Daily Mail publiceert precaire e-mail aan Manchester City uit 2011

Zondag, 25 juli 2021 om 09:23Dominic Mostert • Laatste update: 10:11

Manchester City heeft mogelijk de eigen inkomsten kunstmatig opgekrikt om Financial Fair Play-regels te kunnen omzeilen, concludeert de Daily Mail zondag. De krant heeft documenten en e-mails ingezien die wijzen op een schimmige sponsorconstructie. Op papier is Etihad Airways de shirtsponsor, maar in werkelijkheid zouden grote bedragen zijn betaald door de Executive Affairs Authority, een overheidsorganisatie uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De Daily Mail publiceert zondag een e-mail van een persoon binnen Etihad Airways aan een zakelijk contact in de 'partnerships'-afdeling van Manchester City. De identiteit van de zender en ontvanger is bekend, maar wordt door de Daily Mail niet gepubliceerd; zij werken inmiddels allebei elders. De e-mail is verstuurd in april 2011. "Beste [naam], er lijkt wat verwarring te zijn over een verschuldigd bedrag omtrent het sponsorschap voor het seizoen 2010/11", schrijft de afzender namens Etihad. "Zoals je weet, heeft Etihad zich gecommitteerd aan het betalen van 4 miljoen pond (4,7 miljoen euro) en het resterende bedrag (8 miljoen pond) wordt afgehandeld door de Executive Affairs Authority. Kun je dit verduidelijken richting je eigen financiële afdeling en er te zijner tijd zelf achteraan gaan bij de EEA?"

Uit documenten die de Daily Mail heeft ingezien, blijkt dat Manchester City een factuur van twaalf miljoen euro verstuurde richting Etihad voor het sponsorschap in 2010/11, maar er werd een handgeschreven notitie aan toegevoegd waarin stond dat Etihad zelf slechts 4 miljoen pond hoefde te betalen. Het verschil werd betaald door de EEA, volgens de eigen website een 'gespecialiseerde overheidsorganisatie die strategisch advies verzorgt' voor kroonprins Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de de facto leider van de Verenigde Arabische Emiraten. Op basis van ingeziene documenten trekt de Daily Mail de conclusie dat het inkomen van Manchester City kunstmatig lijkt te zijn opgeblazen door de betalingen uit de VAE. Een onderzoek van de Premier League, dat twee jaar geleden begon, wordt momenteel via juridische wegen vertraagd door Manchester City, dat op diverse punten geen duidelijkheid heeft willen bieden.

In februari 2020 werd Manchester City door de UEFA voor twee jaar uitgesloten van deelname aan de Champions League voor het schenden van de regels omtrent Financial Fair Play. Ook kreeg de club een boete van dertig miljoen euro. Clubs mogen van de UEFA niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt via sponsors, tv-gelden, premies en stadionrecettes. In juli won Manchester City echter in het hoger beroep bij de CAS, waardoor de uitsluiting van de baan was en de boete werd verlaagd naar tien miljoen euro, voor het weigeren mee te werken met het onderzoek. Volgens het CAS is niet bewezen dat Manchester City zich schuldig maakte aan het maskeren van sponsorbijdragen, zoals door de UEFA werd gesteld.

In het hoger beroep fungeerde clubcommissaris Simon Pearce als getuige namens Manchester City. Hij dient onder meer als hoge adviseur van de Executive Affairs Authority. Pearce ontkende tijdens een verhoor door het CAS categorisch dat hij heeft meegewerkt aan betalingen aan Etihad die gerelateerd waren aan het sponsorschap van Manchester City. Uit een later door Der Spiegel gepubliceerde e-mail uit december 2013 van Pearce aan Peter Baumgartner, operationeel directeur van Etihad, blijkt echter het tegendeel: daarin schrijft Pearce, vanuit zijn e-mailadres dat is gelieerd aan de regering van de VAE, dat Manchester City een bedrag van 99 miljoen pond tegemoetziet aan totale sponsorinkomsten, waarvan 8 miljoen wordt betaald door Etihad - de rest, 91 miljoen euro, wordt terugbetaald aan Etihad. Manchester City kiest ervoor om vragen van de Daily Mail over de correspondentie niet te beantwoorden en bepleit zijn eigen onschuld.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door jdg84)

Giftige ploegen zijn het, man city, PSG...

25 juli 2021 om 10:28

Doen me denken aan clubs als Chelsea, Barcelona, Juventus en Real Madrid. Men doet vaak alsof dit soort clubs erger zijn dan de traditionele elite clubs, maar die doen dezelfde schimmige dingen. Alleen wordt het geaccepteerd van die clubs, omdat ze al langer rijk zijn.

25 juli 2021 om 11:36

Niet alleen langer rijk, maar ook gewoon veel meer supporters hebben over de gehele wereld. Manchester City is allesbehalve populair, ook op dit forum word elke negatieve scheet compleet uitvergroot en word de gunfactor voor het prijzen winnen alleen maar minder, terwijl die clubs wie jij noemde, gewoon precies hetzelfde doen maar meer geliefd zijn. Ik accepteer dit soort dingen overigens niet, maar het gebeurt al zoveel jaren bij de rijke clubs dat dit het nieuwe "normaal" is wat eigenlijk gewoon diep triest is. Voetbal werd jaren geleden al kapot gemaakt.

25 juli 2021 om 12:48

Een beetje zoals jij met Engeland het afgelopen EK. Het land waar jouw club gevestigd is en het gros van de supporters Engels is en zo ook het DNA en cultuur van de club

Ik zou graag met een camera erbij willen staan als je een keer een wedstrijdje bij Eastlands pakt en even je hart lucht over het Engelse team en de supporters. Precies hetzelfde zoals je hier op VZ dan deed. Gegarandeerd vuurwerk.

25 juli 2021 om 13:58

Hoezo Chelsea hier nu weer bijhalen die doen niks verkeerd. Of weer jij meer? Je beschuldigd nu een club terwijl je van niks weet.

Ik heb wat betreft City niet zoveel inzicht 1 mailtje die volledig uit de context is gerukt kan ook een scheef beeld geven.

25 juli 2021 om 17:28

Google voor de grap eens de woorden Chelsea en schandaal.

Volgens mij geen verrassing dat er overheidssteun is voor clubs als City en PSG. Hopelijk komen er regels die voetbal wat eerlijker maken.

25 juli 2021 om 10:13

Op zich zijn die er, ze kunnen alleen wat te makkelijk omzeild worden.

Al zou het waar zijn dan alsnog komen ze er wel weer met een sisser vanaf. Dit soort grote clubs worden niet aangepakt met maatregelen die echt pijn doen. Het enige mooie is dat City ondanks 1,5 miljard nog nooit een CL gepakt heeft, hopen dat ze die nooit gaan pakken.

Zo kan je makkelijk lullen natuurlijk, verzin een verhaal, maak er een email van, want dat is lekker bewerk- en herleidbaar. Zeg dat de email afkomstig is van 1 van beide partijen en dan zeggen dat je ze niet benoemt, omdat ze er allebei niet meer werken.

Ik heb ook een email uit 2011, waarin een medewerker van deze krant aangeeft dat se opdrqcht hebben gekregen om man city altijd in een kwaad daglicht te stellen. Zal geen naam noemen, want die persoon werkt er niet meer.

25 juli 2021 om 13:10

Je hebt wel een heel simpele beeld van justitie zo te zien. Een valse, bewerkte mail is niet zo moeilijk voor specialisten om te weerleggen. Het gaat hier over Football leaks mails die een Portugese hacker wereldwijd bekend heeft gemaakt. In ruil voor medewerking heeft hij zij overal ter wereld vrijgegeven en wordt nu beschermd via special witness programma. In Portugal zijn op deze manier verschillende onderzoeken bezig met de voorzitters en makelaars van topploegen als Porto.Bij City probeert zowel UEFA als FA dit allemaal te verifiëren maar City zet een leger advocaten in om alles te vertragen en willen niet transparant zijn. Dit zegt al veel. Onderzoek is ook al 2 jaar bezig hierdoor en tot vorige week mocht er door rechterlijk besluit niet over gecommuniceerd worden. Dit is nu overruled door drie hoogste rechters en hebben kranten dit naar buiten gebracht.

25 juli 2021 om 20:37

Het artikel heeft het over een krant die iets ingezien heeft, niet over justitie, niet over wiki leaks. Er wordt nergens iets gerept of geroerd over een geheimhoudingsplicht voor kranten. Ik reageer op het artikel zelf en dat raakt kant nog wal op zichzelf staand toch.
Ik zeg nergens iets over justitie of iets dergelijks.

Als ze er een volledig artikel van maken, met daarbij bijvoorbeeld de info die jij verschaft. Dan zou mijn reactie ook minder zwart wit worden toch.

26 juli 2021 om 11:25

Je hebt gelijk. VZ geeft hier helemaal geen context. Mijn excuses

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea1311
2.Liverpool1311
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
R. SterlingAanvaller51
R. MahrezAanvaller41
Ferran TorresAanvaller42
S. CarsonKeeper00
N. AkéVerdediger20
Z. SteffenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester City.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Chelsea is serieus geïnteresseerd in Matthijs de Ligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren