‘Qua opleiding en faciliteiten schrijf ik Ajax dan ook wel iets hoger aan’

Dinsdag, 14 september 2021 om 07:55

Ajax start de groepsfase van de Champions League woensdagavond tegen Sporting Portugal. Het is een duel dat Mees de Wit met bovengemiddelde interesse zal volgen. De speler van PEC Zwolle speelde namelijk voor beide clubs. In 2018 verliet de inmiddels 23-jarige linksback Ajax voor een kans in Lissabon. Vooruitkijkend naar het duel van woensdagavond, weet De Wit niet op welke ploeg hij zijn geld moet zetten. Hij ziet het als een groot voordeel voor de Amsterdammers dat de Uruguayaan Sebastián Coates geschorst is. “Een beest, dus dat is echt wel lekker voor Ajax.”

De Wit mocht bij Sporting regelmatig met de hoofdmacht trainen. “Ik zag hoe de spelers steeds meer wilden vechten voor elkaar”, vertelt hij in het Algemeen Dagblad. “Dat was de ene kant, maar aan de andere kant hadden ze ook de individuele kwaliteiten om mooi voetbal te laten zien. Portugezen zijn heel geslepen. We weten in Nederland hoe vervelend ze kunnen zijn. Dit Sporting doet ook alles om te winnen. Maar daarnaast is het ook wel een technische ploeg met ervaring.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Behalve Coates moet Sporting tegen Ajax ook Pedro Goncalves missen. De 23-jarige Portugese aanvaller kampt met een blessure. “Een spits die vrijwel elke wedstrijd scoort, terwijl je hem soms niet eens ziet. Hij kan wel eens de volgende worden die een toptransfer gaat maken", vervolgt De Wit, die in Portugal te maken had met Nuno Mendes als concurrent. De linksback ontwikkelde zich stormachtig en verdiende de afgelopen transferperiode een toptransfer naar Paris Saint-Germain, dat hem voor zeven miljoen euro op huurbasis overnam. In de huurdeal is een koopoptie van veertig miljoen euro opgenomen.

Sporting leidt talenten op en haalt daarnaast vaak jonge spelers naar Lissabon, om hen vervolgens verder te ontwikkelen. “Sporting zoekt daar een beetje een balans in”, aldus De Wit, die van 2014 tot 2018 in de Ajax-jeugd speelde. “De club houdt van opleiden en probeert elk jaar een paar jongens klaar te stomen, maar haalt ook wel veel jonge spelers in de hoop dat zij doorbreken en snel en goed verkocht kunnen worden. Qua opleiding en faciliteiten schrijf ik Ajax dan ook wel iets hoger aan.”

De Wit geeft aan dat hij niet zou weten op welke club hij zijn geld moet zetten als Sporting en Ajax elkaar woensdagavond treffen. “Wat wellicht in het voordeel van Ajax is, is dat de spelers van Sporting wat minder Europese ervaring hebben. Alleen is het wel zo dat ze zich daarin nu ook willen bewijzen tegenover het Portugese publiek, omdat Sporting de afgelopen jaren weinig heeft laten zien Europa.''


Poll

Wat verwacht jij van Sporting Portugal - Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door goudsekaas)

Ajax heeft de eer hoog te houde en moet gewoon winnen. Ik zet me geld op 3-1 voor ajax ik hoor wel of ik gelijk heb of zie wel een fooi komme

Ajax is in alles de betere, grotere club. Qua historie, naamsbekendheid, financieel en sportief. Wij hebben de afgelopen jaren in Nederland en Europa laten zien dat ons niveau Europese subtop is en we ook tegen de absolute top niet kansloos zijn. De kern is dit jaar gebleven, in de breedte zijn we sterker en jonge spelers hebben zich verder ontwikkeld. In deze groep is Ajax het aan zijn stand verplicht om te overwinteren in de Champions League en alles minder zou een teleurstelling of mislukking zijn, afhankelijk van hoe en waarom het in dat geval niet gelukt is. Echter mogen we wel verwachten dat dit Ajax in deze poule doorgaat. Dortmund zie ik als een betere club, maar wel een club waar punten tegen te halen zijn. Sporting en Besiktas zijn mindere clubs. Natuurlijk geen slechte, maar zeker minder. Als je naar de uitgaven van de afgelopen jaren kijkt, staat Ajax behoorlijk duidelijk boven Besiktas en Sporting. Ook vind ik onze jeugdopleiding de beste van de drie. Kortom, jarenlang beste jeugd en hoogste uitgaven ten opzichte van die 2 clubs zou normaal moeten leiden tot een team dat duidelijk beter is. Alles minder zou betekenen dat er de afgelopen jaren gefaald is. Dit is in mijn ogen echt een poule waarin we geen excuses mogen zoeken. Ajax spreekt nu enkele jaren uit dat zij de Europese top willen bestormen en we investeren ook flink om die ambitie kracht bij te zetten, dan zou je niet in deze poule af mogen gaan.

14 september 2021 om 08:50

Ik vind Ajax geen Europese subtop. Het zit daar mijns inziens nog duidelijk onder. De laatste 2 seizoenen vroeg uitgeschakeld in de CL en ook in de EL geen rol van betekenis gespeeld.
Het kan niet zijn dat een stabiele subtopper zich niet eens weet te plaatsen in het seizoen nadat ze de EL-finale hebben gespeeld.

14 september 2021 om 09:09

Ajax is een club onder de absolute top, dus na zo'n seizoen worden onze beste spelers alsnog weggekocht. Het zegt genoeg dat De Jong, De Ligt, Ziyech, Van de Beek naar zulke grote clubs zijn gegaan en spelers als Tadic, Tagliafico, Onana ons trouw zijn gebleven (zouden Ajax niet of alleen voor absolute top verlaten). Verder blijven er grote talenten doorbreken (Timber, Gravenberch, Rensch) en zijn er nieuwe pareltjes bij (Antony, Daramy). Ook Martinez, Alvarez hebben hun draai gevonden en er is een goede Nederlandse kern met jongens als Klaassen, Berghuis en Blind. En dan noem ik niet eens spelers als Haller, Neres, Mazraoui, Schuurs, Kudus. Het zit wel snor. Dit is gewoon een heel erg goed team, speelt al langere tijd samen en zou moeten winnen.

14 september 2021 om 09:20

Dat heeft natuurlijk alles te maken met die uitschieter in 2018-19. Als Ajax de groepsfase niet was doorgekomen, waren deze spelers niet zo in de kijker gekomen.

Jij vindt Ajax een heel erg goed team. Als we kijken binnen Nederland, heb je wellicht gelijk, maar binnen Europa is het absoluut niet bijzonder.

Kudus heeft trouwens nog alles te bewijzen en Neres presteert al een lange tijd niet meer. Leuk om achter de hand te hebben, dat wel.
Gravenberch is een groot talent, maar heeft nog een hoop te verbeteren.

14 september 2021 om 09:56

Als we een club zijn net onder de absolute top dan mogen we wel eens gaan winnen van de Valencia’s, getafes Roma’s en atalantas van deze wereld. Daarbij vind ik Ajax niet sterker geworden in de laatste jaren. Verwacht dan ook een hele lastige pot.

14 september 2021 om 10:07

@FR4evah, dat we de laatste 2 jaar geen rol van betekenis hebben gespeeld in de CL maar een kwartfinale EL ook in dat rijtje noemen is onzin, denk o.a. aan een prima prestatie tegen Lille. We hadden tegen Roma pech met de keeper en een gemiste penalty, shit happened. Plus je vergeet gewoon even onze Europese campagnes van daarvoor (finale EL 2017). De maatstaf Europese subtop vind ik niet enkel afhangen van een enkel seizoen waarin we onderpresteerden in de CL. En ja, we mogen dit seizoen in Europees verband wel wat van onszelf gaan eisen om het predikaat EU subtop te mogen blijven verdienen. Wel vind ik dat we deze poule zeker niet mogen onderschatten, we mogen weliswaar wat van onszelf verwachten maar de start vd competitie is tot nu toe wisselvallig. Alhoewel dat ook geen harde maatstaf hoeft te zijn, getuige die topwedstrijd tegen Real (die we toen weliswaar ongelukkig verloren) na een 6-2 verlies tegen Feyenoord. Wat tegen de Portugezen in ons nadeel werkt is dat we wel iets van ruimte nodig hebben om ons voetbal op de mat te leggen. Ruimte die we niet gaan krijgen. Ben dus benieuwd naar de oplossing van Ten Hag

14 september 2021 om 10:44

Ligt er maar net aan hoe breed je Europese subtop trekt. Als je clubs als Dortmund en Inter als subtop ziet dan is Ajax geen subtop. Als clubs als Valencia, Lille etc als subtop ziet, dan hoort Ajax daar ook bij.

14 september 2021 om 10:49

In 2019-2020 was Ajax 2 keer de betere tegen Chelsea, alleen in de laatste dubieuze wedstrijd ging alles mis. Ajax heeft vorig jaar zelf verpest door niet te scoren tegen Atalanta. Op basis van de afgelopen 4 jaar is Ajax Europese subtop, maar dit jaar moet er wel echt overwinterd worden, 2 zulke seizoenen op rij kan alles veranderen

14 september 2021 om 13:48

@fr4evah,

dat was het seizoen dat Nouri in de voorbereiding zijn hartstilstand kreeg. Jonge debuterende trainer op hoogste niveau met een jonge groep.
Ik had het persoonlijk raar gevonden als ze dat seizoen wel gepresteerd hadden.

14 september 2021 om 08:54

Ik denk dat je Sporting toch echt tekort doet en Ajax te hoog inschat, al hoop ik dat je gelijk hebt natuurlijk.

Wij zijn totaal niet in vorm en Portugese clubs liggen ons vaker niet dan wel. Ik schat zowel Dortmund en Sporting momenteel hoger in dan Ajax en ik ben al blij als we 3e worden.

15 september 2021 om 23:10

Ik had gelijk

16 september 2021 om 10:39

En hoe haha! Wat een heerlijke wedstrijd zeg, ik denk dat ik door de zenuwen en stress mijzelf van tevoren iets te vaak in probeer te dekken.

Nu op naar Besiktas!

14 september 2021 om 08:57

Ons boegbeeld zei ooit: Een zak geld scoort niet. M.a.w. beschikken over meer middelen is geen garantie voor winst. Ik zie een gelijkspel als een uitstekend resultaat. Pak de cijfers van de resultaten van Nederlandse clubs in Portugal (en zelfs het grote Oranje) er maar bij en je zult zien dat Portugese clubs ons niet liggen. Vaak zijn we de bovenliggende partij die verliest (zie PSV tegen Benfica).

14 september 2021 om 08:58

Ajax dient van Sporting te winnen. Sporting mist ontzettend veel basisspelers die afgelopen jaar ervoor gezorgd hebben dat Sporting kampioen werd. Bijvoorbeeld Coates, Nuno Mendes en Pedro Gonçalves. De reden dat Sporting kampioen is geworden komt door het feit dat zowel Benfica als Porto ontzettend veel punten hebben gemorst tegen tweede helft klassement teams. Sporting speelde consistenter, maar of zij daadwerkelijk beter waren vraag ik mij nog steeds af. Maar after all zou ik Sporting niet onderschatten. Ze spelen thuis en hebben super lang geen CL meer gespeeld. De supporters verwachten al jaren een kampioenschap en nadat dit gehaald is zullen ze vragen om een stunt in de CL, namelijk de groepsfase langskomen!

14 september 2021 om 09:08

De subtop is nog heel maar dan ook heel ver weg.

15 september 2021 om 23:11

Ja vast...

14 september 2021 om 09:42

We moeten Ajax niet gaan vergelijken met de ploeg van 3 jaar terug. Dat gaat niet op. Spelers als Blind en Tadic zijn ouder geworden en dat zie je met name bij Blind. Spelers als de Ligt, de Jong en Schone heb je niet en de vervangers zitten er net iets onder. De doelman is 3 klasses minder dan Onana en Neres speelt tweede viool. Ze hebben goede ploeg die doorgeselcteerd had moeten worden, maar dat is niet gedaan. Ajax is zeker niet kansloos deze wedstrijd en in de groep, maar een walk over word het ook niet. Daarnaast hebben Nederlandse ploegen het zeer lastig tegen Portugese ploegen, dat zag je onlangs met PSV. Met deze matige vorm zou een gelijkspel prima zijn en met een kleine overwinning kan je wellicht in een flow komen die je toen ook kreeg na de wedstrijd tegen Bayern.

Ajax is ook verre van in vorm. Eigenlijk zijn alleen Haller, Martinez en Timber in vorm. Spelers als Alvarez, Mazraoui, Tadic, Antony en Berghuis spelen gemiddeld een 6/6,5. Klaassen er niet bij, een matige keeper. Blind totaal uit vorm. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat we daar met 3 punten weg komen.

14 september 2021 om 08:39

Antony was tegen Vitesse nog fantastisch en heeft daarna nog 1 wedstrijd gespeeld. Beetje lastig om die al een gemiddeld cijfer te geven... Verder zijn die gemiddeldes goed genoeg en ook Blind heb ik tegen Vitesse erg goed zien spelen. Daarnaast is Sporting ook nog zoekende en missen ze belangrijke spelers. Dit Ajax hoort daar gewoon te winnen.

14 september 2021 om 08:54

Als er 1 ajacied in vorm is, is het Mazraoui wel.. We gaan zien hoe het wordt, ik heb er vertrouwen in!

14 september 2021 om 10:02

Mazraoui is misschien wel het meest in vorm van de hele selectie. En ook Alvarez doet dit seizoen tot nu toe uitstekend. Ben het wel met je eens dat Blind totaal niet in vorm is en dat het het beste is dat hij tegen Sporting op de bank begint

Als Ajax een goede kans wil maken op overwintering in de CL, zal er gewonnen moeten worden van Sporting. Je meest directe concurrent geef je dan gelijk een goede tik. Er van uitgaande dat Dortmund 1e wordt in de poule en Besiktas de zwakste van de 4 is.

Dit moet toch prima te doen zijn voor Ajax. Sporting is dan wel kampioen geworden maar het is geen Benfica of Porto.

14 september 2021 om 12:20

Onderschat ze niet, Ajax moet morgen echt top zijn om in Lissabon te winnen. Voetballend zijn ze gelijkwaardig zoniet beter dan Benfica en Porto. Amorim is echt een supertrainer en Sporting geeft sinds zijn komst heel weinig goals weg.

Heb t eerder gezegd hiero. Ajax wint met geluk van sporting morgen. Dan met hakken over de sloot tegen besiktas. Veroorzaakt aardbeving in de voetbalwereld door dortmund te vernederen. Dan dortmund returns the favor, wij worden vernederd. We gaan choken tegen besiktas in turkije. Maar winnen thuis dan van sporting. Zijn we van die laatste wedstrijd in CL poule syndrome af.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

0 fans
Verdediger, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 2 0 0 0
2021/2022 Sporting Portugal 2 0 1 0
2020/2021 Sporting Portugal 29 1 4 0
2019/2020 Sporting Portugal 9 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Qua opleiding en faciliteiten schrijf ik Ajax dan ook wel iets hoger aan’

Ajax start de groepsfase van de Champions League woensdagavond tegen Sporting Portugal. Het is een duel dat Mees de Wit met bovengemiddelde interesse zal volgen. De speler van PEC Zwolle speelde...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren