Edson Álvarez groeit uit tot schlemiel van verloren Gold Cup-finale

Maandag, 2 augustus 2021 om 06:35Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 06:46

De Verenigde Staten hebben zondagavond lokale tijd voor de zevende keer de Gold Cup veroverd. In de finale van het toernooi voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied werd achtvoudig kampioen Mexico na verlenging met minimaal verschil verslagen: 1-0. Miles Robinson maakte het enige doelpunt in het Allegiant Stadium in Paradise. Het was een herhaling van de eindstrijd van 2019. Twee jaar geleden greep Mexico de titel door de Verenigde Staten met 1-0 te verslaan.

Mexico, met onder meer Edson Álvarez, Jesús Corona en Héctor Moreno in de basis, domineerde in de eerste helft met enkele kansen, maar doelman Matt Turner hield el Tri van het scoren af. De beste kans in de eerste 45 minuten was zelfs voor Team USA. Een schot van Paul Arriola na bijna een half uur spelen eindigde op de buitenkant van de paal, zo zagen 61.000 toeschouwers in het stadion in Nevada.

In de tweede helft maakten de Verenigde Staten een betere indruk en waren de teams ietwat meer aan elkaar gewaagd, al bleef het beweeglijke Mexico gevaarlijk. Orbelín Pineda liet tot tweemaal toe na om de titelverdediger, waar PSV’er Érick Gutiérrez na 76 minuten de plek van Jonathan Dos Santos innam, aan de leiding te brengen.

In de noodzakelijke verlenging groeide Álvarez uit tot de schlemiel. De verdediger annex middenvelder van Ajax kreeg eerst geel voor een overtreding en uit de daaropvolgende vrije trap viel in minuut 117 het doorslaggevende doelpunt. Kellyn Acosta bracht de bal vanaf de linkerkant in het strafschopgebied, waar Álvarez ter hoogte van de strafschopstip in de lucht simpel werd afgetroefd door Robinson: 1-0. Mexico had geen antwoord meer op de late tegentreffer.

De Verenigde Staten wonnen in 1991 de eerste editie van het toernooi en waren ook in 2002, 2005, 2007, 2013 en 2017 de besten. Mexico blijft met acht eindoverwinningen, geboekt in 1993, 1996, 1998, 2003, 2009, 2011, 2015 en twee jaar geleden, wel recordhouder op de Gold Cup. Alleen in 2000 doorbrak Canada de hegemonie van Mexico en de Verenigde Staten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door almogaver)

Hij stond erbij en keek er naar.
Lastig te verdedigen vrije trap, prima ingekopt

Om één of andere reden kan ik nooit blijdschap halen uit een (eind)overwinning op de Gold Cup.. maar lekker hoor met het "b-team"🙃 USA! USA! USA!

Vind het woord schlemiel wel een tikkeltje overdreven. Deze dingen gebeuren nou eenmaal vaker in een wedstrijd.

2 augustus 2021 om 10:05

Het moet nu eenmaal lekker uitvergroot worden hè. Hij speelde verder een heel goed toernooi maar ja dat levert geen clicks op. Negatieve verhalen wel

Tja Alvarez werd geklopt in de lucht, het woordje schlemiel is wel iets wat overdreven vind ik in deze.
Jammer dat het niet gelukt is voor Alvarez en Mexico, hij speelde toch wel echt een heel sterk toernooi.

Hoop dat hij na 2 weekjes vakantie weer snel kan spelen bij Ajax.

2 augustus 2021 om 08:11

Inderdaad, behoorde elke wedstrijd tot de betere spelers aan Mexicaanse zijde (ook deze finale weer overigens). Hij wordt geklopt in de lucht bij die kopbal maar schlemiel is echt een overdreven bewoording inderdaad. Jammer voor hem en Mexico dat ze de winst niet hebben kunnen pakken ja.. Hopelijk snel terug op ons middenveld in Amsterdam, zeer belangrijke pion in onze basis elf in de grotere wedstrijden!

2 augustus 2021 om 08:25

Precies, een prachtig toernooi gespeeld.
Die dribbel tegen Canada was heerlijk om te zien, en iedereen maar zeggen dat hij niet kan voetballen hahaha

2 augustus 2021 om 10:08

Hij veroorzaakte ook zelf, een tikkeltje onnodig en wild, die vrije trap. Hoe dan ook is schlemiel te overdreven inderdaad.

2 augustus 2021 om 10:14

klopt dat hij de overtreding zelf beging, echter is een overtreding op die positie de normaalste zaak van de wereld en gebeurd dit zo'n 5x per wedstrijd.

"edson Álvarez kent ongelukkig moment in verloren Gold Cup-finale"

had in mijn ogen een betere titel geweest, maar goed iedereen die dit toernooit een klein beetje gevolgd heeft weet dat Edson gewoon een geweldig toernooi heeft gespeeld.

Persoonlijk vind ik de man die daar op de 11 meter staat meer de schlemiel. Alvares loopt er achter, kan hem niet bijhouden(na 117 minuten in de benen). De speler op de 11 meter blijft gewoon lekker staan, terwijl de bal zo laag komt, dat die er toch makkelijk aan kan ?!

Jammer dat de VS uiteindelijk het toernooi winnen met een B-team (al misten Mexico o.a. in Jimenez, Lozano en Guardado wel belangrijke spelers).

Het toernooi viel niet mee qua niveau, o.a. dus omdat spelers als Pulisic, Davies, Navas etc liever de voorbereiding bij hun club meedraaiden. In 2023 zou het toernooi eerder in de zomer als het goed is, dan zou dat minder een issue moeten zijn. Ik verwacht helaas wel dat de VS de komende jaren dominant zullen zijn, zeker als een aantal van hun talenten nog doorgroeien en echt bepalende spelers worden bij clubs als Dortmund en Chelsea.

16 teams op de Gold Cup is niet verkeerd, maar het toernooi eens in de 4 jaar houden zou het wel prestigieuzer maken. Zal wel niet gebeuren want elke 2 jaar betekent meer inkomsten. Verder hoop ik dat o.a. Canada zich nog meer kan ontwikkelen zodat de regio in de breedte wat competitiever wordt.

Blijf het een niets veelzeggend toernooi vinden.

Gaat altijd tussen twee teams, weinig concurrentie en laag niveau (op USA en Mexico na dan).

Een kampioenschap van Noord en Zuid Amerika zou ik dan weer leuker vinden.

ON: Kan gebeuren in de wedstrijd, schlemiel is groot woord als je de beelden ziet en het verslag leest. Ongelukkig eerder..

2 augustus 2021 om 10:05

Canada heeft gewoon een leuk team op dit moment en Costa Rica valt ook niet te onderschatten. Verder hebben deze landen ook recht op een kampioenschap. Ben er zeker van dat dit leeft in Mexico en andere Centraal-Amerikaanse landen.

2 augustus 2021 om 10:09

Canada was verrassend goed ja. Zelfs zonder Alphonso Davies

2 augustus 2021 om 10:57

Jou mening, prima toch.

Tuurlijk hebben ze recht op een kampioenschap, daar zeg ik niks over. Maar vind zelf het geen interessant toernooi.

Snap dat het voor Mexico, USA en andere landen wel een kans op een prijs is.

Zal ook wel leven in die landen, las dat 61k toeschouwers de finale hebben bezocht, toch netjes. Maar in mijn dorp leeft het lokale voetbaltoernooi ook
Waar landen of clubs (met supporters) actief zijn zal het altijd onder een doelgroep leven.

Internationaal gezien vind ik een toernooi waarbij de vanaf de start in 1991 er totaal maar 3 winnaars zijn (waarvan 1x maar Canada) en de strijd dus voornamelijk tussen 2 landen (USA en Mexico) gaat niet interessant.

Daarnaast wordt het ook nogeens van alle edities geheel of gedeeltelijk in USA afgewerkt. (15 vd 16 edities) Wat daarmee ook nogeens een bepaald voordeel geeft.

In de afgelopen edities hebben we juist Jamica en Panama in de finale gezien, dus dat klopt niet helemaal. Het niveau valt vaak wel wat tegen. Op het moment ligt het niveau niet bijster hoog, een aantal teams (honduras/costa Rica/panama) zijn nodig toe aan verjonging maar durven dat met het ook op 2022 nu niet aan. Andere teams die eruit vliegen in de groepsfase hebben inderdaad niet heel veel te bieden behalve de nodige discipline en strijd. Een toernooi voor Noord en Zuid Amerika zie ik niet gebeuren, te veel landen die daar nadeel bij hebben (1) Kleine landen uit Concacaf die dan weinig/geen kans meer hebben op een eindtoernooi. (2) Mexico/vs die vrijwel 0 kans hebben op een eindzege (3) Landen als Peru die minder kans hebben om ver te komen doordat er 2 teams bijkomen (VS en Mexico) die in principe sterker zijn dan hen. Zelf zou ik graag een toernooi zien met 2 poules van 5 waarvan de nummers 1/2 doorgaan naar de halve finale, een tussenronde voor de nummers 2/3 zou op zich ook kunnen. Dan krik je het niveau wat op en kunnen ten minste sommige kleinere landen alsnog deelnemen. Ook dit is heel onwaarschijnlijk want geld, maar zeg nooit nooit, Concacaf heeft ook de groepsfase van de Concacaf CL geschrapt omdat hij niemand kon boeien, het toernooi is nu puur knock out wat leuker is .

Alvarez heeft een dijk van een toernooi gespeeld. En liet ook nog ff met een actie zien dat hij wel degelijk techniek heeft en wat mannetjes kan passeren. Blij dat hij nu weer terug komt bij Ajax. We hebben hem hard nodig

Lol! Dit is hoofdzakelijk een keepersfout. Normaliter wijs ik eerder naar verdedigers en natuurlijk zat Edson hier niet goed, maar dit was al een half doelpunt vóór de bal gekopt werd. Keeper laat een gigantisch gat achter, loopt vervolgens achteruit en kan nooit meer duiken/corrigeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Mexico72
2.Canada53
4.Panama53
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
T. WeahAanvaller
S. JohnsonKeeper00
M. TurnerKeeper60
G. BelloVerdediger20
G. BerhalterVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Verenigde Staten.

33 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren