Marc Overmars maakt foutje over contractduur van Ryan Gravenberch

Vrijdag, 10 september 2021 om 09:29Jeroen van Poppel • Laatste update: 09:49

Ryan Gravenberch heeft geen optie in zijn contract bij Ajax voor een extra jaar, zoals Marc Overmars dinsdag vertelde in een uitgebreid interview met het clubkanaal. De directeur voetbalzaken blijkt een foutje te hebben gemaakt, zo leert navraag van Ajax Showtime bij de club.

Gravenberch ondertekende vorig jaar zomer een nieuw contract dat hem tot medio 2023 aan Ajax verbindt. "En daarbij hebben we ook nog de optie om het met een jaar te verlengen", zei Overmars in het interview van dinsdag. Dat blijkt echter niet te kloppen: Gravenberch heeft een vast contract zonder opties en ligt dus nog twee seizoenen vast in de Johan Cruijff ArenA.

Wat wel klopt is dat Overmars binnenkort de onderhandelingen opent met de entourage van Gravenberch. "Dat is een item waarover we de komende maand rond de tafel gaan zitten", aldus de directeur van Ajax, die de negentienjarige middenvelder wil belonen voor zijn uitstekende seizoen. Gravenberch werd woensdag benoemd tot Talent van het Jaar in de Eredivisie. In totaal heeft hij 65 wedstrijden voor Ajax gespeeld, waarin hij 10 keer scoorde en 7 assists gaf.Gerelateerd

Meer sportnieuws

128 reacties (laatste reactie door piranha)

het ideale scenario zou zijn dat Ryan gaat uitblinken in de CL en z'n wedstrijden voor Oranje gaat spelen. Dan kun je er volgend jaar wel een hoop voor vangen. Bijtekenen zou natuurlijk helemaal mooi zijn.

9 september 2021 om 13:08

Vraag is wel hoeveel een 1-jarig contract nog waard is. Gravenberch heeft potentie, maar in Europese wedstrijden heeft hij zich nog niet kunnen onderscheiden. In Oranje zie ik nog geen plek voor hem in de basis. De Jong en Wijnaldum zijn zeker van een plek. De andere plek zal Gravenberch moeten concurreren met Klaassen (die nu in vorm is), Koopmeinders en de Roon. Heeft Gravenberch daarom ook nog lang niet gewonnen.

9 september 2021 om 13:11

@Andres13, Niet mee eens. Thuis tegen Liverpool beste man van het veld. Fantastische goal tegen Midtjylland. Juist in die periode van de CL was hij in vorm.

9 september 2021 om 13:11

@andres13,

Vraag me af hoelang Wijnaldum nog zeker is van zijn plek.
Hij laat laatste tijd in het shirt van oranje weinig zien, daarbij komt ook dat talenten gewoon op de deur gaan kloppen. Je zag trouwens dat Klaassen het ook aardig deed als nummer 10. Dan zou de creatieviteit van Gravenberch niet slecht zijn om erbij te hebben.

9 september 2021 om 13:13

Tegen Liverpool was hij echt goed hoor. Gravenberch was in de CL juist sterk, als je het dan toch over de grotere talenten bij Ajax hebt was het vooral Antony die niet thuis gaf.

9 september 2021 om 13:20

In het geval van Mbappé is 1 jaar contract meer dan 200 miljoen waard. Nu wil ik niet zeggen dat Gravenberch dat ook is, maar contractduur is minder bepalend dan pakweg 10 jaar terug;je betaalt nu simpelweg voor het merk Mbappé/Ronaldo/Gravenberch.

9 september 2021 om 13:27

Je ziet het talent en de potentie inderdaad, maar toch vind ik dat er erg vaak niet zo veel uit komt. Dan lijkt hij sloom over het veld te bewegen, te laat te komen, beetje verongelukte houding. Als hij een peper in zijn reet krijgt is hij gelijk twee klassen beter denk ik. In oranje zag het er van de week al even beter uit.

9 september 2021 om 13:28

De merken Mbappé en Ronaldo kan ik nog begrijpen, maar het merk Gravenberch?

9 september 2021 om 13:42

Als hij slim is tekent hij niet bij. Je ziet dat de markt door corona flink is veranderd en dat er veel meer transfervrije transfers worden gedaan en dat de grote transfers een stuk minder vaak voorkomen dan hiervoor. Het is dus als speler van een Nederlandse club een stuk moeilijker om voor een groot bedrag te vertrekken. Transfers tot 15 miljoen gebeuren nog wel maar alles daarboven zal lastiger worden, er zijn gewoon minder grote transfers. En aangezien Ajax alleen maar akkoord gaat met 3 x de hoofdprijs voor zijn spelers (hun goed recht overigens) zal een transfer voor Gravenbergh lastig worden. Hij is nu talent vh jaar geworden, kampioenschap op zijn naam n Ajax heeft een grote kans om een ronde verder te komen in deze CL poule. ik denk dat einde van dit jaar een mooie kans is om een transfer te maken. Ajax krijgt nog geld voor hem en in het ergste geval kan hij nog een jaar bij Ajax ballen wat natuurlijk geen straf is.

9 september 2021 om 14:29

Het ideale carrierepad is dat van De Jong of De Ligt. Ergens binnen komen als een grote meneer, die echt klaar is en een basisplaats kan veroveren. Als Gravenberch nu naar een club als Real of Liverpool zou gaan dan zou hij, met al zijn talent, wegpieteren op de bank. Hij is piepjong, gewoon een paar jaar bijtekenen, voor de hoofdprijs weg gaan in 2023 of 2024 en ergens een contract tekenen voor 10m per jaar zou in mijn optiek een stuk slimmer zijn.

9 september 2021 om 14:54

Een hoge transfersom is ook gunstig voor een speler. Wanneer Gravenbergh straks ergens voor niks binnen gehaald wordt is er niet veel motivatie binnen die club om hem koste wat het kost te laten slagen. Gaat hij ergens naartoe voor 50 miljoen, dan is de kans groter dat hij meer speeltijd krijgt.

Maar mocht alleen een dik salaris zijn drijfveer zijn, dan is niet tekenen inderdaad de beste keuze.

9 september 2021 om 15:23

Je moet ook een beetje mazzel hebben, bij De Jong vertrokken zijn concurrenten Arthur, Rakitic en Vidal vrijwel direct waardoor er meteen veel speeltijd voor hem was. Idem met De Ligt, waar Chiellini en Demiral direct na zijn komst langdurig geblesseerd raakten. Je ziet bij VD Beek en Ziyech dat als je sterke concurrentie hebt, het nog niet zo eenvoudig is. Dat is nou eenmaal niet iets wat je van te voren weet als je ergens tekent.

9 september 2021 om 15:25

Volgens Real Madrid is een eenjarig contract 170 miljoen waard. Maar goed dat is natuurlijk wel erg extreem. Denk dat hij verlengd met de afspraak dat Ajax niet te moeilijk doet na een bedrag dat boven X miljoen is.

9 september 2021 om 15:26

@chrissie, maar misschien komt hij bij pak m beet Wolfsburg of Dortmund wel binnen als grote meneer wanneer hij volgend jaar vertrekt. T hoeft ook niet meteen de ultieme top te zijn.

9 september 2021 om 17:56

@Wildo Gravenberch is 18 of 19. Toen Mbappe op zijn 18e nog bij Monaco speelde was het ook nog geen merk.

10 september 2021 om 03:34

Ik heb een beetje een Bazoer vind bij Gravenbergh, bezit erg veel talent en heeft eigenlijk alles om een echte topper te worden, alleen lijkt het niet door te dringen dat ze mentaal ren stap moeten zetten. Dat ze verlies en slecht spel sneller van zich afkunnen schudden. Daar lijkt het namelijk vaak mis te gaan.

10 september 2021 om 09:20

Besef wel dat deze jongen pas 19 is.. er zijn heel weinig clubs die een 19 jarige basis zetten. As hij nog 2 jaar bij Ajax speelt en zich blijft ontwikkelen is hij er nog steeds vroeg bij. Ik zou hem graag bij Juventus zien. Mathijs kan hem op weg helpen en ik verwacht dat het Italiaanse voetbal hem wel ligt! Met Raiola is overigens de kans groot dat hij daar beland.. zou leuk zijn als ihataren dan ook speelt!

10 september 2021 om 10:24

@Rick1o1, niet? Vraag me af of je dan voetbal kijkt.. toen Mbappe 19 was, was hij een fundamenteel onderdeel van Monaco dat kampioen werd en halve finale CL haalde. Hij was een van de belangrijkste spelers die Frankrijk wereldkampioen maakte en ging op zijn 19de voor 175m naar PSG. Hoezo was hij geen merk op die leeftijd?

9 september 2021 om 13:08

@acmilan "bijtekenen zou natuurlijk helemaal mooi zijn."

Zou super zijn, maar hij zit bij Raiola. Kans is dan wel minimaal dat hij gaat bijtekenen. Met het WK in de winter van 2022, zou het wel handiger zijn om bij te tekenen. Kans is groot dat hij geen basisspeler is bij zijn nieuwe club en hierdoor het WK zou missen.

9 september 2021 om 13:18

ik snap je niet helemaal. Het is nu 2021, en hij is basisspeler bij Ajax. Het WK is in 2022. Dan staat hij nog steeds onder contract bij Ajax (tot 2023). Als hij financieel een klapper wil maken bij een nieuwe club is het verstandiger om nu juist niet bij te tekenen.

9 september 2021 om 13:21@janssen

Ah sorry. Hij wilt liefst na dit seizoen (seizoen 2021/2022) een stap maken. Dus voetbalseizoen 2022/2023. In dit seizoen valt dus het Wk.

Ajax zou hem ook moeten verkopen na dit seizoen als hij niet gaat verlengen.

9 september 2021 om 13:21

Het wk is wel in de winter van 2022, als hij daarvoor een transfer maakt (als hij zijn contract niet bijtekent zit hij in de zomer van 2022 in zijn laatste contractjaar) en een tot november de bank warm houdt dan kan dat gevolgen hebben voor het WK.

9 september 2021 om 13:27

Gravenberch kan zeker niet zelf bepalen of hij wel of niet wil bijtekenen? Raiola is gewoon zaakwaarnemer van volwassen mannen he, niet van baby's.

9 september 2021 om 18:54

Nouja, als je Brobbey een baby wilt noemen. Het klopt dat ze hun eigen wil zouden moeten hebben maar er bestaat ook nog zoiets als iets kunnen verkopen, en die kunst verstaat Mino echt wel. Even lekker doorsmeren op nu je kans grijpen, je bent een pro om geld te maken, ik maak je bergen geld, verzeker je toekomst, mooiere competitie, veel geld, denk aan je familie, bla, bla. geloof me, het is echt niet moeilijk om die jongens om te praten. Kijk voor Mino is het ook zijn geld, dus waarom zou hij het niet doen. Het is gewoon zo dat Marc daar heel slecht in is en dus weinig meerwaarde heeft voor Ajax. Zet daar een enthousiaste ex speler neer die hart voor Ajax heeft, die houd ze wel bewaard voor de club.

9 september 2021 om 13:10

Volgend jaar kan je er pas wat voor vangen als hij bijgetekend heeft. Volgend jaar heeft hij nog maar een 1-jarig contract namelijk.

9 september 2021 om 13:12

Dit is wel een opendeur. Dat geldt niet alleen voor hem maar voor bijna elke speler van Ajax. Zoals bekend heeft Ajax transfers nodig om geen verlies te leiden. Op dit moment lijkt de interesse voor spelers van Ajax minimaal.
Van de basis en eerste wissels zullen Stekelenburg, Blind, Tadic en Pasveer niet meer verkocht worden. Mazaraoui is bijna transfervrij. Timber en Martinez zul je zeker kunnen verkopen, maar gezien de posities (verdediger) verwacht ik hierbij geen klapper; voor Nico is geen interesse. Alvarez kun je met een kleine winst verkopen, op Neres zul je verlies leiden, Berghuis zal misschien ook wel niet meer verkocht worden; en ik zie niet gebeuren dat Haller voor minimaal 22 miljoen verkocht gaat worden. Dat betekend dat je de echte klappers zou moeten maken met Antony en Gravenberch. Als deze dan ook nog bijna uit contract loopt, dan blijft er niet veel meer over om je begroting sluitend te krijgen.

9 september 2021 om 13:17

Wat is je bron dat Ajax structureel moet verkopen om geen verlies te lijden? Volgens mij gaat dat alleen op voor dit jaar (of komende ligt eraan betreft Corona). Voor zover ik weet tenminste, benieuwd hoe je hier hij komt.

9 september 2021 om 13:26

Het is juist dat Ajax met de huidige begroting inderdaad structureel, dus élk seizoen, niet alleen 35-40 miljoen aan CL geld moet vangen (oftewel, Ajax moet dus elk seizoen de groepsfase van de CL halen) maar daarnaast inderdaad, per seizoen, ruim 50 miljoen aan spelers moet verkopen. In dat geval draait Ajax overigens break even op de exploitatie.
De bronnen voor dit gegeven zijn Edwin van der Sar, algemeen directeur, Marc Overmars, bestuurslid voetbal, die hebben dit allebei afzonderljik van elkaar bevestigd, en de jaarrekeningen van Ajax.

9 september 2021 om 13:35

Dat vind ik toch vreemd. Ik weet dat Ajax tegenwoordig wel op deelname CL begroot. Maar dat van die 50 miljoen aan verkopen is zover ik weet echt van toepassing op dit seizoen, zodat het operationele verlies (wat grotendeels komt door het missen van recette en terugbetalen van seizoenskaarten n.a.v. de Corona crisis) gecompenseerd wordt met een positieve transferbalans om zo onder de streep toch break-even te draaien. Als dat structureel zou wezen dan zou Ajax toch in dit jaar nog veel meer moeten verkopen om tot hetzelfde break-even punt te geraken, of zie ik dat verkeerd?

9 september 2021 om 13:40

@constant kante, dat Ajax met de huidige begroting rekent op CL geld klopt, maar ik meen dat die 50 miljoen die Overmars noemde, specifiek op dit seizoen sloeg in verband met de corona 'kosten'. Voor zover ik weet althans. Kan me niet voorstellen dat Ajax elk jaar én CL moet halen én ook nog eens 50 miljoen moet verkopen eerlijk gezegd.

9 september 2021 om 13:45

@Sanderk91, Zo heb ik het ook begrepen. Zit het nu terug te kijken en zo zegt Van der Sar het ook.

9 september 2021 om 13:47

Wat een onzin! Kijk eens naar de jaarrekening van Ajax voor Corona. Ze hebben ongeveer 81 miljoen aan vaste kosten en 12 miljoen aan extra kosten (bonussen voor behaalde prestaties). Ze hebben zonder deelname aan de Europese competities (dus seizoenkaarten, merchandise, recette, tv geld en sponsoring) 64 miljoen aan inkomsten. Dus tel je daar de CL inkomsten bij op (bij deelname groepsfase), dan zit je al bijna in de zwarte cijfers. Enige waar ze de transferinkomsten voor nodig hebben is het betalen van inkomende transfers en tekenpremies.

9 september 2021 om 13:51

Dat hebben ze zelf gezegd, en dit kun je ook uit de jaarrekening halen. in 2019-2020 resultaat vergoedingssommen 84 miljoen met een netto resultaat van 20 miljoen. en in 2018-2019 een resultaat over transfers van 72 miljoen en een netto resultaat van 51 miljoen. Zonder de transferinkomsten waren beide jaren dus behoorlijk negatief geweest. En dan was 2018-2019 qua overige inkomsten nog een bijzonder goed jaar.

9 september 2021 om 13:54

@remcob zie de jaarrekeningen en dan zul je zien dat Ajax zonder transfers geen positief resultaat gehaald zou hebben.

9 september 2021 om 13:54

Heb ook een artikel van commericeel directeur Menno Geelen voor me waarin dit bedrag (inkomstenverlies van 55 miljoen minus wat minder gemaakte kosten = ongeveer 50 miljoen) naar voren komt. Ajax zou dat bedrag over moeten houden aan transfers om dit jaar zwarte cijfers te noteren als bedrijfsresultaat, het operationeel resultaat zal immers fors negatief zijn. Financieel directeur Susan Lenderink gaf overigens bij de presentatie van de halfjaar cijfers ook aan dat de kans groot is dat Ajax voor het eerst in jaren een keer een negatief bedrijfsresultaat zal gaan overleggen, zoals zoveel clubs en bedrijven in deze Corona crisis. Overmars en Van der Sar hebben zover ik weet echt nooit beweert dat Ajax jaarlijks een positieve transferbalans van 50 miljoen moet hebben om break-even te draaien, noch is dat terug te vinden in de jaarrekeningen van Ajax naar mijn weten. (@constant kante: waar vind jij deze info in het jaarverslag?)

9 september 2021 om 14:04

De bedragen kloppen niet. Ajax begroot op CL, maar hoeft niet elk jaar voor 50 miljoen te verkopen. Dat was alleen gedurende corona ivm geen toeschouwers.

9 september 2021 om 14:16

"overmars en Van der Sar hebben zover ik weet echt nooit beweert dat Ajax jaarlijks een positieve transferbalans van 50 miljoen moet hebben om break-even te draaien,"

Ik heb het niet over een positive transferbalans. Ik heb het over het feit dat Ajax, elk seizoen opnieuw minstens voor 50 miljoen spelers moet verkopen. (want dit was niet opeens zo vanwege Corona, dit was daarvoor al een gegeven, vanaf het moment dat Ajax besloot, op instigatie van Van der Sar die deze business case had bestudeerd als opdracht had gekregen bij zijn cursus in Harvard, om eens iets te doorbreken en niet langer eerst het geld te verdienen, voordat je het uitgeeft, maar om eenmalig een gok te wagen en al voorafgaand op het halen van de groepsfase CL die inkomsten al in je begroting op te nemen en daardoor een stap te kunnen maken in de salarissfeer (en spelers als Tadic, Blind, Ziyech salarissen te geven van boven de vier miljoen per jaar). Het directe gevolg was wel dat de omzet per seizoen ook stevig omhoog moest en daartoe moest Ajax dus, avanf dat moment, ook nog een cashflow realiseren van minstens 50 miljoen daarbovenop. Die gok pakte goed uit. Want Ajax haalde de groepsfase en is vanaf dat moment op dat niveau blijven begroten.)

Dat het de afgelopen seizoenen allemaal minder inzichtelijk en duidelijk was had alles te maken met de verkoop van De Ligt en De Jong. Sindsdien echter zijn alleen Ziyech en Vdbeek voor dikke bedragen weg gegaan en dus komt nu pas echt aan het licht dat Ajax dus wel degelijk ook nog voor 50 miljoen aan spelers moet verkopen.

Ik snap best dat dit voor velen schrikken is. Maar dat zijn vooral mensen die al een tijdje roepen dat Ajax '250 miljoen op de bank heeft staan/potjes zat heeft'. Die mensen hebben geen flauw benul van de realiteit. Ajax heeft geen 250 miljoen op de bank. Ajax bewandelt gewoon een hele dunne balk waar ze, als het even tegen zit, best hard vanaf kunnen pleuren. En ik snap dat Ajax fans zich geen enkele zorgen maken, maar dat wil niet zeggen dat de realiteit hier niet inzichtelijk gemaakt mag worden lijkt mij. Het is geen incidenteel ding, Ajax moet structureel dus elk seizoen 50 miljoen aan spelers verkopen omdat Ajax tussen de 160 en 190 miljoen omzet moet draaien! En niet alleen dit seizoen. Uiteraard zou het ook een keue kunnen zijn om gewoon aan de kostenkant te sleutelen en de salarissen drastisch naar beneden bijstellen en ook aan andere kosten paal en perk stellen. Dan hoeft Ajax ook niet zulke financiële capriolen uit te halen.

Maar, Sander, jij denkt dus echt dat dit een incidenteel dingetje zou zijn? Nu je weet dat dit niet zo is, wat vindt jij daar dan eigenlijk van? Goed en verstandig beleid, of toch best wel riskant en nogal lijkend op het Ajax beleid tussen 87 en 92 en tussen 2005 en 2011?

9 september 2021 om 14:26

Fossen
"dat Ajax met de huidige begroting rekent op CL geld klopt, maar ik meen dat die 50 miljoen die Overmars noemde, specifiek op dit seizoen sloeg in verband met de corona 'kosten'."

Nee, het is echt een structureel ding. Ik snap eerlijk gezegd niet zo heel erg goed waar mensen vandaan halen dat dit iets incidenteels is. Zowel Sar als Overmars hebben in de media geregeld heel duidelijk gesteld wat de situatie van Ajax is. En denk er ook even rustig over na. Als je alleen al aan salarissen bijna 100 miljoen uitgeeft, en Ajax een omzet moet halen van boven de 160 miljoen, dan ben je na het tellen van de sponsors, Tv geld, kaartverkoop, CL inkomsten en dus 55 miljoen aan omzet van spelersverkopen, amper aan 160 miljoen toe.
Wat Sar en Overmars hebben gezegd in het kader van 'corona' en met name de seizoenkaarthouders die voor (dacht ik) 35 miljoen hun geld terug gevraagd hebben, is nog een extra bedrag dat bovenop dit hele verhaal komt! Want, Sar en Overmars waren echt al jaren helder. Het volgende citaat (ik geef geen link maar makkelijk te googlen Ajax showtime) is van Sar:

"om de begroting sluitend te maken, moet Ajax jaarlijks twee heldere doelen zien te realiseren. ‘Wij moeten sowieso Champions League spelen en voor zo’n 55 miljoen euro aan spelers verkopen, voordat we überhaupt quitte spelen’, onthult Van der Sar."

'voordat we uberhaupt quitte spelen'! Sorry en excuses aan mijn vrienden die Ajaxfan zijn, maar ik vrees dat jullie aan collectieve zelfdelussie doen. Dit is geen incidenteel iets, dt is een structreel ding voor Ajax. En als je mijn oeuvre hier op de site een beetje kent (en sommige Ajaxfans zijn heel bekend met mijn werk), dan weet je dat ik dit niet pas sinds vandaag roep. Ik zeg dit al ruim twee jaar hier! Tijd om de koppen uit het zand te halen vrienden, en om de realiteit onder ogen te zien. Ajax speelt een hoog financieel spel. Na al dat bagatelliseren wat ik heb meegemaakt ozu ik nu wel ook heel graag wat meningen horen van Ajaxfans nu ze dus weten hoe die vork echt in de steel zit. Vinden jullie nog steeds dat Ajax verstandig en verantwoord beleid voert??

9 september 2021 om 14:28

@sanderk91 Ik kan geen artikel vinden waar deze bedragen genoemd worden. Heb je een link ?
Ook jou verwijs ik naar de jaarrekening. Zoals je daar kunt zien maakt Ajax de laatste jaren een positief resultaat doordat ze en CL inkomsten hebben en veel verkocht hebben. Dat is ook het gene dat ik schrijf !!! Al mijn gegevens komen uit de jaarrekening van Ajax !! Dus ik vraag mij af waar jouw twijfel vandaan komt om mijn verhaal niet te geloven. En ja, ik heb een financiele achtergrond en kan een jaarrekening lezen !

9 september 2021 om 14:34

Sander

"als dat structureel zou wezen dan zou Ajax toch in dit jaar nog veel meer moeten verkopen om tot hetzelfde break-even punt te geraken, of zie ik dat verkeerd?"

Het klopt dat Ajax, met inkomsten CL groepsfase plus die 50 miljoen aan verkopen 'break-even' speelt. Dat is ook gelukt, dankzij Deligt/frenkie. Dus dát is ook exact de reden dat Ajax momenteel een winstwaarschuwing afgeeft. Want door de extra tegenvaller vanwege Corona en gemiste inkomsten kaartverkoop gaat Ajax dus inderdaad, voor het eerst in tijden een fiks operationeel verlies lijden. En dus inderdaad, Ajax moet voor het huidige boekjaar eigenlijk nog veel meer moeten verkopen, dat is correct.

In april zei Overmars daar nog over:
“iedereen weet dat we een buffertje hebben, maar dat gaat heel snel naar beneden. Ik hoop dat in het nieuwe seizoen de stadions weer uitverkocht zijn, want wij hebben dat gewoon nodig. Ik denk dat we wel twee transfers nodig hebben, als je uitgaven en kosten kijkt. Het is bekend: we moeten minimaal voor vijftig miljoen euro verkopen om quitte te spelen.”

Hij zegt het letterlijk! 'het is bekend, minimaal 50 miljoen verkopen om quitte te draaien'! En dat is ook bekend. Maar niet bij een deel van de Ajaxfans nog, kennelijk. Wake up boys!

9 september 2021 om 14:35

Jij brengt het als waarheid, maar geen 1 weldenkend bedrijf zou hier op gokken.
Die 50 miljoen missen ze gewoon door alle misgelopen inkomsten van de Corona.
Dat gold dus niet voor de jaren zonder corona, alleen om het gat van vorig seizoen te vullen.

9 september 2021 om 14:37

''ik snap best dat dit voor velen schrikken is'' Zo ja, ik denk dat ik en andere Ajacieden zich nu geweldig zorgen maken na een mooi verzonnen verhaaltje van Constante kante.

9 september 2021 om 14:37

Niet waar , hoezo ben jij de enige die dit brengt en dan ook nog eens als de waarheid terwijl ik het overmars letterlijk heb horen vertellen op tv, dit jaar om de verliezen mbt corona te compenseren.

9 september 2021 om 14:40

Ah, dat maakt het al inzichtelijker inderdaad, ik was in de veronderstelling dat je een positieve transferbalans bedoelde.

Dat er totaal verkopen van 50 miljoen gedaan moet worden om voldoende cashflow te genereren zou kunnen inderdaad. Nu ben ik absoluut geen financieel expert (i.t.t. jou klaarblijkelijk ) en vind ik het ook niet bijster interessant, ik volg meer het sportieve aspect.

En hoewel ik geen financieel expert bent zou ik mezelf nou ook weer niet onder het "250 miljoen euro op de bank" groepje willen scharen, het verschil tussen vaste en vlottende activa ken ik immers nog wel. Toch "schrik" ik niet per se direct van die benodigde cashflow nee. Dit jaar is dat door uitblijven van 1 grote transfer (dus Nico, Neres of Onana) niet gelukt. Maar als ik kijk naar de voorgaande vijf seizoenen is er vier keer voor (ruim) 50 miljoen verkocht door Ajax, in totaal kwam er in diezelfde vijf jaar zelfs ruim 500 miljoen aan transferinkomsten binnen.

Het is absoluut niet het meest veilige en conservatieve beleid, maar zo negatief als jij het stelt is het mijns inziens ook zeker niet. Ik zie Ajax niet snel van dat dunne balkje afvallen eerlijk gezegd. En nee, ook vind ik het niet lijken op het beleid tussen 2005 en 2011, het gaat tegenwoordig echt wel beter met de club. 1987-92 kan ik niet over oordelen, dat heb ik niet bewust meegemaakt.

9 september 2021 om 14:40

Het is bekend ja, voor dit seizoen nergens zegt hij elk jaar, je snapt toch zelf ook wel dat je veel heb gemist door corona, als dit structureel is zou gek zijn he voor een beursgenoteerd bedrijf gokken op minimaal 50 miljoen aan inkomsten uit uitgaande tranfers, niet lezen naar je eigen waarheid.

9 september 2021 om 14:45

"jij brengt het als waarheid, maar geen 1 weldenkend bedrijf zou hier op gokken."

Ik breng het als waarheid, omdat het dat ook is. Mag dát tegenwoordig ook al niet meer? Mijn hemel.
Maar even voor jou, Waar baseer jij op dat het moeten verkopen van 50-55 miljoejn aan spelers (wat al een paar seizoenen een feit is én ook is bevestigd door Sar én Overmars) incidenteel is? Wie zegt dat exact zo, wanneer en waar?

En ik zeg het nog maar een keer, Sar heeft het hele concept en hoe hij daartoe is gekomen uitgebreid uitgelegd. Ajax kwam niet verder, zat vast en in Harvard hebben ze hem een business model gegegevn waarin je eerst een risico neemt om daarna de vruchten te plukken. En Sar heeft zich laten inspireren. Hij heeft er meteen bij uitgelegd dat deze aanpak dus wel betekende dat Ajax echt structureel elk seizoen zoveel spelers moet gaan verkopen om quitte te spelen. Maar hij wist zeker dat dit de enige optie was om Europees aan te haken. Dat jij vervolgens mij verwijt dat ik het als waarheid breng, terwijl het, zeg jij, niet klopt, is heel frivool.

En dat een voetbalbedrijf een weldenkend bedrijf zou zijn is sowieso al een onzin argument. Uiteraard is er geen weldenk bedrijf dat zo'n groot deel van je omzet structureel als salarispost hanteert als voetbalbedrijven. Als je normale principes uit het bedrijfsleven toepast op het voetbal is die sector binnen een paar maanen totaal kapot.

Dus nee, het gold niet alleen voor Corona, het geldt élk seizoen! En zolang Ajax spelers vijf miljoen per seizoen wil blijvne betalen, kan dat niet eens veranderen.

9 september 2021 om 14:46

25ros

Kijk! Eindeljik een reactie. Ik noteer: 25ros maakt zich geen enkele zorgen, vind het allemaal prima en zit in de ontkenningsfase. Graag nog wat andere inhoudelijk en graag ook onderbouwde reacties van Ajaxfans graag. Of gaat iedereen gewoon galshard ontkennen en zichzelf een illussie voorhouden? Nee toch? Er zijn toch voldoende mensen die gewoon realistisch kunnen zijn?

9 september 2021 om 14:50

Distefano

"niet waar , hoezo ben jij de enige die dit brengt en dan ook nog eens als de waarheid terwijl ik het overmars letterlijk heb horen vertellen op tv, dit jaar om de verliezen mbt corona te compenseren."

Wel waar! Ik heb het zowel Sar als Overmars, ook al veel eerder dan dit jaar, horen zeggen dat het iets structureels was. En beiden hebben dat ook al eerder gezegd, in diverse interviews. Dat ik de 'enige' zou zijn, is prietpraat. Sar en Overmars zeggen het ook, eerder ook al en heel duidelijk.

Ik heb je hierboven ook al wat quotes van de heren gegeven. Van jouw beweringen en jouw stellingen ontbreekt nog iedere onderbouwing. Want dat Overmars het zei is onzin.die zegt al jaren dat hij structureel voor 50 miljoen moet verkopen. NIet alleen dit seizoen. Ik kan er niets van maken, van jouw verhaal. Het spijt me, onderbouw het!

9 september 2021 om 14:52

Volgens mij zijn er hier 2 personen die onderbouwd vanuit de jaarrekening van Ajax (tegen beter weten in) proberen uit te leggen dat Ajax structureel spelers moet verkopen om een sluitende begroting te hebben. Ik verwijs hierbij naar de jaarrekening van Ajax. Deze is openbaar en door iedereen in te zien. Ik wil zelf nog wel zeggen op welke pagina je het kunt zien. Het enige dat wij terug krijgen is: "het is niet zo". Dit zonder ook maar enige vorm van onderbouwing.
Waarschijnlijk kun je ook in dit verhaal zeggen dat liefde blind maakt, en mensen wel horen dat Ajax er financieel goed voor staat, maar totaal niet weten hoe dat komt en wat het nu precies betekend.

9 september 2021 om 14:58

Weer lekker bezig Constant Kante. Hoe krijg je het toch steeds weer voor elkaar om al die Ajacieden op de kast te krijgen met je halve onwaarheden

Er gaan nogal wat dingen mis in de rekensommetjes.
1) Momenteel wordt er jaarlijks 50M afgeschreven op transfersommen (dat zijn dus transfers uit het verleden en de waarde waar tegen de huidige spelers op de balans staan). Zo bekeken moet je inderdaad 50M verkopen om quite te draaien op je transfervergoedingen. Zodra je niemand verkoopt hoef je ook niemand te kopen en gaat die post afschrijvingen met rasse schreden naar beneden in 2-3 seizoenen. Dat is dus geen structurele kostenpost, maar een post omdat Ajax inkoopt op basis van wat het ontvangt. Afgelopen seizoen werd er ook voor 40-50M aan spelers aangetrokken, logischerwijs is dan ook de conclusie dat je minimaal voor dat bedrag ook moet verkopen.

2) In 1 van de rekensommen vergeet je ook de belastingdienst mee te nemen. Even als voorbeeld: in het jaar van de De Ligt verkoop werd er ook 17M aan de belastingdienst overgemaakt als winstbelasting. Als je verlies maakt is dat dus ook een kostenpost die automatisch wegvalt en zelfs een opbrengst wordt.

Uiteindelijk is het meest concrete waar je naar moet kijken het operationele resultaat: voor verkopen/afschrijvingen en belastingen. Dat is immers (in het geval van Nederlandse clubs) je ' gewone' resultaat uit bedrijfsvoering zonder afhankelijkheid van je jaarlijkse transferklapper. Dat was in de afgelopen 5 seizoenen: onbekend maar flink negatief door corona, -3M, +34m, -13M, +8M.

9 september 2021 om 15:00

"het is absoluut niet het meest veilige en conservatieve beleid, maar zo negatief als jij het stelt is het mijns inziens ook zeker niet. Ik zie Ajax niet snel van dat dunne balkje afvallen eerlijk gezegd. En nee, ook vind ik het niet lijken op het beleid tussen 2005 en 2011, het gaat tegenwoordig echt wel beter met de club. 1987-92 kan ik niet over oordelen, dat heb ik niet bewust meegemaakt."

Hét grote probleem met de huidige financieringen is dat het uitgaat van structurele inkomsten (uit Cl geld en transfers) die naar hun aard inccidenteel zijn. Dát is gewoon levensgevaarlijk. Niemand kan garanderen dat Ajax de komende tien jaar de CL haalt. ALs we iets weten in de sport is dat je zomaar ook een paar jaar opeens sportief door het ijs kunt zakken. En kijk even hoeveel Tagliafico, Onnana en Neres kort geleden 'waard' waren. En nu gaan opbrengen? Dat zijn dus geen garanties! En Ajax was zo goed als failliet in 2010, vanwege exact dezelfde fouten. Teveel gokken op incidentele inkomsten, veel teveel spelers, veel te hoge salarissen en toen het even sportief echt tegen zat was het bijna gedaan met Ajax. Okay, misschien gaat het niet zo'n vaart lopen, ik vind vooral het geheugen van Ajaxfans heel erg beperkt wat dat betreft. En dat Ajax verder helemaal niks zou kunnen gebeuren is al helemaal naief. Want dat ze niet zouden kunnen vallen van dat balkje is echt een illussie. Dat kan zeker!

En nee, één seizoen rode cijfers schrijven kan Ajax hebben. Maar dat mag dus echt geen twee seizoenen duren. Want kun jij je voorstellen hoe groot de schade is als Ajax die CL ineens zou missen met een begroting van 160 miljoen en dan 40 miljoen mist en maar matige verkopen doet? Dan pak je dus een verlies van een slordige 80 miljoen,.... Dan gaat het ineens hard hoor, kan ik je melden. Vertrouwen dat je met die incidentele inkomsten 'danwel goed zal komen' is, in het kader van opmerkingen als 'geen weldenkend bedrijf doet dit of doet dat' wel een aparte. Want inzetten op incidentele inkomsten om je structurele kosten te dekken is gewoon geen goed businessmodel.

9 september 2021 om 15:02

Janssen

" Ik verwijs hierbij naar de jaarrekening van Ajax. Deze is openbaar en door iedereen in te zien. Ik wil zelf nog wel zeggen op welke pagina je het kunt zien. Het enige dat wij terug krijgen is: "het is niet zo". Dit zonder ook maar enige vorm van onderbouwing."

Als ik een aantal reacties hir lees dan blijkt dus dat die jaarrekening van Ajax kennelijk vol staat met leugens, met onwaarheden en verzinsels. Dat is dan ook weer heel fijn om te weten. Gaan die Ajaxfans ook nog aangifte doen tegen de accountants die hun handtekening onder die jaarrekening hebben gezet of??

9 september 2021 om 15:02

Nee ik vind dat Ajax veel te grote risico's neemt en het bizar wat er aan salarissen uitgegeven wordt. Het is wachten tot het mis gaat en dat gaat niet heel lang meer duren. Ajax gaat geen 5 keer achter elkaar kampioen worden dat is nog nooit een club gelukt dus Ajax gaat straks wel voelen. Dan zal de kritiek op Overmars ook wel toenemen.

9 september 2021 om 15:03@janssen dat is dus onzin en gaat alleen op als je de logica blijft volgen dat je wel kosten aan transfers/afschrijvingen hebt maar geen inkomsten. Het theoretische geval dat je geen uitgaande transfers maakt de komende jaren, betekent uiteraard ook wat voor je inkomende transfers.

De jaarverslagen laten immers prima zien dat het resultaat voor transferafschrijvingeneninkomsten in de regio van de 0M zit, het ene jaar erboven het andere jaar eronder, maar zeker geen 50M eronder.

edit: wat overigens niet wil zeggen dat ik niet vind dat de salarishuishouding wel erg groteske vormen aanneemt.

9 september 2021 om 15:07

Mayke

"weer lekker bezig Constant Kante. Hoe krijg je het toch steeds weer voor elkaar om al die Ajacieden op de kast te krijgen met je halve onwaarheden"

Tja, ach, alleen is het punt hier dat ik Ajaxcieden op de kast krijg met waarheden.
Want jij benoemt halve onwaarheden (bedoelde je: de helft van wat je zegt klopt! Zo ja, dan is dat in ieder geval winst tov het 'je lult uit je nek', 'allemaal onzin joh', 'je praat onzin'.) maar ik heb eigenlijk nergens in je bijdrage iets gelezen waaruit ik kan opmaken wáár ik een 'onwaarheid' heb geschreven.

Oveirgens, ik heb nergens een rekensommetje gemaakt. Ik zie wel sommetjes bij anderen, die op mijn reageerden. Wat vond jij van die 'sommetjes' van hen? Klopten die?

Overigens, alleen al het feit dat jij het onderscheid maakt (en dus kent) tussen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven maakt dat ik je nu al een leukere gesprekspartner vind (naast Sander) dan al die anderen die hier heel stevig roepen dat ik alles verzin, maar die zelf op geen nuttige opmerking over jaarrekeningen en boekhouding te betrappen zijn.

9 september 2021 om 15:12

Dit zegt commercieel directeur Menno Geelen te vinden op ajashowtime:
De begroting bij Ajax zonder Champions League komt uit op zo'n 110 miljoen euro, met de Champions League erbij is dat 150 miljoen euro. Normaal gesproken haalt Ajax zo'n 55 miljoen euro aan recettes binnen. Daar gaan wat kosten vanaf die Ajax nu niet maakt, maar dat is niet meer dan tien miljoen euro. 'je mist ongeveer 45 miljoen euro. Dat is gewoon weg', aldus de commercieel directeur, die uitlegt dat Ajax in een normaal seizoen break-even draait bij Europese overwintering.

Dus zoals iedereen hierboven al zegt behalve jij. Het komt inderdaad door corona dat Ajax voor 50 miljoen moet verkopen. Maar dit zal weinig veranderen bij je want, jij blijft toch je mening zien als een feit en zo zul je hem ook blijven verkondigen.

9 september 2021 om 15:18

@constant Kante: Voor wat betreft het rekensommetje - je hebt helemaal gelijk, het was Janssen die het sommetje winst minus verkoop De Ligt = dik verlies maakte

Wat betreft halve waarheden (of halve onwaarheden, hangt van je glas af ) -- je vergeet gewoon een bijzonder belangrijk onderdeel in je verhaal - de aankopen. Zonder verkopen zal je ook geen/veel minder aankopen hebben. Daar ga je vrolijk volledig aan voorbij. Daarom moet je naar het operationele resultaat kijken en niet selectief 1 kant van de inkomsten eruit lichten en daarmee je gelijk willen halen.

In beperkte mate geldt dat overigens ook voor het begroten op CL. Wanneer Ajax geen CL haalt heeft het een operationeel probleem dat jaar. Dat probleem is echter kleiner dan de CL-inkomsten aangezien in dat jaar ook aanzienlijk minder bonussen uitbetaald hoeven worden.9 september 2021 om 15:31

"dit zegt commercieel directeur Menno Geelen te vinden op ajashowtime:"

Thanks!

Dit zegt algemeen dircteur Sar te vinden op Ajaxshouwnieuws:

"om de begroting sluitend te maken, moet Ajax jaarlijks twee heldere doelen zien te realiseren. ‘Wij moeten sowieso Champions League spelen en voor zo’n 55 miljoen euro aan spelers verkopen, voordat we überhaupt quitte spelen’, onthult Van der Sar.

Dus, zoals ik al zei en jij en louter Ajaxfans hierboven kennelijk niet onder ogen durven zien: ik hoef geen gelijk te halenof krijgen van jou of anderen. Want leg mij anders even aan de hand van de woorden van de algemeen directeur uit waar ik geen gelijk heb! En deze uitspraak van Sar dateert van september 2020. Toen waren de gevlgen van Corona, met name die 35 miljoen die Ajax aan de supporter terug moest betalen, nog niet eens bekend.

Lul recht wat krom is tot je een ons weegt, maar Ajax zal toch echt elk seizoen bovenop de CL inkomsten voor 50 miljoen aan spelers moeten verkopen. Je kunt hier nog tig keer mij persoonlijk aanvallen, maar in feite spreek jij de algemeen directeur van Ajax volstrekt tegen!

En ik snap het best wel, jij zult hier ook gewoon blijven roepen dat het allemaal maa incidenteel was. Maar ik gun jou en je mede fans van Ajax echt voor 10% jouw illussie! En ik wens je er veel succes mee. Je zult binnenkort wel gaan merken hoe de vork in de steel zit. Niet schrikken dan he. You heard it hear first! Of eigenlijk, Sar en Overmars zeggen dit al best lang. Dat jij, en andere Aajxfans, dat niet hebben gehoord en nu allemaal andere dingen willen horen omdat je de realiteit niet aan kunt, dat is prima. Maar de waarheid is hard. En ik zal die waarheid inderdaad niet uit de weg gaan nee, daarin heb jij de spijker op zijn kop geslagen.

9 september 2021 om 15:34

"zonder verkopen zal je ook geen/veel minder aankopen hebben. Daar ga je vrolijk volledig aan voorbij."

Eh, mijn bijdragen zijn hier altijd al super lang. Dat is een element niet benoem, houdt niet in dat ik daar, dus, volledig aan voorbij gegaan ben. Punt is ook waarom dit punt zo van belang is dat het benoemd had moeten worden, om mijn valide punt niet te kunnen maken. Ik denk dat het voor mijn punt, hetgeen ook de realiteit van Ajax is, zoals Sar en Overmars zelf al jaren erkennen, ook niets uitmaakt. Want aankopen of geen aankopen, dat laat het feit dat er voor 50 miljoen plus aan spelers verkocht moeten worden niet anders. Dat bijft mutatis mutandis, hetzelfde toch?

9 september 2021 om 15:41

@maykel24, natuurlijk besef ik dat Ajax hoge afschrijvingskosten heeft, en dat dit zeker voor de cashflow en resultaat bepalend is. Het enige dat ik aangeef is dat Ajax de afgelopen jaren, maar ook dit jaar (en de komende jaren (want de waarde in de balans is op 31-12-20 bijna 160 miljoen) spelers moet verkopen om een positief resultaat te halen. En dan dit samen met de CL inkomsten.

9 september 2021 om 15:45

Uh nee. In het puur theoretische geval dat Ajax de komende 5 seizoenen geen aankopen doet dan staat er 0 op de balans qua spelerswaarde, hoeft er 0 te worden afgeschreven (momenteel wordt er jaarlijks voor 50M afgeschreven voor aankopen) en hoeft er dus ook 0 te worden verkocht.
Wat jij doet is wel over de inkomsten van uitgaande transfers praten, maar niet de uitgaven.

Nogmaals kijk naar het operationele resultaat voor de meeste eerlijke stand van zaken en de 'noodzaak' om te verkopen of niet. Die noodzaak is er in een normaal jaar dus niet.

9 september 2021 om 15:50

En aangezien veel Ajaxfans hier veinzen dat ze hier nog nooit van gehoord hebben en dat ik het allemaal verzin heb ik hier wat uitspraken van de heren die het wél weten op een rij gezet. Dus, vrienden, diegenen die deze woorden in mijn mond leggen alsof ik het allemaal zelf heb bedacht: dit zegt de directie van Ajax. Waarbij ik opmerk dat de links ontbreken. Ik ga geen links plaatse naar concurerende sites, dat snappen jullie echt wel.

- Overmars erkent dat Ajax voor zo'n vijftig miljoen moet verkopen
2 mei 2021 – Ajax zal in de komende transferwindow net als in de voorgaande zomers gewoon spelers moeten verkopen om financieel quitte te spelen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars gaf aan dat hij verwacht dat het moeilijk wordt om in de komende maanden vijftig miljoen euro bijeen te sprokkelen op de transfermarkt, maar dat is ongeveer wel het bedrag dat eigenlijk nodig is. "ja, dat is wel een beetje wat we moeten binnenhalen", erkende Overmars tegenover de NOS over het verkopen van spelers in de komende zomer. "dat wordt lastig dit jaar.

- Overmars kreeg daarom de vraag of Ajax dan een speler móet verkopen. "ik denk zelfs wel twee", zo gaf hij aan. "als je onze uitgaven ziet, moeten we voor minimaal 50 miljoen verkopen om quitte te spelen."

- Van der Sar: 'champions League en 55 miljoen euro, eerder speelt Ajax niet quitte'
Gepubliceerd: Donderdag 3 september 2020 om 07:53
Ajax heeft een aantal duidelijke doelen elk seizoen, om ervoor te zorgen dat de begroting sluitend kan worden gemaakt. "we moeten Champions League halen en elk jaar voor minstens 55 miljoen euro aan spelers verkopen", vervolgt hij. "eerder spelen wij niet quitte. Alleen aan de losse kaartverkoop lopen wij al ruim 500.000 euro per wedstrijd mis. Dat Ajax rijk is, is leuk. Maar ook wij worden getroffen", aldus Van der Sar.

Vooral die laatste spreekt boekdelen. Sar is helder wat er nodig is om break even te draaien. Op dat moment, september 2020, was de schade vanwege Corona, die nu wel bekend is en nu ook gaat leiden tot een fors operationeel verlies. Maar hij zegt duidelijk 'doelen elk seizoen om begroting sluitend te maken: we moeten CL voetbal halen en ELK jaar voor minstens 55 miljoen euro aan spelers verkopen!!!

Kan één van de Ajaxfans die zich op een normale manier kan uitdrukken mij uitleggen welke letters uit hetgeen Sar hier in september 2020 zegt zij niet hebben begrepen? Want dat is exact hetgeen dat ik heb gezegd. En ik ben een fantast. Dus wat is van der Sar dan? Leg mij maar uit hoor waar ik de woorden van Sar niet heb begrepen. ELK seizoen, zegt hij hier toch? En nergens iets over 'we moeten nu 55 miljoen dit seizoen verkopen, want Corona',.....

9 september 2021 om 15:52

@janssen: maar dat is dus gewoon niet waar. Je zegt in je eerdere post dat Ajax structureel moet verkopen om een positief resultaat te draaien. Sterker nog je insinueert dat wanneer er niet structureel voor 50M wordt verkocht dat Ajax structureel een verlies van 50M zou leiden. De enige reden waarom Ajax moet verkopen is omdat het inkoopt (onder andere op basis van hun inkomsten uit verkopen)... Het verhaal met 50M gaat alleen structureel op als iedereen transfervrij de deur uitloopt, er geen jeugd meer zou zijn en Ajax wel vrolijk 15M aanttrekt voor iedere aankoop.

9 september 2021 om 15:53

"in het puur theoretische geval dat Ajax de komende 5 seizoenen geen aankopen doet "

Je punt is gemaakt. Het hangt ermee samen.

Maar ook hier even een reality check. Ajax dat één seizoen geen aankopen zou doen is al een hele rare gedachte. Vijf seizoenen geen spelers kopen, dat bestaat uiteraard niet.

Maar dan dus de keerzijde van deze medaille. Wat nu als Ajax 5 seizoenen geen CL haalt en niet of nauwelijks spelers verkoopt? Wat dán?

9 september 2021 om 15:56

Maykel

"@janssen: maar dat is dus gewoon niet waar. Je zegt in je eerdere post dat Ajax structureel moet verkopen om een positief resultaat te draaien"

Positief niet nee, met CL voetbal en 55 miljoen aan verkopen, draait Ajax break even. Dus als ze winst willen draaien, moet er voor meer aan spelers verkocht worden, of moet Ajax een stuk verder komen in de CL.

9 september 2021 om 16:09Constant - het blijft zo wel een cirkelredenering. Ajax koopt spelers voor een bepaalde prijs omdat het het geld heeft. Als men dat geld niet zou hebben zou men ook niet die aankopen doen. Zonder aankopen, minder verkopen etc

Dat er voor 50M verkocht moet worden om geen verlies te maken dat klopt wel ongeveer, alleen de nuance erbij is alleen dat je niet direct 50M verlies leidt (en zeker niet structureel). En dat dit dus vooral ook komt omdat Ajax geld uitgeeft doordat ze die inkomsten wel hebben. Als de transferstroom compleet opdroogt, dan drogen ook de kosten voor afschrijvingen op - hoewel Ajax dan uiteraard wel een probleem heeft voor een aantal seizoenen.

De CL-begroting is een ander verhaal. Ja ik vind dat Ajax momenteel wat te scherp vaart, met name op salarissen een aankoopbedragen zit er gewoon een risico. Een risico wat acceptabel is gezien de huidige reserves (van 200m om nog maar eens te noemen ), maar als inderdaad zowel de transfermarkt klapt als dat je geen kampioen wordt zal er ook bij Ajax uiteindelijk op termijn gesnoeid moeten worden in de begroting en transfervergoedingen.

Overigens zie je dat nu ook al terug (en straks dus ook in de afschrijvingen om de cirkel weer rond te maken ) - dit jaar is er vooralsnog 'maar' 18M uitgegeven aan transfers waar dat de vorige 3 seizoenen gemiddeld ongeveer 60M was (wel nog een winterstop te gaan uiteraard). Zie daar je besparing van 40m...

9 september 2021 om 16:15@maykel24, Het ligt eraan waar je de noodzaak legt. Als je een positief resultaat wilt hebben (incl. afschrijvingen) en/of aankopen doen is het verkopen van spelers toch echt wel nodig. Natuurlijk hoef je dit voor de cashflow in principe niet te doen (hoewel Ajax nu zeker ook met de bedragen die ze terug betalen aan de SCC houders) een flinke vermindering hebben. Maar dan eet je je eigen vermogen ook op.

Als ajax geen aankopen doet zal de afschrijving dalen, en is de benodigde 50 miljoen aan verkopen niet meer nodig. Voordat je echter de balanspost weggewerkt hebt, moet er wel vanaf 31-12-2020 bijna 160 miljoen afgeschreven worden.
Daarbij kun je je afvragen of, en hoeveel CL inkomsten Ajax haalt als ze geen spelers meer kopen. Hoewel PSV en ook Feyenoord dit jaar hebben laten zien met een beperkte koopsom toch leuke spelers te kunnen halen.

9 september 2021 om 16:22

Mayke

"constant - het blijft zo wel een cirkelredenering. Ajax koopt spelers voor een bepaalde prijs omdat het het geld heeft. Als men dat geld niet zou hebben zou men ook niet die aankopen doen. Zonder aankopen, minder verkopen etc "

Cirkelredenering? Dat zie ik niet helemaal. Ik volg het voetbal een jaar of 40. Ajax kocht en koopt altijd spelers. Het is dus niet een kip-ei verhaal met een causaal verband. Het is een axioma. Ajax koopt spelers! En, sinds 2017 ongeveer,koopt Ajax structureel heel erg veel spelers. En ook nog eens voor een heleboel geld. Waarom ze dat doen ('omdat ze geld hebben' is dan weer een ander verhaal.
Daarnaast, wat is de cirkelredenering als Sar en Overmars zelf kiezen voo een business model waarin er voor een break even 55 miljoen verkocht moet worden??

"dat er voor 50M verkocht moet worden om geen verlies te maken dat klopt wel ongeveer, alleen de nuance erbij is alleen dat je niet direct 50M verlies leidt (en zeker niet structureel)."

Prima! En dat heb ik dus ook nergen gezegd of beweerd! . Ik herhaal de woorden vn de Ajaxdirectie, er is iets nodig om break even te draaien, punt. En mij valt direct op dat er hier dus Ajaxfans komen (en zelfs heel erg boos worden zonder dat ze in staat zijn aan te geven waar zij hun visie op baseren, terwijl ze wel met zekerheid en vol vertrouwen kunnen aa ngeven dat ik onzin verkoop) die dat gewoon ontkennen. Ik heb verder niets gezegd over verlies, hoe hoog en wat de directe gevolgen zijn. Ik geef louer aan dat als je incidentele inkomsten gebruikt om structureel een hoog kosten niveau te handhaven je in de problemen geraakt als die incidenten zich niet voordoen. Want die kosten die moet je sowieso ophoesten. Ook als je geen speler verkoopt.

9 september 2021 om 16:27

Ah okay, vooruit dan maar. We volgen de aanbeveling van Maykel. Even meelezen dan Ajaxfans: maar de oplossing is gewoon bijzonder eenvoudig. Ajax moet gewoon de komende 5 jaar geen enkele speler meer aankopen! Dan verdwijnen de torenhoge posten afschrijvingen en dan heb je dus niet meer die noodzaak!

En het meest positieve hiervan is uiteindelijk dat daarmee, als Ajax echt stopt met spelers kopen, eindelijk die zieltogende jeugdopleiding weer eens alle ruimte rkijgt en eindelijk weer eens wordt gebruikt waar di evoor bedoeld was: Ajax groot maken!

Thanks Maykel, uitstekende suggestie eigenloijk als ik er zo over nadenk. Misschien iets voor 25 Rosenberg en Distefano om eens rustig op te reflecteren. Wat willen jullie jongens? Willen jullie dat Ajax een koopclub blijft? Dan moet er jaarljiks ook voor 55 miljoen weg. Of zouden jullie liever hebben dat Ajax weer op de jeugdopleiding gaat bouwen? Dan hoeft er niet meer voor 55 mijoen verkocht te worden. Wat heeft jullie voorkeur? Ik ben zeer benieuwd.

9 september 2021 om 16:29

Maar Constant wat ik dan niet snap is dat Ajax in seizoen 19/20 een operationeel resultaat haalt van -3M euro en het jaar ervoor van +34m euro (zonder transfers meegerekend dus). Dan is er toch geen noodzaak om voor 50M te verkopen?

9 september 2021 om 16:37

@constant kante kijk nou gewoon eens naar de jaarrekening in plaats van dat je, zoals inderdaad al twee jaar met halve aannames verkeerde dingen roept. Je pakt er een paar citaten uit waar je vervolgens een eigen interpretatie aan geeft. Als je niet begrijp hoe een jaar rekening werkt, zeg er dan niets over. zeker niet als moderator.

Ajax heeft zonder Europees voetbal en zonder spelers verkopen een omzet van 100 miljoen.
Het salaris huis van Ajax is alleen bijna 100 miljoen (90 miljoen de afgelopen jaren) als ze CL spelen en het daar goed doen. Zonder Europees voetbal is het salarishuis ongeveer 20-30 miljoen lager doordat ze geen bonussen moeten betalen voor Europees voetbal/het winnen van het kampioenschap e.d. (die bedragen kun je ook nalezen in de verslagen van de afgelopen jaren).
Als Ajax CL speelt is de omzet, zonder spelers verkopen, ongeveer 150-160 miljoen (en bij alleen EL voetbal zit het daar tussenin). Zie gewoon de jaarrekening van de afgelopen paar jaar, pagina 80 van het vorige jaarverslag en pagina 64 van het verslag van een jaar eerder en anders geeft Menno Geelen (commercieel directeur van Ajax) deze bedragen ook aan in een van de pak schaal podcast. Hierin zijn uitzonderlijke prestaties als toen ze de halve finale haalden met een omzet van 200 miljoen, zonder spelers verkopen, niet als meegenomen. Misschien ook als referentie de salaris lasten tov de omzet, zonder spelers verkopen, was de afgelopen jaren respectievelijk 57%, 46% en 57% en daarmee helemaal niet uitzonderlijk hoog (bij PSV lagen ze vorig jaar op 65% en bij Feyenoord op 52%).

In het geval van CL voetbal is het operationele resultaat (op basis van de omzet zonder spelers te verkopen) sowieso positief, vooropgesteld dat we geen corona jaar hebben, en zelfs met corona kwam het operationele resultaat vorig jaar nog bijna op 0 uit.

Alleen koopt Ajax ook spelers. De afgelopen jaren steeds voor 40, 50, of zelfs meer dan 60 miljoen. Daarom moeten ze inderdaad om breakeven te draaien ook voor zo'n bedrag verkopen. Niet omdat ze zonder de verkoop van spelers de salarissen - andere operationele kosten niet kunnen betalen. Wanneer Ajax echter lage transfer uitgaven doet, zoals dit jaar, neemt de afschrijvingslast op spelers natuurlijk ook af, waardoor ze ook voor een lager bedrag moeten verkopen om breakeven te draaien, dit heeft Overmars zelf inmiddels ook een paar keer aangegeven in verschillende interviews.

De cijfers over het afgelopen jaar zullen inderdaad niet goed zijn. Vooral vanwege de kaartverkoop/covid. In tegenstelling tot andere clubs heeft Ajax we voor gekozen om de seizoenkaarthouders hun geld terug te geven terwijl bij meeste andere clubs de seizoenkaarthouders er zelf om moeten vragen. Daardoor komen ze waarschijnlijk inderdaad 30 miljoen te kort dit jaar.

9 september 2021 om 16:49

Overigens klopt het idee dat als Ajax 5 jaar lang geen spelers zou kopen zodat ze daarna weer winst zouden maken natuurlijk ook niet direct.
Dat zou alleen het geval zijn als alle spelers in een keer gekocht zouden zijn. dat is natuurlijk niet het geval. De afschrijvingslast is in het eerst volgende jaar inderdaad 50 (of iets meer) miljoen. Maar de totale waarde van de spelers op de balans is maar 160 miljoen. Als Ajax geen spelers zou kopen neemt de jaarlijkse afschrijvingslast vervolgens snel af en zou die over 2 of 3 jaar eerder 10 of 20 miljoen zijn dan 50.

9 september 2021 om 16:58

Gedeeltelijk mee eens. Als Ajax geen spelers meer koopt en verkoopt (want daar hebben we het steeds over), dan zal het eigenvermogen de aankomende jaren met ongeveer 160 miljoen afnemen. Op 31-12-20 was dit 268 miljoen, maar dit was inclusief een tussentijds resultaat van 38 miljoen. Als 2020-2021 het verwachte verlies van rond de 30 mijloen wordt is het eigen vermogen eind dit boekjaar rond de 200 miljoen. Als de afschrijvingen hier nog van af gaan (de aankomende jaren) zal het eigen vermogen heel hard afnemen.
Dus Ajax zal moeten blijven investeren om te proberen aan te blijven haken in Europa. Hierbij heeft Ajax wel het nadeel veel een heel duur huishouden te hebben, en los van een incident de aansluiting met de europese top nog ver weg is.

9 september 2021 om 17:01

@janssen en dat lijkt me een schitterende conclusie die je daar schrijft: als Ajax aankopen wil doen dan moet het ook verkopen of interen op het eigen vermogen.

Dat is toch wat anders dan:
Structureel moeten verkopen om geen verlies te draaien (operationeel resultaat is immers gewoon rondom de 0) of het “Ajax bewandelt gewoon een hele dunne balk waar ze, best hard vanaf kunnen pleuren.”

@constante: je laatste posts zijn uiteraard een beetje flauw. Tuurlijk is de kans dat Ajax 0 aankopen doet in 5 jaar klein, maar net zo klein als de kans dat Ajax de komende 5 seizoenen 0 spelers verkoopt.

9 september 2021 om 19:09

Het Ajax beleid is de laatste jaren enorm losbandig geworden. Eerder ingestelde regels die onder de JC revolutie ingesteld werden zijn nergens meer te vinden. Dat je een salarisplafond van 1 miljoen op een geven moment moet loslaten, okay, maar om het dan gelijk naar 4 te tillen is exorbitant omdat je op je vingers kan natellen dat je andere spelers die ook naar dat niveau toegroeien dat dan ook willen en je je begroting enorm gaat verhogen. Kijk wat dat bij Barca tot gevolgen heeft. Die kunnen een hele goede speler als Pjanic met een salaris van 4 miljoen niet eens behouden. De regel was met een basis werken en bonussen voor prestaties. Maar die huidige hoge basis is een molensteen mo de nek, die heel snel voor grote problemen gaat zorgen.

Een andere gouden regel was alleen buitenstaanders kopen als je ze zelf niet hebt vanuit de opleiding. We hebben nu 7 aanvallers rondlopen met een aankoopwaarde van meer dan 100 miljoen, en geen speler uit de eigen opleiding. Dat vormt klaarblijkelijk totaal geen belemmering om maar door te gaan met grote aankopen en hoge salarissen, terwijl de jeugd geen echte kans krijgt voorin.

Spelers die niet willen bijtekenen of transfereren voor het laatste contractjaar zouden op de tribune worden gezet a la Boilesen. Brobbey was de eerste, Mazraoui wordt de tweede en er gaan er nog veel meer volgen nu Overmars die regel heeft losgelaten.

Conclusie is dat Sar en Marc teveel in zichzelf zijn gaan geloven, hun eigen regels aan de laars lappen met alle gevolgen van dien voor Ajax. Natuurlijk gaan ze ooit CL missen en zoals deze zomer niet genoeg maken op de transfermarkt als je spelers niet in de markt kan zetten omdat je te lui bent geworden. Beide heren zijn. totaal ongeschikt geworden voor hun posities als leidinggevenden.

En @constant kante heeft groot gelijk dat het financieel beleid totaal onverantwoord is. Mijn grote vraag is, waar blijft het bestuur, waarom grijpen zie niet in. De Ajax Bank, zou toch hele grote vragen moeten zetten bij dit beleid want in NL is er geen basis voor zulke salarissen en zulke risico's op de transfermarkt.

9 september 2021 om 20:41

Dat weet ik wel zeker dat dat niet structureel is die 50 miljoen aan verkopen. Want als dat nog bovenop de CL inkomsten begroot zou moeten zijn dan is dat totaal wanbeleid en zou de hele dirictie inclusief raad van commissarissen gelijk op moeten stappen.

9 september 2021 om 21:32

Man, dis discussie heb ik hier al zo vaak gehad, Ajaxieden willen er niet aan dat hun club ondanks alle miljoenen die er klotsen in de kern financieel ongezond is. Het is vrij simpel: kosten en salarissen zijn structureel, CL inkomsten en transfers zijn incidenteel. Sinds enkele jaren worden structurele lasten met incidentele inkomsten gedekt. Wanneer er dus enkele jaren zonder CL deelname en transfers volgen dan is er een groot probleem.

9 september 2021 om 22:22

Het is voor sommige mensen vervelend om te horen, maar eigenlijk is het voor een groot gedeelte te vergelijken met het beleid van PSV onder Harrie van Raay. En geweldig persoon, met onder hem geweldige resultaten, maar ook was het balanceren op een smalle balk. Het was vooral beleid gericht op korte termijn met toch wel grotere risico's. Ondanks dat Ajax een behoorlijk eigen vermogen heeft, lopen ze met lange en dure contracten ook een behoorlijk risico.

9 september 2021 om 23:41

heuvel

"dat weet ik wel zeker dat dat niet structureel is die 50 miljoen aan verkopen. Want als dat nog bovenop de CL inkomsten begroot zou moeten zijn dan is dat totaal wanbeleid "

Precies dát! Jij gaat ervan uit dat het ondenkbaar en onmogelijk zou zijn dat een Ajaxdirectie een financieel beleid voert dat grote risico's met zich brengt. Zeg maar, exact dezelfde instelling en houding die we bij sommige Ajaxfans de laatste decennia wel vaker hebben gezien. 'ze zijn toch niet gek of zo'. Nee, dat zijn ze ook niet. Maar dat zij risico's nemen waarvan je je, met alle recht, kunt afvragen of die verantwoord zijn, dat is gewoon geen optie in jouw visie. Nou, zoals je kunt lezen bestaat die mogelijkheid wel. En dat mag dan naar zijn voor diegenen met wat langere teentjes, maar dat maakt niet dat je zomaar de feiten losjes kunt interpreteren.

Nog niemand heeft mij feitelijk kunnen weerspreken dat Sar en Overmars al medio 2020 hebben erkend wat Ajax nodig heeft om break even te draaien en het mag zo zijn dat er nu een link gelegd wordt met Corona, maar de omvang van de coronaschade over seizoen 2020-2021, want daar hebben jullie het steeds over, was medio 2020 uiteraard nog niet bekend. Dus dat staat er los van en komt gewoon nog bovenop het structurele karakter van die verkopen voor 50-55 miljoen. Niemand gaat daarop in en niemand kan daarvoor een verklaring geven. Terwijl die verklaring voor de hand ligt.

Maar, ik heb voldoende gezegd nu, we spreken elkander einde van dit seizoen en de komende jaren wel vaker!

9 september 2021 om 13:34

Bijtekenen is wishfull thinking, deze jonge talentvolle speler heeft het profiel om in de PL te spelen met daarbij een verloning die Ajax niet aan kan. Niet dat Ajax geen fatsoenlijke lonen kan betalen maar Ajax mag deze jongen niet dwars zitten in zijn carrière.

9 september 2021 om 14:17

Zou fijn zijn als hij zijn bravoure weer een beetje terug vind. In het begin speelde hij zo ontspannen, veel durf, met zijn hoogtepunt in de wedstrijd tegen Liverpool. Heb het idee dat het geleidelijk aan allemaal een beetje is ingezakt, alsof hij meer veiligheid in zijn spel heeft gebracht. Vooral tegen AS Roma was hij echt verschrikkelijk, continue terug draaien richting eigen helft, en balletjes terug op de verdediging. Niet echt wat je nodig hebt op die positie.

Had niks anders verwacht. Zou me echt verbazen als Raiola zoiets stoms in het contract zou toelaten. Een optie voegt echt niks toe in het geval Gravenberch

9 september 2021 om 13:06

Tegen de juiste financiele vergoeding is alles bespreekbaar.

9 september 2021 om 13:10

Kan me voorstellen dat wanneer zo'n optie in een contract wordt opgesteld dat er ook bepaalde voorwaarden aan vast zitten. Bijvoorbeeld een extra tekenpremie of een hoger salaris.

9 september 2021 om 13:15

@toetertje, ook dan is het handiger om dit later te onderhandelen. Toen was Ryan nog geen international. Nu wel en een stuk meer wedstrijden. Dan kan je ook meer vragen.

Opties zijn alleen leuk voor jongens die net kantje boord een contract krijgen

9 september 2021 om 13:39

Nu kan Raiola laten zien dat het niet alleen maar een zelfzuchtige geldwolf is. Als hij dat voor de verrassing een keer niet is dan laat hij Graveberch bijtekenen. Als Raiola zijn ware aard laat zien dan is Gravenberch of komende zomer weg of gaat hij een jaar later transfervrij weg. Ik laat me graag een keer positief verrassen.

9 september 2021 om 13:55

Waarom is Raiola per definitie een zelfzuchtige geldwolf als Gravenberch niet bijtekent? Misschien komt Ajax met een slechte aanbieding of heeft Gravenberch Raiola de instructie gegeven om hem naar een grote competitie te loodsen. Ik ben verre van een fan van Raiola, maar hij handelt vaak wel in het belang van zijn cliënten. Dat hij daar hele dubieuze methodes bij inzet is een tweede.

9 september 2021 om 14:55

Niet perse om die transfer, maar zoals je misschien weet heeft Raiola al wel een aantal keer eerder een speler een transfer bezorgt waarbij je serieus kan afvragen of dat sportief gezien de beste keuze was voor de speler zelf. En toevallig bij heel veel van die transfers houdt Raiola wel een paar miljoentjes over om in zijn eigen zak te steken.

Nou Raiola en instructies die kennen we. Brobbey gaf Overmars zijn woord om alsnog zijn contract te verlengen bij Ajax. Daarnaast is Raiola gebaat bij zo veel mogelijk transfers en zo min mogelijk contractverlengingen, omdat dat simpelweg veel minder oplevert voor hemzelf.

Dit is toch een vreemde misser van Overmars. Ben wel benieuwd of Gravenberch nog bij gaat tekenen. Ik vind hem nog niet klaar voor een volgende stap, maar zijn positie wordt wel sterker als hij niet tekent.

9 september 2021 om 13:10

@janssen

"dit is toch een vreemde misser van Overmars"

Maar wat is bron? Er staat "dat blijkt echter niet te kloppen". Verder weet ik niet of de schrijver van dit artikel het contract heeft ingezien, is dit gecorrigeerd door Ajax zelf of info van de makelaar / speler zelf.

9 september 2021 om 13:12

Navraag bij de club staat er in de tekst. Had er ook nog nooit iets over gehoord dus foutje van Overmars lijkt me aannemelijk.

9 september 2021 om 13:22

@messibazoer

Dank je lees het nu ook "zo leert navraag van Ajax Showtime bij de club."

Had hierover heen gelezen.

9 september 2021 om 17:44

Nu besef ik dat dit heel hoog 'trust me bro'-gehalte heeft maar was heel verbaasd toen Overmars het zei aangezien begin september nog bevestiging kreeg dat er van een eenzijdige (!) optie in contract van Gravenberch geen sprake is.

9 september 2021 om 13:35

Een van zijn vele missers de laatste tijd. Ajax moet afscheid nemen van deze man die fout op fout stapelt sinds afgelopen seizoen. Nu deze weer, Mazraoui loopt zo ook uit zijn contract. Iedereen heeft gezien hoe soft Marc geworden is, Brobbey mocht gratis weg, Huntelaar ging voor nop weg, en nu Mazraoui en straks Gravenberch. Die doordat ze hem nu niet verkocht hebben straks ook nog maar een jaar heeft, met een zaakwaarnemer die Mino heet. Nou dat scenario staat ook alweer vast. Het was een sulletje, de koopkracht van de buitenlandse clubs hebben hem een goed imago gegeven, maar hij blijkt nu toch weer dat sulletje dat er een potje van maakt.

9 september 2021 om 20:47

De paar missers worden overschaduwt door zijn grote successen. Overmars is een topper gebleken voor Ajax. Dus ik kan jou reactie totaal niet plaatsen.

10 september 2021 om 12:30

Noem eens wat grote successen dan? Volgens mij waren de laatste successen die je op zijn konto kan bijschrijven Sanchez en Milik, en dat is alweer even geleden, Ziyech zou je kunnen noemen lokaal wilde Overmars hem helemaal niet halen, en de rest is gewoon jeugdopleiding. Dat is marktwerking. Of denk je dat PSG minder betaald had voor de Jong, of dat Barca minder betaald had voor de Ligt. Het zijn eerder de zaakwaarnemers die de prijs opdrijven en waarbij Overmars in het krijt staat als contactgestoorde directeur. En als je ziet hoeveel missers de man gemaakt heeft, die zijn niet op minder dan drie handen te tellen.

9 september 2021 om 14:11

Zo’n foutje kan altijd. Hij zal vast niet alle contracten uit zijn hoofd weten. Mogelijk dat die optie er bij iemand anders in staat en hij dat door de war haalde in zijn hoofd.

9 september 2021 om 15:07

Hij zal zeker niet alle contracten uit zijn hoofd weten, maar als je het niet weet kun je er beter ook niet over praten.

9 september 2021 om 17:45

Die optie zou bij Martinez er wel inzitten trouwens. Met wie ze dicht bij verlenging zijn en waar het in interview ook over ging.

9 september 2021 om 18:48

Als je op school zit mag je foutjes maken, als professioneel en directeur van een beursgenoteerde onderneming mag dat niet. Als het zijn enige foutje was, okay door de vingers zien, maar de man maakt blunder na blunder.

9 september 2021 om 14:35

weer een misser m.b.t. contractverlenging. Enige mogelijkheid is om nu te verlengen of hem in de winter te verkopen. Als er interesse is, wil je nog beetje transfersom krijgen.

9 september 2021 om 15:25

Je neemt wel altijd een risico. Ja, je kan over 1-2 jaar een goede transfer maken. Maar je kan ook over 3 maanden je benen breken of erger (hoef geen voorbeelden te noemen denk ik). Wat moet je dan met je 1-jarig contract met een jeugdsalaris? Kan je mooi op zoek naar een andere baan zonder kwalificaties..

Je kan hem volgend jaar toch weer een nieuw contract aanbieden?

9 september 2021 om 13:28

Klopt. Maar Gravenbergh zelf zegt al een tijdje dat dit zijn knaljaar met Ajax moet worden, omdat hij daarna graag een stap naar een hoger niveau wil maken. Dus dan kan je wel alles aanbieden, de kans dat Gravenberch daar dan op in gaat is niet groot. Tenzij hij lang geblesseerd raakt bijvoorbeeld en dit seizoen nauwelijks speelt. Wellicht dán wel ja.

Ben bang dat dit Gravenberch zijn laatste seizoen is. Zeker gezien Mino zijn zakenwaarnemer is. Zou toch mooi zijn als het Marc lukt om er een jaar aan vast te plakken zodat hij door kan groeien en een mooie stap kan maken.

9 september 2021 om 13:38

Die heeft het Brobbey scenario voor ogen. Weet je hoeveel tekengeld Mino en Denzel op gaan strijken in de zomer van 2023? Marc is zo dom, of hij krijgt wat mee in zijn zakje, wat ik steeds meer begin te denken. Hij was de stellige man die Boilesen de tribune op stuurde omdat hij niet wilde bijtekenen of meewerken aan een transfer de zomer voor zijn laatst contractjaar. En wat zien we ineens bij Brobbey? Geen wonder dat Brobbey van March houd! Maar waarom houd Marc zoveel van Bobbey? Die heeft hem zogenaam een mes in de rug gestoken door eerst te bevestigen dat hij zou bijtekenen en het daarna toch niet deed... Hoe kan je dan van zo'n jongen houden? Envelopje???

Gauw laten bijtekenen dan, alhoewel dat met een Riola wel een aardige opgave wordt.

Als hij verstandig is teken hij gewoon bij, laat eerst bij Ajax maar een onuitwisbare indruk achter, dan komt de rest van zelf.

9 september 2021 om 23:40

Maar waarom is het verstandig om bij te tekenen ? Dat is korte termijn denken vuur Gravenberch.

Ik ken de familie een beetje. Die laten hem niet voor groot geld tekenen. Denk ook dat Ryan niet zo maar ergens tekent. Als je ziet hoe erg hij zich thuisvoelt en nog wel constanter moet zijn voor de echte top. Hij timber en Rensch zie ik niet zoals de ligt dest of frenkie die vrij vroeg gingen. Denk dat zij wel meer minuten gaan maken voor vertrek.

9 september 2021 om 15:12

ik ken de familie niet, maar ik ken geen enkele jonge ajax speler die liever bij Ajax speelt dan dat hij veel meer geld verdient terwijl hij in een grotere competitie speelt. Natuurlijk wil hij speel minuten maken, maar je wilt ook succes hebben. En daarmee bedoel ik niet met 5-0 van NEC winnen.

9 september 2021 om 15:13

Frenkie ging pas op zijn 22e. Denk je nou echt dat die jongens. Met name Gravenberch tot minimaal 23 bij Ajax blijven? No way dat Gravenberch zo lang blijft en terecht

9 september 2021 om 15:30

Ik heb alleen het gevoel dat Frenkie pas op een latere leeftijd pas ook echt basis bij Ajax was. Op dat gebied kun je hem misschien beter met de Ligt vergelijken die ook als tiener in de basis kwam.

9 september 2021 om 15:44

@janssen, dat is geen gevoel. Dat is ook echt zo.

9 september 2021 om 15:48

Frenkie heeft inderdaad maar 2 jaar echte vast in het eerste gespeeld, was al 20 toen hij echt basisspeler werd - kwam in totaal tot 89 optredens voor Ajax. Gravenberch is in dat opzicht zeker meer te vergelijken met De Ligt (117 duels voor Ajax), die debuteerde op 17-jarige leeftijd voor Ajax. Ryan Gravenberch was zelfs pas 16 bij zijn debuut en staat nu, terwijl hij 19 is, al op 65 officiele duels in Ajax 1, die gaat na dit seizoen dus waarschijnlijk ook al boven de 100 zitten. Ik hoop wel dat Ryan een jaartje bij tekent en het WK 2022 nog als Ajax speler mee gaat, die zomer erop lekker vertrekken naar het buitenland met zo'n 150 duels voor Ajax achter je naam, top toch

9 september 2021 om 20:00

Ik hoop en schat na dit jaar beste speler van competitie worden. Van talent naar beste gebeurt zelden in 1 jaar. Dan heeft ie idd voor het wk een halfjaar basis bij Ajax ipv ergens hopen op minuten. Tenzij hij als grijze muis wil spelen. Maar denk dat hij liever wil doen waar ie goed in is voor zo’n wk. Daarnaast zie je aan dat interview aan alles hoe hij naar z’n ouders kijkt. Je hoort hem nooit roepen; mijn carrière, ik ga dit en dat doen. Maar juist nederig. Frenkie was 16/17 periode nergens te bekennen. Daarna in 2 jaar pas laatste seizoen echt basis. Maar zelfs eiting begon basis in cl voorronde. Frenkie niet haha. Die is wel echt snel gegaan vind ik. En dat eerste barca jaar is ie wel beter geworden. Maar een extra jaar was niet verkeerd geweest. Ik bedoelde meer dat dat vorige clubje dat dest en frenkie na 1 jaar en de ligt na 2,5 jaar al pleite waren. Deze jongens acht ik langer in Ajax 1.

10 september 2021 om 10:54

Je weet nooit hoe een carrière gaat lopen. Welke clubs tonen interesse. Maakt hij de stappen die hij toch echt wel moet zetten. Wordt Ajax weer kampioen of pakt PSV de titel waardoor CL misschien geen zekerheid is ?
Los van Europese titels (die je ook niet mag verwachten van een Nederlandse club) heeft hij natuurlijk al wel prijzen gepakt in Nederland. Dat kan vaak een reden zijn waarom spelers willen blijven. Dit is voor hem misschien dan ook niet het geval. Uiteindelijk zal hij hogerop willen (zou het heel vreemd en ongezond vinden als hij deze ambitie niet heeft), wanneer hij deze stap gaat maken is van zoveel factoren afhankelijk dat je daar geen voorspelling over kunt doen.

Ryan Gravenberch heeft zelf altijd aangegeven geen hast te hebben met een vertrekt bij Ajax. Dat heb ik ook altijd verstandige taal gevonden. Weliswaar zijn de Ligt en Frenkie de Jong twee voorbeelden die het wel voor elkaar hebben bij grote clubs, maar met Davy Klaassen en Donny v.d. Beek heb je weer twee voorbeelden van spelers die bij grote clubs kwamen maar daar op een dwaalspoor terecht kwamen en zelfs uit beeld raakten voor Oranje. Als ik Gravenberch dan toch enigszins mag typeren dan is hij meer een type speler waarvan er velen zijn. De Ligt en de Jong hadden en hebben meer specifieke kwaliteiten. Ik zou als ik Gravenberch was voorlopig nog in Nederland blijven en uigroeien tot een van de dragende spelers van Ajax. Dag buitenland loopt echt niet weg en gezien zijn leeftijd heeft hij nog tijd zat om naar een of meerdere grote competities te verkassen.

10 september 2021 om 10:26

Het zal best dat hij dat aangegeven heeft. Maar hij tekent ook niet zomaar tot 2023 destijds. Die jongen kon natuurlijk moeiteloos een 4 of 5 jarig contract tekenen destijds, want hij was al 18 en volgens mij zelfs basisspeler toen hij dat contract tekende.

Het blijft toch altijd spannend hoe zwaar die woorden nou wegen, heb vaker de grootste beloftes van spelers gehoord. Ben het wel met je eens dat bij Ajax blijven zeker niet onverstandig is voor hem, maar zou hem ook weer niet in het rijtje van de Beek en Klaassen zetten. Als hij iets meer pit in zijn spel weet te krijgen dan kan hij erg ver komen.

10 september 2021 om 12:37

Je ziet aan zijn hele houding dat hij niet eerder zou gaan dan Donny met zijn status destijds. Ook hoe nederig hij zich altijd opstelt als familie in de interviews betrokken wordt. Slimme gozer die zijn pad we uitgestippeld heeft. Mino heeft spelers als Van Bommel en Zlatan ook altijd in de top weten te houden. En waren basisspeler. Ik vind Gravi niet 1 van de 73838 spelers die hij bezit. Zelfde geldt als De Ligt. Mino laat die gasten echt niet zo maar zitten. Vaak zijn de jonge jongens met nog geen zekerheid die overal tekenen. Maar ja, wij zitten niet bij de gesprekken. Misschien zit er financiële nood in de familie en is het voor hun de kans op de familie op korte te termijn goed te zetten. Of het verstandig is op lange termijn ie een tweede. Maar niet overal staat het voetbal centraal. Gravenberch heeft een broer die ook speelt. Het zal daar niet gaan om wie hoe veel geld binnen haalt. Zo komen ze beide ook totaal niet over.

Gravenberch is nog heel erg wisselvallig. Als hij dit jaar niet constanter word dan is hij niet meer waard dan 10 miljoen gezien zijn 1 jarig contract. Overmars doet er dus slim aan alles aan te doen om hem snel te verlengen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1928
2.PSV188
5.Feyenoord1511
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger84
E. ÁlvarezMiddenvelder82
R. GravenberchMiddenvelder81
S. BerghuisAanvaller82
S. HallerAanvaller85
D. TadićAanvaller84
J. TimberVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

17 fans
Middenvelder, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 8 1 2 0
2020/2021 Ajax 32 3 3 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 27 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

Twee Nederlanders over in de race voor Golden Boy-award

Ryan Gravenberch en Jurriën Timber maken nog steeds kans op de titel Golden Boy. De Ajacieden zijn de overgebleven twee Nederlanders in de uitgedunde shortlist van twintig spelers die er nog...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 14 oktober
Real Madrid houdt de contractsituatie van Antonio Rüdiger bij Chelsea nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren