‘Met Rivaldo is blijkbaar de afkeer van Van Gaal voor Brazilianen ontstaan’

Donderdag, 29 juli 2021 om 11:07Rian Rosendaal • Laatste update: 11:45

Rafael da Silva denkt te weten waarom hij zo'n moeizame relatie had met Louis van Gaal in zijn periode als speler van Manchester United. De rechtsback, tegenwoordig actief voor Istanbul Basaksehir, claimt in een uitgebreid interview met The Athletic dat de voormalig manager van the Red Devils een hekel heeft aan Braziliaanse spelers. Van Gaal zelf benadrukt overigens dat dit helemaal niet het geval is.

Van Gaal liet Da Silva kort na zijn entree op Old Trafford in 2014 weten dat hij niet paste in zijn plannen bij Manchester United. "Een uitleg daarover heb ik nooit gekregen. Van Gaal zei alleen maar tegen mij: 'jij vertrekt'. Hij leek een duidelijk idee te hebben over de spelers die hij graag wilde hebben en de spelers die mochten vertrekken. Daarover kwam echter nooit een duidelijke verklaring, al hoorde ik wel bepaalde dingen van andere mensen. Voordat Van Gaal naar Manchester United kwam vertelde iedereen mij al dat hij een hekel heeft aan Brazilianen", aldus de in 2015 uit Engeland vertrokken vleugelverdediger.

‘Als ik terugdenk aan de tijd met Van Gaal, krijg ik nog steeds nachtmerries’

De Braziliaanse verdediger haalde onlangs ook al hard uit naar de bondscoach van Oranje.Lees artikel

"Ik weet niet of dat klopt of niet, maar ik weet dat die verhalen begonnen toen hij bij Barcelona samenwerkte met Rivaldo", gaat Da Silva verder met zijn terugblik. "Hij zette toen Rivaldo op de bank en Rivaldo was gelijk klaar met Van Gaal. Hij sprak slecht over hem en probeerde voor het ontslag van Van Gaal te zorgen. Daar is blijkbaar zijn afkeer voor Braziliaanse spelers ontstaan. 'Die Brazilianen vinden het heerlijk om trainers weg te jagen', zoiets was het." Van Gaal wilde Rivaldo destijds op de linkerflank posteren, terwijl de speler zelf veel liever als diepste spits fungeerde. De bondscoach van Oranje vertrok in 2000, om in 2002 terug te keren bij Barcelona. Rivaldo liet toen gelijk zijn contract ontbinden. AC Milan pikte de aanvaller op uit Spanje.

Volgens Van Gaal klopt er weinig van de beweringen van Da Silva, zo blijkt uit zijn reactie tegenover The Athletic. "Het is niet voor te stellen dat een mens of een trainer op zo'n manier over een heel volk denkt als hij slechts vraagtekens zet bij de professionaliteit van een Braziliaanse speler. Het was gewoon zo dat Da Silva de concurrentiestrijd had verloren van Antonio Valencia. Dat is het hele verhaal, Antonio werd door mij omgeturnd van een vleugelaanvaller naar een rechtsback. En na mijn ontslag speelde Valencia onder José Mourinho ook op die positie. Zo slecht was mijn keuze dus niet, of wel?", vraagt Van Gaal zich hardop af.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door garrincha10)

Dat van Gaal een hekel heeft aan Brazilianen geloof ik niet. Ik kan me wel voorstellen dat hij slecht om kan gaan met het temperament. Van Gaal is niet bepaald een coach die goed om kan gaan met tegenspraak, emotie, trots etc. Dat hebben Brazilianen gemiddeld genomen toch wat meer.

29 juli 2021 om 11:31

Ik ben getrouwd met een Braziliaanse en ken daardoor veel Brazilianen. Temperamentvol zijn ze niet, zeker niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Mexicanen of Uruguayanen. Maar discipline kan het aan schorten: afspraak is niet altijd afspraak en regels zijn en er om gebroken te worden.

29 juli 2021 om 11:45

Kan me voorstellen dat een gevoelige Braziliaan moeite heeft met een groot blok beton die rake dingen roept. Is toch wel wat anders dan wat je in Rio tijdens het carnaval tegenkomt.

29 juli 2021 om 14:02

Daar ben ik zelf ook tegenaan gelopen met Brazilianen, ze zijn niet zozeer trots maar wel gevoelig. Ik ben alles behalve een van Gaal, ik durf mezelf zachtaardig te noemen. Maar dan nog bleek ik onbedoeld kwetsende dingen te zeggen. Zo bleek ik ooit een Braziliaanse achteraf behoorlijk gekwetst te hebben toen ik me hardop afvroeg of ze goed Nederlands in drie maanden tijd kon leren. Ik snap dat een van Gaal met hun cultuur botst, uitzonderingen uiteraard daargelaten.

29 juli 2021 om 14:22

Haha klopt inderdaad. Ook nooit tijdens een 1e ontmoeting in minuut 1meteen belangstellend vragen wat hij of zij doet voor werk,of hoe oud ie is. Sommigen zien dat als heel lomp en direct.

29 juli 2021 om 15:40

Heel herkenbaar messibarca haha! Vragen wat voor werk iemand doet is inderdaad hondsbrutaal in hun cultuur, terwijl het voor ons een van de eerste vragen is om iemand te leren kennen.

Van Gaal wegzetten als een racist omdat je weigert zelfkritisch te zijn. Wat is deze Rafael toch een enorme kneus.

29 juli 2021 om 11:51

@miserva88

"wat is deze Rafale een kneus"

Hij zegt toch dat hij niet weet of het klopt: "ik weet niet of dat klopt of niet, maar ik weet dat die verhalen begonnen toen hij bij Barcelona samenwerkte met Rivaldo", gaat Da Silva verder met zijn terugblik. "

Bijna ieder mens kan twijfelen als op een dag een nieuwe trainer komt en gelijk zegt jij mag weg.
Dan ga je excuses/antwoorden proberen te zoeken.

Ik vind persoonlijk dat aanpak van LvG niet goed is. Je kan niet als olifant door porseleinen kast lppen. Je werkt met mensen en op zijn minst een periode (week of langer) kans geven. Iedereen hoort bij nieuwe ronde op 0 te beginnen en dan beoordelen.

Stel op je werk krijg jij een nieuwe manager. Die komt binnen en wijst o.a. jou aan dat je mag vertrekken omdat je niet past in zijn visie. Dan ga je toch schrikken en vragen waarom.

29 juli 2021 om 13:02

Nee Krillin, hij doet hetzelfde als iemand die zegt ‘met alle respect’ voordat ie een kritische noot kraakt. Simpele racistische opmerkingen zijn dit.

Hoeveel jaren gaan we nog van die jankberichten van Rafael da Silva krijgen? Van Gaal is ook al jaren weg bij United, dus snap sowieso niet wat nu nog de nieuwswaarde van deze berichten zijn, buiten het feit dat we deze berichten elk jaar wel een paar keer weer voorbij zien komen.

Ik ben benieuwder naar de analyse van Rafael da Silva wat hij zelf beter had kunnen doen om zijn carrière succesvoller te laten verlopen dan dat hij is verlopen.

29 juli 2021 om 11:28

Eerst die podcast en nu dit artikel inderdaad. Wat heeft dat voor nieuwswaarde? Je beschadigt enkel een coach die recent als bondscoach van Oranje is aangesteld. Ik snap deze timing in ieder geval totaal niet als dit niet daadwerkelijk de bedoeling is: nu al zagen aan de stoelpoten van LvG.

29 juli 2021 om 11:47

Tja, zo'n jongen zoekt naar excuses voor het feit dat z'n carriere als een nachtkaars uitging. Zelfreflectie zit er niet in bij deze Rafael. Niets klaargespeeld sinds z'n vertrek bij Manchester United en toen was hij pas 25 jaar. Het moderne voetbal is niet weggelegd voor jongens die enkel op hun techniek vertrouwen.

29 juli 2021 om 13:00

@Sirius, vind zo grappig hoe jij voetbal visie soms is. Zo eenzijdig. Het is precies zo hij aangeeft gebeurd. Van haal is een geweldig trainer maar het is geen geheim dat hij liever niet met Zuid-Amerikanen werkte. Nu ga je claimen dat hij zelfreflectie geeft en excuses zoekt. Heb je überhaupt meer verdiept in de onderwerp voor dat je een maning vormt? Hij heeft een prachtig carrière gehad en is niks mis mee om de laatste jaren te kiezen voor geld dan voor titels. Ik voeg zijn prijslijst vooral. Vlag van Engeland Manchester United
Premier League: 2008/09, 2010/11, 2012/13
Football League Cup: 2009/10
FA Community Shield: 2008, 2011, 2013
FIFA Club World Cup: 2008
Vlag van Brazilië (1968-1992) Brazilië onder 17
CONMEBOL Sudamericano onder 17: 2007

29 juli 2021 om 13:58

@jbrazyca, sorry maar Sirius heeft toch gewoon gelijk. Heeft bij Man U al niet veel gespeeld op 2013 na. Is daarna naar Lyon gegaan en heeft na zijn 1e seizoen steeds minder gespeeld en is toen naar Turkije gegaan. Mooi dat jij dan met club prijzen komt aanzetten maar dat is nu net die zelfreflectie die mist. Hij heeft er daarna niet veel meer van gebakken.

Dat van Gaal niet goed kan opschieten met Z Amerikanen is helemaal geen gemeen goed, sterker nog je hoort v Gaal dit met argumenten ontkennen en nog zeg jij gewoon dat dit een feit is.

Feit is dat Da Silva niet goed genoeg was en nu zoveel jaar na dato nog steeds een zondebok zoekt en daar de tijd voor neemt om v Gaal te blamen.

29 juli 2021 om 14:51

Probeer je nou met club prijzen aan te tonen hoe goed een speler is? Hahahaha. Na United niet belangrijk kunnen zijn voor Europese top of subtop club.

Maar denk dat Rafael er ongeveer hetzelfde over denkt als jij en daar zit nu net het probleem.

29 juli 2021 om 14:55

Ulreich is ook een fantastische keeper. Kijk zijn prijzenlijst als club keeper bij Bayern maar.

29 juli 2021 om 16:00

@thamike Hij heeft niet alles gespeeld dat is heel wat anders dan weinig gespeeld en lag ook aan blessures. Tot aan zijn blessures speelde hij alles. En toen die fit was speelde die weer. Niet dingen gaan roepen die niet waar zijn. Op TransferWise kan je de stats zien en die vertellen echt heel wat anders dan wat je zegt. Dat hij laatste jaren niet meer op zijn beste niveau is gekomen is inderdaad. Maar de punt is dat van gaal echt heel slecht met hem om gegaan is. Was wereld in de voetbal wereld en werd nog bevestigd ook. Ik weet niet waar jij hebt gelezen dat van gaal goed gaat met Zuid Amerikanen, maar er meerder zuid Amerikaanse speler die dit heb aan gegeven. Is het zo raar als hij wordt geïnterviewd over die periode en hij dezelfde antwoord geeft als toen?

29 juli 2021 om 16:01

@ sant0hat. Prijzen tonen zeker hoe goed de speler is op dat moment hij is een deel van de selectie. Daarnaast had hij zeker grote aandeel aan de prijzen. Want hij was vaak basis speler en de laatste prijs zelf bijna alles gespeeld. Fact check volgende keer.

29 juli 2021 om 20:18

@Jbrazyca, geen dingen roepen die niet waar zijn?? Pfff ok Manu: 22; 16; 28; 18; 40 (wat ik zei 2013); 29; 11 dit zijn alle wedstrijden dus incl Europees en beker. Dat is in Engeland erg weinig opmaat ene seizoen na. Precies zoals ik zei. In Engeland spelen ze gemiddeld 60+ wedstrijden en natuurlijk rouleren ze daar.

Lyon; 27; 41; 31; 21; 13 en ook hier geldt incl alles. Als je alleen de competitie pakt gaan er al bijna 10 vanaf. Laat ik Turkije buiten beschouwing. Gaat dus behoorlijk hard achteruit. Hier zitten ook nog eens zijn vele invalbeurten bij. Dus voor je iemand bericht van zaken die niet waar zijn even kijken naar de juiste site ipv een financiële site als Transferwise. 😂

29 juli 2021 om 14:18

Van Gaal had zelf laatst ook nog een jankverhaal in zijn boek dat zijn wanprestatie bij United aan alles en iedereen behalve hem lag, dus hij heeft er zelf ook een handje van

29 juli 2021 om 14:59

Van gaal schrijft het 1 keer op in een boek. Rafael da Silva roept dit soort dingen een paar keer per jaar, waarschijnlijk omdat hij bang is dat straks niemand meer weet wie hij is.

29 juli 2021 om 18:43

Nou, in 2002 toen Van Gaal het WK misliep kan je zijn tirade denk ik ook nog wel herinneren. Toen was dat de schuld van alles en iedereen behalve van Van Gaal

Volgens mij speelde in het kampioensjaar van AZ ook een Braziliaan voorin. Zou die het zelfde zeggen over van Gaal.

29 juli 2021 om 13:29

Nee natuurlijk niet. Maar spelers die onder een coach niet uit de verf komen zoeken doorgaans vooral naar een uitleg buiten zichzelf om. Het is mij een raadsel waarom deze Rafael dat nu nog steeds doet, zoveel jaar na dato.

Pff zit diep bij die Rafael, misschien moet hij eens accepteren dat hij niet goed genoeg was voor Manchester United. Net als Fabio. Het was voor Moyes en Van Gaal een loodzware erfenis die Ferguson achterliet. Laatstgenoemde kon presteren met beperkte spelers als Evans, Anderson en Cleverley. De opvolgers hadden grote moeite om hier een goed team van te maken. Het was hoog tijd voor een grote schoonmaak, dan moet je soms een hard oordeel vellen over spelers als deze Rafael Da Silva.

En toch had Rivaldo waanzinnige stats onder Van Gaal. 149 wedstrijden, 80 doelpunten en 24 assists en een gouden bal. Tja.

29 juli 2021 om 11:47

Was dat niet voor van Gaal? Die gouden bal voor mijn gevoel wel. Rivaldo heeft die goudenbal in elk geval zeker niet te danken aan van Gaal wat een voetballer was dat in zijn prime zeg.

29 juli 2021 om 12:05

Was onder v Gaal, ik dacht dat Rivaldo in '99 de gouden bal won?
Van Gaal is in '97 gekomen. Ik kan mij herinneren dat het iets met positie wissel te maken had.

Rivaldo won de gouden bal als nr 10, waarop v Gaal het seizoen erop hem als linkervleugel aanvaller wilde gebruiken.

Ot: als v Gaal al een hekel had aan Brazilianen dan zou dat eerder door Santos zijn ontstaan lijkt mij. Koud in het veld en een rode kaart pakken 😖

29 juli 2021 om 12:05

Dat was zeker wel onder van Gaal en toen wilde Rivaldo plots op 10 gaan spelen IPV links buiten na die gouden bal en toen zei van Gaal terecht dat hij beslist waar Rivaldo speelt.Douwe Dabbert, hij won de gouden bal als links buiten

29 juli 2021 om 12:12

Ah ok I stand corrected 👍. Nu ik het zo lees begint het weer te dagen.

29 juli 2021 om 12:38

Rivaldo kwam tegelijk met van Gaal. De trainer hoopte met Ronaldo samen te kunnen werken, gezien PSV hem voor de neus van Ajax weg wist te kapen. Toen vertrok hij bij Barça en kwam Rivaldo er voor hem in de plaats.

Rivaldo won de Gouden Bal als linkermiddenvelder, afwisselend met nr10. Omdat ie de Gouden Bal had gewonnen vond hij dat hij z'n plek in het team kon eisen. Vervolgens scoorde hij méér, maar Barça won niet meer. Al lag dat absoluut ook aan andere zaken en wil v. Gaal vaak de indruk wekken het dat daardoor kwam.

Overigens had ie ook een moeizame relatie met Giovani en ook Anderson was ontevreden over diens speeltijd.

29 juli 2021 om 13:18

Ook Giovanni heeft genoeg gespeelt. En laten we eerlijk zijn. Giovani en Anderson waren ook niet de absolute top. Later kwam Kluivert nog en je had Figo aan de andere kant.

Ik denk niet dat gaal een hekel heeft aan Brazilianen. Wel dat hij ze niet wil in zijn team, omdat ze niet kunnen denken in zijn visie naar het algemeen belang. Bij hem krijgt iedere speler een stuk veld waarop hij zich mag begeven. Je mag hier Nooit uit, doe je dit wel dan wordt hij gek. Brazilanen oa zijn spelers die je de ruimte moet kunnen geven, dat wil hij niet, dat kan hij niet en dat zal hij niet
Ik denk dat Scmidt ook zulke gedachtes heeft

29 juli 2021 om 11:55

Schmidt heeft net een Braziliaan naar PSV gehaald en heeft best wat Brazilianen succesvol in zijn formatie laten spelen. Renato Augusto is mede door Schmidt ook weer een belangrijke international geworden. Ik denk dat van Gaal een (bewezen) top trainer is, maar hij heeft wel vaker conflicten gehad met (vaak grote) spelers die 'anders denken' volgens mij. (sneijder, Rivaldo, Stoichov, van Bommel etc etc) Maargoed dat zal vast allemaal toeval zijn..

Te slecht voor United, te slecht voor Lyon en speelt nu in Turkije wat wellicht zijn niveau is. Toch altijd wel grappig dat redelijk wat nietszeggende spelers een bepaalde trainer de schuld geven van hun falen en niet realistisch kunnen zijn.

Geeft deze gast elke week een interview waarin hij LVG afkraakt, of wordt het gewoon elke week hier gepost? Echt totaal irrelevant nieuws dat een middelmatige speler uit een middelmatige competitie onze bondscoach niet mag.

Hoeveel podium krijgt Rafa Silva nog meer? Volgens mij heb ik al veel te veel voorbij zien komen over hem en zijn haat/hekel jegens Louis. Genoeg is genoeg!

Een bittere man die Rafael Da Silva. Was een leuke duo met zijn broer destijds maar uiteindelijk kwamen beide gewoon veel tekort voor de top, dat lag niet aan Van Gaal.
Overigens was het toch Ferguson die begon met Valencia op de rechtsback te zetten en niet Van Gaal?

Keek net even op Barca Yourube account naar die wedstrijd legends tegen Madrid. Rivaldo is fitter dan 70% van alle betaald voetbal spelers.

Deze beste man heeft niks gedaan met zijn kwaliteiten , dat zegt denk ik genoeg over hem .
Rivaldo was geweldig , maar ook erg lui ..
Moest net zoals Romario precies gaan zoals de diva het wou .
Dus met regels en discipline hebben deze mensen gewoon minder mee .
Waarom dat is , ik zou het niet weten ..
Wel erg jammer om dan een oude trainer neer te zetten als een potentiële racist ..
Wat in mijn beleving absolute onzin is.

Die Rafael was een hele matige speler. LvG heeft geen hekel aan brazilianen, wel aan spelers die niet in de pas lopen. En Rivaldo was er zo eentje. Maar die werd wel wereldvoetballer van het jaar en toen moest LvG natuurlijk even showen dat hij nog altijd de baas was. Het zijn eveneens mannetjes als Ribery waar LvG niet goed mee kon dealen. En Van Bommel later ook.

Ach, ik weet niet, ik ben een beetje moe. Van Gaal is eentje waar natuurlijk elke grasspriet de juiste richting op moet staan en op de mm nauwkeurig gewiekt moet zijn. Dat werkt niet altijd zo bij Brazilianen. Maar om daar nu zo een verhaal over te maken is ook wel overdreven.

"al hoorde ik wel bepaalde dingen van andere mensen. Voordat Van Gaal naar Manchester United kwam vertelde iedereen mij al dat hij een hekel heeft aan Brazilianen", aldus de in 2015 uit Engeland vertrokken vleugelverdediger"
Misschien had je zelf wat meer aan van Gaal moeten vragen dan, ipv al die andere mensen zomaar te geloven. Tja en Nederlanders zijn nou eenmaal wat botter dan andere nationaliteiten, en van gaal met zijn steenkolen engels zal daar ook niet bij meegeholpen hebben toen hij aangaf dat hij hem niet nodig had bij United

Beetje kort door de bocht. van Gaal heeft met elke ster die beetje haantjesgedrag vertoond moeite. Hij denkt altijd aan het ''team'' en heeft liever een hecht collectief dan dat hij 1 absurde goede speler een beetje een vrije rol/privileges geeft. Wat overigens zijn goed recht is. Elke trainer heeft zijn eigen filosofie. Toch vind ik dat van Gaal op menselijk gebied een beetje te wensen overlaat. Empathisch vermogen kent de man niet bepaald.

Van Gaal is van de discipline en daar kunnen ze niet zo goed tegen naast de directheid van Louis, want Zuid Amerikanen prefereren nou eenmaal een andere warme benadering om zich prettig te voelen. Zeggen dat Louis een hekel heeft aan Brazilianen slaat dan ook nergens op.

Die Rafael is gewoon een enorm gefaalde speler net als zijn broer en dan maar een kut boek schrijven waar je iedereen neerhaalt. Trieste figuurtjes die je eigenlijk na dit soort berichten helemaal niks meer goeds gunt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4938 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger42
Sergio BusquetsMiddenvelder40
F. de JongMiddenvelder40
M. DepayAanvaller42
PiquéVerdediger31
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

404 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2021- Nederland
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
Laatste voetbalnieuws

Frank de Boer onthult contact met Louis van Gaal: ‘Het is een toptrainer’

Frank de Boer heeft het mislukte EK en zijn vertrek als bondscoach van het Nederlands elftal eerder deze zomer een plek kunnen geven. De oud-verdediger onthult zaterdag in gesprek met het...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren