Hyballa geschokt: ‘Ik kon mijn moeder niet uitleggen wat er was gebeurd’

Woensdag, 21 juli 2021 om 12:16Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:05

Peter Hyballa begrijpt niets van de ophef die is ontstaan over zijn manier van trainen bij het Deense Esbjerg. De voormalig trainer van NEC en NAC Breda werd ruim een maand geleden aangesteld door de clubleiding, maar ligt nu al overhoop met de spelersgroep. De werkwijze van Hyballa zou niet aansluiten bij de verwachtingen en wensen van de spelers, zo schreef Ekstra Bladet. De aantijgingen tegen de Duitse oefenmeester gingen ver. Zo ver, dat Hyballa zegt geschokt te zijn. Voorzitter Michael Kjalt heeft aangegeven dat Hyballa aanblijft, maar dat zijn aanpak zal worden bijgesteld.

Volgens Ekstra Bladet zou het niet alleen gaan om het te hard of te vaak trainen. "Het fotograferen van uitgeklede spelers, afranselingen tegen spelers, schaamte voor teamgenoten, verbale marteling en een trainingsprogramma zo hard, dat de ene na de andere blessure volgt", schreef de Deense krant onlangs. "Het volgende grote drama in het Deense voetbal begint, nog voordat het seizoen is begonnen. De komst van Peter Hyballa heeft geleid tot een enorme culturele botsing met de spelersgroep."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Vier spelers zijn inmiddels uit de selectie gezet: Jakob Ankersen, Yuri Yakovenko, Zean Dalügge en Kevin Conboy. De aantijgingen aan het adres van Hyballa komen totaal onverwachts voor de hoofdrolspeler, zo laat hij weten. "Ik heb vanaf het begin geprobeerd een andere trainingsstijl te introduceren", vertelt hij in een uitgebreid interview tegen bovengenoemde krant. "Een hoge intensiteit, veel sprints en aandacht voor de techniek. Ik ben een emotionele trainer. Ik eis veel van mijn spelers. Het lijkt komisch om het nu te zeggen, maar ik denk dat de spelers van deze stijl houden."

"Wie denk jij wel niet dat je bent? Ga maar twintig keer opdrukken", schreeuwde Hyballa onder meer over het trainingsveld. Ook zou hij kwetsende woorden hebben gesproken tegen een in zijn ogen te zware speler. "Jij hebt grotere borsten dan je vrouw!" De incidenten zijn bekend bij de spelersvakbond, die weinig begrip kan opbrengen voor de situatie. "Het kwam voor mij als een verrassing", gaat Hyballa verder. "In mijn wereld is het zo, als een speler een probleem met mij heeft of een andere houding heeft dan de mijne, dan komen ze naar mij of iemand anders van de technische staf om het gesprek aan te gaan."

‘Het is taal die niet hoort en daar zal ik met Hyballa over praten’

Twee weken geleden kwamen de eerste beschuldigingen aan het adres van Peter Hyballa aan het licht.Lees artikel

"Maar er kwamen geen spelers naar mij toe. En toch had ik een gesprek met de spelersvakbond over dingen die ik had gedaan. Ze denken dat ik spelers heb gestraft. Maar ik heb geen enkele speler gestraft. Ik ben een harde coach en die stijl is bespreekbaar. Want wat is een stoere coach? Ik was totaal onvoorbereid. Niemand heeft me iets verteld. De spelersvakbond had mij voor de vergadering kunnen uitnodigen. Ze zeiden alleen dat ik schuldig was. En toen kwamen alle artikelen. Toen kwamen de Duitse media. Uiteindelijk belde mijn moeder en ik kon niet uitleggen wat er was gebeurd. Voor mij is er niets ernstigs gebeurd."

Hyballa ontkent dat hij spelers heeft geslagen. "Wat is een klap? Ik heb spelers op de schouder geklopt, is dat een klap?", vraagt hij zich hardop af. "Nee, ik heb nog nooit een speler geslagen. Ik heb mijn spelers gemotiveerd. Er zijn veel trainers die dat doen. Ik beschrijf het niet als een klap. Maar ik geef mijn spelers ook geen schouderklopjes meer. Dus bedankt daarvoor, Ekstra Bladet, anders komt er vast nog een artikel over. Ik ben niet dom. Als ik me moet aanpassen aan de Deense cultuur, doe ik dat. Als een schouderklopje een straf is in de Deense cultuur, dan stop ik ermee, ook al is het in Duitsland geen straf. Niemand heeft me de regels verteld. De media ook niet."Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door westend)

Deze man leeft echt in zo'n enorme waan wereld waarin alles wat hij doet goed is. De dingen die je dan leest, naakte spelers fotograferen en te dikke spelers belagen. Tuurlijk mag je benoemen dat iemand overgewicht heeft. Maar het is geen 1980 meer. Die neerbuigende tactiek is echt al 30 jaar verlopen. Bizar dat deze man gewoon wordt gekozen als trainer....

21 juli 2021 om 12:32

Ja stel je eens voor dat je een sportman even op een duidelijk/humoristische manier laat blijken dat die voor zijn sport moet leven, het is notabene zijn werk? Al dat softe gedoe van tegenwoordig. Wellicht volgende keer vragen of hij alsjeblieft op zijn eten wil gaan letten en wil gaan afvallen? Niks mis mee om op je eigen verantwoordelijkheid te worden gewezen ipv aan het handje te worden vastgehouden.

21 juli 2021 om 13:41

Hier zit juist het probleem bij de hele jeugd. Ze kunnen echt nergens meer tegen. Geen enkele opmerking meer. Het moet allemaal lief zijn en het zijn allemaal maar softies geworden. Iedereen is zo vertroeteld.

De opmerking over de borsten van zijn vrouw is nog niet eens zo erg hoor. Als hij echt te dik is als sporter moet ie afvallen. En als ie daar niet tegen kan, dan moet ie maar ontslagen worden. Je bent professional of niet.

21 juli 2021 om 13:56

Het zijn allemaal softies geworden? Volgens mij stijgt het geweldgebruik onder de jeugd alleen maar, dus softies te noemen is misschien beetje raar verwoord. Dat mensen in het algemeen tegenwoordig totaal niet meer met kritiek omkunnen gaan ben ik wel met je eens.

21 juli 2021 om 13:59

Wat mij betreft praat je gewoon niet zo tegen mensen. Prive niet & al helemaal professioneel niet. Je kan iemand ook op een respectvolle manier op zn verantwoordelijkheden wijzen. Jullie noemen dat soft of vertroeteld, ik noem dat respectvol.

21 juli 2021 om 14:22

KamielZeegers. Weet je wat pas respectvol (respect is misschien wel het woord dat het meeste zijn kracht is verloren) is? Gewoon fit aankomen op de club? Hoe respectloos is het wel niet richting je teamgenoten, de technische staf, je club, de fans enz.. dat je als sportman aankomt met overgewicht? Gewoon dikke maling hebben en niet je verantwoordelijkheid pakken als sportman. En dan wel respect terug verwachten?

21 juli 2021 om 14:36

Spijker op zn kop Ducktaildo. Ik ben niet geheel bekend met de Deense cultuur, maar ik kan me voorstellen dat dit niet ver van de Nlse en Duitse cultuur afligt, dus ik vind het op zn minste bijzonder dat dit zo breed uitgemeten wordt. Ik zie ook weinig zaken waarvan ik schrik. "grotere tieten dan je vrouw" nou nou, poeh poeh, wat een disrespect zeg. Het lijkt mij ook allemaal wat aanstellerig. Dit is nog steeds de taal van het voetbal, niet alleen van 30 jaar geleden.
Foto's van naakte spelers en geweld (mocht dit waar zijn) is uiteraard wel een brug of 2 te ver.

21 juli 2021 om 16:27

Nou ja een beetje onfit aankomen in de voorbereiding lijkt me toch geen probleem. De competitie is nog niet begonnen en de voorbereiding gebruik je toch juist om fit te worden? Als die gasten ook op vakantie moeten doortrainen, dan is heel het doel van vakantie weg (namelijk je lichaam en geest even 'uit' kunnen zetten). Met de trainingsdiscipline zijn die gasten binnen 2 weken weer op niveau. En dan begint de competitie nog niet eens.

En daar is de andere kant van het verhaal. Benieuwd wat hier in de comments gaat gebeuren want het is natuurlijk het ene woord tegen het andere woord. En wie er gelijk heeft? Geen flauw idee. Maar het lijkt me sterk dat Hyballa spelers geslagen zou hebben.

21 juli 2021 om 12:29

In dit soort situaties ligt de waarheid meestal in het midden. Zal mij verbazen als iemand hier op vz er bij was en dus in details kan vertellen hoe het werkelijk zit en wie er gelijk heeft. Dat hij mag aanblijven maar wel zijn methode moet aanpassen zegt denk ik ook al genoeg.

21 juli 2021 om 12:45

Tsja waarom moet je je spelers aanraken tijdens trainingen, of als ze niet doen wat ze zeggen? Lijkt me onnodig. Ik vind zijn verhaal niet heel sterk. Ontkent het niet, heeft alleen aan dat het in zijn ogen plausibel is of meevalt.

21 juli 2021 om 13:33

Ik vind het verhaal dat hij spelers geslagen heeft ook niet sterk. Hoe moet ik me dat voorstellen? Ze zijn de bal hoog aan het houden, hij stopt de training en begint op iemands gezicht in te slaan? Dat geloof ik nou juist niet. Ook dat 'hij heeft gezegd dat ik grotere tieten heb dan mijn vrouw'. Ben je dan beledigd? Of je bent afgetraind en hebt geen tieten en dan zou ik zeggen waar maak je je druk om? Of er zit een kern van waarheid in, waardoor je beledigd bent. Dan zou ik zeggen hoe is dat in godsnaam mogelijk als jij als prof iedere dag traint? Misschien moet je dan eens naar jezelf kijken in plaats van te miepen over de trainer. Dit hele verhaal is van alle kanten niet zuiver. De waarheid zal waarschijnlijk in het midden liggen.

21 juli 2021 om 13:57

Wanneer mijn leidinggevende mij beledigd en ook nog eens iets roept over mijn vrouw dan zou ik dat absoluut niet tollereren nee.....dit soort flauw gedrag heb j emisschien in de jeugd, maar zou niet moeten thuishoren bij een profclub. Snap dus ook dat hij een waarschuwing krijgt....

En spelers raak je toch niet aan als trainer? Echt onzin en kinderachtig gedrag....

21 juli 2021 om 14:38

wat een infantiele vergelijking. En waarom je spelers moet aanraken? Weet niet, vraag het aan Dick en Guus...

Allemaal watjes en zachte eitjes geworden die voetballers op een enkele uitzondering na. Hyballa is een prima trainer en doet echt geen rare dingen. Ga Sydney Smeets ofzo lastigvallen maar niet hem.

21 juli 2021 om 12:33

Prima trainer. Daarom wordt hij overal waar hij werkt binnen de kortste keren door fans, spelers of directeuren uitgekotst en ontslagen. Een waardeloze trainer die niks kan met zijn 9 clubs in 11 jaar.

We zochten toch nog een harde strenge bondscoach? ;p

Weltenbummler Hyballa ken ik als een correct, empatisch en authentiek persoon, met humor.Tijdens het EK was hij een prima analist bij het ZDF. Begrijp niet waar deze negatieve berichten op zijn gebaseerd.

"afranselingen tegen spelers, schaamte voor teamgenoten"

Afranselingen? Dus jij als afgetrainde twintiger laat je afranselen door een man van 45? Lijkt me sterk en als het waar is: dan moet je wellicht nog harder gaan trainen, want het is toch wel triest als jij je laat afranselen door een coach van 45 als topsporter in je twintiger jaren.

Schaamte voor teamgenoten: wat moet ik me hier bij bedenken? Verboden om in je boxershort te douchen?

Klinkt een beetje alsof die spelersgroep mentaal zo sterk is als een papieren rietje.

Dit is toch het gevaar als trainer. Het ergste wat er is wanneer het team tegen je gaat keren en gaat lekken bij de pers. Hyballa is zeker een fanatieke trainer, Duits en verwacht veel van zijn selectie. Hierdoor kan je een mooi seizoen draaien, maar ook door de ondergens zakken zoals nu.

Dit zie je vaker op meerdere vlakken. Topvoetballers die als coach moeilijk kunnen omgaan met jongens met minder talent (Van Basten). Sporters met top mentaliteit die trainer worden en niet kunnen omgaan met spelers die dat minder hebben. (Verbeek, Hyballa). People management is zo belangrijk. Je moet bij elke speler kunnen aanvoelen hoe je hem het beste geprepareerd kunt krijgen.

21 juli 2021 om 16:24

People management is zeker belangrijk, maar qua karakters kan een team ook niet al te veel uit elkaar liggen. Dat werkt gewoon niet. De gemeenschappelijk (trainings/ wedstrijd) normen en waarden moet in de basis wel een beetje hetzelfde zijn. Sommige trainers zijn enorme controlefreaks en trainen zich het apezuur, terwijl andere meer vrijheid/ verantwoordelijkheid bij de spelers legt. Voor beide wijzen is een doelgroep voor. Je ziet het ook mooi bij Mo van Psv. Dat was de meest belovende speler onder Van Bommel en totaal 'een moeilijke jongen' onder Schmidt. Terwijl andere spelers er weer goed op gaan. Dan passen die twee simpelweg niet bij elkaar.

En dat verhaal hierboven lijkt in mijn ogen ook wel een beetje overtrokken. Ik geloof namelijk niet dat het vernederen van spelers en fotograferen van ontklede spelers uberhaupt ook zou zijn geaccepteerd in Nederland

Verandering kan hard aankomen bij sommige mensen maar alles kost tijd en ook deze spelers zullen er aan wennen dat voetbal veel stijlen kent en dat trainers verschillend zijn!

“Jij hebt grotere borsten dan je vrouw”.
In mijn geval zou dat absoluut geen belediging zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Esbjerg FB


3 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BorchersMiddenvelder10
D. CatovicMiddenvelder10
P. EgelundMiddenvelder10
Marcus KristensenMiddenvelder10
M. LarsenMiddenvelder10
L. ParunashviliMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Esbjerg FB.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Esbjerg FB.

4 fans
Coach, 45 jaar
SeizoenClub
2021- Esbjerg fB
2020-2021 Wisla Kraków
2020-2020 NAC Breda
2016-2017 NEC
Laatste voetbalnieuws

Peter Hyballa reageert: ‘Ooit zei ik dat Mario Götze dikke tieten had’

Peter Hyballa lijkt niet op korte termijn te gaan vertrekken als trainer van Esbjerg. Donderdag publiceerden 21 spelers van de club een gezamenlijke open brief in Esktra Bladet, waarin ze hun...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren