‘Ik keek veel naar Nicolai Boilesen, dat vond ik een hele goede speler’

Woensdag, 4 augustus 2021 om 19:57Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 20:29

Bij Go Ahead Eagles heeft de euforie van de promotie deze zomer plaatsgemaakt voor de harde realiteit. De Deventer club is er komend seizoen alles aan gelegen om handhaving in de Eredivisie veilig te stellen, maar zal dat wel moeten doen zonder een aantal vaste krachten. Onder anderen Jay Gorter, Sam Beukema en aanvoerder Jeroen Veldmate zijn er niet meer bij en dus is het aan anderen om op te staan. Voetbalzone trok naar de Vetkampstraat en sprak daar met Bas Kuipers en Kees van Wonderen over de huidige situatie en de verwachtingen voor komend seizoen.

Door Mart Oude Nijeweeme

Met nog amper twee weken te gaan tot de start van het nieuwe Eredivisieseizoen heeft Go Ahead Eagles de selectie nog niet compleet. Zo wordt er achter de schermen onder meer gewerkt aan de komst van een nieuwe eerste doelman en moet er in de voorhoede nog iets bijkomen. "We hebben veel nieuwe spelers", weet ook Van Wonderen. "Dan moet je werken aan automatismen en afspraken. Daar hebben we tijd voor nodig. De nieuwe jongens herkennen gelukkig redelijk snel wat we willen en dat zie je terug. De afstemming gaat steeds beter. Daar zijn we tevreden over. We zijn nog wel naar de invulling voorin aan het kijken, met name op de flanken. Ook willen we nog een nieuwe doelman."

Het artikel gaat verder onder de video
'Trainer van Feyenoord worden is voor mij geen doel op zich'
Meer videos

Van Wonderen, die in zijn eerste jaar als hoofdtrainer direct promotie naar de Eredivisie veilig wist te stellen, weet als geen ander dat er ook een keerzijde aan het succes van afgelopen jaar zit. "Als team in de Keuken Kampioen Divisie is het vaak zo dat je het elftal bij elkaar kan houden en dat probeert te versterken om in de Eredivisie het gevecht aan te gaan", gaat de 51-jarige trainer verder. "Nu worden er belangrijke spelers weggehaald, dat moet je eerst zien op te vullen. Daarna moet je er jongens bijhalen om je te kunnen meten op Eredivisieniveau. Dat is een behoorlijke uitdaging. Het is altijd jammer als je goed heb samengewerkt en succesvol bent geweest, dat spelers hun eigen weg gaan. Maar dat is voetbal, zo werkt het. De trein gaat door en iedereen zoekt zijn omgeving waar hij het beste tot zijn recht komt."

Voor Kees van Wonderen wordt het zijn eerste seizoen als hoofdtrainer in de Eredivisie.

Gorter ging naar Ajax, Beukema trok naar Alkmaar en de contracten van routiniers Veldmate en Wout Droste werden niet verlengd. Ook in de voorhoede heeft Van Wonderen flink moeten inleveren met de vertrokken Sam Hendriks en Bradly van Hoeven. De voormalig Oranje-international begrijpt heel goed dat supporters van Go Ahead nog geen feeling hebben met de groep zoals die nu staat. "Ze hebben nog niet de kans gehad om het van dichtbij te aanschouwen en er een oordeel over te geven", zegt Van Wonderen. "Ik snap wel dat ze nog niet echt het gevoel hebben. Daar hebben we ook nog wel even voor nodig. Wij moeten het elftal zo goed mogelijk voorbereiden om te kunnen presteren. Hoe beter we dat voor elkaar hebben, hoe duidelijker het voor de supporters wordt."

Volgens Bas Kuipers valt het goed te verklaren dat de overtuiging er nog niet helemaal is. "Ik snap dat je spelers voorbij ziet komen die je nog nooit hebt gezien", aldus de linksback. "Dan weet je niet wat het gaat brengen natuurlijk. Maar Go Ahead moet wel in een bepaalde vijver vissen om goede spelers te kunnen halen. Vandaar dat ze naar meerdere opties kijken. Wij zullen niet de middelen hebben om spelers te halen die bij iedereen bekend zijn. Dat wordt gewoon lastig." Zelf had Kuipers ook de mogelijkheid om weg te gaan. "Er is geïnformeerd en ik heb het erover gehad met mijn zaakwaarnemer. Maar ik heb bijgetekend (tot medio 2024, red.), dat doe je niet voor niets natuurlijk. Ik heb er een goed gevoel bij. Ik heb het idee dat we toe werken naar een kwalitatief betere groep. We zien dat de jongens die worden gehaald ook echt kwaliteit hebben. Die kunnen iets bijdragen aan de groep."

Bij Go Ahead Eagles zullen direct de neuzen dezelfde kant op moeten staan, als op de tweede speeldag Feyenoord de tegenstander is in De Kuip. Voor Van Wonderen wordt dat een weerzien met de club waar hij acht jaar speelde, tussen 1996 en 2004. "Het is leuk om terug te gaan naar De Kuip", blikt Van Wonderen alvast vooruit. "Maar ik ben daar wel vaker geweest. In mijn rol bij het Nederlands elftal en mijn rol als assistent-trainer bij FC Twente. Dat zijn mooie wedstrijden. Feyenoord is een topclub met een geweldig stadion. Als je je daarmee kan meten is dat iets moois om naar uit te kijken. Ik weet wel hoe dat gaat, de toon die erbij hoort. Daar kan ik me wel een voorstelling van maken. Maar ik maak het niet groter dan het is. Het geeft een hoop herkenning, maar je probeert je elftal zo goed mogelijk te verkopen."

Van Wonderen ziet het niet direct als voordeel dat hij Feyenoord, dat deze zomer eveneens een metamorfose heeft ondergaan, zo vroeg in het seizoen treft. "Dat kan je op twee manieren uitleggen. Aan de ene kant zijn zij nog niet op elkaar ingespeeld, maar aan de andere kant zijn zij al veel verder en hebben zij eerder grote wedstrijden gespeeld", doelt Van Wonderen op het tweeluik met FC Drita in de voorronde van de Conference League. "Zij zijn daarin wel verder dan wij zijn, dat is een nadeel. Maar dat geldt voor elk team dat je vroeg treft. Dat zal er nog niet zo uitzien als dat het er over een paar maanden uitziet. Dat geldt ook voor ons. Dan kun je een team soms maar beter iets eerder treffen dan wanneer ze op hun best zijn."

Ondanks het feit dat Van Wonderen het tot dusver uitstekend doet als hoofdtrainer, spookt een terugkeer naar Feyenoord nog niet door zijn hoofd. "Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig om terug te keren naar de clubs waar ik heb gewerkt", aldus de oud-Feyenoorder. "Ik vind het ook leuk om terug te keren naar Twente, waar ik helemaal niet gespeeld heb. Of om hier te werken, om nieuwe mensen te leren kennen in een andere omgeving. Het is voor mij geen must. Ik heb daar een hele mooie tijd gehad en mooie ervaringen meegemaakt met de UEFA Cup en het kampioenschap. Maar ik ben niet zo bezig met of ik daar over een paar jaar terug ga komen. In de voetballerij kun je dat niet plannen."

Bas Kuipers geldt dit seizoen als een van de dragende krachten bij Go Ahead Eagles na het vertrek van onder meer Jeroen Veldmate, Wout Droste, Sam Beukema en Jay Gorter.

Voor Kuipers zijn de wedstrijden tegen Ajax de duels waar hij het meest naar uitkijkt komend seizoen. De linksback doorliep de complete jeugdopleiding bij de Amsterdammers, maar wist onder Frank de Boer net niet door te breken. Wel trainde hij in aanloop naar het seizoen 2013/14 met de A-selectie mee. "Ik had een moment in de winter, toen er wat jongens geblesseerd waren, dat ik er dicht tegenaan zat. Ik hoopte een keer mee te kunnen naar een wedstrijd", blikt Kuipers terug. "Uiteindelijk is dat nooit gebeurd, dan moet je na gaan denken. Jaap Stam was toen trainer van Jong Ajax en die had mij er wel graag bij. Alleen kon ik met Excelsior in de Eredivisie spelen. Soms denk ik: als ik fysiek verder was geweest, had ik misschien ook iets rustiger op het veld gestaan."

Kuipers maakte deel uit van de groep die onder De Boer vier jaar op rij de landstitel veroverde in de Eredivisie. Hij trok zich op aan spelers als Christian Eriksen, Davy Klaassen, Daley Blind en Toby Alderweireld. Maar het meeste leerde hij van Nicolai Boilesen. "Dat vond ik een hele goede speler. Die heeft later wel wat problemen gekregen, maar ik vond het leuk om naar hem te kijken. Ik denk dat je je vooral focust op je eigen positie en daar naar kijkt." Op de vraag of Kuipers zichzelf ooit terug ziet keren bij Ajax, is hij vrij stellig. "Daar heb ik nooit echt over nagedacht eigenlijk. Bij elke club waar ik kom wil ik me focussen en lekker spelen. Het is mooi hoe een carrière kan lopen. Het ene moment zit je bij ADO Den Haag en kom je amper aan spelen toe. Ook in Roemenië liep het allemaal niet lekker. En vervolgens houd je zicht op betere tijden en kom je altijd wel ergens waar je wél successen behaalt. Waar dat dan is, maakt niet heel veel uit. Elke club heeft zijn mooie dingen."


Poll

Gaat Go Ahead Eagles zich handhaven dit seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door lanjouwer)

Boilesen is dan ook wel de crème de la crème van de linksbacks. Beheerst letterlijk alles en tot nu toe heb ik hem nog nooit kunnen betrappen op een foutje. Een fascinerende speler met zo'n beetje alle kwaliteiten die een back nodig heeft. Extreem goed

2 augustus 2021 om 18:59

Dat maakt helemaal niks uit, het is gewoon een magistrale voetballer. Zelden een speler gezien die zoveel techniek heeft en dat perfect kan combineren met zijn drive. Het is ook een fantastische leider, was niet voor niets al zo jong aanvoerder van Ajax!

2 augustus 2021 om 19:17

Ik lees : magistraal en aanvoerder, Ik las dat ie door de achteruitgang vertrok bij Ajax. Dan was ie blijkbaar toch niet zo goed ?

2 augustus 2021 om 19:25

Nou, ik kan je vertellen dat Roberto Carlos vroeger al een poster van Nicolai boven z'n bed had hangen. Die was eigenlijk spits, totdat hij Boilesen zag en zich realiseerde dat hij ook zo wilde zijn en ook linksback werd.

2 augustus 2021 om 23:40

Sarcasme vriend

3 augustus 2021 om 19:15

Hoorde dat Carlos zijn bijnaam ook 'Boili' was tijdens de WK's en bij Real.

4 augustus 2021 om 08:22

@messibarca: Het had niet veel duidelijker sarcasme kunnen zijn dan dat je hier leest. Ik moest ook wel even lachen. Naast dat Boilesen natuurlijk wel de potentie had om een mooie speler te worden

3 augustus 2021 om 08:58

Dat was hij zeker. Hij was misschien wel de beste Lb die we ooit in Nederland hebben gehad. Helaas veel blessures gekregen.
Net een jaar blessure. Net beter, speelt real madrid van de mat met geweldig spel en geweldige rushes langs de zijkant naar voren. Real schopte hem letterlijk uit de wedstrijd omdat hij te goed voor ze was. Toen weer een lange blessure. Daarna nooit meer op niveau kunnen komen helaas.

Ik heb nog niet heel veel vertrouwen in dit seizoen. de wedstrijd tegen emmen was niet keen best.
Veel zoals in artikel gezegd onbekende spelers gehaald, hoop dat ze me kunnen verrassen.
Ook de nieuwe spits buiten zijn goal zag er niet best uit. Maar die is er pas 2 dagen dus hopelijk wordt het beter als die aan zijn medespelers went.
Er moet nog wel wat bij, een keeper, een (reserve) linksback en 1 of 2 buitenspelers.
Ook ben ik niet heel overtuigd van het middenveld, maar daar krijgen we hopelijk snel brouwers weer terug.
Paul bosvelt en Alex kroes hebben nog genoeg te doen, ben ik bang.

2 augustus 2021 om 22:05

Ik ben er bang voor. Lijkt dat ze alleen nog voor een vervanger van gorter gaan. Heb ook weinig vertrouwen in het seizoen maar wie weet dat we verrast worden. Bekende oud eredivisiespelers brachten het vaak ook niet bij gae

3 augustus 2021 om 06:48

Ik weet niet wat de financiële mogelijkheden zijn bij jullie maar ik kan mij voorstellen dat ook jullie geduldig moeten zijn. Veel clubs laten spelers die voor onze clubs nuttig kunnen zijn pas aan het einde van de voorbereiding gaan en de transfervrije spelers zetten in het begin misschien ook wat hoger in. Daarnaast leggen wij het bijvoorbeeld bij veel spelers ook af tegen clubs als FC Emmen omdat spelers daar meer kunnen verdienen en omdat ze liever een jaar in de top van de KKD spelen dan een jaar om degradatie. Vorig jaar kregen wij na de start van de Eredivisie nog wat spelers erbij, dat zal dit jaar ook zo zijn. De eerste weken zijn dan vooral om te overleven, niet ideaal maar dat is de positie waarin een club als RKC zich in bevindt.

3 augustus 2021 om 07:29

Dit wordt bij ons ook gezegd inderdaad, door Paul bosveld. Ik hoop dat dit klopt, want op de bovengenoemde posities hebben we echt nog wat nodig. En als ik Alex kroes( grootaandelhouder) mag geloven hebben we samen met cambuur de laagste Omzet, dus hebben we niet veel financiële mogelijkheden helaas.

Bas en Kees, twee super goeie gasten. Ook ik heb lage verwachtingen dit seizoen, maar aan hen zal het niet per se liggen. Deze promotie was echt een bonus en we gaan gewoon genieten. Handhaven we ons is dat echt een wereldprestatie. Degraderen we weer, hebben we een jaar mogen genieten. Komoptan!

2 augustus 2021 om 20:05

Eens, heb ook erg veel vertrouwen in kees. Hoop dat als het slecht gaat of zelfs degraderen, dat kees niet ontslagen wordt. Zeker niet als die het met deze selectie moet doen.

Ze moeten dat minder koppen op de training ook maar in Nederland invoeren. Dit gaat niet goed…

Zal een zwaar seizoen worden, waar wij denk ik 1 van de de grootste kanshebbers zijn om te degraderen. Toch vertrouw ik wel op Kees dat hij er weer een hecht team van kan maken en Wonderen kan verrichten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.NEC8-2
11.Vitesse6-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. BotosMiddenvelder52
L. BrouwersMiddenvelder51
O. HeilMiddenvelder50
W. HahnKeeper50
P. RommensMiddenvelder50
M. BerdenAanvaller50
CardonaAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

1 fan
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren