Bruggink en Perez trekken dezelfde conclusie over verschil Ajax en PSV

Vrijdag, 17 september 2021 om 09:52Dominic Mostert • Laatste update: 09:51

De 0-4 overwinning in de strijd om de Johan Cruijff Schaal leek voor PSV een teken dat het gat met Ajax mogelijk gedicht is, maar vijf weken later concluderen Kenneth Perez en Arnold Bruggink dat de Amsterdammers toch nog een voorsprong hebben. Waar Ajax dinsdag met 1-5 won van Sporting Portugal in de Champions League, kwam PSV donderdag niet voorbij Real Sociedad (2-2) in de Europa League.

In de studio van ESPN werpt Perez de vraag op hoe de discussie over het gedichte gat in Nederland zich 'internationaal verhoudt'. Met andere woorden: is PSV in Europa net zo slagvaardig als Ajax? Marciano Vink denkt dat PSV ook in internationaal opzicht inderdaad dichter bij Ajax is gekomen. "Nationaal zullen Ajax en PSV weinig problemen ondervinden. Ze zullen hun wedstrijden wel winnen en die strijd zal tot het einde doorgaan. Europees gezien heeft PSV vandaag een goede wedstrijd neergelegd. 2-2 tegen de nummer vier van Spanje is een goed resultaat."

Perez vraagt vervolgens of Vink hetzelfde zou zeggen als Ajax had geremiseerd tegen Real Sociedad. “Dat denk ik wel. Real Sociedad is geen ploeg die je zo even wegzet", reageert Vink. "Gisteren liep alles goed voor Ajax tegen Sporting. Ze hadden de tactische oplossing gevonden en Haller en Antony waren in bloedvorm. Bij Sporting was ook een aantal spelers niet aanwezig”, doelt hij op aanvoerder Sebastián Coates en sterspeler Pedro Gonçalves. “Het moet ook maar net goed vallen. Al met al kun je het misschien wel tegen elkaar afzetten. PSV heeft een heel goede wedstrijd gespeeld met een goed resultaat. Ik denk zeker wel dat PSV dichter bij Ajax is gekomen, ook internationaal.”

Perez kan zich desondanks voorstellen dat Ajax een ploeg als Sporting Portugal met 1-5 van de mat zou vegen, ook als ‘alles goed valt’. Bruggink legt het spelersmateriaal van beide topclubs naast elkaar. “De belangrijke spelers van Ajax voelen het wel beter aan.” Perez stipt vervolgens aan dat PSV in het aankoopbeleid was gericht op ervaren spelers, zoals André Ramalho, Marco van Ginkel en Phillipp Mwene. “Zeker”, reageert Bruggink. “Maar bij Ajax is de kwaliteit van ander niveau. Ryan Gravenberch is echt wel heel bepalend voor Ajax op zo’n jonge leeftijd. Dat heeft PSV niet op het middenveld.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

158 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Ik vind de aansluiting van Nederlandse clubs met Europese (sub)top interessanter dan de aansluiting van PSV met Ajax. Beetje nutteloze vergelijking vind ik

17 september 2021 om 00:11

Exact, wat doet dit er toe. Gissen wat het resultaat was als Ajax tegen Sociedad had gespeeld.. Belangrijker voor de hele Eredivisie is dat alle ploegen in Europa gaan presteren, zodat we op korte termijn meer en betere tickets krijgen. Daar is inmiddels het grote geld te halen.

17 september 2021 om 07:52

Precies. 2 jaar geleden had PSV zo'n wedstrijd waarschijnlijk met 3-1 verloren en had iedereen gezegd: Ze waren wel de betere maar konden het niet omzetten in doelpunten. Zoals Nederlandse clubs vaak hebben in Europa. Dat ze nu gewoon gelijkspelen is gewoon al een stap vooruit. Ook de wedstrijden in de voorronde CL waren was gewoon een goede stap richting Europese subtop. Is alleen maar goed dat Nederland niet alleen van Ajax afhankelijk is voor de coefficientenlijst maar dat PSV zich ook laat gelden. Hoe Aja en PSV zich tot elkaar verhouden vechten ze in de competitie wel uit

17 september 2021 om 08:40

Eens, we zijn letterlijk 1 wedstrijd onderweg in Europa, volgende week kan de wind weer heel anders staan. Ajax en PSV zijn de afgelopen 2 jaar goed bezig geweest en lijken gestaagd te groeien in kwaliteit. Als je Ajax selectie ziet en dat vergelijkt uit de tijd met Sigthorsson, Lukoki en Kishna, dan is er enorm veel veranderd. Maar ook PSV heeft een flinke upgrade gedaan in de selectie. Ajax is en blijft voor mij de favoriet in alle competities, maar heeft dit jaar meer te duchten van PSV dan de laatste jaren en daar moet het zelfs blij mee zijn. Een gezonde concurrentiestrijd stuwt beiden omhoog.

17 september 2021 om 10:06

Helemaal mee eens. Ajax is al een tijdje goed bezig. PSV is aanzienlijk sterker geworden, jammer dat zij zich niet voor de CL hebben weten te plaatsen, maar kan hoge ogen gooien in de EL. Nu hopen dat Feyenoord en AZ ook de aansluiting kunnen vinden en ook Vitesse is lekker gestart. Dat we die toernooien niet 1-2-3 zullen winnen, dat verwacht niemand. Maar Nederlandse ploegen hoeven zich ook niet meer uit te laten schakelen door subtoppers uit Oostenrijk, Tjechie, Slowakije, of voormalige oostbloklanden.

17 september 2021 om 14:08

Ik hoop ook zeker dat een Twente zich op lange termijn weer bij de top van de eredivisie gaat melden en daarmee ook in Europa actief kan zijn. Natuurlijk realiseer ik mij dat dat niet op korte termijn gaat gebeuren maar als je ieder jaar een stapje maakt kun je wellicht over 3 jaar alweer in Europa actief zijn als Twente zijnde. Dan moet het natuurlijk een beetje meezitten maar Als nederland kan leunen op een breder speelveld met Ajax, PSV, Feyenoord, Az, Twente, Vitesse en eventueel Utrecht erbij zou dat voor de competitie alleen maar gunstig zijn.

Ajax kan een hoger niveau halen waarbij 8 of 9 van de 11 spelers boven zichzelf uitstijgen, dat zie ik Europees bij PSV niet zo vaak, vandaag alleen Gotze Ramalho en met momenten Gakpo. Er zit in ieder geval nog voldoende rek in, het centrum met Ramalho staat ook goed alleen de backs vallen me erg tegen.

17 september 2021 om 00:09

Sowieso onbegrijpelijk dat Schmidt niet Öppegard bij de selectie haalt. Ook vandaag heb je gewoon geen tweede linksback op de bank zitten. (Eerst hadden we Viergever nog als optie) Max speelt al sinds vorig seizoen winterstop slecht. Tijd dat hij eens hete adem in zijn nek gaat voelen van een concurrent.

17 september 2021 om 00:11

Ramalho vond ik juist vandaag zijn minste wedstrijd spelen. Had ook geen positieve rol bij het 2de doelpunt van Real Sociedad. Ik denk dat Ajax en PSV internationaal ook niet veel voor elkaar onderdoen. Sporting was ook niet in beste doen, maar Ajax heeft het wel heel keurig gedaan. PSV speelde tegen een stug Sociedad dat ook in vorm is.

17 september 2021 om 13:29

Was met 100% zekerheid de minste wedstrijd van Ramalho. Had opeens ruzie met de bal, iets angstig om in te spelen en een paar verkeerde passes. Positionering klopte inderdaad aantal keer niet, kwam ook omdat Obispo zo enorm agressief door probeerde te dekken. Dat mislukte vaak en dan moest Obispo terugrennen en dan is het lastig om met zijn tweeën goed te staan.

17 september 2021 om 00:12

Ik denk dat - met alle respect - alleen Ajax en PSV spelers hebben die zo boven zich uit kunnen stijgen, bij Feyenoord en AZ zie je dat echt een stuk minder helaas.

17 september 2021 om 00:22

Ajax ging er ook recent af tegen getafe, atalanta en Roma. Europa league is ook gewoon ander voetbal dan cl. Maar ajax is nog wel meer ervaren en tactisch beter in de grote wedstrijden. Je ziet psv ook domineren maar nog teveel makkelijke goals tegen krijgen en soms moeilijk tot kansen komen.

17 september 2021 om 01:15

Sterker nog, Ajax kan beter CL dan EL spelen. Ben ik van overtuigd. Sporting kreeg gisteren door het scoreverloop en het goede veldspel van Ajax de kans niet om full pull Getaffe te gaan, maar als die 2-3 geen buitenspel was geweest had ik niet raar op gekeken als de heleboel alsnog geëscaleerd was.

17 september 2021 om 01:47

AS Roma was een veredeld B elftal, en dan nog door een blunder van een c-keeper verloren. En Atalanta was vorig jaar supergoed.

17 september 2021 om 12:17

In de CL onderschatten ze de kwaliteiten van Ajax blijkbaar waardoor ze lekker gaan aanvallen en open wedstrijden denken te kunnen spelen. Dan is het simpel: dan tikt Ajax bijna iedere ploeg scheel. Maar doe je ze wat respect aan en pak je ze op hun zwaktes en ben je niet bang om een lelijke pot te spelen (denk aan manU, Atalanta, getafe, PSV), dan counter je ze hoogstwaarschijnlijk weg. Die les leert Ajax maar hardleers

17 september 2021 om 12:20

Nou nou, zonder die bizarre keeper en die gemiste penalty had Ajax Roma gewoon met RKC cijfers weggespeeld, daar waren ze met gemak hard aan bezig. Beetje flauw om te doen alsof die teams ook maar enigszins aan elkaar gewaagd waren. Soms heb je pech, dat was dat. Jammer voor Ajax en de EL.

17 september 2021 om 12:32

@Hazardinho, wat een onzin. Ajax ging eraf tegen Roma omdat ze op cruciale posities spelers mistte. Ze kwamen bv aanzetten met Scherpen omdat steek geblesseerd was en waren net Blind kwijt waardoor ze anders moesten gaan spelen. Vervolgens ook nog het debacle dat de spits niet ingeschreven was en de cirkel is rond. PSV mistte gisteren helemaal niemand en die hebben echt kansen cadeau gedaan aan de tegenstander. De verdediging was echt abominabel het begon met Obispo en eindigde met Boscagli. Itt sociedad had Sporting al die kansen wel afgemaakt. En hard ook en daar heb je direct je verschil Ajax PSV. Ajax gaat eraf tegen ploegen waar 3 kansen 2 goals oplevert. Daar heeft PSV geen last van. Leuk dat Sociedad wordt neergezet als de nummer vier van Spanje. Zegt niets als je ziet hoe zij omsprongen met de mogelijkheden. De tegenstander van AZ was echt vele malen effectiever.

17 september 2021 om 00:20

De backs blijft gewoon een probleem, elke PSV fan had nog wel een RB verwacht maar die kwam er dus niet, wel heel erg opmerkelijk. LB kunnen Mwene en Oppegard denk ik prima invullen, beter dan Max iig want man, wat word ik moe van die jongen. RB zie ik nog steeds liever Mwene dan Teze, vond Mwene vandaag toch wel echt sterk spelen, zette vaak goed druk en zat er vaak goed tussen.

17 september 2021 om 07:53

Ik vind het niet zo opmerkelijk. Waarschijnlijk had PSV ook verwacht meer spelers te kunnen slijten, zodat er budget kwam voor een goede rechtsback. Nu bleven spelers als Bruma, Doan en Thomas echter. Daarnaast vraag ik mij af of er echt betere spelers haalbaar zijn. Rechtsbacks zijn toch erg lastig te vinden voor het niveau dat PSV nastreeft.

17 september 2021 om 00:49

Volgens mij is het niet zozeer dat die spelers boven zichzelf uitstijgen, dat is gewoon het niveau en de bovengrens van Ajax. Boven jezelf uitstijgen klinkt eerder als een uitzondering dan een regel. Ajax speelt me daarvoor net iets te goed in Europa de laatste 5 jaar.

17 september 2021 om 12:14

Het jammere voor Ajax is dat het simpelweg niet uitmaakt, omdat het gat van PSV naar de rest zo enorm gigantisch is dat ze beiden praktisch alles winnen in Nederland, waardoor een PSG of Bayern situatie niet voor gaat komen. De titelstrijd blijft spannend

Nou het verschil was dat Sociedad wel weet hoe ze moeten verdedigen en Sporting niet punt. Als je ziet hoe Sociedad stond hoe compact ze stonden dan kan zelfs Ajax er niet doorheen hoor. Die Sporting was een gatenkaas en ze gaven gewoon veel te veel ruimte weg in de rug.

Je kan dus die twee wedstrijden niet met elkaar vergelijken aangezien Sporting niet kan verdedigen. Sociedad stond net 11 man achter de bal dat is de reden dat psv niet meer heeft kunnen scoren punt.

17 september 2021 om 00:15

Zo zuur ben je. Ajax heeft gewonnen omdat ze zo goed speelde en die gatenkaas zelf creerde.. Sporting was boven porto geëindigd 🤭 daarmee ben ik het wel eens dat sociedad heel goed stond en psv niet iedereen top was en om dan een goede uitslag te pakken(lees winst) moet iedereen top zijn.. je zag dat bij Ajax als ze druk gingen zetten was iedereen scherp en goed erop.. ook ligt PSV een tegenstander die zich ingraaft niet want PSV moet kunnen counteren, wat ze beter kunnen dan mening(sub)Top team in europa

17 september 2021 om 00:19

Ben niet zuur ik geef aan wat het verschil was tussen die twee wedstrijden. Sporting kan niet verdedigen. Het boeit mij verder vrij weinig waar Sporting is geëindigd ik zag gisteren dat ze niet goed stonden dat is alles. En Sociedad liet juist zien hoe je WEL kan verdedigen dat is alles.

Je kan dus die twee wedstrijden absoluut niet met elkaar vergelijken en dan er ook nog een oordeel uit halen over of psv wel of niet dichtbij ajax is gekomen.

17 september 2021 om 00:31

Sporting heeft vorig seizoen 20 goals tegen gekregen in de competitie (ter vergelijking PSV had er 35 in de Eredivisie!). Dit seizoen nog maar 3 en dan ga jij doodleuk stellen dat ze niet kunnen verdedigen. Sporting stond matig, maar dat kwam mede door Ajax.

17 september 2021 om 00:31

Jullie zijn gewoon geen champions Leaque waardig dat is t gewoon die Madueke paar goeie wedstrijden gespeeld jullie doen net als of jullie de nieuwe Ronaldo hebben valt me zwaar tegen hij mag nog niet eens veters van Anthony strikken!

17 september 2021 om 00:35

Ze misten ook wel degelijk hun aanvoerder Coates achterin!

17 september 2021 om 00:54

@adam24,

Allemaal leuk en aardig hoeveel ze er vorig seizoen tegen kregen. Jij gaat toch niet beweren dat die linksback bijvoorbeeld aantoonde goed te kunnen verdedigen, wat een wanprestatie leverde die. Verder is het natuurlijk ook het momentum. PSV speelt helaas gelijk maar het is wel een goede club, Ajax speelde ook tegen een goede club maar als iedereen fit was, was het misschien een ander verhaal.

Maar alsnog petje af voor Ajax!!

17 september 2021 om 00:55

Ach ja. Het wordt een beetje een eentonig verhaal. Voor de wedstrijd was Sporting een stugge ploeg met een sterke verdediging etc. Wint Ajax, bakt Sporting er niets van. Nee, ze worden natuurlijk kampioen van Portugal omdat ze zo slecht zijn. En als Psv thuis niet weet te winnen van Benfica dat met 10 man speelt, is Benfica dat onder Sporting eindigde opeens een topploeg voor Nederlandse begrippen. Hou op hoor.

17 september 2021 om 00:57

Haha Antony wordt door jou anders ook lekker gehypet op basis van 2 wedstrijdjes. Waar was hij de 2e seizoenshelft vorig seizoen? Laat hem er hier eerst maar is 20 inschieten voordat je zo'n grote mond gaat hebben. Die gast die die tegen had bakte er ook helemaal niks van.

17 september 2021 om 01:03

@Memphis: je weet dat 't linksbackie werd gewisseld en dat zijn opvolger vervolgens ook dolgedraaide werd? Antony had een wereldpot, die zou vrij weinig backs heel houden in deze vorm. Niet voor niets verkozen in CL-elftal van de week waar Ajax als enige twee afgevaardigden had. Maar volgens jouw redenatie kon dat backie die Götze tegen kwam er ook niets van. Bij die twee goals van PSV zag Sociedad er ook uit als een verdedigend amateurploegje. Zo kan je alles wel downgraden. Feit blijft dat Sporting vrijwel nooit verliest thuis en al helemaal nooit met deze cijfers. Dat heeft dus meer met Ajax te maken dan met Sporting. Maar zo gaat 't al jaren. Bayern, Benfica, Madrid, Juve, Spurs, Chelsea, Valencia en nu ook Sporting verkeerden precies in een baggervorm toen Lucky Ajax ze trof.

17 september 2021 om 01:08

En als iedereen fit was Memphis?Ajax mist de eerste en tweede keeper, Ajax mist de beste man in vorm Klaassen, Ajax mist megatalent Kudus. Ga nou echt niet met die onzin aankomen zeg.

17 september 2021 om 01:20

Hun linksback is vertrokken naar PSG voor 45 miljoen, is het dan raar dat er niet binnen 4 wedstrijden een nieuwe topper Opstaat?

17 september 2021 om 01:28

Is dat niet een beetje overdreven? Antony speelde zeker goed hoor maar zijn tegenstanders zaten er zeker niet lekker in. Hoe die linksback hem liet lopen bij de tweede goal was een aanfluiting, dat kan je niet oneens zijn met mij.

Ik downgrade eigenlijk helemaal niks en geef de complimenten zelfs nog aan Ajax. Ik vind het vergelijken ook sowieso kinderachtig. Ajax heeft gewonnen wat natuurlijk harstikke mooi is. Maar we moeten niet doen alsof dit Sociedad koekenbakkers zijn. Spelers als bijvoorbeeld Isak, Oyarzabal, Merino, Zubimendi etc. zouden bij alle 4(ajax, PSV, Sporting, Sociedad) de clubs moeiteloos een basisplaats hebben.

De eerste en tweede keeper mist Ajax helemaal niet alleen de eerste keeper, Onana maakt geen deel uit van Ajax dat wisten ze al lang van te voren. Ajax mist inderdaad Klaassen en over Kudus zit je natuurlijk weer gigantisch te overdrijven. Ook al zou Kudus fit zijn, hij stond er echt niet in! Sporting miste Goncalves en Coates misschien wel de 2 beste spelers.

17 september 2021 om 01:28

Ja daag, vrijwel ieder jaar vertrekken onze beste spelers. Voor 45 miljoen hebben ze prima vervanging kunnen halen. Misschien was Antony ook gewoon echt zo goed zeg. Al die excuses zoeken, beetje sneu.

17 september 2021 om 01:32

Ik vind dit alweer een stuk beter klinken Memphis. Ik kijk alleen ook vooral naar de upside dan de downside. Waarom zaten die gasten niet lekker in de wedstrijd? Doordat Ajax ze de kans niet gaf. Dat werd namelijk direct bewezen toen Neres er in kwam. Die heeft ook een jaar lang iedere linksback doen vrezen maar leek er gisteren weinig van te kunnen. Dat geeft voor mij weer dat Antony gewoon echt heel goed was.

17 september 2021 om 01:51

En Ajax mistte Klaassen, Onana, Kudus (zonder blessure zeker basisspeler) en met speelden met Blind terwijl Nico op de bank zat.

17 september 2021 om 08:17

Sociedad mist Illaramendi en Silva, misschien wel de 2 beste spelers. PSV mist Sangare, dat was vooral bij de 2e goal duidelijk

17 september 2021 om 08:37

Het is niet perse zuur, in de comments qord weer gezegd van: ajax hsd t wel gewonnen blablabla. Maar het is zo nutteloos. Psv speelt gewoon niet zo lekker tegen zulke ploegen. Het ligt ze niet echt. Zoals psv ajax niet ligt . Heeft niks te maken met hoe goed je bent.. vond sporting zoals galatasaray enorm matig, maar zoals de meeste doen van beide kanten. Mag je de prestatie niet naar beneden praten. Beiden waren gatenkaas. Maar ik zeg alrijd, dwing je zelf af

17 september 2021 om 09:12

Vergeet vooral de opmerking die tijdens de wedstrijd gemaakt werd dat Met uitvallen van hun CV ze met 3 backs achterin speelde en de rcv op links ging. Dit was goed merkbaar met hoeveel ruimte Haller kreeg. En backs over het algemeen zijn er niet om te verdedigen zoals CVs

17 september 2021 om 09:29

Memphis of Ajax het nou wist of niet, we hebben toch vaak genoeg gezien dat Pasveer en Stekelenburg niet meer kunnen! Zonder die fout was Onana eerste keeper dus ja die missen we

17 september 2021 om 10:11

Anthony laat me niet lachen wie is Anthony nou weer.. daarom wilde zeker zoveel clubs Anthony hebben? er was veel meer interesse in Madueke dan in Anthony..die als een kip zonder kop over het veld heen rent.. laat hem eerst maar eens zn haar normaal doen..alleen daardoor valt hij op..

En Ajax is CL waardig wou je zeggen.. volgende ronde is het alweer klaar zoals zovaak.. ze zitten in 1 van de makkelijkste poules..alleen Dortmund is CL waardig..

Van dit Sporting met 7 debutanten kan iedereen winnen..denk maar niet dat Ajax nu al de CL heeft gewonnen want dan denken er veel wel.. als ze zo goed zijn dan moeten ze ook bij Dortmund met 1-5 kunnen winnen..en denk maar niet dat da gebeurd..

17 september 2021 om 10:53

Laat hem eerst maar eens zijn haar normaal doen? Wat een zwaktebod om iemand niet op zijn voetballende kwaliteiten aan te spreken maar op een uiterlijk kenmerk zegt al genoeg eigenlijk over je.

Ik gok dat jij de wedstrijd niet hebt gekeken! Anthony speelde gewoon een goede pot daar kan je niks slechts over zeggen. Vergeet je overigens de debutanten bij Ajax niet wat je vind ze bij sporting ook heel belangrijk om te benoemen.

Ajax heeft het een tijd minder gedaan in Europa maar momenteel zijn ze een CL waardige club waar tegenstanders niet perse vrolijk van worden als ze Ajax loten.

Dus volgende keer eerst de wedstrijd kijken, daarna een mening vormen, controleer hem even objectief en kom dan terug.

17 september 2021 om 12:23

Ik ben voor Ajax en het totaal met je eens. Hoeveel goals ze ook tegen hebben gekeken tegen andere ploegen, tegen Ajax werden ze uit elkaar gespeeld als pupillen. Echt bizar om te zien. Denk een combi van kwaliteit van Ajax en gepruts van Sporting. Had tegen sociedad echt niet gelukt. En PSV met de intensiteit van gisteren had Sporting ook echt weggetikt. Wat ze het laatste half uur lieten zien aan felheid, kwaliteit en wil gaat PSV echt hoge ogen gooien.

17 september 2021 om 12:35

André G, ga lekker slapen kerel. Sociedad kan niet aanvallen. Schuif anders nog maar eens drie keer zo de bal in de voeten van de aanvallers, levert normaal minimaal 2 goals op, constateer alleen maar

17 september 2021 om 14:22

Andre G. Het verschil is dat PSV te slecht is voor de CL. Daarom gingen ze eruit tegen 10 man van benfica en kunnen ze niet winnen tegen real sociedad. Hadden ze dat wel gekund stonden ze nu in de CL en mochten ze misschien tegen dortmund en sporting spelen.

17 september 2021 om 00:37

Of misschien kan Ajax gewoon beter het spel maken dan PSV? Niet elke counterploeg kan ook goed tegen een verdediging spelen. Dat zag je ook tegen benfica. Ging allemaal veel moeilijker. Ajax moet dit veel vaker doen. Daarnaast is Ajax gewoon meedogenloos geweest voor het doel. En heeft het meer spelers die wat aan de bal toevoegen. Maar dat kun je waarschijnlijk niet uit je strot krijgen. Sociedad was compact, maar ook gewoon slecht de tweede helft. Met name de linksback.

17 september 2021 om 00:49

Zo wie zo is Sporting een heel andere ploeg dan Sociedad, dus wedstrijden kan je niet met elkaar vergelijken.

17 september 2021 om 00:57

Hele bijzondere redenatie AndreG. Ajax speelt Sporting hoogstpersoonlijk kapot. Antony draaide de hele boel dol. Sporting verliest zelden thuis en nooit met 1-5. Je kan niet achteraf even gaan zeggen dat Sporting niet kan verdedigen als op voorhand de cijfers het tegendeel bewijzen. Sporting is kampioen geworden, boven Benfica die PSV er uit verdedigd heeft en boven Porto. De slechtst geklasseerde club van de poule van Ajax staat nog boven de beste geklasseerde club in de poule van PSV op de coefficientenlijst. Het is niet heel eerlijk om te zeggen dat Sociedad, de nummer 5-6 van Spanje veel beter kan verdedigen dan een Sporting dat kampioen is in een land waar de zuigendd verdedigers hebben uitgevonden. Sociedad is Europa League, Sporting is de Champions League. Niet zo zuur.

17 september 2021 om 01:03

Reageren hierop heeft geen zin. PSV bijt zich stuk op een tiental van Benfica in een kleine zeventig minuten met een man meer. Een enorme wanprestatie. En dan de echte kampioen, daarvan met droge ogen beweren dat deze niet kan verdedigen. 1-5 in een Champions League-uitduel is belachelijk en een bizar resultaat. PSV is gewoon minder goed tegen teams die zich ingraven (zie Benfica). Op basis van de 1-6 thuisnederlaag tegen Barca zou ik bij wijze van spreken ook kunnen zeggen dat Sociedad niet kan verdedigen.

17 september 2021 om 08:43

Het gast om vorm ? + hoe kan je nou vegelijken ? Verder denk ik zelf dat ajax beter is in het spel maken (vooral verdedigingen kapot spelen) en psv juist snel afpakken en een goal maken. Het slaat gewoon echt nergen op om alles vergelijken en als ik beide wedstrijden keek. Was benfxa toch echt veel beter... zelfs me 10 man. Ongekend dat sporting kampioen is geworden..

17 september 2021 om 09:04

Ssstttt. Je mag het geen wanprestatie noemen als PSV zich tegen Benfica vastbijt dat meer dan een uur met een man minder speelde. Benfica schijnt voor Nederlandse begrippen een topploeg te zijn heb ik mij laten vertellen.

17 september 2021 om 09:06

En Benfica was beter met 10 man omdat ze kwalitatief zoveel beter zijn of omdat PSV ondermaats presteerde? Zo goed is Benfica niet. Gewoon enorme wanprestatie om een uur lang met een man meer te spelen en dan alsnog niet weten te winnen tegen een ploeg waar je kwalitatief niet veel voor onder doet.

17 september 2021 om 09:31

Myvison bespaar je de moeite, je hebt helemaal gelijk maar velen willen kunnen Ajax niet de credits geven.

17 september 2021 om 10:18

Ajax speelt Sporting kapot? en Anthony de boel dol.. ten eerste speelde Ajax helemaal niet Sporting kapot.. Ajax komt op voorsprong door een lucky en bij de 2de goal staat die back aan de verkeerde kant te dekken..dat komt niet door Ajax maar door Sporting zelf..en wat Anthony betreft het enige wat hij kan is hard rennen.. hij draait zichzelf meestal dol..en hij is ook best dol..want bijna iedere wedstrijd word hij dol en pakt hij geel of zit tegen het rood aan..

Je kunt wel zeggen dat het niet eerlijk is..maar bij Sociedad kunnen ze wel degelijk beter verdedigen..jij hebt het over vorig seizoen.. dan kunnen we ook wel zeggen zoveel seizoenen terug speelde Ronaldo daar nog enz enz..

Van dit Sporting wint Twente of Utrecht ook nog wel..

17 september 2021 om 10:40

Hoe zet je jezelf voor lul? Atlenico doet het voor. Man wat een onzin kraam je uit!

17 september 2021 om 14:28

Atlenico, als je al zegt dat Twente of Utrecht ervan wint neemt niemand je serieus. Je maakt jezelf alleen maar belachelijk. Is het zo moeilijk om Ajax gewoon de credits te geven?

17 september 2021 om 07:45

Je gooit het wel op het verdedigen van de tegenstander, maar als je Europees wat wilt betekenen hoor je in een thuiswedstrijd waarin je 2x scoort als winnaar het veld af te (kunnen) lopen... Als je voor komt, moet je de rust hebben om de wedstrijd te gaan controleren en te loeren op volgende kansen. Dan had je Sociedad soms laten komen, zodat zij meer ruimtes weg gingen geven voor jullie goede counters. En dat is het verschil in mijn ogen. Bij Ajax lopen spelers rond die meer ervaring hebben, beter de wedstrijd aanvoelen en hierin dus beter te kunnen schakelen als team. Ook is ons voetbal meer gericht op het hebben van balbezit en het zoeken naar ruimtes in de defensie van de tegenstander, dus als tegenstanders zich ingraven kunnen wij daar ook beter mee overweg dan PSV. PSV heeft daarintegen weer een hele goede counter, maar daar heb je tegen zulke defensies weinig aan.

17 september 2021 om 08:05

@toekomst, Wat je zegt is waar, ook wel cliché natuurlijk “als je europees wat wil betekenen, moet je een thuiswedstrijd waarin je 2x scoort al winnaar afsluiten”, “als je voor komt moet je de rust hebben om de wedstrijd te controleren”. Dat doet Ajax vaak heel goed ook, maar zijn toch ook precies de aspecten waar het ook voor Ajax de afgelopen europees mis ging? Niks zo onvoorspelbaar als een voetbalwedstrijd. Ook al bezit je al die kwaliteiten, je kunt gewoon ergens tegen aan lopen waar het allemaal wat minder zal gaan.

17 september 2021 om 08:24

Ik zeg ook niet dat Ajax daarin foutloos is, maar we zijn daarin wel verder/meer ervaren als team/club dan PSV op dit moment. En dat is of kan net het verschil zijn waardoor je wel net door zou gaan tegen Benfica of thuis zou winnen van Sociedad. Dat kan net het verschil zijn tussen overwinteren in Europa of eruit liggen. En daarin is Ajax gewoon verder, omdat we de afgelopen jaren veel Europese duels hebben gespeeld. PSV heeft die bagage veel minder.

17 september 2021 om 10:02

Eens. Psv lijkt me stappen te maken in de juiste richting. Ik kijk er nu ook met meer plezier naar dan afgelopen jaren. Maar Ajax is verder vind ik. Dat hebben ze in een paar jaar opgebouwd en gaat nog steeds met vallen en opstaan, maar tov psv werd in mijn ogen de afstand steeds wat groter. Voor het eerst in jaren lijkt me dat het gat niet groter is geworden, maar dat er stappen worden gezet om dichterbij te komen. Het zou ook te gek zijn als psv in 1.5 jaar even een gat dicht.

17 september 2021 om 10:15

@DeToekomst, je hebt daar helemaal gelijk in, snap niet waarom men dat wilt ontkennen. Het is alleen niet vreemd of raar dat het zo is, PSV moet na de vastigheid van Brands en Cocu afgelopen drie jaar weer opnieuw bouwen en het begint dit jaar meer vorm te krijgen. We hebben nu veel spelers met ervaring die langer bij de club zullen blijven, waardoor je jaarlijks daaromheen kan bouwen. We hebben allemaal bij bijvoorbeeld een Barcelona gezien wat voor impact een nieuw bestuur en trainer kan hebben, iets wat bij Ajax afgelopen jaren niet is veranderd. PSV moet deze lijn met vastigheden gewoon doortrekken en dan komen we er vanzelf.

17 september 2021 om 12:00

@Psvlld, daarom, PSV is goed bezig. Dat moge duidelijk zijn. Het is te hopen dat ze dat door kunnen trekken. Qua selectie zie ik inderdaad vooruitgang. Ze moeten gewoon zo doorgaan. Elk jaar proberen beter te worden, zelfs als je grootste talenten worden weggekocht. Gewoon doordat je kern blijft en goed is.

17 september 2021 om 00:30

Dat domme voorbereiding gelul. 1 week voor de competitiestart maar in Amsterdam moest de hele selectie blijkbaar nog kennismaken met elkaar en waren ze niet klaar voor de JC schaal?

17 september 2021 om 00:42

Ja klopt toch ook gewoon door al die landen toernooien deze zomer, Europa, zuid amerika . Als je niet laat meewegen dat psv al veel langer bezig was en dat in die wedstrijd een belangrijke factor was houd het wel beetje op. Ik heb als ajaxied ook elke wedstrijd gekeken hopend dat ze het zouden halen. Helaas niet maar vergelijk lekker straks de competitie wedstrijden en oordeel daarover. Ik lees hier allemaal reacties op schoolplein niveau. Ik ben blij dag er Europees gezien niet verloren is door Nederlandse clubs.

17 september 2021 om 00:43

Ga maar is presenteren in de Europa Leaque dat is al te moeilijk niveau voor jullie

17 september 2021 om 00:47

Ja dat krijg je als bijna letterlijk elke basisspeler een international is. Bij PSV waren dat van de basis alleen Gakpo, Malen en Dumfries, en die laatste 2 gingen weg. Ajax mistte letterlijk iedereen. Dus voor een veredeld oefenpotje ga je geen 2 weken vakantie schrappen. Die spelers moeten ook rust hebben.

17 september 2021 om 00:49

Niveautje til je voeten op want Issy’s niveau komt langs. Mijn god.

17 september 2021 om 00:55

Eens. Daarbij schiet het ook lekker op psv- real sociedad met sporting-ajax vergelijken. Goed referentiekader

17 september 2021 om 06:25

Misschien vergeten dat de ek gangers net terug waren? Antony weg was? Ze nog geen minuut in de sterkste opstelling hadden geoefend?

17 september 2021 om 10:22

Ach hebben ze ook 1 wedstrijd gewonnen van Sporting met 7 debutanten..wow echt knap..en dan denken dat ze de beste van de wereld zijn.. tegen Dortmund gaan ze er gewoon vanaf..en dan weer aankomen met smoesjes..

Een middenveld met Van Ginkel, Boscagli en Götze? En dat is minder dan de linie die Ajax met Alvarez, Klaassen en Gravenberch brengt? Laat me niet lachen! En Ramahlo is een van de beste verdedigers in de Eredivisie gedurende de afgelopen 10 jaar, hoe kan een minder dag van hem als vandaag zo de overhand krijgen? Maar ja, hoe verbaast het nog? Drie dagen eerder had Gravenberch geen goede, natuurlijke trap in de benen…

17 september 2021 om 01:04

Dat dramatische Sporting is van een hoger niveau van Benfica. Tegen dat Benfica, wat PSV uitschakelde met tien man, werd er lyrisch gedaan over genoeg PSV'ers. Niet dat Timber overigens ooit in de buurt zal komen van Cannavaro.

17 september 2021 om 01:19

Ik betwijfel of het nou echt hoger niveau is dan Benfica. In de competitie staat kampioen Sporting gewoon onder Benfica. Ja Ajax was tegen Sporting echt wel beter dan PSV tegen Benfica hoor, dat zie ik echt wel. Maar Benfica kwam in die wedstrijden toch echt overtuigender over dan Sporting. Sporting leek zwak en dat lag nou echt niet alleen aan het feit dat bijvoorbeeld Antony en Haller heel erg goed waren. Benieuwd wat Sporting in de tweede wedstrijd tegen Ajax laat zien.

17 september 2021 om 07:49

Er zijn nog maar vijf duels gespeeld. AZ staat ook vijftiende in de competitie volgens mij. Estoril ook 2e in Portugal.

17 september 2021 om 08:50

Ach kom op. Benfica is van een hoger niveau en heeft zoveel meer ervaring dan sporting. Ajax speelde sporting kapot zoals psv galatasaray kapot speelde. Dat dwingen ze gewoon zelf af. Elke wedstrijd is anders. Op een goede dag win je 1 5 op een slechte verlies je 3 0. Verder zie je (buiten ajax) dat psv elke wedstrijd domineert. Maar dan juist zichzelf niet beloont. Alles gaar mis op wonderbaarlijke wijze

17 september 2021 om 01:26

Is het niet een beetje vroeg om Ramalho nu al tot beste verdedigers van de laatste 10 jaar op de Nederlandse velden te rekenen? Dat is toch hetzelfde opportunisme als het afkraken van die jongen vanwege een mindere dag vandaag?

17 september 2021 om 07:27

Op papier lijkt het misschien gelijkwaardig of vanuit jouw invalshoek dat PSV een beter middenveld heeft, maar in de praktijk gaan we wel zien dat het middenveld van Ajax (ook de breedte meegenomen) stabiel gaat presteren dan dat van PSV. En die Ramalho doet het goed, maar een van de beste verdedigers gedurende 10 jaar... Je bent er in ieder geval vroeg bij met je conclusie

17 september 2021 om 08:34

Kom op, je hebt van Ginkel tot nu toe toch zien spelen dit seizoen mag ik hopen? Dan kan je toch niet zeggen dat van Ginkel op dit moment echt een meerwaarde is, vind hem veruit de zwakste speler op Mwene na, het is voor Psv te hopen dat Propper snel fit is want die zie ik meer potten breken dan van Ginkel

17 september 2021 om 18:20

@gomes1psv
Met je eens. Ook over Gravenberch. Produceert slechts losse flodders. Kan nou eenmaal niet schieten.
Qua spelers allebei wel gelijkwaardig. PSV erg goed versterkt. Verschil is dat ik vind dat PSV vaak te veel achterover leunt en op de counter speelt zoals tegen AZ. De speelstijl die pSV zo vaak hanteerde en iets dat Ajax, zolang ik voetbal kijk, nooit beheerste

Het verschil is, vind ik, dat bij Ajax nog wat rek in zit om nog beter en vooral sneller te gaan voetballen als team. Bij PSV heb ik het idee dat ze al tegen hun top aanzitten.

17 september 2021 om 00:55

* reactie op een comment die verwijderd is*

Nou, nou.. Niet overdrijven. Het verschil tussen Ajax en PSV is gok ik wel minder dan afgelopen seizoen. Dat had ook te maken met het feit dan de spelers van PSV niet langer dan 75 minuten kon voetballen na de winterstop.

17 september 2021 om 00:50

Heb juist wel het idee dat er bij PSV meer rek zit...

17 september 2021 om 08:13

@Bereta, afgelopen wedstrijden is toch echt duidelijk te zien dat Zahavi, Madueke, Max en V. Ginkel er niet helemaal lekker inzitten? Alle vier hebben weleens betere wedstrijden gespeeld, dus snap de conclusie niet zo. Je kan mij niet wijsmaken dat als Propper voor V. Ginkel erin komt en die andere drie hun vorm vinden (of een andere spits) het allemaal niet beter kan. We hebben namelijk al gezien dat PSV dit jaar wedstrijden op niveau beter heeft gespeeld.

17 september 2021 om 11:55

@psvlld: Individueel zit er beide teams wel voldoende rek in. Bij Ajax zijn er ook een hoop spelers en talenten die stappen zullen maken en er zijn ook spelers die door het ijs gaan zakken dit seizoen. Maar dat is mijn punt niet.

Wat ik vooral bedoel is dat Schmidt PSV al laat voetballen zoals hij dat voor ogen heeft en Ten Hag nog niet zover is met Ajax als team. PSV is nu al een veel betere team dan de afgelopen seizoen (toen ze na 75 minuten niet meer fatsoenlijk konden voetballen) terwijl Ajax de vorm van afgelopen seizoen nog niet heeft aangetikt.

Je kan die wedstrijden toch niet met elkaar vergelijken. Er zijn grote verschillen tussen de speelstijlen van deze 4 teams. Dus hoe wil je dat nu vergelijken .

17 september 2021 om 01:27

Niet, maar je kan wel vergelijken wie de langste/kortste heeft van de boven jou staande reaguurders. Laten we het wat Ajax en PSV maar gewoon afwachten tot einde competitie. Voorlopig staat PSV boven Ajax in de eredivisie.

Net zoals de wedstrijd in de JC schaal geen hele accurate indicatie was voor het niveau van Ajax in topwedstrijden is Sporting uit dat ook niet. Laten we alsjeblieft niet te gehaast oordelen. Ajax heeft in totaal nu 6 wedstrijden gespeeld, waarvan je al direct PEC en NEC mag weglaten gezien de weinige relevante waarde.

Over PSV kunnen we na 7 Europese duels, de JC Schaal, een topwedstrijd in Alkmaar en de drie overige duels wel het nodige over zeggen. Wat mij betreft vooral positieve dingen, PSV heeft zijn zaken veel beter op de rails staan dan vorig jaar, haalt regelmatig een hoog niveau en de ondergrens lijkt aanzienlijk hoger dan afgelopen twee seizoenen te liggen.

Maar ik zie geen reden om na deze week de stelling los te laten dat Ajax en PSV samen waarschijnlijk uitmaken wie kampioen en 2de gaat worden en dat het veel dichterbij elkaar gaat zitten dan vorig seizoen.

17 september 2021 om 07:23

PSV begint haast altijd goed aan het seizoen, terwijl Ajax even moet warmdraaien. Het PSV dat we nu zien is waarschijnlijk het sterkste PSV van het hele seizoen en de vraag is hoe lang zij dit vast kunnen houden. Van Ginkel en Gotze zijn bepalend en blessuregevoelig, Madueke en Gakpo belangrijk maar onervaren. Normaliter gebeuren er gedurende een seizoen dingen waardoor belangrijke spelers even wegvallen of minder presteren en dan zie ik het niveau bij PSV sneller en harder omlaag gaan dan wanneer Ajax daarmee te maken krijgt. Als PSV uiteindelijk kampioen wordt, hebben ze waarschijnlijk zo'n jaar gehad als Feyenoord toen zij kampioen werden in de zin dat er nagenoeg geen blessures waren en iedereen top bleef presteren. Ajax hoort met zo'n selectie natuurlijk kampioen te worden.

17 september 2021 om 07:54

Toekomst,wat heeft er door je koffie gezeten. Door steeds je stokpaardje te herhalen kom je wat onzeker over. Net of je jezelf moed aan het in praten bent. Ajax is de beste,zo goed?

17 september 2021 om 08:03

Dat eerste punt over PSV en een goede start daar heb je zeker gelijk in, alleen weet niemand of PSV werkelijk niet beter gaat spelen (dat is een aanname). Op zichzelf zit er wel wat in, als je kijkt naar de vorm van bepalende spelers. Tegelijk moet je toch ook concluderen dat de bank van PSV wel bewezen heeft beter te zijn dan afgelopen jaren. Daar zat ook een deel van het probleem van het verval. Als ik o.a Obispo, Teze, Propper, Vertessen (fors beter), Vinicius, Doan en Bruma zie invallen dan mag je aannemen dat verval minder zal optreden en dat ze het beter kunnen volhouden.

Met betrekking tot Ajax heb je natuurlijk gelijk dat Ajax nog aan het warmdraaien is en soms zoekende. Want Ajax is in de breedte er op vooruit gegaan tov begin vorig seizoen. Wel is mijn inschatting dat het gat veel kleiner is dan vorig jaar naar PSV. Ik denk dat je rustig ervan uit kan gaan dat PSV dit jaar wel 80 punten of meer gaat pakken, wat het aantal misstappen wat Ajax zich kan permitteren automatisch zal verminderen. Gezien het feit dat Ajax onder Ten Hag ook traditionele enkele slechte weken per seizoen kent denk ik dat het spannend gaat worden.

17 september 2021 om 08:10

De selectie van psv is net als die van Ajax toch gewoon beter dan 90% van de ed?
Waarom zou Psv blessurevrij moeten blijven om kampioen te worden?

17 september 2021 om 12:07

@-PSV-, moet ik dat nog uitleggen? Kijk hoe belangrijk een Madueke in vorm was? Als hij uit vorm is, zoals nu een beetje, of geblesseerd raakt zie je toch gelijk een PSV dat veel minder goed is? Laat staan als ook Gotze wegvalt. Dan lever je direct veel automatismen en kwaliteit in. Dan is de kans bij PSV veel groter dat dit puntverlies oplevert dan wanneer Ajax pak hem beet Tadic en Antony mist. Dan zetten we er gewoon spelers als Berghuis, Neres, Daramy of Kudus voor in de plaats en gaat het redelijk door.

17 september 2021 om 15:01

@Adzevedo, ook de bank veert mee in de ups- en downs bij PSV. Als die spelers steevast dit niveau zouden aantikken, waren het in het verleden/nu al basisspelers geweest.. Al is Propper wel een versterking in de breedte, kan ik Vinicius niet goed inschatten, lijkt Vertessen zich te ontwikkelen en heeft Teze het grote manco dat hij zichzelf als back ziet. En ondanks dat het in de breedte beter lijkt, is het verschil tussen de bepalende spelers en hun vervangers nog steeds veel groter dan bij ons. Uiteindelijk gaat het PSV opbreken in de titelstrijd, tenzij Ajax verzaakt én PSV grotendeels gevrijwaard blijft van lange blessures of flinke terugval in vorm.

17 september 2021 om 08:54

Ben het hier helemaal mee eens. Niks aan toetevoegen. Het slaat echt helemaal nergens op wat hier allemaal gebeurd

Ik als Psv'er vind Ajax een echte Champions League ploeg. Ze laten daar structureel de laatste jaren goede dingen zien. Bij PSV lijkt het wel of ze nog de schroom hebben en een beetje opkeken tegen met alle respect Benfica. Ajax heeft dat niet veel meer lef en branje. In Nederland gaat wel spannend worden maar internationaal gezien kan PSV zich echt niet meten met Ajax.

17 september 2021 om 02:25

Klazebrotchen, wat een prima analyse van je en eerlijk ook. Ik ben zelf geen fan van Ajax noch PSV, alhoewel ik wel kan genieten van ten Hags Ajax, (die man krijgt echt veel te weinig krediet in NL) en dit seizoen zeker ook van PSV. Ben persoonlijk van mening dat de aller talentvolste speler bij de brabantse club speelt :Gakpo. Echt zo verschrikkelijk goed, heerlijk. Die gaat t verder komen dan allee geprezen mannetjes bij Ajax, let maar op, alhoewel ik Gravenbergh ook echt giga vind.

Ik vind dat Ajax tov Psv kwalitatief betere spelers heeft. PSV is er dit jaar zeker op vooruit gegaan en ze zullen meedoen om de titel. Europees is Ajax echter beter en verder omdat ze een hoger niveau aan kunnen tikken dan Psv. Ajax heeft een veel bredere selectie . Zelfs internationals die op de bank zitten. Wanneer bij Psv een Götze, Madueke, Zahavi,of Gakpo wegvallen door een blessure kan Psv niet meer meekomen. Bij Ajax is alles dubbel of drie dubbel bezet. Dus wat mij betreft is het gat naar Ajax nog lang niet gedicht.

Gelukkig wordt Ajax goed op hun plek gezet in Nederland. We moeten hier natuurlijk niet gaan denken dat Ajax een goede prestatie heeft neergezet. Vooraf werd er gewaarschuwd voor Sporting. Het zou een geslepen, Portugese ploeg zijn die het ons heel moeilijk ging maken. Het was de kampioen van Portugal en ze waren beter dan Benfica en Porto, terwijl we het enkele jaren geleden al lastig hadden tegen Benfica. Uit een gelijkspel, dat zou een prima tot goed resultaat zijn. Nou, Ajax heeft die "moeilijke" uitwedstrijd met ruime cijfers en overtuigend voetbal gewonnen en dan verwacht je toch wel dat de media positief is, maar niks lijkt minder waar... Heel vreemd... En PSV speelt thuis gelijk tegen een subtopper uit Spanje en het is een goede prestatie, vergelijkbaar als die van Ajax. En PSV is dus ook in Europees verband dichter naar Ajax gekropen. Nou, schiet mij maar lek. Als PSV iets moois wil neerzetten in Europa dit jaar, en daar hebben ze zeker de spelers voor, moeten ze dit soort thuiswedstrijden wel winnen. Anders speel je de hele groepsfase leuk mee en sta je uiteindelijk met lege handen. Maar dat besef lijkt bij PSV/in de media niet echt te leven.. Ajax staat nog steeds boven PSV in Europa. Waar PSV niet door kwam tegen Benfica (de nummer 3 van Portugal) winnen wij met overtuigende cijfers een uitwedstrijd van Sporting. Ajax is internationaal stabieler, meer ervaren en kan tegen betere tegenstanders hoger pieken. Wij staan niet voor niets een stuk hoger op de UEFA- ranglijst voor clubs. Dat komt door prestaties van de afgelopen jaren en die ervaring is belangrijk. Dat geven ze in Portugal ook op als reden voor de grote overmacht waarmee Ajax van Sporting won. Als PSV echt zo goed is als men zegt, hadden ze ook van Benfica kunnen winnen (verschil in het veld was minimaal) en vandaag thuis ook gewonnen. PSV mist echter nog net die ervaring, geslepenheid om dat soort wedstrijden over de streep te trekken. En dat is logisch, geen schande, moet groeien. Ik ben er ook van overtuigd dat PSV op de goede weg is, maar ze zijn er nog niet. En ook in de Eredivisie gaat het verschil ik geslepenheid, kwaliteit en de breedte van de selectie waarschijnlijk het verschil maken in het voordeel van Ajax. PSV is erg afhankelijk van Gakpo en Madueke, maar die gaan waarschijnlijk nog mindere periodes kennen. Gotze en Van Ginkel zijn bepalend, maar blessuregevoelig. Op rechtsback is nog geen goede speler opgestaan en Ramalho en Drommel moeten zich ook nog bewijzen voor PSV over een heel seizoen. Bij Ajax zijn de meeste posities dubbel of driedubbel bezet met zeer goede spelers. Spelers die je zo in kan laten vallen en waarbij het niveau nagenoeg gelijk blijft of net iets minder wordt. Wij hebben alleen de positie van keeper als zwakke plek, maar nationaal verwacht ik daarmee nagenoeg geen problemen. In Europees verband wel. Hoe dan ook, wordt weer een leuk jaar.

17 september 2021 om 07:50

Resultaat van Ajax is natuurlijk veel beter,daarvoor de credits. Ik denk ook dat Sociedad beter is dan Sporting momenteel. Wat er vorig seizoen gebeurd is ,is niet relevant. Sociedad staat 3e in Spanje, Sporting in Portugal. Verder staat je post vol Ajaxverheerlijking. Je noemt de sterke punten van Ajax en de zwakke van PSV. Zo dik kan ik ze ook wel schillen. 24 oktober is er weer een meetpunt. De laatste was duidelijk voor PSV.

17 september 2021 om 07:57

Haha, ik noem toch ook de zwakke punten van Ajax? Ik noem de kwaliteit van onze keepers. Dat wij qua selectie minder zwaktes hebben, is verder juist het hele punt...

17 september 2021 om 08:25

Toekomst, excuses. Had er over heen gelezen. Laten we verder afwachten hoe t seizoen verlopen gaat. Vind de wedstrijden Europees verder geen echt vergelijkpunt. Ik vind de overwinning van Ajax fantastisch, mooi die Portugezen verslagen. Maar kan die wedstrijd wel relativeren. Denk dat 1-5 een vrij a typische uitslag is die niet vaak voor zal komen tegen SP. Ajax had t scoreverloop aan zn kant en vrijwel elke kans was raak. Dat had PSV in de JC schaal. Eerste 2 kansen zaten gelijk, wat ook tot een a typische 0-4 leidde. Dat komt echt eens per 20 keer voor ofzo. Laten we blij zijn met deze Europese week. Niet verloren en perspectief op meer. Veel meer.

17 september 2021 om 12:16

Ben ik echt helemaal met jou eens. Helemaal. De uitslag was veel groter dan ik had verwacht. De overwinning had ik wel verwacht, maar dan is het ook geen zekerheidje dat het lukt. Het scoreverloop zat inderdaad mee en ook qua afwerking van kansen was er weinig te klagen. Wel over de scheidsrechter die, voor mijn gevoel slecht en tegen Ajax floot, maar gezien mijn Ajax-bril was het misschien gewoon slecht (dus ook voor Sporting). En voor de duidelijkheid, ik hoop ook dat PSV in Europa succesvol is en sterker is. Misschien kwam dat deel anders over, maar zelf vind ik dat je (voor alles) de lat hoger moet leggen en kritisch moet zijn op jezelf. In Europees verband ben ik voor PSV, dus ben ik ook op die manier kritisch over PSV. En in de Eredivisie denk ik wel dat Ajax het, in ieder geval aan zijn stand, verplicht is om kampioen te worden. Gezien onze selectie en uitgaven zou alles minder dan het kampioenschap een mislukking zijn. Ik ben dus ook erg kritisch over mijn club/daar stel ik ook hoge eisen aan. Als PSV kampioen wordt, geef ik ze daarvoor alle credits.

17 september 2021 om 13:11

Heb t idee dat Ajax meer lef heeft Europees. Zelfverzekerder. Net of PSV tegen Sociedad en Benfica niet durfde te winnen. Terwijl het wel kon. Fijn weekend alvast,we komen elkaar nog wel tegen digitaal vermoed ik😃

17 september 2021 om 15:03

@Sir Paul, mijn weekend is al lang en breed begonnen. Zit lekker op een Grieks terras met koude rakkers haha. Maar jij ook alvast een goed weekend gewenst en natuurlijk tot de volgende keer 👌

Lastig te vergelijken. Positiespel van Ajax is wat beter dan van PSV. Denk wel dat Sociedad beter dan Sporting was deze week. Kende ook veel meer namen van de Spanjaarden maar dat zegt niet altijd wat.

Wat een oeverloos gezwam. Ik mis (als psv-er zijnde) een reactie niet gezien vanuit de roze bril. Al die onzin vergelijkingen.
Ajax speelde gewoon een hele goede pot. En het is zeker makkelijker voetballen als je snel de 0-1 maakt.
In de competitie staat Psv boven Ajax. Maar Europees gezien staat Ajax nog een heel stuk (helaas) boven psv. Zij denderen door naar 0-2 en psv geeft 2 goals cadeau door dramatisch verdedigen.
Laten we nu gewoon hopen op een spannende 2-strijd in de competitie (met psv op 1 natuurlijk 😇) en een mooi Europees seizoen waarbij psv en Ajax veel punten binnenhalen voor NL zodat we komend seizoen 2 ploegen in de CL hebben.

Wat een gelul om niks. Sporting was niet best en Ajax straft dat af. Misschien had Ajax gister van Sociedad gister wel verloren. Op een goede dag wint Feyenoord ook van Atletico Madrid.
Laten we vooral blij zijn dat alle Nederlandse clubs dit jaar nog actief zijn en punten pakken.

17 september 2021 om 10:13

Echt he, waarom nou meteen die vergelijkingen willen maken? Die Perez begin ik wel erg vermoeiend te vinden. Weinig inhoudelijk en veel conclusies trekken of juist conclusies van anderen gewoon betwisten omdat dat edgy is.

Sporting nu nr 4 in Portugal, Sociedad nr 4 in Spanje. Klein verschilletje dat de prutsanaliste niet is opgevallen. Benfica staat bovenaan.

17 september 2021 om 08:18

Beide clubs staan 3e Rene. Verder begrijp ik je punt.

Ajax speelde natuurlijk een prima partij maar Haller kreeg meer ruimte dan tegen pak 'm beet Fortuna. Dat ging helemaal nergens over.

PSV - Gala 5 -1. Was ook in de CL dit jaar. Wat is nu het punt van die Ajacied?

17 september 2021 om 09:05

Die wedstrijd was natuurlijk geen CL-wedstrijd. Een voorronde wedstrijd om te proberen de CL te halen. De hymne wordt bijvoorbeeld dan ook nog niet gespeld. Maar om met jouw vraag te eindigen: uitslagen met elkaar vergelijken brengt je natuurlijk helemaal niets. Een competitie wordt gespeeld over 34 wedstrijden. Niet alleen de onderlinge wedstrijden zijn dan maatgevend. Daarnaast spreek ik de hoop uit dat beide clubs zich goed staande weten te houden binnen de CL en EL.

Ik denk dat er nog wel degelijk een groot verschil zit tussen Ajax en PSV: het verschil in internationaal presteren. Dat heeft veel en veel meer invloed dan men denkt. Zoals het er nu uitziet heeft Ajax een hele grote kans om door te komen in de CL, terwijl PSV de eerste plaats in hun poule lijken te kunnen vergeten. Dat betekent dat Ajax op een hoger niveau blijft spelen en dat naarmate het seizoen vordert het ook zal laten zien.

Jee wat een onzin vergelijking zeg, we vergelijken dus 2 Nederlandse ploegen, beide met de voorkeur voor een andere speelstijl met 1 Portugese ploeg en 1 Spaanse ploeg, ook beide met een andere speelstijl. Die ook nog eens in verschillende Europese toernooien spelen.
Met 22 spelers per wedstrijd waarvan iedere speler andere kwaliteiten heeft en een andere vorm van de dag.
En laten we dat dan eens tegen elkaar afzetten om vervolgens het niveau tussen Ajax en PSV te vergelijken.

Als we zo gaan beginnen dan kunnen ze in Portugal ook het niveau verschil gaan vergelijken tussen Porto en Sporting op basis van hun wedstrijden tegen Atletico en Ajax.

Kunnen we niet gewoon zeggen dat beide een goed resultaat gehaald hebben Europees en dat het zonde is dat PSV niet heeft gewonnen van Sociedad?

Het seizoen is nog erg pril dus er valt nog weinig te zeggen hoe beide clubs er daadwerkelijk voor staan. In Eindhoven zullen ze graag memoreren over de JC schaal en in Amsterdam over de 1-5 in Portugal. Ik denk dat voor beide clubs uitschieters zijn. Timber, Antony, Tadic, Klaassen en Berghuis zullen de bepalende factoren bij Ajax zijn. En bij Psv geldt dat voor Ramalho, Gotze, Gakpo en Madueke. En hoe fit blijft Van Ginkel ? Eén ding is zeker, bij beide clubs zijn de keepers de zwakke broeders !

Mwene scharen onder ‘ervaren spelers…’ dan heb je weinig achtergrondkennis Perez. Mwene heeft nauwelijks ervaring op t hoogste niveau, speelde het grootste deel van zijn carrière in de 2. Bundesliga; voor een 27-jarige is zijn wedstrijd aantal gering. Mwene is dan ook gehaald voor zijn inzetbaarheid als links- en rechtsback.

En dan beweren dat Ramalho minder kwaliteit heeft dan ervaren spelers bij Ajax? Kom op zeg! Zelfs objectief kun je toch zien dat de Eredivisie niet zo’n complete kwaliteitsverdediger heeft gezien sinds Mathijs de Ligt?

17 september 2021 om 11:13

Timber? ben wel met je eens dat Ramalho een verrijking is voor Psv met zijn ervaring ook. Soort van Blind aankoop, ervaring, slim, goede voetballer.

17 september 2021 om 12:20

Haha Gomes, jij bent fan van Ramalho 👌 En groot gelijk gezien zijn wedstrijden tot nu toe. Hopelijk trekt hij die lijn door. Ik ben benieuwd. Het enige dat ik mij afvraag is waarom, als hij echt zo ontzettend goed en stabiel is, andere grotere clubs hem dan niet hadden opgepikt..

Het grootste verschil tussen Ajax en PSV op dit moment is de breedte van de selectie en de keeper. Ik ben oprecht blij als Onana weer onder de lat staat. Al die perikelen interesseren mij wat dat betreft niet omdat ik Steek en Pasveer enkel zie als noodoplossing (tweede en derde doelman).
Zo'n goal als Ajax tegen krijgt, wordt je niet goed van. Sporting had tot dat moment geen kans gehad en opeens kregen ze geloof. Als Pasveer leunend tegen de paal was gaan staan, had hij die bal gehad.
Drommel pakt gewoon een punt voor PSV na die dramatische terugkopbal van Boscagli in de slotminuten.

Real Sociedad heeft gewoon een hogere transfer waarde als Ajax.

Maar ik denk dat psv tegen dit niveau op de counter moet spelen. Net zoals tegen Ajax.

Op zich wel te verwachten toch? Ajax was totaal niet fit tijdens de supercup (topclub onwaardig dat je zo een prijs laat lopen, maar dat is een andere discussie) en PSV was topfit omdat ze al paar belangrijke wedstrijden in de benen hadden.
Het verschil blijft gewoon de begroting, Ajax kan veel meer spelers halen en schroomt niet om voor 50 miljoen aan rechtsbuitens in de selectie (en dus ook op de bank) te hebben, waar PSV dat niet kan. Verschil in kwaliteit van eerste 11 en ook de breedte is daarmee gemaakt.

17 september 2021 om 11:14

Totaal oneens met Ajax was niet fit.
Ajax speelde werkelijk fantastisch tot de rode kaart. Als psv'er schrok ik. Alleen psv wist uiteindelijk te scoren. Dat liet Ajax na.

Er zit ook bijna een verschil van 200 miljoen aan marktwaarde tussen de selecties van Sporting en Real Sociedad.

In het voordeel van Sociedad. Dus van beide teams is dit gewoon een goede prestatie.

Appels met peren vergelijken. En de ene wedstrijd is de andere niet. Ajax speelt zeer ondermaats tegen PEC Zwolle en FC Twente, ook nog eens onnodig en pijnlijk twee puntenverlies, en excelleert tegen Sporting. PSV heeft nationaal nog geen steek laten vallen en zal - net als Ajax - in de competitie weinig punten verspelen. Europees is er wel een verschil. PSV vliegt er in de play-offs CL uit tegen Benfica, uit verloren, thuis gelijk. En speelt in de Europa League thuis gelijk tegen Real Sociedad. De eerste conclusie die je kunt trekken is dat Ajax in Europees opzicht (ietsje?) verder is dan PSV. Waar dat in zit is niet altijd makkelijk uit te leggen, al zijn er wel een paar indicatoren. Tegen Benfica thuis faalde de voorhoede en gisteravond de defensie. Dat zijn de naakte feiten, en cruciaal. Ook het wisselbeleid van Schmidt getuigt niet altijd van voetbalgogme. Sommige trainers willen op de een of andere manier toch even laten zien dat ze tactisch iets geniaals kunnen bedenken. Ik zou zeggen, laat dat. Zowel thuis tegen Benfica als Real Sociedad onbegrijpelijke aanvallende wissels. Het kan zo maar zijn dat dat je de kop heeft gekost, al is dat nooit te bewijzen. Nog een opmerking tot slot over de veel geprezen Ramalho. Ik zat me tot gisteravond af te vragen waarom deze jongen niet in de Europese top speelt. Was tot dan uitstekend bezig. Maar gisteravond betrokken bij de twee tegendoelpunten. Is hij onder echte druk dan toch kwetsbaar, of is dit een eenmalig incident?

17 september 2021 om 11:37

@pinko dat is mijn gevoel he maar weet je waar het denk ik aan ligt.Het verschil met competitie en Europees.Ik denk dat de beleving en er moeten staan Europees Ajax gewoon een extra boost geeft want valt mij op dat ajax heel vaak aardig tot goed Europees speelt

17 september 2021 om 12:22

Klopt, wij hebben een selectie die te goed is voor de Eredivisie en eigenlijk uitkijkt naar elk Eurooese duel of topduel in Nederland. Spelers als Tadic, Blind, Tagliafico, Klaassen, Haller, Berghuis raken echt niet gemotiveerd van een Emmen uit. Dat is echt niet de reden dat ze (nog) bij Ajax spelen.

17 september 2021 om 12:39

Precies de spelers van ajax staan te popelen om die wedstrijden te spelen, tuurlijk zullen ze minder gemotiveerd zijn als ze tegen een Emmen moeten maar dat winnen ze ook op 60%.
Ik denk echt dat dit de reden is, motivatie, intensie, wil om te willen Europees

17 september 2021 om 13:08

Mitch, denk dat t ook een mentaliteitdingetje is. Waar PSV verkrampt niet durft te winnen van Benfica is er bij Ajax meer bravoure en vertrouwen internationaal. Maar goed,seizoen is net begonnen we gaan zien waar t eindigt.

17 september 2021 om 13:36

@sirpaul, volgens mij heeft Ajax de afgelopen jaren ook genoeg wedstrijden gehad waarbij ze uitgeschakeld zijn door ploegen die niet tot de echte top behoren. Je kunt je afvragen of de laatste wedstrijd een reëel beeld geeft van de internationale positie van Ajax.

17 september 2021 om 15:08

@Janssen, de laatste wedstrijd zegt niks. De Europese ranglijst voor clubs daarintegen wel. Dat gaat over een langere periode. En daar staat Ajax op de 19de plaats en dat is veel hoger. Ik denk dat het niet perse mentaliteit, maar vooral ervaring is waardoor Ajax beter presteert.

Ik noemde Ajax een CL ploeg en PSV heeft een EL ploeg.
Je ziet dat het gaat kraken nu de intensiteit omhoog gaat en dan lijken sterke spelers opeens stukken minder.
Zelf vind ik Klaassen altijd top totdat hij tegen de top speelt en zie je dat hij geen top is. Bij PSV zie je dat enkele spelers echt een hoog niveau kunnen aantikken, maar kraken zodra het erg intens wordt. Ramalho speelt niet voor niets voor Salzburg en nu voor PSV. Echt een prima speler tot dit niveau. Dit geldt ook voor Max en Mwene, v Ginkel en Zahavi.

17 september 2021 om 12:26

Denk goed verwoord. Bij sommige spelers ligt het piekniveau gewoon niet hoger dan misschien top Eredivisie/goed meespelen in de Europa League bij PSV. Ajax heeft meer spelers die op Champions League niveau mee kunnen, maar daar zitten ook weer spelers bij die gaan afhaken tegen de absolute top (Klaassen, Haller, misschien Alvarez, Gravenberch nog denk en Blind soms).

17 september 2021 om 13:33

Er zijn genoeg spelers waar dit piekniveau nog volop in ontwikkeling is, en waarbij dit komt door dit soort wedstrijden te spelen. Ajax heeft hierbij het voordeel dat zij meer wedstrijden op hoog niveau gespeeld hebben. Waarbij ik op blijf merken dat de tegenstand die ajax kreeg belabberd was, en het Ajax niet tegen zat. (zoal ik al eerder zei, een beetje PSV tegen Galatasary).

17 september 2021 om 15:11

Klopt wel grotendeels. Echter zie ik bij Ajax meer spelers die het niveau al aankunnen of hoger kunnen pieken dan bij PSV. Bij PSV zie ik slecht enkele spelers die bewezen hebben Champions League niveau aan te kunnen of waarvan ik verwacht dat ze dat op termijn kunnen doen, terwijl er bij Ajax redelijk wat rondlopen.

Vink heeft gelijk. Sociedad is gewoon een hele moeilijke ploeg om tegen te spelen met behoorlijk veel kwaliteit (internationals uit Spanje, Zweden, België) en veel ervaring (doen altijd mee voor de top 5 in la Liga)
Zij spelen ook totaal anders dan Sporting. Veel geslotener en met veel meer mensen achter de bal. Ik vond het een gelijk opgaande en spannende wedstrijd op behoorlijk hoog niveau van beide ploegen. Bij de wedstrijd van Ajax was er eigenlijk alleen maar 1 ploeg top: Ajax. Doet niets af aan het waanzinnige resultaat van Ajax.

Zullen we gewoon even afwachten hoe het seizoen gaat lopen.

Ik hoef als PSV’er ook niet per se 1 op 1 beter te zijn dan Ajax, als we maar beter zijn dan de andere 16. Zolang je stukken beter bent dan die andere 16, is de kans groot dat je kampioen wordt zo lang je zelf maar constant blijft presteren. De onderlinge wedstrijden zullen niet bepalen wie kampioen wordt (al is psv vaak wel erg sterk tegen Ajax en het theoretische verschil in praktijk helemaal niet zo groot).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2535
2.PSV215
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger104
R. GravenberchMiddenvelder101
S. BerghuisAanvaller102
S. HallerAanvaller106
D. TadićAanvaller104
J. TimberVerdediger91
E. ÁlvarezMiddenvelder92
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren