Pro Evolution Soccer opent ultieme jacht op FIFA en maakt game ‘gratis’

Woensdag, 21 juli 2021 om 16:46Rian Rosendaal • Laatste update: 19:09

De Japanse computerspellenfabrikant Konami slaat een andere weg in met het populaire computerspel Pro Evolution Soccer. Het online voetbalspel, dat de strijd wil aangaan met FIFA, draagt voortaan wereldwijd de naam eFootball, zo is woensdag wereldkundig gemaakt. Niemand minder dan Lionel Messi is het uithangbord van de nieuwe game die de strijd aan moet gaan met EA SPORTS FIFA en een flink stuk van hun waanzinnige marktaandeel moet zien terug te veroveren. In sommige delen van de wereld werd deze nieuwe naam overigens al gebruikt. De voetbalgame is voortaan voor iedereen gratis te spelen en tegenwoordig alleen nog als digitale download beschikbaar.

De opvolger van Pro Evolution Soccer is vanaf deze herfst beschikbaar en te gebruiken op de PlayStation 5, Xbox Series S en X, PlayStation 4, Xbox One, Windows 10 en Steam. In een later stadium volgen versies voor Android en iOS. Konami heeft nog geen mededelingen gedaan over een versie voor de Nintendo Switch. Het is de bedoeling dat gebruikers in de loop van 2022 op elk platform met eFootball een tegenstander kunnen uitkiezen. Daarnaast moeten de voetballers door middel van Motion Matching beter kunnen bewegen op het veld.

Konami benadrukt dat spelers op de PS5 en Xbox Series-consoles betere graphics kunnen verwachten, al blijven details hieromtrent voorlopig achterwege. Voor lokale wedstrijden zijn in totaal negen clubs beschikbaar, waaronder Manchester United, Bayern München en Barcelona. Later diet jaar volgt er een Team Building Mode met de optie om clubs te selecteren. Waarschijnlijk is dat te vergelijken met MyClub, een vroegere PES-modus die vergelijkbaar is met FIFA Ultimate Team. Daarnaast zijn er plannen voor een Match Pass System, wat als een battle pass kan worden aangemerkt.

Helemaal gratis zal eFootball overigens niet worden. Konami werkt volgens het free-to-play-principe, maar voor bepaalde onderdelen in het spel zal wel moeten worden betaald door gebruikers. De computerspellenfabrikant gaat voor een 'eerlijke en gebalanceerde ervaring voor iedereen', zo is woensdag duidelijk geworden. Welke spelonderdelen geld gaan kosten is echter nog niet bekend.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door adriano9)

Als iets 'gratis' is bij games voorspelt dat weinig goed

21 juli 2021 om 17:14

Nou, nee. Dit is een hele slimme zet van Konami. Als je namelijk het spel gratis kan downloaden worden er vaker in-game aankopen gedaan zoals pakketjes etc. Kijk maar naar Fortnite. Een gratis spel, maar maakt door aankoop van de battle pass en skins toch honderden miljoenen.

21 juli 2021 om 17:22

Nou, dat is het dus. Dat je straks allemaal dingen moet kopen om verder te komen of om sneller beter te worden dan je tegenstander met minder geld

21 juli 2021 om 17:27

En bij de tegenhanger, fifa, gebeurt dat dus ook, echter betaal je daar voor het spel óók nog geld.

21 juli 2021 om 17:28

Ik snap dat het slim is voor Konami, maar voor de consument is het minder. Ze willen geld verdienen en dus zullen ze er alles aan doen om jou te verleiden tot een aankoop. Meestal gaat dit ten koste van de gameplay of het plezier.

21 juli 2021 om 17:30

Bij FIFA gebeurt precies hetzelfde, en daar mag je vooraf al 70 euro voor neerleggen.

21 juli 2021 om 17:31

Dat klopt luctemmi. Daarom is Fifa ook een stuk minder leuk geworden, vind ik. Dat bedoel ik, Rick1o1

21 juli 2021 om 17:40

Heb je dan liever elk jaar een geforceerd 'nieuw' spel voor 60 euro? Fifa gaat hierin gwn moeten meegaan of ze blijven hopeloos achter. Geniale zet van Konami.

21 juli 2021 om 17:44

Nr.11 ik ben het er helemaal mee eens. Ik klink misschien nu als een oude zeur maar de gloriedagen van FIFA zijn al jaren voorbij. Naar mijn mening heeft FIFA gepiekt met FIFA 12, FIFA 13 en FIFA 14, daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan. In die versies van FIFA kon je nog met bronzen en zilveren teams, gouden teams absoluut kapot spelen. Denk aan benzia en ghezzal bijvoorbeeld. Met Emenike en doumbia kon je in FIFA 13 het hele jaar spelen omdat ze zo goed waren. Nu zie je zeer duidelijk dat FIFA elke twee weken nieuwere/betere kaartjes uitbrengt en je deze kaartjes nodig hebt om op het hoogste niveau te winnen. Zeer jammer natuurlijk.

21 juli 2021 om 17:54

Slim van het bedrijf maar voor de consument is het gewoon ruk. Eerder kon je gewoon 60 euro aftikken en dan had je een compleet spel. Betere tijden.

21 juli 2021 om 17:59

Niet helemaal waar. Warzone (beter en mooier dan de meeste betaalde games) is een voorbeeld van free-to-play principe waar je toegang hebt tot alle opties die met gameplay te maken hebben. Maar voor de ‘aankleding’ moet je betalen (skins etc). Mooie: Er zijn genoeg gekken die er voor betalen en het ‘gratis maken’ voor de rest.

21 juli 2021 om 18:22

Ik als CoD en PES verslaafde verdienen de game industrie de in-game aankopen helemaal niets van mij. Zonder de aankopen heb ik nog steeds veel plezier.updates, competities, namen en nieuwe shirtjes zet ik via usb over op me PS.

21 juli 2021 om 22:23

Nu krijg je een gratis spel? Waarom is dat slecht? In game aankopen zijn vaak cosmetisch van aard

22 juli 2021 om 09:14

Fortnite kan je prima compleet gratis spelen.

22 juli 2021 om 11:40

Licht er aan hoe Konami dat aanpakt. Als het idd slechts skins zijn waar je voor betaald is dat wel klant vriendelijk. Als je moet betalen voor Messi of Ronaldo is het simpel weg pay to win

21 juli 2021 om 17:25

Nou wil jij zeggen dat fortnite, warzone en apex mislukt zijn?

21 juli 2021 om 17:30

Nee, dat zeg ik niet. Bedrijven maken veel winst met hun 'gratis' producten. Maar of dat goed is voor de consument en of dat goede gevolgen zijn voor de kwaliteit, is een andere vraag

21 juli 2021 om 17:32

Is fifa dan wel goed voor de consument?

21 juli 2021 om 17:33

Het is natuurlijk dramatisch voor mensen die gevoelig zijn voor gokken. Want aan het eind van de rit is dat gewoon wat die spellen doen. Je kan 10 euro betalen voor de kans op Ronaldo in je FIFA pakketje maar 9999/10000 keer krijg je helemaal niks. Niet voor niks dat de Europese Unie dit online "gokken" al jaren in wilt perken. Maar als je al deze verleidingen kan weerstaan dan heb je een leuk spel voor helemaal niks.

21 juli 2021 om 19:30

Het moet tegenwoordig wel als je op een console speelt betaal je om gebruik te maken van multiplayer. Wat voorheen gratis was. Dat men daarbovenop nog jaarlijkse de volle mep betaald voor vrijwel hetzelfde spel is ook zo bizar. Dit freemium model dat Konami nu hanteert is een slimme zet vooral in deze genre.

21 juli 2021 om 19:32

als ik het zo lees is het toch vergelijkbaar met de gratis demo van FIFA...

21 juli 2021 om 19:33

Pay to win dus ...

21 juli 2021 om 23:20

Nr.11 Je klinkt net als Johan Derksen/

Best interessant om te horen. Ben zelf al jaren een fifa speler, met name carriere altijd. Al jaren word er weinig aan veranderd, omdat alle moeite naar het online gedeelte gaat. Snap wel dat dat t meeste geld oplevert maar vind dit erg jammer.
Nu dit spel gratis word ga ik het in ieder geval wel proberen te spelen. Hopelijk lokt dit veel mensen naar EFootball en word Fifa weer wakker!!

21 juli 2021 om 18:24

Die carrière daar zul je wel voor moeten betalen, gok ik dan.

Welke PS 5 ?? Al een jaar op de markt maar nergens te koop , armoedig….

21 juli 2021 om 17:23

Heb em al tijden en veel van mijn vrienden ook al 😂

21 juli 2021 om 17:52

Ik en heel veel vrienden staan al 8 maanden in de wachtrij bij bol.com ben benieuwd hoe jij en veel van je vrienden al een ps5 hebt!

21 juli 2021 om 18:45

Ik en minstens 7 vrienden spelen er allang op.. misschien niet bij één site kijken?

21 juli 2021 om 18:21

Heb hem al een tijdje werkt perfect dat ding. Laadtijd van spellen is top vergeleken bij de ps4.

De vraag is nu vooral wat er echt gratis is en voor hoelang. Uiteindelijk moet Konami toch ergens geld verdienen zou je zeggen.

21 juli 2021 om 17:29

Nou dat gaat heel makkelijk met in game extra's. EA heeft bijvoorbeeld meer dan 1.6 MILJARD verdiend aan hun ultimate team concept in het fiscale jaar 20/21 (FIFA, madden en NFL bij elkaar). Dat is gewoon bijna 30 procent van de totale omzet die EA vorig jaar heeft gemaakt. Het is eigenlijk bijna niet voor te stellen hoe lucratief ultimate team is voor EA. Logisch dus dat je elke FIFA 36 kaartjes van Mbappe, Neymar, Messi en Ronaldo krijgt en ze nu om de twee weken bijna een nieuw event hebben.

Het verdienmodel zal ongetwijfeld de Myclub mode zijn. Bijna niemand kocht PES meer dus die drempel verwijderen is een heel logische stap. EA vraagt de volle mep voor Fifa, en bestookt je vervolgens met in game aankopen. Konami doet alleen nog dat laatste.

Ben al een hele tijd volledig klaar met Fifa. Zelden zo'n frustrerend spel gespeeld. Het probleem was dat PES geen alternatief had voor Ultimate Team. Dat zullen ze nu nog niet hebben, helaas. Hoop toch dat ze EA wat onder druk kunnen zetten.

21 juli 2021 om 17:35

Er zal nooit een beter alternatief voor Ultimate team komen. Dat schip is allang weggevaren. Zelf al zou Pes of een iemand anders een soortgelijke modus beginnen, dan gaan ze het op precies dezelfde manier doen. De consument geeft letterlijk miljarden uit aan Fifa coins. Andere zouden gek zijn als ze het niet doen, je laat potentieel miljarden op tafel liggen. En in een kapitalistische maatschappij moet er ieder jaar groei zijn en meer winst gepakt worden. Dus ze gaan steeds een stapje verder. Dit is helaas de nieuwe realiteit die we over onszelf afgeroepen hebben.

21 juli 2021 om 17:38

Bij Fifa is het grootste probleem imo de gameplay die weinig lonend is en eentonig is, maar de gameplay bij PES schijnt trager en nog frustrerender te zijn. Persoonlijk ben ik niet van plan om over te stappen naar Pes, omdat Fifa een schijnbaar onoverbrugbare afstand heeft met betrekking tot content, dat ik dat gewoon alsnog een beter spel vind. Doet er niet aan af dat ik waarschijnlijk wel even PES ga proberen als t gratis is.

Interessant. Tuurlijk zit er een addertje onder het gras door de in-game purchases die je moet aanschaffen om bepaalde onderdelen te kunnen spelen of bemachtigen, maar dat het basisspel gratis is vind ik al prima. Het is gewoon achterlijk om elk seizoen €60-€70 neer te tellen voor alleen de nieuwe shirts, transfers etc. zonder enige verbeteringen en dan nog extra te betalen voor in-game purchases zoals bij Fifa. Met dit concept van Konami heb je in ieder geval een basisspel en heb je meer controle over wat je er wel of niet bij neemt.

Ik heb dit spel vanaf het eerste deel op de playstation 1 gespeeld. Ik heb dus nogal wat naamveranderingen meegemaakt. Ik heb hier niet zo'n heel goed gevoel bij. Ze gaan veel te veel de kant op van Fifa. Een online gedeelte waarin het spel gemanipuleerd wordt (scripted) en nogal de nadruk op geld uitgeven om packs te kopen. Doe er dan ook nog weinig tot geen innovatie bij in je gamemodussen (de master league en become a legend gaan ze weer geen hol aan doen vermoed ik zo) en je staat gewoon stil. Ik vond de gameplay can het vorige deel (en die update die je kon kopen) echt knudde met een rietje. Als ik dan motion capture achtig termen zie met nadruk op mannetje uitspelen dan krijg ik fifa kriebels.

Pes stond voor goede realistische gameplay met originele gamemodussen. Een spel wat echt om voetbal ging en wat je heerlijk samen met vrienden kon spelen. Dat zijn ze de laatste jaren echt om zeep aan het helpen. Echt dood zonde. Doet me echt pijn.

Dit zal wel weer vooral voor online zijn. Jammer dat er steeds minder aan offline gamers wordt gedacht. De beste voetbalspellen zijn ondertussen al 15 jaar oud en sindsdien is er alleen maar meuk achteraan gekomen. Sinds Ultimate Team is FIFA gewoon echt het geld niet meer waard en daar waar PES het spelgevoel wel op orde heeft, is de rest echt belabberd. De Master League is niet meer wat het was.

Eindelijk Geen betalende, geforceerde voetbalspellen meer. Eentje althans.
Ik zie FIFA niet direct gratis worden, vrees ik. Is carrière in PES de moeite?

Natuurlijk is het gratis ! Ze verdienen miljoenen euro's aan gastjes die €1000 uitgeven om een icon/legend aan te trekken.

Een free to play service, haha. Rip Pro evo.

Die heb ik niet zien aankomen. Dit kan of heel goed gaan of totaal verkeerd lopen ben benieuwd ik zal het zeker een kans geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren