Driessen: ‘Er zijn spelers die zijn veters niet mogen strikken, ook bij Ajax’

Maandag, 13 september 2021 om 23:56Dominic Mostert

Valentijn Driessen vindt dat Steven Berghuis 'niet over zich heen moet laten lopen' bij Ajax. De aanvaller, die zaterdag tegen PEC Zwolle (0-2) als aanvallende middenvelder opereerde, heeft in Amsterdam niet dezelfde status als bij zijn vorige club Feyenoord. Bij Voetbalpraat op ESPN wordt maandagavond geconcludeerd dat Berghuis niet altijd verzekerd is van een basisplaats bij Ajax, al zou de blessure van Davy Klaassen ervoor kunnen zorgen dat hij woensdag tegen Sporting Portugal opnieuw achter de spits wordt opgesteld.

Volgens Valentijn Driessen heeft Berghuis zich op 'bepaalde momenten' niet kunnen bewijzen als rechtsbuiten bij Ajax. "Antony heeft dat meer gedaan. Op ‘10’ heeft Klaassen op dit moment ook meer laten zien dan Berghuis. Daar heeft Berghuis één keer gespeeld, tegen PEC Zwolle, en hij heeft één goede loopactie gemaakt." Berghuis maakte na een half uur met een lange sprint ruimte op de linkerflank en kon zo Sébastien Haller bedienen. Berghuis ontving de bal eerst in de as van het veld en speelde naar links, waar Dusan Tadic stond. Vervolgens trok hij vanaf het midden een lange sprint naar links om Tadic heen, die hem de bal weer teruggaf. Daarna volgde de assist op Haller.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ajax reist zonder Davy Klaassen af naar Lissabon

Davy Klaassen ontbreekt woensdagavond tegen Sporting Portugal.Lees artikel

In de studio wordt de vraag opgeworpen of Berghuis een dergelijke actie ook bij Feyenoord gemaakt zou hebben. Mikos Gouka, clubwatcher van Feyenoord voor het Algemeen Dagblad, snapt de vraag. "Hij moet nu natuurlijk wat, omdat het niet zo goed ging." De journalist zag bij Berghuis met name in zijn eerste weken bij Ajax inderdaad een grotere 'bescheidenheid' dan in diens periode bij Feyenoord. "We hebben bij Feyenoord eens gezien dat Mark Diemers een bal niet gaf, waarna Berghuis zijn onvrede duidelijk liet merken. Toen zag je ook een bepaalde spanning op de gezichten van de andere spelers. Die dachten: als ik de bal krijg, moet ik wel weten waar Berghuis is. Dat heeft hij nu veel minder."

"Tadic wil ook een bal hebben en zo zijn er wel meer. Hij moet toch een beetje stijgen in de hiërarchie. Hij liet een vrije trap nemen door Zakaria Labyad (op 14 augustus tegen NEC, red.), dat zou hij bij Feyenoord niet doen", concludeert Gouka. Volgens Kenneth Perez lijkt Berghuis momenteel 'de speler die niet speelt als iedereen fit is', maar Driessen vindt dat de aanvaller daar niet zomaar genoegen mee hoeft te nemen. "Hij moet wel wat meer van zich afbijten en zich wat meer profileren. Hij moet niet als een dooie vogel alles accepteren. Dat heb je bij Feyenoord ook niet gedaan en dat hoef je hier ook niet te doen. Dan kan iedereen lullen over de hiërarchie, maar er zijn een aantal spelers die zijn schoenen niet mogen vastmaken, ook bij Ajax. Je hoeft echt niet over je heen te laten lopen. "Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door sirius)

Je zou bijna denken dat we Messi hebben binnengehaald voor 4 miljoen. Jezus waar gaat het over.. volgens mij hadden we in 2019 ook een fantastische aanval met Neres, Tadic en Ziyech en van de Beek erachter. Promes werd gehaald en hij moest zich maar erin spelen. Dat is hem vrij snel gelukt. Dat Berghuis 2/3 maanden op de bank zit is totaal geen probleem. Ik vind juist dat ie veel speelt. Als hij levert dan krijgt hij echt wel een plekkie.

14 september 2021 om 00:04

Tja, ik vind die eerste zin altijd een dooddoener. Je haalt geen Messi binnen, maar we hebben het hier dan ook niet over een pakweg Barcelona. Als je dan kijkt naar de basis, zou ik niet weten waarom Berghuis niet belangrijk kan zijn. We hoeven echt niet te doen alsof Ajax allemaal toppers rond heeft lopen. Dat zijn ook veelal spelers die je toch vooral terug ziet in de (lage) Europese subtop.

14 september 2021 om 00:10

En Berghuis is nationale top. In Europa is het een nobody. En ben het niet met je eens over dat lage subtop. Antony is nog super jong en die heeft een heel aardig debuutseizoen gehad. Die gaat echt wel naar een grote club, zeker als ie gewoon geduldig blijft.

Tadic speelde 4 jaar bij Southampton maar dat betekent niet dat hij 4 jaar aan zijn plafond heeft gezeten. Eerste 2 jaar was hij geweldig. Die had echt niet misstaan bij het toenmalige Liverpool net zoals veel van zijn ploeggenoten. Alleen was de maat vol bij Southampton. Daardoor wordt er net gedaan alsof Tadic een flop was of kantje boord is geslaagd. Gewoon sterspeler materiaal. Bij Ajax komt 100% van zijn kwaliteiten naar boven. Bij het laatste Southampton misschien 50 of 60%. Hij mist alleen snelheid anders had ie zeker in de top gezeten.

En Neres heeft ook een hoge piek vind ik. Die gaat ie sowieso nog wel een keer aantikken. Vraag is wanneer. Berghuis heeft alles te bewijzen. Vergeleken met de rest dan.

14 september 2021 om 00:17

Maar je gaat Neres toch niet de voorkeur geven omdat hij af en toe zo leuk piekt? Die speelt net zo vaak slecht als goed. Dan heeft hij toch net zo veel te bewijzen als Berghuis?

14 september 2021 om 00:18

Ach, de meeste spelers bij Ajax zijn in Europa ook nobody's of nauwelijks relevant. Dan kun je het nog zo mooi maken als je zelf wilt, maar jongens als Tagliafico, Neres, Onana e.d. komen toch maar moeilijk aan een volgend avontuur. Laten we het niet mooier maken dan het is. Berghuis is kwalitatief gezien gewoon een prima speler voor Ajax. Bovendien is dit Ajax een lachertje vergeleken met het Ajax van drie jaar geleden. Dat werd alleen een beetje verbloemd door het gebrek aan concurrentie afgelopen seizoen. Ajax is ook gewoon al drie jaar in verval.

14 september 2021 om 00:21

@bobiku29 Neres was vorig jaar in de CL gewoon 2x goed en 1x geweldig. Vind ik knap voor een speler met een zware meniscusblessure van een jaar. Die heeft zichzelf allang bevestigd. Voor Berghuis is alles nieuw. Neres heeft sowieso een streepje voor. Met name omdat ie aan de linkerkant kan spelen.

14 september 2021 om 00:28

@sirius In dat laatste punt heb je wel gelijk op zich. Al vind ik deze ploeg toch een klasse beter dan die van vorig jaar. Misschien zelfs 2. Ook in de breedte maar met name in de basis.

En Tadic is gewoon een speler die uitgelicht wordt in Europa. Heeft geweldige statistieken. Veel meer dan een nobody. Had vorig jaar 5 goals en 6 assists in 12 wedstrijden Europa. En dat was nog het matigste Ajax. En ik ben alleen maar blij dat al die drie gasten bij Ajax spelen, het is hier ook gewoon goed. Lekker salaris, basisplekje (een Neres in vorm tenminste), veel Europese wedstrijden op een goed niveau. Maar we hadden het over Berghuis. Dat is inderdaad een prima speler maar die andere gasten hebben allemaal iets extra's. Dat moet ik van hem nog zien. Gebaseerd op zijn prestaties bij Feyenoord in Europa (minder elftal, maar ook minder weerstand) moet ik het dus nog maar zien.

14 september 2021 om 00:41

Dat is waar, zeker dat hij ook op links kan spelen. Toch vind ik Neres bepaald geen speler waar je niet omheen kan. Ajax denk ik ook niet, want ze hadden hem liever verkocht

14 september 2021 om 07:10

@sirius, de afgunst spat er vanaf. Berghuis is net zo veel een prima speler voor Ajax als Joey veerman. En dat is gewoon twijfelachtig. Berghuis heeft in nog geen enkele moeilijke wedstrijd het verschil kunnen maken. Tegen PSV niet in de JC schaal en tegen Twente ook niet. Zie ook verhalen langs komen dat het wel lukt bij Nederland met betere spelers. Wat een onzin de rechtsback van Ajax is echt een niveau hoger dan elke rechtsback die Nederland kan opstellen. En niet zo zuinig ook simpelweg omdat hij alle drie de aspecten bezit, fatsoenlijk verdedigen, voldoende loopvermogen om constant op te komen en ook nog voldoende techniek om fatsoenlijk mee aan te vallen. Berghuis kan zich niet beter wensen. Loopt voor geen meter. Berghuis is een prima wisselspelers bvoor Ajax, maar dat is Labyad ook. Was ook de grote ster bij Utrecht, maar daar doet iedereen dan veel minder krampachtig over. Sterker nog die wordt vooral neergezet als komt te kort en hoort niet in de basis thuis. Maar berghuis wel? Op basis van wat?

14 september 2021 om 07:57

@ninjakai wat een hoop onzin. Vergelijkingen maken met Labyad en Veerman? Dan snap je er echt niks van. @Sirius slaat misschien een beetje door maar jij kan er ook wat van, zou bijna denken dat je het over een of andere Europese grootmacht hebt. Berghuis is gewoon al jarenlang een van de beste spelers van de Eredivisie, met geweldige statistieken, dus snap je vergelijkingen voor geen meter. Verder, een speler een niveau beter vinden (Mazraoui) dan elke rechtsback bij Oranje? Op basis van wat, je onderbuikgevoel? Ik vind hem geweldig hoor, maar laat hij maar eens een heel seizoen fit blijven en presteren. Misschien ooit ook een transfer afdwingen, dan stuivertje wisselen (mede door blessures) met andere backs. We weten allemaal dat Mazraoui kan pieken en dan weer matig kan spelen. Goedemorgen😅.

14 september 2021 om 07:57

@Sirius Overdrijven is ook een vak. Je hebt van de ploeg van drie jaar geleden Frenkie, Zyjech en De Ligt verloren. Daarvoor heb je onder andere Antony, Martinez en Timber. Wel minder maar “in verval” slaat nergens op. Iedere ploeg moet doorselecteren.

14 september 2021 om 08:05

Nog wel een paar meer hoor. Denk eens aan Onana, Dolberg, Veldman en Schöne. Maar je hebt gelijk, in verval is overdreven en misschien wel niet eens waar.

14 september 2021 om 08:14

op basis van het feit dat ie de 3e best betaalde speler in de selectie is

14 september 2021 om 09:24

Onana is (nog) niet weg, Dolberg en Schöne waren geen onbetwiste basisspelers en dat Veltman speelde vond 99% van de supporters onterecht.

14 september 2021 om 20:10

@ninjakai - Het feit dat je opent met het woord 'afgunst', zegt eigenlijk al dat je er gekleurd in staat. Ik heb helemaal niets tegen Ajax en ben vaak genoeg ook positief. Ik hoef me wat dat betreft ook eigenlijk niet te verantwoorden. Verder is de grote man zijn bij Feyenoord wel even andere koek dan grote man zijn bij FC Utrecht natuurlijk.

Hoewel klaassen idd zo nu en dan belangrijke goals maakt, vind ik hen afentoe wel ieeeeets te diep staan. Die staat zovaak naast haller al vanaf t begin fase van de opbouw. Hij mag meer bemoeien met t opzetten vd aanval vind ik.

Heb me laten vertellen dat bij Ajax de backs naar binnen moeten knijpen in een discussie over Timber bij Oranje. Dan heb je op rechts dus 50% van Berghuis en een 10 is hij gewoon niet. Ik vind het doodzonde. Tegen Turkije speelde Berghuis met spelers die nóg beter zijn dan die van Ajax, en daar speelde hij zowat de perfecte wedstrijd. Het ligt niet aan mentaliteit of branie of whatever. Hij wordt bij Ajax verkeerd gebruikt. Laat Mazraoui gewoon over rechts denderen, en buitenom gaan, dat kan hij echt wel. Berghuis is zoveel effectiever dan Antony.

14 september 2021 om 07:40

Anthony is de enige voorhoede speler van Ajax met een actie en daardoor een verassing in het soms statische spel.

14 september 2021 om 08:03

En Berghuis is de man met de fluwele (steek)pass. Een van de weinige spelers binnen de selectie van Ajax die het spelletje leest. Tegen Turkije was hij echt fantastisch. Zelfs bij Feyenoord heb ik hem zelden zo goed gezien.

Momenteel is de journalistiek en analisten aan het zoeken om het zoeken. De openingswedstrijd van Berghuis tegen NEC was verdienstelijk. De wedstrijd daarna was hij bagger, net als alle andere ajacieden die op het veld stonden. Vervolgens banken en de wedstrijd daarop op de voor hem onbekende nr. 10 positie weer redelijk ingevuld. Haller mist 10 open kansen, maar scoort er 2 en is de motm. Berghuis geeft de 2 assists en heeft een matige wedstrijd gespeeld als je het artikel mag geloven. Wat heeft de rest dan laten zien?

Dat Berghuis geen vrije trappen en corners neemt heeft niks met hierarchie te maken, maar met Ten Hag en zijn technische staf. En als we eerlijk zijn, is dat ook een terechte beslissing. Kijk Tadic hoeft niet van links over te komen om een vrije trap van rechts naar de 2e paal te slingeren, dat kan Berghuis prima. Maar alle andere dode spelmomenten (penalties niet meegerekend) is Berghuis nou niet bepaald de aangewezen speler voor. Zijn traptechniek is fluweel, maar dan moet de bal wel rollen.

Berghuis zal nog wel veel vaker de bank warm houden, net als Anthony. Ieder heeft zijn eigen wapens en afhankelijk van de tegenstander en hun speelwijze, zal 1 van de 2 of geen of beide worden opgesteld.

14 september 2021 om 16:49

Het probleem bij Ajax is meer dat er niemand weg te sturen valt. Ook niet met een fluwele steek pass. Er zit echt heel weinig diepgang in deze selectie. Zodat het spel zo eenzijdig is. Geen verassing of wat dan ook. Berghuis is een heel erg goede speler. Hij en tadic zijn voor mij een beetje te veel van hetzelfde vooral als er een spits in staat als haller die heel groot is maar niet sterk en altijd maar in de bal komt. Zodat de buitenspelers erover heen zouden moeten. Ik zou liever Berghuis links zien tadic spits Anthony rechts of Anthony en Berghuis omgedraaid. Maar goed die haller legt ze er weer in afgelopen weekend dus die zal voorlopig wel weer niet banken.

14 september 2021 om 08:02

Heb je naar een wedstrijd van Ajax gekeken? Mazraoui gaat vaak buitenom tenzij Anthony daar staat, dan moet Mazraoui wel aan de binnenkant staan. Dat zou met Berghuis niet anders moeten zijn, maar die klik hebben Mazraoui en Berghuis (nog) niet.

Tja ze doen net alsof het een wereldtopper is die Berghuis. Voor de eredivisie goed maar daarbuiten niet. Een beetje concurrentie zal die jongen echt niet slecht doen

Een beetje geduld aub. Alles is nieuw voor die gozer. De enorme druk die het met zich meebracht. Na de winterstop ga je een andere Berghuis zien. Komt wel goed.

Op zich kan het wel wat worden op 10 , zeker met Alvarez in zijn rug. Als hij daar de tijd krijgt en hij is die plek gewend , dan is hij wel de type speler die een speler vrij voor het doel kan zetten.

Dus je bent vorig jaar met afstand kampioen geworden, in ongeveer de helft van de gevallen basisspeler geweest en dan komt een pseudovedette van Feyenoord langs van 29 jaar die op een mislukking in de kelder van Engeland na alleen in de Eredivisie heeft gespeeld, die bij Oranje hooguit iets laat zien als de rest van het team lekker speelt en de zege vaak al zeker lijkt en die bij het eerste zuchtje concurrentie op zijn plek al koudwatervrees krijgt… en iedereen moet maar buigen voor zijn komst? Berghuis moet zijn plek gewoon verdienen. Ik weet niet waar onze nationale betweter met veters strikken op doelt maar op de plekken waar Berghuis voor in aanmerking komt spelen met Anthony, Klaassen en Tadic geen koekenbakkers. Sterker nog, die vind ik alle drie beter!

Haha die Driessen. Hij zit Berghuis gewoon op te jutten, zodat als het uit de hand loopt hij kritiek kan hebben op het people management van Ten Hag en/of het transferbeleid van Overmars. Hopelijk beseft Berghuis ook dat dit soort mensen alleen maar uit zijn op sensatie en het creëren van wrijving. Toen Berghuis bij Feyenoord zat was zijn dominantie in de groep juist het probleem volgens dezelfde mensen, toen was het een naar egoïstisch mannetje met vreemde trekjes. Nu proberen ze hem een beetje op te naaien om weer iets meer van dat gedrag te tonen, maar wanneer Berghuis dat zou doen is hij weer de gebeten hond. Berghuis moet gewoon lekker zo doorgaan, zich nederig opstellen, hard blijven werken en dan zou hij (met zijn kwaliteiten) vanzelf moeten stijgen in de hiërarchie. Hij moet zich nu niet gek laten maken door de buitenwereld of doordat het nog even niet zo lekker loopt. Hij is pas ongeveer 2 maanden bij de club, dan is het niet gek dat je even je draai moet vinden op en buiten het veld. Met wat tijd komt dat waarschijnlijk vanzelf goed.

Hij kan goed voetballen maar is ook vaak niet aanwezig. Soms veel te slap. Er lopen wel betere voetballers rond bij ajax

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

59 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 5 1 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
Laatste voetbalnieuws

Berghuis kan zich niet vinden in kritiek: ‘Dat is een beeld dat ontstaat’

Steven Berghuis heeft een mooie voetbalweek achter de rug. De aanvaller van Ajax maakte woensdag tegen Sporting Portugal (1-5 winst) zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst en voegde daar tegen SC...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren