Schokkende onthulling: nóg meer fraude en corruptie bij Barcelona

Dinsdag, 20 juli 2021 om 09:15Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:29

De Mossos d’Esquadra, de politie in Catalonie, hebben ontdekt dat Barcelona ten tijde van het bewind van Josep Maria Bartomeu diverse contracten ter waarde van ruim een miljoen euro opsplitste om interne controles te vermijden. Het maakt onderdeel uit van het uitgebreide onderzoek naar het schandaal dat bekendstaat als 'Barça-gate'. Bartomeu zou voor veel geld het PR-bureau I3 Ventures hebben ingehuurd dat online een lastercampagne opzette tegen zijn tegenstanders, onder wie Lionel Messi, Gerard Piqué en oud-spelers als Xavi en Josep Guardiola.

Bartomeu gaf destijds toestemming voor een betaling die tot zes keer zo hoog was dan wat in de markt gebruikelijk is en hij zou daar bovendien aan hebben verdiend. Spaanse media hebben toegang gekregen tot diverse documenten waaruit blijkt dat de fraude en corruptie onder Bartomeu in bestuurlijk opzicht niet alleen tot I3 Ventures beperkt bleef. Zo maakte Barcelona in 2018/19, middels tien rekeningen, in totaal zelfs 1.979.464 euro over aan een bedrijf. Bij facturen van minder dan twee ton is interne controle door het voltallige bestuur formeel niet noodzakelijk en zodoende konden Bartomeu en consorten hun gang gaan, zo schrijven de kranten dinsdag. Onderzocht wordt of hij of meerderen hieraan hebben verdiend.

Wat is Barça-gate? Acht vragen en antwoorden over het Barcelona-schandaal

In maart zette Voetbalzone alle ins en outs rondom het schandaal van Barcelona op een rijtje.Lees artikel

De Mossos d’Esquadra verzekeren dat via deze constructie vier contracten van minimaal een miljoen euro voor het voltallige bestuur van toentertijd zijn verzwegen. Daarbovenop komen nog eens zes contracten van meer dan twee ton die intern ingezien en beoordeeld hadden moeten worden maar om onduidelijke redenen nooit het daglicht zagen. Zelfs het interne onderzoek van Price Waterhouse Coopers, dat werd ingehuurd door Barcelona naar aanleiding van de 'Barça-gate', ging niet langs het voltallige bestuur, ook al had het een uiteindelijke kostenpost van zes ton.

Bartomeu stapte oktober vorig jaar op als voorzitter. Hij stond onder grote druk. Niet alleen vanwege de teleurstellende sportieve resultaten van Barcelona, maar vooral ook vanwege het sluimerende schandaal en zijn vete met Lionel Messi, die wilde vertrekken. In maart van dit jaar deden de Mossos d’Esquadra een inval bij de kantoren van Barcelona en werden Bartomeu, voormalig algemeen directeur Òscar Grau, voormalig adviseur Jaume Masferrer en voormalig hoofd juridische zaken Román Gómez Ponti opgepakt. Allen kwamen niet veel later op borgtocht vrij en wachten sindsdien op een officiële beschuldiging.

Bartomeu trad begin 2014 aan als president van Barcelona en was tot zijn opstappen bijna klaar met zijn tweede en laatste termijn. Voormalig president Joan Laporta werd nadien gekozen tot de nieuwe sportbestuurder van Barcelona.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door stan-fct)

Was vroeger zon ontzettend mooie club, maar is echt helemaal naar de vernieling geholpen. Echt zonde en het doet pijn om de club zo te zien. Dankjewel Bartomeu,

20 juli 2021 om 09:31

Typisch weer nieuws om de vakantieleegte te vullen. Drukte om een paar minicontractjes,en wij maar reageren alsof Barca volgende week failliet wordt verklaard. Eenieder weet dat Barcelona aan de vooravond staat van een zeer succesvol seizoen. Mooi dat Frenkie ,Koeman en Depay,Schreuder en Jordi daar deel van uitmaken.

20 juli 2021 om 09:39

Drukte om crimineel gedrag en onethisch handelen van het uithangbord van je club. Maar fijn om te zien dat je je daardoor niet laat afremmen. Misschien volgende verkiezingen meedoen, kan je net dat laatste zetje richting de afgrond geven.

20 juli 2021 om 09:50

Niet druk in maken. Messibarca is van hetzelfde niveau als Bluegroninger en, daarvoor, Insidemadrid. Zelden te betrappen op een onderbouwde reactie maar vooral bezig met comments te plaatsen die balanceren op het randje van 'troll'. Toegegeven, soms wel (beetje) grappig, maar vooral zielig als je op die manier invulling aan je leven moet geven.

20 juli 2021 om 09:53

@messibarca. Ik weet dat je een barca fan bent, te zien aan jouw naam . Maar probeer toch objectief te blijven. Want dit zijn niet zomaar minicontractjes, en het is ook een opeenstapelin van zaken wat mis is gegaan. Er is onder bartomeu toch structureel foute dingen gedaan, wat niet door de beugel kan. Maar dat betekent inderdaad niet dat ze failliet gaan ofzo. Daarnaast het is maar afwachten of het een succesvol seizoen wordt, ik verwacht niet veel, dan kan het alleen maar meevallen.

20 juli 2021 om 10:01

Gaan we ons nou echt gedragen als moraalridders hier vanwege onethisch gedrag ? Hupsakee,meteen schieten we in de fatsoenrakkermodus en deugt Barcelona van geen kanten meer. Ondertussen zitten wij in NL opgestapeld met de meest schrijnende affaires. Van toeslagen tot schadeafwikkelingen. Laten we ons daar liever druk om maken dan Een club uit Barcelona die de wereld veel voetbalplezier gaat bieden komend seizoen.

20 juli 2021 om 10:18

Dit is een voetbalforum, geen politiek forum. Dus natuurlijk praten we over voetbal/barca. Daarnaast weet je niet eens wat onze standpunt is over de zaken die jij benoemt.

Ik denk dat @thenry_228, gelijk heeft...

20 juli 2021 om 10:34

Alleen omdat er schrijnende dingen gebeuren elders betekent dat niet dat we bij iets anders maar gewoon de schouders op moeten halen. Als je iemand op straat doodschiet en voor de rechter wordt geleidt kun je moeilijk je verhaal openen met 'Tsja, maar in mijn tijd hier op het bureau zijn er al duizenden mensen aan de honger gestorven. Gaan we hier nu ineens in fatsoenrakkermodus? Wat dacht je van de toeslagaffaire??'

Het is een dooddoener.

20 juli 2021 om 11:07

Succesvol seizoen? Word geen cl titel. Depay komt gewoon op de bank terecht of mag beker wedstrijdjes spelen.

20 juli 2021 om 11:24

Zelden meer onzin in 1 post gelezen. Laten we ons nergens druk om maken. Er is altijd wel iets ergers in de wereld te vinden waar we ons drukker over moeten maken! Maar gelukkig: Barca gaat een succesvol seizoen tegemoet! Waar dat optimisme op gebaseerd is, is me overigens ook niet helemaal duidelijk!

20 juli 2021 om 12:04

Beste is gewoon te genieten van het aanvallend ingestelde Barca. Kan niet wachten totdat Frenkie Depay bedient die met een geniaal hakje Messi laat scoren.

20 juli 2021 om 12:11

Je denkt toch niet dat de grote Depay in dienst van Messi gaat spelen zeker..

20 juli 2021 om 12:22

Messi zal als de situatie het vraagt,ook gewoon in dienst van Depay spelen. Dus dat ie hem vrij zet voor de goal,of hem die vrije trap laat nemen. Die flexibiliteit gaat Barca veel opleveren komend seizoen.

20 juli 2021 om 12:40

@origineel Is er daar wat mis mee om te denken dat Depay niet in dienst gaat spelen van Messi? Op grond waarvan insinueer jij dat Depay niet in dienst van Messi kan spelen?

20 juli 2021 om 12:48

Was een grapje natuurlijk. Maar wel gebaseerd op wat hij al het grootste deel van zijn carrière laat zien. Maar misschien is het voor Depay juist wel goed om in de schaduw van Messi te spelen. Die kansloze schoten van 30 meter zal hij Barcelona niet te vaak moeten lossen.

Het houdt niet op, niet vanzelf

20 juli 2021 om 12:33

Prachtige club dat barca. Mes que un club! 😅

Je kunt hier een speelfilm over maken. Zonder knipoog. Genoeg materiaal.

20 juli 2021 om 10:07

Speelfilm? Denk dan wel dat het uit 3 delen bestaat

20 juli 2021 om 12:34

Een nieuwe serie House of cards wordt het dan

Moeten we dit soort praktijken bij Barcelona echt 'schokkend' noemen? Dit verbaast mij echt niks. Het is al zo lang één grote puinhoop daar.

Wat een chaos is het daar en dit is nog niet. De onderste steen moet boven..
Gezien de verlenging van een bepaald persoon, of de salarissen van nieuwe spelers, is daar nog genoeg ruimte om geld te halen.

Wat is er schokkend dan? Ik vind het eerder schokkend dat het zolang geduurd heeft voordat er actie ondernomen werd tegen Bartomeu. Helaas voor iedereen die Barcelona een warm hart toedraagt mocht hij eerst eigenhandig de club om zeep helpen. Hopelijk word hij keihard aangepakt voor zijn fratsen.

Ik denk dat er heel veel clubs zijn waar de zaakjes niet helemaal schoon zijn, maar wat een beerput wordt er bij Barcelona open getrokken zeg! Een megalomane president is blijkbaar alles wat je als club nodig hebt om je complete reputatie naar de kloten te helpen..

Wat een ellende, maar heb het zelf ook meegemaakt met 1 van mijn cluppies. Wat een ellende komt er dan over je club heen. Voor de één een bult leedvermaak, voor de ander een bult ellende..

20 juli 2021 om 10:36

Wat er met Schalke is gebeurd lijkt bijna de natuurlijke cyclus van oude duitse topclubs inmiddels. Stuttgart en Hamburg gingen jullie voor. Wolfsburg is de volgende.

20 juli 2021 om 11:25

Waar baseer je op dat Wolfsburg eenzelfde lot te wachten staat?

20 juli 2021 om 13:50

Doelde eigenlijk meer op de situatie van FC Twente. Niet zozeer van Schalke, maargoed, die van Schalke is ook alles behalve rooskleurig inderdaad.

20 juli 2021 om 13:51

Als Volkswagen er ooit genoeg van heeft dan is het daar wel gewoon gedaan.

20 juli 2021 om 20:41

Het aanstellen van Mark van Bommel, hahaha. Nee, maar het is meer bij wijze van. Wolfsburg is een club die bij wijze van het ene seizoen vijftiende kan worden en het andere 3e.

Dat je een bedrijf inhuurt voor een lastercampagne, waar ben je dan mee bezig.

Dat er uberhaupt een bedrijf is dat daar in mee gaat, zou gewoon niet kunnen en mogen.

20 juli 2021 om 11:04

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort zaken. Triest als je bedenkt dat dat betekent dat er een grote vraag naar dit soort bedrijven is.

Feiten zijn nog nooit zo onbelangrijk geweest. Gaat er tegenwoordig meer om hoe je het kunt spinnen en wat de massa gelooft.

Ach....zullen we maar druk maken om oplichterij en de belastingbetaler uitknijpen en miljarden laten verdwijnen?? Barca is nog kinderspel. Niet druk om maken dus. Komt zeker goed daar.

En voor wie is dit exact "schokkend" dan? Ik denk dat weinig mensen er op dit moment van op kijken. Het ene na het andere skelet komt uit de kast gevallen bij Barcelona. Zeer spijtig dit, wat ooit zo'n mooie club was zakt langzaam volledig in de afgrond. Ik houdt echt m'n hart vast voor het Barcelona na het Messi-tijdperk, maar ik zie het op deze manier zeer somber in.

Dit hoeft toch niemand te verwonderen?
Het Spaanse voetbal hangt al decennialang van corruptie, fraude en vals spel aan elkaar.
Er zal in de komende tijd nog veel meer narigheid naar buiten komen, want ook naar de transfer van Éder Militão van FC Porto naar Real Madrid is een onderzoek gestart door Het Portugese Openbaar Ministerie.
Dit onderzoek zal gecombineerd gaan worden met de Spaanse justitie en zich als een olievlek uit spreiden over het Iberisch schiereiland.

Gaat lekker met die (ex) voorzitters van de grootste Spaanse club. Jesus Gil y Gil is trendsetter gebleken!

En hoe lang houden we Barcelona nog de hand boven het hoofd? Aanpakken!

Helaas vind ik fraude bij topbestuurders allesbehalve schokkend. Lijkt eerder de norm.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4939 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger42
Sergio BusquetsMiddenvelder40
F. de JongMiddenvelder40
M. DepayAanvaller42
PiquéVerdediger31
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3771 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 2 0 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman: ‘Lionel Messi heeft alles verbloemd bij Barcelona’

Zonder Lionel Messi was het sportieve verval bij Barcelona al veel eerder ingetreden, zo denkt Ronald Koeman. De Nederlander is niet langer zeker van zijn continuïteit als trainer van Barcelona, omdat...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren