Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Donderdag, 22 juli 2021 om 17:15 • Laatste update: 17:28

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd eerder al gemeld dat hij daarmee volgens de huidige regelgeving niet in de Italiaanse competitie mag spelen. Francesco Braconaro, lid van het technisch wetenschappelijk comité van de Italiaanse voetbalbond, bevestigt dat Eriksen geen toestemming krijg om met een ICD in de Serie A te spelen.

“Christian Eriksen kan geen volledige goedkeuring krijgen om in Italië te spelen. Als de speler de defibrillator laat verwijderen en een specialist bevestigt dat hij lichamelijk weer in orde is, kan hij weer voor Inter spelen”, zegt Braconaro in gesprek met Radio Kiss Kiss. Het technisch wetenschappelijk comité van de Italiaanse voetbalbond, waarvan Braconaro lid is, heeft zich het afgelopen anderhalf jaar voornamelijk beziggehouden met de gevolgen van het coronavirus bij clubs, maar moet nu tevens een besluit nemen over Eriksen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Italië hanteert in dit opzicht bijzonder strenge regels ten opzichte van andere landen, daar Daley Blind bijvoorbeeld bij in Nederland wel met een ICD mag spelen. Tests worden bijvoorbeeld ook niet uitgevoerd door de clubs, maar door de Italiaanse voetbalbond. Eerder leek de medische commissie van de Italiaanse voetbalbond bij monde van Lucio Mos, commissielid en zelf cardioloog, een rentree van Eriksen al uit te sluiten. Het verbod dient volgens Mos om de gezondheid van sporters zoveel mogelijk te beschermen. "Er zijn dingen die zelfs aan de meest nauwkeurige controles kunnen ontsnappen, ook omdat onderzoeken periodiek plaatsvinden, dus een probleem van dit type kan ontstaan tussen de ene controle en de andere."

"De Italiaanse regelgeving is de strengste ter wereld en dit is dan ook de reden waarom het aantal plotselinge sterfgevallen tijdens fysieke activiteit een stuk lager is dan in andere landen. De protocollen zijn erg streng, dus het lijkt me uitgesloten dat we Eriksen terug gaan zien in de Italiaanse competitie", concludeerde Mos. Eriksen komt sinds januari 2020 uit voor Inter en staat nog tot medio 2024 onder contract in Milaan. Vorig seizoen werd hij met de club kampioen van Italië. Inter en Eriksen zullen op zoek moeten naar een oplossing, al liet de nieuwe trainer Simone Inzaghi eerder weten dat hij met open armen ontvangen zou worden in Milaan. Beide partijen hebben nog niet gereageerd.

Morten Boesen, arts van de Deense voetbalbond, verklaarde eerder dat na meerdere onderzoeken is besloten dat Eriksen een ICD nodig heeft nadat hij in de EK-wedstrijd tegen Finland getroffen werd door een hartstilstand. "Christian heeft de oplossing geaccepteerd en het plan wordt gedragen door nationale en internationale specialisten, die allen dezelfde behandeling adviseren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

78 reacties (laatste reactie door sirius)

Tja, wat doe je er tegen. Het is een algemene regel in Italië en ergens snap ik het ook nog wel. Klinkt wellicht lullig, maar goed. Italië wilt waarschijnlijk niet het land zijn waar iemand met zo'n kastje opeens toch onwel wordt en komt te overlijden of iets dergelijks....

Ene kant snap ik het wel, andere kant is dit dan ook wel weer lullig voor Eriksen en zeker ook voor Inter.
Benieuwd of Eriksen uberhaupt nog gaat voetballen. Heeft hij zich daar al over uitgelaten?

22 juli 2021 om 17:28

Ik vraag me ook af of inter verzekerd is voor iets als dit. Aangezien de regels er zo streng zijn, is de kans dat het ooit voorvalt namelijk nog wel reëel.

22 juli 2021 om 17:38

Ik snap het ook wel. Er zullen toch partijen moeten zijn die het enthousiasme van zo'n voetballer inperken. Zo'n jongen wil natuurlijk blijven leven, maar zet z'n gezondheid en leven half op het spel door vervolgens toch door te voetballen. Het is hun passie en dat pak je ze niet zomaar af. Als club zou ik die verantwoordelijkheid niet willen hebben en in dit geval dus de Italiaanse bond wellicht ook niet.

22 juli 2021 om 18:52

Ik vind het alleen wel vreemd om dan te opperen dat de speler wel mag spelen als ie z'n ICD laat verwijderen, dat strookt dan niet helemaal met de filosofie "spelers in bescherming nemen".

22 juli 2021 om 18:58

Er staat toch nog bij en de goedkeuring van een specialist?

22 juli 2021 om 19:25

Shorty dat is idd belachelijk. Zonder kastje maar mèt verklaring van een specialist mag het. Maar mèt kastje en een verklaring van een specialist mag het niet. Kortom, het kastje zelf wordt als risico gezien. Bespottelijk.

22 juli 2021 om 19:36

Of misschien gaan ze er van uit dat als je dat kastje niet nodig hebt (anders halen ze het niet weg namelijk) dat je dan veiliger bent dan als je het wel nodig hebt?

22 juli 2021 om 18:24

De kans op overlijden is zeer minimaal. Het kan wel afgaan in het geval van een hartritmestoornis of hartstilstand, zoals met Evander Sno is gebeurd. Ook bij Daley Blind ging het af, maar dat kwam uiteindelijk door een verkeerde afstelling. Op dat moment moet de speler wel gewisseld worden, maar die kans is vrij klein.

22 juli 2021 om 18:54

is toch belachelijk. Moet hij toch zelf weten. Bepaalde houthakkers kunnen ze dan beter weren. Italië die wel deze regel heeft maar met alle veiligheid voor mensen die over bruggen moeten zijn de controle van bruggen en heel veel andere dingen zoals gondels etc nalatig. Onbegrijpelijk keus aan hem laten.

22 juli 2021 om 18:56

is toch belachelijk. Moet hij toch zelf weten. Bepaalde houthakkers kunnen ze dan beter weren. Italië die wel deze regel heeft maar met alle veiligheid voor mensen die over bruggen moeten zijn de controle van bruggen en heel veel andere dingen zoals gondels etc nalatig. Onbegrijpelijk keus aan hem laten.

22 juli 2021 om 19:23

Het is gebaseerd op pure nonsens.

22 juli 2021 om 19:41

Gebruik maken van europese wetten, maar dat gaat je niet helpen als je snel wilt spelen. Dit kastje maakt het namelijk veiliger, dan zonder kastje.

Tja.. dat wordt een transfer maken! Ondanks het verschrikkelijke voorval denk ik dat Eriksen nog steeds goed in de markt ligt. Als alle medische specialisten goedkeuring geven, dan kan hij wellicht zijn carrière voortzetten.. maarja, wat is wijsheid in deze?

22 juli 2021 om 17:28

Die is dus gewoon gratis op te pikken, Inter heeft 0,0 aan hem nu..

22 juli 2021 om 17:33

Ja tenzij meerdere clubs hem willen. Dan word het tegen elkaar bieden

22 juli 2021 om 17:34

Inter moet hem inderdaad wel verkopen, maar als clubs tegen elkaar gaan opbieden kan hij echt nog wel 5 tot 10 mil opleveren.

22 juli 2021 om 17:51

Maar hij mag dus wel in de CL spelen.

22 juli 2021 om 18:27

Dutch_psv Hoeveel clubs zullen hem willen? Ik zou mijn vingers er niet aanbranden.

22 juli 2021 om 18:41

Welke clubs zullen dat zijn dan?
Weinig landen waar het wel is toegestaan. En waar hij evt naar toe zou willen.

Zie Ajax hier wel als potentiële kandidaat.

22 juli 2021 om 19:10

Vervanger voor Ekkelenkamp?

22 juli 2021 om 17:41

Dat laatste inderdaad. Je kunt je afvragen hoe verstandig het is om uberhaupt door te voetballen. Is het 't waard om het leven op het spel te zetten voor misschien nog 3 a 4 jaar op een aardig niveau. Met alle respect voor Eriksen natuurlijk, maar het is ook niet zo dat hij nog in hele goede doen was voor het voorval. Maar goed, ieder mens is anders.

22 juli 2021 om 18:04

Serieus? Had juist een groot aandeel in de titel van Inter toch?

22 juli 2021 om 18:15

Is dat zo? 26 wedstrijden, 3 doelpunten, 0 assists en 1.389 speelminuten. Pas na de winterstop had hij een basisplaats en zo overtuigend was dat ook weer niet.

22 juli 2021 om 18:19

Evander Sno heeft nog een tijd met een I.c.d. gespeeld. Daley Blind speelt er ook mee.

22 juli 2021 om 18:44

Een groot aandeel absoluut niet. Hij was van de basiself (waar hij pas na de winter in belandde na de vrije trap tegen Milan in de beker) samen met Perisic waarschijnlijk de minst belangrijke speler.

Ik neem aan dat hij zijn ICD niet laat verwijderen. Het leven is veel belangrijker dan een contract in Italie. Hij komt altijd wel bij een club terecht waar hij kan spelen, mocht hij dat willen natuurlijk.

22 juli 2021 om 17:47

Als hij hem net heeft laten plaatsen dan zal dat wel niet nee

22 juli 2021 om 18:34

Zonder icd kan hij elk moment niet meer onder ons zijn. Nu kan Eriksen wel 100 jaar worden wat zou het belangrijkste zijn? Vooral voor zijn vrouw en kinderen en familie.

Ben benieuwd waar hij dan heen gaat. Zo leuk zijn als hij terug naar Ajax gaat.

22 juli 2021 om 18:00

We hebben genoeg spelers voor 10 . En de jeugd moet ook de kans kunnen krijgen dus nee

22 juli 2021 om 18:05

Op de 6 misschien.

22 juli 2021 om 18:34

Tegen een speler van deze klasse zeg je toch geen nee? Als je wil groeien als club, dan gaat het je om kwaliteit op het veld, niet om potentieel. Als ze willen spelen, verhuur je ze maar.

22 juli 2021 om 21:50

Ajax is nog altijd afhankelijk van verkopen en dus ook indirect aan het inpassen van (eigen) jeugdspelers om zo hun marktwaarde omhoog te krijgen.

Ja, regels zijn regels, ik vind het een beetje onzinnig, als een arts hem gezond verklaard met zo'n kastje dan zou hij gewoon moeten kunnen spelen. Maar ik begrijp dat je niet nog een keer tussen de hel en de hemel wil balanceren tijdens een wedstrijd/training.

Dus een kastje wat je hart weer op gang helpt moet volgens het gezondheidsprotocol verwijderd worden voor hij weer in de Serie A mag spelen? Dat lijkt me een gevalletje waarbij de bureaucratie wat te ver door drijft.

22 juli 2021 om 17:27

Nee dat kastje moet verwijderd worden en dan moet een specialist het nog goedkeuren. Als dat kastje in de eerste plaats nog aanwezig moet zijn dan gaat zo een specialist het natuurlijk nooit goedkeuren lettende op de strenge Italiaanse regelgeving.

22 juli 2021 om 18:09

Maar wat voor waarde kan je aan dat oordeel van een specialist hechten? Nu was hij ook gezond volgens de testen, maar alsnog gebeurde het. Vind het dan ook raar dat ze aangeven dat het kastje er weer uit zou moeten.

22 juli 2021 om 19:04

Denk je dat ze zo een kastje er zomaar uit halen als dat niet veilig is?

22 juli 2021 om 19:15

Natuurlijk halen ze dat kastje niet zomaar weg, naar dat is mijn punt, zelfs als zeggen ze dat dit veilig kan dan zegt dit niks. Iedereen kan zomaar een hartstilstand krijgen al ben je goedgekeurd.

22 juli 2021 om 19:22

Uiteindelijk mag je toch gewoon vertrouwen hebben in wat de dokters zeggen. Niets is perfect dus er zullen altijd mazen in het net zijn. Maar ikzelf heb gewoon een grenzeloos vertrouwen dat dokters er alles aan doen om het juiste te doen.

22 juli 2021 om 17:43

Als je tussen de regels doorleest, wil de Serie A gewoon voorkomen dat het voetballers in z'n competitie heeft met hartproblemen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

22 juli 2021 om 19:27

Maar iedereen kan zo neervallen met een hartstilstand. Deze mensen met zo'n kastje zijn juist nog veiliger dan jij en ik bij elkaar./

22 juli 2021 om 19:47

Heb je daar cijfers voor die dat onderbouwen of is dat een onderbuikgevoel?

23 juli 2021 om 12:40

@soccerfan_1 - Dat is absoluut niet waar. Dat kastje heb je omdat je serieuze hartproblemen hebt. Het is geen wondermiddel om 120 jaar oud te worden, maar een kastje dat ingrijpt als het hart dreigt op te houden met kloppen. Echter kan geen apparaat op tegen een hart die niet meer sterk genoeg is om te kloppen. Het enigste wat zo'n kastje doet, is de kans op overleven bij hartfalen verhogen.

22 juli 2021 om 18:16

De vertaling van dit artikel is inderdaad een beetje incorrect. De lezing moet niet zijn ''als de speler de defibrillator laat verwijderen EN een specialist bevestigt dat hij lichamelijk weer in orde is.....'', maar: ''als de speler de defibrillator laat verwijderen Omdat een specialist bevestigt dat het pathologisch probleem/voorval opgelost kan worden.....''

Ik begrijp beide kanten wel, dat zal dan alleen denk ik betekenen dat (mocht Eriksen weer gaan voetballen) dat het dus niet in Italië is.

Eriksen lijkt me nuchter genoeg om gewoon een andere richting in te gaan. Zat grote clubs die zijn kwaliteiten kunnen gebruiken. En ja,je denkt dan ook aan Ajax.

Ten eerste staat zijn gezondheid voorop, maar ik hoop dat ie een mooie club vind als hij nog wil voetballen. Vraag me alleen af hoe dat zit qua zelfvertrouwen. Dat zal toch wel een knakje hebben gehad

22 juli 2021 om 19:39

melvinwsp, dat is per persoon verschillend. Naarmate je meer kunt, komt het zelfvertrouwen ook weer terug. De één is in een paar maanden 'klaar' terwijl het bij een ander wel een jaar kan duren.

Als we dan toch allemaal aant speculeren zijn, ik denk dat Eriksen terug naar Denemarken gaat en daar bij Odense (een van zijn jeugdclubs) gaat spelen.

Wat ik begreep, geldt dit verbod voor bijna alle landen in Europa behalve nog België en Nederland. FC Twente zoekt nog een nummer 10. Al zal hij dan wel akkoord moeten gaan met een heel ander salaris. Nee ik denk niet dat Eriksen daar op zit te wachten. Zal toch minimaal bij de top 2 a 3 van Nederland of België willen spelen als dat zijn enige mogelijkheden zullen zijn.

22 juli 2021 om 17:55

Denk niet dat Twente dat kan betalen. Zou wel een stunt zijn

22 juli 2021 om 19:12

Ondenkbaar. Voor een habbekrats gaat hij wel in Denemarken spelen.

22 juli 2021 om 19:19

Zie hem anders ook wel terug keren bij Ajax

Hoezo is het aantal dodelijke gevallen tijdens inspanning een stuk minder in Italië dan in andere landen? Die testen toch niet de amateurs erbij ofzo? Want als het om de profs gaat, ligt dat aantal in Nederland ook wel heel erg laag. Ik kan er zo even geen opnoemen, in elk geval.

Nou eens een artikel of het idd klopt dat plotselinge sterfgevallen veel minder zijn dan in andere landen. Je zou verwachten dat bijv in NL MET een lCD de plotselinge sterfte ook enorm verminderd is? Zou interessant zijn.
In Italië zou het verminderd zijn door sporters te laten stoppen?
Enfin, voor Eriksen maakt t niet uit maar er zijn clubs genoeg.
Wat wel apart is dat bij intensievere controles bij Fortuna S Ben Rienstra opeens verder onderzocht moest worden. Betekent dat er wel degelijk gevallen niet opgemerkt worden. Dat zou wel meer aandacht mogen hebben

Hey redactie! In de titel van het artikel wordt geschreven dat hij geen Volledige toestemming krijgt voor het spelen in de Serie A. Wat bedoelen jullie daar precies mee? Met "geen volledige" toestemming impliceren jullie namelijk dat hij deels wél toestemming heeft gekregen. Is dat het geval? Zo ja, wat zou Eriksen dan wel mogen?

22 juli 2021 om 18:47

Eriksen mag niks. Eruit halen is de enige mogelijkheid.

22 juli 2021 om 19:00

En zelfs dan zal hij 100% zeker niet mogen spelen door het oordeel van een specialist (of dat kastje mocht er sowieso uit).

Naar Ajax kan ie ook niet denk ik. Blind heeft toch ook zo'n ding? Straks storen die zenders elkaar ofzo.

22 juli 2021 om 19:26

En waarom zou ajax hem moeten hebben dan? Omdat Klaassen en Kudus niet meer bestaan?

22 juli 2021 om 20:13

Deze gozer is beter dan klaassen en kudus bij elkaar.

Enerzijds terecht. Spelen met een defilibrator is vaak medisch niet optimaal. Derhalve snap ik de regels van de Italiaanse bond. Ben benieuwd of Eriksen überhaupt nog gaat voetballen.

Ik vind het wel apart dat hij zonder kastje wel mag spelen met goedkeuring,maar met kastje niet...

22 juli 2021 om 20:32

marieke90, het is heel simpel. Heb je een 'hartprobleem' dan word je niet goedgekeurd voor de serie A. Dat kastje hebben ze geplaatste omdat het zich vaker voor kan doen, kortom als ze hem weghalen komt hij de keuring ook niet door op basis van wat er gebeurd is.

23 juli 2021 om 02:19

Maar we hebben allemaal gezien wat er gebeurt is,waarom zo een arts nog goedkeuring geven zonder kastje?

23 juli 2021 om 08:18

marieke90 als een arts het niet nodig vind om een kastje te plaatsen dan was dit ook niet gebeurd. Bij spelers zoals Blind en Sno is zo'n kastje later ook eens afgegaan omdat het onregelmatigheden constateerde . Zouden ze dit kastje niet gedragen hebben dan had de uitkomst anders kunnen zijn. Het hele verhaal van 'ja maar zonder kastje kan hij goedgekeurd worden en gewoon spelen' kan de prullenbak in.

Zou wat zijn als hij terug zou gaan naar Ajax. Mensen die beweren hem niet nodig te hebben op het middenveld bij Ajax, hebben het echt mis. Wedstrijden worden juist gewonnen door het middenveld. Sinds ziyech weg is hebben we juist een speler nodig met zijn creativiteit.

Denk aan je gezondheid en stop gewoon weet is vervelend om te stoppen maar denk aan je leven en ik denk dat ook wel wat aardigs bij elkaar heeft gevoetbald gezondheid voor alles dus sta volledig achter de Italiaanse bond

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Internazionale

1024 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. CordazKeeper
I. RaduKeeper
A. BastoniVerdediger
F. CortinovisVerdediger
D. D'AmbrosioVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale’

Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale, zo weet Sky Italia woensdag te onthullen. Het zal voor het eerst zijn dat Eriksen weer te maken krijgt met zijn ploeggenoten in...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren