Koeman spreekt zich uit: ‘Daarom stemde ik in met zijn vertrek’

Woensdag, 8 september 2021 om 08:14Yanick Vos • Laatste update: 08:59

Ronald Koeman heeft turbulente weken achter de rug als trainer van Barcelona. Hij verloor met Lionel Messi zijn beste speler aan Paris Saint-Germain en zag op de slotdag van de transfermarkt Antoine Griezmann terugkeren naar Atlético Madrid. Tegenover het vertrek van Griezmann staat de komst van Luuk de Jong. In een groot interview met Sport gaat de Nederlandse trainer in op de grote wijzigingen in zijn selectie en laat hij weten dat hij achter de schermen al enige tijd bezig was om de Nederlandse spits naar het Camp Nou te halen.

Door de belabberde financiële situatie van Barcelona was de club niet in staat om Messi aan boord te houden. De Argentijn laat met zijn vertrek naar PSG een grote leegte achter bij de club waar hij vrijwel alle records brak. Wat er door het hoofd van Koeman ging toen hij van voorzitter Joan Laporta hoorde dat Messi zou vertrekken? “Dat was een harde klap”, aldus Koeman. “Leo was ontzettend gemotiveerd en speelde op een verschrikkelijk hoog niveau. Het doet pijn om de beste speler ter wereld te verliezen en dat raakt je. Het was niet alleen Messi die vertrok, met hem is een symbool van deze club weggegaan.”

Vorig jaar had Messi nog een grote vertrekwens. Hij liet de clubleiding weten dat hij weg wilde, maar daar stemde Barcelona niet mee in. Uiteindelijk kreeg Koeman Messi weer aan de praat en gaf de aanvaller in december al aan dat hij graag langer wilde blijven. Of Koeman daar een belangrijke rol in speelde? “Dat kan ik me goed voorstellen, want als een speler zich niet comfortabel voelt met de trainer, het team en de speelwijze, dan had hij waarschijnlijk niet door willen gaan. We hebben altijd geprobeerd om een omgeving en een team te creëren waarin Messi zich comfortabel voelde. Hij zag dat in deze selectie jongens spelen met een grote toekomst en hij voelde zich goed bij ons.”

Dat Barcelona vorig jaar afscheid nam van Luis Suárez zou hebben bijgedragen bij aan de vertrekwens van Messi. De Uruguayaan stapte over naar Atlético Madrid, werd daar topscorer met 21 competitiedoelpunten en sleepte de landstitel in de wacht. Desondanks heeft Koeman geen spijt van zijn vertrek. “Ik werd naar Barça gehaald om dingen te veranderen. We dachten dat het goed zou zijn als Luis Suárez zou vertrekken. We dachten dat hij naar Juventus zou gaan, niet naar Atlético. Maar je moet nooit spijt krijgen van een bewuste beslissing die is genomen in het belang van het team en de club.”

Ook het besluit om Griezmann te laten gaan werd volgens Koeman genomen in het belang van de club. De Franse aanvaller drukte met zijn salaris zwaar op de begroting van de club en is voor de rest van het seizoen verhuurd aan Atlético Madrid. “Griezman had een geweldig contract. Als hij zou vertrekken, zou hij de financiele situatie van de club helpen te verbeteren. Daarom stemde ik in met zijn vertrek”, aldus Koeman, die Luuk de Jong als vervanger naar het Camp Nou haalde. Het aantrekken van de Oranje-international kwam niet uit de lucht vallen. “Ik had aan het begin van augustus al met hem gesproken.”

Koeman denkt met de kopsterke De Jong meer aanvallende opties te hebben. “Ik wilde een andere aanvaller dan ik al had en ik dacht aan hem omdat ik hem goed ken. Ik vroeg me af hoe het mogelijk is dat Barcelona nooit een aanvaller zoals Luuk heeft gehad. Hij gaat ons veel opties geven, want hij heeft veel potentie in de lucht. Ik ben heel blij met zijn komst”, aldus Koeman over de 31-jarige ex-PSV’er, die tot aan het einde van het seizoen is gehuurd van Sevilla.

Niet alleen door in te stemmen met het vertrek van Griezmann heeft Koeman zich dienstbaar opgesteld richting de club. De trainer, die zegt zichzelf te zien als een clubman, laat weten dat hij het ziet als zijn plicht om de club te helpen. Hij wijst daarbij naar het vertrek van Emerson Royal, die nog geen maand na zijn komst werd verkocht aan Tottenham Hotspur. “Ik heb de club gezegd dat als het geld nodig had, Emerson verkocht zou kunnen worden omdat we op zijn positie Dest, Mingueza en ook Sergi Roberto hebben. Ik had ook kunnen zeggen: 'Nee, hij blijft.'"Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door fcb_catalunya)

Wat klinkt het dan allemaal logisch als je het artikel leest! Neemt niet weg dat het ongekend bizar is dat Lionel op een wat vreemde wijze vertrok.

8 september 2021 om 09:06

Vind eigenlijk het aantrekken van Luik de Jong nog meer ongekend en bizar. Dat je een breekijzer nodig hebt, kopkracht etc ok, alles voor een plan B. Maar sorry, met alle respect voor Luuk, dit is toch geen niveau dat Barca wil nastreven?

8 september 2021 om 09:11

Luuk is een uitstekende kopper en gaat waarschijnlijk niet veel minuten maken. Moet je met de financiele situatie in je achterhoofd dan geld uitgeven aan een speler die verwacht basis te spelen en daarnaar betaald wordt? Dit is duidelijk een verbreding van de selectie, geen versterking.

8 september 2021 om 09:12

Ach ja, als stormram en kapstok denk ik dat De Jong nog wel van waarde kan zijn bij Barcelona. Logischerwijs zou hij ook flink wat aanvoer moeten krijgen bij Barcelona. Ik ben benieuwd hoe hij het dit seizoen gaat doen. Hij kan alleen maar meevallen als ik de reacties van vele zo lees.

8 september 2021 om 09:17

Ik vond die Llorente van de Spurs pas een geweldige stormram naar die zal nu wel aardig op leeftijd zijn vermoed ik. Die won echt elk kopduel met zijn 1.95 meter

8 september 2021 om 09:22

Ik lees de hele tijd dat uitstekende kopper etcetera. ja, dat is zo, maar wel op een bepaald niveau. Als hij zo goed is als jullie zeggen, waarom was hij dan niet onomstreden bij Sevilla? Waarom heeft hij er dan maar 4 gemaakt vorig jaar?
Al die keren dat hij mocht invallen heeft lekker veel opgeleverd afgelopen seizoen.

8 september 2021 om 09:29

Llorente is misschien oud, maar qua status en bewezen stormram op niveau was hij wel een betere keus geweest .

8 september 2021 om 09:32

@kenner je hoeft niet veel goals te maken als stormram, als het maar belangrijke goals zijn. Luuk heeft wel laten zien dat hij juist in grote wedstrijden kan scoren (bij Sevilla). Verder heb ik ook weinig verwachtingen echter snap ik best dat hij in deze lastige barca tijden voor de breedte is gehaald.

8 september 2021 om 09:32

Je moet je spel wel op Luuk de Jong afstellen, wil je goed gebruik van hem kunnen maken. Bij een PSV werd hij op z'n wenken bediend door spelers zoals Willems, Bergwijn, Angelino, Narsingh, etc. Daar werd optimaal gebruik van hem gemaakt.

Nou volg ik Sevilla niet, dus ik heb geen idee of zij optimaal gebruik van Luuk hebben gemaakt, maar je zou bijna zeggen van niet omdat hij er niet veel heeft gescoord.

8 september 2021 om 09:51

Hij heeft inderdaad in een paar belangrijke wedstrijden gescoord. Maar als we terugkijken op zijn Sevilla avontuur kwam hij uiteindelijk toch gewoon tekort?

En precies, een stormram hoeft niet per se veel goals te maken. Kijk wat Llorente teweeg bracht tegen Ajax. Maar als we eerlijk zijn waren die invalbeurten van Luuk gewoon waardeloos afgelopen seizoen, niets bijgedragen, of wedstrijden omgedraaid met oorlog maken etc.

8 september 2021 om 11:34

En wat voor niveau wil jij zien dan? En hoe gaat barca dat niveau betalen? Als je het artikel leest dan zie je dat ze een hoop geld zorgen hebben. Dus het is helemaal niet bizar als je een redelijk “goedkope” de jong binnen kan halen. Je weet wat hij kan. Heel logisch allemaal

8 september 2021 om 11:49

Dus als Ajax het moeilijk heeft op financieel vlak en ze hebben al drie spelers die in de spits kunnen dan moeten ze toch nog een speler gaan halen die geflopt is in de eredivisie, Belgische en Schotse competitie maar het wel goed heeft gedaan in de wit-Russische?

8 september 2021 om 09:18

Laporta legde gisteren uit dat la Liga Barcelona dwong om mee te doen met de deal van La Liga om een deel van de tv rechten voor lange tijd te verkopen. Barcelona wilde uiteindelijk geen inkomsten op de lange termijn opgeven om Messi te behouden. Bartomeu had het ongetwijfeld wel gedaan.

8 september 2021 om 09:39

Sorry, maar wat er de laatste maanden bij Barcelona is gebeurd klinkt allesbehalve logisch.

Koeman heeft eigenlijk best een ondankbare taak. Komend seizoen wordt er natuurlijk weer verder gesaneerd in de kosten, dat gaat zijn weerslag hebben op de kwaliteit van de selectie. Ik vind dat het Koeman niet mag worden aangerekend wanneer Barcelona als derde eindigt en in de CL niet verder komt dan de achtste/kwartfinale. Ben benieuwd of de verwachtingen van de supporters overeen komen met de kwaliteit (vooral in de breedte) van de selectie.

8 september 2021 om 11:09

@diegelbereds

"ik vind dat het Koeman niet mag worden aangerekend wanneer Barcelona als derde eindigt"

Hoezo niet? Zij hebben nog steeds spelers van wereldklasse. Ook een Real Madrid is al aantal jaren aan het saneren in kosten en veel meer spelers verkocht dan Barcelona.

Daarnaast ook aantal aankopen gedaan die Koeman wilde zoals Dest vorig seizoen en dit seizoen Depay, Garcia, Aguero en Luuk de Jong.

8 september 2021 om 13:25

Atletico en Madrid hebben toch duidelijk een betere selectie. Geen enkele verdediger van Barca zou daar in de basis staan. Umtiti en Lenglet komen echt tekort terwijl Garcia nog alles te bewijzen heeft. Pique is de enige die duidelijk wat toevoegt maar wordt ook ouder. Ook Dest vind ik (verdedigend) als back erg matig. Daarnaast speel je structureel met Braithwaite in de basis. Nee, zowel Real als Atletico hebben wat mij betreft een betere selectie op dit moment.

8 september 2021 om 16:47

Het voordeel is dan weer dat zijn baanzekerheid vrij groot is, het geld is er namelijk gewoon niet om hem te kunnen ontslaan. Simon Kuper had er afgelopen weekend bij Studio Voetbal een duidelijk een goed verhaal over. Salarissen die nog verder zullen moeten dalen, waardoor toppers weer zullen vertrekken en de inkomsten dus weer verminderen, wat weer invloed heeft op de salarissen etc. Het verval dat nu is ingezet zal volgens hem nog wel even doorzetten en na het aanhoren van zijn uitleg klinkt dat voor mij ook zeer aannemelijk. Ook de voorzitter is niet te benijden, die wordt met de nek aangekeken door supporters na al dat puinruimen.

8 september 2021 om 19:35

Volgend jaar Coutinho, Umtiti, Pjanic alsnog weg en verder saneren op de salaris van Dembele. Doorselecteren op de oudjes Pique, Alba en Busquets. En ze kunnen weer een jaar vooruit met behoud van Frenkie, Fati, Ter Stegen en Pedri.

Ter Stegen
Mingueza
Araujo
Eric Garcia
Dest
Frenkie
Puig
Fati
Pedri
Aguero
Depay

Hij wilt zich indekken ,wat gaat de jong scoren paar doelpunten maar .bij Sevilla bakte hij er al niks van en dan haal je hem.is 2de braitwaith wat je binnen haalt .

8 september 2021 om 09:19

Is wel een ander type dan Braithwaithe, snap wel dat hij Luuk erbij wil hebben als pinchhitter. Als je zou mogen kiezen tussen Braithwaithe en Luuk, zoy ik ook gaan voor Luuk als bankzitter en een speler met meer kwaliteit aantrekken voor de positie van Braithwaithe. Ik vind dat hij het prima doet naar zijn kwaliteiten, maar Barca moet natuurlijk meer kwaliteit nastreven. Hopen dat Ansu Fati snel weer die kwaliteit kan leveren.

8 september 2021 om 09:30

Braithewaite en Luuk zijn beiden invallers als iedereen weer fit is.

8 september 2021 om 09:46

Klopt en beide kunnen ze wat anders inbrengen als het gevraagd wordt voor de laatste 10-15 min. Braithewaite snelheid wanneer de tegenstander ruimtes weggeeft en de jong wanneer je er voetballend niet doorheen komt. Opzich prima 2 stormrammen met een specifieke kwaliteit.

8 september 2021 om 10:30

Als die deze scoort in de ko fase dan is het top toch ?

8 september 2021 om 10:55

Dat hij er toevallig eens wat scoort in de finale en halve finale maakt hem niet opeens een big game player hoor. Origi heeft dat ook gedaan voor Liverpool, en dat is ook geen big game player. Mensen maken zichzelf iets wijs, het is een geflopte spits bij Newcastle, Gladbach en Sevilla en als Koeman niet de coach was had hij nooit van zijn leven bij Barcelona gespeeld.

8 september 2021 om 11:42

Heb ik niet gezegd. Maar als hij invalt in een halve finale en ze spelen de lange bal voor de pot is de kans toch groter dan Luuk hem erin kopt ipv een fati?

8 september 2021 om 11:50

Wanneer speelt Barcelona nu met de lange bal? Al die spelers hebben jarenlang geleerd alles behalve een lange bal te trappen.

Nou hoe het mogelijk is dat Barcelona nooit een aanvaller zoals Luuk heeft gehad?
Misschien omdat Barcelona een absolute topclub is in naam Ronald en geweest qua selectie, en een aanvaller als Luuk De Jong daar nooit maar dan ook nooit in beeld zou komen omdat hij gewoon een paar niveaus minder is dan wat Barcelona nastreeft.

Maar goed dat Luuk niet met Xavi en Iniesta op de training is komen te staan. Was ie duizelig geworden.

8 september 2021 om 09:20

Barcelona had ooit Julio Salinas. In de tijd van het dream team zelfs.

8 september 2021 om 09:26

Julio Salinas was gewoon een hele goede en gelouterde aanvaller in de Primera Division en international van Spanje die op Ek's en Wk''s gespeeld heeft. Ook gewoon jarenlang een basisspeler geweest in de eerste jaren van Cruijff . Dat is wel even een ander verhaal als Luuk de Jong

8 september 2021 om 09:31

Qua kwaliteit was hij een paar klassen beter. Hij was qua spel wel een buitenbeentje.

8 september 2021 om 11:03

Wat te denken van Zlatan? Die kopt en schopt alles uit de lucht! Natuurlijk was Zlatan een veel betere speler, maar een Zlatan kan makkelijk in een LDJ rol spelen. Wanneer er lange ballen, of hoge voorzetten gespeeld moet worden, kon Zlatan dat makkelijk aan. Plus bracht Zlatan natuurlijk meer! Die kon zelfs zijn eigen aanvallen opzetten enz enz.

Ik vind het nog steeds een van de meeste bizarre transfer ooit. Een speler met de kwaliteiten van de Jong heeft niks te zoeken bij een club in een topcompetitie. Daarvoor komt hij echt gewoon de basistechniek, plus hij is ontzettend traag. Koppend goed maar ook zijn cijfers als breekijzer zijn bizar slecht.

8 september 2021 om 10:20

Een verklaring: L.De Jong zijn NL nationaliteit en de aanwezigheid van Koeman bij Barcelona. Schrijnend dat hierdoor een beperkte speler als L.De Jong bij een grote club als Barcelona speelt.

Mensen snappen volgends mij niet dat Barcelona in financiële problemen zit! Luuk de Jong vraagt relatief weinig geld voor de speler die Koeman wou hebben. Een betere kopper ga je voor dit geld niet vinden. Dit is juist de spits die Koeman zocht. En hij gaat echt geen basisplaats veroveren dat gaat Aguero gewoon worden.

Wat gun ik De Jong een geweldig seizoen met 25 doelpunten. Onder Koeman acht ik het mogelijk dat het beste uit De Jong wordt gehaald. Voor je het weet is het een publiekslieveling en maakt hij een geweldig seizoen door. Ik snap niet dat men niet weet dat je niet op elke positie allround wereldtop moet hebben, maar ook gewoon specialisten.

8 september 2021 om 09:53

Als je denkt dat Luuk de Jong in de basis staat, heb je het totaal mis. De voorhoede is normaliter Fati-Depay-Dembele met Aguero als 2e spits, Braitwaithe als derde. Luuk is puur stormram. Als een stormram er 25 maakt, nou...

8 september 2021 om 11:35

Mensen zien het niet, begrijpen het niet of willen het niet zien/begrijpen. Zoals jij zegt is dat gewoon onze basis voorhoede. Braithwaite en Luuk de Jong zijn beide alternatieven voor als je wat moet forceren: Braithwaite is een counterspits met snelheid en Luuk gewoon als je gaat pompen of verzuipen om via de lucht wat te willen forceren. Daarnaast kun je Coutinho en Demir zelfs als hangende wingers gebruiken (coutinho op links en Demir op rechts).

Koeman geeft expliciet aan dat hij de transfers van zowel Griezmann als Emerson goedkeuring heeft gegeven, omdat alle beetjes in financieel opzicht helpen. Dat is het main doel van Barcelona. Het sportieve plan geniet momenteel niet de hoogste prioriteit. Supporters moeten dat besef hebben, anders ga je jezelf alleen maar opvreten. Ik ben blij dat Koeman uitsprak dat Barcelona toptalenten als Fati, Pedri en Gavi heeft. Om hun moet een nieuw geraamte gebouwd worden en dat gaat wel even duren.

Voeg daar wat mij betreft ook Nico Gonzalez, Araujo, Demir en Baldé aan toe. Alleen centraal achterin hebben we een serieus probleem. Hopelijk gebeurt er een wonder, krijgt Umtiti kansen en leeft hij weer op. Een Umtiti in topvorm i.c.m. Araujo kan gewoon een wereld koppel zijn. Maar goed, bij Umtiti is het meer hoop dan realisme. Maar we weten wat een Umtiti in normale doen is: gewoon wereldklasse.

8 september 2021 om 12:28

Juist. Er zijn gelukkig toch nog mensen die het snappen. Overigens vind ik niet dat we achterin een probleem hebben. Met Garcia, Araujo en Mingueza is er genoeg jeugdig talent en met Pique en Lenglet hebben we ook nog routiniers. Umtiti zou ik maar gewoon opgeven, dat gaat nooit weer worden als het geweest is.

Dit seizoen is gewoon een overgangsfase en ik denk dat het doel gewoon is om zo lang mogelijk mee te doen in de CL, te kwalificeren voor de CL in de competitie en evt. de beker te pakken. Door alle besparingen dit jaar en de (hopelijk) groeiende aantallen supporters die weer mogen komen, hebben we volgend jaar weer meer slagkracht.

8 september 2021 om 13:23

Eric Garcia wil ik nog wel het voordeel van de twijfel geven. Ik zie in hem een soort Pique: heeft hele goede opbouwende kwaliteiten. Durft ook in te dribbelen/door te schuiven naar het middenveld als daar de ruimte voor ligt. Maar puur verdedigend vind ik hem eigenlijk nog niet goed genoeg. Op snelheid wordt hij geklopt dus een Araujo zou altijd naast hem moeten spelen.

Mingueza vind ik een soort Sergi Roberto/emanuelson: is een harde werker, klaagt nooit en accepteert elke rol. Aan zijn werklust/houding zal het nooit liggen. Een ideale wisselspeler, maar imo nooit basismateriaal voor Barca 1. Wel heeft hij snelheid, dus dat is mooi meegenomen.

Ik zeg het je eerlijk: Lenglet vind ik echt de allergrootste clown die ik de laatste jaren bij Barcelona heb zien spelen. Het enige wat de man heeft is een goede/strakke inspeelpass tussen de linies. Maar voor de rest vind ik hem niks hebben. In de lucht zwak, wordt er door iedereen uitgesprint, positionering vaak belabberd en is echt bijna altijd betrokken bij blunders. Ik zie Lenglet heel graag en het liefst z.s.m. vertrekken.

9 september 2021 om 09:09

Helemaal met je eens, al zie ik in Araujo wel echt een hele goede verdediger. Hij is 22 jaar en heeft nu al een seizoen in La Liga gespeeld, dat is echt jong voor een verdediger. Ook Eric Garcia is pas 20. Laten we wel wezen, Pique was op zijn twintigste ook nog nergens. Lenglet is inderdaad een clown van de bovenste orde Het is allemaal zo lamlendig en vrijblijvend bij hem, de uitstraling van een buschauffeur helpt ook niet.

8 september 2021 om 10:24

Probleem is dat L.De Jong nergens een ‘specialist’ in is… dat heeft hij zowel BMG als Sevilla wel bewezen. Een paar haast incidentele goals in de EL veranderen daar niets aan. Want ja, bij een spits die op een seizoen maar enkele keren weet scoren en er dan ineens eens 2 maakt, kan je spreken van een incident.

Ik ben blij dat die de Jong in Barcelona mag gaan bankzitten. Op die twee clubs uit Madrid na, kijk ik geen Spaans voetbal. Waarom ik dan blij ben dat hij voor Barcelona de bank mag opwarmen? Nou, heel simpel. Stel je voor hij zou met hangende pootjes terugkeren bij psv, dan zou ik hem dus wekelijks moeten aanzien, nu maar hooguit 4x per jaar. Hij is absoluut geen Barcelona-materiaal en ik snap dan ook niet waarom ze hem huren, maarja...wie ben ik? Alles is beter dan dat hij misschien zou gaan spelen in Engeland, Duitsland of Nederland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4941 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Valencia132
11.Espanyol130
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergio BusquetsMiddenvelder90
M. DepayAanvaller94
PiquéVerdediger81
Sergi RobertoVerdediger82
F. de JongMiddenvelder80
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3773 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 4 0 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

Henry maakt zich zorgen om Messi bij PSG en draagt oplossing aan

Thierry Henry ziet dat Lionel Messi bij Paris Saint-Germain nog niet helemaal uit de verf komt. De voormalig ploeggenoot van de Argentijnse superster zag dat Messi in le Classique tegen Olympique...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren