Jan Smit: ‘Ik ben de afgelopen week best vaak voor gek verklaard’

Dinsdag, 14 september 2021 om 13:12Dominic Mostert • Laatste update: 13:12

Jan Smit heeft toelichting gegeven op de plannen van FC Volendam om een nieuw stadion te bouwen. De club uit de Keuken Kampioen Divisie publiceerde vorige week woensdag eerste schetsen van een nieuw stadion, met de werknaam 't Skip: het stadion heeft de vorm van een schip, waarmee de innige band van het dorp met het water gesymboliseerd. Het huidige stadion staat in het centrum van Volendam, maar de club denkt aan een verhuizing naar de rand van het vissersdorp.

Smit is sinds 2013 bestuurslid cultuur, media en commercie bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. De bekende zanger is sinds de bekendmaking van de plannen 'best vaak' voor gek verklaard, gaf hij maandagavond voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade toe aan ESPN. "Mensen hadden in eerste instantie iets van: a) willen jullie echt een nieuw stadion, b) willen jullie dan ook echt een schip en c) denken jullie dan zoveel mensen te kunnen herbergen? Dat waren de drie meest prangende vragen." Smit gaf aan dat de antwoorden op de eerste twee vragen 'ja' waren. De derde vraag beantwoordde hij niet direct. Volendam wil dat het nieuwe stadion 'minimaal tienduizend zit- en staanplekken' bevat, maar het huidige Kras Stadion met een capaciteit van 7.384 plekken is nooit uitverkocht.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

FC Volendam toont eerste schets van opvallend nieuw stadion

Dit zijn de eerste schetsen van het nieuwe stadion van FC Volendam.Lees artikel

"We zitten nu op een heel mooie plek, in de kern van het dorp, maar we kijken naar de uitbreidingsmogelijkheden en onze ambitie om op echt gras te voetballen", legde Smit de wens voor een nieuw stadion uit. "Dan kunnen we hier niet meer trainen en moeten er extra velden aangelegd worden. Qua mogelijkheden zit je hier aan je taks. We hebben hier ook heel weinig parkeergelegenheid. Met meer sportverenigingen uit de regio zouden we ons op een andere plek willen vestigen." En ja, Volendam wil echt een 'schip', voegde hij toe. "Onze roots liggen in de visserij en je moet je daarin kunnen onderscheiden. We zijn als dorp aan de zee uniek en daar moet je gebruik van maken."

De komst van een stadion is met het oog op de sportieve toekomst van Volendam noodzaak, meent het bestuurslid. "Ik snap dat er mensen zijn die denken: probeer eerst dit stadion eens te vullen. We zijn twee jaar geleden begonnen met Wim Jonk en zijn team, met een nieuw bestuur en nieuwe visies. Dan kijk je vooruit. Niet naar één of twee jaar, maar je probeert te kijken waar Volendam over tien jaar staat. Ik denk dat wij gezien de weg die we zijn ingeslagen hardop moeten durven dromen en daar hoort een nieuw stadion bij. Er zijn veel supporters die het toejuichen. Er zijn ook altijd mensen die het onnodig vinden of andere ideeën hebben over de grond, maar als we de krachten bundelen, kunnen we een multifunctioneel stadion bouwen waar ook artiesten kunnen optreden, niet alleen ik natuurlijk, een echt poppodium." Smit weet niet wanneer het nieuwe stadion kan verrijzen, maar acht 'dit decennium' een realistisch doel.

Beeld: FC Volendam

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door janta)

Zo-zo, grootse plannen hoor. Op echt gras voetballen vind ik een mooi streven van Jantje Smit.

14 september 2021 om 13:31

Ja het lijkt mij dat dat het eerste is dat men aldaar aanpakt. Een avondje Volendam is eigenlijk altijd wel leuk ondanks dat het voetbal niet even hoogstaand is. Je wandelt zo naar de kroegen en dat maakt een hoop goed. Al met al vraag ik mij af of er draagvlak is vanuit de omgeving. Volendam, Edam en Monnickendam zijn te klein voor het project en grotere steden als Hoorn en Purmerend in de Regio zijn voor het grootste gedeelte voor Ajax. Natuurlijk valt en staat het met de prestaties maar de meeste Volendammers zijn er na een wedstrijdje of 10 in de eredivisie doorgaans wel achter dat ze daar niets te zoeken hebben. Zo is het ook jaren geweest .

Dat het stadion nooit vol zit heeft enkel te maken met prestaties. Als Volendam de eredivisie in gaat zit het vanzelf weer vol. En helemaal als ze dan een aantal jaar erin blijven.

13 september 2021 om 20:47

Is gewoon geen eredivisie waardige club zonder perspectief om dat in de toekomst wel te worden. Vergelijk het maar met Roda of Den Boscn, ook die blijven dromen over een terugkeer naar de eredivisie.

13 september 2021 om 20:51

Dat werd jaren geleden ook gezegd over PEC, RKC en Heracles. En kijk ze nu eens gaan. Met goed beleid is elke club eredivisiewaardig. Dat denk ik oprecht.

13 september 2021 om 20:58

Rkc was vroeger, met de held hoogendorp, een toegevoegde waarde in de eredivisie. Daarna helaas helemaal weggezakt

13 september 2021 om 21:37

@DR.Mario Emmen is ook een mooi voorbeeld van hoe een club kan opleven. Maar daar moet je wel bij zeggen dat Volendam het nadeel heeft dat AZ en Ajax in de buurt liggen. Er mag wel heel wat gebeuren daar voordat zij structueel het stadion uitverkocht krijgen

14 september 2021 om 02:35

Klopt DR.Mario. RKC vind ik nog steeds eigenlijk geen Eredivisie waardige club, maar ze staan gewoon terecht in de Eredivisie natuurlijk. NAC en ADO zijn daarentegen wel clubs die ik graag weer in de Eredivisie zie. Grotere stadions, leuke geschiedenis. Avondje NAC, Haags kwartiertje, begrippen die iedereen in de Eredivisie wel kent. Inderdaad wel eens dat beleid inderdaad bepaald waar een club staat.

14 september 2021 om 08:49

Den Bosch is ook een club die thuis hoort in de ED. Dat het nu minder gaat overkomt iedere club

14 september 2021 om 09:38

NEC is natuurlijk ook geen eredivisie-waardige club. Wat waren jullie? 8ste in de competitie? Maar doordat het onderin de Eredivisie dringen is dit jaar nog een goede kans ook om erin te blijven.

14 september 2021 om 16:23

Ach wie is nog eredivisie waardig tegenwoordig? Ligt allemaal beleid van de clubs. Genoeg teams Onderin ere is niet beter als top kkd

14 september 2021 om 16:34

Een kleinere eredivisie of een fusie aangaan met België zijn de enige opties. We lachen nu om ADO die hun zaakje niet op orde krijgen maar er zijn veel meer clubs waarbij het water tot aan hun lippen staan. Voetbal is duurder geworden maar de financiële spoeling dunner.

Briljant, zorg je met je ene baan dat er met flink wat gemeenschapsgeld een prachtige plek wordt gemaakt, waar je in je andere baan lekker in kan cashen. Jantje is slimmer dan ik dacht!

13 september 2021 om 20:30

Waarom altijd van het negatieve uitgaan? Het kan toch ook een win-win-win situatie worden voor de FC, de gemeente en de artiesten daar? Als het een trekpleister wordt voor bijvoorbeeld concerten, dan profiteert iedereen daar wel van.

14 september 2021 om 08:46

Dat heet de economie Robin Hood.

En als dan straks ‘t Skip staat. Dan John van ‘t Schip als trainer?

13 september 2021 om 20:58

Het zal daarna niet lang meer duren voor ze Sylvester Van de Water en Navajo Bakboord binnenhengelen.

13 september 2021 om 21:20

Kevin Visser hebben ze in ieder geval al aan boord.

13 september 2021 om 22:08

En Lequincio Zeefuik ook.

14 september 2021 om 00:55

Boy Waterman in de goal.

Ze kunnen niet eens ploegen als Roda en VVV ontvangen zonder verplichte buscombi (en zonder voorgeschiedenis van incidenten). Keuken Kampioen Divisie-onwaardig. En dat wil promoveren?

14 september 2021 om 08:37

Heeft in de Eredivisie niet iedereen een verplichte buscombi? In dat geval lijkt Volendam mij een uitstekende toevoeging. VVV, en zeker Roda, voegen helemaal niets toe aan de Eredivisie. 13-0 verliezen hoort thuis in het amateurvoetbal en Roda heeft eigenlijk geen bestaansrecht meer na alle financiële en bestuurlijke chaos.

14 september 2021 om 14:49

Nee toen fc groningen naar psv moest had ik de keuze om met de auto te gaan. Uiteraard voor de bus gekozen om nog wat pilsies te kunnen nuttigen

14 september 2021 om 16:30

Als je elke club waar wanorde geweest is geen bestaansrecht toedicht , blijft er weinig over nog , az, Roda, ADO , Twente NAC .....

Zou Jan weten dat Volendam al 80-90 jaar niet meer aan de zee ligt?

En een stadion van 10.000 man op een bevolking van 22.00 klinkt niet heel noodzakelijk. Ik denk niet dat investeerders in de rij staan

14 september 2021 om 03:52

Weet jij dat Volendam befaamd is om de visserij? Zo'n schip heeft dan wel iets

14 september 2021 om 08:50

De ark van Noach lag ook niet aan zee. En een tweede zondvloed gaat niet komen😂

Prima toch... Er zit geld, men wil en durft te investeren.
En juist een schip als stadion is toch super uniek!

Mooi toch. Doet mij denken aan de tractorband als stadion dat ooit gepresenteerd werd bij De Graafschap en later een 1 aprilgrap bleek. Zouden ze van mij nog steeds zo neer mogen zetten. Uitdragen waar je vandaan komt en waar je voor staat werkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong AZ153
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. MührenAanvaller75
B. LauwersKeeper60
G. OristanioAanvaller61
D. van MieghemAanvaller65
F. StankovicKeeper20
M. EerdhuijzenVerdediger40
J. HiltonVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren