Rangers-fans zingen racistische leuzen over Celtic-speler in absurd filmpje

Maandag, 23 augustus 2021 om 17:39Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:46

Rangers grijpt keihard in naar aanleiding van een video die sinds zondag op sociale media circuleert. De regerend kampioen van Schotland maakt bekend levenslange stadionverboden te hebben uitgedeeld aan betrokkenen, die in het filmpje racistische leuzen over Celtic-speler Kyogo Furuhashi zongen.

De betreffende video is gemaakt in een bus vol met supporters van Rangers, die op weg zijn naar de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Ross County (2-4 winst). De aanhangers van Rangers richten hun pijlen op Furuhashi, een 26-jarige Japanse aanvaller die deze zomer door Celtic is aangetrokken. Te horen is hoe de fans herhaaldelijk de leus 'Furuhashi ate my dog, ate my dog' ofwel 'Furuhashi heeft mijn hond opgegeten, heeft mijn hond opgegeten' zingen.

Ook zongen de supporters 'let's all do the Kyogo' ofwel 'laten we allemaal de Kyogo doen', terwijl ze hun ogen met de vingers naar de zijkant trekken. De uitbundige fans maken duidelijk een beschonken indruk. De beelden werden oorspronkelijk gedeeld op Snapchat en belandden al snel op andere sociale media zoals Twitter, waar het filmpje meer dan 130.000 keer is bekeken.

Rangers laat maandag dus weten dat de personen betrokken bij het incident geïdentificeerd zijn en allemaal levenslang verbannen worden van wedstrijden van de club. Ook de supportersvereniging waarvan de fans lid zijn en waarmee ze naar de wedstrijd reisden is verbannen en krijgt in de toekomst geen wedstrijdtickets meer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door musi26)

Ja dat is het probleem dat iedereen tegenwoordig alles wil opnemen en het online wil gooien. Denk dat in de gemiddelde supportersbus dit soort taferelen plaatsvinden, maar die blijven lekker in de supportersbus. Natuurlijk slaat het helemaal nergens op wat zij zingen en de gebaren die zij er bij maken, maar iedereen roept/zingt wel eens dingen als er aardig wat alcohol in zit. Ik vind persoonlijk een levenslang stadion verbod te lang. Geeft ze een (paar) jaar een stadionverbod en zij doen dit volgende keer echt niet meer hoor. Maar het past wel in de huidige maatschappij, dat mensen totaal de realiteit kwijt raken als er iets van racisme in het spel is. Je hoort soms de zwaarste strafmaten die totaal buiten proporties zijn. Kwestie van tijd dat er iemand voor de doodstraf gaat pleiten. Maar als rangers deze groep geen levenslang stadionverbod had gegeven, dan stonden er alweer een paar schreeuwers/organisaties in de rij om rangers op een 'vriendelijke' manier op te wijzen dat het 1 grote racistische bende is bij de club.

23 augustus 2021 om 18:01

Het probleem is niet dat het opgenomen is, het probleem zijn de racistische uitlatingen en gedragingen

23 augustus 2021 om 18:15

Wandering. Ja en als het niet was opgenomen, dan was er geen haan geweest die er naar had gekraaid. Wanneer de buschauffeur hier melding van had gemaakt, dan waren deze straffen nooit uitgedeeld. Maar Rangers kan nou niet anders, omdat het op het internet is verschenen. Maar inderdaad begint het probleem bij de uitlatingen en gedragingen, maar nogmaals dit zie je waarschijnlijk in de gemiddelde supportersbus. Als je daar elke rit alles gaat filmen dan vliegen de homofoob, racistische, antisemitische, discriminerende en vrouwonvriendelijke opmerkingen je om de oren. Heb persoonlijk liever dat de clubs wat actiever zijn om in het stadion supporters te weren die door middel van agressief gedrag, vuurwerk en overmatig drugsgebruik de veiligheid in het stadion in het gedrang brengen. Ga daar maar eens flinke stadionverboden aan uitdelen. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

23 augustus 2021 om 18:29

Of gewoon aan beide? Want ik snap het punt “het gebeurt toch overal, deze jongens hadden de pech dat het gefilmd werd” niet echt. Dat kan je dan toch ook zeggen over geweld, drugs en vuurwerk?

23 augustus 2021 om 20:16

Ducktaildo, ik begrijp je punt volledig. Dit is gaar dronkenmans gezang. Te slecht voor woorden, het hoort niet (ook niet dronken, laat dat duidelijk zijn), maar levenslange stadionverboden voor zoiets? In een bus, privé? Mwoh. Vind ik heel streng. Laat die gasten een taakstraf doen en een cursus over dat discriminatie op vele manieren kan (en misschien een klein stadionverbodje), maar vind dit echt buiten proporties. En heeft niet iedereen hier wel eens een stereotype grap gemaakt over een ras, sexuele voorkeur of wat dan ook? Ook al ben je totaal niet racistisch?! Nou, ik ga hier dan wel even met de billen bloot, want ik heb ook wel eens zo'n slechte grap gemaakt. En er werd heel hard gelachen. Door alle mensen van verschillende rassen en seksuele voorkeuren aanwezig die avond. Moeten we daar dan allemaal voor gestraft worden? Vind het echt doorslaan. Als het nou in het openbaar was, was het al anders. Maar, en nou begeef ik me op een grens, daar ben ik me van bewust, we moeten slechte stereotyperingen en rascisme en/of discriminatie niet altijd hetzelfde vinden. Want straks kunnen we echt helemaal niks meer want wordt er op elke slak zou gelegd. Mag ik dat trouwens nog wel zeggen? Pffff

23 augustus 2021 om 18:04

Racisme is buiten alle proporties tegenwoordig. De straffen juist niet.

23 augustus 2021 om 18:20

Ja precies. Dat men nu slechte grappen maakt op basis van vooroordelen is echt walgelijk! Veel erger ook dan het stelselmatig ontmenselijken van bepaalde rassen en hen basale rechten ontzeggen. Een grap over een spleetoog vind ik dan ook veel erger dan bijvoorbeeld het scheiden van rassen.
Hou toch op man, met je ‘buiten proporties tegenwoordig’.

23 augustus 2021 om 18:17

Wat Wandering zegt ben ik het helemaal mee eens! En waarschijnlijk bedoel je het niet zo, maar het klinkt alsof je het prima vind om dat walgelijke tuig. Met fluwelen handschoenen aan te pakken. Waarom? Het zijn geen kleine kinderen, maar volwassene mannen die weten wat ze aan het doen zijn! Ik snap die sympathie niet echt, levenslang verbannen is de enige optie. Het geeft namelijk een heel duidelijk signaal af naar een ieder. Owee als je misdraagt in welke vorm dan ook, kan je voor altijd wegblijven! Medelijden met daders en een straf te ver gaan vinden, die iemand tot het bot beledigd. Frappant.

23 augustus 2021 om 18:28

Nou ik vind dat je dingen binnen proporties moet blijven houden. Zij roepen niet op tot massamoorden, lopen niet met hakenkruizen te zwaaien zitten er niet in SS uniformen, staan niet in een KKK uniform kruizen in de fik te steken. Zijn een stel dronken gasten die onsmakelijke liedjes zingen en gebaren maken. En daarvoor vind ik een levenslang stadionverbod gewoon te lang. Ik heb nergens sympathie met deze gasten. Ik vind het zelf ook onsmakelijk, maar ik probeer wel een beetje de context erin te houden en niet als in de huidige paniekstand te schieten als er iets van racisme plaats vindt. Overigens zal het mij niks verbazen dat deze gasten over een paar jaar in alle stilte gewoon weer het stadion in mogen. Rangers moet nou even reageren en over een tijdje is iedereen het weer vergeten en mogen zij het stadion weer in. Als je alle supporters een levenslang stadionverbod geeft die dit soort onsmakelijke grappen uithalen, dan krijg je hele lege stadions. Een mens kan ook leren van een tijdelijk stadionverbod hé? Heb liever dat gasten zoals gisteren in Frankrijk levenslang het stadion niet meer in mogen. Of de supports van Go Ahead die even langs Zwolle wilde gaan om een potje te gaan matten.

23 augustus 2021 om 18:36

Het is binnen proporties. Als je tot massamoorden oproept en dergelijke dan vlieg je mogelijk in de gevangenis. Nu mag je niet naar een voetbalstadion.

23 augustus 2021 om 18:51

En zelfs bij de meeste misdrijven heb je in ieder geval nog een kans om je straf uit te zitten, waarna een terugkeer in de samenleving weer mogelijk is. Een levenslang stadionverbod is echt buiten proportioneel.

23 augustus 2021 om 19:47

Zoals ik het lees, en waar ikzelf ook achter zou staan is het niet medelijden met daders als wel het principe punt van straffen. Er is bijv een goede reden waarom ook een dader moet kunnen rekeningen op een goede advocaat. Vergeet niet dat een belangrijke taak is tot zorgen dat de client een eerlijke behandeling en straft krijgt, niet zozeer dat er geen straf komt. In tegenstelling bijv. religie waar je een eeuwige straf krijgt van god omdat zij het niet eens was met je daden op aarde. Een 'eindig' vergrijp met een 'oneindige' straf. Gelukkig heeft.

Uiteindelijk zegt het veel over een samenleving hoe je straffen uitdeelt. Met alle respect maar zonder vormen van sympathie, al is het maar voor je eigen principes kan je net zo goed Sharia wetgeving invoeren. Behandelen we het beledigen van een ander ras gelijk aan het beledigen van de profeet. Iets naar het veldgooien hetzelfde als stelen.

23 augustus 2021 om 20:29

Sulej, ik heb je hoog zitten, dat weet je, maar is het niet veel raadzamer om er voor proberen te zorgen dat deze mensen geholpen worden? Dat ze zich realiseren dat dit soort acties gewoon niet kunnen en dat ze racistisch/discriminerend (kunnen) zijn?! Ik denk dat je daar veel verder mee komt dan met straffen. Nu zijn ze alleen maar boos. Waarom zullen ze hun leven beteren, want ze hebben toch een levenslang stadionverbod?! Je kan ze toch beter helpen, op een cursus zetten over racisme/discriminatie?! Sommige mensen weten echt niet wat de grens is. Ik ben het zelfs soms al kwijt waar die ligt. Hij verschuift nl steeds meer en meer. Laten we gewoon deze mensen helpen en daarmee ook racisme proberen te verminderen in de wereld. Dat is toch veel beter dan deze gasten levenslang straffen? Mensen die dronken achter het stuur zitten krijgen mindere straffen en mogen weer autorijden na een tijdje (een cursus als ze het vaker doen of met grote hoeveelheid). Deze mensen moeten geholpen worden. Zeg bv dat ze na een cursus weer het stadion in mogen. En dat er een voorwaardelijke straf van een levenslang stadion verbod blijft staan als ze weer in herhaling vallen. Dat lijkt me veel beter 😉🙏

23 augustus 2021 om 22:35

Formus ik jou ook, we zijn het vaak eens. Maar nu dan even niet, persoonlijk geloof ik niet dat dat soort lui geholpen kunnen worden. Nuchter, dronken om welke staat dan ook. Heb ik persoonlijk geen moment aan gedacht, laat staan uitgesproken om te discrimineren of mijzelf racistisch uit te laten. Zoals ik al zei, en daar blijf ik echt bij. Het zijn geen school kinderen, maar volwassenen die weten wat fout en goed is. Maar ook daadwerkelijk geen één die ingrijpt, te triest voor woorden vind ik. En geen straf te zwaar, alleen zo ga je dat soort lui en gedrag uit kunnen roeien. Mensen achter het stuur die iemand doodrijden beschonken, vind ik hetzelfde van ook waanzinnig een taakstrafje. Maar ik geef toe dat ik daar extreem in ben, niet alleen op dit soort gebied. De famille heeft levenlang die iemand heeft verloren door een dronken bestuurder, van mij hetzelfde gemogen voor de dader.

23 augustus 2021 om 22:44

Dat had erbij moeten komen, niet iedereen met die Duivelse mindset denkt aan hakenkruizen en dergelijke. Maar goed dat is een andere discussie. Ik ken jou niet, dus daar kan ik niet over oordelen. Maar iedere keer toen ik dronken was, wat toen ik jonger was zeer regelmatig was. Heb ik me geen moment discriminerend of racistisch geuit dat is ook de reden dat ik het geen excuus vind. Maar wat zijn jouw beweegredenen als je het ook niet eens ben met die onzin van hen. Om ze als voorbeeld te gebruiken, maar ook hooligans hoor dat je definitief weg mag blijven als jezelf misdraagt op een walgelijke manier. Waarschijnlijk staan we er dan anders in, maar ik heb 0 tolerantie naar mensen die discrimineren/racistisch uitlaten, kopschoppers eigenlijk elke vorm van onrecht. Maar dat is ook niet waar, je insinueert dat iedere supporter zich misdraagt en zulke walgelijke 'grappen' maakt. Die supporters van Frankrijk, Gae en die waar we over hebben die zijn al helemaal compleet gestoord. En zouden weg moeten blijven, maar het ontloopt elkaar niet veel vind ik.

24 augustus 2021 om 11:27

Hi Sule, ik begrijp je volledig. Wil alleen even over iets uitwijden:

Het promotie-onderzoek van een vriend van me ging over gevangenisstraffen en tbs. De overeenkomsten, verschillen en wat beter zou zijn voor de "dader" in de maatschappij. Uiteindelijk is de manier om iemand weer evt normaal in de samenleving te krijgen niet via straffen, maar te helpen (zijnde het niet dat het tbs systeem in NL verschrikkelijk naar de kl.... is, maar dat is een andere discussie). Het bleek onder meer ook dat de voorwaardelijke duur en voorwaarden van de straf veel hoger en strenger moeten zijn als daders weer in herhaling vallen. Maar ik dwaal af. Nu blijven deze mensen racistisch. Ze worden niet geholpen. Moeten ze daar niet gewoon door geholpen worden? Net als bv alcomobilisten? Straffen werken niet afschrikwekkend genoeg, want anders hadden ze het niet gedaan. Ze hebben hulp nodig, evt zelf betaald, want ze moeten van die ideeen af. En dat gebeurt nu niet. Daarom sta ik in dit soort gevallen meer achter hulp dan achter straffen. De straf moet imo staan zolang de hulp niet is afgerond.

23 augustus 2021 om 19:36

Ik denk dat ik het eens ben met de strekking van je verhaal, maar het leest wel alsof je de mensen die opstaan tegen racisme een groter probleem vindt dan mensen die racistische opmerkingen.

In die zin denk ik ook dat levenslang niet zo zeer buiten proportie is als wel dat een 'eindig' vergrijp niet bestraft moet worden met een 'oneindig' straf. De vereniging erop aanspreken vind ik persoonlijk een goede zet, maar zou nog hopen dat de autoriteiten hier ook iets mee doen. Uiteindelijk is zelfs voor levenslang de opgelegde beperking minimaal en niet nauwelijks van invloed.

En ja veel organisaties zullen zich uitspreken en mensen, en die hebben daar allemaal het recht toe. Los of je het eens bent met misschien de uiteindelijke conclusie is het wel goed om denk ik naar de argumenten te kijken als ook de reden dat die groepen bestaan. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen iemand die een racistische opmerkingen maakt en een racist. Een verschil tussen structureel en incidenteel.

Hulde aan de club. Deden ze dat hier maar wat vaker.

Klasse, de fair play prijs dit jaar kan naar Rangers. Simpele zielen.

Hier kan de voorzitter van Nice nog iets van leren.

Ik vind het met alle respect allemaal wel meevallen. Natuurlijk mag het niet, maar "grappen" maken over iemand zn uiterlijk is van alle tijden. Verhoeven (Hooo Pizza) en van Beukering (Burgerking), van der Sar met zn oren, Reiziger met zn mond, zelfs Davids met zn bril destijds. Nederlanders kaaskoppen noemen, of een Aziaat hondeneter noemen. Ik zie het verschil niet of nauwelijks. Het is niet alsof deze fans met z'n allen in een bus zaten, om Aziaten uit te roeien.

23 augustus 2021 om 21:56

Precies. Dit kan niet en in mijn ogen is een straf op zijn plaats, maar dit vind ik wel extreem hard ingrijpen. Ik zou er echt helemaal niks om geven als ik de betreffende speler was, zou er denk zelfs om kunnen lachen. Ik denk dat ik als reactie een filmpje op zou nemen waarbij een teamgenoot trots zijn hond liet zien en ik zou reageren van "zie er lekker uit hoor". Je kan je overal wel druk om maken, maar over en weer een beetje plaagstootjes uitdelen hoort ook gewoon bij voetbal.

23 augustus 2021 om 22:32

De Toekomst, precies! Ik geloof dat er over iedereen wel eens een grap gemaakt is op basis van uiterlijk of andere dingen. Ik heb een wipneus, dus krijg regelmatig 'kabouter plop' te horen, dat ik dan weer goede connecties heb met de dames van K3 zijn ze dan wel weer jaloers op :P Spreek ik dialect dan ben ik boer Harms. Ik bedank ze dan netjes en als dan vragen waarvoor, dan geef ik als antwoord dat zij netjes meer dan 5 euro voor een zak aardappelen betalen :P Bij plagen is het met gelijke munt terugbetalen en niet alles te serieus nemen, ook jezelf niet (dat maakt het leven een stuk makkelijker).

En wat is hier racistisch aan? Helemaal niets. Hooguit kan het voor de desbetreffende pwrsoon als beledigend worden ervaren.

24 augustus 2021 om 02:07

Een ‘ras’ (wat al geen genetisch bestaand begrip is) wordt hier geviseerd. Dat lijkt me de definitie van racistisch.

24 augustus 2021 om 08:17

Ze maken toch grappen over zijn ras en dan doen ze ook op een manier als of het een dom iemand is. Zwaaaarrr rascistisch....of denk je dat ze het zelfde kunnen doen bij de plaatselijke Chinees of Japanner? Want, waar of wanneer je dit doet, zit geen verschil in. De vraag blijft nog altijd, waarom wil je dit doen? Voel je je dan slimmer dan de ander, wat is het? Jij vind het niet rascistisch, ik zou zeggen...gedraag je zo tegenover een Aziaat....ok!

26 augustus 2021 om 22:09

Ik gedraag mij absoluut niet zo tegen een "aziaat". Echter maakt dat het nog niet racistisch. Moeten ze dit doen? Nee, natuurlijk niet.

Trouwens racisme komt helemaal niet in mijn woordenboek voor. Er bestaat namelijk voor mij maar 1 ras onder de mensen; namelijk het mensenras. Iedereen is voor mij dus hetzelfde.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Rangers

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. MorelosAanvaller124
K. RoofeAanvaller125
F. SakalaAanvaller105
R. McCrorieKeeper10
A. McGregorKeeper70
L. BalogunVerdediger110
Voor de complete selectie: Clubpagina Rangers.

0 fans
26 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Celtic 11 7 0 0
2021 Vissel Kobe 21 15 2 0
2020 Vissel Kobe 30 12 1 0
2019 Vissel Kobe 31 10 3 0
2018 Gifu 26 11 1 0

In de wandelgangen

Maandag 29 november
Orkun Kökçü wordt al een aantal weken gevolgd door drie Europese clubs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren