Suriname stuurt Dean Gorré met opmerkelijk statement de laan uit

Vrijdag, 30 juli 2021 om 19:10Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:16

Dean Gorré is ontslagen als bondscoach van Suriname, zo maakt de nationale voetbalbond (SVB) bekend in een verrassend en opmerkelijk persbericht. Gorré wordt om 'moverende redenen', wat zoveel betekent als 'ongeduide, maar ongetwijfeld gerechtvaardigde redenen', uit zijn functie ontheven.

"Dean Gorré is niet langer bondscoach van Suriname", zo schrijft de Surinaamse Voetbalbond op Twitter. "De SVB heeft om 'moverende redenen' het besluit genomen om de technische staf van Natio te ontbinden. De SVB spreekt haar dank uit en zal zich nu concentreren op het opzetten van een profleague voetbal en een nieuw stadion."

Gorré was sinds 2018 in dienst van Suriname en stond in zijn dienstperiode aan de basis van de opleving van het Zuid-Amerikaanse land. Diverse (voormalig) spelers uit de Eredivisie maakten onder Gorré de overstap naar het Surinaamse elftal, onder wie Ridgeciano Haps, Sean Klaiber, Sheraldo Becker en Kelvin Leerdam. Met de nieuwe aanwas droomde Suriname van kwalificatie voor het WK in Qatar, maar dat mislukte begin juni na de beslissende nederlaag tegen Canada.

Toch mocht Gorré, die nog tot 2023 vastlag, met Suriname beginnen aan de Gold Cup. Het toernooi verliep deze maand erg teleurstellend voor Natio, daar de eerste twee wedstrijden tegen Jamaica (2-0) en Costa Rica (1-2) verloren gingen. Tegen Guadeloupe revancheerde Suriname zich enigszins met een 2-1 zege, maar het was niet genoeg om de volgende ronde te behalen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door voetbal msc)

Hij heeft zich vergaloppeerd door te eisen dat een speler mee mocht. Hij dreigde met ontslag. De bond vond dat toen niet het moment. Het team was immers in het buitenland. Nu ze terug zijn en waarschijnlijk een gesprek is gevoerd, heeft men besloten hem te ontslaan.
Suriname ging de verkeerde kant op; teveel jongens die niet in Suriname ballen. Het volk heeft gewoon te weinig binding met jongens uit het buitenland.
Ik stelde dan ook van het begin af aan, een mix waarbij ten minste 6 spelers uit de Surinaamse competitie moesten meedoen

30 juli 2021 om 19:23

Als blanke Nederlander, wat hebben Surinaamse voetbalfans liever?
Elke wedstrijd er met 6-0 afgaan met jongens die in Suriname geboren/getogen zijn.
Of enigszins weerstand kunnen bieden met spelers met een Nederlandse achtergrond?
Ondanks dat je het WK niet haalt en in de groepsfase van de Gold Cup strandt, zijn het enigszins redelijke uitslagen voor een land als Suriname tegen grotere landen als Canada, Costa Rica en Jamaica.

30 juli 2021 om 19:30

Vroeger zou men voor jouw zienswijze hebben gekozen, maar dat is nu anders.
Liever verliezen met eigen jongens dan jongens uit het buitenland, met roots in Suriname
Er zullen veel redenen hiervoor zijn
Jaloezie?
Boosheid? Dit is gevoed door de vorige regering, lees Bouterse die tien jaar de macht had.

30 juli 2021 om 19:54

Jeetje, wat maak jij het weer onnodig moeilijk met dit soort theorieën. Als Suriname zich had gekwalificeerd voor het WK of de finale vd Golf Cup had gewonnen dan had heel Suriname als een stelletje opportunisten achter dat team aangelopen. Als ze nou 4,7 of 11 spelers uit het buitenland hadden gehad. Dat er nu niet genoeg gewonnen werd was de trigger voor het sentiment dat jij schetst. Veel plezier met de derde rangs voetballers in Natio die moeten strigglen tegen Haïti en Trinidad en Tobago.

31 juli 2021 om 00:08

Dat is toch vanzelfsprekend? Elke wedstrijd verliezen met 6-0 natuurlijk. Mijn god, ik heb ADO Den Haag afgelopen jaar zien degraderen, dat had ik feestend gedaan als dat met Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers, Danny Bakker, Erik Falkenburg en Wilfried Kanon was gebeurd.

31 juli 2021 om 02:40

Ik hoor toch echt andere geluiden van mensen die nu in Nederland wonen, maar hun gehele jeugd in Suriname hebben gewoond. Het is dus maar net wie je het vraagt.

31 juli 2021 om 10:19

Liever verliezen met eigen jongens?? Hoe kom je aan die onzin man . Dat is waarschijnlijk je eigen gedachte. Nog nooit gehoord .

30 juli 2021 om 19:26

Maar de spelers die buiten Suriname spelen zijn toch ook stukken beter dan de spelers in Suriname? Dan is het toch logisch dat je hen selecteert?

30 juli 2021 om 19:32

Men wil "eigen jongens", Ze kunnen zich niet vereenzelvigen met bijvoorbeeld Koolwijk of Haps.
Als jij met je kinderen en vrouw gaat bowlen, wil zij ook zelf gooien al gaat de bal steeds in de goot. (slecht voorbeeld, ik weet het)

30 juli 2021 om 19:48

Maar je wilt als land toch ook het hoogst haalbare?
En het blijven Surinamers al zijn ze in Nederland geboren en/of getogen..

31 juli 2021 om 00:09

Tja, het is maar net hoe je het schetst. Wil je met Nederland het EK of WK winnen wanneer er 23 genaturaliseerde Brazilianen zijn opgeroepen? Ik zeker niet.

31 juli 2021 om 00:58

Gast denk een keer na voordat je wat post, hoe kan je genaturaliseerde Brazilianen vergelijken met Surinaamse Nederlanders

30 juli 2021 om 19:32

Ik kan je wel volgens Cas1. Ik zou het zelf ook niks vinden als het Nederlands elftal bestaat uit spelers die het land alleen kennen van verhalen of van vakanties. Dan ga ik ook liever de boot in dan een wereldbeker vasthouden. Maar heb het idee dat ik daar 1 van de weinige in ben.

31 juli 2021 om 05:08

Nederlandse Surinamers blijven vaak minimaal 4 tot wel 8 weken of wel langer. Houden in huidige tijd nauw ciontact door middel van technieken. Blijvwen ok op de hoogte hioe he tdaar gaat, volgen het nieuws etc etc. En grote deel zal daar ook nog zijn eigen huis hebben

30 juli 2021 om 19:45

Wat een onzin kraam je uit. De meeste Surinamers zijn hier echt niet blij mee. Zeker als je de comments op de verschillende natio fan pagina’s leest. Ze zijn hartstikke trots dat Suriname zich überhaupt heeft geplaatst voor een eindtoernooi.

30 juli 2021 om 19:56

Je kan het onzin vinden, maar ik ben dagelijks op een ander forum, (en lees hoe men over Surinamers in het buitenland denkt)
Ik ben vaak in Suriname geweest en aan den lijve ondervonden hoe men nu denkt over wat ze Surineds noemen
Time has changed zeggen ze zelf
Het is echt echt anders geworden

30 juli 2021 om 20:10

Daar geef ik je wel gelijk in. Dat is trouwens wel van alle tijden. Mijn Nederlandse Surinaamse vrienden zeiden jaren geleden al dat ze in zowel Nederland als Suriname gezien worden als buitenlanders. Maar wat betreft het Nationaal voetbalelftal heb ik wel echt gemerkt dat het juist meer en meer is gaan leven onder de Surinamers nu het elftal enig niveau heeft.

30 juli 2021 om 22:11

@cas1 je snapt er weinig heeft en je zit er echt totaal naast. Ben zelf een Surinamer en dit op de voet gevolgd, hoop familie en schoonfamilie in Suriname wonen. Daar zijn ze allemaal trots op de spelers die nu voor Suriname spelen. Nog niet eerder heeft het land zo achter dit team gestaan tijdens de WK Kwalificatie wedstrijden en de Gold Cup. Nog niet eerder was er zoveel belangstelling voor tickets voor de thuiswedstrijden ondanks Covid situatie. In Suriname is men verbaasd en boos over dit besluit van de bond

31 juli 2021 om 06:47

Jij bent vaak in Suriname geweest en je hebt aan den lijve ondervonden hoe men denkt over Surineds zeg je. Ik ben geboren en getogen in Nederland. Op dit moment ben ik in Suriname en ik ga bijna elk jaar naar Suriname. En ik merk er haast niks van. Dus ik en de vele andere Nederlandse Surinamers die hier elk jaar komen. Ondervinden ook aan den lijve dat er niks negatiefs aan is. Tuurlijk zijn er enkelingen die geen fan zijn van (sommige) Nederlandse Surinamers. Maar dat hebben zij aan zichzelf te danken, door zich te misdragen hier in Suriname. En dingen te doen die ze in Nederland nooit zouden doen. En hier wel (willen/proberen te) doen. Als je je gewoon normaal gedraagt kijkt niemand je scheef aan omdat je uit Nederland komt.

30 juli 2021 om 20:17

@ Cas1 je spreekt onzin uit. Het Surinaamse volk was juist heel trots dat er winst werd geboekt en dat kwalificatie dichterbij was dan ooit tevoren. Ik heb er jaren gewoond en kan je garanderen dat je zelden hoort dat je een wedstrijd had gemist. Totaal geen media aandacht.

Dat werd volledig anders onder Gorré omdat het met de jongens die in het buitenland voetbalde eindelijk meer mogelijk was. Mijn netwerk (social media) barst er vol mee na er natuurlijk jaren te hebben gewoond en gestudeerd. Dus nogmaals je verkondigt onzin. Ze zijn als volk dol op succes en dus liever succes onder hun vlag dan afgaan.

30 juli 2021 om 23:40

Ik weet niet van waar je deze informatie hebt, maarwat je zegt over het volk is niet waar. Tuurlijk waar er meningen zijn, zijn er ook verschillen in mening. Dat is overal zo, maar over het algemeen was overgrote deel hier enthousiast over de ontwikkelingen. Voor het eerst in mijn leven heb ik een echte hype om de nationale selectie meegemaakt hier. Van de ouderen, begreep ik wel dat het in de jaren 70 ook zo was. Voor de grap kan je ook op Surinaamse forums kijken naar de reacties. Vrijwel een ieder kotst het bestuur van de SVB uit voor deze beslissing, want er was eindelijk geloof hier dat er meer mogelijk was.

31 juli 2021 om 02:36

Fijn initiatief maar dat vind ik eigelijk nog te weinig. Ik vind dat men in elk nationaal elftal hooguit 3 in het buitenland spelende voetballers in de hele selectie mag hebben. Spelers die milioenen verdienen in een buitenland spelen toch niet meer voor de eer? Die spelen alleen maar voor hun eigen marktwaarde wat op te krikken.

31 juli 2021 om 04:25

@cas1 Ik heb heel andere signalen gekregen. In Su waren ze juist trots op diaspora spelers. Het heeft heel lang geduurd voor dat dit mogelijk werd. Mede door deze diaspora spelers heeft het nationale elftal een hoger niveau bereikt. Overigens was de selecie 13 diaspora 10 uit nationale competitie. Dit heeft in alle opzichten alleen maar positieve impuksen voor het Surinaamse voetbal. Het je bent niet van hier maar van daar is van alle tijden. Het zijn voornamelijk de paarsen (aanhangeres NDP) die tegen zijn. Deel daarvsn maaklt zelfs onderscheid tussen geborenen voor 74 of na, en zien die van na 74 als echte echte geboren Surinamers Die hebben ook heel lang diaspora wetgeving betreft sport tegen gehouden. Ik zou zeggen kijk even beelden terug van Wijnaldum en v Dijk na het behalen van CL. Werden als echte helden ontvangen in Suriname. En werden ook gezien als Surinamers. De mentaliteit van vroeger ook daar heb je weer zio een Hollander die alles beter weet, is echt zeer strek aan het dalen. Huidige generatie staat er veel meer voor open en word ook van beide partijen op juiste manier toegepast. Mede door Natio en de live uitzeningen van Ziggo van Concaf als wk kwalificatie heeft de Surinamers en Surinaams Nederlanders dichter bij elkaar gebracht.

31 juli 2021 om 06:27

Je verkondigt halve waarheden. De speler waarvan Gorré eiste dat hij mee mocht was Klaidel Kohinor (een jongen die in Suriname actief is). Één van de 23 selectie spelers tijdens de gold cup. Helaas was Kohinor op het moment van afreizen van de gehele selectie covid positief getest, waardoor hij pas later zou kunnen aansluiten. Nadat Kohinor covid negatief werd bevonden en toestemming van de concacaf had gekregen om aan te sluiten bij de rest van de selectie. Weigerde de SVB om hem af te laten reizen naar Amerika. In de wandelgangen werd er gezegd dat de reactie van de SVB was "hij is derde keeper en gaat toch niet spelen, dus hoeft hij niet meer naar Amerika af te reizen). Gorre accepteerde dit natuurlijk niet en dreigde hierdoor met opstappen. En het overige met dat er geen binding met het team was is ook onzin. Ik was ten tijden van de gold cup in Suriname (overigens nog steeds). En de steun van de nationale bevolking was nog nooit zo groot. Tuurlijk zijn er enkelingen die liever met alleen jongens spelen die in Suriname voetballen. Maar de overgrote meerderheid had met deze selectie geen problemen. Er was/is zelfs een roep naar nog meer versterkingen. En ook het nieuws van het ontslag van Gorre komt hier aan als een bliksem inslag bij heldere hemel. Er wordt zelf geroepen dat het bestuur van de SVB moet opstappen. En er zijn zelfs geluiden van een demonstratie voor het hoofdkantoor van de SVB (we moeten maar zien in hoeverre dit realiteit zal worden mede door covid).

1 augustus 2021 om 17:05

@Cas1 De enige die zich vergaloppeert heeft met een bekrompen gedachtegang met geen enkele verstand van voetbal ben jij. Suriname heeft in de afgelopen 30 jaar geen enkele rol van betekenis gespeeld in het internationale voetbal dus waar haal je deze misplaatste hoop vandaan? Sinds de komst van Dean Gorré is het elftal voor het eerst ooit geplaatst voor de Gold Cup, mede dankzij zijn professionele aanpak. Daarnaast heeft hij voetbalschoenen geregeld voor lokale spelers en Vlijter ook nog eens via zijn netwerk bij een club in Israël ondergebracht. Wat heb jij voor deze spelers gedaan? Gelukkig spreek je niet voor de mensen in Suriname want 'men' was ah protesteren voor het hoofdkantoor van de SVB. Als je zelf niets in de vooruitgang van het voetbal in Suriname ziet kan je dat ook gewoon zeggen ipv verschuilen achter het woord 'men want mensen zoals jij zijn precies de kern van dit probleem en de stagnatie van een mooi proces.

Haps gebruiken als rechtercentrale verdediger is ook niet echt logisch als je succes wil boeken.

We mogen de redenen niet weten maar moeten ervan uit gaan deze gegrond zijn?
Waarom zo geheimzinnig doen?

Ik kan Cas1 ook prima volgen. Spelers als Haps en Koolwijk hebben eerst gekeken of ze voor het Nederlands elftal in aanmerking kwamen. Toen dat niet lukte, kozen ze pas voor Suriname. Niet raar dat de Surinamers geen binding voelen met dit elftal.

Terug naar de basis: de eigen competitie versterken door goede jeugdfaciliteiten en dan met zelf opgeleide jongens presteren. Kan 10,15 jaar duren, maar dat is beter dan het vreemdelingenlegioen dat Gorre selecteerde.

30 juli 2021 om 20:19

Internationals kregen altijd een premie. Dat is er bij Suriname gewoon niet. En zeker wanneer je jong bent betekent een wedstrijd voor Suriname meteen einde voor een kans bij Oranje en dus een veel grotere kans om je carrière financieel meer boost te geven. Er komen geen scouts op een wedstrijd van Suriname af maar zeer zeker wel op Oranje.

31 juli 2021 om 04:55

Ten eerste is pertinent onzin dat de diaspora spelers hebben afgewacht of ze in aanmerking komen voor Oranje. Want tot voor kort was er geen keuze. Althans dan hadden ze afstand moeten doen van hun Nederllandse nationaliteit en de Surinaamse moeten aannemen. Wat weer vele nadelige gevolgen voor een voetballler kan zijnn met een niet EU paspoort. Wat denk je dat er gebeurt met spelers met talent. Als ze de kans krijgen pakken ze eerste beste vlucht van SLM naar Holland. En zullen zich eenmaal aangekomen neutraliseren tot Nederlanders. |overigens zijn die faciliteiten daar niet om echt proffesioneel topsport aan te bieden aan de jeugd. En daar is ook het geld niet voor bij Svb

Allemaal mooie reacties,maar uiteindelijk mogen we nu pas als surinamers voor onze eigen land uitkomen,kijk hoeveel voetballers in Nederlands elftal lopen al jaren die kon Suriname al jaren goed gebruiken maak je iemand coach dan bepaalt hij wie speelt de beste spelen gewoon. Domme zet dit wat hadden ze verwacht gelijk WK te halen.🤣🤣🤣nu gaat Suriname weer vallen.

Wat is dit voor discriminerende bullshit. Zijn we allemaal Surinamers of heb ik het mis. Ik hoor al jaren dat we een eenheid moeten maken. En ik zag dit als een stap in de goeie richting. Maar nu zie ik dat de Surinamer van surinaamse bodem een Surinamer die in nl wonen niet eens accepteert. Dit is echt jammer. Te triest voor woorden

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Suriname

FIFA ranking: 141
7 fans
Selectie
SpelersPositieW
W. HahnKeeper30
D. DankerluiVerdediger30
K. LeerdamVerdediger30
R. HapsVerdediger30
S. KlaiberVerdediger30
D. BiseswarMiddenvelder30
I. ComvaliusMiddenvelder30
Voor de complete selectie: Clubpagina Suriname.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren