Amrabat en Aboukhlal halen opgelucht adem na gewelddadige coup d'état

Maandag, 6 september 2021 om 19:45Dominic Mostert • Laatste update: 20:02

De selectie van Marokko haalt opgelucht adem na de terugkeer in eigen land. Zondag waren de spelers nog in Conakry, de hoofdstad van Guinee, waar een gewelddadige coup gaande was. Bewapende militairen namen president Alpha Condé gevangen en wierpen zijn regering omver. De spelers van Marokko waren naar Guinee gekomen voor een WK-kwalificatiewedstrijd die maandag zou plaatsvinden, maar die wedstrijd is geannuleerd.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door messino)

Heel bizar dit. Lijkt me heftig om daar middenin te zitten. Het zou voor hen echt jaren duren op dat moment, alle twijfel en onzekerheid en met dat hoor je gewoon de schoten en alles. Ongekend. Gelukkig zijn ze allen daar nu veilig weg. Maar wel erg sneu voor dat land, in veel van die zuidelijke Afrikaanse landen heerst er vaak chaos. Zo opvallend en vreemd. Ze hebben vaak giga grondstoffen in het land, zijn echt super rijk wat dat betreft maar er komt niets van terug in het land zelf of de mensen. Alsof er bewust chaos wordt opgestookt in zulke landen, en stiekem ga ik dan toch naar zo'n Frankrijk wijzen die daar vroeger alles veroverde en nu nog steeds enorme invloeden hebben.

6 september 2021 om 20:01

In dergelijke landen wordt door machthebbers inderdaad chaos en angst aangestoken, dat is dé manier om in een dergelijk regime aan de macht te komen / blijven. Vreselijk als je op zon manier je eigen mede-inwoners misbruikt voor eigen gewin. Blij dat mijn wiegje toevallig in Nederland stond.

6 september 2021 om 20:03

Guinee ligt relatief noordwestelijk, maar dat terzijde. Het koloniale nalatenschap ligt hem meer in het gebrek aan achtergebleven instituties. Hele regio's werden tot administratieve eenheden verklaard zonder dat er stil was gestaan bij etnische, religieuze of culturele verschillen, die soms heel uiteenlopend waren. Elk land in Afrika heeft z'n eigen unieke ervaring met het koloniale verleden. Het is helaas een minderheid die kan terugdenken aan een relatief vredige overgangsperiode. Het regionale verschil is wel immens.

6 september 2021 om 20:13

Hij bedoet waarschijnlijk sub-sahara landen met ‘zuidelijke’

6 september 2021 om 21:33

Subsahara is vrijwel heel Afrika en heeft een sterk andere betekenis dan zuidelijk Afrika.

6 september 2021 om 22:31

Goede toevoeging bongiorno. Wil er alleen aan toevoegen dat in de noordelijke landen in en boven de Sahara de verhouding rijkdom en armoede ook bepaald niet eerlijk is. Om maar te zwijgen over de chaos, werkeloosheid en kansloosheid.

Daarnaast vind ik die aannames over Frankrijk makkelijk verzonnen en uitgesproken hierboven, maar het gebeurt vaker dat er in complottheorieën een gemeenschappelijke vijand gecreëerd dient te worden. In veel landen waar je de Fransen niet hebt, zijn namelijk dezelfde patronen makkelijk terug te vinden, midden Amerika, Rusland, midden oosten…

Overigens idd uiteraard een onwerkelijke en angstige situatie voor de hele Marokkaanse staf.

7 september 2021 om 10:04

Vriend Frankrijk is verantwoordelijk samen met Engeland en Portugal voor alle narigheid van die landen.zie de racisme die je hebt op te word de schuld natuurlijk aan de machthebbers van daar gegeven maar er speelt politiek veel meer dat niet naar duiten word gebracht

7 september 2021 om 14:36

Guinee en zuidelijk Afrika? Terug naar school

7 september 2021 om 15:19

Ik doel op landen aan de zuidelijke kant. Guinee en alles daar beneden. Alhoewel er ook chaos was in Libie. Anyway, het is wel allemaal heel vreemd. Zoveel chaos vaak, niet in alle landen natuurlijk maar goed.

Ze mochten vermoedelijk het hotel niet uit juist vanwege de veiligheid, maar dat het angstig is dat geloof ik direct.

Ik denk niet dat Ziyech en Mazzraoui er achteraf heel rouwig om zijn dat ze gepasseerd zijn. Gelukkig is het goed afgelopen voor de gasten die er wel waren.

Zeer bizarre situatie en blij dat de spelers ongedeerd weg konden komen. Nu hopen dat de bevolking er ook een beetje goed mee weg komt (ken het land verder niet anders dan waar ik weet waar het ligt).

In de titel wordt gesproken van een gewelddadige coup d'état. Feit is dat de staatsgreep behoorlijk goed voorbereid blijkt en dat deze op het moment van schrijven zonder bloedvergieten is verlopen. De spelersbus van Marokko heeft ook volgens dit artikel en de getuigenis van Aboukhlal zonder noemenswaardige incidenten het vliegveld kunnen bereiken. Gelukkig maar. Laten we hopen dat het gewelddadige achterwege blijft in Guinee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 33
397 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. FakhirUnknown
Y. BounouKeeper
A. ZnitiKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

0 fans
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 28 oktober
Xavi moet de nieuwe trainer van Barcelona worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren