Daley Blind en Frenkie de Jong krijgen hun zin: VAR in WK-kwalificatieduels

Donderdag, 5 augustus 2021 om 10:34Dominic Mostert • Laatste update: 10:43

In het restant van de Europese kwalificatiecyclus voor het WK wordt gebruikgemaakt van de VAR, zo meldt de UEFA donderdagochtend in een statement. In de eerste drie groepswedstrijden was geen sprake van een VAR, maar het uitvoerend comité heeft besloten de videoscheidsrechter vanaf de vierde wedstrijd te introduceren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door london calling)

Prima natuurlijk. Je kan voor of tegen de VAR zijn, maar als het overal aanwezig is behalve bij deze wedstrijden, is dat raar natuurlijk.

5 augustus 2021 om 10:55

Regels zouden nooit halverwege een toernooi aangepast moeten worden. Met het geluk dat wij hebben zal de VAR nu natuurlijk in ons nadeel gaan uitpakken. Als speler moet je je nooit uitspreken over zo iets.

5 augustus 2021 om 11:08

De VAR is niet partijdig, dus als wij nadeel hebben van de var betekent dat gewoon dat we de regels overtreden.

Gelukkig. Ik kan me goed herinneren dat tijdens een WK kwalificatie voor 2018 Bas Dost de bal binnenkopte tegen Zweden maar de goal onterecht werd afgekeurd.

En wie herinnert zich niet de handsbal van Henry in de playoffs voor het WK van 2010 voor Frankrijk?

Dit soort wedstrijden zijn veel te belangrijk om zonder VAR te spelen vandaag de dag.

5 augustus 2021 om 10:49

Ach en ook dat soort fouten heeft wel iets (behalve als je aan de downside van het verhaal zit). Het is gewoon een beetje anderssoortig. Het spugen van je tegenstander (nederland - Duitseland) of de tackles van Materazzi zitten er tegenwoordig ook niet meer in. Maakt het spelletje wat anders (strenger), thats all

5 augustus 2021 om 10:51

Dat van Dost was heel ligt maar ik betwijfel of de VAR daar had ingegrepen, dat moet echt een overduidelijke fout zijn. Bij het penaltymoment in de halve finale van het EK werd er ook niet ingegrepen.

5 augustus 2021 om 13:51

Dat van Bas Dost is ook wel een beetje door mijn oranje bril gekeken
Over EK gesproken, in 2000 in de wedstrijd tegen Italië had de VAR dan ook wel meer dan eens ingegrepen. Toldo kwam veel te vroeg van zijn lijn en de bal van Kluivert op de paal stond Maldini al halverwege de 16.
Maar ach, als, als, als....

Ik ben wel blij met de technologie. De blamage van 2010 toen iedereen wereldwijd kon zien dat Lampard had gescoord tegen Duitsland zal ik nooit vergeten.

Ik ben ervoor, alleen het enige waar ik mij aan stoor is waarom moet het zo lang duren.
Met de technologie van tegenwoordig hoeft dat toch niet meer?

5 augustus 2021 om 10:47

Valt al met al toch ook wel reuze mee. Een beetje blessure-theater duurt doorgaans een stuk langer.

5 augustus 2021 om 10:51

Ik vindt het altijd wel erg lang duren, het kan toch binnen 20 seconden opgelost worden met de huidige technologie

5 augustus 2021 om 11:00

Hoofdscheidsrechter op het veld moet uiteindelijk altijd even kijken he (bij Hockey heeft de VAR al meer mandaat). Snap dat je bij zaken als buitenspel best even moet zoeken naar het juiste moment en dat getrek met lijnen. Het is allemaal een mening hoor, want ik vind het qua tijdsbestek wel meevallen. En daar kan jij natuurlijk best anders over denken.

5 augustus 2021 om 11:28

Ieder zijn mening klopt, ik vindt het soms zo lang duren dat ik alvast mijn brood voor de volgende dag ga smeren en dan ben ik net op tijd haha

5 augustus 2021 om 11:00

Uiteindelijk zitten daar gewoon mensen achter de knoppen waarbij de technologie ondersteunend is. Er is geen bepaalde software die zegt of er wel of geen penalty moet komen en of het wel of geen rode kaart is. De lijnen voor buitenspel moeten ook gewoon getrokken worden door mensen. Een besluit nemen duurt dan wat langer omdat ze het gewoon goed willen hebben em daarvoor een overtreding vanuit meerdere hoeken meerdere keren kunnen en willen zien. Al duurt het soms wel heel lang.

5 augustus 2021 om 11:16

De lijnen voor buitenspel zou je door het plaatsen van vaste camera's best makkelijk kunnen calibreren. Als je dan de afspraak maakt dat het moment dat de bal geraakt wordt bepalend is heb je een een tijdstip. Daarbij spreek je een bepaald lichaamsdeel af, voorste voet? Dan zou het voor een getrainde arbitrage binnen 30sec moeten kunnen.
En laten we eerlijk zijn, de protesten na de beslissing, verontwaardiging en ongeloof duren vaak langer dan de zelfs een trage arbitrage.

5 augustus 2021 om 11:51

Ik kan mij voorstellen dat lang niet elk stadion en/of club die vaste camera posities kan bieden. Het precieze moment van spelen bepalen is momenteel ook nog natte vinger werk. De regel met welk lichaamsdeel je buitenspel kan staan vind ik momenteel prima: met elk lichaamsdeel waarmee je mag scoren. Ik heb het idee dat de var beslissingen al steeds sneller gaan, al zouden veel buitenspel momenten inderdaad wel binnen een halve minuut besloten kunnen worden. Over het laatste ben ik het 100% eens, het gezeur bij elke beslissing neemt enorm veel tijd in beslag. Er mar van mij wel wat meer respect getoont worden richting de arbitrage toe, door zowel speler als supporter.

5 augustus 2021 om 11:09

Naar mijn mening is het probleem met name dat ze wel de VAR willen maar het "de eigen manier willen". Ik vind het een beademing om hockey te kijken, en daar gaat het deze olympische spelen bizar slecht naar de standaarden in sommige wedstrijden. Het verschil: als de var wordt gebruikt dan is het ook een beslissing van de VAR. Niet de scheidsrechter naar de kant roepen. De VAR is een volwaardige scheidsrechter en neemt beslissingen en verantwoordelijkheid. Je kan tevens de discussie horen en teams en soms de scheidsrechter zelf vragen de VAR aan. En het aanvragen is ook geen open verzoek om naar "iets" te zoeken, maar heel specifiek. Die strafbal voor Nederland, de scheids van uit haar positie onzeker, vraagt de var of de bal via stick of helm gaat. En het was moeilijk omdat het vanuit niet alle hoeken duidelijk was. Idem voor een voet.
Voor buitenspel, wellicht iets lastiger. Je kant iedere goal controleren of je legt de verantwoordelijkheid bij de spelers. Grens vlagt niet, 10 sec na de goal om VAR aan te vragen, 2x per helft zit je fout verlies je de aanvraag. Als het dan langer duurt heb je er ook makkelijk begrip voor, het is dan onderdeel van het spel van de voetballers.

100% discussieloos gaat het nooit worden maar we kunnen de kwaliteit en beleving wel veranderen. En daarnaast natuurlijk effectiviteit gaan spelen zodat tijdrekken verleden tijd is... zal nog wel 50 jaar duren want dat is natuurlijk revolutoinair.

5 augustus 2021 om 11:10

Tja, er zitten gewoon veel belangen bij. Alsnl jij als var uiteindelijk niet helemaal goed beslist heb je weer een inbox met 17000 berichten dat ze je familie komen wurgen. Ik snap het wel.

5 augustus 2021 om 11:36

Die berichten heb je sowieso. Als je dan ook nog eens verkeerd naar de camera kijkt, dan komen er nog 1000 berichten bij van mensen die zich door je blik beledigd voelen. Waarschijnlijk worden er dan ook nog eens paar artikelen over geschreven op quasi intellectuele blogs, die dan weer door de grote media kanalen worden opgepakt.

Ja ik ben de laatste paar dagen wat ontzettend vergezochte opiniestukken tegengekomen.

5 augustus 2021 om 16:07

Bij veel situaties gaat het natuurlijk al vrij snel. De simpele buitenspel situaties of wel of niet binnen de 16 e.d. hebben ze vaak wel binnen een minuut klaar.
De situaties die lang duren komen vaak doordat er meerdere momenten bekeken moeten worden of omdat er vanuit meerdere camera posities net iets anders te zien is of omdat de camera's geen 100% uitsluitsel kunnen geven.
Denk bijvoorbeeld aan de sliding van Mazraoui op de zijlijn tegen Real madrid waarna Tadic scoorde, daar moeten ze vanuit verschillende hoeken de beelden fram na frame gaan bekijken om te zien of ze er een kunnen vinden waar de bal duidelijk over de lijn is.

De willekeur in het wel/ niet ter beschikking stellen van een VAR is toch wel opmerkelijk. Verstandig om het gelijk te trekken

Ronaldo was keihard genaaid meen ik me nog te herinneren. Goed dat ze dit gaan doen

Wat goed dan Frenkie en Daley dat even geregeld hebben😉! Althans, zo laat de titel van het artikel het toch wat uitschijnen… ON: goeie zaak uiteraard! Daarmee zullen niet alle ‘fouten’ gecompenseerd worden maar het zou toch moeten leiden naar een eerlijkere sport en hopelijk ook minder gezeik.

Gelukkig. Geen var is gewoon lachwekkend. Elke wedstrijd die ik zie zonder var is een eclame voor het gebruik. Bijvoorbeeld die kans van Zahavi, tuurlijk het is maar voor de 4-0, maar het is gewoon buitenspel en dat wordt zonder var dan gemist. Slaat gewoon nergens op.

Met de VAR haal je ook de 1ste emotie weg bij de supporters. Ik juich al niet meer als er een beetje stevig duel op het middenveld is geweest en eruit gescoord word want de var zal er weer naar kijken. Krijg ook niet het idee dat het veel eerlijker is. De meeste var momenten blijven discutabel.

Als de VAR juist wordt gebruikt is het een prima hulpmiddel.

En je zult zien dat we juist daardoor een keer of wat de boot ingaan haha. Ik hoop het niet natuurlijk. VAR goed hulpmiddel maar mag vlotter/sneller en transparanter voor het publiek in welke situaties het wordt gebruikt. En bij twijfel, zelfs bij VAR, aanvallende ploeg in het voordeel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. DepayAanvaller42
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren