‘Als ik terugdenk aan de tijd met Van Gaal, krijg ik nog steeds nachtmerries’

Zaterdag, 24 juli 2021 om 13:03Dominic Mostert • Laatste update: 13:03

Rafael da Silva bewaart geen warme herinneringen aan zijn samenwerking met Louis van Gaal bij Manchester United. De 31-jarige verdediger, inmiddels actief bij Istanbul Basaksehir, speelde tussen 2008 en 2015 op Old Trafford en werkte in zijn laatste seizoen onder Van Gaal. Bij Talk of the Devils, een podcast van The Athletic over Manchester United, vertelt Rafael dat hij nog weleens 'nachtmerries' heeft van Van Gaal.

"De man was geobsedeerd", blikt Rafael terug op de samenwerking met Van Gaal. De Braziliaan roept een wedstrijd tegen West Ham United in herinnering. Op 27 september 2014, in de zevende competitiewedstrijd onder Van Gaal, bereidde Rafael het openingsdoelpunt van Wayne Rooney voor. "Ik speelde een heel goede wedstrijd. Ik ben ervan overtuigd dat hij me eigenlijk niet wilde inzetten, maar volgens mij heeft Ryan Giggs daarbij geholpen. Ik speelde goed, ik bereidde een mooie goal van Wayne Rooney voor.”

De voorzet van Rafael op Wayne Rooney is te zien vanaf minuut 1:25.

De volgende dag toonde Van Gaal videobeelden van de wedstrijd aan de spelers. "‘Hier, hier, hier!’, zei hij steeds. Ik had er een goed gevoel over", vertelt Rafael. "Ik wist dat ik goed had gespeeld, misschien zelfs goed genoeg om man van de wedstrijd te zijn. Het doelpunt was het derde fragment uit de video. Ik dacht: nu gaat hij iets goeds over me zeggen. Hij zei: 'Hier, deze voorzet. Waarom stuit die bal? Dit is geen goede voorzet! Waarom deed je dat?' Ik keek hem aan en dacht: waar heeft deze vent het over? Ik heb een assist gegeven en hij zegt alleen maar dat het een slechte voorzet was."

Rafael werd in 2008 door Sir Alex Ferguson binnengehaald. De Schotse oud-trainer had andere verwachtingen dan Van Gaal, vertelt Rafael. "Het verschil zat 'm in de instructies tijdens de training. Van Gaal vroeg ons waarom we de bal meteen doorspeelden met ons eerste balcontact. Ferguson vond dat fantastisch om te zien. Het is goed voor het speltempo. Van Gaal had er een hekel aan. Hij zei dat we de bal moesten controleren. Twee keer raken, drie keer raken... Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog steeds nachtmerries."

Rafael heeft zijn mening over de samenwerking met de nieuwe bondscoach van Oranje nooit onder stoelen of banken gestoken. In een interview met The Athletic vertelde hij in september vorig jaar dat Van Gaal hem op zijn tweede dag als trainer al liet weten dat hij mocht vertrekken. "Ik had nog niet eens getraind toen hij dat zei. Ik kon het niet geloven. Ryan Giggs probeerde het voor me op te nemen. Ik sprak er met hem over en ik snapte er niets van, aangezien ik niet eens de kans kreeg om mezelf op de training aan Van Gaal te laten zien. Hij kwam gewoon binnen en zei: ‘Je mag weg.’ Hij legde niets uit. Hij zei: ‘Je zal dit seizoen niet spelen, ik ga je niet gebruiken. Als je weg wil, mag je vertrekken. Ik zei: ‘Oké.’ Daarna heb ik geprobeerd om voor mijn plek te vechten. Ik ben een jaar gebleven en dat was enorm zwaar. Hij is een van de slechtste mensen met wie ik ooit samengewerkt heb.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door cas1)

9 van de 10 keer bij dit soort berichten heeft de speler geen recht van spreken. Van Gaal had blijkbaar gelijk, want anders had deze meneer nog wel in de top gespeeld. Tuurlijk is het wat direct om meteen aan te geven dat iemand mag vertrekken, maar je kan het ook zien als net omdat je duidelijkheid hebt en tijdig opzoek kan naar een plek voor speeltijd.Edit: Ik bedoel niet dat van Gaal het verder goed heeft gedaan bij united, zeker niet. Maar dit is geen slechte beslissing geweest.

22 juli 2021 om 19:12

En Van Gaal flopte bij United. Met 300 miljoen euro aan aankopen of meer.

23 juli 2021 om 08:17

300 miljoen… klinkt veel, maar hoeveel gaven chelsea, man city en Tottenham uit dat seizoen of het seizoen ervoor?

23 juli 2021 om 16:07

Net zoals Mourinho en Moyes. Maakt het nog geen slechte coaches.

22 juli 2021 om 19:15

De flop van Louis bij United is misschien wel de grootste ooit in de clubgeschiedenis. ongelofelijk hoe slecht hij was bij United zo iets heb ik nog nooit gezien. Dus wat dat betreft liggen een flop als da Silva en Van Gaal niet heel ver van elkaar.

22 juli 2021 om 19:27

Nouja in het seizoen voor van Gaal eindigde United 7e, en in het seizoen na v. Gaal eindige United als 6e. V. Gaal eindigde al 4e en 5e, dus zoiets nog nooit gezien hebben dat lijkt me een beetje sterk.

22 juli 2021 om 19:49

Da silva heeft nog nooit wat gepresteerd, dus die jongen heeft totaal geen recht van spreken? Bovendien van gaal de slechtste coach van man u ooit? Dan neem ik aan dat je 12 bent, en nog niet zo lang voetbal volgt....

22 juli 2021 om 20:02

@inkemontana 350 miljoen investeren om 1 plekje hoger te eindigen vind ik nou niet echt een vooruitgang

22 juli 2021 om 20:33

Maar de trainers die na hem kwamen, zoals Mourinho, presteerden nog slechter. Met weer honderden miljoenen aan aankopen + de aankopen van Van Gaal... Dus wie is er dan slechter?

22 juli 2021 om 20:41

Mourinho werd wel een keer tweede en won de EL en Solskjaer doet het sowieso beter als Van Gaal als we naar de standen kijken op de ranglijst

23 juli 2021 om 01:22

Mourinho heeft helemaal niet slechter gepresteerd

23 juli 2021 om 02:41

De speler die hij heeft ontdekt, is alleen al vandaag het dubbele waard van die 350 miljoentjes(Marcus Rashford) Hij heeft zeker niks boeiends gepresteerd maar kwalitatief stond er al jaren niks. Het is me nog steeds een raadsel hoe Ferguson met dat elftal de laatste keer kampioen is geworden. Velen beweren dat v Persie in zn eentje United Kampioen had gemaakt en dat kan heel goed kloppen want zulke spelers als Rafa waren echt United onwaardig. Bijna heel die selectie stelde geen cent voor. Dan ga je Louis v Gaal kwalijk nemen dat hij een elftal moet neerzetten met allemaal overschatte spelertjes. De Gea is altijd niks meer dan een circus-keeper geweest als Di Maria iets zou voorstellen dan verkoopt Real hem toch niet. Die zijn toch niet gek daar? Tot de dag van vandaag mogen ze Bruno op hun knieën bedanken anders hebben ze gewoon subtop materiaal als je 2 of 3 spelers niet meerekent.

23 juli 2021 om 08:20

Wat zeg jij nou over Di Maria ? Één van de beste spelers ter wereld. Al jarenlang.

23 juli 2021 om 09:07

Je maakt het weer mooier dan het is. Rashford was de laatst overgebleven optie omdat Van Gaal een hele lading spitsen had laten verhuren en de spitsen uit zijn selectie geblesseerd raakten. Die Maria deed het uitstekend bij Real en PSG. Het probleem was echter dat Van Gaal het wiel opnieuw wilde uitvinden en Di Maria op allemaal posities ging neerzetten waar hij nog nooit had gespeeld. Dat die selectie middelmaat was was ook omdat Van Gaal voornamelijk middelmaat haalde. Hij kwam aanzetten met spelers als Daley Blind, Schneiderlin en een 21 jarige Depay die op dat moment eigenlijk alleen nog Eredivisie ervaring had en twee invalbeurtjes had gehad op een WK

23 juli 2021 om 11:23

Beter dan.....

24 juli 2021 om 14:27

Vergeet niet dat united begin jaren 70' van de vorige eeuw een keer is gedegradeerd uit de eerste league. Dat lijkt mij toch een iets grotere flop/blamage, denk je ook niet

24 juli 2021 om 14:52

Nou nou Maria wordt verkocht door real.... Omdat Perez sterren wilt in plaats van voetballers... De zelfde voorzitter wou Ronaldinho niet omdat hij geen knappe speler was had liever een voetballer als beckham met knappe koppies... Dus wat lul jij nou

24 juli 2021 om 19:29

Misschien lees ik wel maar probeer nog terug te kijken dat er heeeel veel coaches zijn geweest. Vergeet nirt dat O'Farrell ook coach was en dat onder Doherty de club degradatie op de neus kreeg (hij fixte het uiteindelijk wel maar perspectief roep ik aan)

23 juli 2021 om 21:15

Wat een onzin kraam je uit. Die jongen geeft aan dat de trainer hem zonder enige onderbouwing zegt dat hij weg mag en niet zal spelen. V Gaal doet veel dingen goed maar het is wel een schoolmeester en een pietluttige zeikerd. Zo ga je niet met mensen om.

Louis van Gaal was totaal ongeschikt voor het Engels voetbal. Probeerde voetbal te implementeren wat zo traag en saai was op zijn Hollands. Dat voetbal van United was nog saaier dan onder Mourinho hoe kreeg hij het voor elkaar..

22 juli 2021 om 19:19

Ik denk eerder dat het Engels voetbal minder geschikt is voor Van Gaal. Want als zijn teams op dreef waren draaide Van Gaal voetballend tempo's dat ik zelden zie in Engeland. Engelse clubs worden niet voor niets vrij vaak aardig weggetikt door Nederlandse teams. Tactisch loopt dat land een beetje achter.

22 juli 2021 om 19:25

Vrij vaak nog wel. Spurs tegen Ajax vergeten? Of United tegen Ajax in de EL finale? Engelse teams zijn door het geld veel beter dan Nederlandse teams.

22 juli 2021 om 19:28

Nou ja, Spurs werd toch behoorlijk weggetikt, maar die gingen het fysiek spelen. Los daarvan had Ajax meer dan genoeg kansen om een leuke uitslag neer te zetten, maar ze lieten dat na. Die wedstrijd is dus nogal een slecht voorbeeld.

22 juli 2021 om 19:43

En de scheidsrechter die de spelregels niet kende.
United tegen Ajax, was meer domheid van Bosz. Alle ballen werden van achteruit hard en hoog weggerost. Fellani kopte door. Bosz had geen antwoord
En roept nog steeds dat hij het weer zou doen......................... dus weer verliezen denk ik dan

22 juli 2021 om 19:52

Als ik denk aan weggetikt dan win je met grote cijfers en verlies je niet met 3-2.
Dan was Ajax de bovenliggende partij maar verliezen alsnog.

22 juli 2021 om 19:55

Pak eens voor de grap de resultaten tussen Engelse en Nederlandse clubs van de laatste 10 jaar.

Niet schrikken he.

22 juli 2021 om 20:04

Zet ze hier neer, ik kan niets vinden.

Maar als jij in de illusie wilt geloven dat Nederlandse clubs beter zijn be my guest. Ik houd je niet tegen

22 juli 2021 om 20:18

Mijn reactie was gericht naar myvision

22 juli 2021 om 20:49

Natuurlijk zijn Nederlandse clubs niet beter. Kijk hoe vaak die Engelse clubs de laatste jaren finales van de EL en CL hebben gehaald

23 juli 2021 om 11:32

Met ettelijke miljarden aan geld... haal de laatste 10-15 jaar weg en Nederland heeft het gewoon veel beter Europees gedaan dan Engeland. Knap met veel minder inwoners.... Chelsea heeft voor Abramovich helemaal niets Europees gepresteerd.... City voor de sjeik ook niets.. Arsenal won een keer de UEFA Cup.... echt hopeloos... vergelijk dat met de historie van Ajax, Feyenoord en zelfs PSV... het Engelse voetbal is een verschrikking met al dat geld en zal op middellange termijn de doodsteek van het voetbal worden... wat overblijft is een soort van NBA dat nog maar in enkele landen interessant zal zijn omdat alle andere landen al lang niet meer zullen doen en met voetbal van het niveau Ierse competitie moeten hebben.. waardoor het publiek af zal haken

24 juli 2021 om 14:28

Wel een beetje selectief dit, alleen over City Chelsea en Arsenal beginnen en precies deze 3 clubs vergelijken met onze top 3, maar niks over United en Liverpool die bij elkaar opgeteld letterlijk 2x zoveel Europese titels hebben als onze top 3. Wel het héle verhaal vertellen ipv cherrypickend 3 clubs noemen met nauwelijks Europees succes.

22 juli 2021 om 20:43

Dat krijg je als je clubiconen als Giggs en Scholes dumpt voor Stuivenberg en co

23 juli 2021 om 11:33

Nee dat is een recept voor succes wil je daarmee zeggen.. hoe lang volg jij het voetbal?

24 juli 2021 om 18:04

Het is wel handig als je met wat mensen werkt die de clubcultuur kennen en goed geïnformeerd zijn binnen de club over alles wat er op dat moment speelt en de onderlinge verstandhoudingen

23 juli 2021 om 08:47

Je reactie is offtopic

Los van z'n prestaties bij Manchester United, zijn het wel altijd de gevallen en/of gefaalde spelers die dit soort dingen roepen. Vaak presteren ze daarna ook niets noemenswaardigs, dus ik vraag me af hoe geloofwaardig je dan bent.

Louis traint opnieuw een landenteam, Rafael speelt op welk niveau?

22 juli 2021 om 19:46

Weer hetzelfde land.
Een keer flop
Tweede keer dankzij een Ongelooflijke Robben en een heel goede van Persie, daarnaast was he4t voetbal niet om aan te zien. Maar puur gelet op hoever het natio0nale elftal kwam dan was het goed, maar dan ga ik er liever uit met heel mooi voetbal dan met volop verdedigen

22 juli 2021 om 22:02

Ik snap nooit dat het alleen maar mooi voetbal moet zijn. Je moet de spelers hebben om mooi en dominant voetbal te kunnen spelen. Die hebben we in Oranje en ook in de ED clubs niet meer.

23 juli 2021 om 13:55

Ben ik niet met je eens. Ik denk dat angst overheerst.
Ik denk niet dat het alleen maar mooi hoeft te zijn, dan moet je 11 Touzani's opstellen. Maar de tegenstander onder druk zetten, ze de "kans" geven fouten te maken, ze opjagen in plaats van afwachten op een fout en dat afstraffen.
Anders kan ik terwijl ik naar de wedstrijd kijk ook mijn teennagels gaan knippen.

23 juli 2021 om 16:43

Van Gaal heeft met Oranje in Brazilië echt enorm over gepresteerd. Met Vlaar en Martins Indi in defensie

23 juli 2021 om 21:21

Met 5 man achterin en behoudend spel, maar met twee toppers voorin

22 juli 2021 om 20:04

Frank De Boer trainde onlangs ook nog een landenteam

22 juli 2021 om 22:07

Ik kan me dat helemaal niet herinneren, wanneer was dat?

23 juli 2021 om 09:30

Klopt Japie, maar dat was eenmalig en Louis blijft toch gevraagd worden op een hoog niveau. Deze Rafael heeft 1x bij een topclub gespeeld en daarna volledig afgegleden. Jij weet ook wel wat mijn punt was, maar wilt er niet aan...

Tja zo kan je altijd wel spelers vinden die positief over een trainer zijn en ook spelers die negatief over de zelfde trainer zijn.

Sommige trainers kunnen niet met sommige nationaliteiten omgaan.
Ze willen spelers die strak, heel strak in een keurslijf lopen, dan wel bereid zijn dit te doen.
Ik heb wel eens gelezen dat Gaal daarom niet met spelers uit Zuid en Midden- Amerika wilde werken.
Nu, ik dit schrijf denk ik toch ook aan Ihataren en Schmidt

Ja met 3e keus aankopen toch 300mil uitgeven is de schuld natuurlijk van v Gaal (not), resultaten eisen terwijl ze nog 8 jaar daarna nog in de 'opbouw fase' zaten, sterren op hun retour, sterren die nog net voor hun eigen ontslag aan de stoelpoten zaagde, sterren die niet de mentaliteit op konden brengen en niet gemotiveerd waren voor de manier van v Gaal. V Gaal trok daar aan een dood paard, een heel slecht united qua speler en nog slechter qua inkopen in de laatste jaren. Nu halen ze Sancho binnen, maar als je ziet wat het kost is het gewoon een carte blanche deal geweest voor Dortmund. Wanbeleid en flappies daar bij United

Ik moet altijd zo lachen om die spelers die Van Gaal verschrikkelijk vonden...jaren na dato...bij derderangs clubs neergestreken.
Nietszeggende carrières achter de rug...
De enige conclusie die ik dan telkens weer kan trekken is dat Van Gaal het goed gezien had, dat je er geen pepernoot van kon en nog steeds niet kan.

23 juli 2021 om 09:09

Rivaldo, Ribéry, Toni, Van Bommel en de spelers van de Oranje selectie uit 2000 die hem allemaal niet trokken hebben toch aardige carrières gehad

23 juli 2021 om 09:20

Japie je maakt jezelf een beetje belachelijk met je onuitputtelijke gedram tegen Louis van Gaal. Je noemt nu 4 spelers op om een punt te maken. Weet je met hoeveel spelers van Gaal gewerkt heeft. De meeste spelers hebben er goede herinneringen aan en Rooney noemt hem zelfs de beste trainer waar hij ooit onder gespeeld heeft. Kap nou eens met dat gebral

23 juli 2021 om 09:49

Wat voor gedram? Ik benoem gewoon de feiten. Of mogen we op iedereen kritiek hebben behalve op de grote Van Gaal? Van Gaal is een goede coach maar dat wil toch niet zeggen dat hij nooit fouten maakt?

Als een ploeg niet draait lijkt het mij geen pretje om onder van Gaal te spelen. Daarnaast moet ik wel zeggen dat je er niet omheen kan dat van Gaal geen goede trainer is met de prestaties wat hij heeft bereikt in zijn carrière.

Ik mag alleen hopen dat hij dit nog een keer flikt met het Nederlands elftal en dat het niet enkel de van Gaal show gaat worden.

Silva snapte vast niet dat van Gaal dat zei vanuit het totale mens principe.

Nu ik de biografie lees van van Gaal kijk ik toch wel heel anders naar zijn periode bij Manchester United dan ik er eerst naar keek. hij heeft dan wel 300 miljoen uitgegeven aan spelers maar dat waren allemaal niet zijn eerste keuzes maar door niet doortastend handelen van het bestuur kreeg ie ze niet. Ook is Manchester United meer een commerciële club geworden dan topsport club en daarmee bedoel dat ik dar ze verplicht van die commerciële tripjes moeten maken dan dat hij op het sportieve gericht is

@japie_krekel Ribery en van Bommel hebben een prima werk relatie met hem gehad. Ze zullen dan misschien niet snel met hem alleen op een terras zitten maar waren allebei erg positief over hem.
Rivaldo en Toni waren dan inderdaad weer niet heel erg positief maar Toni heeft na Bayern ook niet heel veel klaar gespeeld

Als je nu op zo'n leeftijd bij zo'n club speelt ben je gewoon niet goed genoeg voor de PL.

Ach en Wayne Rooney zij dat Van Gaal de beste trainer si met wie hij ooit gewerkt heeft. Het huwelijk klopte niet in Manchester, maar ik maak me niet zo druk om wat Rafa nou zegt, dat is gewoon een enorm matige back. Ook is de 300 miljoen, nauwelijks geinvesteerd door van gaal, maar vooral door het bestuur wat enorm slecht beslissingen neemt.

24 juli 2021 om 14:31

Neemt niet weg dat Van Gaal 300 miljoen aan nieuwe spelers tot z'n beschikking kreeg en daar simpelweg niks mee heeft behaald of überhaupt beter gepresteerd als z'n voorgangers.

Dat Louis Ajax bereikt heeft is knap en met AZ... Maar wat een lul van een trainer zeg... Saai voetbal van hem hou op zeg... Oude lullen voetbal... Als we vroeger trainden met KNVB district oost kregen we het zelfde voetbal trainingen wachten tot de 2e linie daar de tegenstander op vangen. Of de bal hele tijd achter rond tikken tot je een opening krijgt in plaats van direct naar voren spelen met misschien 3 of 4 keer te tikken voor goal te gaan... Maya zo zie je maar weer het voetbal style van toen is uit en niks meer waard... In het nieuwe tijdperk voetbal .. voor druk zetten bereik je meer mee... Is het toch wel gebleken kijk maar Mancini of Klopp...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

24 fans
Verdediger, 31 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Medipol Basaksehir 21 0 6 2
2019/2020 Olympique Lyonnais II 1 0 1 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 0 3 0
2018/2019 Olympique Lyonnais II 1 0 1 1
2018/2019 Olympique Lyon 18 0 4 1
Laatste voetbalnieuws

‘Gerrard zei over ons tegen Rooney dat we klootzakken waren’

In aanloop naar hun binnenkort te verschijnen autobiografie 'The Sunshine Boys' blikken Rafael en Fabio da Silva op verzoek van The Athletic uitgebreid terug op hun periode bij Manchester United. De...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren