Monaco-trainer Kovac is diep geraakt door apengeluiden tijdens CL-duel

Dinsdag, 3 augustus 2021 om 23:45Mart van Mourik • Laatste update: 00:06

Trainer Nico Kovac heeft na afloop van het duel tussen Sparta Praag en AS Monaco (0-2) gereageerd op het feit dat er apengeluiden vanaf de Tsjechische tribune te horen waren. In de rust dienden de Monegasken een aanklacht in bij de wedstrijdleiding naar aanleiding van de racistische uitlatingen. Slachtoffer was Aurélien Tchouaméni, die ruim zeven minuten voor rust de score opende en vervolgens racistisch bejegend werd. Volgens het UEFA-protocol legde scheidsrechter Michael Oliver het spel drie minuten stil en klonken er waarschuwingsberichten door de stadionspeakers.

De Monegasken gingen in de derde voorronde van de Champions League op bezoek bij Sparta Praag, dat in de 38ste minuut een tegentreffer te verwerken kreeg van Tchouaméni. Aleksandr Golovin bezorgde een hoekschop vanaf de rechterkant op het hoofd bij Tchouaméni, die voor zijn man kwam en op overtuigende wijze de 0-1 binnenknikte. Bij het juichen was er op de beelden luid gejoel te horen van vermoedelijk Sparta Praag-supporters, al is het niet helemaal zeker of de doelpuntenmaker op dat moment ook racistisch bejegend is of dat het om een ander moment ging.

Na het ingediende aanklacht legde Oliver de wedstrijd tijdelijk stil. Tijdens de onderbreking op slag van de pauze was er een bericht te horen door het omroepsysteem in de Generali Arena. Daarin werd gezegd dat de wedstrijd definitief gestaakt zou worden als de supporters van Sparta Praag opnieuw met racistische uitlatingen zouden komen. Ook Canal+, dat de wedstrijd uitzond, bevestigde de berichtgeving rondom het verwerpelijke voorval.

Na afloop van de door racisme ontsierde ontmoeting reageert Kovac erg aangeslagen op de gebeurtenissen in het stadion. “Een voetbalveld is een deel van de wereld. Dit soort gedrag moet echt worden gestopt. Ik hoop dat het niet meer gebeurt. Maar we hebben de wedstrijd gewonnen en daarmee hebben we ook gewonnen van het racisme. We zijn allemaal heel erg bedroefd en walgen ervan dat het in de 21ste eeuw doorgaat”, besluit de oefenmeester.

In de rust trad de Franse zender al met het nieuws naar buiten dat de Tchouaméni ‘erg aangeslagen’ is door de racistische uitlatingen vanaf de tribune. De spelers van Monaco hebben een formele aanklacht ingediend bij het scheidsrechterskorps wegens de gebeurtenissen. De 22 spelers hervatten de wedstrijd direct na de rust. Het is vooralsnog onduidelijk wat de consequenties zullen zijn voor Sparta Praag en de aanhangGerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door millonario)

Misschien toch maar eens de bewuste clubs uitsluiten van Europees voetbal? Als je als club niet de baas bent over wat er gedaan wordt op jouw tribunes dan ben je geen baas in eigen huis.. Als er bewezen wordt dat deze leuzen geroepen worden dan zou de UEFA er goed aan doen om dit soort teams eens uit te sluiten van Europees voetbal!

3 augustus 2021 om 20:31

Ik zou dergelijke clubs pas uitsluiten van Europees voetbal als men er niet alles aan doet om de daders te traceren en te (laten) bestraffen.

3 augustus 2021 om 20:32

Dat is natuurlijk veel te makkelijk te misbruiken. Dan zitten er straks supporters van de rivaal bij je op de tribune om je een loer te draaien.

3 augustus 2021 om 21:03

Dit zijn niet twee of drie mannetjes die doen, maar veel meer. Ik snap jouw gedachte, maar denk jij dat er bijvoorbeeld om en nabij de 100 Feyenoorders/psv'ers/ajacieden een kaartje kunnen/willen kopen van de rivaal om dan in de auto te stappen een uur heen te rijden, dan wat oerwoud geluiden te maken en dan weer met de auto een uur terug gaan? Het is veel te lastig (in Nederland in ieder geval) om voor de Europese wedstrijden op grote schaal kaartjes te kopen voor mensen, die dan bij elkaar te krijgen in het stadion om dan dit te doen als je niet bijvoorbeeld een club card hebt. Op papier is het mogelijk, maar als je er over nadenkt dan wordt het al snel een hoop geregel wat enorm veel geld kost. Dat gaat nooit gebeuren toch?

3 augustus 2021 om 21:37

YoeriFC. Is ik zoveel kansloze dingen voorbij komen van 'supporters' dat ik dit echt niet kan uitsluiten. Vinden het ook niet weg om op een zondagmiddag ergens af te spreken om lekker te knokken. Er zitten echt genoeg infantiele tussen hoor.

3 augustus 2021 om 21:59

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gaat gebeuren, maar met een investering van een paar duizend euro kan je zomaar je rivaal voor miljoenen duperen. Er zijn helaas genoeg gekken die de meest idiote plannen bedenken en ook uitvoeren. Een paar maanden geleden hadden groepen Feyenoord- en Ajax 'supporters' er nog een middag voor over om bij een Ikea te gaan knokken; ik verbaas me helemaal nergens meer over.

4 augustus 2021 om 10:52

Ik vind het allemaal weer heel typisch. We zijn allemaal tegen racisme en walgen van oerwoud- en apengeluiden, toch? Dus waarom gaat dan alle aandacht naar allemaal dingen waarvan dan weer mensen gaan roepen dat het 'toch niet werkt'? Wat werkt dan wél? Niets? Onzin!

Het is echt heel erg simpel allemaal. En juridisch gezien is het de meest eenvoudige en effectieve aanpak die mogeljijk is. Gewoon terug naar de basis. Clubs zijn volledig verantwoordelijk voor wat er gebeurd tijdens en rond een wedstrijd die zij zelf, onder auspiciën van de Knvb, organiseren. Dat is een heel helder en duidelijk principe dat in alle systemen verankerd is. Dus dáár gaan we dit punt aanpakken. Clubs krijgen tijd en ruimte om zelf met de oplossingen te komen en met de aanpak om deze mensonterende toestanden waar niemand voor is (als ik me vergis hoor ik graag van diegenen die vinden dat oerwoudgeluiden onderdeel uitmaken van onze vrijheid van meningsuiting hoe zij tegen deze kwestie aankijken) naar voren te komen. Nadat de periode klankborden, visie bepalen en concrete aanpak en protocollen opgesteld zijn gaan we over naar de afrekenfase. Zodra er incidenten plaats hebben en de clubs met hun aanpak net in staat zijn deze afschuwelijke taferelen uit te bannen, dan trekken we gewoon de consequenties die wij als Westerse kapitalisten al ruim een eeuw gewend zijn: oftewel, dan gaan we afrekenen.

Beginnen met forse boetes. Niet van die lullige toestanden van 1500 Euro en zo, nee gewoon direct met een paar ton beginnen. Volgende overtreding: wedstrijden zonder publiek spelen. Als daarna puntenaftrek volgt, hoe snel denk jij dat de clubs dan zijn om die maatregelen te treffen om dit echt uit te bannen? Ik denk héél snel. Opeens blijken wel degelijk maatregelen te verzinnen die gewoon effectief werken. Opeens ontstaat er iets dat in stadions al zo lang een taboe is: sociale controle. De zelfreinigende werking gaat weer terug keren! En aangezien de clubs ook middelen hebben gekregen om de schade die zij leiden door laffe supporters op hen te verhalen, waarbij ook de mogelijkheden voor het OM om dit soort misdrijven strafrechtelijk aan te pakken zijn verruimd, zul je merken dat er echt geen tolerantie meer bestaat tegen dit soort praktijken.

Want laten we wel zijn, steeds maar roepen dat je er niks tegen kunt doen en dat clubs dan het slachtoffer worden van fans van andere clubs, dát lost 100% zeker niets op. Daarnaast, het is nogal een drogreden als argument om niet keihard tegen deze vorm van racisme op te hoeven treden. Dat moet namelijk wél. Anders wint racisme.

3 augustus 2021 om 20:33

Ik zat het ook te denken. Weet dat het lastig is en je benadeelt natuurlijk 99% die hier geen deel aan heeft, maar het zou wel tot een oplossing leiden.

3 augustus 2021 om 21:08

As a society we have to move as slow as the slowest person.. Helaas lijden de massa's altijd onder de domme en idioten. Het is vervelend voor de rest, maar het is helaas af en toe nodig om heel hard in te grijpen.

4 augustus 2021 om 00:05

Moeten dan ook alle Marokkanen het land uit omdat een paar rotte appels crimineel zijn? Maar dan is het opeens discriminatie en iedereen over één kam scheren (en terecht). Als het op voetbalsupporters aankomt dan mag je wel lekker generaliseren en iedereen benadelen. Ik geef natuurlijk een extreem voorbeeld maar het komt op hetzelfde neer.. je kan niet 99% van de mensen straffen door gedrag van 1% van die groep. Zou enorm gevaarlijk zijn..

4 augustus 2021 om 07:04

Mensen deporteren op basis van afkomst en niet naar een voetbalstadion mogen gaan, is nogal van een andere grootte-orde niet?

4 augustus 2021 om 15:54

Dat geef ik toch ook aan? Ik geef een extreem voorbeeld maar je kan toch niet onschuldige mensen gaan straffen voor gedrag van een kleine groep? Komt op hetzelfde neer al is mijn voorbeeld misschien heel extreem..

4 augustus 2021 om 16:07

Er zijn genoeg situaties waarin een kleine groep het voor een grotere groep verpest, zeker ook in het voetbal.

Als er in een vak spreekkoren zijn, kan het vak de volgende keer leeg worden gelaten, dat is iets wat al vaak genoeg gebeurt. Ook wedstrijden zonder publiek, zijn een "normale" straf, waar een hele grote groep mensen wordt gestraft, die geen direct aan te wijzen dader zijn.

In dit geval zou je een club een waarschuwing kunnen geven en ze aangeven dat als het nog een keer gebeurt, ze een reglementaire nederlaag krijgen. Dan hebben ze zelf de mogelijkheid om het probleem op te lossen en lukt dat niet, dan straf je.

Zeg maar een gele kaart...

3 augustus 2021 om 20:34

Dan is bijna niemand baas in eigen huis. Hoe ga je elke fan controleren? Dat is een hoop volk hoor. Een club mag niet de dupe zijn vanwege een groep hersenloze idioten. Dit is ook niet per definitie racisme.

3 augustus 2021 om 21:06

Het is op een gegeven moment ook een kwestie van sociale controle. Ons kent ons op de tribunes en uiteindelijk zul je toch naar een cultuur toe moeten werken waar jouw medesupporters dit gedrag veroordelen en melden bij de stewards of politie. Laat de mensen zich maar geroepen voelen om meteen wat te melden of er wat van te zeggen als dit om ze heen gebeurt. Wie weet werkt dat wel beter dan doen of je neus bloedt en je club de zoveelste geldboete te zien krijgen..

3 augustus 2021 om 21:44

Dat zit gewoon niet in de mens om dit allemaal op te volgen. Om dan zelf het risico te lopen om door die mensen aangevallen te worden. Ik kan je gedachtegang wel volgen, maar het is aan de andere kant nogal idealistisch en en daarom onhaalbaar.

4 augustus 2021 om 11:03

Millonario

"dit is ook niet per definitie racisme."

Hoe is het produceren van oerwoudgeluiden bij zwarte spelers ooit géén racisme?

" Een club mag niet de dupe zijn vanwege een groep hersenloze idioten. "

Maar het is precies die groep 'hersenloze idioten' die de club duperen. En waarom is een club, opeens, niet meer volledig verantwoordelijk voor het evenement dat zij elke veertien dagen organiseren? Zou wat zijn zeg, jij gaat naar een evenment, daar raak jij zaar gewond omdat het evenement niet zorgvuldig is geweest en jij daardoor gewond bent geraakt en dat zegt de organisatie: 'ja joh, wij kunnen toch niet de dupe zijn van jouw verwondingen'?? No way! Dan zal de organisatie gewoon jouw kosten en je medische kosten voor hun rekening moeten nemen. Omdat zij daarvoor aansprakelijk zijn.

Dat is bij clubs echt niet anders. Wat jij voorstelt is dat de club zich dus kan disculperen op grond van het feit dat zij 'niet de dupe' zouden mogen worden. Daarmee zet jij de wereld op zijn kop. Want dat de clubs gewoon aansprakelijk zijn, dat staat als een paal boven water. Dat het lastig is, akkoord, dat het geen eenvoudige opgave is, ook akkoord. Maar dat zijn allemaal totale non argumenten als het gaat om de aansprakelijkheid van de clubs (zij zijn niet verplicht voetbalwedstrijden te organiseren, dat is een vrije keuze, maar die komt met verantwoordelijkheid). En daar moet dus op ingezet worden.

Alle andere opties en slappe aftreksels die erop neerkomen dat we maar moeten accepteren dat een kleine groep openlijk racistische uitingen en uitlatingen mag doen omdat we dat zogenaamd niet kunnen tegenhouden zijn gewoon onacceptabel en ook hoogst ongewenst. Gewoon aanpakken. Ik zie echt niet waarom zoveel mensen daar zo'n probleem van maken. Als jij een grote berg stront voor je deur hebt kun je wel roepen dat we er maar aan moeten wennen dat die berg daar ligt, maar een normale reactie zou zijn om die berg stront eens te gaan opruimen! Waarom zou je die stank en vieze lucht accepteren om je heen? Dan ben je toch niet goed snik?

4 augustus 2021 om 11:22

@constant Kante. Jezus Christus wat heb jij goed gesproken zeg. Het lijkt wel of mensen niet willen dat het stopt.
Het is echt zo simpel als jij het nu zegt toch. Ik snap niet dat mensen hier zoveel moeite mee hebben.

Heel erg vreemd. Dit zijn dezelfde mensen die vinden dat buitenlanders niet moeten zeuren over racisme. Er is echt iets heel goed mis met veel mensen.

Ik vind dat de EUFA hier keihard moet tegen optreden. Kijk in Amerika hoe ze met dit soort gevallen omgaan en je ziet dat het in stadions daar nooit gebeurd.

Er moet gewoon een no tolerance beleid zijn en je gaat zien dat het vanzelf weggaat.

4 augustus 2021 om 12:51

@yoericfc ik wil jou graag uitnodigen om bij welke willekeurige club dan ook in een vak met fanatieke supporters te gaan staan en diegene die spreekkoren roept/zingt aan te geven bij de stewards/politie. (wil je mij dan in je testament zetten want ik vrees dan toch echt dat je gestrekt het vak verlaat) je bedoeling is wonderenswaardig goed maar dit ga je echt nooit uitgebannen krijgen.

4 augustus 2021 om 13:16

En wat nu als de club zegt: als het gebeurd, dan houden we het vak voortaan leeg! Waarbij de seizoenkaarten die het betreft dus worden gedeactiveerd en ze dus ook niet meer elders in het stadion terecht kunnen?

Wat dán? Dan gaan in dei groep fanatiekelingen vanzelf de mensen opstaan en corrigerend optreden. En doen ze dat niet, dan heeft de club dus een standaard leeg vak.

Wat bedoel je eigenlijk precies met 'dit ga je nooit uitgebannen krijgen'?

4 augustus 2021 om 21:44

'wat bedoel je eigenlijk precies met 'dit ga je nooit uitgebannen krijgen'?' Dat je altijd wel idioten gaat hebben in een volpakt stadion. Dat is het leven, ik heb me daar al lang bij neergelegd. En om terug te komen op je vraag: neen, dat is per definitie geen racisme. Het zijn misschien racistische spreekkoren (nadruk op misschien), maar geen racisme per definitie.

3 augustus 2021 om 21:31

Wanneer ga je dan uitsluiten? Wanneer het duidelijk hoorbaar is of als iemand klaagt? Feyenoord publiek zou tegen Roma door de bananen racistisch zijn. Behoorlijk lullig dat Feyenoord dan uitgesloten zou worden op basis van een Turpin dat een bepaalde mening heeft over een banaan.

3 augustus 2021 om 23:46

Mooi voorstel voor een angstcultuur en totalitaire staat. Denk eens verder na dan makkelijk scoren op dit gebied. Racisme is verboden en ik verafschuw mensen met een te kleine pinda in de bovenkamer die dit doen, maar de strekking is het bestraffen en/of tegengaan van iets dat niet mag. Te hard rijden mag ook niet, wil je mensen die gepakt worden dan ook uitsluiten van autorijden? Immers neem je deel aan het verkeer en committeer je je aan de regels die hiervoor gelden. Hetzelfde als een geheel verbod, maar ook leidend in voetbalstadia, tegen racisme. Het vraagstuk over baas in eigen huis vind ik dan nog krommer. Waarom zou een voetballer met zijn beste intenties gestraft moeten worden voor wangedrag van de aanhang? Is het jouw wens dat spelers dan clubs overslaan voor misdragingen van fans? Dat klinkt mij als het beperken van de mensheid om vrije keuzes te maken. Nogmaals, prima dat je faliekant tegen racisme bent maar je ideologie gaat voorbij aan het doel en zal echt het probleem niet oplossen. Voetbal is maar een deel van de samenleving, wil je het probleem aanpakken moet je dit overal in de samenleving uitvoeren. Helaas is dat een utopie.

4 augustus 2021 om 01:01

Op zich gebeurt het uitsluiten van het verkeer bij een dermate hoge snelheid al. Ditzelfde kan gelden bij voetbal mbt racisme. Boetes in geval van een scheldpartij of een spreekkoor dat over het randje gaat, uitsluitsel als een dermate grote groep erop uit is om iemand puur op bijv zijn huidskleur te kleineren en te beledigen. Met name als kan worden aangetoond dat een club er weinig aan doet. Maar zal wel lastig handhaven worden zoals al eerder in dit topic gezegd is

4 augustus 2021 om 11:17

Spijkenisser

" Te hard rijden mag ook niet, wil je mensen die gepakt worden dan ook uitsluiten van autorijden?"

Het is inderdaad in het Strafrecht zo dat als jij meer dan 50 km te hard rijdt, jouw rijbewijs in beginsel wordt ingevorderd. Dus dan ben je uitgesloten van autorijden inderdaad!
Dus je geeft hier een argument tegen je eigen stelling.

"het vraagstuk over baas in eigen huis vind ik dan nog krommer. Waarom zou een voetballer met zijn beste intenties gestraft moeten worden voor wangedrag van de aanhang?"

'baas in eigen huis' is niet krom. Dat is het recht! En daar ben jij ook blij mee. Want stel dat jij een ongeval krijgt ergens omdat het horecabedrijf een onveilge situatie in stand gelaten heeft. Zou jij dan, als jij het krom vindt dat de horecaonderneming daarvoor aansprakelijk is (dat hebben we met zijn allen zo afgesproken he, en daarom ook zo in de wet vastgelegd), logisch vinden dat jij dus geen schadevergoeding krijgt en jouw medische kosten niet vergoed worden omdat het krom zou zijn dat de horecaondernemer geen baas hoeft te zijn in eigen huis??? Dát is pas krom.

"dat klinkt mij als het beperken van de mensheid om vrije keuzes te maken. "

Dit is echt een hele vage zin die je ergens midden in een warrig verhaal hebt gepropt. Ik bedoel: over welke vrije keuzes hebben we het hier? De vrijheid van een supporter om oerwoudgeluiden te maken? De vrijheid om donkere spelers racistisch te bejegenen? Ben je nou serieus?

"voetbal is maar een deel van de samenleving, wil je het probleem aanpakken moet je dit overal in de samenleving uitvoeren. Helaas is dat een utopie."

Met dat eerste ben ik het eens, je moet dit overal in de samenleving invoeren. NIet alleen het voetbal. Maar dat dit een 'utopie' zou zijn is onzin. Racisme krijg je niet volledig utgebannen. Je zutl altijd mensen hebben die vinden dat "zwarten stinken, en dat vind ik omdat ik het vind en dat mag ik vinden dus vind ik dat ook". Dat is waar. maar in een dergelijke samenleving waarin dus dat soort mensen wonen en leven, is het niet voldoende om tegen racisme te zijn. We moeten anti racisme zijn! En dat doe je door racisme ook geen ruimte te geven. En dat doe jij wel als je stelt dat je het toch niet gaat stoppen en dat het in strijd is met vrije keuzes van mensen.

Dus er is niets mis met gewoon onze Westerse kapitalistische principes los te laten op dit probleem. Clubs zijn verantwoordelijk én aansprakelijk. En daar gaan we dus aangrijpen en het probleem aanpakken en iets eraan doen. Want jouw voorstel om vooral maar niets te doen en dit maar zo lekker te laten voortwoekeren (omdat het toch niet zou werken allemaal) is niet aanvaardbaar en gevaarlijk. Dat ideologie (racisme moet je bestrijden en niet koesteren) haar doel voorbij zou streven, is lariekoek. Idealisme staat jouw waanidee over een misplaatst vrijheidideaal in de weg. Maar dat is natuurlijk iets totaal anders.

Wanneer gaan we nu eens beginnen met gewoon meteen van het veld te stappen.
Laten we daar eerst een gewoonte van maken, daarna zullen vanzelf oplossingen voor dit probleem onstaan.

3 augustus 2021 om 20:44

Dat is geen oplossing, de UEFA straft het team dat van het veld stapt harder dan de zogenaamde supports…

3 augustus 2021 om 20:48

Geef eens een voorbeeld dat de UEFA straft wanneer een team vanwege racistische leuzen van het veld stapt?

3 augustus 2021 om 21:03

Voordat we daar een voorbeeld van kunnen geven, moet er eerst een team van het veld stappen vanwege racistische leuzen, denk je niet?

3 augustus 2021 om 21:24

Dan stopt het even en komen ze weer het veld op gaan ze weer beginnen. Gewoon hele forse boetes uitdelen als de kreten te horen zijn op beelden. Dan pak je eerst de club hard aan en die moeten dan dat geld verhalen bij het clubje supporters of anders zelf harder optreden om dit te voorkomen.

Rare club dat Sparta Praag. Als medewerker van Twente Vrouwen in het stadion gezeten voor onze CL-wedstrijd tegen Sparta. Beerensteyn, toen nog spelend voor Twente, werd ontvangen met oerwoudgeluiden door het handjevol supporters op de tribune. Zal daar wel normaal zijn..

3 augustus 2021 om 20:49

Bij de buren van Slavia waren er vorig seizoen ook een aantal voorvallen.

4 augustus 2021 om 09:03

Das toch bijzonder, als het zo rustig is moet je ze er toch zo uit kunnen plukken. Blijkbaar wil de club dat zelf niet

4 augustus 2021 om 17:50

Ik woon in Praag en ben inmiddels bij een aantal clubs wezen kijken. Sparta is behoorlijk fout qua publiek. Daar waren behoorlijk veel onfrisse dingen te zien. Het is ook niet zo'n klein groepje als door velen wordt gedacht. Bij Slavia is dat anders. Over het algemeen prima publiek met een klein groepje idioten. Doe mij toch maar Bohemians (ondanks dat die niks presteren). Dukla schijnt overigens het ergst te zijn maar daar ben ik nooit geweest.

Het blijft een klein stuk uitschot wat het verpest. De club straffen is niet terecht, tenzij ze er niet alles aan doen om dat soort volk buiten de deur te houden. Opsporen en flink straffen, het is echt wel tegen te gaan.

4 augustus 2021 om 17:53

Bij Sparta Praag is die groep groter dan je denkt helaas. Ik woon in Praag en ben meerdere malen geweest (o.a. een wedstrijd van Zwolle en eentje van Vitesse). Zelfs bij oefenwedstrijden zie je nazi gebaren etc. Sparta heeft jammer genoeg behoorlijk foute aanhang.

Als het inderdaad racisme is, ben ik voorstander van staken / van het veld afstappen of andere rigoreuze maatregelen. Maar ik voorzie dat dat wel een ander probleem creëert. Tegenwoordig moet je rekening houden met mensen die bij het minste of geringste zich tekort gedaan voelen omdat zij zulke woorden zelf nooit zouden gebruiken. Wie bepaalt dan de grens, is dat a la Henk Fraser (pracht kerel, ook als het om het thema racisme gaat) of Humberto Tan (zeikerd eerste klas, of beledig ik nu alle incontinente medemensen).

3 augustus 2021 om 21:07

Racisme kun je heel makkelijk herkennen.
Op het moment dat je hier hard tegen op treedt (de wedstrijd laat uitlopen of in het ergste geval dat de wedstrijd afgelast wordt)
Dan zal er uiteindelijk een sociale controle in de stadions ontstaan wanneer er met racistische leuzen wordt gezongen.

Nu hangt er nog gewoon een lacherig sfeertje als er iemand iets racistisch roept.

Tja. Die west Europese mindset komt er in het voormalig Oostblok niet in. Zelfs de eigen 'donkere' spelers worden daar "racistisch" bejegend.

3 augustus 2021 om 21:00

Alsof er in West Europa geen racisme zou zijn....

3 augustus 2021 om 21:03

Het is hier wel, maar het zou wel kunnen dat het hier (veel minder) is, toch? Ik heb dat idee ook wel, dat het hier minder is. Of het ook zo is, geen idee. Is puur een gevoel.

3 augustus 2021 om 21:22

Ik denk het eerlijk gezegd ook wel; kijk alleen maar naar de tolerantie tegen LHBTI-ers. Natuurlijk nog niet op het niveau dat je zou willen, want er zijn nog te veel incidenten, maar in sommige Oostbloklanden wordt het echt geïnstitutionaliseerd.

3 augustus 2021 om 21:40

Dus puur op basis van vooroordelen geef je aan dat in West-Europa minder racisme dan in het Oostblok zou zijn? Hoe noemen we ookalweer het hebben van vooroordelen op basis van afkomst?

3 augustus 2021 om 21:40

Mooi dat je juist dat voorbeeld gebruikt. Ik weet zeker dat homoseksuelen veiliger zijn in Budapest, Bratislava en Praag dan ik Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en Parijs.

3 augustus 2021 om 21:51

Ik mag geen link plaatsen, maar google even op "hongarije lhbti" en dat bedoel ik met institutionaliseren.

Maar jij hebt een ander beeld, wel uit (eigen) ervaring, begrijp ik?

4 augustus 2021 om 17:56

En kom je hiermee vanwege ervaring of zeg je het enkel omdat je dit denkt? Ik woon al jaren in Praag en vind de uitspraak dat de west Europese mindset hier niet inkomt nogal verrassend.

Dit moet je heel zwaar straffen!
Ik ben zelf van mening, klinkt dit in het stadion tijdens Europees toernooi, gelijk uit het toernooi en 2 jaar uitsluiting. In de competitie? Scheidsrechter afblazen wedstrijd 3-0 verloren gelijk en hier aan houden. Ik denk dat het heel wat rustiger word in de stadions betreft racisme. Ja mischien dupeert 1 supporter maar zijn club. Maar die pak je hier tevens ook mee aan hoe die word aangekeken

3 augustus 2021 om 21:40

Ik vraag me af in hoeverre de club straffen helpt. Zijn de mensen die dit doen wel supporters? Bij hun eigen club spelen ook spelers met een andere huidskleur, maar toch maken ze die geluiden en/of spreekkoren. Net als met hooligans vraag ik me af of zij het voetbal/ de voetbalclub niet gewoon als excuus gebruiken. Ik denk dat het ze niks boeit als de club gestraft wordt.

Op basis van dit filmpje kan je toch niet concluderen dat er sprake is van racisme? Ik hoor een hoop gefluit, maar niet meer dan dat.

4 augustus 2021 om 04:11

Misschien niet op basis van dit filmpje, maar denk je dat Kovac maar wat uit zijn duim zuigt dan?

In plaats van de wedstrijd te staken, zou ik er voor kiezen iedereen in de tribune vak waar het geluid vandaan komt het stadion uit te zetten. En als het de hele stadion is, iedereen het stadion eruit. Nu zal er qua veiligheidsredenen het een en ander geregeld moeten worden, maar dat lijkt mij niet onmogelijk. Daarnaast door de mensen zelf indirect aan te pakken, werk je zelf corrigeren in de hand. Ik denk dat mensen sneller zullen ingrijpen als je door een malloot dreigt het stadion uitgezet te worden.

Helaas komen racistische geluiden ook nog regelmatig voor in Nederland. Zelfs op de tribune bij ADO hoor ik dit vol schaamte aan soms. En er wordt niet ingegrepen….

4 augustus 2021 om 08:47

Je hoort het in meerdere stadions . Een vader met een kind er naast die allerlei dingen roept naar een scheids, speler van een tegenstander , of eigen speler. Ik weet voetbal is emotie , maar als je je zelf niet onder controle kan houden hoe kan je dan een goed voorbeeld zijn voor dat kind naast je ?

5 augustus 2021 om 13:04

Exact dat! Niets aan toe te voegen..

Als inwoner van Praag toch wel balen om te lezen. Het geeft een beeld van de stad alsof het hier een ouderwets Oostblok cultuurtje is. Totaal niet het geval. Dat het gebeurde bij Slavia vond ik wel verrassend (overigens niet bewezen), want dat is over het algemeen een prima club. Uiteraard altijd een paar gekken, maar die heb je overal. Dat het bij Sparta gebeurt is echter een stuk minder verrassend en die club moeten ze hier eens harder aan gaan pakken. De keren dat ik daar in het stadion ben geweest waren dit type mafkezen in de overhand. Dan is er iets goed mis. Maar nogmaals, dit betekent niet dat Praag of Tsjechië achter zulk gedrag staat.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

AS Monaco

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Troyes AC5-2
14.AS Monaco5-4
15.Lille OSC5-5
16.Rennes5-5
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
A. TchouaméniMiddenvelder60
W. Ben YedderAanvaller61
M. BoaduAanvaller50
K. VollandAanvaller50
A. NübelKeeper60
K. DiattaAanvaller40
B. BadiashileVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Monaco.

0 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 AS Monaco 6 0 2 0
2020/2021 AS Monaco 36 2 8 1
2019/2020 AS Monaco 3 0 3 0
2019/2020 Girondins de Bordeaux 15 0 3 0
2018/2019 Girondins de Bordeaux 10 0 3 0

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren