Dirk Kuyt ziet probleem bij PSV: ‘Dat is echt heel opmerkelijk in deze fase’

Woensdag, 25 augustus 2021 om 21:36Mart van Mourik

Dirk Kuyt vindt het opmerkelijk dat PSV nog geen ‘breekijzer’ binnen de selectie heeft. Woensdagavond blikt de analyticus op RTL7 terug op de uitschakeling van PSV tegen Benfica in de voorronde van de Champions League, en verwijt hij de Eindhovenaren dat er geen spits klaarstond om de ban te breken. Wesley Sneijder is het overigens niet eens met zijn voormalig ploeggenoot bij Oranje en is van mening dat PSV geen spits nodig had tegen de Portugezen.

Tijdens de voorbeschouwing op het duel in de voorronde van de Champions League tussen Shakhtar Donetsk en AS Monaco noemt Kuyt desgevraagd het probleem bij PSV. “Deze wedstrijd gaat om heel veel geld. Als je dan kijkt naar de selectie van PSV, dan zie je heel veel kwaliteit en creativiteit. Ook de wisselspelers zijn allemaal erg vergelijkbaar. Dan vind ik het erg opvallend dat er in deze fase nog geen breekijzer is zoals Luuk de Jong of Bas Dost. Zulke namen zijn voor PSV gewoon cruciaal op dit moment. Dan moeten ze maar een paar miljoen euro investeren, maar dat had net het verschil kunnen maken”, aldus Kuyt.

“Dirk, PSV had toch helemaal geen extra spits nodig?”, pareert Sneijder de kritiek van zijn collega. “Als je gewoon met Cody Gakpo het veld breed houdt, Noni Madueke aan de andere kant hebt en iedereen speelt vanuit zijn positie, dan speel je dat Benfica helemaal kapot.” Voor Sneijder lag pijnpunt bij PSV vooral bij het feit dat ervaren spelers niet ingrepen. “Als een trainer niet inziet dat Benfica in de kaart gespeeld wordt met de wissels van PSV, dan heb je toch ook Mario Götze, de grote meneer en wereldkampioen? Dan moet er iemand in het veld opstaan, maar blijkbaar kunnen ze dat niet”, aldus Sneijder.

Verder zag Kuyt ook problemen met het wisselbeleid van trainer Roger Schmidt. “Wat me vooral verbaasde, is het gebrek aan initiatief bij PSV toen Benfica een rode kaart kreeg. Schmidt heeft de hele rust de tijd gehad om het op een juiste manier neer te zetten, maar dan krijgt het toch niet voor elkaar. Ook als de wissels later ziet... Dit was voor mij gevoel gewoon wisselen om het wisselen. Ik kan me niet voorstellen dat je, terwijl je tegen tien man speelt, je bepalende spelers wisselt na zeventig minuten, zelfs als ze het weekend ervoor al rust hebben gehad”, besluit Kuyt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door lucas1913)

Weet niet of ik de enige ben maar Sneijder is echt een waardeloze analist…

25 augustus 2021 om 21:45

Eens! Zit er puur vanwege zijn staat van dienst als voetballer. En dan ook nog die serieuze blik.

25 augustus 2021 om 23:12

Nou is een beetje staat van dienst op zich wel een voorwaarde voor een analist. Vind het toch iedere keer weer lastig als Kees Kwakman iets gaat roepen over Davy Pröpper of Dusan Tadic. Maar Sneijder is idd geen geboren talent, alhoewel ik wel het gevoel krijg dat ie zichzelf heel verstandig vindt.

26 augustus 2021 om 00:08

Mwaaa kwakman lijkt me juist de betere analist doordat hij beperkter was als voetballer. Kijk naar Marco van Basten, die was zo goed als voetballer dat dingen voor hem normaal zijn, die voor meer beperkte voetballers als buitengewoon worden gezien. Die verwachten dan dat voetballers bepaalde zaken zien of doen wat heel normaal is met hun kwaliteiten, maar een kwakman bv nooit zou kunnen. Dat komt dan ook terug in de analyses. Ja met snijder op het veld, had je oom geen breekijzer nodig, die pegelde er wel een van afstand in om de ban te breken.

25 augustus 2021 om 21:51

Eens, zie het trouwens ook niet in hem als hoofdcoach. Meer een people-manager voor erbij. Mist gewoon het intellect voor een topcoach. Gaat al lastig zat worden voor hem, om zijn diploma te halen.

25 augustus 2021 om 21:52

Ik vind die presentatoren nog veel waardelozer. Totaal geen verstand van voetbal en stellen de meest domme vragen. Soms gewoon tenenkrommend om te zien

25 augustus 2021 om 22:02

Velen vinden dat ook van Kuyt.
Een andere mening is altijd lastig.

25 augustus 2021 om 22:11

Maar wat hij zegt klopt natuurlijk als een bus. Breed houden dat veld en vanuit je positie blijven voetballen en niet allemaal die trechter in duiken.

25 augustus 2021 om 22:13

Maar toch is het wel lekker als je kan variëren vanaf de zijkanten door er doorheen te voetballen of eens een bal voor te slingeren. Dat laatste gebeurde af en toe en was mede door het ontbreken van kopkracht volledig kansloos

26 augustus 2021 om 02:08

Je kan breed houden wat je wilt, maar als zij met 7 man in de 16 blijven en je het op kopkracht niet gaat winnen, zul je er toch doorheen moeten tikken. Wat heeft het dan voor nut om je backs en de vleugelspelers op hun positie te houden... Volgens mij geen toch..? Lekker makkelijk commentaar vanaf de zijlijn...

25 augustus 2021 om 22:30

Helemaal eens, analyseren vanuit een onderbuik gevoel en totaal niet objectief. Sneijder praat veel en het grootste gedeelte is populistisch geouwehoer. Die Kuyt trapt alleen maar open deuren in. De nieuwe generatie analisten, maar dan is vd Vaart de enige waar wat zinnigs uit komt.

25 augustus 2021 om 23:35

Theo Janssen en Afellay zijn ook wel aardige analisten.

25 augustus 2021 om 23:19

Helemaal mee eens. In deze situatie heeft Dirk het duidelijk over een plan B die je moet hebben, als plan A niet werkt. En Sneijder blijft dan maar hameren op plan A. Maar met een breekijzer a la Luuk de Jong had je juist die ballen wel in de 16 kunnen pompen. Dat ging gisteren niet, want niemand was groter dan 1.80m voorin, op Gakpo na. Maar die stond voornamelijk aan de zijkant.

25 augustus 2021 om 23:35

Wat analyseert Sneijder verkeerd dan?

26 augustus 2021 om 00:36

Ik vind alle analisten waardeloos en het is een plaag aan het worden.

26 augustus 2021 om 02:18

Eens! Het zijn niet eens analisten, maar gewoon ex-voetballers...Dat is het probleem. Er komt niks nieuws uit, je steekt er niks van op, ze trappen een hoop open deuren in, praten in de waan van de dag en praten elkaar maar al te graag na.. Ik was bijvoorbeeld geen fan van Jan van Halst, maar het systeem van beelden analyseren, lijntjes trekken etc. kon in ieder geval nog interessant zijn. Dit is dramatisch om naar te kijken. Helft van de tijd weten ze de namen van spelers niet eens.. Sneijder, Boskamp, Janssen, Derksen etc. "die ene jongen aan de zijkant", "die lange gast daar voorin, hoe heet ie ook alweer", "die jeugd back van PSV (mwene - 27 jaar)". Drama is het..

Ben het wel eens met Sneijder. PSV speelde op een manier die makkelijk te verdedigen was.

25 augustus 2021 om 22:00

Ik heb vandaag de moed verzamelt om de samenvatting meermaals terug te kijken en ik blijf me meer en meer verbazen dat er niet één goal gemaakt is. Die bal die Noni eerste helft op de keeper schiet had hij opzij kunnen leggen voor een 200% kans. Zahavi die niet één maar twee kansen (pass van Sangare, precies op de penaltystip klaar gelegd) om zeep helpt. We kunnen alle als-sjes van de trainer bespreken, maar uiteindelijk hebben onze aanvallers, met uitzondering van Gakpo, volledig gefaald. Mede daarom ook terecht dat Benfica doorgaat. Ben met me hoofd al vol vertrouwen bij de EL.

25 augustus 2021 om 22:55

Knap dat je dat kan. Ik ben er zo ziek van! Ondanks de zware loting, was het echt mogelijk. Dat we het dan toch niet halen, terwijl na 30 min alle ingrediënten aanwezig waren om het te doen. In de rust voelde het al niet goed dat we in dat kwartier vol druk geen goal maakte. In de 2de helft hebben we eigenlijk niks laten zien, dan krijg je toch nog twee goede kansen voor een verlenging en zelfs dat lukt niet. Kan zelfs Groningen thuis niet kijken. Dit was echt de kans om PSV weer op de kaart te zetten. Juist omdat we in CL ruimte hadden gekregen. Spelers worden veel meer waard en ook nog die startpremie...

25 augustus 2021 om 23:00

Maar ik doe met je mee. Herpakken, hoge ogen gooien in de Europa League en kampioen worden!

26 augustus 2021 om 02:22

Precies! Dit PSV kan ver komen in de EL en kampioen in de ED betekent volgend jaar gegarandeerd CL! Het kan nog steeds een heel mooi seizoen worden. Heb er alle vertrouwen in! Dit PSV gaat niet veel punten laten liggen tegen de kleintjes, en (heel cliché) tegen de kleintjes wordt je kampioen! We hebben een aantal diamantjes dus de kas zal ook weer gespekt worden. Wat mij betreft ziet de toekomst er veelbelovend uit! We gaan het zien.

25 augustus 2021 om 22:01

Zo voorspelbaar zat weinig lef in het spel van PSV was alleen tikje breed en terug. Ze moeten kijken hoe Monaco dat vandaag doe spelen hoog tempo naar voren volle kracht vooruit iets wat ik bij PSV niet heb gezien.

25 augustus 2021 om 22:12

@Aqua1 heb sowieso niet het idee dat jij überhaupt iets positiefs kan vinden in het spel van PSV. Prima verder. Ik ben de wedstrijd aan het kijken en dit Shaktar speelt vreselijk belabberd.. zo kun je alles maar random vergelijken.

25 augustus 2021 om 22:16

Tegen 10 man vond ik het niet goed veel gerei van breed naar achter weinig tempo zat erin om Benfica echt kapot te spelen. echte kansen hadden vertessen en Zahavi die erin moeten als je bij PSV speelt als spits. Belabberd? Ze speelde in Monaco Monaco helemaal weg dus belabberd zijn ze alles behalve.

25 augustus 2021 om 22:21

‘Speelt’ als in tegenwoordige tijd, deze wedstrijd. Shaktar is over het algemeen geen slechte ploeg nee. Verder ben ik met je eens dat die kansen er zeker in moeten, wake up call.

Naast Sneijder is zelfs Kuyt een goede analist. Geinig. Tuurlijk mist PSV, zeker in de laatste fase van de wedstrijd.

25 augustus 2021 om 22:38

Een ander type spits maakt het wel makkelijker om anders te gaan voetballen. Echter heeft Sneijder natuurlijk gelijk dat het spel van PSV ook heel simpel te verdedigen was.

Dirk heeft een goed punt. PSV moet Luuk de Jong of Henk Veerman kopen. Die kunnen de Brabanders goed gebruiken. Ze hadden gisteren tegen Benfica wel wat pech, maar met een Henk Veerman had ik ze wel zien winnen. Nuchtere voetballer waar een goede kop op zit. Mvg Klaas.

25 augustus 2021 om 21:58

Veerman is groot maar kan helemaal niet koppen. Heb je als stormram niet veel aan

26 augustus 2021 om 08:06

Henk Veerman is leuk voor pak hem beet Elfsborg en andere conference league teams. Maar benfica heb je toch beter materiaal nodig.

Probleem ligt dat Zahavi een hele matige spits is, zo bal moet erin van mij part alleen daarom mogen Zahavi meteen verkopen, die gast kost je de CL en 30 miljoen. Madueke bracht helaas niet van wat er van hem werd verwacht, alleen Gakpo was nog redelijk ook Gotze liet hard hard afweten wanneer je hem nodig hebt en je profileert als de grote meneer. PSV speelde nou niet met op geheven hoofd, het was niet dat ze alles gaven, want was in mijn ogen passief en weinig strijdlust , de wissels dat Roger vanaf 70 ste minuut opgaf hielp niet....

Volgens mij heeft Ajax al jaren geen breekijzer. Ook alleen maar plan A. Laatste breekijzer was Mike van der Hoorn volgens mij..

25 augustus 2021 om 22:13

Tot vorig jaar was dat toch Klaas Jan Huntelaar die dat heel goed deed?

25 augustus 2021 om 22:21

Klaasjan dat is wel een echte strijder waar je weinig van hebt tegenwoordig.

25 augustus 2021 om 23:21

Precies. De wedstrijd tegen Twente verliep afgelopen weekend qua scoreverloop hetzelfde als afgelopen december. Ook een late 1-1 van Twente na de voorsprong van Ajax. Maar toen viel ene Klaas Jan nog in, en die prikte er gewoon nog 2 bij.

26 augustus 2021 om 08:04

Inderdaad en daarvoor had je nog good old bulykin.

Ik ben het juist met Sneijder eens.. breed houden, de bal rond laten gaan.

De manier van Kuyt kan ook, maar dan moet je idd wel een stormram hebben. Of lange verdedigers naar voren sturen. Maar je gaat geen Dost of de Jong halen voor de bank. Kost veel te veel geld.

Ik vind het een beetje onzin. PSV heeft snelle jongens als Vertessen als breekijzer. Die kunnen met hun snelheid wat forceren als de tegenstander moe is. Tegen Benfica werkte dit natuurlijk niet. Maar een sterke kopper als breekijzer is vaak ook geen succes. Die scoren zelden als ze er inkomen. Als PSV Madueke gewoon had laten staan had je de meeste kans op een goal gehad.

25 augustus 2021 om 23:18

Dat komt omdat al die vluegelspelers naar binnen komen. Als de pinchitter erin komt moetje die switchen van flank zodat ze wel voorzetten moeten geven

26 augustus 2021 om 08:03

Daarom is het handig om beide situaties te kunnen bespelen. Als je tegen een benfica speelt met een muur in de zestien wil je een luuk de jong. Als je word terug gedrukt door bijvoorbeeld PSG wil je Vertessen. Moet hij natuurlijk eerst leren afronden. Ik vind dat echt geen PSV speler... meer iemand voor AZ.

Ik ben het wel eens met kuyt, psv mist echt een type luuk de jong. Corners zijn echt waardeloos bij psv. Snijder is wel een goede analist, maar ik vind het wel veelste makkelijk om de schuld volledig bij schmidt neer te leggen. Psv heeft zeker wel kansen gehad om te scoren. Alleen die worden gewoon niet afgemaakt. Dan kun je wel zeggen je moet het breed gaan houden enzo, maar het belangrijkste is toch echt doelpunten maken en daardoor is psv nu niet door. Niet door de wissels of tactiek van schmidt.

Ik snap de hunkering naar Luuk de Jong niet zo, al komt dat volgens mij voornamelijk ongevraagd van de media, maar ik zou als Psver blij zijn dat die knoepert weg is. Met Zahavi heb je een betere optie en volgens velen hier hebben ze in de vorm van Fofana een nieuw groeibriljantje toch? Tegen Benfica kan je er gewoon uitvliegen, als ze ergens goed overweg kunnen met een rode kaart is het wel in Portugal.

Krijg steeds meer de indruk dat Dirkje( Met een trainers diploma op zak)😏Bepaalde woorden en triks en do s van andere analisten overneemt en gebruikt. -dat Graanveld op zijn kop wil ook maar niet geoogst wordenKan meer leren van Amrabat met zijn kale hars toch wat verder/duidelijker/strakker in taal+uitleg.Daar waait meer een frisse wind over,Die aait ik liever over zijn bol als dt neppe windhond Onze sniedert slaat en snijdt vaker goede punten aan Met hem ben ik t wel eens (Mits hij niet bloot op een auto staat)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller93
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller81
J. DrommelKeeper80
N. MaduekeAanvaller72
BrumaAanvaller72
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

Nederland
304 fans
Coach, 41 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren