‘Vergeleken met andere topspelers zit Alaba op een hoger niveau’

Zondag, 18 juli 2021 om 15:59Rian Rosendaal

Matthias Blankenburg verwacht dat David Alaba maandag topfit aan zijn avontuur bij Real Madrid begint. De specialist in fysieke voorbereiding heeft intensief samengewerkt met de veelzijdige verdediger en is op basis daarvan zeer onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de Oostenrijker. Blankenburg denkt tevens dat Alaba op mentaal gebied helemaal klaar is voor zijn dienstverband bij Real.

"Hij is een pezige en mentaal gezien extreem sterke jongen", steekt Blankenburg in een interview met BILD de loftrompet over Alaba. "Alles klopt bij David, hij heeft de perfecte fysieke constitutie. Hij zit op een hoger niveau in vergelijking met andere topspelers. Hij beschikt over extreem goede spieren, maar daarmee gaat zijn levendigheid en snelheid niet verloren." De Duitse specialist, die ook met topatleten samenwerkt, wil het groter maken van de spiermassa overigens niet overdrijven.

"Spelers met bergen aan spieren zijn overdreven bezig", zo oordeelt Blankenburg. "Waarom is dat? Die vraag wordt dan al snel gesteld. Voetbal is een sport waarin bepaalde vaardigheden en capaciteiten prioriteit hebben. Te veel spieren zitten letterlijk in de weg. Er zijn bepaalde vaardigheden en kwaliteiten die een voetballer moet bezitten. Naast het hoge technische niveau zijn dat de onderdelen snelheid, behendigheid en vermogen om te springen. Als je een bepaalde spiermassa hebt, kun je niet langer aan deze parameters voldoen. Meer kracht betekent niet automatisch dat je sneller of beter bent. Op een gegeven moment gaat het contraproductief werken", zo waarschuwt Blankenburg.

De deskundige uit Duitsland weet dat veel spelers vanwege hun imago als voetballer intensief aan hun spiermassa werken. "De spelers gaan op dat vlak vol de strijd aan met elkaar. Cristiano Ronaldo is zeker een van de initiatiefnemers daarvan, hij heeft deze manier van aan je lichaam werken echt tot leven gebracht onder profvoetballers. Een gezond en goed uiterlijk, dat aantrekkelijk is en sexy, dat is niet het beeld van de typische voetballer. De cult van het lichaam is in de afgelopen jaren echt duidelijk naar voren gekomen. De term 'seks verkoopt' is tegenwoordig ook van toepassing op spelers."Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door aqua1)

Niet blij met Alaba 30 miljoen teken geld en dikke contract voor speler die tegen de dertig is, en eigenlijk een waterdrager is...

18 juli 2021 om 16:35

Hangt er van af wat ze met hem willen doen. Als ze hem als cv gaan gebruiken is hij enorm overbetaald want daar hoort hij niet eens bij de beste 10-15 ter wereld. Gaan ze hem vooral als middenvelder gebruiken idem dito. Gaat ie echter terug op linksback spelen dan vindt ik het een goede deal, daar is hij imo immers de beste ter wereld na het bergaf gaan van Marcelo. Als zijn veelzijdigheid daarnaast vooral als bonus wordt gezien doorheen het seizoen en niet de uitgangspositie dan vind ik het een zeer goede transfer. Dan heb je, mits in vorm, terug de beste linksback ter wereld en door zijn veelzijdigheid 4 andere posities (3/4/6/8) in de breedte gedekt waardoor je selectie 1 of 2 spelers minder breed moet zijn en dus ook geld uitspaart aan salaris. Zo hoef je bijvoorbeeld geen 4 volwaardige centrumverdedigers te hebben maar volstaat Militao, Varane/aankoop, Nacho en jeugdspeler Chust. Zelfde op het middenveld, je hoeft geen 6 bij te halen maar gewoon Casemiro met Alaba als backup en jeugdspeler Blanco voor de breedte volstaat. Enige jammere aan de situatie is dat Gutti weinig op speeltijd zal kunnen rekenen in dat scenario. Met Alaba en Mendy heb je een hele goede nummer 1 en 2 en Marcelo lijkt (helaas) niet te vertrekken. Door die breedte op linksback kan Alaba gewoon vaak verschoven worden. 1 van je centrumverdedigers onbeschibaar? Nacho erin/ Nacho ook onbeschikbaar? Alaba centraal en Mendy erin op links met Marcelo/gutti op de bank. Casemiro afwezig? Alaba op 6 en Mendy erin op links. Als het dan echt heel nijpend wordt door blessures en schorsingen heb je dus nog Chust, Blanco en Gutti om op terug te vallen die hopelijk sowieso wel wat speeltijd krijgen in de Copa oa, vooral Blanco en Gutti.

18 juli 2021 om 16:51

@real8madrid Dus dat, wil bijna zeggen eindelijk iemand die het zo bekijkt. En tsja zonder deze bedragen zou wellicht nooit komen. De markt vraagt helaas veel tegenwoordig, je gaat mee of blijft achter. En idd Alaba vult heel wat in, daarnaast zie ik Militao en Alaba best werken maar op LB is het ook top. Carlo weet vast wat ie het beste moet doen. En Alaba vult dus heel wat posities in, en zo hoef je voorlopig idd ook niet meteen cdm back up te halen etc. en dat scheelt voor nu dus ook de nodige centen maar helaas kijkt men daar niet naar. En wat betreft de speler Alaba is ook gewoon wereldtop. Hele intelligente speler. Gaat hij Reals grote probleem oplossen? Nee dat is voorin, aamvalspower wat er enorm mist maar Alaba gaat zijn ding prima doen.

18 juli 2021 om 16:35

Kom Aqua niet zo negatief op zon mooie zonnige dag. Alaba is een bewezen winnaar die op 3 posities uit de voeten kan. Gewoon een topspeler, klaar. En zoals hierboven vermeld top fit en gemotiveerd. Kan alleen maar goed uitpakken

18 juli 2021 om 16:36

Waarom moet je altijd zo negatief zijn? Zelfs in een positief artikel over hoe fit Alaba is, flik je het weer om negatief te reageren. Seizoen is niet eens begonnen en je begint als met klagen.

18 juli 2021 om 17:14

Waterdragers zijn juist heel belangrijk voor hoe het team het doet. Een wijnaldum bijv wordt vaak ook zo onderschat. Niet altijd de meest technische spelers maar oh zo belangrijk. Een alaba heeft het ook jarenlang in de top laten zien en kan ook op meerdere posities. Heel fijn om als coach zo'n speler te hebben.

Rendeert het beste als linksback, samen met Robertson, Davies, Alba, Hernandez (AC Milan) de beste op hun positie in OFFENSIEF opzicht. Daarom moet je Alaba ook geen CV maken, tevens Mendy die in 2 seizoenen welgeteld 2 assists heeft en een schokkend slechte "voorzet" heeft, maar verdedigend samen met Robertson de beste is op zijn positie, beter naar het centrum kan doorschuiven aangezien Mendy extreem goed kan verdedigen. Zou de beste oplossing voor iedereen zijn: Alba als back vanwege z'n heerlijke trap/voorzet, Mendy in het hart van de verdediging als niet te passeren verdediger. Zo laat je iedereen in z'n kracht spelen: Mendy, zéér goed in verdedigen maar waardeloze voorzet en creëert nauwelijks kansen. Alaba: zéér goede trap techniek/voorzet maar matig in verdedigend opzicht. Marcelo is verdedigend echt volledig de weg kwijt sinds 2018 dus die kan alleen nog in een 442 middenveld positie, of desnoods als vleugelaanvaller, maar nooit meer als back. (Toevoeging--- "NT deberoerdste", binnen een paar minuten na plaatsing van m'n reactie Cuadrado al eruit gehaald, waarom ga je daarna alsnog over Cuadrado beginnen?)

18 juli 2021 om 16:58

Cuadrado?

18 juli 2021 om 17:16

Dan is het gewoon nog even blijven staan. Anders wist hij toch niet dat je cuadrado benoemd had?

Vond hem zo matig spelen op het EK. Viel totaal niet op bij Oostenrijk!

18 juli 2021 om 18:17

Ha welk match heb je gekeken? Denk je dat Alaba spits is ofso? Dat ie moet creeeren, assists geven en scoren als het kan, agh. Oh ohja, hij gaf assists en was een prima spelverdeler vanuit achteren. Een leider van het team, van Oostenrijk dat meer dan prima heeft gepresteerd op het Ek!

18 juli 2021 om 19:06

Socio hij heeft gewoon gelijk hoor, voegde aanvallend en verdedigend niets toe en was zelfs paniekerig in de verdediging en verdedigend zo slecht... Viel mij op EK erg tegen, zag niets van dat ik zei dit is ene versterking voor Real Madrid.

18 juli 2021 om 18:18

Bij Bayern maandenlang de zwakste schakel geweest. Mensen kijken naar de naam en zien Alaba staan, dan denk je al snel een topper alleen is daar niet heel veel van over.

18 juli 2021 om 18:21

Daarbij hoop ik natuurlijk wel dat hij het tegendeel bewijst. Hij had/heeft gewoon een nieuwe omgeving nodig na 12 jaar Bayern. Ik heb een tijdje geroepen dat het me niks zou doen als die zou gaan, ik moet eerlijk zeggen toen die daar stond met Javi en Jerome het deed me toch wel wat. Ik hoop dat die de sterren van de hemel speelt bij de koninklijke want hij heeft de kwaliteiten!

18 juli 2021 om 18:31

Maar was hij niet 'de zwakste schakel" in z'n minst favoriete positie: centrale verdediger? Lijkt me dan vrij logisch aangezien hij geen pure verdediger is maar het meer van z'n voorzet/passing/schot moet hebben. Bij Oostenrijk speelde hij als linksback in offensief opzicht zeer sterk dit EK en had een groot aandeel in hoe ver ze kwamen, misschien wel het grootste aandeel

18 juli 2021 om 18:33

Bij Oostenrijk speelde hij toch op CVM?

18 juli 2021 om 18:48

Bij Oostenrijk 2 wedstrijden als CV en 2 wedstrijden als linksback. Eerste 2 groepswedstrijden als CV en laatste 2 wedstrijden als linksback. Maar goede opmerking want ik was in de veronderstelling dat hij alle 4 als linksback speelde, en na checken blijkt het dus de helft te zijn

Wat een onzin. Teveel spieren zitten in de weg bij het dribbelen en dergelijke maar echt niet in het springen hoor. Ja, in theorie kom je uiteindelijk op dat punt, maar tegen die tijd ben je echt al een bodybuilder, wat onmogelijk is met een sport als voetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4270 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Sevilla116
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. ValverdeMiddenvelder60
T. CourtoisKeeper60
K. BenzemaAanvaller68
RodrygoAanvaller60
CasemiroMiddenvelder50
NachoVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

173 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren