ESPN ziet tandeloos AZ tegen PSV: ‘Ik denk dat het extra zuur voor hem is’

Zondag, 12 september 2021 om 07:09Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:05

In de eerste topper van het seizoen wilde AZ tegen koploper PSV laten zien dat het nog altijd tot de kampioenskandidaten behoort. Ook zonder groeibriljanten Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, maar het werd 0-3 voor de Eindhovenaren in de wedstrijd die de Alkmaarse wederopstanding had moeten worden. Kenneth Perez gaf na afloop bij ESPN te kennen dat hij AZ niet weer op minimaal een derde plaats ziet eindigen.

“AZ is leuk, aardig, aanvallend en energiek, maar de echte kwaliteit om een tegenstander als deze uit elkaar te spelen, doortastend te zijn, is er niet”, stelde Perez, die ook niet begreep dat de wedstrijd het predikaat ‘topper’ had gekregen. “Op basis waarvan?” Arnold Bruggink noemde het ‘een gemaakte topper’. “De vraag is wat de vervolgstappen van AZ zijn. Als AZ wil laten zien dat ze een topclub zijn, dan heb je niet meteen jeugdspelers op de plek staan van spelers die vertrokken zijn”, oordeelde de oud-voetballer vanuit de tv-studio. “Dan moeten alle aankopen meteen raak zijn en daar heeft AZ nu tijd voor nodig. Dan word je ook zo beoordeeld en dat is bij AZ niet het geval.”

“Het was gewoon te weinig vandaag”, haakte Perez in. “Je speelde tegen een ploeg die niet al te best speelde. En het is 0-3 geworden, dat is best veel.” Owen Wijndal stond tegen PSV ruim zeventig minuten in het veld, als aanvoerder. “Wat het verschil was? PSV was efficiënter. Ze maken drie schitterende goals, vooral die eerste en die derde. Daar moet je een beetje geluk bij hebben. En wij laten het na om een doelpunt te maken”, benadrukte de verdediger, die volgens Perez duidelijk baalde dat AZ gedurende de transferperiode veel kwaliteit verloren heeft.

“Ik denk dat het extra zuur voor hem is omdat hij op de nominatie stond om een transfer te maken. Hij ziet, denk ik, ook wel dat AZ niet de kwaliteit heeft teruggekocht om ervoor te zorgen dat AZ bij de top drie gaat behoren. Ik denk dat AZ nu tot de categorie Vitesse en FC Utrecht behoort. Met deze selectie.” Bruggink: “AZ heeft ook een dubbel programma. Ik denk dat ze daardoor veel punten gaan verspelen in de Eredivisie. Feyenoord en Vitesse ook. De spelers kunnen het wel aan om twee of drie wedstrijden in de week te spelen, maar het niveau gaat heel erg naar beneden. Als een speler geblesseerd raakt en vervangen moet worden door een speler die niet net zo goed is, dan wordt het verschil te groot.”

Pascal Jansen zat na de nederlaag tegen PSV met een dubbel gevoel. “De realiteit is dat je met 0-3 verliest”, vertelde de trainer van AZ aan de televisiezender. “Als je er doorheen kijkt, zie je een vertekend beeld. We doen goed mee tot de 0-2. Maar er doorheen kijken heeft nu niet zoveel zin. We hebben met 0-3 verloren. We speelden een behoorlijke partij en kregen via Vangelis Pavlidis de eerste kans. En dan krijg je dat zondagsschot uit een tegenaanval waarin wij eigenlijk heel gevaarlijk hadden moeten worden. En hij schiet de bal genadeloos in de winkelhaak.”

Jansen doelde op de prachtige treffer van Olivier Boscagli vanaf een meter of dertig. “Ze hebben verder weinig kansen gecreëerd. We waren beter aan de bal, waren zorgvuldig en speelden goed naar de kansen toe. Maar dan moet je wel afdrukken.” Dat gaf de doorslag in het AFAS Stadion, waar PSV niet goed speelde maar uiteindelijk toch nog twee treffers maakte. “We hebben een lesje effectiviteit gehad van een topploeg die minder nodig heeft om toch als winnaar van het veld te stappen. Als je het zelf niet afmaakt, dan ga je geen wedstrijd winnen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door tinus45)

Psv is op zijn sterkst als de tegenstander veel de bal heeft, zo ook gisterenavond.

12 september 2021 om 10:40

Paauwer,

Klopt, PSV is meester in de omschakeling. Toch heeft PSV ook veel spelers waarmee je het spel kan maken. Zeker als je dan een speler als Sangaré erbij hebt, kun je de druk hoog houden.
Met Götze, Van Ginkel, Madueke, Zahavi en Gakpo zit er genoeg voetbal in de ploeg om tegenstanders kapot te maken.
Daar weten Galatasaray en Midtjylland alles van.

Dus dat. Deze aanval is echt te zwak gewoon. Geen killers op deze manier. Heb het al genoeg herhaald. Aanvalspower is zoek en met deze namen ga je de oorlog niet winnen. Snap niet dat ze nog een sterke vleugelspeler met scoringsvermogen hebben aangetrokken. Maar ja, zullen het zien. Dit is iig niet best.

12 september 2021 om 08:11

Ik heb eigenlijk geen idee waarom AZ zich niet ook heeft gemeld voor jahanbaksch. Kent de club, kostte volgens mij maar 1 miljoen en zou een prachtige aanvalsleider zijn geweest voor deze nieuwe jonge ploeg. Misschien kan AZ nog wat in de winterse transferperiode doen om de aanval te versterken (Danilo huren van Ajax bijvoorbeeld).

12 september 2021 om 09:10

Dat begrijpt niemand denk ik. Ik hoopte er de hele zomer ook op en het kan best accepteren als hij alsnog voor Feyenoord koos, maar het steekt me wel dat het (voor zover ik weet) niet eens geprobeerd is. Feyenoord heeft met minder middelen een stuk betere zomer gehad, wat wel erg teleurstellend is. Als er toch een zomer was geweest om de ambities te laten zien als club, was het deze wel.

12 september 2021 om 10:32

Een aboukhlal op rechts is natuurlijk te triest voor woorden. Ik denk dat dat zelfs Cambuur daar een betere speler heeft rondlopen. Er had gewoon een rechtsbuiten bij moeten komen. Ook vind ik dat gudmundsson gewoon op 10 moet starten. Die jongen heeft in zijn kleine teen al 100 keer meer talent dan de wit in zijn hele lijf.

12 september 2021 om 11:37

@SocioFan1 lees vaak kritiek van jou op de aanval, maar wat vind je van het Sparta niveau middenveld met Claisie en de Wit. Als dit achter de aanvallers speelt, hoe kan aanval goed spelen?

Az is op zijn geld gaan zitten
Veel ontvangen en niets willen uitgeven.
Daar komt bij dat Karlson een goede speler Is, maar hij gedroeg zich alsof hij exceptioneel goed was.
Martens Indi wat is die slecht
Verder speelde Az zo slecht niet

12 september 2021 om 09:25

Dat is nog maar de vraag. Corona heeft er ook echt ingehakt bij elke club en voor het dak was niet alles gedekt door de verzekering. Zou kunnen zijn dat er een groot deel van de opbrengsten ook gewoon nodig waren. En nee, dat weet ik natuurlijk ook niet zeker. Dat moeten de jaarcijfers uiteindelijk uitwijzen (deze transferopbrengsten zullen we pas volgend jaar zien overigens).

12 september 2021 om 09:59

Directeur van AZ heeft gister al aangegeven dat de kosten van het dak incl. alle uitbreidingen/investeringen ruim 23MIO was. En inderdaad, daarvan werd zeker niet alles gedekt door de verzekering, die dekken alleen de basis herstelwerkzaamheden. Icm Corona snap ik enigszins de voorzichtigheid. Met Ajax en PSV ga je op deze manier niet concurreren maar alles daar onder zie ik ze wel meedoen, wat meer dan prima is natuurlijk.

12 september 2021 om 11:41

@psv zou best kunnen, maar gat tussen vraag en aanbieding voor Veerman was helemaal niet groot meer. Ik denk dat Max puur uit arrogantie stekker eruit trok. Ik snap echt niet dat hij, die zijn club goed heeft geleid, denkt met BMI, Claisie en de Wit een rol van betekenis kan spelen. Die man kan hiermee carriere van Pascal beschadigen (als resultaten uitblijven en bestuur ambitie om bovenin mer te draaien, staat hij zo op straat). Max heeft met zijn gebrek aan daadkracht de witte vlag gehezen.

12 september 2021 om 12:33

Het dak was wel gedekt, alleen heeft Az er gelijk allerlei aanpassingen bij laten komen die wel eigen geld hebben gekost.
O.a. het verlengen van het dak, uitbreiding van de stadioncapaciteit, lichten en parkeerplaats naast het stadion ipv het onnodige trainingsveld heeft toch veel geld gekost.
Ook heeft de stadionhuur van ADO toendertijd, gratis busvervoer erheen voor supporters en overige randzaken veel geld gekost, tel daar ook nog bij op de tegemoetkomingen van 2 seizoenen in de vorm van kortingen, shirts e.d. en je weet waar het geld naar toe is gegaan.
Overigens word ik er een beetje moe van dat Az maar voor elke plek wat had moeten kopen, zo zit Az (nog) niet in elkaar, die status heeft Az niet om miljoenen te spenderen aan aankopen die er direct staan.
Az beleeft waarschijnlijk nu een tussenjaar waarin men kan bouwen aan een nieuw elftal, iets wat niet vreemd is in de voetballerij.
Het woordje top(club)per zie ik ook weer langs komen.
Als je Az gisteren hebt zien voetballen en dat hebben de heren analisten dan was het allemaal niet zo erg als dat de heren verkondigen, want PSV was gewoon uiterst effectief met 3 prachtige goals, die eerste schiet hij er sowieso de komende 5 jaar niet meer in.
Als je ziet hoe de directe concurrentie speelt en in heeft gekocht (vitesse, Feyenoord, Utrecht) word ik daar ook niet warm van dus is een plek bij de eerste 4 en de doelstelling van Az gewoon haalbaar.

12 september 2021 om 12:45

@tinus Natuurlijk zal AZ ook kosten hebben gehad. Maar vestuur wil meedraaien. Als je dan vooral Koopmeiners kwijtraakt dan moet je wat bijhalen en niet gokken op B-spelers als Claisie, de Wit en Gudmunshon. Nu een tussenjaar? Hoe zit het dan volgend seizoen waar jullie zeker Wijndal en Midsto minimaal kwijt raken. Beiden dan nog 1 jaar contract, weer een tussenjaar?

Psv op 10% countert az gewoon keihard weg. Logische wissels van Schmidt aangezien dat alleen fout had kunnen gaan mocht az scoren maar die hadden nu nog niet gescoord, sterkte az fans als dit is wat jullie kunnen verwachten. Karlsson zijn doelstelling zal wel elke wedstrijd een hakbal zijn ofzo.

12 september 2021 om 10:43

Waarom sterkte AZ-fans? Qua begroting en mogelijkheden is AZ ook een kleine club. Ze hebben jarenlang boven hun stand geleefd door sterke jeugdspelers. Maar elk jaar moet AZ ook zo een 7-8 miljoen verlies dichten met uitgaande transfers. De Eredivisie is op het moment vrij voorspelbaar. Ajax absolute favoriet en wij komen daar achter. Feyenoord wordt 3de en AZ, Utrecht 4de. Dat ESPN dan een Ajax-Feyenoord of AZ-PSV toppers noemt is gewoon een reclamestunt. Zowel AZ als Feyenoord hebben helemaal geen mogelijkheden en kwaliteiten. Je gaat Manchester City-Everton of Chelsea-West Han toch ook geen toppers noemen?

12 september 2021 om 12:37

Wat is dit nou weer, AZ heeft vorig seizoen bijna alle toppers gewonnen! Twee seizoen terug werd AZ nog 2e. Wat nou reclamestunt.. dit jaar heeft AZ misschien weinig kwaliteit, maar vorig jaar hadden ze dat wel degelijk. Echt een bizar domme reactie.

Het is denk ik pijnlijk duidelijk geworden dat AZ moeite moet gaan doen om inderdaad als topper aangemerkt te worden. Psv was in slechte doen en leek zelfs wat gereserveerd te spelen én zonder Sangare. Als je dan dit op de mat legt denk ik dat je het erg slecht hebt gedaan als AZ.

12 september 2021 om 10:18

Az is een subtopper momenteel. Koopmeiners wordt gemist. Boadu en Stengs idem ,al vond ik hun persoonlijke resultaten vorig seizoen nou niet echt als zo goed dat ze gisteren gemist werden.

12 september 2021 om 10:40

Hoezo momenteel? AZ is altijd een subtopper geweest met soms een sprong naar boven, dat kenmerkt de subtopper; geen constante in het echt meedoen om de prijzen.

12 september 2021 om 10:34

Snap niet waarom dit ineens een zogenaamde topper is. Afgelopen jaren was het ook een topper en de laatste 4 keer won AZ. Nu verliezen ze een keer (geflatteerd) en dan is het volgens perez geen topper meer. Wat een opportunisme.

12 september 2021 om 12:50

Het is nooit een topper geweest. Er zijn maar 6 toppers in een jaar en die worden gespeeld tussen de 3 grootste clubs in Nederland en dat zijn Ajax, Feyenoord en PSV.

Het klopt als een bus wat Bruggink en Perez zeggen. Pijnlijke realiteit voor supporters, maar ik heb me helaas ingesteld op een soort tussenjaar. Vorige 2 seizoenen werd bovenin meegedaan, maar dat is nu echt een utopie. Er is niemand voorin die de trekker over kan halen, er is amper echt versterkt en de spoeling is onwijs dun. Van de invallers word ik namelijk niet erg vrolijk. Pavlidis heeft geen concurrent en Aboukhlal is helaas het lievelingetje van Jansen (kent hem al vanuit de PSV-jeugd). Die heeft oneindig krediet. Ik hoop dat er in de winter wat bijkomt, want qua inkopen heeft Max echt gefaald.

12 september 2021 om 09:27

Weet jij meer over de financiën van AZ? Iedereen gaat ervan uit dat AZ heel veel geld op de bank heeft staan ivm transfers, maar elke club is natuurlijk ook keihard geraakt door Corona en het dak was niet 100 procent gedekt door de verzekering. Heeft AZ nu wel echt nog een zak goudstukken in Alkmaar liggen?

12 september 2021 om 10:26

Zover ik weet heeft het nieuwe dak en de uitbreiding van het stadion 25 miljoen gekost. Hiervan was 10 miljoen verzekering, 10 miljoen uit een renteloze lening bij de gemeente en 5 miljoen uit eigen vermogen. Natuurlijk is de club ook geraakt door Corona, maar er is een flinke buffer opgebouwd over de afgelopen jaren met de uitgaande transfers. Janssen, Weghorst, Til, Jahanbakhsh, Idrissi en de 50 miljoen van deze zomer zouden toch genoeg moeten zijn om wat meer neer te leggen dan wat nu is gedaan. Met het bod van 5,5 miljoen op Veerman blijkt ook wel dat het geld er wel is. De club wil alleen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en heeft daardoor veel te laat gehandeld.

12 september 2021 om 10:33

Az moet inderdaad nog wel wat hebben, maar wellicht minder dan mensen denken. Bij Feyenoord heeft corona voor 40 a 50 miljoen derving gezorgd. Az heeft een wat kleiner stadion, maar zal de 30 aan misgelopen inkomsten ook wel halen. Doe de kosten voor het dak er bij en het gaat hard.

12 september 2021 om 11:48

@Modrin je hoeft ook geen miljoenen uit te geven he. Kijk Feyenoord en PSV hoe die zich goedkoop knap hebben versterkt. Verschil tussen vraag een aanbod op Veerman was ook niet groot, toch trok AZ stekker eruit. Max heeft gefaald dit seizoen en helemaal met geen vervangers voor Koopmeiners wat absoluut de beste speler was.

AZ heeft lekker veel centjes op de bank staan door hun bepalende spelers te verkopen maar hebben amper geïnvesteerd in nieuwe spelers. Dat kan ze nu gaan opbreken en zullen wegvallen uit de top3.

12 september 2021 om 09:14

Tussenjaar, in alkmaar staan wel weer nieuwe talenten op. Beleid is prima daar. Smijten niet met geld. Komen straks gewoon weer in de top 3. Ook dit seizoen kunnen ze zo maar met feyenoord om plek 3 strijden. Zo slecht is het ook allemaal niet.

12 september 2021 om 09:44

Je hoeft niet met geld te smijten maar je moet je team wel versterken. Feyenoord heeft dat ook prima gedaan zonder met geld te smijten, want dat hadden ze niet. Tis best beschamend dat az wat dat geld wel heeft vervolgens niks doet met de ambitie die ze hebben.

AZ is dit jaar gewoon een middelmatig elftal. Als je geen geld wilt uitgeven als vier van je sterkhouders vertrekken tja… je kunt niet alles met jeugd opvangen. Uiteindelijk zie ik die ook wel groeien, maar dat heeft tijd nodig, en die tijd is er niet in de top. Dit jaar zullen ze niet bij de eerste vijf eindigen in ieder geval.

Geen geld uit willen geven en dan haal je af als zogenaamde topclub.
Je haalt bakken met geld binnen en verliest je beste spelers dus dan moet je ook weer investeren. Op deze manier ga je nooit bij die top 3 komen. Psv en Ajax geven het geld uit wat ze binnen krijgen en lopen weg bij de rest. Met jeugd alleen ga je niks meer bereiken in deze tijd. Feyenoord haakte ook af maar heeft nog wat leuke goedkope deals weten te sluiten voor goede spelers. Die gaan denk ik hoger eindigen dan dit zwakke az. Az had ambities maar ze doen er verder helemaal niks mee. Zonde.

Dit gaat al 20 jaar zo mensen. 1-2 seizoenen meedoen. Jaartje bagger omdat de beste spelers zijn verkocht. En weer opnieuw. Kunnen toch nooit elk jaar meedoen met het koopgeweld van Psv en Ajax met deze begroting en achterland. Slap gelul van de buhne de hele tijd dat az geen topclub is. Prima joh, zal ons lekker roesten. Er is slechts een ambitie uitgesproken en dat duurt decenia zonder rijke Rus of Arabier. Als supporter ben ik al blij dat we in de top meedraaien om de zoveel tijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.NEC14-5
10.AZ126
11.SC Cambuur12-6
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller84
V. PavlidisAanvaller82
E. PokuAanvaller30
M. BakkerKeeper00
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren