Vitesse mist Dasa vanwege Jom Kipoer en mikt op Europese overwintering

Woensdag, 15 september 2021 om 18:22Dominic Mostert • Laatste update: 10:38

Vitesse is met 22 spelers afgereisd naar Slovenië voor de uitwedstrijd tegen NS Mura van donderdag in de Conference League. Ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-2 zege) van zondag keert Matus Bero terug in de selectie. Daartegenover staat wel de absentie van Eli Dasa. De Israëlische verdediger laat verstek gaan vanwege de belangrijke Joodse feestdag Jom Kipoer, die donderdag wordt gevierd.

Bero ontbrak vanwege ziekte tegen RKC, maar miste geen minuut in alle andere officiële wedstrijden van Vitesse dit seizoen. De middenvelder kwam tot scoren in beide voorrondewedstrijden tegen Dundalk. Hij vormt normaliter met Sondre Tronstad het hart van de Arnhemse defensie. Million Manhoef, Daan Reiziger en Dominik Oroz zijn er nog niet bij, communiceert Vitesse. De eerste twee spelers ontbreken al langer vanwege blessureleed; Oroz was er tegen RKC vanwege een positieve coronatest voor het eerst dit seizoen niet bij.

Het gemis van Dasa noopt trainer Thomas Letsch tot het kiezen van een andere rechtsback. In de laatste zes wedstrijden had Dasa een basisplaats. Hij maakte in de laatste Conference League-voorronde een wonderschoon doelpunt in de uitwedstrijd tegen Anderlecht (3-3) en leverde in de returnwedstrijd (2-1 zege) de assist bij beide doelpunten van Maximilian Wittek. Romaric Yapi, deze zomer transfervrij overgekomen van Brighton & Hove Albion, lijkt de meest logische vervanger van Dasa. Hij had op zondag 22 augustus nog een basisplaats tegen Willem II (0-3 nederlaag) en werd toen in de rust vervangen door Dasa.

Letsch zegt woensdag op de persconferentie voor de wedstrijd dat hij met Vitesse wil overwinteren. "Vergis je alleen niet in Mura", waarschuwt de trainer. "Dat is de kampioen van Slovenië en dat is een puike prestatie." Letsch noemt het bereiken van de groepsfase 'een grote en bijzondere prestatie van Vitesse' en wil bij de bovenste twee eindigen. "Ook al zitten we in een loodzware groep met Tottenham Hotspur en Stade Rennes. Maar dan is de start hier in Mura van immens belang."Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door westend)

Dit is we een aderlating hoor. Hoop dat Doekhi en Rasmussen wel beide kunnen spelen om het achterin een beetje te compenseren, vond Vlugge Yapi namelijk niet echt overtuigend de minuten dat ik hem heb zien spelen.

Als de wedstrijden van Israëlische clubs zijn verplaatst vanwege die feestdag, waarom die van clubs met Israëlische spelers niet dan. Zo veel zullen dat er toch niet zijn? Of verkijk ik me nu hier heel erg op?

15 september 2021 om 16:34

Om 1 speler de wedstrijd verplaatsen? Waarom eigenlijk? In Engeland spelen ze ook met de kerst.

15 september 2021 om 17:07

Ja geen idee. K heb hem er liever Dasa in het veld dan de 3e back wat Yapi is. Maar k snap zelf ook wel dat dat natuurlijk niet mogelijk is.

Zolang Tannane en Bazoer maar meedoen die andere 9 zijn voornamelijk opvulling wie ook wordt opgesteld.

Hopen dat Yapi maar eens wat laat zien dan!

Wow, om een feestdag een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar missen. En Vitesse laat dit gewoon toe? Forse boete en 10 wedstrijden schorsing is op z’n plek.

15 september 2021 om 16:42

Trieste reactie. Kan alleen maar respect voor hem krijgen

15 september 2021 om 16:53

We hoeven niet per se maar overal respect voor de hebben. Als je zo graag aan je denkbeeldige vriend wil denken, heb je daar genoeg eigen tijd voor. Vitesse speelt 1 van de belangrijkere wedstrijden van het jaar, en meneer weigert gewoon te werken. Vitesse moet ook maar zo'n dag inlassen als de centjes overgemaakt moeten worden.

15 september 2021 om 17:13

Nou precies, we moeten overal altijd maar respect voor hebben: maar dat werkt vanuit de speler naar de club ook zo. In Engeland (westers land) wordt voor het publiek ook speciaal rond de kerst gespeeld. Een Moslim speelt ook gewoon tijdens de Ramadam. Je speelt als moslim (rustdag op vrijdag), Jood (rustdag op zaterdag) en Christen (rustdag op zondag) ook gewoon je wedstrijden. Spelen op een feestdag is nu eenmaal onderdeel van je werk als voetballer. Je laat daarin je club gewoon in de steek.

15 september 2021 om 17:16

@Steve Stingray dat had Vitesse kunnen weten toen ze hem een contract aanboden.

15 september 2021 om 17:21

Als daar afspraken over gemaakt zijn (net als je doet met een Afrikaanse speler die naar interlands wil gaan), dan kan je daar inderdaad rekening mee houden. Zo niet, is het case by case afhankelijk. Nu is het 'maar' 1 speler die niet direct heel onmisbaar is. Dus dat gaat wel. Als je je complete selectie of de stekhouders zou missen is het een ander verhaal natuurlijk. Zelfde verhaal als een speler vader gaat worden. Sommige zijn er dan wel bij/ anderen niet.

15 september 2021 om 17:35

Triest? Ik hoop voor hem dat hij dit op z’n minst in zijn contract heeft staan, dan is Vitesse zelf verantwoordelijk. En anders zou ik me genaaid voelen als Vitesse zijnde. En de fans al helemaal.

15 september 2021 om 17:40

Ach Ziyech. Op zich zal het vast zijn besproken. Net zoals je soms spelers hebt die er niet bij zijn omdat ze bij de geboorte van hun kind willen zijn. Soms kan je best een wedstrijdje missen (plus goed voor het clubgevoel van hem), en soms komt dat door blessures niet uit. Feyenoord had bijvoorbeeld ook kunnen eisen dat Jahanbaks zou spelen. Maar dan kan je soms ook gewoon beter de vrede bewaren en het zonder 1 speler doen. Als het nou de hele selectie was, was het een ander verhaal natuurlijk

15 september 2021 om 19:14

Waarom respect krijgen. Meneer verdiend een godsvermogen en wanneer vitesse hem het meest nodig heeft, heeft ie 1 of andere geloofsfeestdag

16 september 2021 om 07:53

@ Steve: meneer weigert niet te werken, Dasa is klaarblijkelijk gelovig en mag niet voetballen op Jom Kipoer.

16 september 2021 om 09:19

Zo werkt het natuurlijk niet. Als dit zou gelden, kan ik een contract tekenen met een werkgever en vervolgens aangeven dat ik van mijn geloof geen werk mag doen, maar dat de werkgever wel mag betalen.
Jij stelt dat we alles maar moeten accepteren, omdat het met religie te maken heeft, maar die vlieger gaat natuurlijk niet op. Gelovigen moeten beseffen dat geloof niet zomaar allerlei privileges met zich meebrengt.

16 september 2021 om 14:03

Het aantal gelovigen is in NL sowieso laag, dus Kerst slaat ook nergens op om collectief vrij te geven. Geef de mensen in de CAO gewoon 35 vrije dagen en laat het ze zelf uitzoeken. Sommige willen met het suikerfeest een vrije dag, sommige met Tom Kippoer en anderen met Kerst. Laat het ze lekker zelf uitzoeken, dan komt het vanzelf goed. Al dat gemuts met colectieve vrije dagen die voor je worden bepaald slaat in de huidige (multiculturele/ atheistische) maatschappij ook nergens meer op.

15 september 2021 om 16:43

Mag ik jou vragen welke religie jij zelf aanhangt? Lijkt een discrimerende opmerking. De moslims worden toch ook niet buiten de selectie gezet tijdens de ramadan? Het is duidelijk dat je je team minder kan dienen ten tijde van de Ramadan, aangezien je lichaam tot minder in staat is.
Laten we elkaar echter respecteren!

15 september 2021 om 16:59

Die zijn er dan nog wel en bellen niet ik kom niet.

15 september 2021 om 17:19

Het is tegenwoordig wel heel erg woke om het op discriminatie of rasisme te gooien. Maar feitelijk heb je gewoon een taak/ plicht te vervulling met je club/ werkgever. Zondag en Kerst zijn ook 'heilig' voor een Christen: maar met Boxing Day speel je gewoon in Engeland. De Ramadam (en suikerfeest) zijn ook belangrijk voor een Moslim, maar ze spelen wel (overigens als je werk het vereist mag je volgens de ramadam het vasten anders organiseren. Overigens valt die impact op je lijf best mee). Nu is het voor deze single speler niet zo heel erg dat hij er niet bij is, maar met een dunne selectie benadeel je gewoon je team. Daar zit niks bij van discriminatie, maar alles met gelijke behandeling en continuiteit van het team.

15 september 2021 om 17:38

Feitelijk onjuist, en dat is al meerdere malen bewezen door Islamitische voetballers, maar mensen willen dat nog steeds niet zien. Vasten heeft totaal geen invloed op je voetballende kwaliteiten. Heb Benzema wereld wedstrijden zien spelen terwijl hij vastte.

15 september 2021 om 18:14

Oh? Tannane was afgelopen seizoen tijdens de ramadan toch duidelijk niet wedstrijdfit.

15 september 2021 om 18:20

De een is de ander niet. Na een avond stappen ben ik ook 5 dagen van slag. Terwijl vrienden fris en fruitig wakker worden. Het is allemaal vrij persoonlijk. Kan ook altijd meer meespelen.

15 september 2021 om 19:03

@ziyechgoat: het feit dat er 1 speler beter van gaat voetballen, zegt niets over de andere spelers die wel minder kunnen presteren. En dat is ook gewoon zo, veelal worden deze spelers voortijdig gewisseld.

15 september 2021 om 19:15

Eigenlijk wil ik hier niet eens op ingaan, maar jij zegt dat je bet zo goed presteert in een wedstrijd als je de hele dag niet hebt gedronken hebt in vergelijking met iemand die dat wel doet?

15 september 2021 om 19:35

Kante speelde afgelopen seizoen zijn beste wedstrijden tijdens de ramadan. En won in alle wedstrijden man of the match op het hoogste niveau (CL)

15 september 2021 om 20:30

8-12 uur vasten is anders dan 25 uur

16 september 2021 om 07:54

@ Jacobu: Discriminerend niet, wel onwetend. Dat is niet erg, maar beter zou het zijn om er niets over te zeggen.

15 september 2021 om 16:59

Als werkgever kan je toch echt beter meewerken aan een dag die zo belangrijk is voor de werknemer.

15 september 2021 om 18:21

Mocht het de finale zijn geweest stonden beide partijen er waarschijnlijk ook anders in. Nu maakt 1 wedstrijd ook niet zo gek veel uit

15 september 2021 om 19:00

Maar laten we dan ook alle moslims schorsen tijdens de ramadan die eraan meedoen. En nee, dat vind ik natuurlijk niet. Maar dat is net zo triest als jouw reactie.

15 september 2021 om 20:29

Allerbelangrijkste dag van de Joodse kalender, 25 uur lang vasten, en dan moet hij spelen? Wat een gigantische onzin. Echt een idiote reactie zeg. En iedereen hier heeft makkelijk praten, maar dat is ook logisch als alle vakanties tijdens die tijden passen. Niet normaal hoe mensen hier doen over de belangrijkste dag in het Jodendom zonder dat ze er werkelijk iets van weten. Dit is geen feestdag waar je aan tafel zit te drinken eten, het tegen over gestelde. En kom niet met Ramadan, ik vast voor mijn dieet elke dag tot diep in de middag, 8-12 uur vasten valt niet te vergelijken met 25 uur lang. Echt schandalig zeg, echt doe normaal ziyechgoat22.

16 september 2021 om 14:15

Een feestdag is een collectieve vrije dag (net als dodenherdenking), dus je kan heel kwaad worden: zo heet dat nou eenmaal. Jij begrijpt volgens mij niet dat het gros niets heeft met geloven en dat wat voor jouw heel belangrijk is, in basis niet zo relevant is. In overleg kan alles he. Als ik het heilig vind om met mijn verjaardag vrij te zijn (want dat ik voor mij heel belangrijk), dan kan ik het alleen maar aanvragen. En 9 van de 10x zal dat geen probleem zijn. Maar 'if shit hits the fan' en het komt gewoon niet uit, dan zal mijn werkgever ook vragen om gewoon te komen opdagen en je verjaardag op een andere dag te vieren. Voor jou is het een heel belangrijk, voor een ander iets anders. En voor een club (en bedrijf) de continuiteit. Als je iets wil (vrij zijn) kan het in overleg altijd wel. Maar je moet goed begrijpen dat het geen absoluut recht is en nee een antwoord is.

Het is geen feestdag zoals overal altijd wordt neergezet.
Het is de Grote Verzoendag in het jodendom.
24uur vasten. Dat houdt in; niet eten, drinken, werken, tv kijken, douchen, tandenpoetsen, autorijden, fietsen enz.
Enige wat je mag doen is in bed liggen, een boek lezen, slapen en bidden.
Ik doe er zelf niet aan, aangezien het niet aan mij besteed is al dat primitieve gedoe, maar probeer uit te leggen waarom dit alles behalve een feestdag is en spelers hierdoor niet kunnen/mogen voetballen.

15 september 2021 om 17:35

Een feestdag is een collectieve vrije dag. In de volksmond is dodenherdenking ook gewoon een feestdag (en dat is nou ook niet direct heel feestelijk). Wat het precies inhoud is niet eens zo relevant. Verder kennen veel geloven overigens een bypass als het gaat over vasten. Dat hoeft 'in geval van nood' niet (ziekte, oorlog, kritisch beroep). Dan kan je dat vasten later inhalen (of niet, wat jij wil). Ambulancepersoneel werkt ook gewoon door hoor.

15 september 2021 om 17:49

Klopt wat je zegt.
Het gaat er mij om dat mensen het met carnaval gaan "vergelijken" en doen alsof hij ergens lekker gaat zitten borrelen, terwijl er een belangrijke wedstrijd is.
Dat is hier absoluut niet het geval natuurlijk.

15 september 2021 om 17:51

Traditioneel gaat aan het carnaval ook een periode van vasten aan vooraf. Maar dat zijn ze in Brabant een beetje vergeten volgens mij . Daar is het als een suikerfeest zonder ramadam...

15 september 2021 om 17:37

Dan laat ik me misschien best hard uit over zo'n vrije dag (heb niks met geloof namelijk), maar als ik er over nadenk maakt het natuurlijk niks uit. Het gaat over 1 speler. Het is maar net wat je met de club hebt afgesproken natuurlijk. Nu kan hij best makkelijk worden vervangen. Mochten er veel blessures zijn geweest of hij was een key player, dan was het misschien een ander verhaal. In goed overleg krijgen spelers die vader worden ook gewoon een dag vrij voor de wedstrijd. En sommige pakken die vrije dag wel, en andere niet. In overleg moet het gewoon geen probleem zijn natuurlijk

15 september 2021 om 17:51

Ik heb ook niks met geloof ondanks ik joods ben geboren.
Hij is daarentegen wel een keyplayer haha. Neem aan dat het idd in goed overleg is gegaan ;-)

15 september 2021 om 20:34

Misschien best hard uit, ik vind je reactie werkelijk gestoord. Je weet niks af over Jom Kipoer maar je hebt wel een grote bek over wat wel en wat niet kan en gaat het vergelijken met allemaal onzin. In Nederland word er niet gevoetbad tijdens de kerst, vele landen ook niet. Ramadan is 8-12 uur vasten, dat is lastig, maar komt niet eens dichtbij 25 uur man. Als het je niks kan schelen is dat ook goed, maar een gigantisch deel van de Joden ter wereld zullen morgen niet naar werk gaan, ik ook niet. Hij zal het echt wel duidelijk hebben gemaakt dat hij niet op yom kippoer speelt en ik geef hem groot gelijk. Houd dan gewoon je mond als je niet eens weet waar je het over hebt.

16 september 2021 om 14:09

Grote bek? Het zal me een rotzorg zijn wat voor feestdagen elk geloof heeft. Maar je moet goed begrijpen dat je in een internationale business zit (voetbal) en dat er beroep op je kan worden gedaan. En dan ben je verplicht (iedere werknemer) om voor je lijf te zorgen zodat je in staat ben je beroep uit te oefenen. Staat letterlijk in de wet (een medewerker die door zijn sport vaak geblesseerd is voor zijn werk kan ook worden aangesproken). In dit geval heeft die gozer vast vrijaf gevraagd en dat is geaccepteerd: geen probleem toch? Maar je moet ook begrijpen dat als Vitesse in lastig weer zat en het gewoon niet uitkomt, hij gewoon moet komen opdraven. Er bestaat geen geloof die dit verplicht voor kritische (nood)situaties. Jij vraagt vrij, en NEE kan gewoon een rechtvaardig antwoord zijn. Tom Kippoer of niet

Misschien dat Tannane uit solidariteit mee kan vasten?

En de spits van PSV, speelt hij donderdag ook niet?

15 september 2021 om 19:25

Die lijkt inzetbaar, zie ons artikel op 16.42 uur!

15 september 2021 om 20:31

Die speel @eenmoistel, dan is het vasten al klaar dus zal hij spelen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse9-8
10.NEC8-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SchubertKeeper70
E. DasaVerdediger70
M. WittekVerdediger70
S. TronstadMiddenvelder70
Y. GbohoMiddenvelder72
N. FrederiksenAanvaller71
L. OpendaAanvaller60
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

0 fans
Verdediger, 28 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren