Waarom Kuipers toch geen geel maar rood trok voor Nicolás Tagliafico

Zondag, 8 augustus 2021 om 07:35Daniel Cabot Kerkdijk

Björn Kuipers floot zaterdag zijn laatste wedstrijd als professioneel arbiter. De 48-jarige scheidsrechter nam afscheid na de winst van PSV op Ajax (0-4) in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Kuipers noemde na afloop met name de eerste helft van het duel tussen Ajax en PSV intens. “Maar het was niet heel moeilijk”, verzekerde de scheidsrechter, die wel hulp nodig had van zijn assistenten om een goede beslissing te nemen.

Kuipers had de hulp van de VAR nodig om Nicolás Tagliafico van het veld te sturen. “Ik dacht aan een gele kaart, maar ik kreeg gelijk in mijn oortje dat Sander van Roekel en Erwin Zeinstra het rood vonden. Het was een vliegende tackle. Ik wilde geel trekken, maar toen heb ik even de rust bewaard. Tagliafico vliegt er wel aardig in, zie ik. Met name dat linkerbeen volgens mij. Het is gewoon een gevaarlijke tackle. Wat het gevaarlijk maakt, is dat tweede been op het standbeen.”

Kuipers legde ook uit waarom het lang duurde voordat de VAR de goal van Ajax, de mogelijke 1-1, afkeurde. “Op het EK zaten we met een groter team. Daarom duurt het wat langer.” Kuipers had nog wel even meegekund in de Eredivisie. “Maar ik wil gewoon een goed gevoel hebben bij mijn afscheid. En ik kan mijn eigen afscheid bepalen. Ik heb het fluiten niet nodig om te leven”, benadrukte de eigenaar van twee supermarkten in Oldenzaal. “Ik heb geluk dat ik de ruimte krijg om hier in Nederland afscheid te nemen. Dat was een hele grote wens van mij.”

“Ik heb alles gezien, alles beleefd en zowel nationaal als internationaal prachtige wedstrijden gehad", benadrukte Kuipers. “Ik ga de spanning missen van het toeleven naar een wedstrijd, maar ik wilde een goed gevoel bij mijn afscheid en kon het nu zelf bepalen.” Kuipers kreeg voor aanvang van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA onder meer cadeaus van Ajax en PSV. Hij nam voor de aftrap zijn zoon mee het veld op, die de toss verrichtte.

Na het duel werd Kuipers toegesproken door directeur betaald voetbal Eric Gudde en kreeg hij voor de camera van ESPN een videoboodschap van voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina te zien. “Björn, wat kan ik zeggen op een dag als vandaag?”, vroeg de Italiaan zich hardop af. “Ik hou het simpel: gefeliciteerd. Nu is het moment om meer tijd door te gaan brengen met je familie, maar ik ga ook alvast mijn excuses aanbieden.”

“Ik ben namelijk bang dat we je niet al te lang thuis laten. Scheidsrechters hebben je nodig, het voetbal heeft je nodig. Tot snel!” Kuipers was zichtbaar onder de indruk van de video. “Wat een geweldige boodschap. Echt superleuk gedaan, dankjewel daarvoor”, stamelde hij na het zien van de beelden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Ramalho heeft geluk dat Tagliafico hem niet vol raakte. Tagliafico ging dat duel enorm gefrustreerd in en het leek hem niet uit te maken wat hij zou raken, man of bal. We hebben het wel vaker gezien bij hem. Noem het passie, ik noem het kortsluiting in zijn hoofd. Terechte rode kaart. Hoop dat Tagliafico nog vertrekt bij Ajax. Ben zijn nare trekjes helemaal zat en eerlijk gezegd heeft hij het afgelopen seizoen maar bar weinig toegevoegd aan het spel van Ajax.

8 augustus 2021 om 08:09

Het is ook een recidivist. Dat hij vaak goed weg is gekomen, dat is erg vreemd. Maar nu zal er wel, mits hij in NL blijft, een goede schorsing komen. Waar alleen Perez het niet mee eens is.

8 augustus 2021 om 08:19

Ik zou niet perse rouwig zijn als hij vertrekt indien er uiteraard een vervanger aangetrokken gaat worden zoals Wijndal. Ik vraag me af wat het is bij hem, kortsluiting of gewoon te laat? Want hij klapt er vaker vol in alleen is hij dan op tijd ofzo? Tja kost je wel definitief de wedstrijd want met 10 man kon Ajax het niet echt meer bijbenen. Misschien is een wedstrijd of 4 schorsing voor hem wel goed, dat hij er op gaat letten. Tellen die wedstrijden voor de competitie of alleen de JCS?

8 augustus 2021 om 08:24

Rode kaarten tellen ook mee in de competitie en beker volgens mij.

8 augustus 2021 om 08:26

@Messi, volgens mij telt een eventuele schorsing ook voor de competitie. In mijn beleving is Tagliafico met enige regelmaat weggekomen met schandalige overtredingen, waar een rode kaart gepast was. Ik vond daarom de beslissing van Kuipers ook zo goed, eindelijk een scheidsrechter die inzag hoe doldriest hij er telkens invliegt.

8 augustus 2021 om 13:01

Het is duidelijk gewoon kortsluiting, dat 2e been er heel gek bij maaien en dan gelijk opstaan en iemand een kopstoot geven, dan is het gewoon helemaal zwart voor je ogen.

8 augustus 2021 om 13:02

Direct Rood telt ook mee in de competitie ja, is bij de beker ook.

8 augustus 2021 om 13:55

Direct rood telt mee in de andere Nederlandse competities, 2x geel niet.

8 augustus 2021 om 17:48

MessiBazoer wat blijf je toch met die overschatte Wijndal hebben? Niks gepresteerd op de momenten dat het moest. Zoals op het Ek, los daarvan zal Az de absolute hoofdprijs eisen van iets van 20 miljoen. En ik gun een andere Nederlandse club niet meer dan 10 miljoen. Of eigen jeugd of buitenland zou ik kijken. Volgens mij geldt direct rood ook voor de competitie.

8 augustus 2021 om 08:26

Ik ken nog maar weinig Ajacieden die echt blij zijn dat Nico er nog is. Heeft ons vorig jaar in zijn eentje al een punt of 15 gekost door rode kaarten, matig verdedigen en eigen doelpunten. Probleem is dat alle grote clubs dit inmiddels ook wel doorhebben en er niks serieus zich zal melden voor een vent met matige verdedigende skills en anger management issues. Leuk dat je dan af en toe een bal erin kopt maar voor mij mag hij bij elk bod boven 5 mil vertrekken

8 augustus 2021 om 13:18

Ik ken maar weinig Ajacieden die hun eigen spelers zo slecht kennen. Hoe kom je erbij dat Nico verleden jaar rode kaarten heeft gekregen? Hij heeft er verleden jaar precies eentje gekregen. Zijn eerste direct rode kaart in vier seizoenen eredivisie.
Verder had ie in zijn eerste seizoen 17/18 een keer dubbel geel dus rood en gisteren een keer direct rood.
Dat is dus twee keer direct rood in vijf seizoenen.
En heeft Nico ons in de eredivisie 15 punten gekost? Je kan maximaal 102 punten halen in de eredivisie als je alles wint. Ajax werd kampioen met 88 punten. Tel daarbij 15 punten op en je komt op 103 punten? Hoe dan?
Het is erg makkelijk om te roepen dat je Ajacied bent maar vind je het erg als ik eraan twijfel?

Ik snap niet dat mensen hier aan twijfelen of zoals meneer Perez hier zo semi verbaasd over doen. Hij vliegt er als een idioot in met het risico iemand zwaar te blesseren. De frustratie spatte er vanaf en rood was de enige juiste kleur.

8 augustus 2021 om 13:56

Perez is zijn verleden bij Ajax niet vergeten en verdedigd bijna alles vanuit Amsterdam.

8 augustus 2021 om 17:50

Wat een troll reactie wederom, Perez heeft volgens mij bij de gehele topdrie gespeeld. En heeft voor niemand een voorkeur, daarbij is hij altijd neutraal. En heeft hij meer dan genoeg kritiek op Ajax.

Volkomen terechte rode kaart. Sowieso maakte paar spelers een overdreven boze indruk, Klaassen, blind en tadic liepen als dwazen rond. Klaassen die aan Zahavi gaat trekken en dan doet alsof dat normaal is. Sneu en eigenlijk lachwekkend voor een wedstrijdje om de supercup.

In het geval van de blind en Klaassen hadden ze een fractie van dat soort commitment maar tijdens het EK getoond.

8 augustus 2021 om 08:17

Hoe Tadic ook tekeer ging tegen Kuipers. Ik vond het knap dat Kuipers daar zo rustig bleef. Had van mij lachend de gele kaart mogen trekken

8 augustus 2021 om 08:21

Mijn god gaan we dat weer krijgen. Ook alleen de Ajacieden noemen maar niet een Zahavi die zwaar gefrustreerd rondloopt, van Ginkel die bij elk opstootje vooraan staat om uit te delen of die Ramalho die als de druk hem teveel wordt gaat liggen en janken. Zo kan ik het ook. Makkelijk he eenzijdig bashen?

8 augustus 2021 om 08:31

Bij Ajax was dat ook veel erger. Tadic en Tagliafico zijn sowieso spelers die zich nog wel eens willen laten gaan. Nu speelt Berghuis er ook (waar gisteren nog niets aan te zien was trouwens). Het is niet bepaald een vriendelijk team. Niets mis mee trouwens. Maar je kan lastig stellen dat Ajax een sympathiek team heeft. Bij PSV heb ik dat idee veel meer. Daar zag ik ook weinig geks

8 augustus 2021 om 08:35

@Plopkoek, ik ga ten dele mee in je reactie. Ook bij PSV hebben ze nu een aantal spelers die weten hoe je in zo'n wedstrijd op sommige momenten er in moet klappen. Maar Tadic is toch echt wel van de buitencategorie hoor. Letterlijk elke beslissing in het nadeel van Ajax wordt met een wegwerpgebaar, een cynisch lachje afgedaan. Echt een zuiger eerste klas, in negatieve zin ver verheven boven iedereen. Positief geformuleerd, een echte winnaar die er alles aan doet om te winnen.

8 augustus 2021 om 08:43

@Diegelbe,Ik vind dat zelf wel mooi en heb er weinig problemen mee. Die zuigers hebben er wel voor gezorgd dat Ajax naar een hoger niveau is getild, vooral op mentaal niveau. Kijk eens naar Real, Barca, PSG, Bayern, en nationale elftallen van Spanje, Brazilië, Argentinië, etc. Allemaal top en allemaal vol met zuigers. Ik zie liever dat dan die overtreding van Tagliafico. Maar goed, wij als Nederlanders vinden het zuigen en lopen daardoor constant in het mes van ploegen die er geen problemen mee hebben. Dan lopen de Nederlandse primadonnas in het mes, verliezen ze het zelfcontrole en stoppen ze met voetballen. Precies wat die ploegen willen. Zie Ajax zelf tegen Getafe bijvoorbeeld. Ik kan enorm genieten van Tadic, Zahavi, en vroeger Van Bommel bijvoorbeeld.

8 augustus 2021 om 08:45

Ik kan het hier niet met je eens zijn. Ik kan me de frustratie namelijk heel goed voorstellen. Even los van mijn clubvoorkeur heb ik echt een pesthekel aan spelbederf in de vorm van tijdrekken, ballen wegtikken schwalbes etc en dat veroordeel ik ook bij Ajax spelers zoals Onana. Ik vond Kuipers daarin bijzonder zwak fluiten. Elke keer spelers van PSV voor de bal om vrije trappen te blokkeren of nog ff ballen wegtikken. Is gewoon puur spelbederf en moet veroordeeld worden. Dat Tadic dat dan op een gegeven moment een vrije trap tegen iemand aanknalt noem ik een logisch gevolg. Ik heb van Ginkel nooit sympathiek gevonden en zo zijn er nog wel een paar dus het ontloopt elkaar bijna niet naar mijn idee. En ja ik schaar Tadic ook in die categorie! Beide teams kunnen bij welke tegenstander dan ook denk ik op weinig sympathie regelen en dat is in mijn optiek heel logisch gezien de selecties.

8 augustus 2021 om 08:54

@Plopkoek, en dan speelt clubvoorkeur natuurlijk ook gewoon een rol. Als van Ginkel bij Ajax had gespeeld, dan had je waarschijnlijk veel minder moeite met zijn gedrag. Andersom geldt dat bij mij waarschijnlijk voor Tadic. Het hoort er ook allemaal bij in zo'n wedstrijd.

8 augustus 2021 om 08:55

@Dr.Mario, je hebt het zeker nodig in een team en op een bepaalde manier kan ik er ook wel van genieten hoor. Ik kan overigens ook genieten van een scheidsrechter die daar direct korte metten mee maakt. De tijd dat direct 10 spelers om een scheidsrechter heen gaan staan mag van mij snel voorbij zijn

8 augustus 2021 om 09:04

Is het niet zo dat je het bekijkt door de bril die je draagt?? Ook bij PSV wel dingen gezien hoor. Zoals b.v. een van Ginkel die ook nare trekjes heeft. Neemt niet weg dat de ride kaart terecht was.

8 augustus 2021 om 09:18

@Diegelbe,

Ik vind het wat spijkers op laag water zoeken. Ik stoor mij bijvoorbeeld meer, eerlijk is eerlijk clubbril, aan PSV spelers die constant voor de bal gingen staan en Kuipers die dat weglacht. Dat vind ik een heel stuk hinderlijker, het is wel professioneel en geeft aan dat PSV groeit op dat vlak, dan bij de scheidsrechter staan. Geef een keer een snelle gele kaart in beide gevallen en het is zo voorbij. Vaak zijn de scheidsrechters ook mede schuldig door er niets mee te doen.

8 augustus 2021 om 09:30

Een beetje zoals Getafe, dat Ajax. Heel veel misbaar, gezuig en quasi-verontwaardiging.

8 augustus 2021 om 08:32

Klaassen die aan Zahavi gaat trekken? Hij legde zn benen over de achterlijn na zn schwalbe. Juist Zahavi was opgefokt daarna en zn erge blessure was ineens vergeten.

8 augustus 2021 om 09:01

Klaassen moet lekker met ze handen van hem afblijven. Heeft totaal geen nut. Sterker nog, je bent nu meer tijd kwijt geweest en hebt nog geel ook.

8 augustus 2021 om 10:14

Waarom raakt Klaassen Zahavi aan? Heeft geen enkele reden om hem aan te raken. Had gewoon in de 16 moeten staan en wachten tot de corner genomen werd.

8 augustus 2021 om 13:06

Waarom bederft zahavi het spel door bewust te blijven liggen terwijl het niet nodig was? Hij heeft geen enkele reden om te blijven liggen. Had gewoon op moeten staan en op zijn plek moeten staan voor de corner.

8 augustus 2021 om 14:10

@amazingninja
Door de actie van Klaassen werd aangetoond dat Zahavi een honderd procent schwalbe maakte. Zo erg is het niet even iemand been opzij leggen zodat er door gevoetbald kan worden. Alleen was Zahavi misterieus ineens genezen van zijn pijn en sprong die woest op.

Is het niet de overtreding die rood is, dan is het wel zijn belachelijke reactie op van Ginkel.
Vaak mee weg gekomen, deze keer gelukkig niet

8 augustus 2021 om 09:16

Volledig mee eens. Deze man past niet bij Ajax. Hij verliest te vaak zijn koppie

Je kunt er twee kanten mee op.. In Nederland vinden we dit een schandalige overtreding.. Maar in Italië bijvoorbeeld zie je dit bijna wekelijks wel een keer. En dan kom je gewoon weg een waarschuwing of met geel. Dus zijn wij in Nederland te soft, of is Italië te hard?? Ik denk het eerste.. Nederlands is te soft en niet alleen het voetbal maar over het algemeen is Nederland een slappe washand!!

8 augustus 2021 om 08:58

Geen intentie om de bal te spelen. Puur frustratie afreageren. Moet je dan geel trekken, omdat ie ook nog te onkundig is om hem goed te raken? Stond daarna ook nog helemaal strak. Wat ging ie nog bij de grensrechter doen?

8 augustus 2021 om 13:09

Toch knap dat je geen intentie hebt om de bal te spelen, maar vervolgens wel de bal speelt.

8 augustus 2021 om 22:50

Hij vloog erin om wat te raken en raakte van alles. Daar zal vast ook een beetje bal bij hebben gezeten. Het feit dat je iets raakt, betekent niet dat dat je intentie is, dus wat je zegt hoeft niet waar te zijn.

8 augustus 2021 om 09:22

Wat een onzin. Dat ze in Italië wat harder spelen betekent niet dat je daar wekelijks van deze idiote acties ziet. Dit is geen harde tackle met de intentie om de bal te veroveren. Maar puur een dwaze actie uit frustratie met de intentie om de tegenstander pijn te doen.

8 augustus 2021 om 09:48

Het is ook de reactie van Ramalho. Die rolde bijna het stadion uit. Wat een theater zeg. Om vervolgens gewoon de wedstrijd uit te spelen. Wordt tijd dat dat theater ook eens wordt aangepakt.

8 augustus 2021 om 13:16

Kom op man, hij kwam gewoon letterlijk met gestrekt been aan vliegen en maait als een complete idioot nog zijn 2 been erbij om het been klem te zetten. Daarna springt hij op en geeft iemand gelijk een kopstoot. Die kerel had geen enkele intentie om de bal te spelen maar het was gewoon puur frustratie en dus mooi rood. Dit zie je echt niet elke week in Italië hoor en zeker niet dat het dan bij een waarschuwing blijft. Je wil gewoon het gedrag van je eigen spelers goed praten, als het andersom was had je dit denk ik niet gezegd.

Er is een reden waarom er nooit een grote club concreet geïnteresseerd is geweest in Tagliafico, ondanks het relatief zachte prijskaartje. De man is op het veld volslagen krankzinnig, en het zijn geen incidenten meer maar het is een structureel probleem dat pang met de mantel der liefde bedekt is geweest. Volgens mij is het een enorm vriendelijke en rustige vent buiten het veld, maar op het veld zie je de hondsdolheid uit zijn ogen stralen. Heel bijzonder en blijkbaar is het er niet uit te krijgen.

Kuipers dacht aan geel, 2 assistenten die op grotere afstand staan roepen om rood en de VAR gaat er in mee. En waarom ging Kuipers dan toch niet nog naar de beelden kijken, zoals het afgesproken is?

De scheidsrechters in het voetbal moeten maar eens gaan kijken hoe de VAR in het hockey werkt, dat is mijn inziens veel beter. En alleen de scheids moet in contact staan met de VAR. Niet allerlei andere assistenten. Volgens mij, maar dat weet ik niet zeker, is het contact tussen de VAR en de scheidsrechter bij hockey ook hoorbaar in het stadion.

Goed gefloten. Optimaal gebruik gemaakt van alle ogen om hem heen en niet te trots om zijn eigen opvatting bij te stellen. Heel sterk optreden van Kuipers in zijn laatste duel,

Ik zou per definitie rood trekken. In dat geval kan de VAR het nog recht trekken. In geval van gele kaart zou dit niet meer kunnen. Klopt dit?

Blij dat Kuipers op rot. En die twee van de var meteen mee geven wat een belabberd scheidsrechters korps bij mekaar. Geel was genoeg maar ik zal wel weer een gloeilamp achter me aankrijgen. Wanneer gaan ze eens een voetballer mee laten oordelen. Die gasten weten niet eens wat voetbal is achter dat scherm. Kuipers ga lekker zvakkken vullen met supermarkten witte borden crimineel. Was al klaar met hem nadat hij makkelie verdedigde na die gegeven penalty voor Sterling echt onbegrijpelijk hoe dit soort mensen worden opgehemeld. Deze wereld gaat kapot aan dit soort mensen.

Peris penalty was terecht,maat je ben een Ajax, supporter,vandaar je reactie daar op.Ps beter kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Verdediger, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 10 1 0 0
2020/2021 Ajax 25 1 5 1
2019/2020 Ajax 24 3 6 0
2018/2019 Ajax 29 2 4 0
2017/2018 Ajax 15 1 5 1
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen adviseert Ajax: ‘Daar moet je echt schijt aan hebben’

Valentijn Driessen adviseert Ajax om Nicolás Tagliafico niet naar Barcelona te laten gaan. De linksback is ongelukkig in Amsterdam en wil graag deze winter vertrekken. Ajax wil alleen praten over een...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren