België boekt zonder Romelu Lukaku zwaarbevochten overwinning

Woensdag, 8 september 2021 om 22:39Mart van Mourik • Laatste update: 00:11

België heeft woensdagavond een zwaarbevochten overwinning geboekt op bezoek bij Wit-Rusland. In het WK-kwalificatieduel leidde de ploeg van bondscoach Roberto Martínez bij rust met 0-1, en in de tweede helft werd er niet meer gescoord. De oefenmeester waagde een gok door een veredeld B-elftal het veld in te sturen. Onder meer Romelu Lukaku, Eden Hazard en Axel Witsel verschenen niet aan de aftrap. Dankzij de driepunter in Groep E is het WK-ticket binnen handbereik voor de Rode Duivels.

Al in de derde speelminuut kwamen de Belgen dicht bij de openingstreffer. Vanaf de linkerkant had Dodi Lukebakio een lage voorzet in huis op Michy Batshuayi, die van dichtbij uithaalde maar doelman Sergey Chernik redding zag brengen. De volgende kans ontstond na een kwartier spelen voor Leandro Trossard, die rakelings over de lat schoot na een snel genomen vrije trap. Hoewel België de bovenliggende partij was, moest ook doelman Koen Casteels even later in actie komen. Oog in oog met de sluitpost verzuimde Nikolai Zolotov zijn opgelegde kans te verzilveren.

Na een half uur spelen stond het aluminium een Belgische treffer in de weg. Dedryck Boyata nam van buiten het zestienmetergebied het vijandige doel onder vuur na een afvallende bal, maar raakte snoeihard de lat. Uit de rebound slaagde ook Batshuayi er niet in de score te openen. Twee minuten later viel het openingsdoelpunt alsnog. Na fraai combinatievoetbal bezorgde Alexis Saelemaekers de bal bij Praet, die Chernik met een schot in de benedenhoek verschalkte: 0-1.

In het tweede bedrijf ging België verder waar het voor rust gebleven was, al vergat men de aanvalslust te bekronen met een treffer. Lukebakio probeerde Wit-Rusland definitief op de knieën te krijgen met een afstandsschot en ook Batshuayi deed halverwege de tweede helft nog een duit in het zakje; beide pogingen echter zonder succes.

Het was voor België de derde zege in deze interlandbreak, nadat eerder Estland (2-5) en Tsjechië (3-0) werden verslagen. Met zestien punten uit zes duels gaan de Belgen soeverein aan kop in de poule, waarin Tsjechië tweede staat (zeven uit vijf). Achtereenvolgens Wales, Wit-Rusland en Estland maken de groep compleet.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Gewoon een blamage, niet alleen de uitslag en het spel maar de manier waarop. Leuk dat het een zogenaamd B-elftal is, maar net de gevestigde namen waren de slechtste. Batshuayi speelde weeral slecht, Tielemans wilde alleen maar onmogelijke ballen geven en Alderweireld was gewoon de mindere van een linksbuiten waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Alleen Saelemakers was eigenlijk echt goed vandaag. Dat Vanheusden en De Ketelaere voor niks naar Kazan mochten vliegen is ook werkelijk waar belachelijk.

8 september 2021 om 22:55

ehm blamage zelfs,zowaar? winst, 3 puntjes, next en move on!

8 september 2021 om 23:00

Een blamage ja. Nummer 89 van de wereld en het wordt op het einde nog spannend als die een bal voor de goal gooien. En de zoveelste keer dat bepaalde spelers een wanprestatie leveren zonder dat er ook maar enig gevolg aan vasthangt.

8 september 2021 om 23:06

nou jij verwacht mss sprankeling hocus pocus voetbal met een b-c elftal waarbij de helft nog nooit samen op het veld hebben gestaan na en lange verre uitverplaatsing, ik dus niet, dit soort wedstrijden horen erbij, zolang het resultaat maar ok is. een overwinning en 3 punten zou ik alvast toch nooit van zen leven een blammage noemen, hoe lelijk de manier ook was, het uiteindelijke doel is tenslotte bereikt

8 september 2021 om 23:12

Nee ik verwacht dat de gevestigde namen iets laten zien. En dat was helemaal niks vandaag. Tielemans was alleen maar onmogelijke ballen aan het geven, geen idee wat Batshuayi aan het doen was en Alderweireld oogt trager dan Vertonghen ooit gedaan heeft. En net door dat geleuter van “het doel is bereikt” gaat er nooit iets veranderen onder deze coach. Hij rekent zijn favorietjes er niet op af. Hij stelt zich geen vragen bij het zaadvoetbal dat er al 3,5 jaar gespeeld wordt (al was het tegen Tsjechië al beter). Precies de reden waarom het na het wk 2018 alleen maar minder geworden is.

8 september 2021 om 23:20

Buitensporig veel zorgen en conclusies owv een gewonnen wedstrijd met b-c garnituur bij een verre verplaatsing.dat zal wel het laatste zijn waarvan ik wakker lig.ieder zn ding natuurlijk

8 september 2021 om 23:33

En op een hobbelig veld tegen een bus, dan weet je dat saai gaat zijn.
Ik onthoud de prestatie tegen de Tsjechen, enkel de verdediging moet echt beter.

8 september 2021 om 23:38

Nee gewoon een zoveelste onderdeel van het patroon dat al jarenlang bezig is. Verder ga je ook totaal niet in op het feit dat net de ervaren mannen slecht waren. Als het nu inderdaad die b of c garnituur was dan valt dat nog mee. Maar nee de zogenaamde topspelers van vandaag laten het weer afweten.

9 september 2021 om 09:08

Tja als je Bats als ‘gevestigde’ waarde gaat beschouwen, wordt het natuurlijk lastig. Die jongen zit al 3-4 seizoenen vooral op de bank… en daarnaast: gisteren heb je een beeld gekregen van hoe het in de toekomst (opnieuw) zal zijn met de nationale ploeg: zuchten en zweten om van dergelijke landen te winnen.

9 september 2021 om 09:51

Als je het niet over de nipte winst of het bedroevende spel wil hebben in negatieve zin, kunnen we dan even stil staan dat Martinez 2 jonge talenten die basisspeler zijn bij hun club meeneemt naar Belarus om daar 90 minuten op de bank te zitten? Goed wetende dat ze 48h later gewoon in de competitie moeten spelen... Neem ze dan gewoon niet mee he? Wat een clown soms deze vent.

9 september 2021 om 11:28

Ja Batshuayi is een gevestigde waarde want hij is de tweede spits. Als Lukaku er niet is dan start Batshuayi. Als er een spits invalt is het Batshuayi.

8 september 2021 om 23:46

Ik heb Martinez lang verdedigd maar het wordt hoe langer hoe duidelijker dat hij niet de geschikte coach is om de volgende generatie klaar te stomen. We hebben met Vanheusden, CdK en Sambi 3 degelijke talenten die op termijn steunpilaren kunnen worden en geen 1 van hen kreeg de voorbije interlands minuten. In de plaats hebben we Boyata, Denayer, Batshuayi en Vanaken die als middelmaat mochten opdraven en een prominence rol kregen (al maakte Vanaken wel een zeer goede beurt, maar veel toekomst zit er toch niet in..). Het is nu net de moment om die jongeren kansen te geven en laten groeien, mogelijk zelfs al voor het aankomende WK.

8 september 2021 om 23:53

Zeker defensief is het gewoon erg. Het is ondertussen wel duidelijk dat met zowel Alderweireld als Vertonghen achterin spelen met een aanvallend spelsysteem en dus een hoge defensie gelijk staat aan zelfmoord. Denayer is het ook gewoon niet bij de duivels dus dan moet je Vanheusden gewoon de kans geven (die Bornauw ooit om God weet welke reden wel gekregen heeft). Maar hij zal er gewoon aan vasthouden. Vertonghen en Alderweireld gaan achterin staan (laat ons hopen dat Vermaelen dan nog zo goed was als afgelopen EK). En ook Mertens en Batshuayi gaat hij niet zomaar over boord gooien. Het grootste probleem is ook wel dat hij er geen systeem in krijgt de laatste jaren waarin er goed druk gezet kan worden. Van gaal (wel een ander niveau natuurlijk maar toch) krijgt het er blijkbaar op een kleine twee weken in om de tegenstander met hoge druk collectief te versmachten. Maar dat heb ik ons al drie jaar niet meer zien doen. Ik heb ons er wel al ongelofelijk veel last mee zien hebben de afgelopen jaren. Twee keer tegen Denemarken, tegen Engeland en tegen Italië.

8 september 2021 om 23:58

Het glas is bij u half leeg, 3/4de is tribune materiaal en een paar van de basis en je klaagt man man man. Moet je een speentje hebben? Het enige dat telt zijn de 3punten.

9 september 2021 om 00:12

De enige die aan het niveau van zijn reactie te zien een speentje nodig heeft ben ik alleszins niet.

Ik zal tegen beter weten in toch even inhoudelijk reageren. Als dit een wedstrijd was die een uitzondering was dan had je gelijk. Als het verder allemaal rozengeur en maneschijn was dan had je gelijk. Maar dat is het niet. Als ik nu aan jou zou vragen wat het typevoetbal van de rode duivels is en op welke manier ze dat willen uitvoeren, wat zou je dan zeggen?

9 september 2021 om 00:16

Het is inderdaad wat met België, we horen al tien jaar dat dit de gouden generatie is en wat is er uiteindelijk van terechtgekomen? Een keer een halvefinaleplek? Iedereen achterin begint langzaam oud en versleten te raken en er is niemand ter vervanging.

9 september 2021 om 00:36

We hebben absoluut al gekregen wat we wilden. Dat gezeik altijd over die gouden generatie, voor België is dit een gouden generatie ja en die moeten absoluut geen prijs winnen om dat te blijven. Dat betekent echter niet dat er niet kritisch gekeken mag worden naar de coaching. Want ondanks al het eerder genoemde kunnen ze perfect de nations league of zelfs het wk winnen als het meezit. Daar zorgt de individuele klasse van Courtois, de Bruyne, hazard of Lukaku wel voor.

9 september 2021 om 04:00

Nee dit is NIET onze gouden generatie. Dat blijven de jongens uit de jaren '80. Speelden een finale EK en een troostfinale WK. Heeft deze bende nooit overtroffen en dat gaat ook niet meer gebeuren. Bovendien speelden ze toen zelden tegen zwakke broeders.

Tot hun verdediging moet ik wel inbrengen dat ze nooit de ideale coach hebben gehad en dat ze later als ze oud zijn nog dik spijt gaan hebben dat ze konden blijven staan als ze het niet meer verdienden, matchen mochten skippen op verzoek en geen concurrentie konden dulden terwijl dat duidelijk wel aan de orde was. Beetje klaar mee. En er zijn er wel weer duidelijk

9 september 2021 om 09:46

Die drie jongens samen met Doku, Verschaeren en Saelemakers zijn prima jongens om de selectie aan te vullen en in de toekomst naar de basis door te schuiven. Helaas zullen de meeste gewoon afwezig zijn over 15 maanden in Qatar. Saelemakers en Doku zullen er waarschijnlijk wel bij zijn maar gewoon op de bank voor favorietjes Meunier en Hazard. Of dat op dat moment nou terecht of onterecht gaat zijn, kan je gewoon voorspellen.

9 september 2021 om 11:34

De jongens van het EK 1980 en 1986 waren niet eens dezelfde generatie, dus die kun je moeilijk samen tellen. Daarnaast zijn de toernooivormen van toen niet te vergelijken. De eerste Belgische generatie ooit die 5 eindtoernooien op rij gaat halen. De eerste Belgische generatie ooit die 4 kwartfinales na elkaar gehaald heeft. De eerste Belgische generatie ooit die de derde plaats op een WK haalt. De gouden generatie dus.

Dramatisch, slaapverwekkend. Batshuayi laten starten, waar haal je het in je hoofd tegen 10 verdedigers. Het enigste wat deze wedstrijd leuk kon maken was wanneer jongens als Vanheusden, De Ketelaere,... ervaring konden opdoen. Maar neen, geen minuut. Echt een B-coach. En straks op de persconferentie zal hij het wel weer fantastisch gevonden hebben tegen een moeilijke tegenstander.

8 september 2021 om 22:52

Het ergste van Martinez is inderdaad wel gewoon dat hij regelmatig glashard liegt tegen de media en de supporters. In Rusland was het uitstekend, maar het afgelopen EK was zoals de afgelopen drie jaar dramatisch voetbal. Tegen Tsjechië was het wat beter, dus laten we hopen dat het meer van dat wordt.

Een gemotiveerde De Ketelaere had erin gemogen en Vanheusden...tis niet dat de wit-Russen dicht bij een doelpunt kwamen.
Tenslotte: Benteke is voor mij de 2de spits dat is inmiddels al overduidelijk

Matinez is niet de man die ons naar een titel gaat leiden.
Keuze's zoals vandaag geven dat aan.
Altijd een uitleg ( zijn uitleg ).
Zo'n matchen moet je Benteke zetten.
Vanheusden kon getest worden net zoals CDK maar Martinez houdt vast aan zijn vaste mannen.
Zolang deze trainer er is zal er niets gehaald worden.
People manager maar op gebied van tactiek gewoon niet genoeg.

Begint duidelijk te worden dat we er met Martinez nooit gaan komen. Hij geeft ook niks om de toekomst, niet eens invalbeurt voor Vanheusden en CDK. Dat Batshuayi zo lang heeft mogen prutsen is ook belachelijk. Daarnaast heeft Alderweireld zijn kwaliteiten duidelijk mee op pensioen genomen naar Qatar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. TrossardAanvaller10
T. CourtoisKeeper50
S. MignoletKeeper00
M. SelsKeeper00
T. AlderweireldVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

31 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren