Van den Berg: ‘Van Dijk vertelde me dat hij het een goede keus vond’

Dinsdag, 7 september 2021 om 09:18Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:34

Sepp van den Berg hoopt dat hij volgend jaar zomer een serieuze kans krijgt bij Liverpool. De verdediger, die in december twintig jaar wordt, maakte in de zomer van 2019 de overstap van PEC Zwolle naar de Merseyside-club, waar hij tot dusver vier duels in de hoofdmacht speelde en nog niet zijn competitiedebuut maakte. Van den Berg is voor de tweede keer verhuurd aan Preston North End, mede op verzoek van de Nederlander zelf.

Zijn eerste huurperiode bij Preston was pas vanaf februari. “Ik merkte al snel wat voor grote stappen je kunt zetten in een halfjaar Championship. Dus ik dacht: als ik daar nog een heel jaar speel, maak ik écht kans bij Liverpool”, vertelt Van den Berg in gesprek met de NOS. Dat is dan ook zijn plan: nog een sterk seizoen bij the Lilywhites en dan voor zijn kans vechten in de voorbereiding bij Liverpool.

Van den Berg sprak deze zomer bij Liverpool met onder meer landgenoot en assistent-trainer Pepijn Lijnders over zijn ontwikkeling. “Ze waren toen tevreden. En hopelijk na dit jaar nog meer. Eigenlijk was het plan om dit seizoen al de voorbereiding met het eerste van Liverpool mee te draaien, maar ik vond zelf dat ik het beste nog een jaar verhuurd kon worden”, legt de verdediger van Jong Oranje, die een contract tot medio 2024 met Liverpool heeft, uit.

Van den Berg sprak ook met een andere landgenoot, Virgil van Dijk. “Hij vroeg aan me hoe ik het vond gaan bij Preston en vertelde me dat hij het een goede keus vond, omdat minuten maken zo belangrijk is.” Hij leert sowieso veel in de Championship, waar het team van Frankie McAvoy na vijf speeldagen een zestiende stek inneemt. “Vechten, knokken, hoog tempo, op en neer, fysiek zwaar. Juist op die vlakken ligt mijn grootste verbeterpunt.”

“Voetballen, dat leer je wel op de Hollandse voetbalschool, maar knokken, dat leer ik nu pas echt.” Van den Berg merkt dat hij in het veld spraakzamer wordt, steeds vaker mensen aanstuurt. “Dat was ook nodig. De stap naar het buitenland heeft me daarin geholpen. Ik ben sociaal beter geworden.” Van den Berg is de jongste speler ooit die voor PEC in een officieel duel tussen de lijnen stond. Hij maakte in maart 2018, net zestien jaar oud, zijn debuut in de uitwedstrijd bij FC Groningen. Een week later volgde zijn eerste basisplaats, thuis tegen Feyenoord. In totaal kwam Van den Berg tot 22 duels voor de Zwollenaren.Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door redey32)

Mooi dat hij zo bewust er mee bezig is en de juiste beslissingen maakt voor minuten. Ongeacht of hij het bij Liverpool redt is het natuurlijk in alles beter dan bij PEC blijven. Goede keuze!

7 september 2021 om 09:46

En waarom is het beter dan bij PEC blijven op je 17de?

Als een speler van Ajax vertrekt naar het buitenland wordt er moord en brand geschreeuwd dat het vergooien van je carrière is.

Ik denk dat je op je 17de beter een seizoen of 2 in de benen kan hebben als basis speler bij PEC. Dan ergens in een jeugd elftal. Behalve voor het salaris natuurlijk.

7 september 2021 om 09:53

Eens, Marcel0306. Echter moet ik ook wel zeggen dat het echt verschilt per speler.
Er zijn verschillende factoren die hierbij belangrijk zijn. Zoals de omgeving waarin een speler terecht komt, zijn persoonlijkheid, zijn aanpassingsvermogen, de club/staf waar hij terecht komt, het plan dat de club met de speler heeft. Allemaal punten waar wij als buitenstaanders weinig over kunnen zeggen. Voor de een pakt het goed uit en voor de ander niet. Hoeveel spelers zijn er in de jeugd geweldig, maar stellen in de senioren niets meer voor. Dat zijn er meer dan de spelers die wel het niveau aankunnen. Dus als spelers op jonge leeftijd uit Nederland gaan, en daarna floppen in het buitenland, wil dat niet zeggen dat ze beter in Nederland hadden kunnen blijven.

7 september 2021 om 10:00

Opgeleid worden bij Ajax is wel wat anders dan bij PEC natuurlijk. Hij kan nu op een veel hoger niveau dan PEC minuten maken en een kere worden in de championship, dat leert hij in Zwolle niet.

7 september 2021 om 10:01

Is gewoon een top stap. Zeker vanuit PEC. Als je wacht, wat ouder wordt en geen extreme stappen maakt dan kan het zomaar zijn dat er zelfs geen Nederlandse topclub meer komt. Zeker met verhuurperiodes heb je naar mijn mening gewoon een top kans om een flink salaris binnen te harken en daarnaast een prachtig pad voor jezelf uit te leggen. Daarnaast kom je altijd weer op een mooi niveau ergens binnen, mocht het niet lukken bij Liverpool (al is het maar puur omdat je van Liverpool komt). Brobbey vond ik ook op het 1e gezicht een hele mooie stap. Leipzig geeft jonge jongens de kans, er was op dat moment geen echte topspits. Alleen als ik hem dan laatst in een interview hoor zeggen op de vraag: ''wat is voor jou het beste systeem'' - ''het Ajax systeem.'' Dan denk ik bij mezelf ook, waar was je met je hoofd toen je bij Leipzig tekende.

7 september 2021 om 10:10

Maar ook een opleiding bij Ajax geeft geen garanties helaas, was dat maar zo.

Bij Ajax had hij waarschijnlijk ook niet gespeeld (kijk naar Schuurs).
Dan kan je beter bij een PEC minuten maken vindt ik. Is toch wat anders in het eerste van PEC of Jong Ajax.

En dan op 19/20 jarige leeftijd met een x aantal wedstrijden in de benen de stap maken kan altijd nog. Al helemaal als je een talent bent zoals hij. Deed het bij PEC niet onverdienstelijk.

Puur financieel gezien snap ik de overstap zeker, heb wel eens contracten van spelers uit Engeland gezien en die zijn niet misselijk zelfs niet voor dit soort jongens.

7 september 2021 om 12:02

Niet alleen financiele, zijn stap waar hij nu speelt is in alles beter dan PEC qua niveau en dus in zijn totaliteit een betere stap voor hem. Hij maakt veel minuten en ontwikkelt zich in een sterkere competitie bij een betere club én krijgt er nog eens beter voor betaald. Super keuze van hem.

7 september 2021 om 13:59

In zwolle had hij wel afgelopen 2 seizoen alles gespeeld. Ik denk dat dat belangrijk is voor zo'n jonge jongen en zeker voor zijn fysiek. Maar goed , we zullen zien hoe hij zich ontwikkeld. Hij kan altijd nog over een jaar of 2 terugkeren naar de eredivisie.

7 september 2021 om 10:26

"Ongeacht of hij het bij Liverpool redt is het natuurlijk in alles beter dan bij PEC blijven."

Deze uitspraak kunnen wij deels toetsen of dat op waarheid berust.

Men neme Sepp bij Preston en zijn jongere broertje die net een langdurig contract heeft getekend bij Zwolle. Hoewel dat natuurlijk moeilijk aan te tonen is vind ik het interessant genoeg om beide spelers te volgen.

Ben benieuwd wie v/d 2 het verst is gekomen over pak 'm beet 10 jaar.

7 september 2021 om 11:08

Douwe Dabbert, dan kun je het nog niet toetsen. Het zijn twee verschillende personen, verschillende clubs, verschillende competities, verschillende kwaliteiten, verschillende omgevingen. Dat zijn teveel verschillende variabelen om hier over 10 jaar naar te kijken en dan te beslissen wie het verste is gekomen. Misschien was Sepp wel beter geworden als hij naar een Spaanse topclub was gegaan, misschien was zijn broertje wel beter geworden als ze allebei bij PEC of Preston speelden. Daar kun je niets van op aan.

7 september 2021 om 12:00

In dat geval kan de hele discussie van wat een betere stap is voor een jonge voetballer, binnen of buitenland, de prullenbak in want dan kun je nooit een vergelijk maken..

De bedoeling van zo'n vergelijk is toch hoe spelers zich ontwikkelen onder die verschillende omstandigheden, om de verschillende clubs en om de verschillende competitie's etc, of zie ik dat verkeerd?

Kijk het ideaal zou zijn als het een tweeling betreft. Dit is niet zo dus dan komt dit het dichtst bij. Broers, beide gedebuteerd voor hun 17e bij Pec, verdedigers, nagenoeg even lang en komen uit dezelfde huishouding/opvoeding.

Voor mij voldoende vergelijkingsmateriaal om te gaan vergelijken wat een betere keus zou kunnen zijn.

7 september 2021 om 12:19

Wat mij betreft sla je daar de spijker op zn kop; je kan inderaad nooit een vergelijking maken. Daarvoor zijn er veel en veel te veel variabelen in het spel.

Zit echt wel potentie in deze speler. Heeft de lengte en als hij veel naar de gym gaat wordt het echt een beest. Zou bij Liverpool op termijn misschien de opvolger van Van Dijk kunnen worden.

Klinkt alsof hij goeie keuzes aan het maken is. Uiteraard nog altijd een goede kans dat hij nooit een minuut voor Liverpool in de PL gaat spelen, maar ik gok dat hij hier toch meer aan heeft dan bij PEC spelen. Al is het maar de stap naar het buitenland maken, groeien in een nieuwe omgeving, daarvan wordt je als mens al zoveel volwassenener, wat je als voetballer alleen maar ten goede kan komen. Nog los van het feit dat het niveau waar hij nu speelt echt niet onder doet voor PEC.

7 september 2021 om 10:04

(als Nederlandse Liverpoolfan zie ik hem overigens graag slagen bij Liverpool, maar ik zou niet weten wat z'n niveau op dit moment is)

Ben benieuwd hoe Sep zich nog gaat ontwikkelen. Was bij PEC op zijn jonge leeftijd duidelijk erg talentvol, de stap naar Liverpool is echter erg groot. Denk wel dat hij na dit seizoen een mooie stap kan maken naar in ieder geval een mooie club ergens op het hoogste niveau. Mocht hij een echte kans krijgen bij Liverpool dan zie ik hem zelfs daar wel enige furore maken.

Wel opvallend dat wanneer een Bouy, Zirkzee, Dilrosun, Familia-Castillo, Brobbey, Labyad etc naar het buitenland vertrekken het een domme keuze is gemotiveerd door geld. Als het Sepp is, is het ineens een geweldige keuze, goed voor z’n ontwikkeling. Terwijl hij nauwelijks aan de bak komt.

7 september 2021 om 14:44

Wat probeer je precies te zeggen?

7 september 2021 om 15:21

Dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen bovengenoemde heren en Sepp, dat staat er toch? Sandler mag je ook bij Sepp voegen trouwens, dat was ook heel goed voor z’n ontwikkeling toen hij naar City ging. You do the math

7 september 2021 om 14:57

Over Sepp is dit toch ook allemaal gezegd toen hij de keuze maakte om naar Liverpool te gaan? Feit is wel dat zijn keuze nu een goede en logische lijkt. Volgens mij probeer jij hier iets te suggereren wat niet van toepassing is op de specifieke situatie.

7 september 2021 om 15:19

Waarom lijkt dat zo? Hoeveel minuten heeft hij in de BPL gespeeld? Is hij opgeroepen voor het Nederlands elftal? Is hij veel beter geworden dan wanneer hij bij PEC was gebleven?

7 september 2021 om 15:34

Met zijn keuze nu bedoel ik de keuze om naar het Championship te gaan om aan spelen toe te komen en zich te ontwikkelen. Dat is waar het artikel over gaat en waar men in feite positief op reageert (op de zelfkennis en logische denkwijze die Sepp voorstaat).

Wel ben ik benieuwd waarom jij denk dat Sepp anders behandeld zou worden dan de namen die jij noemt.

7 september 2021 om 15:46

Vast omdat ze een andere muzieksmaak hebben. Wat denk jij?

7 september 2021 om 15:57

Ik dacht omdat ze een andere kapper hadden maar goed...

7 september 2021 om 21:17

Je bent Mink Peeters en Jordy brouwer nog vergeten!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Preston North End

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
D. IversenKeeper130
J. StoreyVerdediger130
S. van den BergVerdediger131
D. JohnsonMiddenvelder132
E. RiisAanvaller135
B. WhitemanMiddenvelder123
R. LedsonMiddenvelder110
Voor de complete selectie: Clubpagina Preston North End.

227 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Liverpool 8 0 0 0
2020/2021 Liverpool 5 1 1 0
2019/2020 Liverpool 38 5 1 0
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Van Dijk: ‘Nu pas heeft iedereen het erover en praat iedereen elkaar na’

Virgil van Dijk kijkt op van de plotselinge complimenten voor Mohamed Salah. Na zijn optreden in in de uitwedstrijd tegen Watford (0-5 zege) van zaterdag wordt de aanvaller van Liverpool genoemd...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren