‘Toen ik zo oud was als Matthijs de Ligt, speelde ik nog in de Serie C’

Maandag, 2 augustus 2021 om 14:57Dominic Mostert • Laatste update: 15:04

Andrea Barzagli ziet Matthijs de Ligt op termijn uitgroeien tot de beste verdediger ter wereld. De 40-jarige voormalig verdediger van Juventus houdt de ontwikkeling van zijn 21-jarige opvolger scherp in de gaten, vertelt hij in een interview met Tuttosport. "We lijken op elkaar als verdedigers, dat klopt, maar De Ligt kan beter worden dan ik was", stelt Barzagli. "Anders zou hij op zijn leeftijd niet zoveel al bereikt hebben."

De Ligt speelde zaterdag zijn eerste wedstrijd van het seizoen voor Juventus. Hij had een basisplek in het vriendschappelijke duel met AC Monza (1-2). "Over een paar jaar is hij zeker de beste ter wereld", voorspelt Barzagli. "Hij heeft alles in zich om de beste te worden, om te beginnen zijn mentaliteit. Hij is altijd bij de les. Maar hij moet wel de tijd krijgen om te groeien. Op zijn leeftijd speelde ik in de Serie C, terwijl hij voor Juventus en Nederland speelt. Al ben je nog zo'n koele kikker als hij, het is onmogelijk om de druk niet een beetje te voelen, zeker als Juventus 75 miljoen euro voor je betaalt."

Op dit moment schaart Barzagli de Nederlander nog niet bij 's werelds beste verdedigers. "Het is afhankelijk van het moment. Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Gerard Piqué en Thiago Silva horen voor mij allemaal bij de wereldtop", reageert Barzagli, als hij wordt gevraagd wie hij de allerbeste vindt. Hij is het echter niet eens met kritiek die Marco van Basten tijdens het EK uitte op De Ligt. Op basis van een spelsituatie tijdens Nederland - Oostenrijk (2-0) - Marcel Sabitzer leek kreeg een vrije doortocht richting het doel te krijgen doordat De Ligt meeliep met Michael Gregoritsch - concludeerde Van Basten dat De Ligt weinig heeft opgestoken in Italië.

"Soms wordt zo'n jongen te hard aangepakt", zegt Barzagli over De Ligt. "Welke speler is op zijn 21ste of 22ste beter? Na verloop van tijd leer je situaties beter te lezen, dat is een kwestie van ervaring." Barzagli speelde op de leeftijd van De Ligt voor Ascoli, waarmee hij op zijn 21ste promoveerde van de Serie C naar de Serie B. Hij is met name bekend van zijn dienstverband bij Juventus tussen 2011 en 2019, waarvoor hij 206 competitieduels speelde en waarmee hij acht keer kampioen van Italië werd. Barzagli, WK-winnaar in 2006, werd in dienst van VfL Wolfsburg ook kampioen van Duitsland in 2009.


Poll

Denk je dat Matthijs de Ligt de beste verdediger ter wereld wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Tja, het is een beetje dubbel op. Je speelt bij Juventus en in Oranje dus natuurlijk is er kritiek als er dingen fout gaan. Op dat niveau word je niet beoordeeld op leeftijd, maar op wat je laat zien. Toch is het soms best raar om te bedenken dat hij slechts 21 jaar is. Zoals Barzagli ook aangeeft heeft De Ligt al veel bereikt op zijn leeftijd. Ik ben ook van mening dat hij nog niet tot de allerbesten behoort. Daarvoor gaat er nog te veel bij 'm mis, maar als er geen rare dingen gebeuren twijfel ik er niet aan dat hij daar binnen 3 jaar wel bij gaat horen.

2 augustus 2021 om 15:50

hij heeft enorm veel potentie maar die dekkingsfouten die hij met regelmaat maakt en vooral de handsballen moeten uit zijn spel. dat zal wel goed komen ga ik vanuit, maar dat zijn wel aspecten waar hij aan moet werken

2 augustus 2021 om 17:07

Kritiek mag ook gewoon gegeven worden, zolang het terecht is. Hij is niet foutloos maar ook nog maar 21 jaar! Zeker voor de verdedigers is voetbal een ervaringsvak. Hoeveel wereldtoppers zie je onder de 24 jaar (en blijven wereldtop). Van Dijk is een perfect voorbeeld, net als Stam (debuteerde op 20 jarige leeftijd in het eerste van Zwolle, ging op z'n 26e naar PSV en twee jaar later naar United) voor de oudere leden. Die kwamen pas na hun midden twintig op gang.

de ligt gaat over 2 jaar de beste verdediger ter wereld worden blijf het jammer vinden dat ie niet naar barca is gegaan

2 augustus 2021 om 15:27

Laat hij maar tot zijn 25e bij Juve spelen en rijper worden. Hopelijk heeft Barca tegen die tijd de zaken financieel (en sportief uiteraard) beter in orde. Ik zie hem ooit nog wel de stap maken naar Spanje eerlijk gezegd. Nederlanders houden eenmaal ook van Spanje qua klimaat e.d. En Barca en Real zijn natuurlijk ook geen misselijke clubs.

2 augustus 2021 om 15:37

ik hoop het ik wil hem graag bij barca hebben hij is de natuurlijke opvolger van pique

2 augustus 2021 om 15:48

Qua klimaat scheelt Italie weinig van Spanje hoor. Qua voetbal is het natuurlijk een heel verschil.

2 augustus 2021 om 16:10

En laat net het voetbal in Spanje veel beter liggen bij de Nederlanders dan in Italie.

2 augustus 2021 om 16:18

Mwah, het verschil zit juist meer in voetbalklimaat. In Spanje ben je als verdediger meer bezig met het voetballende aspect waar het spel hoger ligt. Daar houden Nederlanders van. Terwijl in Italië linies meer afgebakend zijn. Daardoor moet je met focus je verdedigende taken uitvoeren en de bal moet afgeven bij spelers die het spel moeten maken.

2 augustus 2021 om 20:08

@AFCAjax0164 ik vindt de seria a echt saai sorry, laliga en premier league zijn veel leuker

2 augustus 2021 om 15:35

Ik gok dat hij niet verlengt en je over 2 jaar al de transfergeruchten gaat hebben en dan zie ik hem wel vertrekken naar Barca of de PL.

2 augustus 2021 om 16:46

ALS barca de huidige financiële malaise doorkomt dan zie ik de ligt rond 2025 nog wel de stap maken. Blijft toch zijn absolute droomclub.

2 augustus 2021 om 17:29

@real8madrid idd ben blij dat jij wel durft toe te geven dat het zijn droomclub is @insideRMadrid zei wie wilt nou naar barca de ligt droom club is real zei die

2 augustus 2021 om 21:48

Hoezo durft toegeven? Hebben De Ligt en/of familie toch zelf wel eens aangegeven? Zo'n jongens schreeuwen het uit. Hazard, Mbappe, Ronaldo etc zag je van mijlenver dat Madrid hun droomclub was/is. Zo heb je er ook bij Barca. De Jong en De Ligt zijn twee recente voorbeelden. Dat wil niet zeggen dat het niet anders uit kan draaien natuurlijk. Ozil had ook een voorkeur voor Barca en Halilovic andersom...

2 augustus 2021 om 20:02

Barca is failliet voorlopig. Overbetaalde spelers, Messi aan een zijden draadje. Het is meer het mooie verhaal dan dat ze voorlopig kans maken op prijzen. Niemand is zo gek om spelers over te nemen die overmatig veel verdienen, daarom willen ze allemaal zelf ook niet weg. Dood spoor. Als er enige gerechtigheid is flikkert de boel ik elkaar en moet Messi weg. Elke andere club was allang weg. Dat hoeft niet maar met fairplay heeft t niets meer te maken.

2 augustus 2021 om 20:06

GJ7300 daarom zeg ik ook over een paar niet nu, over een paar jaar zal de financiële situatie wel wat beter zijn bij barca

Eindelijk iemand die een goed beeld schetst over de Ligt.

Ja hij heeft gigantisch potentieel. Nee hij is zeker nog geen wereldtop en maakt nog teveel fouten.

Ik snap die absolute noodzaak ook niet om hem in de basis te zetten in het NL elftal op het moment dat er op dit moment (dus niet over 5 jaar of in potentie maar op dit moment) 2 betere verdedigers zijn, te weten de Vrij en van Dijk. (indien beide fit uiteraard).

2 augustus 2021 om 15:19

@ittot de ligt geen wereldtop? Gozer hij is al wereldtop en een van de beste verdedigers ter wereld

2 augustus 2021 om 15:48

Op basis waarvan? Zijn gestuntel in Oranje? Zijn hopeloze eerste seizoen bij Juve? Zijn tweede seizoen vol blessures bij Juve?

2 augustus 2021 om 15:53

Daar ben ik het, en ook Barzagli, het zeker niet mee eens. Hij maakt voor een wereldverdediger veel te veel fouten. Ik vind dat er echt nog een hoop verdedigers (op dit moment!!) beter zijn. Hij is duidelijk wel een van de beste van de nieuwe generatie. ALS hij zich doorontwikkeld (wat ik hoop) dan KAN hij doorgroeien naar het niveau wereldtop.

2 augustus 2021 om 16:49

Veruit de meest veelbelovende. Steekt erbovenuit in een rijtje met oa Romero, demiral, militao, dias etc. Maar nu al wereldtop? Helemaal niet imo. Is ook schier onmogelijk als verdediger op die leeftijd. Ervaring is zo belangrijk als verdediger

2 augustus 2021 om 20:11

@real
Dus jij wilt zeggen dat de ligt geen ervaring heeft? Heeft ie wel de ligt is zeker wel wereldtop, hij is al beter dan varane vindt ik die al 3 jaar bagger speelt

2 augustus 2021 om 15:23

Die absolute noodzaak is er ook niet, al moet ik zeggen dat De Vrij in oranje vaak minder goed is dan in de serie A. Wel is het handig om De Ligt nu al veel kilometers in oranje te laten maken. Dat helpt voor als hij over een jaar nog beter is.

2 augustus 2021 om 15:29

@Vernon idd daar heb je gelijk in ik vind de vrij ook altijd beter bij inter dan bij oranje, maar bij oranje heeft die virgel en de ligt voor zich

2 augustus 2021 om 15:56

Dat is een drogreden aangezien je dan alleen maar 16 jarige moet opstellen. Daar leren ze van en helpt voor als ze over een jaar nog beter zijn.
Het Nederlands elftal is geen jeugdelftal of een camping elftal. De beste moet spelen. De Vrij speelt aantoonbaar beter dan de Ligt in dezelfde competitie dus hoort hij te spelen. Daarnaast is de Vrij niet bejaard ofzo, die kan nog wel een paar jaar mee. Op het moment dat de Ligt beter is moet hij zijn kans pakken.

Het klopt overigens dat de Vrij bij Inter beter speelt, misschien ook omdat hij daar het vertrouwen krijgt. Daarnaast wordt hij bij Oranje afgeserveerd na een out waar de Ligt die nogal veel mag maken (met al een aantal keren grote gevolgen) onder het mom dat hij jong is.

2 augustus 2021 om 16:11

Hij is wereldtop man. Die jongen is Golden Boy geweest, transfer van tientallen miljoenen gemaakt naar absolute top, fysiek enorme stappen gemaakt en speelt enorm vaak tussen die Italiaanse beulen. Nederland kent gewoon een generatie met meerdere topverdedigers, soms heb je dat. Paar generaties terug had je ook een luxe probleem in de vorm van Kluivert/Nistelrooy en Van Persie/Huntelaar. Het is aan topcoaches om hen allemaal tevreden te houden en ultiem rendement te boeken.

2 augustus 2021 om 18:10

De vrij kan er toch helemaal niks van vervelen met van dijk en de ligt hahahaha. Sorry man maar die vlieger gaat niet op. De Vrij is echt een hele beperkte voetballer. Een mannetje uitschakelen lukt nog wel maar met een bal weet hij eigenlijk niet wat hij moet doen behalve wegschieten. Hahahaha de Vrij.

2 augustus 2021 om 19:29

De Vrij is zeker niet beter.

2 augustus 2021 om 22:18

@ittotDit ben ik met je eens.De Ligt is nog lang geen wereldtop. De Ligt hoopt ooit het niveau van de Vrij te halen. Die scoort altijd een voldoende, won nu de scudetto en was al de beste verdediger in de Serie A.

Ener zijds eens dat hij nog niet bij de beste ter wereld hoort, maar dan noemt barzagli iemand als Bonucci die daar wel bij hoort. Ik weet 100% zeker dat Algerije eerst de ligt opstelt en daarna pas een Bonucci. Vindt dit zo’n waardeloze verdediger die al jaren mee rijdt op chielini’s kwaliteiten!!!!

2 augustus 2021 om 15:44

Zeker waar. Dat werd ook wel pijnlijk duidelijk toen Bonucci naar AC Milan vertrok.

2 augustus 2021 om 19:43

Bonucci is gewoon heel goed maar nog beter langs Chiellini, Chiellini maakt iedereen beter maar speelde gewoon een top EK hoor. Jammer dat Bonucci zo onderschat wordt, hij is misschien de mandekker die Chiellini is maar maakt veel goed met zijn voetballend vermogen.

2 augustus 2021 om 21:51

Hij noemt ook Pique die duidelijk niet in dat rijtje hoort. Zeg dan de Vrij.

2 augustus 2021 om 22:24

@voetbalfan 2002Bonucci is voetballend veel beter, zeker in het uitverdedigen, naar voren voetballen, en heeft een veel betere pass in de benen.

De beste is altijd subjectief. Zeker een van de besten van zijn generatie. Net als Ruben Dias

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Empoli3-5
17.Venezia3-5
18.Juventus2-2
19.Cagliari2-4
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
W. SzczęsnyKeeper40
L. BonucciVerdediger40
D. KulusevskiMiddenvelder40
M. LocatelliMiddenvelder40
MorataAanvaller42
A. RabiotMiddenvelder30
G. ChielliniVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

161 fans
Verdediger, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Juventus 3 0 0 0
2020/2021 Juventus 27 1 4 0
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
Laatste voetbalnieuws

Gravenberch vol verbazing in interview met Van Gangelen: ‘Serieus?’

Ajax was dinsdagavond andermaal oppermachtig in de Eredivisie en liep tegen Fortuna Sittard voor de tweede wedstrijd op rij uit naar grote cijfers: 0-5. De ploeg van trainer Erik ten Hag...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren