Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Belgen reageren op plannen BeNeLiga: ‘Ik denk dat Ajax te sterk is’

Laatste update:

Plannen rond een mogelijke BeNeLiga waarin zowel de beste Nederlandse als Belgische clubs meestrijden, steken met regelmaat de kop op. In Nederland zijn veel fans kritisch, maar hoe staan onze zuiderburen er eigenlijk tegenover? Verslaggever Kalum van Oudheusden ging de straat op in Brussel en peilde de stemming!

Bekijk de video hieronder of blijf op de hoogte en abonneer op ons YouTube-kanaal!


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.
Ben jij voorstander van de BeNeLiga?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Beneliga moeten we niet doen, dan kunnen de kleintjes nooit meer opboksen tegen de grote.
Ook dan wordt denk ik Ajax kampioen. Lekker zo houden aub

16 september 2021 om 13:56

Als je 't niveau omhoog wilt tillen en een serieuze competitie wilt worden, is het wel een goede stap. De vraag is, wil je de kleintjes opofferen voor een, ook financieel, aantrekkelijkere competitie.

16 september 2021 om 14:02

Ik zeker niet. Heb geen zin om naar een Heerenveen op het tweede niveau te kijken. Voor mijn cluppie de doodsteek. Voor PSV, Ajax en Club Brugge prima. De rest? Neeh....

16 september 2021 om 14:19

Waarom de doodsteek? Kijk in de premier Ligue, begroting van CP > 169Mil, Everton>212M Southamton>172M. Als de competitie sterker wordt, komen er meer sponsors meer kijkgeld en dus een grotere begroting voor je cluplie. Blijven we zo door modderen komen we nooit in de top 3 tussen Duitsland, Italie en Engeland

16 september 2021 om 14:31

@geizels. Daar komen we ook nooit meer tussen. Die landen hebben minimaal 3 keer zoveel inwoners. Dus structureel gaat dat nooit meer lukken.

16 september 2021 om 15:19

Ik denk ook dat ze het gewoon verkeerd op regelen. Beide competities werken met 18 ploegen, dus je speelt 17 wedstrijden.

Waarom spelen ze niet gewoon de eerste competitie helft tegen de eigen clubs 1x dus de eredivisie speelt 17 wedstrijden en de belgische speelt 17 wedstrijden.

vervolgens gaan de top 9 van Belgie en de top 9 van Nederland in een competitie en de onderste 9 van beide ook. Tel de punten bij elkaar op (zelfde als 34 wedstrijden spelen)

de top kwalificeert zich voor europese tickets en de onderste laag degradeerd.

je krijgt dus meer top wedstrijden, kunt je competitie beter verkopen voor tv, meer geld, meer sponsors vooral voor bedrijven die in beide landen zich vertegenwoordigen dus je komt er financieel gewoon beter af.

je begint dus nationaal en eindigt internationaal. toch lekker?

Je krijgt dus vanuit de eerste 17 wedstrijden gezien een Kampioen van Nederland, en een Kampioen van Belgie.

In de tweede seizoens helft krijg je dus een Lage Landen Kampioen en een Beker winnaar.

De beker zou je ook gewoon kunnen splitsen, je zou de eerste paar rondes nationaal kunnen houden om vervolgens later de 36 clubs uit belgie en nederland te laten instromen. zo filter je de amateur clubs er een beetje uit - zo krijg je dus dat de amateur clubs die stunten die gaan door en komen ook voor leuke wedstrijden te staan. Bedoel krijg je een keer Kozakken boys tegen Anderlecht of Achilles - Brugge. toch net zo mooi als Psv of Ajax?

bij de onderste 9 die in een soort van 2e divisie terecht komen, je telt alle punten uiteindelijk op na 34 wedstrijden, nationaal en beneliga en daar krijg je gewoon 4 degradatie kandidaten uit. de laagste Nederlandse clubs en de 2 laagste belgische clubs. simpel.

16 september 2021 om 15:37

Het probleem is alleen dat nu beide landen 5-6 teams Europa in sturen en als je de competities samenvoegt dit nog steeds maar 5-6-7 plekken zijn.niveau in competitie gaat wel omhoog waarschijnlijk alleen financieel laat je Europees dan wel heel veel geld liggen vergeleken met nu.

16 september 2021 om 15:44

daarom moeten ze ook alleen maar die 2e helft samen spelen om het niveau omhoog te krikken. de punten vervolgens optellen, helft 1 en helft 2 en dus gewoon tickets europa insturen.

verlies je niks

16 september 2021 om 16:03

@lanjouwer, ben er van overtuigd dat een Beneliga de doodsteek is voor Belgisch voetbal. Die verdwijnen in een moeras van subtop. Leuk zeg als je bijna nooit een Belgische kampioen krijgt in die competitie. Ja je krijgt meer status europees omdat je meer clubs afvaardigt die veel punten kunnen pakken, maar dat betekend in mijn optiek vooral meer inkomsten voor PSV en Ajax omdat zij de twee cl plekken inpikken.

16 september 2021 om 16:23

Financieel aantrekkelijkere competitie? Van het extra geld koopt Ajax niet eens een bankzitter bij wijze van spreken. Veel mensen kijken enkel naar het ideologische plaatje, maar als je even de rekensom maakt, offer je 28 tot 30 clubs op voor een bedrag dat nauwelijks impact heeft op de groei van een club. Ook had de UEFA al aangegeven dat de regels die gelden voor de competitie, ook dan gelden. Met andere woorden: Je hebt niet ineens het dubbele aantal plekken voor de CL, EL en Conference League.

16 september 2021 om 16:29

Maar je levert dan wel Europese plekken in maar de competitie wordt sterker en dus je teams meer tegenstand en daardoor worden de clubs beter en kunnen ze verder komen in Europa of wel met 2 teams in de CL spelen en dus kan dat de inkomsten compenseren. Je moet er alleen voor zorgen dat de teams die buiten de boot vallen en naar het 2de niveau gaan kwa inkomsten er ook op vooruit gaan ten opzichte van nu. Anders is dat niet interessant voor die clubs en gaat het nooit gebeuren.

16 september 2021 om 17:54

@justinmorris

"aar komen we ook nooit meer tussen. Die landen hebben minimaal 3 keer zoveel inwoners. Dus structureel gaat dat nooit meer lukken."

Mar je hoeft ook niet te concurreren met de Engelse, Spaanse, Duitse competitie.

Je gaat met Bene liga concurrentie aan met Portugal en Frankrijk en heel misschien Italie. Je houdt rijke landen als Rusland en Oekraine achter je.

16 september 2021 om 18:57

Zoals nu al gebeurd bedoel je met NL? Als andere NL cubs een beetje hun best doen gebeurd dat al daar heb je België niet voor nodig.

17 september 2021 om 09:23

Ja. Anders blijft het aanmodderen.

17 september 2021 om 10:20

@Jeronsaik, leuk idee, eerst halve competitie in eigen land, maar dat is natuurlijk ook schreef. Zonder de discussie aan te gaan over welke competitie sterker is, er zal altijd wel een verschil zijn. En de topclubs die in de meest sterke competitie spelen, hebben dus meer kans om punten te verspelen. Stel dat de Belgische competitie sterker is, dan kan het zomaar zo zijn dat hun top 9 overall minder punten haalt dan de Nederlandse top 9. En dan begin je met een oneerlijk verschil aan het tweede deel. Wel leuk verzonnen trouwens, vind het wel echt een creatieve suggestie.

17 september 2021 om 10:33

@Ryan, als we de punten van de Belgische en Nederlandse competitie mogen optellen, zijn we het derde Europese voetballand/competitie. Dat geeft recht op 4 plaatsen in de Champions League, waarvan 3 volgens mij rechtstreeks. Ook krijgen we 2 Europa League tickets en 1 plek voor de Conference League. Dat is toch prima? In de Champions League is het meeste geld te verdienen en daar hebben er dan minimaal 3 clubs in. Dat is toch heel mooi? En die clubs zullen gaan rouleren, dus waarschijnlijk spelen ongeveer 6 clubs minimaal 1x in de 3 jaar Champions League. Dat is beter dan nooit of 3 jaar Europa League. Kortom, het zit wel goed met de inkomsten uit Europees voetbal denk. We hebben dan 7 tickets te verdelen over 18 clubs.

17 september 2021 om 12:26

@De toekomst, hoe kom je erbij dat we de punten mogen optellen? Ik heb juist begrepen dat als er een BeNeLiga zou komen, beide landen Europese plaatsen moeten inleveren.

17 september 2021 om 12:29

@Kyle66, het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten? Als we beiden punten optellen, hebben we recht op 7 Europese tickets in totaal. Nu hebben we er in Nederland alleen al 5 als ik het goed heb. In België is het denk vergelijkbaar. Dus als we die punten bij elkaar optellen, hebben we inderdaad minder Europese tickets dan de competities los van elkaar samen zouden hebben.

17 september 2021 om 12:31

Niets doen is op termijn ook de doodsteek. De talenten van Heerenveen zijn er niet meer. Ook Veerman komt nu zelfs niet meer naar AZ. Heerenveen zakt steeds verder weg qua niveau, en dat gebeurt met de hele Eredivisie.

17 september 2021 om 13:04

Interessant voorstel! Maar zou dit niet oneerlijk thuis/uit voordeel geven?

17 september 2021 om 13:36

tja de vraag is ga jij zitten kijken naar Utrecht Gent? Ik zie liever Utrecht Sparta hoor. Maar goed dat is mijn mening. Een 'BeNebeker' waar die man het over heeft vind ik wel een goed idee trouwens, dat lijkt me wel wat.

17 september 2021 om 23:55

Ach alles went toch? Ik kijk enkel de wedstrijden van mijn clubje ADO en van elke clubs waarvoor ik sympathie voel, maar je moet me echt betalen om me PEC Zwolle - Groningen te laten zien. Snap dan ook niet waarom
je als Ajacied of Utrecht Sparta of Utrecht Mechelen zou kijken.

18 september 2021 om 01:20

@De Toekomst. Punten optellen is onzin. Want de punten zijn een gemiddelde van het aantal clubs. Het enige juiste als we nu samen zouden gaan met België is dus de punten van ons keer het aantal clubs dat gemiddeld mee doen in die 5 jaar (rond de 4/5) en ook van België (3/4/5) en dan delen door het totaal aantal gemiddeld aantal clubs. Oftewel, de gezamenlijk coëfficiënt zou dan dan een gewogen gemiddelde worden, dus lager dan die van NL en hoger dan die van België. Bij elkaar optellen slaat echt nergens op.

@MrKrillin. Okee eens, de top 4 is uit het zicht. Maar Frankrijk en Portugal gaan wij als NL al de strijd mee aan. Wat is dan ons voordeel? We krijgen sowieso minder tickets gezamenlijk dan de som van België en Nederland nu (9 tickets). Dan stuur je wel sterkere clubs, maar 9 tickets is 2 meer dan de top 4 competities mogen (7). Als we Portugal en Frankrijk structureel achter ons laten hebben we 1 ticket extra (praktisch een CL plek, als we de ronde die je eerder moet beginnen in de EL en ECL wegdenkt) die we delen met heel België. Wat is ons voordeel nogmaals?

16 september 2021 om 14:15

En dan alle CLplaatsen van beide landen moeten opofferen omdat het door de Uefa als 1 competitie gezien gaat worden.

16 september 2021 om 14:54

@Raaijke,

Dat is in de praktijk, als ik niet mis zit, niet het geval. Beide landen zouden graag onafhankelijk hun plaatsen willen houden, ondanks de gezamenlijke competities.

16 september 2021 om 16:26

De UEFA heeft al laten weten dat dat niet gaat gebeuren. De huidige regels zijn dan gewoon van toepassing op de competitie. Je krijgt dus niet ineens de dubbele bezetting, maar het wordt wel veel moeilijker om die plaatsen te pakken.

16 september 2021 om 17:10

@sirius,

Dat vind ik dan wel apart. Die plaatsen zijn nu ook al vergeven zou je zeggen.

16 september 2021 om 17:55

@raaj

"en dan alle Clplaatsen van beide landen moeten opofferen omdat het door de Uefa als 1 competitie gezien gaat worden."

Maar als je ermee Fankrijk en Portugal voorbij kan komen (en heel misschien Italie) dan heb je wel 2 vaste plekken en 1 voorronde. Pak je Italie dan 4.

16 september 2021 om 15:04

De voordelen:

1. Meer geld voor elke club.
2. Clubs raken zo in 1x in de zwarte cijfers. (Wie dat nog niet zijn)
3. Je kan betere spelers aantrekken.
4. Betere sponsor deals.
5. Voor een Sjeik of een Miljardair zijn sommige clubs in trek. Nog meer geld.
6. Het wordt veel moeilijker om kampioen te worden.
7. De 2e liga wordt zo ook alleen maar sterker. Je wilt maar al te graag promoveren....🤪🤪🤪

Zie het zo...In Engeland is de start premie 80 Mil. Pond voor elke club. De TV gelden liggen ook erg dicht bij elkaar. 1,9 procent meer voor de nummer 1 tegenover de nummer 20.
Dan heb je nog de Beneliga beker en je behoud je eigen beker als bijv. de community Shield in Engeland.

Kan iemand mij de Nadelen vertellen, want die zie ik niet.🙈

16 september 2021 om 15:10

Elke club op het huidige tweede niveau kan er dan gewoon mee ophouden want promoveren wordt dan schier onmogelijk. Het is letterlijk alleen goed voor de grote clubs, want zelfs een Heerenveen of Groningen wordt dan een degradatiekandidaat.

16 september 2021 om 15:42

Maar als resultaat van een fusie van de twee landen krijg je toch ook sterkere tweede, derde, vierde, etc. divisies? In plaats van een tweede divisie met bijvoorbeeld Top Oss heb je dan een tweede divisie met clubs als Groningen, Zulte Waregem en Heerenveen. Niet dat een Top Oss dan er mee op hoeft te houden, want die zullen dan belanden in een derde of vierde divisie.

Ik vind het zelf een heel leuk idee, maar goed, ik snap ook heel goed de kant van clubs als Groningen die niet graag zien dat hun club mag beginnen in een niveau lager. Daarnaast is er ook nooit echt een uitgewerkt concept gepresenteerd van hoe een Beneliga er nou uit zou gaan zien. Misschien zal het helemaal geen promotie of degradatie hebben. In dat geval ben ik er ook op tegen.

Overigens denk ik niet dat een Beneliga ineens veel geld zal gaan binnen halen tov de huidige Eredivisie of de Jupiler League. Ik denk niet dat er ineens allerlei tv zenders miljarden gaan bieden zoals ze dat doen voor een Spaanse of Engelse competitie.

16 september 2021 om 16:31

Ik denk het niet. Heel veel clubs gaan gewoon failliet als ze daar lang moeten spelen door een gebrek aan interesse, sponsoren en tv-gelden. Want laten we eerlijk zijn, welke tweede klasse is nu echt sterk? De championship misschien en dat is een competitie met gigantische tv-gelden. En de league one en two zijn ook echt geen sterke en interessante competities. En dan houdt het gewoon op met top Oss, want die overleven meerdere jaren op een derde niveau helemaal niet.

16 september 2021 om 16:31

Je ziet ze niet omdat je de rekensom niet maakt en wellicht niet begrijpt welke impact dit heeft op 90 procent van de clubs. Voor de Nederlandse subtop en alles daaronder is het de doodsteek om op een tweede niveau te acteren. Voor AZ of Feyenoord bij wijze van spreken kan(!) het de doodsteek zijn om te moeten vechten voor plaats 10, voor PSV kan het de doodsteek zijn omdat het moet vechten voor Europa League voetbal als de club in een slechte fase zit en zo kan ik wel doorgaan. Zo kan ik eigenlijk elk van de 7 punten wel ontkrachten, want het is niet moeilijk. Je moet geen beweringen doen op basis van aannames en relativiteit, maar cijfers en feiten zoals ze nu zijn. Dan krijg je een veel realistischer beeld. Een Beneliga is totaal niet interessant voor 90 procent van de clubs en tevens blufpoker voor de overige 10 procent.

16 september 2021 om 16:41

De nadelen:

1. Er wordt al sinds 1888 gespeeld om het Nederlands kampioenschap. Dat is nogal een traditie om overboord te gooien voor een gekunstelde competitie.
2. Voor onze topclubs wordt de kans om kampioen te worden op de CL te halen kleiner, voor de subtoppers wordt de kans om überhaupt Europees te spelen kleiner.
3. Aanzienlijk meer reistijd voor supporters.
4. Anderlecht en Club Brugge zijn natuurlijk mooie tegenstanders, maar ik zie PSV echt niet liever tegen Oostende, Genk of Mechelen spelen dan tegen Heerenveen, Groningen of Willem Ii.
5. De Beneliga zou echt een ramp zijn voor de middenmoters die net de boot missen.

16 september 2021 om 17:57

@micoli

"overigens denk ik niet dat een Beneliga ineens veel geld zal gaan binnen halen tov de huidige Eredivisie of de Jupiler League. Ik denk niet dat er ineens allerlei tv zenders miljarden gaan bieden zoals ze dat doen voor een Spaanse of Engelse competitie.'

Er was wel een groot bureau die berekeningen had gemaakt en Bene liga zou honderden miljoenne extra opleveren.

16 september 2021 om 17:59

@cabbin

De nadelen wegen toch niet op tegen de voordelen?

Bepaalde clubs gaan sowieso wel opvallen. Sommige clubs zijn zo klein die kunnen nu al amper. Nu krijg je clubs als RKC, Go Ahead of Excelsior die promoveren maar eigenlijk niets toevoegen.

Sportief hebben de clubs er niet veel aan. Dan heb ik niet over Ajax of PSV, maar clubs als Utrecht. Die kunnen beter strijden tegen Genk dan een RKC. Daar worden beide beter van.

17 september 2021 om 10:56

Mrkrillin misschien voegen clubs als RKC, GAE of Excelsior voor jou niets toe maar dat kan voor andere liefhebbers anders zijn. Ik vind het nl. mooi om GAE weer terug te zien, heb er complete hekel aan als ze tegen ons spelen want beladen, maar toch mooi om weer zo'n affiche er als Twente supporter erbij te hebben. Dat zullen anderen met RKC en Excelsior hebben. Qua niveau waag ik het ook te betwijfelen of ze niets toevoegen, een GAE kan vooral thuis bijv. zeker wel een reuzendoder zijn/worden. Daar gaat ook Ajax niet graag naar toe lijkt me.

Mijn punt is eigenlijk dat bij het samenvoegen van de Belgische en Nederlandse competitie voor mij de charme eraf gaat, het regionale derbygevoel. Natuurlijk betaalt charme de rekening niet, dat besef ik. Maar ik vraag me af of de voordelen van samenvoegen (en die zijn er onmiskenbaar ook) opwegen tegen de nadelen zoals het compleet kapotmaken van middenmoot en de rest in beide landen. Want dat gaat gebeuren.

17 september 2021 om 09:32

PSV is dit jaar favoriet, dus snap het weer niet.

17 september 2021 om 12:06

Wat snap je niet? Dat ze in België PSV geen bijzondere club vinden?

Leuk karakter, die foto bovenaan.

16 september 2021 om 14:20

Eigenlijk de enige reden waarom ik de video heb afgespeeld.

17 september 2021 om 10:24

enige nadeel als je er dan niet bij nadenkt dat het belgen zijn en het begint te praten een accent heeft. en als ze dan begint te praten klinkt het niet. maar dat maar mijn mening. niet allemaal tegelijk over mij heenvallen

17 september 2021 om 13:05

Ik zou eerder over je uitspraken heen vallen omdat het in zulk abominabel Nederlands is geschreven.

Dan zou het op dit moment gaan tussen PSV, Ajax en Club Brugge denk ik.

16 september 2021 om 14:03

Idd Club Brugge moeten we ook niet onderschatten, heerlijke ploeg is het.

17 september 2021 om 08:28

Psv heeft wel een voordeel want het lijkt wel of de belgen Psv niet kennen 😅

Een iemand zei benebeker..om eerlijk te zijn, daar voel ik wel wat voor. Roep ik al een tijdje ook. Je kan dan ook een soort test run doen hoe dat leeft bij de supporters. Organisatorisch kan je ook t een en ander inkaart brengen. Doemadiema

16 september 2021 om 14:12

Daar ben ik het helemaal mee eens! Ik voel ook wel echt wat voor de BeNe-liga, maar begrijp eigenlijk ook alle bezwaren van de tegenstanders. Zo'n beker is wel echt een leuk concept doordat je dan ook echt wel veel meer tegenstand hebt! Dan kan je op basis van die ervaringen kijken of het op termijn iets kan zijn, zo'n BeNe-liga.

16 september 2021 om 14:34

Ja BeNe-beker lijkt mij ook heel leuk. Jammer dat het dan in 1 wedstrijd afgelopen kan zijn, dus misschien in een opzet van een KO-fase met 2 wedstrijden (1 uit, 1 thuis). En een ideale testcase voor eventuele verdere stappen. Al blijf ik principieel tegen een gezamenlijke competitie.

Bij een gezamenlijke competitie gaan we echt nooit 9 Europese tickets krijgen. Sowieso valt er dan al 1 weg doordat we maar 1 bekerwinnaar hebben.

16 september 2021 om 16:15

Moet je dat überhaupt willen, 9 plekken? En daar kom je met de Conference League misschien wel nog aan ook. Hoe dan ook, de nationale competitie is dan al zoveel sterker dat alleen zou voor veel clubs al mooi moeten zijn. Ook voor clubs als Utrecht, Heerenveen, Vitesse, Groningen is het toch veel mooier om tegen clubs als Anderlecht en Club Brugge te spelen dan tegen Emmen of VVV? Ik zie dit als iets dat voor verreweg de meeste clubs meer voordelen dan nadelen oplevert.

16 september 2021 om 18:01

@De Toemost

"ook voor clubs als Utrecht, Heerenveen, Vitesse, Groningen is het toch veel mooier om tegen clubs als Anderlecht en Club Brugge te spelen dan tegen Emmen of VVV? "

Niet alleen mooier maar ook beter. Clubs worden sterker en een Utrecht gaat dan hopelijk niet meer snel naief af tegen amateurs uit Luxemburg.

Die clubs spelen ander soort voetbal. Sterker.

17 september 2021 om 10:37

Helemaal mee eens. En ik begrijp dat een club als Utrecht ook bang is dat het eens degradeert, maar ook dat heeft zijn charme. Voetbal is emotie. Winnen en verliezen, pieken en dalen. Als je eens een keer degradeert, heb je ook weer de ontlading van het promoveren. Je hebt dan ook het plezier van een heel seizoen winnen en goed voetbal.

16 september 2021 om 14:19

Als ze nou een bene/benelux beker organiseren en zorgen dat ze een mooi prijzengeld hebben. Je moet met een grotere afzetmarkt toch wel wat binnen kunnen halen en ook wel interesant voor sponsors lijkt mij en door dat prijzengeld hoog te maken (bij wijze van 5 miljoen dat moet toch wel te doen zijn?) Zorg je dat clubs er ook echt wat aan hebben..

16 september 2021 om 14:24

Helemaal mee eens, roepen we in mijn vriendengroep ook al jaren. Perfecte test en als het niets is dan schaf je hem weer af.

17 september 2021 om 10:23

dan zou die wel naast de nationale beker van Nederland en Belgie moeten komen. ander krijg je vast weer problemen met europese plekken. en dan levert de benecup gewoon geen europees voetbal op. dan doe je het alleen voor de extra wedstrijden(weerstand, wat beter is voor de ontwikkeling van de spelers) en het geld. dan zou het kunnen werken. en voor diegene die dan klagen over het aantal wedstrijden. in het begin zijn het toch de veredelde jeugdelftallen die spelen tijdens bekerwedstrijden. dus dat zou dan ook prima kunnen aan het begin dus de echte topspelers hebben er aan het einde pas last van. en tegen die tijd zijn de nederlandse clubs normaliter toch al uitgeschakeld voor europees voetbal.

Grappige video, leuk gedaan VZ! Goed om dit een keer zo aan te vliegen dan allemaal bobo's te interviewen wat zij ervan vinden.

16 september 2021 om 14:37

Helemaal met je eens. Wel een noot voor de interviewer: iets minder meeknikken met je hoofd mag ook, nu ben je het overal mee eens haha!

16 september 2021 om 15:00

True, goed punt. Dat viel me ook al op. Zal wel meer een tic van een zijn denk ik. Maar heeft hij ook een verbeterpuntje ;-)

17 september 2021 om 13:06

Dat is juist iets wat bijna alle interviewers doen, dan blijven mensen praten. Het is een bekende techniek.

Wat is precies de reden dat men tegen deze league is? Amusementswaarde en niveau gaan omhoog. Het verschil met de Europese competitie wordt (iets) kleiner. Er zal meer geld in omgaan (van sponsoren tot tv geld). Het is alleen jammer voor de kleinere clubs maar die komen dan in de 2e competitie van de beneleague 🤷‍♂️

16 september 2021 om 14:19

Volgens mij beantwoord jij je eigen vraag in de laatste zin, naast dat de voordelen die jij noemt meer hoop dan feit zijn.

17 september 2021 om 12:30

Dat kun je ook over de eredivisie in zijn huidige staat zeggen. Maar weinig voordelen, zeker als we naar de toekomst kijken. Al die kleine clubs zeggen dat ze met de beneliga al helemaal geen kans meer maken maar dat maakten ze sws al niet(ajax en psv worden hier altijd kampioen en daar gaat geen verandering in komen, nooit niet). Al die fans van die kleine clubs moeten gewoon niet zo janken, dat doen die supporters van clubs die nu in de keuken kampioen divisie ook niet. Daarbij zullen clubs zoals utrecht/groningen altijd in de hoogste competitie blijven spelen hoor, waar deze clubs ook horen.

16 september 2021 om 14:40

1) Principieel omdat je de mindere clubs even wegzet, terwijl die ook een aandeel hebben gehad in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het is pure hooghartigheid: 'nee jullie zijn niet goed genoeg, dus de rest van jullie bestaan hebben jullie een structureel nadeel'. Een beetje zoals de Super League (iets minder heftig maar toch.

2) Praktisch omdat je nu 9 Europese tickets hebt, en je er dan minimaal 2 verliest.

3) Emotioneel: Derby's zullen verdwijnen en je gaat spelen tegen clubs waar geen historie aan vastzit (er is geen verleden tussen de meeste Nederlandse en Belgische clubs).

16 september 2021 om 15:05

Ik begrijp je punten helemaal, ik kijk zelf anders (anders, niet als in beter ofzo, maar ander standpunt).

1) Een 2e league hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de Championship of de 2e Bundesliga. Kan ook juist leuk zijn als clubs daar kampioen kunnen worden (en dus promoveren) die anders nooit in de Eredivisie kampioen kunnen worden

2) Minder tickets hoeft niet per se slechter te zijn. Genoeg clubs die de afgelopen 10 jaar voor spek en bonen mee deden.

3) Je gaat nieuwe derby's creã«ren. Derby's waar je wellicht later met je kleinkinderen naartoe gaat en praat over 'vroeger hadden we geen BeNe-liga'.

Nogmaals, je argumenten zijn zeker valide hoor. Je kan er alleen ook anders naar kijken. Ik vind het vooral heel goed als het gebeurt, dat het niveau omhoog gaat omdat je veel meer wedstrijden speelt tegen hoogwaardige tegenstanders.

16 september 2021 om 15:16

Je vermoordt echt gewoon de tweede klasse van beide (wat nu al gebeurd is in België). Op zich is het puur de super league. De grote clubs denken alleen aan verder groeien en het boeit hen totaal niet wat er onder hen gebeurd.

16 september 2021 om 15:26

1) Een tweede league met daarin de clubs uit het belgische en nederlandse rechterrijtje is sponsortechnisch een farce, want die clubs hebben dan geen mogelijkheid op europees voetbal, en geen wedstrijden tegen de NL topclubs. Je draait die clubs commercieel de nek om.

2) minder tickets is altijd slecht. Minder tickets is minder kans op inkomsten uit europese toernooien

3) nieuwe derby's?? Derby's zijn wedstrijden op lokaal, of in iets bredere zin regionaal niveau. Samenwerking met België verkleint de kans op derby's, en draait er voornamelijk een aantal de nek om.

16 september 2021 om 15:28

1) maar die clubs zullen wel standaard tegen mindere clubs spelen, dus minder publiek, minder inkomsten enzovoorts. Zo kan het allemaal wel inzakken. Want het tweede niveau zal dan bestaan uit clubs als Heracles, PEC. Het kan dan net zo’n moeras worden als de 2. Bundesliga. Daar lukt het traditionele grote clubs als Werder, Schalke, HSV en Hannover niet om terug te komen. In de Championship is dat nog erger.

2) Mee eens. Maar wel minder inkomsten (prijzengeld en 3 extra thuiswedstrijd per ticket).

3) Zo kan je het bekijken. Zal dan automatisch een clash zijn tussen Nederlandse en Belgische clubs. Want dat is wel wat de supporters nog vindt met elkaar: het land van afkomst.

16 september 2021 om 16:35

@therock11: Eens met je 3e punt, derby's is niet de juiste typering. Maar je maakt er wel nieuwe speciale wedstrijden van.

16 september 2021 om 16:36

En dat zie je ook terug in de reactie van 4ever4ajax, want dat zijn duidelijk woorden van een supporter die weet dat zijn club als 1 van de 2 of 3 clubs z'n machtspositie behoudt en eventueel uitbreidt.

Ajax is de laatste 20 jaar 8 keer kampioen geworden, niet bizar veel.
Los daarvan lijkt het me geen goed plan, ik denk dat wedstrijden met historie zowel binnen België als Nederland veel interessanter zijn dan binnen zo’n geld gedreven nieuwe competitie. Bovendien maakt het de kans op Europese tickets voor alle clubs kleiner.

17 september 2021 om 22:19

De historie is alleen interessant voor een handje vol wedstrijden. Dit geld voor Ajax tegen Feyenoord of PSV (maar ook voor andere clubs). Want buiten dat selecte groepje is het niet meer zo interessant. Wie kijkt er op van Ajax tegen Venlo of Heerenveen? Dan zou Brugge juist leuker zijn.

En de verhoging van het niveau in de nieuwe competitie kan het gebrek aan historie voor de korte termijn compenseren. Want op de lange termijn zal er historie ontstaan tussen de clubs uit NL en BE.

Volgens mij is het heel simpel, willen we ooit nog eens de CL winnen/ met 4 teams beginnen aan het CL tournooi, willen we ooit nog een keer dat je team versterkt wordt ipv leeggekocht worden. Dan moet het niveau en de interesse naar onze competitie omhoog.
De BeNe Liga lijkt me het enige realistische plan wat hiervoor in aanmerking komt.

Natuurlijk is dit zuur voor FC Emmen en Cambuur Leeuwarden. Maar ik kijk liever naar Brugge PSV dan naar De Graafschap - FC Den Haag.

16 september 2021 om 14:30

Dan moet de Beneliga bij de top 4 van beste competities zitten. Dat gaat toch nooit lukken. Je mag al blij zijn als je in de top 6 komt. Dan heb je 1 plek meer in de CL alleen dan wel de concurrentie van Belgische clubs. Laat je daarvoor de rest van de clubs barsten? En de CL winnen is dan wel realistisch? Je gaat samenvoegen met Belgie, niet met de Premier league.

16 september 2021 om 14:41

Lekkere vergelijking ja, Brugge - PSV of De Graafschap - ADO (die allebei ook nog eens in de KKD spelen).

17 september 2021 om 13:09

Je moet eerder voor subtopteams uit NL en Belgie vrezen. Als je gewoon een eerste en tweede divisie maakt met 20 ploegen en dan nog een derde niveau dan kan dit gewoon.

Thumbnail game on point VZ. Hier wordt ik als jong VZ-lid gelukkig van. Daarnaast eens leuk om zulke meningen te horen in plaats van zogenaamde analisten! Chapeau

Nooit aan beginnen, want dat gaat CL-plaatsen voor beide landen kosten omdat het dan als 1 competitie gezien gaat worden.

16 september 2021 om 14:19

Tenzij het niveau dusdanig omhooggaat dat een eventuele Beneliga als top 5 competitie wordt gezien dus meer Cl plaatsen. 🤔

16 september 2021 om 15:01

En hoe gaan we dat doen. Financieel ga je echt niet veel meer binnenhalen

16 september 2021 om 16:57

Geen idee. 😉
Het enige wat ik kan bedenken wat (sowieso?) extra geld kan opleveren is meer tv gelden doordat de competitie ietwat meer aanzien heeft, sponsor gelden misschien.?

16 september 2021 om 15:18

Dat moet niet per se, het kan dat er aparte competitiefases zijn waarin de tickets verdeeld worden.

16 september 2021 om 15:33

Dit vind ik een gaaf idee, niet aan gedacht. Lijkt me alleen lastig haalbaar.

16 september 2021 om 15:58

Als in periodetitels.?
Eventueel een 2e bekertoernooi als in Engeland.?

Topsport > breedtesport. Ik zie de BeneLiga graag. Het verval in niveau in de Eredivisie is wel erg groot qua niveau. Wat in het rechterrijtje voetbalt is echt slecht. Teams als Fortuna zou Regionalliga spelen in Duitsland, net als de rest van het rechterrijtje.
Ik zie de competitie wel zitten. Ajax, PSV en Brugge zouden om de titel strijden. Enige nadeel is hoe je Europees verdeeld. Je wilt de tickets zo verdelen dat je allebei nog vijf clubs kunt afvaardigen ipv samen vijf. Je zou maar derde worden en ConL moeten spelen als PsV, Ajax of Brugge

Wat me opvalt is dat de Belgen voornamelijk spreken over Ajax en Feyenoord. Dat terwijl Feyenoord weinig klaarspeelt en PSV echt een stuk verder is. Klaarblijkelijk speelt historie dan toch een grote rol.

16 september 2021 om 14:59

Ik denk dat ze de Nederlandse (sub)top een beetje onderschatten, volgens mijn denken de Belgen dat 't Nederlandse voetbal qua (sub)topclubs uit Ajax en Feyenoord bestaat. Volgens mij weten die lui niet wat PSV of AZ is?

17 september 2021 om 14:11

Eerder omgekeerd. Pak Belgen volgen Eredivisie. Maar wat je hier soms leest over Belgisch voetbal (recent ivm al dan niet oproepen Lang) doet vooral vermoeden dat Nederlanders amper Belgisch voetbal volgen.

PSV is vrij bekend in Belgie, mede omdat het vlakbij de grens ligt en er een pak Belgische spelers spelen en gespeeld hebben.

16 september 2021 om 16:37

Rotterdam en Amsterdam bekt ook iets prestigieuzer dan Eindhoven, met alle respect.

16 september 2021 om 17:22

Rotterdam toch niet joh, hahaha.

17 september 2021 om 13:08

Ja, Rotterdam zeker wel.

Pfoe hé! Ik kan nu in ieder geval wel 1 goede rede opnoemen om de beneliga op te richten.
Of technisch gezien 2...

Niet heel lang geleden keken ze nog op dit plan neer, maar zo betrekkelijk is het voetbal. Maar ook een Beneliga is commercieel niet aantrekkelijk. In het grote plaatje zijn de topclubs van beide landen dat niet. Je kunt ze wel tegen elkaar laten spelen hoor, maar ik denk niet dat het internationale publiek er wakker van ligt. En ik lig ook niet zozeer wakker van een Ajax - Brugge of PSV - Anderlecht.

Ook voor de kleinere clubs is het interessant. Je wilt toch een zo sterk mogelijke competitie, zoveel mogelijk clubs van een vergelijkbaar niveau voor de spanning en financieel meer mogelijkheden om door te groeien? Ik zou dan gaan voor een competitie met 20 clubs, zodat zoveel mogelijk clubs op dat hoogste niveau kunnen spelen en daarvan kunnen profiteren. Het zou schitterende affiches opleveren.

16 september 2021 om 21:36

Nee dat is het dus niet. Zo'n tweede niveau komen alleen de echte supporters opaf. Ik hoor nu mensen over 'ik kijk liever naar Brugge-PSV dan naar De Graafschap-ADO' Nee naar de wedstrijden op het tweede niveau dan ineens wel? N.E.C zou e boot vallen en wij promoveren dan waarschijnlijk niet. Dan kan je N.E.C en vele andere clubs net zo goed nu failliet verklaren.

17 september 2021 om 10:42

Ja, daarom zijn er in het buitenland ook geen tweede divisies.... Wat jij zegt, trekt zichzelf vanzelf recht. Clubs vinden uiteindelijk hun plek in zo'n voetbalpiramide en zijn dan net zo blij of teleurgesteld met de successen die bij hun club horen.

17 september 2021 om 12:33

De tweede divisie levert dan ook meer TV geld op dan de KKD divisie van nu en is een grote eer om te winnen. Plus NEC kan prima naar het hoogste niveau met 20 clubs.



Op de korte termijn lijkt dit leuk, maar het is voor de lange de doodsteek!
De kleine clubs kunnen het wel vergeten dan, en we verliezen teveel EU tickets waardoor het gewoon niet meer te doen is!

Momenteel zou er 1 rechtstreeks gaan en een 2e voorronde...en dat blijft. In Belgiã« heeft men ik dacht ook 1 direct en een 2e play off? Dat zijn 2 potentiele tickets die je verliest. En dat is enkel Cl!

Op de lange duur zal je echt nooit 3 direct en 1 voorronde halen. We hebben te weinig mensen daarvoor.
Ik zeg niet doen. Ajax doet het heerlijk de laatste jaren en moet gewoon zo doorgaan!

Goed beleid brengt je verder dan fuseren.


Niemand zit denk ik te wachten op Feyenoord - Anderlecht, Club Brugge-Ajax, of PSV-Genk. Er is geen enkele binding of traditie met deze clubs, dat gaat niet werken.

17 september 2021 om 22:12

Dan zou je ook kunnen zeggen: Wie zit er nou te wachten op Feyenoord tegen VVV? En over die traditie, dit komt met de tijd. Er zullen wedstrijden gaan plaatsvinden waarin dingen gebeuren die leiden tot nieuwe rivaliteiten. Misschien is er tussen Feyenoord en Anderlecht een felle afkeer over 10 jaar.

Lol. Belgen zijn veel te nederig. Club Brugge is minimaal even sterk.

16 september 2021 om 18:41

absoluut die vernederen Brugge compleet 🤭

Een BeNe bekertoernooi zou leuk zijn

Competitie komt er toch niet.
Hier is al 20 jaar debat over.
Hoewel ik het wel eens zou willen zien.
Verhoudingen tussen Ajax,Brugge,Psv en Anderlecht.
Ajax en Brugge zullen het onderling wel uitvechten wie kampioen wordt.
Daaronder psv gevold door Anderlecht en Genk.
Je zou kunnen zeggen dat qua naam en status Ajax en Anderlecht de competitie zouden domineren.
Maar ja hoe Anderlecht er nu aan toe is.

Dit is alleen voordelig voor de topclubs die hiermee meer geld kunnen ophalen. Een club als Heracles gaat hierdoor in de 2e league spelen.

Een Beneliga leuk fantasie verhaal, maar het zou de doodsteek voor het Nederlandse en Belgische voetbal worden. Het gaat het voor Nederlands en Belgisch talent veel moeilijker maken om door te breken. En de ploegen die nu nog leuke budgetten hebben op het hoogste nivo, mogen blij zijn als de helft van de centen te besteden houden die ze nu hebben al ze door die Beneliga een nivo lager mogen gaan spelen, en zullen dus zwaar moeten gaan bezuinigen, dat gaat weer ten kostte van de selectiebreedte en de opleiding, en per saldo ga je uiteindelijk alleen maar achteruit in plaats van voorruit.

Daarbij zit ik echt niet te wachten op die Belgische ploegen die me allemaal geen donder kunnen boeien, laat ze lekker in hun eigen competitie spelen, doen wij dat lekker hier.

Ook weer geweldig om het aan anderlechtsupporters te gaan vragen, die uitgeschakeld werden door vitesse...

Wat toch opvallend is dat alle Belgen wel iets zeggen over Ajax en soms ook Feyenoord, maar PSV eigenlijk helemaal achterwege wordt gelaten. Wellicht zal dit in het grensgebied iets anders zijn, maar Ajax en Feyenoord zijn dus duidelijk bekender en staan hoger aangeschreven dan PSV in Belgie. Ik vraag me af of dit dan tekenend is voor hoe ze in andere landen (dan Belgie) tegen Nederlandse clubs aan kijken.

17 september 2021 om 10:44

Ik vind het inderdaad ook opvallend. Vooral omdat het om jonge mensen gaat. Je zou zeggen dat de jongeren, maar ook de mensen rond de 40, inmiddels vaker van PSV en AZ hebben gehoord dan van Feyenoord.

17 september 2021 om 12:32

gelukkig hebben we toch nog iets van statuur dan.

17 september 2021 om 12:36

Inderdaad, eigenlijk best bizar. Feyenoord heeft de laatste pak hem beet 10 jaar bijna niets klaar gemaakt in Europa en de Eredivisie, en toch noemen ze Feyenoord in een adem met Ajax. Ik denk dat de Belgen niet helemaal op de hoogte zijn van onze competitie, hahaha. Het leek mij logischer dat ze AZ zouden noemen, dat is toch wel een beetje de 2e club van het land geworden.

17 september 2021 om 13:10

@parelmoer94 ik snap eerlijk gezegd niet zo goed hoe je bij AZ als tweede club van het land uit komt? AZ is voor de laatste keer kampioen geworden in 2009 en heeft sindsdien een keer bij de top twee gezeten. In vergelijking Feyenoord is in deze zelfde periode kampioen geworden en twee keer tweede. PSV drie keer kampioen en drie keer tweede.

17 september 2021 om 12:30

Is ook typisch de identiteit van PSV: een top-provincieclub. Ze roepen steeds hoe gemoedelijk het is, en ondertussen zijn ze de 2e club van NL. Dus dan krijg je dat.

Voor al die fans van de kleinere clubs en mensen die roepen: moet je niet willen. De voetbalwereld staat op veranderen, en dat zal Altijd ten nadele zijn van de Benelux. Je moet iets proberen. Uiteindelijk zakt de Eredivisie verder en verder weg, want het gat met de PL, CL en andere competities blijft maar groter worden. Dan kun je zeggen: laat het zo, dan maken de kleine clubjes nog kans. Kans waarop? Op Ajax en in iets mindere mate PSV en af en toe AZ na, presteert helemaal niemand in Europa. De Vitesse's, Heerenveens, Utrechts Willem Ii's van deze wereld bakken er Europees niets van. Ook het kampioenschap halen ze Nooit. Twente en AZ is het 1x gelukt, Feyenoord 2x en verder is de afgelopen 25 jaar alleen Ajax of PSV kampioen geworden. Waar heb je het dan nog over met: dan zijn de kansen voor kleine clubs weg. Die zijn al 25 jaar weg. Dan; mensen die derby's en wedstrijdjes tussen kleine clubs gaan missen; vroeger had je ook andere teams. Waar is Veendam, waar is Elinkwijk, waar zijn de Limburgse clubs. Er komen altijd nieuwe clubs bij, en er vallen weg. Je went vanzelf aan die nieuwe situatie. Heerenveen-Fortuna of Heerenveen-Club Brugge; wat denk je dat zelfs Heerenveen-supporters liever hebben? Probeer eens iets; de Eredivisie valt namelijk sowieso weg; blijven staan is geen optie.

17 september 2021 om 12:33

Voorlopig kruipt de Eredivisie wel steeds dichter naar de Engelse competitie toe op de UEFA-ranglijst..

17 september 2021 om 14:09

De Eredivisie kruipt helemaal niet dichterbij. Ajax presteert redelijk constant de laatste 4 jaar, maar de rest komt er helemaal niet. Nu door corona houdt Ajax nog stand, maar verder zal het verschil oplopen en oplopen. Talenten gaan nu al naar Watford ipv Ajax. De promovendus naar de PL krijgt 100 miljoen, Ajax krijgt 9 miljoen. Het niveau van Ajax is ook niet representatief voor Nl; de rest is dat. En feit is dat PSV met moeite staande blijft in de EL, AZ af en toe een uitschieter heeft, maar de rest gewoon niet goed genoeg is. Die Conference League verbloemt veel; je speelt tegen ploegen uit dwergstaatjes.

Ik zie toch veel voordelen, je kunt dan wel tot een echte topcompetitie komen denk ik, betrek vooral ook Luxemburg erbij, zit veel geld. Hoe meer goede clubs bij elkaar, hoe beter denk ik. Krijg je ook een hele leuke tweede en evt. derde divisie van, dat is dan geen troostprijs meer.

Ik denk dat het verstandig is om eerst eens om een extra beker toernooi op te starten, Benelux cup om het concept een beetje af te kunnen tasten. Zo creëer je weer wat extra wedstrijden, TV inkomsten en stadion inkomsten en is meer toegankelijk.

17 september 2021 om 12:36

Het lijkt erop alsof je doelt op een extra gezamenlijk bekertoernooi? Dat zie ik niet zitten. Spelers raken al overbelast. Gezamenlijk bekertoernooi lijkt mij een uitstekend idee om aan elkaar te wennen/wat te proberen, maar niet er extra bij. Een kanttekening daarbij is wel dat de winnaar een Europees ticket hoort te krijgen, maar de Europese tickets zijn toegewezen aan de nationale bonden... Dat zou misschien een issue kunnen zijn bij dit idee.

17 september 2021 om 16:26

@De Toekomst

Dat klopt, dat zou ik graag zien een extra bekertoernooi. Als je meer wedstrijden speelt kun je ook een bredere selectie onderhouden en ik denk dat het voor Ajax een mooie kans is om Taylor, Regeer, Hansen, Unuvar etc. wat meer aan het werk te zien, spelen wat mij betreft nog te weinig in Ajax 1.

Je zult dan simpelweg meer moeten rouleren. De EU tickets zou ik laten voor wat het is, net als de Engelse League cup maken, je krijgt extra wedstrijden, extra inkomsten en wat prijzengeld.

Ik ben nog steeds voor de Beneliga, naar mijn mening is het gewoon een kwestie van tijd voordat er clbs clubs gaan omvallen. Simpelweg omdat ze niet mee kunnen in de industrie die het voetbal nu eenmaal geworden is, en de meeste clubs al de grootste moeite om jaarlijks een sluitende begroting te kunnen presenteren. Waarbij zij net zoals bijvoorbeeld de Zuid Europese economieën zich geen enkele economische tegenslag kunnen veroorloven. Reken er maar niet op wanneer de rechten weer vrij komen dat ESPN of een andere partij veel meer gaat betalen.

Daarnaast kan het voor de clubs die niet meegaan naar het nieuwe eerste niveau, wellicht op het nieuwe 2de niveau economische en sportief beter af zijn ten opzichte van de doodlopende weg waarin ze nu zitten, wat gewoon uitstel van executie is. Dat is al helemaal geval voor de Eerste Divisie, waar niemand interesse in had; en de toenmalige licentiehouder niet meer wilde betalen dan wat ze deden. ESPN moest echt over de streek getrokken worden, want die hadden totaal geen belangstelling in de Eerste Divisie. Kwam die deal er niet was het ook in de Eerste Divisie voor veel clubs afgelopen, die er enkele alleen kwam omdat ESPN eiste dat de beloftes van de topclubs mee zouden gaan doen. De financiële situaties van zowel de Ere als de Eerste Divisies zijn nog steeds zo beroerd als dat ze waren ten tijden van de ESPN deal.

Je kunt ook stellen dat de clubs met geen toekomst perspectief de clubs die dat wel hebben in een nieuwe competitie in wurggreep vasthouden. Het is blijkbaar wel acceptabel dat die clubs die niet mee kunnen in de industrie die het voetbal geworden is; de clubs die nog wel toekomst perspectief hebben in een nieuwe opzet mee de afgrond intrekken. Onder tussen is er van alles geprobeerd om meer sponsors aan te trekken om begrotingen structureel te laten groeien, en elke keer lukt het niet omdat die markt er gewoon niet is. Vroeger of later zal de markt het gaan beslissen en dat moment moet je gewoon ten alle tijden voor zijn.

Tegen argumenten zoals "de afstanden zijn te groot voor uit supporters"; de meeste Nederlandse clubs nemen al tig jaren amper uit supporters mee. Het moet het gewoon mogelijk zijn om een goede, snelle en betaalbare oplossing te vinden voor supporters uit beide landen om mee uit te kunnen gaan. Ook het argument dat mensen liever naar NAC Breda - VVV Venlo kijken is ook onzin, want al jaren blijkt uit alle kijkcijfer onderzoeken en/of reportages van de voetbalmedia dat er in principe geen hond kijkt naar wedstrijden waar de traditionele top clubs niet bij betrokken zijn. Last but not least, Ajax gaat haar rechten niet meer collectief verkopen wat op zich al een bom is; en Feyenoord en PSV staan daar ook positief tegenover om hetzelfde te doen. Of mensen het nu wel of niet leuk vinden, we staan aan de vooravond van grote veranderingen in het Europese voetbal, die wellicht door Covid wat vertraging hebben opgelopen; maar die veranderingen gaan er wel komen. Er zijn nog wel meerdere Europese regio's die met elkaar praten om competities samen te voegen omdat zich te kunnen wapenen tegen de verder groeiende globalisering van de wereld. En natuurlijk komen we economisch een op een niet op gelijke hoogte met de 4 grote competities, maar dat betekend nog niet dat samen gaan met de Belgen op alle fronten geen stap vooruit kan zijn ten opzichte van de doodlopende weg waarin het Nederlandse voetbal zit. Die enkel door emotie en plakband en nietjes bij elkaar gehouden wordt.

De eredivisie is een mooie competitie. Niet altijd even goed, maar vaak wel een hoop strijd en sentimenten. Wat lijkt het mij vreselijk om voor de reguliere competitie tegen een buitenlandse club te moeten. Nederland en België zijn 2 verschillende landen en die moet imo ook 2 verschillende competities hebben.

Het feit dat die man zegt dat PSV de laatste jaren minder is dan feijenoord laat al zien hoe intensief ze het Nederlands voetbal daar volgen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren