‘Zij wilden me heel erg graag hebben, Feyenoord niet. Tja...’

Maandag, 6 september 2021 om 10:01Jeroen van Poppel • Laatste update: 10:18

Joshua Zirkzee blijft staan achter zijn overstap op zestienjarige leeftijd naar Bayern München. De inmiddels twintigjarige spits, die dit seizoen verhuurd is aan Anderlecht, reageert tegenover Het Laatste Nieuws op de kritiek die hij eerder van onder meer Marco van Basten kreeg op zijn overgang van Feyenoord naar het buitenland.

Van Basten noemde het eerder 'onvoorstelbaar' dat Zirkzee er in 2017 voor koos om de jeugdopleiding van Feyenoord achter zich te laten en naar Bayern te gaan. "Het is zó jammer dat dat soort mensen weggaan uit Nederland", zei Van Basten in het programma De Eretribune op destijds FOX Sports, nu ESPN. "Hij had bij Feyenoord er al in kunnen staan, dan had hij misschien al een jaar in de Eredivisie kunnen spelen. Dan neem je jezelf toch dingen af? Dat vind ik onvoorstelbaar."

Zirkzee kreeg de uitspraken van Van Basten, die hij ziet als een groot voorbeeld, ook mee. "Het was schrikken dat hij zo over mij sprak", zegt de centrumspits van Jong Oranje. "Niet zozeer omwille van zijn uitspraken, wel omdat hij me kende: dat vond ik echt gek. Weet je, hoeveel respect ik ook voor Marco heb, ik was het niet noodzakelijk eens met zijn mening. Ik was er namelijk wel van overtuigd dat ik kansen zou krijgen bij Bayern."

"Ik kon ook naar Everton, zij drukten door, maar in Engeland doorbreken, dat is complex", vertelt Zirkzee. "Bayern vond ik... anders. Zij wilden me heel erg graag hebben, Feyenoord niet. Tja..." De Rotterdammers wachtten in de ogen van Zirkzee te lang met een contractaanbieding. "Bij de Onder-16 had ik een sterk seizoen afgewerkt, ik was van mening dat ik daarvoor beloond moest worden, wat bij ploeggenoten wel gebeurde. Uit de gesprekken met de clubleiding bleek toen dat ik nog even geduld moest hebben. Feyenoord was mijn club, maar als het niet komt, toen móést ik wel andere opties overwegen. Bayern leverde grote inspanningen. Wie zou dan nee zeggen?"

Zirkzee speelde tot nu toe zeventien keer in het eerste elftal van Bayern, waarvan dertien keer ultrakort als invaller. Toch wist hij al vier goals en een assist op zijn naam te zetten in dienst van de Duitse grootmacht. Mede door de grote concurrentie van Robert Lewandowski en Eric Maxim Choupo-Moting besloten Zirkzee en Bayern deze zomer te kiezen voor een verhuurperiode bij Anderlecht. In België scoorde Zirkzee twee keer in zijn eerste zes optredens.Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door ultimatefreak83)

Als je bij Bayern kansen wil krijgen (en dan doorbreken), moet je wel echt een groot talent zijn. Ik snap dat talenten denken dat zij het dan wél redden maar ik zou geen Nederlands talent noemen wat het heeft gered. Aké komt misschien nog het dichtste bij. Net zoals een Redan wat nu bij PEC speelt. Eeuwig zonde man.Ik snap dat je het overweegt, maar even geduld is niet hetzelfde als niet willen toch? Lijkt me heel sterk dat Feyenoord het echt niet wilde. Al was de club wel chaotischer dan nu, zo zei Bijlow dat hij in 2018 bij zijn blessure nog geen voedingsdeskundige had gezien bij de club. Die jongen was totaal geen topsporter destijds.

6 september 2021 om 10:13

Hoezo als je echt overtuigt bent van iemand zijn kwaliteiten probeer je die speler toch gelijk vast te leggen. Met alleen woorden kom je er niet, daden moeten er ook na zijn. Als jij ziet dat spelers om je heen een contract krijgen en jij niet kan dat vooral als jonge jongen moeilijk zijn en in mijn ogen spreekt dat ook van weinig waardering. Als Bayern München daarna langs komt is de keuze snel gemaakt. Als zo’n topclub je wel vast wilt leggen, snap ik dat je niet meer wilt wachten op Feyenoord, want Bayern komt maar een keer in je leven langs zo.

6 september 2021 om 10:17

Ik ben het met je eens dat het totaal onbegrijpelijk is dat hij geen voorstel kreeg. Zeker als de jongens om hem heen dat wel kregen. Die zullen wel
Wat ouder zijn geweest want hij speelde in hogere teams mee. Maar dat Bayern maar 1 keer langskomt, zou ik zelf geen argument vinden. De kans dat je het eerste haalt is verschrikkelijk klein, dus wat heb je er dan aan? Je speelt niet eens echt bij Bayern.

6 september 2021 om 10:29

De kans dat je het eerste haalt bij Feyenoord is ook heel klein. Als ‘Bayern reject’ zul je nadien altijd wel nog een mooie club vinden, gelijkaardig aan het niveau van Feyenoord. Als ‘Feyenoord reject’ zak je meteen heel stuk lager.

6 september 2021 om 10:34

Die redenatie volg ik wel, al ben ik er echt van overtuigd dat de stap niet maken en voor speeltijd op niveau (KKD of meteen eerste Feyenoord) je uiteindelijk veel verder zal brengen. Maar dit kun je denk ik heel lastig onderzoeken omdat elk talent anders is met andere kwaliteiten.

6 september 2021 om 11:17

Laten we wel een eerlijk zijn Bayern heeft een prima opleiding en goeie faciliteiten.

Stel die jongen heeft echt het idee dit is goed voor mij ontwikkeling als voetballer en ik zie mogelijkheden ja waarom zou hij het dan niet doen?

Maar als hij in de jeugd van Feyenoord had gespeeld dan speelde hij toch ook niet echt bij Feyenoord dus dat argument gaat niet helemaal op.

Zijn beweegreden zijn redenen die hij belangrijk vind en hij heeft die keus toen gemaakt inderdaad maar volgens mij was hij niet de enige uit die lichting was dat niet in de periode dat de jeugdopleiding leegstroomde.

6 september 2021 om 11:39

Heb je voorbeelden voor mij? Want ik heb er nog geen een terug zien komen bij bijvoorbeeld Ajax of PSV. Naar mijn mening komen ze uiteindelijk veel lager te spelen met dit verschil dat hun bankrekening alleen groter is

6 september 2021 om 11:41

Alleen, waar komen ze uiteindelijk terecht? De clubs waar ze uiteindelijk aan spelen toe komen zijn echt niet beter dan Feyenoord

6 september 2021 om 11:49

Bruma, Rekik en Malen.

6 september 2021 om 12:17

@jajoh89. Nee maar bij Bayern is die nooit echt speler van het eerste team geweest (serieuze optie). Als hij nu bij Feyenoord speelde kan ik je verzekeren dat hij om een basisplek had gestreden. En in die zin ‘speelt’ hij dus niet echt bij Bayern (of ‘speelde’).

6 september 2021 om 13:06

@JustinMorris. Ik ben het voor een heel groot gedeelte met jou eens. Bij bv AZ, Ajax en PSV was het idd beter geweest als hij was gebleven. Maar bij Feyenoord twijfel ik daar wel aan. De stap vanuit de jeugd naar het 1e is daar helaas niet goed geregeld. Ik vraag mij dan ook af of hij bij Feyenoord dan ook op hetzelfde niveau al nu was geweest.

6 september 2021 om 13:48

Oow check! Ik snap nu wat je bedoeld.feyenoord had hem inderdaad goed kunnen gebruiken.

6 september 2021 om 10:18

Stel hij zou het niet redden bij Feyenoord, omdat die geduld moest hebben.. waar zou hij nu zijn? Als je weg moet bij Bayern is toch even anders en zullen er genoeg clubs zijn die hem wel willen….

6 september 2021 om 10:37

Ja als je het zo zegt valt er weinig tegenin te brengen. Ik denk dat je uiteindelijk verder zult geraken als je op niveau speelt, en dan met de volwassen welteverstaan. En als je het bij Feyenoord niet zou redden, dan redt je het ook niet bij de clubs die je willen als je het bij Bayern niet redt. Zo kun je het ook beredeneren.

6 september 2021 om 10:41

Klopt, en dat levert dan precies één extra kans op. Daarna moet je het gewoon op basis van kwaliteit laten zien. Dan heb je niks meer aan Bayern op je CV. Je moet als speler in mijn ogen kiezen voor de club waar je de beste speler wordt. Als dat bij Jong Bayern is op de training, dan doe je dat. Maar eredivisie spelen kan ook de betere optie zijn.

6 september 2021 om 10:49

Het levert hem toch al twee extra kansen op. Parma en nu Anderlecht. Dat haalt een Azarkan niet.

6 september 2021 om 11:03

Nee dat is waar. Maar dan als je de los beoordeelt was Zirkzee sowieso een beetje groter talent. Dat maakt dit een beetje lastig allemaal. Want als topscorer van de hele jeugd zou Zirkzee echt wel zijn kansen hebben gehad (denk ik dan).

6 september 2021 om 11:43

Nogmaals ik zou graag voorbeelden zien van spelers die nu basis zijn bij clubs die beter zijn dan Feyenoord

6 september 2021 om 11:45

En Anderlecht is toch echt beter dan Vitesse...toch?

6 september 2021 om 11:48

Anderlecht is even slecht als Feyenoord. Al vond Zirkzee hen blijkbaar beter.

6 september 2021 om 12:12

We hebben gezien hoe goed Anderlecht is tegen Vitesse, eeuwig het omhoog praten van Belgische teams door jou.

6 september 2021 om 12:18

Ja we hebben ook gezien hoe goed Feyenoord was tegen Utrecht.

6 september 2021 om 12:40

Anderlecht staat 12e in België die zijn echt niet ff goed als Feyenoord nu. En ze spelen echt slecht voetbal.

6 september 2021 om 12:56

Ze staan 12e met een wedstrijd minder. En laat het verschil met de nummer 4 nu toch wel 3 punten zijn.

6 september 2021 om 13:11

Azarkan, dat maakt de vergelijking wel wat scheef. Dat is geen toptalent

6 september 2021 om 13:17

Die stond toch te boek als heel groot talent in de jeugd?

6 september 2021 om 16:56

Leuk dat je dat zeg over Utrecht, want alleen Feyenoord heeft het er lastig mee....de rest in Nederland loopt gewoon over Utrecht heen..toch? Mijn punt is dat je zoveel omzwervingen gemaakt heb om toch op hetzelfde niveau of slechter uit te komen...en nogmaals zijn bankrekening had inderdaad niet hetzelfde uitgezien! Maar om te stellen dat hij beter af is zie ik even niet en zo velen met hem die dachten ff de wereld te gaan bestormen. Zelfs dragende spelers bij "top clubs als Ajax" komen na eelt op hun reet te hebben gekregen...met hangende pootjes weer terug!

6 september 2021 om 11:36

Ik vind dat hij tot nu toe lekker bezig is met zijn voetbal carrière. Wie weet hoe hij verder zou groeien. Kijk hoeveel Nederlanders nu in het Belgische competitie spelen. Waarom zegt van Basten daar niets over...ik bedoel hij speelt toch, niet iedereen hoeft zijn carrière vorm te geven in Nederland op jonge leeftijd. Malen ging naar Arsenal en daarna PSV en nu Dortmund. Zo kan het ook...

Er zijn ook genoeg spelers vanuit België die nu grote jongens zijn in Engeland, dus ja...niet zo zeuren allemaal.

Of het een verstandige keuze is geweest om naar Bayern te gaan laat ik in het midden, maar wat hij zelf al zegt: Wie zou nee zeggen tegen Bayern? Dat is voor ons als amateurvoetballers of voor een van Basten, die het wel gered heeft, heel makkelijk praten. Als je naar zo'n club kan dan ga je, die kans komt misschien maar één keer in je hele carrière voorbij.

6 september 2021 om 10:30

Voor Van Basten is het makkelijk praten want hij was een talent dat je eens in de 20 jaar tegenkom. Die kon overal terecht. Maar uk snap dat het voor een ‘doorsnee’ voetballer een unieke kans is als Bayern langskomt. En zeker als je huidige club op dat moment, je geen contract wil aanbieden.

6 september 2021 om 11:20

Van Basten was een geweldige voetballer maar zo goed als hij was in voetballen zo slecht is hij in het inleven in andere personen. Hij lijkt wel wereldvreemd af en toe.

Durf bijna met zekerheid te stellen dat dit onzin is en gewoon weer een excuus (die je vaker ziet bij zulke overstappen) om hun overstap goed te praten. Feyenoord gaf hem zowat een maximale aanbieding voor een jeugdspeler, herkende zijn talent door hem van o16 direct naar o18 en daarna ook al snel naar o19 over te brengen en Feyenoord bood hem zicht om al het seizoen erop bij het eerste aan te sluiten.

6 september 2021 om 10:16

Met alle respect maar wij overschatten hierin onszelf ook altijd. Alsof je alleen in Nederland kunt doorbreken. Er zijn zat voetballers die het in het buitenland alsnog gered hebben en die voetballers die het niet gered hebben, welke garantie hadden zij dat ze het in Nederland wel gered hebben. Mocht je bij Chelsea mislukken heb je een dikke bankrekening en kun je na Everton. Misluk je bij Ajax kun je na Zwolle en takel je zo verder af.

6 september 2021 om 10:20

Ik zeg niks over garanties of over wat de beste plek is om door te breken. Ik zeg alleen dat het onzin is dat Feyenoord hem niet graag zou willen en Bayern wel.

6 september 2021 om 10:45

Er zijn er echt niet veel hoor, die jong weg zijn gegaan en het gered hebben. Aké, en daarna wordt het snel minder. Verreweg de meeste spelers die de top hebben gehaald, hebben gewoon eerst een paar jaar eredivisie gespeeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gehele basis van oranje van zaterdag.

6 september 2021 om 10:46

Jij kunt dat als onzin wegzetten (en dat mag je uiteraard ook doen), maar de voetballer in kwestie ziet dat blijkbaar toch anders..

6 september 2021 om 10:48

Nou, ik kom niet verder dan Ake als geslaagde speler die op jonge leeftijd is vertrokken en het heeft gered in de absolute top. Voor snel geld is het prima, maar over het algemeen is het verstandiger om nog wat langer te rijpen in Nederland mits je bereid bent om alles uit je talent te halen en daar ligt juist vaak het probleem... Dit verhaal van Zirkzee lijkt mij verder een broodje aap, want hij stond algemeen bekend als het grootste talent in de jeugd, dus hij zou echt wel een aanbieding krijgen, maar uiteraard niet eentje die vergelijkbaar is met Bayern.

6 september 2021 om 11:00

Dit sluit niet echt aan op de reactie van MGMV. Die geeft alleen aan dat het goed zou kunnen dat het niet klopt dat Feyenoord pas laat met een contract kwam.

Het punt dat dat je maakt over de eredivisie ben ik het ten dele mee eens. Het afbreukrisico van in Nederland blijven is inderdaad groter. Als de ontwikkeling stokt of je tegen een akelige blessure oploopt hou je weinig over, terwijl je bij een grote club al een leuke bankrekening hebt en de kans groot is dat een kleinere club het ook nog wel met je wil proberen. Daar staat tegenover dat de kans op het halen van de echte wereldtop kleiner lijkt. Er zijn maar weinig voorbeelden van spelers die op jonge leeftijd uit Nederland zijn geplukt en echt de top hebben gehaald. Mogelijk is het beter voor je ontwikkeling om op jonge leeftijd al in het eerste te spelen, ipv wedstrijden afwerken bij/tegen City u21. En het zal ook zeker niet altijd even goed zijn als je op je 16e al in het buitenland je boontjes moet doppen, zonder veel vrienden en familie.

Kortom, er zijn zeker keerzijdes. Dat jeugdspelers kiezen voor de zekerheid van een dik contract in het buitenland snap ik prima, zeker aangezien de meesten het thuis niet heel ruim hebben/hadden. Echter voor het Nederlands voetbal en voetbal in het algemeen denk ik niet dat het een goede ontwikkeling is.

6 september 2021 om 10:19

oh jaa, er wordt iets negatiefs gezegd over Feyenoord. Dan komen de Al Sahafs weer uit de krochten gekropen.

6 september 2021 om 10:21

Haha wat? Hij mag van mij prima iets negatiefs over Feyenoord zeggen, hoor. Maar wat hij vertelt is nu onzin en gewoon een smoes om z'n overstap goed te praten.

6 september 2021 om 10:20

In de basis neemt een speler zelf alle beslissingen (al dan niet met zaakwaarnemer). Ik zie het verhaal niet als een excuus. Je mag ook nog niet stellen dat hij afgeschreven kan worden. Het pad dat hij heeft gekozen is gewoon niet het vooraf gewenste pad geweest als het aan Feyenoord lag. Feyenoord had hem graag gehouden maar kwam uiteindelijk te laat in actie wat hem een gevoel gaf om het elders te zoeken. Ook dit voorbeeld past goed bij de verhalen die op het moment veelvuldig komen bovendrijven bij de jeugdopleiding van Feyenoord.

6 september 2021 om 10:24

Bij andere talenten waren ze wellicht wat later, maar in het geval van Zirkzee zat Feyenoord er gewoon echt bovenop.

Dit verhaal daarentegen zie je vrijwel altijd terugkomen als ze de overstap maken naar de topclubs in Engeland of Duitsland. Club kwam te laat, gevoel niet goed, plaatje klopte niet, geen plan voor me..

6 september 2021 om 10:33

Ik vind dat we het in perspectief moeten plaatsen. Dit alles is in een tijd gebeurd dat de jeugdopleiding van Feyenoord gewoon niet goed functioneerde. Natuurlijk zullen spelers zich altijd laten verleiden tot een overstap. Niet zelfden levert dit op de lange termijn een glansrijke carrière op. In dat opzicht ben ik het met je eens dat je dan de verhalen achteraf krijgt. Maar in dit geval kan ik de overstap wel plaatsen en vind ik het interview wat ik hier lees goed te volgen. Maar het is in het belang van Feyenoord en ook het Nederlandse voetbal dat we talenten zoals Zirkzee langer kunnen binden en hun ontwikkeling kunnen waarborgen.

6 september 2021 om 11:18

Artikel van AD bevestigt dit in 2017. Uiteindelijk lijkt het erop neer te komen dat Feyenoord geen onderscheid maakt qua salaris bij het eerste te ondertekenen contract. Daar verdienen (verdienden) ze allemaal hetzelfde. :

Quote:
De spits, ruim een jaar geleden door Feyenoord weggeplukt bij ADO Den Haag, werd in mei 16 jaar oud. Feyenoord schotelde de fysiek sterke aanvaller al ruim daarvoor een driejarig contract voor, maar Zirkzee en zijn vader weigerden te tekenen.

Quote:
Veel spelers vertelden in het verleden dat er in de Kuip een duidelijk uitgestippeld sportief plan ontbrak. Daar is bij Zirkzee geen sprake van, stelt Grootscholten stellig. ,,joshua is bij ons vorig seizoen begonnen bij Feyenoord Onder 16 jaar en na een half seizoen is hij doorgeschoven naar Onder 17 jaar. Hij is van vier keer trainen naar zes keer trainen gegaan en zijn schoolprogramma is daarbij volledig aangepast. Voor elke speler ontwikkelen wij een persoonlijk plan, maar bij een talent als Joshua is daar nog nadrukkelijker aan gewerkt. Hij zou komend seizoen al aansluiten bij Feyenoord Onder 19 jaar dat Youth League gaat spelen. Roy Makaay zou nadrukkelijk met hem aan de slag gaan als spitsentrainer. Een apart fysiek plan. Ook denken Giovanni van Bronckhorst en zijn staf mee hoe wij deze speler zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.’’

Maar de speler en zijn vader schoven de meerjarige aanbieding opzij. ,,hij heeft ons verteld dat Joshua vertrekt en dat binnenkort bekend wordt waar hij gaat spelen’’, zegt Grootscholten.

6 september 2021 om 11:21

Onder 18 structuur bestaat pas een jaar, dus je hele stappenplan is onzin. Je kan zeggen om niet voor geld te kiezen, maar €2500 per maand bij Feyenoord en €9000 in Duitslans is een te groot verschil. Feyenoord’s faciliteiten waren tot 2019 abominabel slecht, constante ruzies tussen trainers en managers. Het was gewoon een puinhoop. Dat is nu veranderd met nieuwe faciliteiten en Rini Coolen, een frisse wind was nodig. Voor Joshua echter te laat. Professionalisme, daar was gewoon geen sprake van.

6 september 2021 om 12:00

Als je met bijna zekerheid kunt stellen dat dit onzin is, dan neem ik aan dat je de contracten dus hebt ingezien? Een club kan gerust de intentie hebben een contract te geven of te verlengen. Zelfs de speler promoten naar hogere teams. Het betekent echter niet dat er direct ook een aanbieding is gedaan. Kunnen verschillende redenen voor zijn: slecht gemanaged, miscommunicatie, laksheid. Zie bijv. bij Ajax hoe vaak het hier fout in is gegaan. Neem het de speler dan niet kwalijk dat hij verder kijkt. Als club neem je dan je les voor de toekomst.

Ach prima toch. Ik snap soms gewoon echt niet waarom t publiek sommige jonge spelers afmaken als ze naar een andere club gaan. Ik bedoel, wij als buitenstaanders weten toch niet alle ins en outs. En daarbij, als een grote club langskomt, zie dat maar te weigeren. Heel moelek hoor. En je weet niet hoe t verder verloopt met je fysieke gesteldheid. Als je bij clubs zoals man city etc 5x meer kan verdienen, pff ik zou wel weten.

Dus er wordt gezegd je moet geduld hebben en dan moet je gelijk maar je "opties" gaan bekijken? Zelfs als je niet gelijk een contract krijgt aangeboden is normaliter een route om bij een club in Nederland door te breken gewoon een betere route. Dat was toen al gebleken en is nog steeds zo. Heb ook het idee dat meer jonge jongens dat nu ook inzien.
In principe is Bayern een andere soort route dan bij een Engelse club, maar hij had goed naar zijn kansen moeten kijken. Ik weet zeker dat hij in Feyenoord 1 had gespeeld en iig al goede ervaring op had kunnen doen, wat Marco ook zegt. Nu moet je bij een club waar je wordt gehuurd gaan bewijzen, waardoor er altijd minder tegen je aan gekeken wordt. Die moet eerst verkocht worden aan een club op wat lager niveau en daar dan opbloeien voordat hij weer een goede stap in zijn carrière kan maken. Toch zonder van zulke jongens die op te jonge leeftijd naar het buitenland gaan.

6 september 2021 om 10:20

Het is nu ook wel niet zo dat er de laatste 10 jaar heel veel jeugdspelers van Feyenoord het echt gemaakt hebben in de top. Verder dan de vrij kom ik niet eerlijk gezegd. Dus om nu te zeggen dat Feyenoord zo een geweldige opstap is, vind ik ook overdreven.

6 september 2021 om 10:35

Maar Lierse, het hoeft ook niet de ábsolute top te zijn, toch? Een stap maken zoals Karsdorp, Martins Indi, Kongolo, Clasie. Zelfs een Van Beek die dichtbij Monaco was. Je ontwikkelen als Bijlow, Malacia, Geertruida, Kökcü. Als ik nadenk over welke jeugdspelers van Ajax het in de top gemaakt hebben, kom ik nu ook niet verder dan De Ligt. Bij PSV kom ik ook niet verder dan Depay. Ik wil niet zeggen dat het bij Feyenoord allemaal perfect is, maar als jonge speler kun je je er gewoon goed ontwikkelen

6 september 2021 om 10:39

Hij wilde duidelijk wel gewoon voor de top gaan. Zo vreemd is het toch allemaal niet. Hij ging naar Feyenoord omdat dat een topclub was, want om een of andere reden hoor ik nooit “was hij maar bij ADO gebleven dan had hij op zijn 16-17 al speelminuten kunnen maken”. En daarom gaat hij ook naar Bayern, wat een echte topclub is.

6 september 2021 om 11:25

Zeker niet vreemd, dat zeg ik ook niet. En voor iedereen is er een ander pad. Rekik speelt nu bij Sevilla, wie weet had hij nu niet op dat niveau gezeten als hij bij Feyenoord was gebleven. Feyenoord is geen heilige plek waar je je per definitie het best ontwikkelt, maar het andere uiterste is ook niet waar. Dat je bij Feyenoord weg moet als je je wil ontwikkelen. Het verschilt erg per individu. Ik denk dat bijvoorbeeld Chong gebaat was geweest bij Feyenoord. Die had na het kampioenschap al heel dicht op de basis kunnen zitten, zou misschien zelfs basisspeler geweest zijn. Ik vind van ADO naar Feyenoord overigens nogal wat anders dan van Feyenoord naar Bayern. Op je zestiende/zeventiende naar een compleet nieuwe omgeving gaan is ook niet niks

6 september 2021 om 11:34

Het gaat mij niet om dat hij de top haalt, dat is sowieso maar voor heel weinig spelers weggelegd. Puur als je kijkt naar zijn ontwikkeling. Laten we Nathan Ake als voorbeeld nemen, ook veel te jong weggegaan bij Feyenoord ook om kansen te pakken, of ook omdat die ongeduldig was. Uiteindelijk heeft hij het wel gered, maar pas toen die verkocht werd aan Bournemouth ging hij presteren en zit hij 9 jaar later bij een topclub. Als je over geduld gesproken heeft, als hij het toen niet had heeft hij dat nu in ieder geval wel.
Als je echt talent hebt is denk ik toch de beste weg omhoog om zo snel mogelijk op hoog niveau te gaan voetballen en ervaring op te doen. Feyenoord had hem echt wel de kans gegeven. Tegenwoordig willen ze op hun 16de al garantie van speeltijd, dat kan en moet geen enkele club gaan doen.

Ik vind het onvoorstelbaar dat Marco van Basten de keuze van Zirkzee onvoorstelbaar vindt. Wanneer iemand zich niet gewaardeerd voelt bij zijn werkgever en collega's aan alle kanten promoties en contracten in de wacht ziet slepen en er komt een aanbod van een prestigieus bedrijf langs - financieel en qua status een verbetering ten opzichte van de huidige werkgever - dan zou iedereen voor zijn kans gaan. Zo ook Zirkzee. Logische beslissing, maar sec carrièretechnisch wellicht niet de beste.

Ik heb de cijfers niet paraat hoor maar volgens mij breken er in Nederland meer talenten door dan dat de talenten naar het buitenland vertrekken en daar doorbreken.
Tuurlijk ik snap echt wel als een Bayer kom van joh we zien het in je kom je naar ons dat je graag gaat.
Maar aan de andere kant is er toch niks lekkerder dan hier doorbreken belangrijk worden en dan de volgende stap maken.

6 september 2021 om 10:48

Vind ik wel een dooddoener eerlijk gezegd, ook vrij logisch omdat daar het niveau veel hoger is, in de hoofdklasse breken ook meer spelers door dan in de top van de eredivisie. Wat ik hier al vaker heb gelezen, lukt het in de top niet, dan kun je altijd nog naar PSV, Feyenoord of Utrecht.

6 september 2021 om 10:59

Het is uiteraard een keuze ne hoe je je toekomst wil indelen.
Ik persoonlijk zou willen voetballen (denk ik) heb uiteraard niet in de positie gezeten en aan de hand daarvan kom je verder of niet.
Hoofdklasse en eredivisie is wel degelijk een verschil in eredivisie heb je natuurlijk al een flink salaris.

Maar je kan het ook andersom doen en voor de top kiezen en dan zakken als het niet lukt de vraag is of je dat leuk vind.
Als je naar Zirkzee kijkt wordt je eerst verhuurt aan Parma wat niet lukt nu wordt je wederom verhuurt en speel je in België. Ik kan me niet voorstellen als hij de weg via Feyenoord had gedaan dat hij ook niet bij deze clubs was terecht gekomen.

6 september 2021 om 12:49

Was meer om het verschil in niveau aan te geven, ja waarschijnlijk had hij ook via Feyenoord bij Anderlecht terecht kunnen komen, alleen had hij dan nooit met echte toppers zoals die bij Bayern wedstrijden kunnen spelen, dus qua eindstation misschien hetzelfde, maar de weg daar naar toe is zo toch een stuk mooier. En dan heb ik het nog niet eens over de financiën.

Alles behalve zelfreflectie. Zeg gewoon dat je een zak met geld zag en dat je short-term bent gegaan met weliswaar goede vooruitzichten binnen Bayern.
De Feyenoord opleiding zwalkte met twee verschillende groepen mensen met andere opvattingen. Ik snap dat je in die tijd andere keuzes maakt en daarvoor zou ik begrip hebben.
Maar van Basten heeft gewoon gelijk. Als hij was gebleven dan had hij nu 100+ wedstrijden dit seizoen gevoetbald met 25+ doelpunten.

Maar laten we eerlijk zijn. Als belofte bij een Engels team loop je al aardig binnen. Bij de top 4 krijg je een fractie van dat bedrag. Vijf jaar tekenen bij Chelsea als je 17 bent en daarna ben je veelvoudig miljonair. Op je 20ste wordt je verkocht, want he je komt uit die ‘opleiding’ en teken je nog eens voor jaren.

Als je het sportieve plaatje niet laat meetellen dan ga je idd weg

6 september 2021 om 10:40

Zag hij dan ook een zak met geld toen hij ADO verruilde voor Feyenoord? Of is het dan wel plots voor het sportieve gaan?

6 september 2021 om 11:13

Lierse die vraag kan je je altijd stellen natuurlijk.
Als je 15 ben heb je nog geen contract dus de kans dat het een sportieve verbetering is heel groot.
Zeker omdat in die tijd Feyenoord de beste jeugdopleiding van Nederland had.

De vraag is inderdaad wat je beweegreden zijn om nar een Bayer te gaan. Wat is het plan va Bayer.
En hoeveel spelers uit eigen jeugd spelen er nou bij Bayer in het eerste?
Als ik transfermarkt moet geloven is 2003 de laatste geweest.

6 september 2021 om 23:27

Als je in het binnenland doorschuift naar een andere voetbalclub, dan is het toch anders omdat de keuze altijd speeltijd en vooruitzichten op het eerste elftal zijn. En een talent van Ado of Fortuna dat exceptioneel is gaat terecht naar Feyenoord, Ajax of Psv.
De jeugdopleidingen van de meeste profclubs leveren gewoon matige profs af. Heel af en toe zit er een Arjan Robben tussen of een Perr Schuurs die gewoon zo goed zijn dat ze zich wel ontwikkelen tot internationaal materiaal.
Zowel PSV, Feyenoord als Ajax biedt elk talent, de categorie Mbappe, Pogba, Foden daargelaten, gewoon een uitstekend podium om als 17-jarige om tot je 20ste gewoon door te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf. In de Eredivisie heb je een hoge weerstand, terwijl een foutje niet meteen dodelijk is. In de internationale wedstrijden mag je dan ook bewijzen dat je onder druk foutloos kan spelen.
Idealiter zou de Eredivisie iets meer weerstand moeten leveren, maar dan moet Nederland weer de 6de competitie worden zoals het tot 2004 was. En dan moet de subtop en middenmoot eens beter gaan betalen.

@mgmv vraagje, hoe kom jij aan deze wetenschap?

" Durf bijna met zekerheid te stellen dat dit onzin is en gewoon weer een excuus (die je vaker ziet bij zulke overstappen) om hun overstap goed te praten. Feyenoord gaf hem zowat een maximale aanbieding voor een jeugdspeler, herkende zijn talent door hem van o16 direct naar o18 en daarna ook al snel naar o19 over te brengen en Feyenoord bood hem zicht om al het seizoen erop bij het eerste aan te sluiten."

Je start namelijk met te gissen (durf bijna met zekerheid te stellen) om vervolgens door te gaan alsof jij aan de onderhandelingstafel zat. Ik ben daarom heel benieuwd hoe jij aan deze wetenschap komt

Volgens mij zag Feyenoord het juist heel erg in hem zitten. Is vervroegd doorgeschoven in de jeugd en kreeg hebben heeft hem een voor Feyenoord begrippen goed voorstel gedaan. Als ik me goed kan herinneren zou hij de beste betaalde jeugdspeler worden. Of het waar is blijft gissen maar Feyenoord had zeker veel vertrouwen in die jongen.
Het is zijn goed recht op voor Bayern te kiezen maar blijf het eeuwig zonde vinden.

Als iemand die de situatie redelijk heb gevolgd in die tijd (2017), kan ik alleen maar concluderen dat het toen een goede keuze was. Arsenal, Everton en Bayern München wilden hem hebben, nadat hij bij Everton en Bayern München zelfs meegetraind had. Ze waren lyrisch over hem, ook over zijn werkethiek en mentaliteit buiten het veld. In 2018 mocht hij al mee met het eerste naar de USA. Die mentaliteit veranderde in de loop van 2019; En in Duitsland kan je nog zo goed voetballen, als je niet aan de verwachtingen voldoet op mentaal gebied, kan je gewoon vertrekken. En zo geschiedde, Bayern München was al snel klaar met hem. Een stap binnen Duitsland was meest logisch, echter hadden de zaakwaarnemers (Kia Joorabchian) andere plannen/belangen. Ipv te kiezen voor Fortuna Düsseldorf of Heracles Almelo, maakte hij de domst mogelijke keuze: Parma, een degradatiekandidaat in Italië. Dit kon niet goed gaan…Lang verhaal kort: Voetballend heeft hij de potentie om aan te haken, echter verkeerde begeleiding en mentaliteit is gewoon fataal op die leeftijd: talent alléén, is niet genoeg. Ik hoop voor hem dat hij zijn belofte alsnog gaat inlossen, het is nog niet te laat.

Altijd hetzelfde geklets bij dit soort jonge talenten. Ik weet er zo snel niet een op te noemen die er behalve financieel er beter op is geworden in vergelijking als ze gebleven waren waar ze zaten en op latere leeftijd verkassen...is natuurlijk ook geen garantie maar de slagings percentage is wel groter.
Maar van mij mogen ze natuurlijk altijd voor doekoe kiezen maar dan moet je niet later gaan ouwehoeren!
Er zijn er genoeg die later bij Heerenveen of zo belanden alsof je daar alleen kan komen als je een paar keer heb mogen ballen in een jeugd opleiding bij een topclub

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

0 fans
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren