Van de tribune bij Jong Utrecht tot target van Leverkusen: ‘Het is snel gegaan’

Zaterdag, 18 september 2021 om 10:18Chris Meijer • Laatste update: 10:28

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Denso Kasius, die zich sinds zijn tijdelijke overstap van FC Utrecht naar FC Volendam stormachtig ontwikkelt.

Door Chris Meijer

Denso Kasius was een jaar geleden nog de derde rechtsback van Jong FC Utrecht, een rol waarin hij vaker op de tribune of de reservebank zat dan op het veld stond. Hoe anders is zijn situatie nu: hij is niet meer weg te denken uit de basiself van FC Volendam, zag zijn contract bij FC Utrecht afgelopen zomer opengebroken worden en werd zelfs gelinkt aan een toptransfer naar Bayer Leverkusen. “Ik heb daar zelf niet veel van gehoord, dus dat zijn vooral geruchten. Maar het is natuurlijk mooi als je je naam daar ziet staan. Heel gaaf”, zegt Kasius met een glimlach over de vermeende belangstelling van Bayer Leverkusen. “Het is allemaal heel snel gegaan in het afgelopen halfjaar. Je moet geduldig blijven, hard werken en dan komt je kans vanzelf wel. Dan moet je zorgen dat je daar klaar voor bent. Dat heb ik gedaan.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ondanks dat Kasius pas achttien is, moest hij in zijn nog prille loopbaan reeds de nodige obstakels nemen. In de jeugd van Feyenoord - dat hem weghaalde bij Sparta Rotterdam - kreeg hij te maken met hevige groeipijnen, waardoor hij twee jaar niet kon voetballen en uiteindelijk op zijn veertiende weggestuurd werd op Varkenoord. ADO Den Haag pikte hem op, waarna hij binnen een jaar uitgroeide tot international van Oranje Onder-16 en een aanbieding kreeg van FC Utrecht. “Het toekomstplan bij Utrecht zag er veel beter uit dan bij ADO. Deels voelde het ook wel als een beloning, maar zo ervaarde ik dat niet. Ik keek vooral naar mijn toekomst, dat was het belangrijkste. Daar kijk ik nog steeds met een goed gevoel op terug.”

In Utrecht ontwikkelde Kasius zich aanvankelijk razendsnel. Van de Onder-16 naar de Onder-17, vervolgens mocht hij al snel minuten maken in de Onder-19 en op zijn zeventiende werd hij al doorgeschoven naar Jong Utrecht. Maar bij het beloftenteam stokte die stijgende lijn even. “De laatste periode bij Jong Utrecht was wel mijn lastigste”, beaamt Kasius. Hij heeft voorlopig zeven officiële wedstrijden voor Jong Utrecht achter zijn naam staan, waarvan twee als basisspeler. “Het liefst speel je op die leeftijd iedere wedstrijd, maar nu kon ik alleen trainen en zat ik in het weekend op de bank. De Onder-19 speelde vorig seizoen door corona geen wedstrijden, anders had ik daar nog minuten kunnen maken.”

Kasius maakte in januari 2020 al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in Jong Utrecht.

Het was dan ook enigszins een verrassing dat FC Volendam zich in de winterstop van het vorige seizoen bij hem meldde. “Ik was de derde rechtsback van Jong Utrecht en Volendam stond best hoog op de ranglijst. Mensen bij Volendam dachten misschien ook wel: wat moeten wij met de derde rechtsback van Jong Utrecht? Het heeft goed uitgepakt en ik hoor nu alleen maar positieve verhalen. Nu word ik op de Dijk ook wel herkend en gevraagd voor foto’s, dus dat is ook wel mooi.” Kasius trainde slechts twee keer mee bij FC Volendam, voordat hij zijn eerste basisplaats kreeg in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Door een blessure van Marco Tol werd rechtsback Brian Plat naar het centrum van de verdediging geschoven en kwam er direct een plek vrij voor Kasius. Een plek die hij - los van enkele wedstrijden die hij moest missen door een lichte blessure - niet meer zou afstaan.

“Ik denk dat ik me daarin goed heb laten zien met een assist, ik werd ook gekozen tot man van de wedstrijd. Het belangrijkste was dat ik minuten ging maken in de Keuken Kampioen Divisie, anders blijf je hangen. Bij Volendam speel ik alles, dus beter kon het niet. De kans was groot dat ik minuten zou gaan maken, alleen moest ik mezelf natuurlijk wel bewijzen. Als ik slecht had getraind of gespeeld, had ik hier ook op de bank gezeten.” Wat in de ogen van Kasius in zijn voordeel werkte, was de spelopvatting van FC Volendam. “Met Volendam proberen we echt het spel te maken, tegenstanders zakken in omdat wij een goed positiespel spelen. Bij Jong Utrecht is het meer zo dat de tegenstander wat afgewacht wordt, om hen het spel te laten maken en te loeren op de counter. Het spel van Volendam past wat meer bij me, omdat ik de vrijheid krijg om aanvallend een bijdrage te leveren. Bij Jong Utrecht sta je meer onder druk, dus dan kom je meer in de positie waarin je fouten kunt maken. Ik ben een aanvallende rechtsback, dus dit past wel goed bij me.”

In achttien wedstrijden voor FC Volendam was Kasius voorlopig goed voor twee assists en twee doelpunten.

Ondanks de vermeende interesse van Bayer Leverkusen speelt Kasius nu nog ‘gewoon’ tot het einde van dit seizoen voor FC Volendam, zoals was afgesproken toen hij een halfjaar geleden werd gehuurd van FC Utrecht. In de tussentijd werd zijn tot 2023 lopende contract bij FC Utrecht opengebroken en met één jaar verlengd. “Het is een mooi gebaar, een teken dat ik het goed heb gedaan. Het vooruitzicht bij FC Utrecht was eerst niet zo heel goed. Ik ben vervolgens naar Volendam gegaan, speelde daar een aantal goede wedstrijden en mijn contract wordt direct opengebroken. Ik denk dat het wel een mooie beloning is”, reageert hij. Met een iets ander gevoel keerde hij vervolgens terug bij FC Volendam voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

“Het was vorig seizoen wel even wennen, omdat ik er zo in stapte. Nu is het wel lekker dat ik met al die jongens al heb gespeeld en fris het nieuwe seizoen kan starten. Natuurlijk zijn er wat andere jongens bijgekomen, verder voelt het allemaal hetzelfde. Voor mijn gevoel heb ik geen andere rol gekregen, misschien verandert dat nog gedurende het seizoen. Hoe kan ik dat zeggen? Misschien hebben de jongens nu wel door dat ik een belangrijke speler voor het team kan zijn.” Met negen punten uit de eerste zes wedstrijden is FC Volendam ietwat wisselvallig aan het seizoen begonnen. Toch is Kasius ervan overtuigd dat zijn eerste seizoen - waarin de play-offs werden gehaald en NAC Breda in de eerste ronde direct de weg naar de Eredivisie dwarsboomde - overtroffen kan worden. “Het begin van het seizoen is altijd lastig, we hebben misschien wat pech gehad. Dat mag geen excuus zijn. We zijn met het team dat we nu hebben zeker kanshebber op promotie.”

Promoveren met FC Volendam en dan terugkeren naar FC Utrecht om te strijden om een basisplaats in het eerste: dat zou voor Kasius het ideale scenario zijn. Al is hij met het laatste voorlopig nog niet echt bezig. “Concrete plannen hebben ze bij Utrecht nog niet geschetst, we zien het wel als ik terugkeer van Volendam. Het belangrijkste is dat we de doelstelling van Volendam halen: promotie naar de Eredivisie. Daarna denk ik dat ik gewoon aansluit bij het eerste en het gevecht moet aangaan met de backs daar. Ze hebben nu Hidde ter Avest staan, die doet het goed. We gaan zien hoe het gaat lopen. Ik kijk nu alleen naar dit seizoen en Utrecht komt daarna wel weer.”

Naam: Denso Kasius
Geboortedatum: 6 oktober 2002
Club: FC Volendam (gehuurd van FC Utrecht)
Positie: rechtsback
Sterke punten: aanvallende kwaliteiten, snelheid, tackles

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Zie jij Denso Kasius een basisplaats in het eerste elftal van FC Utrecht veroveren?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door isco24)

Op FM als rechtsback bij Jong Oranje in 22/23, maar daar koop je niks voor natuurlijk. Heerlijk hoe net een andere omgeving of trigger iemand zo een ander gevoel kan geven. Hopelijk trekt hij de lijn door, en gaat hij niet te snel naar het buitenland. Lekker bij Utrecht proberen volgend jaar

Zou leuk zijn als er bij Utrecht ook wat meer jongens uit de eigen opleiding beginnen door te breken! Iemand enig idee hoe het er voor staat met de jeugd bij Utrecht? Als je stappen wil maken als club is de jeugd de sleutel, dat bewijzen Ajax, PSV en AZ de laatste jaren wel!

16 september 2021 om 12:53

St. Jago is achterin erbij gekomen uit de eigen jeugd. V/d Maarel is al jaren het voorbeeld van jeugdspeler tot eerste elftal speler bij Fc Utrecht. Venema begon goed maar paste toen later niet in het systeem, is gelukkig nog jong maar denk niet dat hij onder Hake ook veel kansen zal pakken bij het eerste. Ramselaar komt uit de jeugd van Utrecht. Mokono ( ook een rechtsback ) krijgt hier en daar minuten bij het eerste en traint wekelijks mee.

Langzaam aan gaat de jeugdopleiding meer spelers naar het eerste brengen.

16 september 2021 om 16:10

@castanza - Dat kan wel zijn, maar als die jongens niet uitgroeien tot spelers die slagen bij Nederlandse topclubs, koop je er ook niet veel voor. Inmiddels zakken ze toch al een tijdje structureel door het ijs, een niveau hoger. Dat is voor Utrecht niet direct een probleem op sportief gebied als de speler wel meekomt met Utrecht, maar voor de groeimogelijkheden en het niet meer afhankelijk hoeven zijn van de eigenaar wel enigszins. Het is niet zo dat Utrecht nou enorm cashed voor z'n spelers. Buiten de jeugdopleiding om is dat ook misschien wel de reden dat de verwachtingen vaak te hoog zijn. Hake zelf lijkt ook al te denken dat hij een geweldige ploeg ter beschikking heeft als je 'm hoort praten tot nog toe. Namen als Maher, Ramselaar, Janssen, Gustafsson, Ter Avest, Mahi e.d. Het oogt allemaal leuk, maar het zijn allemaal afdankers van Nederlandse topclubs of een soortgelijk niveau. Het zijn spelers die qua niveau eigenlijk vrij normaal zijn voor een subtopper. Het is niet dat Utrecht het nou aantoonbaar slecht doet op een gebied, maar indruk op bepaalde gebieden maken ze ook absoluut niet.

16 september 2021 om 13:46

Utrecht schuift geregeld spelers door uit eigen jeugd, of in ieder geval vanuit Jong FC Utrecht, dus dat je aangeeft dat het 'leuk zou zijn als' is niet helemaal terecht. Utrecht is daar langer mee bezig dan AZ bijv.

Voorbeelden: vd Hoorn, Michel Vorm, Rick Kruys, Gianluca Nijholt, Jordy Zuidam, Yassin Ayoub, Sofyan Amrabat en met nu Ramselaar, St. Jago, Boussaid, vd Maarel, Davy vd Berg, Sylian Mokono, Chris Mamengi en Mo Mallahi die hun minuten pakken zijn er weer genoeg jeugdspelers die doorstromen of gestroomd zijn.

Edit: En dan vergeet ik ongetwijfeld nog heel wat namen, zoals Fabian de Keijzer, Leon de Kogel en Nick Venema etc.

16 september 2021 om 15:58

Best een paar leuke spelers inderdaad, meer dan ik dacht. Maar laten we eerlijk zijn, met zulke spelers ga je nou niet bepaald de top van de Eredivisie bestormen. Nu is het zaak de stap te zetten naar echt goeie talenten opleiden waar je ook eens 10 mil of meer voor kan vangen.

16 september 2021 om 16:15

Je kunt wel spelers doorschuiven, maar dat doet elke club wel. Ze moeten ook onderscheidend zijn of worden op het niveau waar de club acteert. Zo'n Van De Maarel is bijvoorbeeld een cultheld, maar die valt bij de categorie clubs onder Utrecht ook niet op. Ik heb niet het idee dat Utrecht nou bovengemiddeld opleidt. Als je dan het lijstje erbij pakt, laat geen van de spelers een onuitwisbare indruk achter op een hoger niveau. Jongens als Ramselaar keren weer terug na een mislukt avontuur in Eindhoven. Van Der Hoorn kon het ook niet bij Ajax.

17 september 2021 om 11:01

Sirius, de discussie was ook niet of de jeugdspelers de internationale top zou bereiken.
Maar als je het dan hebt over welke spelers er een absolute meerwaarde zijn geweest voor FC Utrecht, zij het via een hoge transfersom of via hun waarde op het veld kom je toch tot een flink aantal namen.

vd Hoorn (transfersom), Vorm (geweldige staat van dienst), Yassin Ayoub (onbetwiste basisspeler), Amrabat (transfersom/opleidingsvergoeding), Ramselaar (transfersom en waarde op het veld), vd Maarel (ideale 12de man), St. Jago (groot talent die nu pech heeft met blessures, maar anders gewoon basisspeler) .

De jeugd of opleiding heeft derhalve zeker een positieve invloed op de prestaties of financiële mogelijkheden van de club FC Utrecht. Daar kan je niet omheen.

Heb nog 2vs2 gespeeld tegen hem afgelopen zomer, gewoon op een veldje in Nootdorp. Leuk om te zien dat alles nu op z’n plekje lijkt te vallen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Excelsior2512
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
A. PlatMiddenvelder120
C. TwigtMiddenvelder121
I. El KadiriAanvaller122
M. KaarsAanvaller121
R. MührenAanvaller129
D. van MieghemAanvaller117
G. OristanioAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

0 fans
Verdediger, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 FC Volendam 11 4 2 0
2020/2021 FC Volendam 14 1 2 0
2020/2021 Jong FC Utrecht 6 0 0 0
2019/2020 Utrecht U19 13 2 4 0
2019/2020 Jong FC Utrecht 1 0 1 0

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren