Janssen bezorgt Oranje punt in vermakelijk duel met Brazilië

Zaterdag, 24 juli 2021 om 14:54Dominic Mostert • Laatste update: 16:11

Het Nederlands vrouwenelftal is officieus zeker van een plek in de kwartfinale van het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen. Door een 3-3 gelijkspel tegen Brazilië kan alleen een onverwachte monsternederlaag tegen China in de laatste wedstrijd nog roet in het eten gooien. Vivianne Miedema scoorde tweemaal voor Oranje, maar het laatste doelpunt, de 3-3, kwam op naam van Dominique Janssen na een mooie vrije trap. Op basis van doelsaldo gaat Oranje aan de leiding in Groep F. Het groepshoofd speelt in de kwartfinale tegen de nummer twee uit Groep G, wat de gevreesde Verenigde Staten zouden kunnen worden.

Na de 4-4 remise tussen China en Zambia, eerder op de zaterdag, had zowel Oranje als Brazilië genoeg aan een gelijkspel om officieus de kwartfinale te bereiken. De ploeg van Sarina Wiegman ging echter voor de overwinning en kwam vroeg op voorsprong. In de derde minuut werd Miedema op de rand van het zestienmetergebied bediend door de opgestoomde rechtsback Lynn Wilms, die ten koste van Merel van Dongen haar entree maakte in de basiself. Miedema draaide knap weg bij verdediger Erika en schoot hard raak in de rechterbenedenhoek: 1-0.

Vier minuten na het doelpunt kende de arbitrage een strafschop toe aan Brazilië vanwege een handsbal van Lieke Martens. De VAR nam de tijd om het moment te bestuderen, waarna ook arbiter Kate Jacewicz de camerabeelden bekeek. De arbitrage concludeerde dat twee Brazilianen buitenspel stonden, waardoor de strafschop niet werd toegekend. Na zestien minuten spelen kwam Brazilië alsnog op gelijke hoogte. De Nederlandse verdediging liet zich verrassen, waardoor Duda vanaf de rechterflank een voorzet kon geven aan Debinha, die in twee instanties afrondde.

Oranje gaf in het restant van de eerste helft niet veel grote kansen weg en was zelf dicht bij de 2-1 toen Martens uit kansrijke positie voorlangs schoot. Brazilië, met zesvoudig wereldvoetballer van het jaar Marta in de ploeg, had met zestig procent het merendeel van het balbezit in de eerste helft. Na een klein uur kwam Oranje desondanks opnieuw op voorsprong, toen Miedema raak kopte na een scherpe voorzet van Daniëlle van de Donk vanaf de linkerflank; keeper Barbara van Brazilië tastte mis bij een poging de bal uit het doel te houden.

Enkele minuten later kwam Brazilië echter opnieuw langszij. Stefanie van der Gragt zette buiten het strafschopgebied een overtreding in op Ludmila, maar de arm waarmee ze de overtreding maakte leek wel deels binnen het zestienmetergebied te zijn. Het incident leidde tot een strafschop, die werd benut door Marta. De 35-jarige voetballegende maakte daarmee haar derde goal van de Spelen, na twee treffers tegen China (0-5). Via Ludmila kwam Brazilië zelfs op voorsprong: ze reageerde attent op een zwakke terugspeelbal van Aniek Nouwen, omspeelde keeper Sari van Veenendaal en rondde af in een leeg doel. Een prachtige vrije trap van Dominique Janssen in de linkerbovenhoek bezorgde Oranje toch nog een punt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door pieterprins773)

Vond het eigenlijk wel een vermakelijke wedstrijd. Helaas niet de 3 puntjes maar het kan dus ook voordelig zijn mocht je 2e eindigen. We gaan het zien.

24 juli 2021 om 14:59

Vermakelijk was het inderdaad wel

24 juli 2021 om 15:13

Vond het wel meevallen, had de tweede helft echt moeite om mijn ogen open te houden

24 juli 2021 om 15:43

Respect dat jullie gekeken hebben.

24 juli 2021 om 15:43

Die Braziliaanse die vlak voor tijd 2 dames een panna geeft was best lekker om te zien. (Die actie bedoel ik dan)

De o zo gevreesde Verenigde Staten, die deze week 3-0 klop kregen van Zweden ja....

24 juli 2021 om 16:33

Ze waren te druk met eisen net zo veel geld te krijgen als de mannen, daar kon zweden van profiteren

24 juli 2021 om 17:08

Het schijnt dat de vrouwen meer betaald krijgen als de mannen...

24 juli 2021 om 22:46

Logisch ook aangezien het vrouwenvoetbal mega groot is in de usa en mannen voetbal niet. Iedereen heeft er toch zo de mond vol van dat betaald moet worden naar belangstelling...nou dat gebeurt dus in de usa en dan.....ineens is het niet goed want oei oei vrouwen verdienen meer dan mannen.

Tja wat moeten we erover zeggen. Waardeloos niveau? Kut keepers? We weten het allemaal wel dat het niet zoveel voorstelt.

24 juli 2021 om 15:08

Kunnen ze ook, in de 8e klasse.
On: ja die keepers, over die van Brazilië zal ik maar zwijgen, maar onze Sari straalt ook niet echt rust uit de laatste tijd.

24 juli 2021 om 15:12

Er zijn genoeg vrouwen die best kunnen voetballen. Ik heb ook 2 meiden gehad in jeugdteams van O15 die echt goed konden voetballen. Maar die trekken zich mee met het mannen niveau, als die meededen bij meiden teams waren ze ook altijd 1 van de betere. Vrouwenwedstrijden zijn gewoon erg matig.

24 juli 2021 om 15:16

Die keeper van Brazilië leek qua fitheid geen topsportster. Verklaard ook waarom ze amper van de grond kwam. Als je dan ook nog 170 bent wens ik je veel succes als keeper.

24 juli 2021 om 15:17

@Sander, dat is dan ook precies de leeftijd dat het fysiek nog kan. Daarna worden de verschillen te groot.

24 juli 2021 om 15:19

Ja je ziet meer dat ze dan na Vrouwen 1 gaan dan door na O17. Het is ook wel lastig om als meisje je tussen de jongens staande te houden.

24 juli 2021 om 15:07

Toch verbaas ik mij elke keer weer als ik een stukje ga kijken. Wat een tempo zit er in zeg.... teleurstellend.

24 juli 2021 om 15:17

Ik zie het zelf altijd als een andere sport. Als je er dezelfde verwachtingen als bij mannenvoetbal hebt kan het alleen teleurstellen.

24 juli 2021 om 15:25

Je kunt het ook beter als een aparte sport bekijken. Dit met elkaar vergelijken zou ook niet eerlijk zijn. We vergelijken de mannen sprinters toch ook niet met de vrouwelijke sprinters? Daar zit op de 100M ook gewoon een gigantisch gat tussen. Hoor je, terecht, nooit iemand over.

24 juli 2021 om 15:37

Het verschil met vrouwenvoetbal en andere sporten is wel dat de andere sporten meestal nog indrukwekkend kunnen zijn om te kijken. Sprinten, tennis hockey, er zit allemaal wel nog enig tempo in. Het vrouwenvoetbal moet je misschien eerst opnemen en dan met sneller afspelen. Dan ziet het er wellicht aantrekkelijker uit

24 juli 2021 om 15:41

@roedii voor mij is het meer gewoon even wennen. Even de eerste 5 minuten door. Ook het gebrek aan publiek hielp niet. Het is een beetje alsof je een oud spel van 2010 opstart op je pc en je opeens realiseert hoe slecht de graphics waren in vergelijking met nu. Je moet er even aan wennen.

24 juli 2021 om 17:56

Dr.Mario dat is natuurlijk een beetje een drogredenering. Dat verschil op de 100m wordt door fysieke factoren bepaald, niet omdat die vrouwen minder professioneel of bedreven zijn in het uitoefenen van hun sport. Bij tennis slaan de mannen wel harder, maar dat betekent niet dat de vrouwen niet ongelooflijk goed zijn. Als je simpel en alleen bekijkt dat die keepers nog geen bal kunnen vangen, dan kan je dat vergelijken met een tennisster die haar racket te zwaar zou vinden. En ik kan je vertellen dat daar ook heel weinig mensen naar gaan kijken, tennis zonde rackets. Vrouwenvoetbal heeft gewoon nog heel veel stappen te maken en het verschil komt echt niet alleen door het verschil in spieropbouw etc met mannen.

24 juli 2021 om 15:09

Dat je als bondscoach van Brazilië die Barbara gewoon opstelt. Staat 20 kilo te zwaar, geraakt niet van de grond, kan niet ver uittrappen en heeft belachelijk slappe handjes. Echt een uitzonderlijk slechte keeper.

24 juli 2021 om 15:15

Ze zou vast op de training een balletje tegen houden dat is denk genoeg voor Brazilië.

24 juli 2021 om 15:27

Dan trappen ze geen ballen hoog op doel op training lijkt me eerlijk gezegd.

24 juli 2021 om 15:42

Daarnaast is ze voor een keeper ook nog best klein. Waardoor alles haar tegenwerkt. Vond het verder idd ook bijzonder om zo n niet fitte speler te zien op een olympisch toernooi.

24 juli 2021 om 15:09

En toch voel je weer de noodzaak om dit nog maar eens te herhalen Sander. Beetje onzinnig, vind je niet? Gezien de reacties die het oproept, ook hier, is het damesvoetbal blijkbaar toch interessant genoeg. Persoonlijk kijk ik graag naar iedere Nederlandse sporter die op internationaal niveau mee mag doen, dus ook zeker naar de Leeuwinnen. Dat het minder groot is dan het mannenvoetbal? Ach ja, wat is de toegevoegde waarde om daarover telkens weer te discussiëren?

24 juli 2021 om 15:14

Volgens mij heb ik het nog erg kort gehouden. Kon nog een heel verhaal bij plakken hoe slecht het is. Tuurlijk is het interessant genoeg omdat het 1. Oranje is. 2. De OS is. 3. Uitgezonden word op een zaterdagmiddag. Denk je nou werkelijk dat er veel mensen met interesse hier na kijken? Of kijk je ook Eredivisie vrouwen als je dat doet heb ik het met je te doen..

24 juli 2021 om 15:17

Al snap ik oprecht niet hoe het kan dat er na al die jaren vrouwenvoetbal er nooit een goede keeper op het veld staat. Dat het fysiek niet goed is, de snelheid niet hetzelfde is.. allemaal logisch. Maar de keepers blijven een raadsel voor mij.

24 juli 2021 om 15:18

Het is heel simpel Sander. Je kan een hobby zoeken als timmeren of puzzelen. Niemand verplicht je om deze wedstrijd te kijken. Maar om dan hier zo denigrerend te doen over deze wedstrijd is nergens voor nodig. In 2 wedstrijden zijn in totaal 19 goals gescoord, wat wil je nog meer... Het vergelijken met mannen heeft nul meerwaarde

24 juli 2021 om 15:20

Waar vergelijk ik het met mannen? Nergens. Ik zeg toch dat het gewoon slecht is? Dat is het toch ook. En hoe komt het dat er 19 goals zijn gescoord? Dat weet je waarschijnlijk zelf ook wel..

24 juli 2021 om 15:22

Als je wil kan ik je een bijles geven in het gebruik van een afstandsbediening. Het leuke aan deze technologische tijd waarin we leven is dat je van kanaal kan wisselen. Misschien iets wat je kan overwegen als je het niks aan vindt

24 juli 2021 om 15:26

Reageer dan ook eens inhoudelijk dan de wijsneus uit te hangen. Ik zeg ook nergens dat ik het niks aan vindt het is gewoon slecht? Fc Drita Feyenoord heb ik ook 90 minuten afgekeken en dat was enorm slecht, betekend dat meteen dat ik het niks aan vind?

24 juli 2021 om 15:26

Je snapt het echt niet he Sander. Je vindt dit slecht, waarom denk je? Juist, omdat je het met mannenvoetbal vergelijkt. Anders kan je een sport op olympisch niveau toch niet slecht vinden grappenmaker. En nee ik kijk niet naar de Eredivisie voor vrouwen, dus ik plaats daar ook geen opmerkingen over. Sterker nog, ik heb deze partij niet eens gezien (helaas, want kijk wel graag naar de Leeuwinnen).

24 juli 2021 om 15:27

Het bijzondere is, als er over een mannenwedstrijd reacties komen dat het niveau erbarmelijk was, deze reacties niet komen.. als iets slecht is, mag dat best benoemd worden. Of moeten we vrouwen anders behandelen? Dat zou namelijk wel erg seksistisch zijn

24 juli 2021 om 15:38

Ik vind dat niet heel vreemd. Atletisch vermogen en explosiviteit zijn zaken die belangrijk zijn voor een keeper, dat is toch iets wat bij vrouwen minder aanwezig is dan mannen. Dat is naar mijn mening het grootste probleem.

24 juli 2021 om 15:42

De discussie wordt grotendeels door de dames zelf in leven gehouden door o.a. het voortslepende verzoek (ook in Amerika) om meer betaald te krijgen.

24 juli 2021 om 16:00

@helyo.. Goede verklaring inderdaad. Al moet ik zeggen dat ik bij bijvoorbeeld vrouwenhandbal de ene katachtige reflex zie na de andere. Tuurlijk, het is een kleiner goal, maar de explosiviteit bezitten ze. Als je dan het vrouwenvoetbal ziet, doet het aan wedstrijden bij de D’tjes denken.. als je de bal maar hoog genoeg op doel schiet, is het altijd raak, ongeacht snelheid

24 juli 2021 om 23:15

@sander410: elke wedstrijd van de Leeuwinnen is in 10 minuten uitverkocht en jij gaat lopen blaten dat er geen interesse voor is? Als je het allemaal zo slecht is dan kijk toch lekker niet.

25 juli 2021 om 00:30

Pieterprins en hoe komt het dat het uitverkocht is? 1. Kleine stadions dus minder toeschouwers, 2. Heb je het publiek gezien? Alleen maar kinderen. Ga jij daar voor je plezier zitten? En eigenlijk binnen 10 minuten uitverkocht? Met het EK in Nederland ja, vrouwen wedstrijden worden meestal gewoon op trainingscomplexen gespeeld. En waarom zou dat zijn? heb gekeken omdat het zaterdagmiddag was en de OS. Het is toch gewoon slecht? Je gaat me niet zeggen dat je dit er goed uit ziet vinden?

24 juli 2021 om 15:24

Heb afgelopen donderdag een wedstrijd van een club gekeken die in jouw profielfoto staat wat aardig in de buurt kwam qua niveau 😏

24 juli 2021 om 15:29

In de buurt? Meer hetzelfde niveau haha

24 juli 2021 om 23:16

over tenenkrommend niveau gesproken ja..en die mannen zijn miljonair...om te janken zo slecht.

Een spektakelstuk kan je het niet noemen. Het was een foutenfestival waar de keepers, de scheids en de verdedigers allemaal doodleuk aan mee deden. Het is voor Nederland te hopen dat Miedema niks ernstigs heeft anders kunnen ze wel inpakken zonder haar klinische afmaken. Overigens is die fluwelen handschoentjes aanpak van de commentatoren en analisten echt bloedirritant. Als het slecht is mag je het gewoon zeggen hoor, dit zijn geen peuters waar alles leuk en geweldig is.

Ik denk zelfs dat de oranje leeuwinnen het beter zouden doen op het ek dan het mannenteam

24 juli 2021 om 15:09

Amerika is de wereldkampioen en verloor met grote cijfers van een jongensteam van 15/16 jarige. Dit niveau is erbarmelijk. Maar als meisjes hierdoor gaan sporten en plezier eruit halen is het al geslaagd.

24 juli 2021 om 15:11

Een vrouwenteam zal het nooit beter gaan doen dan een mannenteam.

24 juli 2021 om 15:20

In geen enkele sport niet. Toch voelen een hoop mensen hier de noodzaak om het bij voetbal altijd te vergelijken. Beetje raar als je het mij vraagt

24 juli 2021 om 15:27

Je hoort de vrouwelijke voetballers vaak over gelijke behandeling en hetzelfde salaris. Dan is het niet zo gek als je kijkt naar het niveau en hoeveel interesse er is. Stel elke week zitten alle stadions bomvol dan kunnen ze het grote geld gaat verdienen zoals bij de mannen.

Maar 200-500 supporters waarvan 50% familie of vrienden en dan megasalarissen verdienen is gek (zeker aangezien niemand de wedstrijd vanaf de bank bekijkt). Dus ik snap dat mensen gaan vergelijken als de vrouwelijke voetballers hetzelfde willen verdienen bijvoorbeeld. Ik kan nu ook wel een tennisbal wegslaan, dan ben ik niet gelijk aan een Nadal.

Niveau is dramatisch maar word lekker veel gescoord, wat op zich logisch is als bijna elke bal tussen de palen een goal is.

Nou expres verliezen dus van China zodat je VS ontloopt. Een doelsaldo van 13 om 6 na twee wedstrijden zie ik meestal alleen bij ons bij de start van de competitie..

Prima wedstrijd. Stukken beter dan de mannen, magoed dat kon ook bijna niet anders. 😗

Miedema die zomaar even een Bergamp doelpunt scoort, prachtig. Zag er wel slecht uit met die blessure, was dat de lies?

Voor vrouwen was dit best een leuke wedstrijd. Toch ruim 90 minuten lang mezelf een beetje gepijnigd maar niet de gehele tijd teleurgesteld. Qua keepers moeten ze denk ik nog eens om de tafel, wellicht dat ze daar nog mannen voor kunnen vragen. Het nadeel is dat er dan zga niet meer gescoord gaat worden. Hup oranje

Wel 2 schitterende goals van miedema en janssen.

24 juli 2021 om 15:11

Altijd als ik reacties van jou lees heb ik het gevoel dat jouw profielfoto Jackie groenen met een Feyenoord trui is haha.

24 juli 2021 om 15:18

dat komt waarschijnlijk omdat mijn profiel foto Jackie Groenen met een Feyenoord trui is.

24 juli 2021 om 15:19

Dat gevoel klopt dan ook. Jackie Groenen is een Feyenoord supporter en heeft daar ooit een fotoshoot voor gedraaid.

24 juli 2021 om 15:33

Haha oeps

Sari van Veenendaa.
Begin al aardig een blunder keeper te worden
Twee partij al

Ik blijf erbij, het lijkt niet eens op voetbal. Om over China - Zambia maar helemaal te zwijgen.

Nouja, het voetbal was niet bepaald prettig om naar te kijken, heb de vrouwen echt al wel eens beter zien spelen, het was allemaal net niet. Overigens snap ik niet waarom van Veenendaal nog onder de lat staat, op het WK echt uitstekend gekeept maar sindsdien geen schim meer, maakt veel te veel fouten, vind Lize Kop echt een veel betere keepster. Hopelijk kunnen de vrouwen het tegen China afmaken en eerste in de groep worden, daarna zal het allemaal wel beter moeten willen ze ver komen dit toernooi.

Ik vind Nederland achterin wel heel erg zwak hoor, zes tegendoelpunten in twee wedstrijden door fouten van zowel verdediging als keeper. Wordt nog een lange weg naar goud denk ik.

24 juli 2021 om 16:55

Klopt maar dat zie je bij de meeste teams. Er wordt bij het vrouwenvoetbal gewoon erg slecht verdedigd. Daar tegenover staat dat we nog wel een speler hebben (miedema) die wel gewoon goed kan scoren. Dusja dan krijg je veel goals.

Miedema nieuwe spits Feyenoord...⚽⚽

Ik heb het hier al vaker gezegd, je moet naar de Leeuwinnen kijken alsof het de Olympische spelen zijn. En in dit geval zijn het de OS. NIET omdat het perse goed is, maar omdat het Nederland is. Er wordt nu toch ook ineens naar handboogschieten, roeien en skateboarden gekeken?! Elk resultaat is resultaat.

24 juli 2021 om 15:46

Waarom zou ik dat precies moeten? Iedereen mag toch gewoon zijn eerlijke mening geven over het niveau? Dat is sport.

24 juli 2021 om 17:51

Bij het roeien zie je toch niemand die maar met 1 pedel roeit als hij met 2 moet roeien? Bij handboogschieten is de kwaliteit toch ook gewoon hoog? Mensen klagen over niveau, niet dat de sport in beeld is. Er is geen 1 brouwenkeeper die een slap schot kan vangen, terwijl elke vrouwen handbal ploeg vol zit met vrouwen die ballen kunnen vangen. Zoiets is toch ongelooflijk? Als de helft van de boogschutters in de 2 en de 3 schieten kijkt men ook algauw niet meer hoor.

Heb het weer een kans gegeven vandaag maar jeetje, het is écht niet om aan te gluren! Die keepster, zogenaamd de beste vd wereld?! Die kan er echt helemaal niks van! De verdedigers spelen zonder te kijken de bal terug op een doelman die echt niks kan met een bal aan dr voeten.. Op het middenveld is het gewoon lukraak overschieten en als dat niet lukt rammen ze hem de tribune in. Miedema en Martens, dat is nog net te behappen. Voor de rest is het huilen met de pet op. Nee, voor mij niet nog meer van dit veredelde amateurvoetbal.

24 juli 2021 om 17:53

Ik vind Martens in Oranje zelden van doorslaggevend belang. Groenen en van de Donk zijn in mijn ogen bepalender en ook gewoon van een prima niveau.

Het niveau van de keepers in het vrouwenvoetbal blijft dramatisch, wat dat betreft hebben ze op die positie in ieder geval nog het meeste in te halen. Ik vind altijd de discussie omtrent het niveau een beetje scheef, kijk naar wat voor vrouwelijke atleten er rondlopen bij bijv. de handbalsters. De vergelijking met de mannen moet helemaal niet gemaakt worden natuurlijk.

Ik heb altijd moeite met het feit dat er zo respectloos wordt gesproken over dames voetbal. Ergelijk is dat mensen wel naar een amateurclub mannen vierde klasse op zondag kunnen kijken en dit kunnen waarderen en vrouwen dus blijkbaar niet?
Stop eens met het vergelijken met mannen en vrouwen voetbal. Dit valt niet met elkaar te vergelijken. En de leeuwinnen zijn goed op dit niveau. Het was zeker een vermakelijke wedstrijd. En ja, er worden fouten gemaakt. Die worden overal gemaakt.

24 juli 2021 om 19:52

Hoeveel mensen kijken nou naar een 4eklasser? Dat zijn er echt heel veel minder dan naar een wedstrijd van de Oranje leeuwinnen hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren