Ajax bevestigt absentie Klaassen; Stekelenburg wél op tijd fit

Dinsdag, 14 september 2021 om 12:52Jeroen van Poppel • Laatste update: 13:13

Davy Klaassen is niet fit genoeg om met Ajax mee te reizen naar Lissabon, zo is dinsdag officieel bekendgemaakt door de club. De aanvallende middenvelder heeft lichte liesklachten en moet daardoor de Champions League-wedstrijd op bezoek bij Sporting Portugal van woensdag aan zich voorbij laten gaan. Daardoor lonkt voor Steven Berghuis opnieuw een kans in de basis op nummer tien. Maarten Stekelenburg, die zaterdag ontbrak tegen PEC Zwolle (0-2), keert terug in de Ajax-selectie. Hij lijkt klaar om te starten in Portugal.

Klaassen liep zijn liesblessure op in de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije (6-1 winst) op 7 september. De middenvelder moest daardoor afgelopen zaterdag de competitiewedstrijd van Ajax tegen PEC ook al aan zich voorbij laten gaan. Geprobeerd werd om Klaassen tijdig klaar te stomen voor het eerste Champions League-duel van het seizoen, maar dat is dus niet gelukt. Stekelenburg lijkt volledig hersteld te zijn van een liesblessure. De doelman, die op 22 september zijn 39ste verjaardag viert, werd in Zwolle vervangen door Remko Pasveer, die dus de nul hield. Charlie Setford en Calvin Raatsie zaten op de bank als reservedoelmannen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De doelman lijkt woensdag te kunnen starten voor Ajax.

De blessure van Klaassen lost voor Erik ten Hag een mogelijk luxeprobleem op. De trainer van Ajax had waarschijnlijk moeten kiezen tussen Antony en Berghuis, indien Klaassen tijdig fit was geweest. Nu zou Berghuis opnieuw als nummer tien kunnen spelen, net als de voormalig Feyenoorder deed in Zwolle. Nico Tagliafico en Lisandro Martínez kregen tegen PEC rust vanwege hun interlandverplichtingen met Argentinië. Het tweetal keert enkele dagen later terug in de wedstrijdselectie van Ajax. Het duel in het Estádio José Alvalade begint woensdag om 21.00 uur Nederlandse tijd.

De volledige selectie van Ajax:

Doel: Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg, Jay Gorter

Verdediging: Perr Schuurs, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Daley Blind, Nicolas Tagliafico
Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui

Middenveld: Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor, Edson Álvarez

Aanval: Mohamed Daramy, Steven Berghuis, Sébastien Haller, Dusan Tadic, David Neres, Danilo, Antony.


Poll

Sporting Portugal-Ajax eindigt in een...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door ssblue zanetti)

Heerlijk die interlands zeg.. had na de tweede wedstrijd gewoon naar huis moeten gaan. Gelukkig is de rest om hem heen wel fit en kan je nieuwe formaties testen maar Sporting laat ruimtes achter hun backs en Klaassen was daar ideaal voor. Voor de rest heeft alleen Neres diepgang. En Daramy wellicht. Dit scheelt al een procent of 5..

14 september 2021 om 00:12

Dat Neres diepgang heeft zien we ook al 2 jaar niet meer terug hoor.

14 september 2021 om 00:16

Op rechts heeft ie weinig diepgang inderdaad. Maar op links echt wel hoor. Kan me nog een balletje herinneren van Tagliafico tegen Young Boys, meteen aan het begin. Stak Neres aan de binnenkant weg. Tegen Atalanta ook een paar keer. Roma ook (was toen wel slecht). Links heeft ie genoeg diepgang. Dat is daarom ook zijn beste positie vind ik.

14 september 2021 om 07:42

En waarom is Klaassen ideaal volgens jou wanneer de backs ruimtes achter hun laten?

14 september 2021 om 08:03

Denk dat hij bedoelt dat Klaassen misschien linksvoor zou spelen en zijn startsnelheid zou benutten als hij wordt diep gespeeld

14 september 2021 om 13:22

We zitten al niet ruim in de middenvelders en zijn we zeer royaal bezet voorin. Ten Hag zou een fitte Klaassen nooit linksvoor zetten, daar staat Tadic gewoon.

14 september 2021 om 13:29

4ever4ajax, meneertjeb is sarcastisch. Klaassen linksvoor, met startsnelheid, dat zijn natuurlijk dingen die niet voorkomen, haha. Maar ik vraag me wel af wat Hakimziyach22 bedoelt met Klaassen die gebruik kan maken van ruimte achter de backs. Als ik Klaassen zie voetballen, en dat is aardig vaak, zie ik hem nooit bij de de ruimte achter de backs komen. Dus ik ben benieuwd hoe hij dat dan voor zich ziet.

14 september 2021 om 13:31

Eens, Klaassen staat bijna altijd in de as van het veld. Berghuis zag je dat als '10' echt anders oppakken. Jammer dat we niet een keer Klaassen, Berghuis en Alvarez kunnen proberen. Gravenberch is echt m'n favoriet maar vind hem de laatste wedstrijden echt wel te slordig.

14 september 2021 om 09:12

Hij is niet de enige die teveel heeft (moeten) geven. Gakpo ook en ???
Ajax krijgt uit wat meer ruimte, Ik denk dat je dan ook meer heb aan Berghuis voor de perfecte lange bal en Neres voor de diepte.
Bovendien zijn de Argentijnen terug. Het moeten hebben van een brede selectie wordt direct aangetoond

Wat is dat balen zeg. Zijn neusje voor de goal en zijn loopvermogen gaan we zeker missen. Berghuis is een totaal andere 10. Lekker die interland...

14 september 2021 om 00:37

gcbogarde en dan zijn er leden die roepen dat Ajax altijd geluk heeft met afwezigen bij de tegenstanders. Onana, Neres, Haller voorgaande dismissen zij. Nu als je Klaassen zegt, die belangrijk is met zijn loopvermogen, ga je excuses horen, is een matige speler enz

14 september 2021 om 06:27

FcBogarde- Dit is zeker balen. Het aanjagen en goaltje mee pikken missen we nu! Had er op gehoopt dat hij die vibe mee zou terugnemen vanuit interland. Krijg je dit. Grrrr

14 september 2021 om 08:10

Nederlands Elftal is voor mij 10x belangrijker.

14 september 2021 om 09:15

En mij interesseert het Nederlands elftal weer geen reet, dus wat is je punt?

14 september 2021 om 10:29

Zijn punt is dat het onzin is om te zeiken over interlands als dit gewoon gaat om belangrijke wedstrijden en geen oefenwedstrijdjes. WK kwalificatie is hartstikke belangrijk en Klaassen speelde een belangrijke rol afgelopen interlands. De ene interesseert het niks de ander is juist alleen geïnteresseerd in Oranje. En anderen vinden het beide mooi. Dus zullen we alleen zeiken als ze dan geblesseerd raken bij een oefenpotje? Maar zeik dan ook als die geblesseerd raakt bij een oefenpotje van Ajax

14 september 2021 om 14:42

Mooi gezegd hafcahaas. Vervelend voor Ajax in dit geval maar interlands zijn voor andere mensen ook heel belangrijk

14 september 2021 om 13:33

Ik zou eerlijk gezegd niet met berghuis durven spelen. Ik zou eerder met blind, Alvarez en Gravenberch spelen. Dan kan je Martinez en Nico ook weer achterin in de basis zetten.Dan zal Berghuis wel weer op 10 spelen, deed het toch wel aardig met 2 assists. Bij Nederland was die ook erg gretig alleen die goals willen maar niet vallen, mooi moment dan om het tegen Sporting te doen. En die Kudus, daar hoor je ook niks van he? Leek na het trainingskamp toch wel erg snel terug te keren maar het is erg stil. Traint nog niet eens mee.

Vind alleen Pasveer onder de lat erg bizar gewoon, als je kijkt naar de ambities van Ajax. Wel een 5e buitenspeler kopen terwijl je al 4 toppers hebt, maar wel 2 keepers die bijna 40 zijn. Hoorde veel goede verhalen over Gorter, maar heb hem zelf niet zien spelen nog. Waarom staat Raatsie er weer in? Omdat Gorter op de bank bij Ajax zit als tweede keeper zeker?

13 september 2021 om 23:38

Die kudus kan maar niet fit geraken. Vind hem wel een goede speler, sterk aan de bal, lekkere dribbel en heeft ook behoorlijke eind pass. Begin me wel zorgen te maken.

14 september 2021 om 00:24

Kudus is echt niet normaal goed inderdaad, die moet echt snel fit worden en blijven. Is een beetje de missende schakel qua creativiteit

14 september 2021 om 04:52

Kudus is in ruim 1 jaar bij Ajax ongeveer 2 maanden echt fit geweest. Daarin heeft hij een aantal goede wedstrijden gespeeld. Knap dat je op basis daarvan kunt zeggen dat hij onwijs goed is. Na zijn blessure heeft hij niet echt iets meer laten zien.

14 september 2021 om 07:46

Janssen, het klopt wat je zegt dat hij meer geblesseerd is geweest dan fit. Maar bij sommige spelers kun je gewoon zien dat zij ontiegelijk goed kunnen voetballen. Voetbal zit gewoon in echt in zo’n jongen. Hij snapt hoe het spelletje werkt. Je hebt spelers die door hard te werken aardig kunnen voetballen. En je hebt spelers waarvan je gewoon kan zien na een paar wedstrijden dat hij goed is. Alleen hij moet wel fit blijven natuurlijk, anders heb je er niks aan

14 september 2021 om 10:11

Ik vond hem ook toen hij fit was niet super, eigenlijk. Maakte alles ingewikkelder dan nodig en was verder vooral postbode. Kappen, draaien, nog een keer kappen, en dan niet meer naar de logische optie kunnen spelen. Had natuurlijk wat goeie momenten, maar in mijn ogen was het vooral heel erg inefficiënt.

13 september 2021 om 23:41

Ja tegen de lamme en blinde van Zwolle, die op semi prof niveau zitten. Klaasen gaat echt gemist worden met zijn werklust en diepgang en scorend vermogen

13 september 2021 om 23:46

Ja met je eens dat Zwolle erg, erg slecht is. Maar als bijvoorbeeld Tadic het goed doet tegen Zwolle maakt het feit dat Zwolle slecht is, Tadic toch niet slechter? Ik denk ook zeker dat Klaassen erg gemist gaat worden maar met de ruimte die tussen het middenveld en de Cv's van Sporting valt (die stappen haast nooit uit) kan Berghuis echt wel wat. Hele goede speler in de combinatie.

13 september 2021 om 23:44

Gorter heeft een kleine blessure volgens mij. Daarom heeft ie ook bij Jong Oranje niet gespeeld. Toen stond er een keeper van Utrecht in die ik totaal niet kende. En die deed het nog best aardig ook. Maar ik denk stiekem dat Gorter dit jaar nog onder de lat staat. Misschien aan het eind van het seizoen maar als Stekelenburg blijft kwakkelen en Onana geen kans meer krijgt, kan hij zomaar winnen van Pasveer.

13 september 2021 om 23:48

Ja als hij het zo goed doet zie ik het ook wel gebeuren. Ten Hag is geen bangerd voor zulk soort wisselingen en van Stekelenburg en Pasveer ben ik echt niet onder de indruk. Ik zie ook wel een kans dat Onana 'gewoon' bijtekent en weer mag spelen. Als hij zijn niveau weer enigszins haalt is dat het beste voor Ajax.

14 september 2021 om 00:10

Tja, in de eredivisie kan Berghuis in de meeste wedstrijden prima op 10, maar tegen een sterkere tegenstander weet ik niet of het heel verstandig is. In defensief opzicht heb je dan maar twee middenvelders. Zelfs als hij wel bereid is om de arbeid te verzetten is verdedigen niet bepaald het sterkste punt van Steven. Overigens zal het wel de vraag zijn hoe sterk Sporting precies is, maar dan nog weet ik niet of ik het aan zou durven als trainer.

14 september 2021 om 00:28

Ja enige andere optie is dan denk ik Tadic op 10, Neres/Berghuis op rechts en Neres/Daramy (onwaarschijnlijk) op links. Maar Tadic brengt verdedigend ook niet evenveel als Klaassen toch?

14 september 2021 om 06:51

@Tadic maakt denk nog minder meters terug. Berghuis is op zich wel gretig en nog redelijk snel wat belangrijk is voor de omschakeling. En we hebben ook Labyad nog als optie. Is op zich ook wel doelgericht, goede vrije trap, nederig in het veld. Altijd lekker om zo'n speler ook nog achter de hand te hebben. Verder kan Ten Hag het ook compenseren door Gravenberch op 10 of op de bank te zetten en naast Alvarez bij Martinez, Blind of Timber neer te zetten. Misschien zelfs Mazraoui, dat heeft hij ook al vaker geprobeerd. Er zijn nog ruim voldoende mogelijkheden om de balans op het middenveld goed te krijgen.

14 september 2021 om 08:12

Gorter is geblesseerd

14 september 2021 om 08:31

Ik moet toegeven dat ik wellicht liever Pasveer dan Stekelenburg op dit moment onder de lat heb. Vind hem dit seizoen vooral zijn vorm van EK doortrekken.. Hij is op leeftijd en als back up zeer degelijk, maar niet als eerste doelman. Ik hoop vooral dat Gorter dit seizoen eerste keeper wordt. In het verleden heeft dit met Cilissen, Onana ook goed uitgepakt.

Ik roep het zo vaak. Spelers worden zwaar overbelast. Vorige week kwam de FIFA met het belachelijke idee om de twee jaar een WK te willen organiseren. Topspelers krijgen geen rust meer, dus blessures. De landenbonden eisen die spelers op, geven de clubs een fooi en dan krijg je ze terug zoals nu Klaassen. Ajax speelt dankzij Oranje haar eerste cruciale groepsduel nu zonder Klaassen. Dat kan het wel opvangen zegt u ? Zal best. Morgen raakt PSV Gakpo zo kwijt, overmorgen Feyenoord Guus Til en voor je er erg in hebt zitten onze topclubs allemaal met geblesseerden dankzij die overdaad aan onderbetaalde interlands.

14 september 2021 om 00:37

“Onderbetaalde interlands”Ja de helft van de internationals zullen bij de voedselbank zitten.Wat de volgens jou overdaad aan wedstrijden met financiën te maken heeft moet je me uitleggen. Denk dat het eerder met overbelasting te maken heeft. Dan train je minder.Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Engelse championship, die spelen in een competitie met 24 teams, dus 46 competitiewedstrijden, en dan komt daar nog de fa cup en de league cup bij. Die piepen nooit.

14 september 2021 om 06:17

@Willemdos, het gaat erom dat je de spelers “gratis” laat vertrekken als club voor de eer. Maar ze komen terug met blessures en dus een hoop kosten, als vervolgens daardoor CL wedstrijden moet spelen zonder je sterkste opstelling… ik snap goed dat daar wrijving is.

En in de UK of Spanje etc wordt hier ook over geklaagd. Alleen leest Valentijn Driessen die kranten niet dus lees jij t niet..

14 september 2021 om 09:26

Niet alleen voor de eer natuurlijk. Transferwaardes stijgen ook bij een oproep voor de nationale elftallen.

14 september 2021 om 04:55

Gedeeltelijk mee eens. Ajax heeft relatief nog weinig wedstrijden gespeeld. Daarnaast geven ze bij Ajax aan ook een hele brede bank te hebben met veel kwaliteit. Als je dan zoveel wedstrijden schijnt te hebben kun je ook spelers rust geven.

14 september 2021 om 06:41

Hoewel het idee van een 2 jaars WK mij ook totaal niet kan bekoren moet ik zeggen dat de andere plannen van Wenger die hiermee te maken hebben mij wel goed lijken. Hij wil een kwalificatie periode van ong. 3 weken strak achter elkaar waarin alle kwalificatie potten worden gespeeld, waardoor de interlands niet langer verdeeld worden tussen de drukke schema's van clubs, maar eromheen

14 september 2021 om 10:07

@theo

Hoeveel krijgen ze dan voor de interlands?

Ik heb ooit een bedrag gelezen, nu mag jij eens zeggen wat je denkt dat het is.

14 september 2021 om 11:52

Of hij heeft gewoon een blessure. Klaassen heeft 285 minuten gespeeld dit seizoen waarvan bijna alles in de eredivisie op lage intensiteit. Kom op, we gaan toch niet nu al daar op gooien. Ben het wel met je eens dat die interlands en zeker 3 gewoon echt teveel van het goede is en ook onnodig. Over 4 weken alweer 🤢

Zit er nog garantie op die Kudus? Dan zou ik hem maar gauw inruilen want 1 wedstrijd per jaar is niet veel

14 september 2021 om 00:24

Niet goed geld terug garantie is al verstreken.

En zo begin je een reeks waarbij je het net niet haalt omdat niet alles mee zat en aan geluk ontbreekt.

14 september 2021 om 00:21

Bij Sporting zit het ook niet mee. Die missen hun aanvoerder en sterspeler dus Ajax moet geen excuses hebben.

14 september 2021 om 05:19

Dat hoort bij voetbal. Daarnaast wordt er de hele tijd gezegd dat ajax meer dan 11 goede spelers heeft.

14 september 2021 om 06:58

Vorig Champions League jaar ontbraken er elke wedstrijd meerdere cruciale spelers en was er onvoldoende kwaliteit in de breedte om dat op te vangen. Ik maf toch hopen dat we niet weer zoveel pech hebben, maar mocht dat gebeuren dan hebben we in ieder geval in de breedte een stuk meer kwaliteit dan toen. Met deze selectie moet Ajax in deze groep gewoon doorgaan.

14 september 2021 om 09:31

Bij de tegenstander ontbreken er ook spelers. De kans dat je alle belangrijke wedstrijden alle belangrijke spelers op kunt stellen is heel erg klein. Daarom bestaat een selectie uit meer dan 11 spelers. Waarbij Ajax (en de supporters) zelf ook aangeven over een goede bankt te beschikken.

Kudus oogde in de voorbereiding minder flexibel.. hij draaien minder vaak weg dan eerder en zijn dribbles waren ook minder verfijnd. Ik hoopte dat het met zijn vertrouwen te maken had.. maar misschien is het toch een fysiek probleem.. ik hoop we duidelijkheid krijgen in overleg met Kudus want door de avg worden we niet op de hoogte gehouden. Als Ajax aangeeft dat Kudus er pas volgend jaar weer bij is dan kan ik het een plekje geven want ik blijf stiekem elke week hopen om te horen dat hij weer bij de selectie zit en minuten gaat maken. Klaassen is een leuke speler in de Mickey mouse league maar die gaat je echt niet naar een hoger niveau tillen.

14 september 2021 om 01:10

Ik vond Kudus juist gewoon weer sterk ogen in de voorbereiding. Doodzonde dat hij weer geblesseerd is. Hele vage blessure ook.

14 september 2021 om 00:28

Ajax haalt over t algemeen redelijke resultaten tegen de portugezen. Al denk ik dat ze dit keer dat niet zullen gaan doen. Ajax draait nog te stroef, tenzij woensdag dan ineens de puzzel stukens inelkaar vallen.

14 september 2021 om 07:03

Ajax draait stroef ja, maar Sporting is ook nog geen machine en mist twee zeer belangrijke spelers. Die zullen ook zoekende zijn. Verder hebben we gewoon ontzettend veel kwaliteit en een ervaren kern, dus dit mag geen probleem zijn.

14 september 2021 om 09:49

Wat is stroef, alleen Twente uit was echt belachelijk slecht.. Tegen Vitesse en Nec was het gewoon prima en tegen Zwolle heb ik het idee gehad dat Ajax zo weinig mogelijk probeerde te doen om te winnen omdat ze morgen weer moeten spelen

Pfff lekker die ga je echt wel missen hoor, staat altijd op de juiste plek, neus voor goals, werklust.
Hoop dat Berghuis dat ook kan opbrengen

Afschaffen die interlands.... verschrikkelijk balen dit! Zeg en helemaal omdat het weer oranje is waar de blessure wordt opgelopen net als blind vorig seizoen! Als Ajax zijnde ga je straks (terecht) je belangrijkste spelers laten afmelden met kleine pijntjes omdat bondscoaches blijkbaar niet met ze kunnen omgaan qua speeltijd! Wel van Dijk een wedstrijd eraf halen want stel je voor dat Liverpool boos wordt maar Ajacieden en psvers lekker (te) veel minuten laten maken en dan het echte belang van de club uit het oog verliezen... heel amateuristisch en bedankt van Gaal en staf!

14 september 2021 om 07:01

Beetje overdreven vind je niet? Ik kan ook genieten van Oranje en of de sfeer die het met zich meebrengt. Verder is voetbal een contactsport en zijn blessures niet uit te sluiten. Klaassen had ook in de eerste minuut tegen Sporting geblesseerd kunnen raken. Het is jammer, maar het is niet anders. En verder hebben onze topclubs er ook veel aan als onze spelers in Oranje spelen, want het geeft een flinke boost aan hun marktwaarde.

14 september 2021 om 12:02

Je hebt gelijk beetje overdreven is min reactie wel maar die is gedreven door frustratie baal van deze specifieke blessure omdat Klaassen zo bepalend is voor dit Ajax.

Wat is er aan de hand met Kudus dan? Wanneer mag hij weer meetrainen?

14 september 2021 om 01:15

Dat weet niemand. Ten Hag zegt al bijna 2 maanden dat het niet lang zal duren. Vage blessure.

Dit is wel echt flink balen. Ik denk dat hij zeker belangrijk had kunnen zijn tegen Sporting, maar ook zonder Klaassen moet Ajax in staat zijn van Sporting te winnen. We zijn al enkele jaren meer aan het besteden aan spelers, beter aan het presteren in Europa en hebben een ervaren goede kern. Wij zijn gewoon de favoriet. Ook in de uitwedstrijd. Met of zonder Klaassen moeten we dat waarmaken. Dat zijn we aan onze stand verplicht en moeten we waarmaken.

Potverdomme, Davy is de aanjager van het team, laten we eerlijk zijn. Maar Ajax heeft natuurlijk de kwaliteiten om dit op te vangen. Dus come on!

Had het liever andersom gezien. Steek thuis en Klaassen toch fit. Denk serieus dat Pasveer momenteel een betere keus is dan Steek.

Is het geen idee om Tadic op 10 te zetten? En dan Berghuis aan de zijkant aangezien Tadic de nr10 rol beter kan invullen?

Klaassen heeft het natuurlijk geweldig gedaan met de interlands. Al hoorde ik daarvoor veel mensen roepen dat het wel tijd voor de bank was voor hem. Het kan snel veranderen. Stekelenburg moet je sowieso langzaam afscheid van nemen. Zonder deze 2 spelers moet je ook gewoon kunnen winnen van Sporting.

Aderlating! Ik lees veel over berghuis op 10.. of tadic. Aangezien we niet tegen Zwolle spelen maar tegen sporting zou ik denk ik kiezen voor Rensch rechtsback en mazraoui helemaal doorschuiven naar 10. Die heeft die diepgang ook en ben je verdedigend minder kwetsbaar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

325 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 3 1 1 0
2020/2021 Ajax 29 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren