd voetbal van achteruit. De vraag is ook of dit wordt doorgezet, ook in wedstrijden straks die bepalend gaan zijn. Vorig seizoen werd er in heel veel van dat soort wedstrijden ineens van angst uitgegaan, zoals tegen Atalanta de return en AS Roma, waarin geen enkele 'urgentie' tempo, drive en aanvalsdrang werd gelegd.

Ajax was tegen Sporting verder ook zeer effectief, Sporting had niet veel minder mogelijkheden/kansen. Sporting speelde ook net als Vitesse dat deed tegen Ajax, en de Turken tegen Nederland, precies op die manier die ideaal is voor Ajax, namelijk niet de bus parkeren, maar ook nauwelijks tot geen drukzetten, en lieten dus ruimte. Het wordt een heel ander verhaal als de tegenstander de bus parkeert óf juist (flinke) druk zet.

Dat Haller nu ineens weer een topspits zou zijn, is ook weer zo opportunistisch. Hij kreeg ze panklaar voor de voet, en ronde het dan wel goed af. Doordat Berghuis nu op 10 stond, en niet Klaassen naast hem in de spits, hoefde Haller niet uit te zakken en mee te voetballen, kon hij zich richten op afmaken. Dat is de reden dat hij nu zoveel waarde had.

Klaassen - Haller is nooit een goed koppel geweest. Met Klaassen op 10 moet je met Tadic of bijvoorbeeld Kudus spelen. Spitsen die heel goed mee kunnen voetballen en inzakken, waarna Klaassen erover heen kan.

Zullen we eerst de volgende wedstrijden even afwachten voordat we het over de finale heb en?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
250 fans
50 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren