Van der Sar mengt zich in racisme-discussie: ‘Spelers gaan dat doen’

Woensdag, 8 september 2021 om 11:01Rian Rosendaal

Tijdens de bijeenkomst van de European Club Association (ECA) kwam ook het thema racisme in het voetbal weer ter sprake. Edwin van der Sar was als voorzitter van de organisatie ook aanwezig in Genève en de algemeen directeur van Ajax had een uitgesproken mening over het hardnekkige verschijnsel. Van der Sar sluit niet uit dat spelers het veld verlaten bij het zoveelste incident in het stadion.

“We willen dat organisaties als de UEFA en FIFA zich er mee gaan bemoeien“, liet Van der Sar duidelijk weten nadat hij werd geconfronteerd met de oerwoudgeluiden richting Raheem Sterling en Jude Bellingham tijdens het WK-kwalificatieduel tussen Hongarije en Engeland (0-4) van vorige week. “Als er sprake is van wijdverspreid racisme of van bepaalde acties, dan zullen spelers het heft in eigen hand nemen als organisaties en bestuursorganen niet voldoende doen. Ik denk dat het moment steeds dichterbij komt. We hebben echt strengere maatregelen nodig“, waarschuwt de Ajax-directeur.

Maatregelen FIFA na oerwoudgeluiden richting Sterling en Bellingham

Het racistische gedrag van de Hongaarse fans wordt onderzocht door de FIFA.Lees artikel

De FIFA kondigde een na de racistische verwensingen richting Sterling en Bellingham al snel harde maatregelen aan. ““De FIFA wijst elke vorm van racisme en geweld af en hanteert tegen dergelijk gedrag in de voetballerij een nultolerantie-standpunt“, zo viel vrijdag te lezen in een door de wereldvoetbalbond afgegeven verklaring. “De FIFA zal met gepaste maatregelen komen als het rapport over de wedstrijd tussen Hongarije en Engeland binnen is.“ De FIFA kreeg van de Engelse voetbalbond al snel het verzoek een onderzoek in te stellen naar de spreekkoren die donderdagavond vanaf de tribunes in Hongarije klonken.

“Het is bijzonder teleurstellend om meldingen van discriminerende uitlatingen naar onze spelers binnen te krijgen“, zo liet een woordvoerder van de FA weten. De Britse premier Boris Johnson was ook teleurgesteld en hij pleitte voor zware straffen van de FIFA richting Hongarije. “Zodat dit soort schandalig gedrag voor eens en voor altijd uit het voetbal verwijderd kan worden. Het is volstrekt onacceptabel dat Engelse voetballers het slachtoffer werden van racisme in Hongarije“, schreef de verbolgen Johnson op Twitter. Vanwege discriminerend gedrag tijdens enkele duels op het EK moet Hongarije de aankomende twee UEFA-thuiswedstrijden zonder publiek afwerken. Het WK-kwalificatieduel met Engeland werd echter georganiseerd door de FIFA, waardoor er wel fans mochten worden toegelaten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door cocoafc)

Ze moeten ook van het veld stappen. Mensen nemen het niet serieus als je klaagt, als je het op een bepaalde manier viert met een of andere statement-shirt of als je gewoon wint. Nee, als je van het veld afgaat, dan zet je de voetbalbonden voor het blok. Het zal wereldwijd aandacht genereren. Wat willen ze doen - puntenaftrek geven omdat je wegloopt van oerwoudgeluiden? Als je verandering wilt, dan moet je dingen ontregelen. Dat kan alleen als je alles in de war schopt door van het veld te stappen en weigeren te spelen.

8 september 2021 om 11:58

Dan snap je de mensen die oerwoudgeluiden etc. maken volgens mij niet goed. Die houden juist van al die aandacht. Juist aandacht ervan weghouden maar achter de schermen keihard aanpakken.

8 september 2021 om 12:09

Zouden diezelfde mensen ook van aandacht houden als ze een levenslang stadionverbod krijgen, of vol op met hun gezicht in beeld op social media verschijnen? De (relatieve) anonimiteit in een stadion vinden dit soort gasten heerlijk. Wanneer ze zich moeten verantwoorden tegenover hun familie of collega's wordt het een ander verhaal.

9 september 2021 om 14:47

De mensen die de geluiden maken, boeien me niet zoveel in de zin van wat ze willen. Het gaat erom dat de beleidsbepalers in actie komen om te zorgen dat er een keer wat gevolgen verbonden zijn aan dat soort geluiden.

Dat wat er tijdens Hongarije en Engeland gebeurden, daar kunnen zelfs de UEFA en de FIFA niets aan doen. Racisme is daar een heel groot ding. En met Orban als president van Hongarije wordt dat gedrag alleen maar gestimuleerd. Natuurlijk moet je straffen opleggen, maar je zou zo'n land een president gunnen die iedereen als gelijke ziet en die geen verschil maakt tussen huidskleur, geslacht en geaardheid.

8 september 2021 om 11:25

Heel simpel, eerste keer waarschuwing + gepaste straf (minder toeschouwers), tweede keer een wedstrijd zonder publiek, derde keer een jaar lang geen publiek. Heb je de president niet voor nodig. Geldboetes hebben geen nut, dat wordt niet verhaalt op de toeschouwers en zal ze dus niks interesseren.Je kunt het wellicht nog gaan combineren met puntenmindering of uitsluiten van deelname, maar je moet vooral de toeschouwers aanpakken.

8 september 2021 om 11:36

Natuurlijk kun je straffen opleggen, dat zeg ik ook. Maar dit komt niet alleen voor in de voetbalstadions natuurlijk. Dat zit zo vast in die maatschappij. En dan ook nog eens een president die er nog een schepje boven op doet. Je kunt wedstrijden zonder publiek laten spelen, maar daar verandert het gedrag van die mensen echt niet door zolang daar een president zit die zo ontzettend voorstander is van onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen. Dat was een beetje de strekking van mijn verhaal. Maar nogmaals, de UEFA en FIFA moeten zeker straffen opleggen, maar dat is niet de echte oplossing.

8 september 2021 om 11:54

Omdat ze in Hongarije 100 jaar achter lopen betekent niet dat ze anders behandeld moeten worden, dat is hun probleem. Willen ze meedoen dan passen ze zich maar aan. Het is eerder zielig hoe bekrompen velen van hun zijn, des te eerder we moeten beginnen.

8 september 2021 om 12:10

Ik zeg ook nergens dat we niets moeten doen en het maar moeten toestaan. Ik geef alleen aan dat spelen voor lege tribunes weinig gaat helpen zolang het in de hoogste rangen helemaal mis gaat. En ik vind het veel te ver gaan om te zeggen dat ze er niets aan kunnen doen, maar met zo'n vreselijk voorbeeld als Orban kan het voor sommige wat lastiger zijn om te zien dat racisme niet normaal is en homoseksualiteit juist wel heel gewoon is.

8 september 2021 om 17:57

Ik geef je helemaal gelijk hoor, maar dat probleem lossen ze zelf maar op. Als ze zich misdragen en uiteindelijk hun tribune leeg blijft hebben wij er in ieder geval op dat moment geen last van. Uiteindelijk hebben ze het zelf in de hand en kunnen ze zelf ook nadenken. Ook in Hongarije zal bekend zijn dat dit een 'hot item' is dus zijn ze al gewaarschuwd.

8 september 2021 om 21:12

Dus mij straffen als iemand anders iets zegt, schreeuwt? Dat zou belachelijk zijn. En kom niet met je kunt ze aanspreken, want dat gaat niet werken. Sterker nog vermoedelijk moet ik my vervolgens fysiek verdedigen, waardoor ik zelf een stadionverbod zal krijgen.

8 september 2021 om 11:26

Het is volgens mij heel simpel hoor, als je mee wilt doen als Hongarije, dan hou je je aan de regels en voorschriften van de bonden waar je voor speelt. Dus gewoon meer handhaven, harder straffen, maar het liefst de daders aanpakken en niet iedere keer de hele supportersgroep over één kam scheren.

8 september 2021 om 11:26

Gewoon zonder publiek laten spelen. Enige wat ik kan bedenken. Het team uitsluiten is niet eerlijk voor de spelers. Misschien dat de spelers van zo een team dan een keer aan de supporters iets oproepen, want dat zie je ook te weinig.

Corrigeer me als ik het verkeerd heb, maar volgens mij heeft geen speler van Hongarije iets erover gezegd?

8 september 2021 om 11:34

Een speler van Hongarije hoeft hier naar mijn idee ook niet iets over te zeggen, zij doen immers niets fout en zijn slim genoeg om te weten dat racisme nergens thuis hoort.

8 september 2021 om 11:38

Waarom niet? Denk je dat als er taferelen plaatsvinden zoals die van Hongarije tijdens een wedstrijd van België of Nederland dat daar door geen enkele speler iets over gezegd zal worden. Die spelers hebben net het aanzien om er iets van te zeggen, en dat zal meer teweegbrengen dan een of andere uefa/fifa-bobo die er iets van zegt.

8 september 2021 om 11:39

@JK-Ajax: Dat laatste vind ik een beetje een te voorbarige conclusie, zonder iemand voor racist uit te maken natuurlijk. Maar om er zomaar vanuit te gaan dat ze dat natuurlijk niet zijn omdat ze daar slim genoeg voor zijn, vind ik het andere uiterste.

Want als alle spelers hier slim genoeg voor zouden zijn, dan zou dat al een heleboel schelen, maar toch zie je soms berichten over racistisch gedrag tussen spelers tijdens wedstrijden.

8 september 2021 om 14:25

JK-Ajax
Als het NL publiek tijdens een wedstrijden racistisch gaat lopen doen, moet geen speler daar iets van zeggen, serieus?

Ik zeg niet dat spelers van Hongarije zich moeten verontschuldigen, maar het publiek terechtwijzen mag toch wel?

9 september 2021 om 14:49

"Het team uitsluiten is niet eerlijk voor de spelers."

Pech. Want ik denk dat het veel meer effect zou hebben dan weer een wedstrijd in een leeg stadion.

8 september 2021 om 11:28

Natuurlijk kan de FIFA daar wat aan doen, en de UEFA ook. Nieuwe regels opstellen. Leg bijvoorbeeld vast dat een scheidsrechter het spel bij racistische spreekkoren stil moet leggen en het hele vak waar de koren vandaan komen naar huis gestuurd wordt, met stadionverbod. Pas als dat vak leeg is wordt er verder gespeeld. Lukt dat niet? Dan is het automatisch een reglementaire 3-0 overwinning voor de partij tegen wie de spreekkoren gericht zijn.

8 september 2021 om 12:06

Punt is dat er een paar landen zijn, zoals Hongarije, waarvan je vantevoren weet dat het gaat gebeuren. En dan gebeurt het. En dan zouden we niks kunnen doen? Dat weiger ik te accepteren. Bij herhaalde incidenten gewoon dat hele land schorsen van alles in UEFA en Fifa.

Waar ik me nog steeds over verbaas, is dat in een tijd waarin bij bijna elke wedstrijd wel zaken gebeuren die niet horen/tegen de regels zijn, er niet veel strenger wordt gekeken naar het identificeren van daders. Als ik een kaartje koop wordt deze geregistreerd op mijn naam, dus het zou te herleiden moet zijn tot mijn naam en daarmee mijn verantwoordelijkheid. Hang de toegang en de tribunes vol met camera's en pik de daders eruit en straf ze keihard. Face recognition bij de toegangspoorten en het probleem zal kleiner worden. Of vinden we het alleen prima om face recognition op ons telefoontje te gebruiken maar niet om een stadion binnen te komen?

8 september 2021 om 11:28

Iedereen ook maar een microfoontje opspelden voor de zekerheid? Ik vind het nogal wat om zoveel privacy op te geven voor een handjevol onbeschaafden. Ik denk dat clubs al genoeg mogelijkheden hebben om daders op te sporen.

8 september 2021 om 11:31

@est, zoveel privacy opgeven? Voor een voetbalwedstrijd? Waar ben je bang voor?
Het blijkt dat er met de huidige maatregelen dus niks kan worden gedaan, dit sluimert al jaren zo en zal zo blijven... de mensen die zich schuldig maken aan racisme spinnen garen bij de door jou zo belangrijk geachte privacy. Het is het een of het ander.

8 september 2021 om 11:35

Gast je bent in een vol stadion, tussen duizenden mensen en tientallen camera's. Over welke privacy heb je het?

Blijf dan lekker thuis als je zo op je privacy gesteld bent.

8 september 2021 om 11:47

Nu heb ik de privacy om niet in real-time overal gevolgd te worden met facial tracking etc. Waarom zijn mensen zo willig om privacy op te geven. Alsof er niet genoeg historische en wereldwijde voorbeelden zijn om te weten dat het geen goed idee is.

8 september 2021 om 11:51

Inderdaad Est-1913. Uitstekend benoemd. Het is verontrustend hoe snel mensen makkelijk hun privacy opgeven

8 september 2021 om 11:54

Mensen zijn zo gewillig om de privacy op te geven voor het voordeel wat hiermee behaald kan worden, namelijk de betreffende daders op te sporen en te berechten, simpel as that!

Als je niks te verbergen hebt lijkt me dit een simpele opoffering. Het is niet zo dat al die beelden worden gebruikt voor andere doeleinden, maar louter om terug te kunnen kijken bij ongeregeldheden. Maar mensen zoals jij zorgen ervoor dat we dus blijven kloten met alleen maar praten en het allemaal verder laten gebeuren.

8 september 2021 om 11:54

@est-1913, het is gewoon hypocriet dat op heel veel online vlakken de privacy geen klap uitmaakt, maar als je niets te verbergen hebt dan lever je dat toch in om naar een stadion te kunnen? Er kunnen prima afspraken gemaakt worden over het verwijderen van data en noem maar op. Privacy is een leuk argument als het mensen uitkomt om shit uit te halen. Het alternatief is 99% laten boeten voor de ongein die 1% van de 'supporters' uithalen, daar ben ik wel klaar mee. Overigens staat het iedereen compleet vrij om dan niet meer naar het stadion te komen hè!

8 september 2021 om 12:00

est-1913, Facebook weet waarschijnlijk gewoon wat je kijkgedrag op pornosites is. En als je geen Facebook hebt dan is het wel een andere website waar je op gezeten hebt. Het idee van privacy is al redelijk achterhaald aan het worden. En je wordt al 24/24 gevolgd. Je hebt namelijk continu een zendertje in je broekzak zitten.

8 september 2021 om 12:24

@lierse1997, en dat is toch verontrustend? Ik ben niet bereid om zomaar nog meer privacy in te leveren omdat we al zoveel ingeleverd hebben de afgelopen 20 jaar. Overigens doe ik mijn best om trackers en dergelijke. te blokkeren d.m.v. DNS filters en browser extensies.

@all, laat je niet zo aanpraten dat veiligheid of privacy per definitie one or the other is. Het is een valse tweestrijd. Mass surveillance is geen goed idee.

8 september 2021 om 13:10

Maar wat voor een privacy heb jij als je naar Ajax gaat? Ik snap het probleem niet om dit soort technieken toe te passen in een stadion. Het voelt meer alsof je dit niet wilt vanwege een principe kwestie.

"ik liever niet graag wat privacy in, ook niet als het kan helpen met het oplossen van een groot probleem."

Ik zit ook niet te wachten op facial recognition op straat of het feit dat ik bij bijna elke onnozele applicatie of site mijn gegevens moet achterlaten om gebruik te mogen maken van hun services, maar in geval als dit zou ik het juist toejuichen.

Als jij niet racistische spreekkoren aan het zingen bent, mensen in elkaar aan het stompen bent of iets anders crimineels doet, dan heb jij je geen zorgen te maken. Dan worden die beelden van jou niet eens bekeken.

8 september 2021 om 13:24

est-1913, mass surveillance, nee, maar in dit geval privacy opleveren om racismetuig te weren uit stadions: ja graag.

8 september 2021 om 13:27

Hoeft niet, ik heb die chip uit het vaccin al

Nee hoor, ik deel je mening. Privacy is een groot goed dat we niet zomaar moeten opgeven. Hoe verwerpelijk racisme, discriminatie ook is. De daad van iemand anders en de oplossing zou niet direct gevolgen voor mij moeten hebben.
De vraag 'waar ben je bang voor' of 'wat heb je te verbergen' is ook schandelijk. Het draait het verhaal om. De overheid/autoriteiten moeten een reden hebben waarom ik iets te verbergen zou hebben.
En we rekken dit al heel erg op. Niet alleen qua privacy, maar Drone aanvallen of de
guantanomo gevangenis, zonder rechtspraak en enkel op vermoedens en aannamens worden individuen opgesloten of geliquideerd.

Camera's met gezichtsherkenning, mits duidelijk aangegeven, kan ik mee leven. Maar enkel en alleen als de gebruiksvoorwaarde keihard zijn vastgelegd. Verwijderen binnen x dagen na wedstrijd tenzij aangifte etc.

8 september 2021 om 13:27

Hoeft niet, ik heb die chip uit het vaccin al

Nee hoor, ik deel je mening. Privacy is een groot goed dat we niet zomaar moeten opgeven. Hoe verwerpelijk racisme, discriminatie ook is. De daad van iemand anders en de oplossing zou niet direct gevolgen voor mij moeten hebben.
De vraag 'waar ben je bang voor' of 'wat heb je te verbergen' is ook schandelijk. Het draait het verhaal om. De overheid/autoriteiten moeten een reden hebben waarom ik iets te verbergen zou hebben.
En we rekken dit al heel erg op. Niet alleen qua privacy, maar Drone aanvallen of de
guantanomo gevangenis, zonder rechtspraak en enkel op vermoedens en aannamens worden individuen opgesloten of geliquideerd.

Camera's met gezichtsherkenning, mits duidelijk aangegeven, kan ik mee leven. Maar enkel en alleen als de gebruiksvoorwaarde keihard zijn vastgelegd. Verwijderen binnen x dagen na wedstrijd tenzij aangifte etc.

8 september 2021 om 14:26

'overal gevolgd te worden' is een stadion overal?

8 september 2021 om 18:08

Het begint bij een stadion en straks is het ook op stap of gewoon in de stad. Men denkt steeds in kleine stapjes terwijl het grote plaatje is dat je continu overal dus gevolgd gaat worden. Beetje bij beetje in kleine stapjes lijkt het niets maar uiteindelijk geef je al best veel privacy op.

8 september 2021 om 21:18

Ik heb een hekel aan elke vorm.van discriminatie. Zowel de positieve als negatieve, maar ik zal hiervoor nooit mijn privacy gaan opgeven. Specifiek in dit geval stop je racisme hier ook niet mee. Het zal hooguit niet in het stadion plaatsvinden. Het valt ook absoluut niet 100% uit te bannen. Dit kan je alleen gedeeltelijk uitbannen via opvoeding/ scholing en bijvoorbeeld reclame spotjes.

8 september 2021 om 11:29

Eens hoor, alleen zul je de mensen die hun ozo belangrijke privacy heel hoog in het vaandel hebben staan, moeten overtuigen dat het óf zo blijft en je er niet zoveel mee kunt doen, óf die mensen zullen zich moeten schikken in de maatregelen die ons nu ter beschikking staan en de privacy op dat punt overboord gooien.

8 september 2021 om 11:57

Vraag me altijd af hoe mensen die zich zo druk maken om privacy de rest van hun leven invulling geven, want ik neem dan aan dat ze bijvoorbeeld ook niet vliegen. Je wordt immers continue gemonitord op luchthavens en daar moet je je identiteit ook prijs geven. Sowieso als je het vrije internet gebruikt geef je al een deel van je privacy op, maar hey, dat is prima blijkbaar. Wat ik hierboven al schrijf, het is kiezen tussen twee kwaden, laat mij in dat geval me maar volledig screenen en monitoren in de Arena, heb niets te verbergen maar kom er wel graag.

Het punt is dat voetbal gewoon een uitlaatklep is voor bredere maatschappelijke ontwikkelingen. Racisme in Oost-Europa is zo wijdverspreid, en wordt ook zodanig gedoogd of zelfs gestimuleerd door regeringsleiders dat het doodnormaal is. Je kunt als UEFA en FIFA zeker iets doen door strenger te straffen, maar het is een utopie om het uit de stadions te bannen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
250 fans
50 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Sar voerde gesprekken om Jude Bellingham naar Ajax te halen

Edwin van der Sar heeft in het verleden gesprekken gevoerd om Jude Bellingham naar Ajax te halen, zo zei de algemeen directeur van de Amsterdammers tegen Tuttosport. Van der Sar sprak...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren