Lieke Martens kan tranen niet bedwingen: ‘Ik neem alle schuld op me’

Vrijdag, 30 juli 2021 om 17:36Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:38

De Oranje Leeuwinnen werden vrijdag na een penaltyserie uitgeschakeld op de Olympische Spelen door de Verenigde Staten (2-2 na verlenging, 2-4 na strafschoppen). Lieke Martens, die in de 81ste minuut een penalty miste, verscheen na afloop geëmotioneerd voor de camera van de NOS. "Deze klap komt heel hard aan", zei de linksbuiten snikkend.

Martens produceerde vanaf elf meter een rollertje, dat door doelvrouw Alyssa Naeher makkelijk uit het doel werd getikt. "Ik neem de schuld voor deze nederlaag echt op me", aldus Martens. "Natuurlijk neem ik het mezelf kwalijk dat ik die bal er niet in schiet. Dan hadden we wedstrijd uit kunnen spelen en waren we gewoon verder. Helaas mocht het niet zo zijn. Op de training gaan ze er wel in en vandaag niet. Dat is gewoon klote, het doet pijn. We waren beter en verdienden meer. Ze hadden gewoon meer geluk en schoten de strafschoppen beter binnen. Toch mogen we ook trots zijn op elkaar. We hebben veel kansen gecreëerd en hebben het Amerika echt lastig gemaakt."

Vivianne Miedema maakte in reguliere speeltijd beide Nederlandse doelpunten, maar gunde de strafschop in de slotfase aan Martens. Achteraf heeft de topscorer aller tijden van de Leeuwinnen daar enige spijt van. "Ik ben verdrietig, boos en teleurgesteld. Waarover? Over van alles. Over de gemiste penalty’s, over de manier waarop we de goals misschien weer weggeven", aldus Miedema, die haar tranen amper de baas kon.

"Ik had misschien ook op moeten staan om tien minuten voor tijd die strafschop erin te schieten, maar Lieke is de nummer één en heeft er al genoeg gemaakt", zei Miedema. "Zij heeft gewoon kwaliteiten. Achteraf is het makkelijk om te zeggen, maar gezien hoe ik in het toernooi zat en hoe ik me op dat moment in de wedstrijd voelde, had ik het misschien wel moeten doen."

In de strafschoppenserie nam Miedema vervolgens alsnog een strafschop, die eveneens gekeerd werd door de Amerikaanse doelvrouw. "Ik ben altijd de nummer vijf geweest op de lijst en Lieke de nummer één. Maar zij wilde die eerste niet nemen", legde ze uit. "Fair enough, dan kom ik op één te staan. De bal moet er dan gewoon in, helemaal met mijn kwaliteiten. Ik hoorde vlak voor de serie dat ik de eerste moest nemen. Dat is voetbal, dat is het leven, dat is topsport. Natuurlijk verwijt ik mezelf dat ik die pingel er niet in schoot. Het is super vervelend om met strafschoppen naar huis te moeten."

Voor bondscoach Sarina Wiegman was het haar laatste wedstrijd bij de Leeuwinnen, omdat ze na de Spelen aan de slag gaat bij Engeland. "Dit doet wel pijn", zo treurde Wiegman na afloop. "We zijn nog nooit zó dichtbij geweest. Op de beginfase na, toen we werden afgejaagd, vond ik ons de betere ploeg. Maar de speelsters hebben alles gegeven, er stond een team. Bij vlagen hebben we echt heel goed gevoetbald, ik had continu het gevoel dat we deze gingen pakken, dat we Amerika zouden gaan verslaan. Ook in de penaltyreeks, maar het is niet gelukt. Voor de wedstrijd zeiden was al dat de VS niet in goeden doen was, dat bleek ook wel. Ze hadden moeite met onze balcirculatie. Het is écht, écht ontzettend jammer dat we niet hebben gewonnen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Normaal ben ik er niet van om 1 iemand de schuld te geven. Maar in dit geval zeg ik: en terecht! Hoe kun je op zo een moment zo een schandalig slecht slap penalty nemen.

30 juli 2021 om 17:46

Niet mee eens. Tuurlijk hadden ze waarschijnlijk gewonnen als ze raak schoot maar je hebt op dat moment nog niet verloren. Sari was beschamend slecht in de penaltyserie en de penalty’s van miedema en de andere dame waren heel slecht. Daarom heb je verloren.

30 juli 2021 om 17:52

Tsja als ze die raak schoot had je nooit verlenging met penals waarschijnlijk.
Leuk dat ze der verantwoordelijkheid nam, maar een penalty zo geweldig slecht inschieten hahaha hoe dan?

30 juli 2021 om 17:54

Dat zeg ik ook ja? Ik zeg dat als ze de penalty raak schoot waarschijnlijk hadden gewonnen. Maar dan nog steeds is de wedstrijd niet verloren en heb je nog kansen.

30 juli 2021 om 17:55

Maar de kans is toch veel groter dat je wint dan in een penalty reeks arsenal890? Dan is het toch volledig terecht om Martens 80% van de schuld te geven?

30 juli 2021 om 17:59

Dat zeg ik ook niet ja? Ik probeer te zeggen dat als Lieke raak had geschoten dat je dan waarschijnlijk had gewonnen. Maar ze mistte, dan heb je nog 10 min met 30 min verlenging om te gaan winnen. Er was geen man overboord toen ze mistte, als ze de kansen in de verlenging hadden afgemaakt was er ook niks aan de hand. De penalty’s en het slechte optreden van Sari kan Lieke niks aan doen.

30 juli 2021 om 18:07

Maar dan is het toch altijd de schuld van iemand die een pingel mist in normale tijd, als daarna verloren wordt? Beetje sneu en natuurlijk volkomen onterecht. Als mevrouw Van Veenendaal voor de grap een keer een bal uit de korte hoek plukt, win je ook. Als Miedema alleen op de keeper afloopt en vervolgens de bal bijna over de achterlijn dribbelt in plaats van in de lange hoek afrondt, dan wil je volgens mij ook niet winnen. Laat staan die gemiste pingels. Wil je soms dat ze gestopt worden?

30 juli 2021 om 18:20

Sari was slecht? Die amerikanen schoten die penaltys lekker in de hoek. De nederlandse schoten ze slap half door het midden

30 juli 2021 om 17:53

Ik wil niemand de schuld geven, maar wat straalde arrogantie hier van af zeg! Ze dachten dat ze wel even over Amerika heen zouden lopen. Daarnaast snap ik niet waren deze Martens achter dat penalty is gaan staan, als ik een speler in me selectie heb die er al 11 ingeschoten heeft dan kan je het haar gewoon laten nemen, Lieke Martens was nergens dit toernooi te bekennen en dan wilt ze achter zo,n belangrijke penalty gaan staan als vedette. Miedema was de enige juiste persoon om dat penalty te nemen. Een penalty serie belevenis is toch even anders.

30 juli 2021 om 17:58

Ja dat was ook een groot succes in de penalty reeks om miedema er eentje te laten nemen.

30 juli 2021 om 18:01

@Lierse blijkbaar heb jij niet gevoetbald, zo,n wedstrijd en/of toernooi moet je aanvoelen. Miedema had er al twee inliggen, dan moet je haar gewoon dat penalty in de wedstrijd laten nemen, die zat gewoon al in haar ritme om ballen in te schieten.

30 juli 2021 om 18:07

Dat is inderdaad wel een beetje een zwak argument Lierse. Twee compleet verschillende dingen

30 juli 2021 om 18:08

Juist. Met al dat ritme en zelfvertrouwen schoot ze die pingel tijdens de reeks keurig in het netje. Let nou eens op Lierse, met je gebrek aan kennis.

30 juli 2021 om 18:30

Het is vooral een nogal nutteloos statement om te doen alsof Miedema die pingel wel even gescoord had. Dat is het punt.

30 juli 2021 om 18:37

Met Miedema had je denk ik meer kans gehad omdat ze lekker in de wedstrijd zat. Ik vond het juist het super slecht dat Miedema later een penalty nam, die kan in de eerste helft vd verlenging al niet meer lopen en was op.

30 juli 2021 om 18:41

@Lierse, Nee, maar dan is jouw comment net zo nutteloos. Het punt van carribean is dat iemand die al 11 goals heeft gemaakt, toch ff wat lekkerder in het toernooi zit en dus grotere kans heeft om succesvoller te zijn. Dat Miedema die ook had kunnen missen is altijd een mogelijkheid, maarja... dan kunnen we net zo goed het forum van Voetbalzone sluiten, want elke mening is een vaak uit de lucht gegrepen mening.

30 juli 2021 om 18:46

We zullen het nooit weten

30 juli 2021 om 20:00

@carribeanSarina Wiegman moet ingrijpen en dan een speelster aanwijzen die wel goed in de wedstrijd zit.Ook Roord en vd Donk niet gezien, horen normaal ook bij de steunpilaren. Groenen, Beeresteijn of Dominique Jansenwaren mss opties geweest.Ik ben niet zo van die zondebokkencultuur.

30 juli 2021 om 20:15

Als afgesproken is dat Lieke Martens de penalty neemt dan moet zij hem gewoon nemen. Niks geks aan volgens mij en gewoon jammer dat ze hem mist. Maakte zij bovendien tijdens het vorige WK ook niet een beslissende penalty in de slotfase?

30 juli 2021 om 18:29

Het is vooral opmerkelijk dat een zogenaamde sterspeelster niet eens normaal kan schieten. Ze heeft de schotkracht van een F pupil. Echt, hoe kan dat in hemelsnaam?

30 juli 2021 om 18:38

Ja kansloos, die Amerikanen gaven ze wel even een lesje in hoe je dient te schieten, ik had die ballen er van de leeuwinnen ook nog wel uit gehaald en ik ben maar een amateur in een bier elftal.

30 juli 2021 om 18:45

Die vrouwen schepten de bal, die weten en kunnen dus geeneens hoe je hard kunt schieten. Het waren schepjes die iedereen eruit had gehaald. Dat het niveau waardeloos is oke, maar dat je dus niet eens hard kunt schieten vind ik echt te bizar voor woorden. Dat is hetzelfde als je niet kunt smashen bij volleybal of dat je met golfen een bal niet van de grond kunt krijgen. Bizar.

30 juli 2021 om 20:14

Ja maar je mag er niks van zeggen en moet alleen supportive zijn. Maar het is echt absurd wat je soms ziet

30 juli 2021 om 18:57

Ja dat zal niet bewust zijn he. Kijk naar Nederland op EK 2000. Missen we er twee zelfs in de wedstrijd en drie in de reeks.

30 juli 2021 om 19:01

Absolute onzin, 2 makkelijke goals tegen, en Miedema en Nouwen schieten ook gewoon een penalty dramatisch in

30 juli 2021 om 20:38

Dit was 1 moment in 90 minuten. Er waren meer momenten in de wedstrijd waar Oranje de fout in ging. Dus zeker niet alleen de schuld van Martens.

30 juli 2021 om 21:23

Dan is het voor jouw omgeving maar te hopen dat je nooit van je leven een leidinggevende functie in gaat vullen. Hetzelfde geldt voor de veertig kneuzen die het met je eens zijn.

Een lulletje rozenwater die, hoogstwaarschijnlijk (ik geef je nog een vorm van twijfel), nooit iets van vergelijkbare druk heeft meegemaakt, die Martens (iemand die verantwoordelijkheid neemt), het verlies van één wedstrijd in de schoenen wil schuiven. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die ooit maar een gram verantwoordelijkheid heeft gehad, zo praat.

Tja. Denk dat zij iets te graag haar 'verantwoordelijkheid' wilde pakken. Soms is verantwoordelijkheid pakken juist het aan iemand anders overdragen. Zat niet bepaald lekker in de wedstrijd en had miedema de penalty laten nemen. Natuurlijk mist miedema in de penaltyserie, maar had haar toch meer kansen toe gedicht met de penalty in reguliere speeltijd. Al met al zonde, want zat zeker meer in het vat. Had overigens wel het idee dat slachtofferhulp er nog aan te pas moest komen. Leek wel of heel het team zat te verdrinken in het verdriet. Zelden zoiets gezien na een kwartfinale. Zal wel komen omdat vrouwen toch iets emotioneler zijn aangelegd dan mannen.

30 juli 2021 om 17:51

Dit. En ik denk dan meteen terug naar het WK 2014 waarbij Robben de pingel aan KJH gaf omdat hij veel frisser was. Dat kenmerkt een echte leider en iemand die de goede verantwoording weet te plaatsen.

30 juli 2021 om 18:51

Inderdaad een goed voorbeeld.

30 juli 2021 om 20:11

In de CL Finale 2012 tegen Chelsea ging het echter fout met Robben, hij faalde van 11 meter in de verlenging, Bayern verloor toen na strafschoppen. Precies andersom dus, Robben wilde ook z'n verantwoording pakken.Een misser ziet er altijd knullig uit, vooral als het de beslissende is.

30 juli 2021 om 18:55

Beetje een zielige sneer richting het vrouwenvoetbal niet? Is toch alleen maar mooi dat ze oprechte emotie en verdriet tonen? Beter dan die verwende "mannelijke" voetballers die bij elke scheet naar de grond gaan en als ze verliezen als een zak zout voor de camera verschijnen in de trent van "ach ja kan gebeuren" om vervolgens doodleuk op vakantie te gaan en wat selfies op social media te plaatsen.

30 juli 2021 om 19:04

Sneer? Ik constateer iets, geef mijn mening erover en geef aan waarom ik denk dat het komt? Toch niks mis mee? Maar was inderdaad vergeten dat je in de huidige maatschappij geen verschillen tussen mannen en vrouwen meer mag benoemen. Mijn excuses. Want volgens mij leg ik er toch geen waardeoordeel aan? Vond het gewoon wonderlijk om te zien, dat mag toch?

30 juli 2021 om 20:34

Dat mag zeker, daar heb ik geen probleem mee. Het is meer de opmerking omtrent slachtofferhulp die ik erg overtrokken vind. Kan natuurlijk ook aan mij liggen omdat ik hiermee persoonlijke ervaring heb waardoor het extra lading heeft.

30 juli 2021 om 20:44

Ligt wat mij betreft niet aan jou TheSpy. De opmerking van Ducktaildo komt op mij niet neutraal over, inderdaad vanwege zijn referentie aan slachtofferhulp.

31 juli 2021 om 09:56

Je mag dat in de huidige maatschappij prima hoor, je mening geven. Alleen mag je daar dan ook weer een mening over verwachten. En je slachtofferhulp opmerking is opzich ook best kneuzig. Kijk, waardeoordeel, mooi hè.

Ze waren zoveel beter? Heb ik dan een andere pot zitten kijken ofzo. Het was aan beide kanten een foutenfestival.

Dat het dan eindigt met een penalty serie is wel aandoenlijk. Kwaliteit van beide keepsters werd even duidelijk.

30 juli 2021 om 17:50

Keeper van Amerika pakt die eerste penalty er toch heel netjes uit? Daarnaast werden een aantal penalty's gewoon onberispelijk erin geschoten.
Beetje populair doen dit.

30 juli 2021 om 21:33

Waarom zou ik populair doen? Reageer anders gewoon even op wat ik zei. Ik vond alleen de penalty van Dominique Janssen overtuigend. Die vd Gragt ramde hem er ook met meer geluk dan wijsheid in.

30 juli 2021 om 20:15

Ik zag in de reguliere 90 minuten een beter USA, Oranje ging pas in de verlenging een beetje voetballen.

Ik heb voor het eerst een vrouwenvoetbal wedstrijd gezien. Het kan bijna niet, maar het was nog slechter dan de wedstrijd gisteren van Feyenoord.

30 juli 2021 om 18:00

Op basis van wat ik heb gezien vind ik eerlijk gezegd dat ze op een kleinere veld dan de mannen moeten spelen. Als een logisch gevolg van lagere fysieke capaciteiten bij vrouwelijke spelers, is er veel minder intensiteit en snelheid dan bij de mannen. Technisch en tactisch niveau zou voor beide geslachten hetzelfde kunnen zijn, aangezien dat wordt bereikt met training en natuurlijk talent dat overal kan opduiken en niemand ontkent dat. Maar vrouwen hebben over het algemeen en met de gebruikelijke uitzonderingen minder spierkracht, minder topsnelheid en minder uithoudingsvermogen. Dat zijn biologische feiten die gemakkelijk kunnen worden bewezen door wereldrecords op de baan en in het veld te controleren. Vrouwenvoetbal is en zal daarom altijd langzamer zijn, dat wil zeggen minder spectaculair, zoals ik al zei vooral als ze op velden van dezelfde grootte als mannen blijven spelen en wedstrijden dezelfde tijd blijven duren.

30 juli 2021 om 18:05

Kleiner veld, kortere helften en je kan zowaar een sport met intensiteit en spektakel creeeren. Wat betreft techniek blijf ik verbaasd. Er is fysiek inderdaad geen enkele aantoonbare reden waarom die bij vrouwen stelselmatig slechter zou zijn, echter is dat wel het geval. Als ik deze dames zie verbaas ik me vaak over hun techniek en hoe sloom en houterig alles lijkt. Dan heb ik het nog niet eens over hen in vergelijking met de heren op het hoogste niveau maar gewoon in vergelijking met amateur mannen die 1, max 2x per week trainen. Zelfs daar lijkt de techniek en handelingssnelheid vaak hoger te liggen

30 juli 2021 om 18:11

Totaal met je eens. Misschien de bal ook nog wat lichter maken. En het doel iets kleiner. Het niveau is echt dramatisch, maar misschien komt dit ook wel omdat het het niveau van de mannen in de top echt heel hoog is.

30 juli 2021 om 18:25

Dit zeg ik dus ook al maanden. Maak de wedstrijden korter, het doel kleiner, het veld kleiner. Misschien de bal ook. Bij tennis spelen de vrouwen ook max 2 sets bij een grand slam, daar is niks lulligs aan. Mannen spelen 3. Dus als je hier dezelfde omstandigheden hanteert dan lijkt het nergens op. Zulke veranderingen kunnen de sport beter maken.

30 juli 2021 om 20:27

Hoewel een kleiner veld de sport misschien wel ten goede zou komen, is dat denk ik geen haalbare oplossing. Ik zie in ieder geval nog niet zo snel aparte stadions en voetbalvelden voor de vrouwen aangelegd worden, of extra belijning toegevoegd worden op de huidige velden. Kortere speeltijd zoals 2 x 35 minuten en een lichtere bal zijn daarentegen veranderingen die bij wijze van spreken morgen al doorgevoerd kunnen worden en de intensiteit meteen wat op kunnen krikken.

30 juli 2021 om 21:23

Doen ze in de jeugd toch ook in bepaalde leeftijdscategorieen? Van 16m tot 16m. Paar extra lijntjes trekken de dag op voorhand, no biggie

30 juli 2021 om 18:50

Nou Feyenoord was wel echt triester hoor! Je moet wel rekening blijven houden met verschil mannen en vrouwen

Miedema had de pingel voor de hattrick moeten nemen, je zag aan alles dat die er niet in ging. Vooral als je niet in de wedstrijd zit moet je het daarbij laten.

misschien moeten de vrouwen toch maar evenveel betaald krijgen als de mannen. Ik heb de wedstrijd zelf niet gezien maar zelfs de highlights waren schrijnend. Dat gezegd zijnde hebben ze blijkbaar wel meer winnaarsmentaliteit en zelfreflectie dan de mannelijke tegenhangers in Nederland. Deze ene dame op zich heeft meer 'ballen' en gretigheid dan die hele selectie prima ballerina's waar we een aantal weken geleden naar aan het kijken waren...

30 juli 2021 om 21:02

Stop met dat populistische gedoe, het slaagt nergens op. Het vrouwenvoetbal suckt en iedereen weet het. We willen het gewoon pamperen omdat we met hen te doen hebben.

30 juli 2021 om 21:20

Hahahah hou op joh. Ik meen het toch ook niet. Wil gewoon de mannen van Oranje even dissen

30 juli 2021 om 21:52

Ik heb duidelijk vakantie nodig, had het niet door man. Maar moet eerlijk zeggen, echt ironie kon ik niet bespeuren in je comment

30 juli 2021 om 23:53

Ironisch was het ook niet. Nogmaals, gewoon om even de mannen een bende pussies zonder zelfreflectie te noemen, meer niet. Ik vind het overigens wel echt verfrissend bij de vrouwen om emotie te zien na een uitschakeling en iemand die naar voren treedt om de schuld op zich te nemen. Ontbreekt het aan bij Oranje

Tja als je zon penalty mist ben je al gauw de schuldige. Echter ben ik het er zelf niet mee eens. De allergrootste voetballer hebben ook op cruciale momenten penals gemist, dus dit kan gebeuren en hoort erbij. Het is wel behoorlijk zuur alleen uiteraard. Het probleem van NL ligt naar mijn mening echt grotendeels bij de verdediging. Je houd je hart echt vast bij elke pass die wordt gegeven daar achterin. Verder al een aantal tegengoals gekregen, doordat die bal zo ongelooflijk slecht wordt weggewerkt uit de 16. Ben ook niet zo'n voorstander van van Veenendaal op goal. Verder heb je dit toernooi als ik me niet vergis 23 keer gescoord en dat is dan natuurlijk wel weer een knappe prestatie. Veel scoren is alleen helaas een must doordat de verdediging echt te slap is. Hopelijk breken er dus wat talenten door en dan komt het vast wel goed weer met Nederland!

En terrecht Lieke. Wat een zelf ingenomen slecht schot was dat zeg!!

De schuld ligt toch echt bij de verdediging dat constant verkeerd staat, niet oplet en slap het duel aan gaat. Ze reageren pas als de bal komt en grijpen niet tot nauwelijks in. Beide tegentreffers hadden voorkomen kunnen worden door simpelweg op te letten en niet alleen naar de bal te kijken. Toppunt was het eind van de wedstrijd waarbij van de Gragt ff lijkt te genieten van de omgeving en de bal achter haar langs hobbelt. Gelukkig staat dan ook de spits van VS te slapen, anders had je voor de strafschoppenserie al verloren of een Jansen dat compleet de weg kwijt is wanneer de bal in de beurt komt en als ze met bal alle tijd heeft presteert ze het toch om te laat te komen. En als klap op de vuurpijl het niet opstellen van Berensteijn ten koste van van de Sande. Het begon meteen te lopen toen zij er in kwam.

Op het EK voor mannen werden er geen penalties gemist; was er geen sprake van hilarische terugspeelballen en groteske fouten van doelmannen.

Begrijp dat ze baalt maar je hebt de wedstrijd verloren omdat de verdediging gewoon lucht staat de dekken, normaal opbouwen en overspelen naar elkaar in de verdediging kunnen ze niet, zelfs de B1 doet dit nog beter.

Tuurlijk had je kunnen winnen als die penal der was gegaan. maar je had ook kunnen winnen met die kopbal van miedema, dat schot van beerenstein, het instappen van nouwen of een redding van van veendendaal. je kan dit niet alleen afschuiven op Martens vindt ik. al begrijp ik niet dat zij die pingel nam.

Dat Martens zich schuldig voelt snap ik, want die penalty was wel heel beroerd, zelfs voor een terugspeelbal was die nog te slap gespeeld. Maar je weet ook niet wat Amerika had gedaan was die bal er wil in gegaan. Dus een garantie was het niet geweest. Maar de kans dat je door was gegaan was dan wel een stuk groter geweest.

Ach zij neemt die penalty en ze kan missen. Dat achteraf gelul van Miedema dat zij hem had moeten opeisen, dan had ze dat moeten doen? Ze mist hem zelf ook daarna in de reeks. Achteraf praten is zo makkelijk. Jammer Lieke maar kan de beste overkomen. Zelfs Mbampe mist wel eens een penalty.

Jammer zat veel meer in maar helaas

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren