Louis van Gaal is zo goed als binnen als bondscoach van Oranje

Dinsdag, 20 juli 2021 om 19:10Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:12

Louis van Gaal treedt binnenkort voor de derde keer aan als bondscoach van het Nederlands elftal. De NOS meldt dat de onderhandelingen tussen de KNVB en Van Gaal in de afrondende fase zijn. De beoogde bondscoach krijgt de taak om Oranje naar het WK in Qatar te leiden, dat november volgend jaar begint.

De omroep bevestigt dat Henk Fraser en Danny Blind de assistenten van Van Gaal moeten worden. Fraser is trainer van Sparta Rotterdam en gaat de functie mogelijkerwijs combineren met het Nederlands elftal. Met Blind werkte Van Gaal tussen 2012 en 2014 ook al samen bij Oranje. Toen bereikte het trainersduo de halve finale van het WK in Brazilië. Onduidelijk is of Blind uit de raad van commissarissen stapt bij Ajax, indien hij aan de slag gaat voor de KNVB.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook is nog onbekend wie de keeperstrainer van Van Gaal wordt. De meest voor de hand liggende naam is Frans Hoek, die bij Ajax, Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal samenwerkte met Van Gaal. De 64-jarige Hoek is momenteel technisch directeur van Orange County SC, een club op het tweede niveau in de Verenigde Staten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

80 reacties (laatste reactie door bossie)

Goede trainer, slecht uithangbord imo maar veel keuze hadden we sowieso niet met dat KNVB salarisplafond. Mooi dat hij Fraser meeneemt en ik hoop dat Van Gaal meer weet te halen uit dit beperkte materiaal zoals Koeman dat ook deed. Onder FdB was het namelijk wel erg slecht

20 juli 2021 om 19:16

Mee eens, met Fraser erbij staan er toch wel twee mannen met uitstraling voor de groep.

20 juli 2021 om 19:37

Dus uitstraling is een garantie voor succes ? In de Knock out fase is het sowieso een loterij. 1/8 finale kan Oranje er wederom uit liggen. Je hebt geen kleine ploegen meer op dat niveau. Hoop dat Oranje wat meer geluk heeft met die 2 nieuwe kemphanen.

20 juli 2021 om 21:46

Meer geluk? De loting was nog nooit zo makkelijk als dit ek.

20 juli 2021 om 22:08

Klopt,maar ik doel meer op geluk met blessures en onfortuinlijke persoonlijke fouten.

20 juli 2021 om 19:24

Het is hoe je het als een slecht uithangbord bekijkt. Het is natuurlijk een rare snuiterd, maar het is wel een gerespecteerd trainer in de voetbalwereld. Daarnaast betreed je het veld wel met een coach die natuurlijk aardig wat uitstraling heeft. Wel grappig dat jij altijd commentaar hebt op de 'ideale schoonzonen' Frenkie en De Ligt, maar Louis is dan weer te weinig een ideale schoonzoon? Ik kan je 1 ding verzekeren, dat louis namelijk niet alleen maar dingen zegt die iedereen wil horen, zoals jij altijd loopt te hekelen over Frenkie en De Ligt

20 juli 2021 om 19:38

@Ducktaildo dat klopt alleen Van Gaal vind ik dan weer net iets te extreem in zijn gedrag. Wel een goede coach natuurlijk en uiteindelijk is dat nog belangrijker. Ik snap alleen niet waarom Blind erbij zit. Dankzij zijn onkunde speelt Ziyech nu niet voor Oranje en nu ga je hem weer op de loonstrook zetten

20 juli 2021 om 21:01

Ik zie wel een positeive kant aan Blind als ass istent trainer hoor.
Hij solliciteerde al, door te roepen dat hij geen hoofdcoach wil zijn, maar ass istent.
Hij weet dat hij nooit ergens als hoofdcoach aan de bak komt
EN hij is weg bij Ajax. Hij had Nooit binnen moeten zijn gehaald na wat hij heeft geflikt in het verleden
waarom Fraser? Ja dat kan iedereen wel raden. Maakt Fraser niet uit. als ie maar kan klimmen

20 juli 2021 om 22:20

Met Blind als assistent zal er ook weer alles aan gedaan worden om Daily te laten spelen. Die is rond het wk weer anderhalf jaar trager geworden en het ging dit jaar ook al niet geweldig op verdedigend vlak.

20 juli 2021 om 22:46

Vind ik zo onterecht he.

Dat blind geen lieveling was van cruijff is bekend , maar wat heeft blind geflikt dan?

Blind is 110% ajacied , daar kan niemand omheen

20 juli 2021 om 19:24

Slecht uithangbord? Iedereen kent hem en zijn houding al, dus dat gaat geen verrassingen meer opleveren. Vermoedelijk zelfs goede televisie. De man is een legende. Prima uithangbord wat mij betreft. Ik ben zeer tevreden met dit trio.

20 juli 2021 om 19:50

Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van Danny Blind. Henk Fraser vindt ik een prima keus.

20 juli 2021 om 19:30

Koeman wordt natuurlijk wel wat groter gemaakt dan zijn prestaties waren. Heeft een leuke nations league campagne gehad, maar tegen de kleintjes was het spel toch ook erg vaak matig met veel wedstrijden waarin Nl op achterstand kwam. Verder zullen we nooit weten hoe hij het op een eindronde zou hebben gedaan. V. Gaal is veruit de beste beschikbare optie, maar eigenlijk ook overall gewoon de beste optie. Heb gevoel dat dit elftal wel wat discipline kan gebruiken.

20 juli 2021 om 19:37

@InkeMontana Koeman kan er weinig aan doen dat we geen creativiteit hebben. Ook onder Van Gaal zal het spel tegen de kleintjes waarschijnlijk niet oogstrelend zijn. Die teams graven zich in en een Frenkie en Wijnaldum gaan geen splijtende passes versturen. Hadden we bv een Ziyech gehad zou dat beter gaan tegen die kleinere landen

20 juli 2021 om 19:44

In de NL maakte Oranje toch stappen onder Koeman, nadat we 2 toernooien hadden gemist. Frank de Boer kon hier helaas geen vervolg aan geven.

20 juli 2021 om 20:16

Inke, waarom zullen we dat nooit weten? Koeman wordt vast wel nog een keer bondscoach. Die wil nog wat afmaken.

20 juli 2021 om 19:32

Louis is geen ja knikker, en laat zich de les niet lezen dat wringt bij de journaliste... Louis is juist een uithangbord op het veld in dug out altijd rustig nooit gek doen lang de zijlijn. ik herken dit niet wat je zegt.

20 juli 2021 om 20:12

Dat we Blind er gratis bij zouden krijgen had ik al verwacht na zijn 'openhartige' interview waarin hij zichzelf een uitstekende assistent vond. Die komt echt altijd overal weer aan de bak.

20 juli 2021 om 21:13

Werkelijk waar de slechtste coach van het NL elftal met de uitstalling van een baksteen. Nee dank je.

20 juli 2021 om 21:42

Waarschijnlijk ziet van Gaal het wel in hem zitten. Ik persoonlijk heb ook mijn vraagtekens , maar ik heb nog nooit met de goede man samen gewerkt.

20 juli 2021 om 21:57

Als je met iemand moet hebben samengewerkt voor je een opinie mag vormen, zou dit een doods forum zijn. Blijkbaar werkt Van Gaal prettig met hem, maar ik zou zeggen: "doe es gek... neem bv een Grim"; dat vind ik een trainer met potentie en een goede intentie.

20 juli 2021 om 21:16

Binnen Nederland vind ik alleen Bosz en Koeman de gewenste uitstraling hebben. En nu we zo knijp zitten, ben ik blij dat in ieder geval op kwaliteit hebben geselecteerd. Wanneer Van Bronckhorst, Ten Cate of wie dan ook van dat kaliber was komen rehabiliteren in de rol als bondscoach van Oranje was dat meer dan ik aankan. Met Van Gaal weet je dat je menselijk een onaangepaste narcist in huis haalt, maar wel een die tactisch in ons land zijn gelijke niet kent. Hoop dat dit wat rust geeft rond Oranje en bovenal vertrouwen.

Overigens word ik wel wat droevig van de media die klagen dat het allemaal zo moeilijk is of wordt. Ten eerste valt dat wel mee omdat alles nog heel dicht op elkaar staat in de poule. Ten tweede - en ik wil niet onderschatten - maar zeg nou zelf: Noorwegen was er afgelopen EK niet eens van de partij. Turkije was er wel, maar als een van de allerslechtste teams met slechts één goal voor, acht tegen en alles verloren. Die zeperd onder De Boer tegen de Turken kun je een keer hebben, maar kom op! Als dit je concurrenten zijn waar je wakker van ligt, moet je je misschien afvragen of je uberhaupt wat te zoeken hebt in Qatar...

20 juli 2021 om 21:20

Als de resultaten goed zijn is het ookeen goed uithangbord

20 juli 2021 om 21:43

Als hij er alleen al een team van weet te maken die voor elkaar door het vuur gaan , dan ben je al een heel eind op weg met dit team.

Fantastisch nieuws, we gaan met z’n allen JUICHEN!

20 juli 2021 om 19:30

Ik juich zeker voor Louis echt de beste keuze die er is....

Ondanks enkele uitstekende generatie top voetballers in NL (jaren 80/90/00/10) is het toch droevig gesteld met de echte toptrainers die dat heeft voortgebracht. Van gaal is/was een topper, maar het is toch armoede dat je daar opnieuw terug moet vallen.

20 juli 2021 om 19:26

We hebben nog wel Koeman, Ten Hag en Bosz bij Barcelona, Ajax en Lyon. Dat kan slechter. Alleen zijn zij nu niet beschikbaar, maar in de toekomst misschien weer wel.

20 juli 2021 om 19:32

Koeman is een uitzondering op die gehele generatie. Ten Hag en Bosz reken ik daar niet bij omdat dit verre van top was. Het zijn juist de niet geweldige spelers welke de beste coaches zijn geworden in NL.

20 juli 2021 om 19:36

Dat is altijd zo, hiddink van gaal en advocaat waren ook geen topspelers. Van basten gullit etc weer geen toptrainers. Het gebeurt zelden dat ze beide goed kunnen.

20 juli 2021 om 19:46

Bosz viel in de Bundesliga ook 2 keer door de mand.

20 juli 2021 om 22:36

Van de drie eerstgenoemden hebben Van Gaal en Hiddink gemeen dat ze beide een sportopleiding hebben gedaan, respectievelijk de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en de CIOS. Beide hebben daardoor dus ook een pedagogische achtergrond.

20 juli 2021 om 19:29

Naar mijn idee ligt het probleem juist bij het grote aantal topvoetballers, die zichzelf al financieel onafhankelijk hebben gespeeld tijdens hun carrière. Het trainerschap is een vak. Tot een aantal jaar geleden konden ex profs met een x aantal caps relatief makkelijk hun trainerspapieren halen. Misschien wel mede daardoor werd vergeten dat dat papiertje in combinatie met een goede voetbalcarrière je niet direct tot een goede trainer maakt. Resultaat is dat hun carrière vaak al over is, voordat deze is begonnen. Een aantal toptrainers die ons land rijk is, Van Gaal incluis, heeft zelf nooit tot de absolute top gehoord.

20 juli 2021 om 19:33

Van Gaal, Hiddink, Advocaat, wellicht Ten Hag/Bosz. Idd niet de beste spelers welke we gehad hebben.

20 juli 2021 om 21:48

Ijspegel, dat zijn eigenlijk twee verschillende oorzaken. De tweede (papiertje makkelijk halen) ben ik het mee eens.

Het eerste (dat veel spelers al financieel onafhankelijk zijn) vind ik wel interessant. Maar logisch gevolg daarvan is dat die spelers dan helemaal geen trainer worden. Maar lekker rentenieren. Of bedoel je wat anders?

20 juli 2021 om 21:58

@Vernon: bedoel daarmee dat ze daardoor idd niet meer afhankelijk zijn van een carrière na hun voetballoopbaan. Ze kunnen prima rentenieren en dus heel kieskeurig zijn in welke functie ze aannemen; cherry picken. Ze nemen daardoor niet snel genoegen met het opbouwen van een carrière als trainer en clubs willen graag de expertise van die spelers binnenboord halen/houden en bieden dus posities aan, niet op basis van bewezen trainerskwaliteiten. Het is eigenlijk fingers crossed dat het dan een goede trainer is. Je kan het dus net zo goed de clubs kwalijk nemen. Overigens een mondiaal probleem. Ook in andere landen zie je topspelers die te vroeg de eindverantwoordelijkheid krijgen. Als je dan al financieel onafhankelijk bent, een paar keer wordt ontslagen dan ben je er ook wel klaar mee en ga je lekker wat anders doen.

20 juli 2021 om 19:35

Ik denk dat er eens iemand kritisch naar de trainersopleidingen van de knvb moet kijken. Het niveau van trainers is inderdaad droevig gesteld. Eerlijk gezegd denk ik de hele knvb eigenlijk een 'Johan Cruijff revolutie' nodig heeft zoals bij Ajax. Het is al jaren op ieder vlak een drama. Iedereen eruit schoppen en opnieuw de organisatie neerzetten zou het beste zijn. Maarja wie zou dat moeten doen? Ik heb geen idee.

20 juli 2021 om 19:41

De knvb heeft weinig te willen, die zijn altijd afhankelijk van wie er wil en beschikbaar is. Bij de knvb heb je altijd korte dienstverbanden zowel in organisatie als bondscoach. Wil je daar mensen voor gaan opleiden? Opleiding moet gewoon bij de clubs gebeuren imo.

20 juli 2021 om 21:28

Nee bij de knvb halen ze het diploma. Je kan geen trainer worden zonder. Bij een club word een trainer aangenomen omdat ze denken dat de trainer capabel is en dan moet er gepresteerd worden. Natuurlijk krijgen beginnende trainers soms iets langer de tijd maar voor de club gaat het uiteindelijk om de prestaties. De knvb regelt de opleiding. Ze geven van Basten, Stam, de Boer, Kluivert of noem ze maar op een diploma en die falen dan overal. Dan mag er toch ook wel eens gekeken worden of ze wel goed genoeg voorbereid worden voor het trainerschap.

20 juli 2021 om 22:08

Waar de KNVB wat mij betreft mee mag beginnen is het loskoppelen van de verplichting om alleen als KNVB de opleiding tot trainer te kunnen volgen. Het is eigenlijk een pervers systeem. De KNVB bepaalt welke licentie je moet hebben voor welk niveau en die licentie kan je vervolgens alleen bij de KNVB halen (oke, ook bij ROC's maar wel via de KNVB-methodiek). Het zou juist heel goed zijn als er gewerkt wordt aan een onafhankelijk (competentie)profiel voor trainers. Verschillende opleidingsinstituten (ROC's, hogescholen, BVO's, particuliere scholen/initiatieven) kunnen dan door de KNVB geaccrediteerd worden om de opleiding en het trainersdiploma te verstrekken. De KNVB zou dat eventueel ook zelf kunnen blijven doen, maar concurreert dan met anderen. Op basis van dit diploma en de (deels onafhankelijke) bijscholingen kan de KNVB dan de trainerslicenties aan de trainers toekennen. Ik denk dat meer onderwijsaanbod via verschillende methodieken (en een zekere mate van concurrentie) bijdraagt aan een hogere kwaliteit trainers.(Wat de KNVB nu doet riekt voor mij naar 'wij van WC-eend adviseren WC-eend'

Mooi.
Maar het meest gelukkig ben ik met Fraser, hopelijk neemt hij het stokje over na het WK.
Maar wat die Blind er weer bij moet, geen idee. Zo’n nobody dat

20 juli 2021 om 19:26

Ja ik snap het ook niet. Blijkbaar is Van Gaal fan van hem, maar had er veel liever Gullit bij gehad dan Blind weer.

20 juli 2021 om 19:28

Blind is altijd en overal gewaardeerd geweest als assistent-trainer. Prima zo dus.

20 juli 2021 om 19:28

Blind is, zoals hij zelf aangaf, meer een assistent of een veldtrainer.

Nu we weer een bondscoach hebben kunnen we weer door naar de orde van de dag.
Het boycotten van het WK in Qatar.

Blij dat van Gaal het aan durft met deze groep en alle controversie die er nog aan komt (als we het halen)

Hopelijk is zijn eerste beslissing als bondscoach om het WK te boycotten. Dat scheelt weer een flinke afgang.

Beste keuze, maar dat zegt mij vooral een hoop over het huidige Nederlandse trainersgilde.

Ja geweldig nieuws was voor mij ook kandidaat nummer een als bondscoach , weet hoe hij ene team moet kneden geen uitzondering voor vedettes als Depay Wijnaldum.. Al is Wijnaldum een teamspeler, maar doel puur op Depay die alle privileges kreeg van De Boer en alle vrijheid kreeg maar moet je dan ook waar maken. Oranje werd om Depay heen gebouwd dat mag nooit en kan niet in mijn ogen niet.

20 juli 2021 om 19:35

Als Wijnaldum iets niet is dan is het een teamplayer… Dat zag je afgelopen EK ook

Van Gaal en Fraser zijn wel twee personen die duidelijk aangeven waar de grenzen liggen . Er zal een duidelijke structuur zijn en alles zal tot in de puntjes geregeld zijn.

Yes geweldig nieuws om te horen. En ook met Fraser en Blind als assistenten klinkt een mooi trio voor komende anderhalf jaar.

Top bericht. De enige waar ik vertrouwen in heb. Dat gelul over een gekleurde assistent is te bizar voor worden maar hoop dat Fraser hier in gaat stappen. Top coach! Hoop beide een top combinatie

Wat moet die Blind toch weer erbij gezet worden..?! Begrijp ik echt helemaal niets van. Heeft overal een spoor van vernieling achter gelaten, is aantoonbaar incapabel als (hoofd)trainer en ik kan me bovendien ook écht niet voorstellen dat er geen andere man is die zijn plaats kan innemen. Zet op zijn minst in zijn contract dat de man nooit, maar dan ook echt nooit meer in aanmerking komt om verder te gaan als bondscoach.

20 juli 2021 om 21:45

Vraag het van Gaal die heeft blijkbaar goed met Blind kunnen samenwerken , anders zou hij hem niet weer vragen . En zo als je zelf zegt , als hoofdtrainer, dat is heel anders dan als assistent.

20 juli 2021 om 22:56

Kan wel kloppen dat het heel anders is, alleen zijn er meer dan voldoende assistenten te vinden die uitstekend trainingen kunnen leiden en die wellicht wel een succesvolle hoofdtrainer kunnen worden. Blind is echt een aanfluiting eerste klas en totaal niet meer serieus te nemen als wat voor trainer dan ook.

21 juli 2021 om 00:55

Alleen is het zo dat Van Gaal hem er bij wilt hebben en blijkbaar niemand anders. Ik ben ook op zijn zachts gezegd niet gechameerd van Blind als trainer. Toch is het wel wat waard als van Gaal het wel in hem ziet ziten.
Ik vraag me daarnaast af waarom van Gaal Fraser er bij wilt hebben . Die twee hebben volgens mij nooit met elkaar samen gewerkt. Fraser vind ik als trainer het goed doen en is iemand met karakter. Het lijkt me wel interessant hoe die twee samen werken

Fantastisch!!
Er is geen betere dan van Gaal. Verheug me nu al op zijn interviews. Zie het wel zitten met Fraser ook. Als het goed gaat kan ie na van Gaal het overnemen.

Van Gaal bondscoach? Wat mij betreft kwalificeren we ons niet, ik heb geen zin om het arrogante gedrag nog langer te moeten ondergaan. Maar goed, heel veel mensen vinden hem de wonderdokter, veel plezier!

Topnieuws. Fraser lijkt me ook een goede assistant. Scholletje vind ik dan wel weer jammer. Die heeft als bondscoach keihard gefaald en mag nu weer doodleuk een andere functie bekleden.

De beste trainer van Nederland, de beste keus. Laten we hopen dat hij met zijn team Oranje weer na een niveau kan loodsen.

Ik ben benieuwd wie van Gaal gaat opvolgen na de mislukte WK kwalificatie, Hiddink? Advocaat? van Marwijk? Laten we hopen dat Koeman tegen die tijd weer beschikbaar is. Want anders wordt het er ongetwijfeld weer eentje van de oude garde. Want bij de Knvb kunnen ze niet verder kijken dan de neus lang is.

20 juli 2021 om 21:52

Je gaat er dus al vanuit dat ze het niet redden. Lekker positief. Het maakt verder niet zo heel veel uit, want na het WK moet er toch een ander komen. Koeman zou mooi zijn. Maar ook Ten Hag, Bosz en Fräser zijn nu al in beeld.

Tijd overbruggen en dan Bosz, Ten Haag of Fraser als nieuw uithangbord aantrekken.

Eindelijk weer een trainer die de ‘vedettes’ op hun plek gaat zetten. Ook een trainer die niet naar club kijkt maar naar kwaliteit. Meer kans voor Bijlow, Geertruida en Malacia dus.

Ik verwacht hier niet heel veel van. Het probleem van Oranje zit in het gebrek aan kwaliteit voorin. en op het middenveld. We missen creative en technisch vaardige spelers. Dit probleem hebben wij niet voor het WK opgelost. Het kwalificeren moet wel lukken met Louis, maar dat is het ook wel.

fraser logische keuze ! blind ook wel ik ben erg benieuwd.

Dat ze van marwijk hebben overgeslagen snap ik niet hij heeft het, het beste gedaan hij haalde gewoon de finale helaas verloren wij maar toch.

Hier moeten wij toch gewoon hartstikke blij mee zijn? Ik vraag me af waarom hij al niet eerder was aangesteld?! Oh Louis, jij mag bij hoge bomen staan!! Louis is de beste Nederlandse coach ooit imo. Laat fantastisch voetbal zien, brengt discipline in de ploeg en laat niet met zich sollen. Verder gaan we weer genieten van de persconferenties en interviews. Hij was laatst weer heerlijk bezig hoor. Toen hij zei dat Floor nooit heeft meegemaakt dat men met haar op de foto wil. Maar wel met hem en met koning Willem Alexander. Kortom , ik ben hartstikke blij met zijn aanstelling.

So, nu kan Nederland weer serieus meedoen bij het eerstvolgende eindtoernooi. Van Gaal vind ik wel een trainer die het Nederlands elftal goed kan laten draaien.

En net als in 2002 falen voor de wk kwalificatie, de spelers de schuld geven, en er weer mee wegkomen. Laten we hopen van niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
401 fans
Coach, 69 jaar
SeizoenClub
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
2002-2003 Barcelona
Laatste voetbalnieuws

‘Met Rivaldo is blijkbaar de afkeer van Van Gaal voor Brazilianen ontstaan’

Rafael da Silva denkt te weten waarom hij zo'n moeizame relatie had met Louis van Gaal in zijn periode als speler van Manchester United. De rechtsback, tegenwoordig actief voor Istanbul Basaksehir,...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren